Linux - isplati li se? zaključana tema

poruka: 161
|
čitano: 26.458
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
RE: Linux,isplati li se?

Programi: http://www.getdeb.net/

Teme (nisi rekao koristiš li gnome, kde ili nešto treće):

http://www.gnome-look.org/

http://www.kde-look.org/

MojPortal.com.hr
17 godina
neaktivan
Linux,isplati li se?

Upravo tako Osmijeh

Linux je pre*eben za određene namjene, ali za home PC na kojem se vrti multimedija, Office i igre - NO WAY Viče

(osim ako korisnici nisu mazohisti jelte..)

Intel Core2 Duo E8400 6MB, 4GB OCZ Gold 800Mhz, Gainward GF8800GTS 640MB, Gigabyte X38-DS4 Ultra Durable 2
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Linux,isplati li se?

Nije mi se dalo čitat sve od početka...(nemam baš volje zbog sinoć).

Jedan "mali" problem je taj što na ovom forumu dođe do pametovanja kad se postavi neko konkretno pitanje. A sve zato što ljudi idu nabijati postove u temama o kojima znaju nešto malo, skoro pa i ništa. I tu dođe do ovog "10 postova u kojima pljuješ po linuxu". Na ovo bi svaki čovjek uputio nekoliko grubih riječi.

Ako linux ne koristiš i nisi ga dobro upoznao, onda nemoj pola teme govoriti o tome kako ne valja i kako su ljudi koji ga koriste budale koji vole izmišljat i osjećaju prijezir prema Microsoftu.

Nakoliko točaka prije prelaska na linux:

1. vidi sam sa sobom dal imaš volje učit i upoznavat linux.

2. vidi za što ti treba linux i što planiraš raditi na njemu.

3. provjeri moguće zamjene za programe koje koristiš na windowsima i isto tako provjeri prednosti i nedostatke tih programa.

4. googlaj nekoliko poznatih distri namjenjenih početnicima i prouči sve njihove prednosti i mane.

5. prilagodi distru svom računalu.

NAravno da se linux isplati ako postoje programi koje koristiš. Onaj tko kaže da se ne isplati zbog vremena koje se provede konfigurirajući je blago rečeno - budala.

baš me zanima dal je njemu isto potrošit tjedan-dva na postavljanje linuxa ili potrošiti 10-15 k kn na programe i  licence  koji trebaju za obavljanje posla.

Baš ovih dana prijatelju slažem popis programa koji trebaju za izradu web stranica. Pošto ima firmu, mora sve imati legalno.

Da mu dođem i kažem da mora iskeširat 15k kn za programe ili da mu kažem da se sve može napravit na linuxu i to, zamislite - besplatno.

There's too many self-Indulgent wieners in this city with too much bloody money!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Linux,isplati li se?

ili potrošiti dva sata downloada na windowse+programe koji se sami instaliraju i konfiguriraju

i to sve za 0 kuna

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
nadimak888 kaže...

ili potrošiti dva sata downloada na windowse+programe koji se sami instaliraju i konfiguriraju

i to sve za 0 kuna

Ja sam govorio o situaciji u firmi gdje ne smiješ imati ništa ilegalno. Sve licence moraju biti valjane. Jer ako ti dođe inspekcija i utvrdi nepravilnosti kod licenci, kazne su astronomske. Vidjet ćeš kad počneš radit pa kad se upoznaš malo sam cijenama programa i licenci.

E da, a na linuxu se programi ne instaliraju sami? A šta je sa .deb, .rpm paketima koji se instaliraju isto kao i na windowsima?
There's too many self-Indulgent wieners in this city with too much bloody money!
17 godina
neaktivan

Po redu:

1. ibm, hp, canon, nvidia, amd, sun, lexmark, google, itd.itd...

2. nije žvaka za seljaka, djelomično točno za kompiliranje. Ja ga nisam kompiliao već 5 god. niti za servere niti za desktop i sve funkcionira.

3. otvaram filozofsko pitanje shvaćanja igre. Dakle igra je: a) zabava bez zarade za igrača b) zabava koja igraču dohosi zaradu c) kombiniranje kockica i krugića sa ciljem ubijanja dosade (pucačina u kojoj se ubija mrski neprijatelj svakako nije zabava ali diže adrenalin - IGRