Linux - isplati li se?
- poruka: 161
- |
- čitano: 26.458
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
Upravo tako
Linux je pre*eben za određene namjene, ali za home PC na kojem se vrti multimedija, Office i igre - NO WAY
(osim ako korisnici nisu mazohisti jelte..)
Nije mi se dalo čitat sve od početka...(nemam baš volje zbog sinoć).
Jedan "mali" problem je taj što na ovom forumu dođe do pametovanja kad se postavi neko konkretno pitanje. A sve zato što ljudi idu nabijati postove u temama o kojima znaju nešto malo, skoro pa i ništa. I tu dođe do ovog "10 postova u kojima pljuješ po linuxu". Na ovo bi svaki čovjek uputio nekoliko grubih riječi.
Ako linux ne koristiš i nisi ga dobro upoznao, onda nemoj pola teme govoriti o tome kako ne valja i kako su ljudi koji ga koriste budale koji vole izmišljat i osjećaju prijezir prema Microsoftu.
Nakoliko točaka prije prelaska na linux:
1. vidi sam sa sobom dal imaš volje učit i upoznavat linux.
2. vidi za što ti treba linux i što planiraš raditi na njemu.
3. provjeri moguće zamjene za programe koje koristiš na windowsima i isto tako provjeri prednosti i nedostatke tih programa.
4. googlaj nekoliko poznatih distri namjenjenih početnicima i prouči sve njihove prednosti i mane.
5. prilagodi distru svom računalu.
NAravno da se linux isplati ako postoje programi koje koristiš. Onaj tko kaže da se ne isplati zbog vremena koje se provede konfigurirajući je blago rečeno - budala.
baš me zanima dal je njemu isto potrošit tjedan-dva na postavljanje linuxa ili potrošiti 10-15 k kn na programe i licence koji trebaju za obavljanje posla.
Baš ovih dana prijatelju slažem popis programa koji trebaju za izradu web stranica. Pošto ima firmu, mora sve imati legalno.
Da mu dođem i kažem da mora iskeširat 15k kn za programe ili da mu kažem da se sve može napravit na linuxu i to, zamislite - besplatno.
ili potrošiti dva sata downloada na windowse+programe koji se sami instaliraju i konfiguriraju
i to sve za 0 kuna
ili potrošiti dva sata downloada na windowse+programe koji se sami instaliraju i konfiguriraju
i to sve za 0 kuna
Po redu:
1. ibm, hp, canon, nvidia, amd, sun, lexmark, google, itd.itd...
2. nije žvaka za seljaka, djelomično točno za kompiliranje. Ja ga nisam kompiliao već 5 god. niti za servere niti za desktop i sve funkcionira.
3. otvaram filozofsko pitanje shvaćanja igre. Dakle igra je: a) zabava bez zarade za igrača b) zabava koja igraču dohosi zaradu c) kombiniranje kockica i krugića sa ciljem ubijanja dosade (pucačina u kojoj se ubija mrski neprijatelj svakako nije zabava ali diže adrenalin - IGRA ? po meni NE. d) sve ono što nije korisno već bezveze iz dosade. Vrlo je neinteligentno misliti da igranje grahom na stolu u kuhinji ne pridonosi razvoju odnosno da pridonosi razvoju inteligencije manje od manijakalnog ubijanja svemiraca na računalu i razvijanjem agresivno - depresivnog poremećaja)
4. USB sat sa flash memorijom, usb kemiska, svi USB koji sam stavio su radili, TV AVERMEdia volar radi i HDTV nije mi se dogodilo da USB uređaj koji spojim ne radi
4. netočno, razgovaram na skype, slušam internet radio stanicu i slušam i gledam utakmicu ISTOVREMENO (kaffeine). Istina da neki programi imaju problema sa pulse audio serverom. Ali on je još vrlo novi pa treba imati srpljenja.
5. softver za linux - vidi pod 1.
6. hardver - vidi pod 1.
7. ček grafulje : pa samo nvidia i ati postoje, ček još i intel i sve rade fantastično sa i bez 3D - x1600 na HP 9420 - daje 1015 FPS - (upravo mjerim) - driver 8.49.7
Fedora 7. Fedora 9 čeka da AMD izda podršku za xorg 7.4
Da ne govorim o tome da nitko pametan neće VAŽNE dokumente staviti na windozere, jerbo kad ti virus izmješa redoslijed riječi u dokumentima a ti ne znaš jel se to dogodilo prošli tjedan ili jučer pa ti ni backup ne pomaže onda se žali bogu.
O antivirusu kao najvećem virusu na windozerima nema potrebe pisati. To je kad ti karijes pojede zub a ti bi htio da se to nije ni dogodilo.
Koristim priliku da izreklamiram nero3 za linux naročito ovu posljednju verziju 3.5.1.0 sa dekoderima za mp3, mp4. Meni je od ogromne pomoći jer K3B ne more spržiti fajlu veću od 4GB (neko cdrecord ograničenje vezano uz ISO) na DVD dok nero more. Svakako napomena, ako vam se svidi kupite ga. Ja za 20 eurića ne bi vrata od stana otvorio a kamoli "prodao" softver na kojem sam radio.
Uzdravlje
NAravno da se linux isplati ako postoje programi koje koristiš. Onaj tko kaže da se ne isplati zbog vremena koje se provede konfigurirajući je blago rečeno - budala.
baš me zanima dal je njemu isto potrošit tjedan-dva na postavljanje linuxa ili potrošiti 10-15 k kn na programe i licence koji trebaju za obavljanje posla.
Baš ovih dana prijatelju slažem popis programa koji trebaju za izradu web stranica. Pošto ima firmu, mora sve imati legalno.
Da mu dođem i kažem da mora iskeširat 15k kn za programe ili da mu kažem da se sve može napravit na linuxu i to, zamislite - besplatno.
I opet na kraju da odgovorim na postaljeno pitanje, za slučajne namjernike na ovu temu. Isplati li se linux. Otpočetka ne, jer se teško prilagoditi novim korisnicima. Dakle, ni u kom slučaju ne instalirati linux, a da se brišu windowsi. Ostaviti neko vrijeme dual boot, pa kasnije ovisi o dojmu. Neki više neće niti primirisati linux, dok će drugi nastaviti raditi. Iz iskustva, u početku mi je bilo neobično, ali sam se priviknuo i ostao na linuxu, (ipak imam dual boot, jer kako volim prčkati po linuxu, trebam rezervu ako si nekaj s****m, i radi nekih specijalnih potreba). Tako da tu vrijedi ona 'isprobaj pa plati', s tim da u ovom slučaju nećeš ništa trebati platiti.
I evo još samo da nadodam jednu stvar zašto mi se sviđa linux. Ako na windowsima nešto "zbljate" obično pomaže jedino reinstalacija gdje se dosta programa mora reinstalirati zbog nepostojećih registry-a, dok kod linuxa je dovoljno (ako posjedujete određenu količinu znanja) samo pokrenuti sistem u recovery načinu rada i popraviti stvar. Alternativa je podizanje LiveCD-a i popravljanje nastalog stanja.
I evo još samo da nadodam jednu stvar zašto mi se sviđa linux. Ako na windowsima nešto "zbljate" obično pomaže jedino reinstalacija gdje se dosta programa mora reinstalirati zbog nepostojećih registry-a, dok kod linuxa je dovoljno (ako posjedujete određenu količinu znanja) samo pokrenuti sistem u recovery načinu rada i popraviti stvar. Alternativa je podizanje LiveCD-a i popravljanje nastalog stanja.
Dobro sada sa Crossoverom i Wineom se može dosta toga napraviti ali opet postoji masu nekompatibilnosti.
Kompletni Web Premium je 1599$ ili 7500 Kn, ako se koristi revolving kartica na 12 rata uz 12% kamata to ti je 700 Kn + 70ish Kn kamata na mjesec (ja pazim kako trošim sa revolvingom, samokonrola je obavezna!) a to je zbilja ništa za nešto što ti je osnovni radni alat.
http://www.adobe.com/products/creativesuite/web/?xNav=WP
BTW da ne odlazim previše sa teme sada skidam OpenSuse 11, Suse mi je zbilja odličan jedino što mu je falilo je bio apt-get sustav koji je odličan.
- Svaka distribucija ima svoju zajednicu, pa tako recimo Ubuntu ima i HR zajednicu i jedni drugima pomažu (podrška).
- Tu se slažem. Ne puno ali ih ima.
- Igra uistinu nema puno, neke traže kopiranje određenih datoteka s CD-a itd. Bez kakve specifikacije? Openoffice je po meni puno bolji od MS officea. Podržava razne druge programe za obradu teksta odnosno njihove dokumente. Na linuxu je jednostavnije konvertiranje dokumenata u PDF itd. Jedino je malo dok se ne navikneš čudan.
- Meni USB čitač kartica uredno radi bez posebnog konfiguriranja
- Imam ATI pa nisam upoznam s tom problematikom.
- Upravo sam isprobao gledati videoklpi na youtube i svirati mp3 i uredno čujem oba zvuka
- Ne igram UT pa ne znam, ali ove 3D igre što igram odlično rade bez trzanja. Jedino sam morao iskopčati efekte (compiz).
- A zato svakim danom sve više i više programa ima za linux. Razne državne institucije prelaze na linux, pa čak i neke vlade.
- Proizvođača čega? Donedavno ATI nije htio dati specifikaciju svojih kartica. Nakon nekog vremena zbog velikog pada prodaje kartica počeli su razvijati drivere za linux s 3D podrškom.
- Ako koristiš debian da, ali linux distribucije sve više prelaze na user-friendly sučelje (klik, klik).
Svako koliko reinstaliraš windowse? Koliko ima virusa i trojana za windowse a koliko za linux? Zašto windows koristi neke stvari od linuxa (win 95 je imao samo admin account a sada imaju limited user i još neke. Linux to odavna koristi.)
Photoshop CS3 na WINE-u:
http://wine-review.blogspot.com/2008/03/photoshop-cs3-on-linux-with-wine.html
To što je nešto besplatno ne znači da se isplati. Linux je najskuplji OS kada se uračuna vrijeme koje izgubiš na konfiguraciju i googlanje za rješenjima.
Prvo izgooglaj da li imaš sve alate ili adekvatne zamjene za te alate za linux i naravno puno slobodnog vremena.
Imam jedan stari stroj koji mi sluzi samo za internet, citanje mail-a, i IM i tu drzim kolekciju muzike i filmova. Na takvom kompu mi je puno bolji Ubuntu nego windows XP: radi brze, netrebam se brinit za viruse, cim ga instaliram imam sve potrebne programe (Firefox, Evolution Mail, Pidgin, Amarok ...) mislim da je za racunala takve namjene bolja neka distribucija Linuxa, al ako vam racunalo treba za neki "ozbiljan" rad, windowsi su (nazalost) neophodni.
peace
Imam jedan stari stroj koji mi sluzi samo za internet, citanje mail-a, i IM i tu drzim kolekciju muzike i filmova. Na takvom kompu mi je puno bolji Ubuntu nego windows XP: radi brze, netrebam se brinit za viruse, cim ga instaliram imam sve potrebne programe (Firefox, Evolution Mail, Pidgin, Amarok ...) mislim da je za racunala takve namjene bolja neka distribucija Linuxa, al ako vam racunalo treba za neki "ozbiljan" rad, windowsi su (nazalost) neophodni.
peace
Što se tiče ozbiljnosti poslova: Ima tamo BMW superkompjuter za CFD za potrebe Formule 1 i to pokreče SUSE Linux ... al dobro F1 ionako nije "ozbiljan" posao.
ovako... da presječem ove polemike...
linux.. ovisi za što ćeš ga koristit.... za što opće koristiš komp??
ako je to programiranje c, java, perl i slično..... odlična stvar.. isto tako i za php.. fenomenalan os
ako ćeš ga rabiti za server.. nema bolje.. (zapravo ima UNIX.. ali nećemo bit cicije)
dakle.. ima svoje prednosti i izuzetno je primjenjiv... također linux više nije bauk i za urede je dušu dao
što se tiče uštede na troškovima... imaš sve kao i microsoft a bespla....
no ako ćeš koristit komp u grafici, dizajnu... dakle općenito ADOBE software... ZABORAAAAVVVVVIIIII
koristi ili windows ili osx.
spasit ćeš se frustracija, štekanja i sličnoga... jer za grafiku trebaš sasvim drugačiji tip i mašina i
softwarea... no ako se time baviš znaš to i sam..
linux je divan os kojem osobno predviđam vrlo svijetlu budućnost (pod tim mislim da će ga koristiti oko 70% računala) kroz
5-7 godina kada distributeri hardwarea i softwarea počmu ovaj os uistinu ozbiljno shvaćati.
za sada je on samo tamo neka prijetnja no još nije ozbiljno uzdrmao temelje dosadašnjem načinu rada...
i jesi simislio za što ti treba računalo???
ovako... da presječem ove polemike...
linux.. ovisi za što ćeš ga koristit.... za što opće koristiš komp??
ako je to programiranje c, java, perl i slično..... odlična stvar.. isto tako i za php.. fenomenalan os
ako ćeš ga rabiti za server.. nema bolje.. (zapravo ima UNIX.. ali nećemo bit cicije)
dakle.. ima svoje prednosti i izuzetno je primjenjiv... također linux više nije bauk i za urede je dušu dao
što se tiče uštede na troškovima... imaš sve kao i microsoft a bespla....
no ako ćeš koristit komp u grafici, dizajnu... dakle općenito ADOBE software... ZABORAAAAVVVVVIIIII
koristi ili windows ili osx.
spasit ćeš se frustracija, štekanja i sličnoga... jer za grafiku trebaš sasvim drugačiji tip i mašina i
softwarea... no ako se time baviš znaš to i sam..
linux je divan os kojem osobno predviđam vrlo svijetlu budućnost (pod tim mislim da će ga koristiti oko 70% računala) kroz
5-7 godina kada distributeri hardwarea i softwarea počmu ovaj os uistinu ozbiljno shvaćati.
za sada je on samo tamo neka prijetnja no još nije ozbiljno uzdrmao temelje dosadašnjem načinu rada...
i jesi simislio za što ti treba računalo???

- loša podrška distributera
- mnoge aplikacije kod instalacije zahtjevaju bezbroj dependencies-a, a neke i prekompajliravanje kernela
- softver i igrice su u tragovima, odnosno njihovi ekvivalenti ako ih se i uspije naći su nepouzdani (poput open officea napisanog bez specifikacije ms-a koja je došla nedavno)
- usb uređaji koji nisu storage, poput tv-kartice, sd/xs readera rade samo u teoriji (čak i usb stick na suse 10 je neupotrebljiv odnosno traži znatno konfiguriranje sistema da bi radio na 2.0).
- grafička kartica koja nije nVidia ili ATI, odnosno 3d hard.ac. ne radi, a ako i radi ruši se kod zahtjevnijih operacija.
- Korištenje audio devicea istovremeno u više aplikacija je po defaultu neizvedivo. Da budem precizniji dok ne zatvoriš browser sa flash embed-om, ne možeš slušati glazbu u audio playeru
- Igrice napisane u Open GL-u također rade samo u teoriji, probaj upogoniti ut 2004 na suse 10, nakon 5 minuta igrica se ruši i završiš na Bijelim stranicama probavajući neki od bezbroj neuspješnih solucija.
- softver za linux je jednostavno ne isplati razvijat jer se ne zna što će na kraju biti s njim, bezbroj tužbi se pokrenulo sa svih strana, svi traže dio kolača, pa čak i Linus Torvalds traži pare jer se njegovo ime koristi za taj OS.
- hardver je općenito loše podržan od strane proizvođača
- potrebno je odlično poznavanje rada u konzoli da bi mogao nesmetano raditi trivijalne, rudimentalne korisničke operacije
Još bezbroj drugih stvari se može navesti.
Linux je polu-proizvod koji nikada ne može biti do kraja dovršen. Em što se ne zna tko kuha, tko jede a tko plaća, utoliko i zbog toga što postoji bezbroj i jedna distribucija i prakički je za svaku potrebno posebno dorađivati već kompajlirani softver. Čak i Microsoft ima bolju kompatibilnost između svojih vindoza nego linux.

Ja sam mišljenja da je dual boot najbolje rješenje kome su bitne i igre i neki programi. Vidim ima ih nekih koji pljuju po linuxu pričajući svakakve gluposti (neutemeljene) i da ne treba u svakodnevnoj uporabi. E pa ja openSUSE u zadnje vrijeme koristim puno više nego windowse a "obični" sam "kućni" korisnik. A dovoljno je i pogledati malo okolo i shvatit će se da sve više i više ljudi koristi linux.
- loša podrška distributera
- mnoge aplikacije kod instalacije zahtjevaju bezbroj dependencies-a, a neke i prekompajliravanje kernela
- softver i igrice su u tragovima, odnosno njihovi ekvivalenti ako ih se i uspije naći su nepouzdani (poput open officea napisanog bez specifikacije ms-a koja je došla nedavno)
- usb uređaji koji nisu storage, poput tv-kartice, sd/xs readera rade samo u teoriji (čak i usb stick na suse 10 je neupotrebljiv odnosno traži znatno konfiguriranje sistema da bi radio na 2.0).
- grafička kartica koja nije nVidia ili ATI, odnosno 3d hard.ac. ne radi, a ako i radi ruši se kod zahtjevnijih operacija.
- Korištenje audio devicea istovremeno u više aplikacija je po defaultu neizvedivo. Da budem precizniji dok ne zatvoriš browser sa flash embed-om, ne možeš slušati glazbu u audio playeru
- Igrice napisane u Open GL-u također rade samo u teoriji, probaj upogoniti ut 2004 na suse 10, nakon 5 minuta igrica se ruši i završiš na Bijelim stranicama probavajući neki od bezbroj neuspješnih solucija.
- softver za linux je jednostavno ne isplati razvijat jer se ne zna što će na kraju biti s njim, bezbroj tužbi se pokrenulo sa svih strana, svi traže dio kolača, pa čak i Linus Torvalds traži pare jer se njegovo ime koristi za taj OS.
- hardver je općenito loše podržan od strane proizvođača
- potrebno je odlično poznavanje rada u konzoli da bi mogao nesmetano raditi trivijalne, rudimentalne korisničke operacije
Još bezbroj drugih stvari se može navesti.
Linux je polu-proizvod koji nikada ne može biti do kraja dovršen. Em što se ne zna tko kuha, tko jede a tko plaća, utoliko i zbog toga što postoji bezbroj i jedna distribucija i prakički je za svaku potrebno posebno dorađivati već kompajlirani softver. Čak i Microsoft ima bolju kompatibilnost između svojih vindoza nego linux.

Komp: Lenovo Thinkpad R61, Ubuntu 8.04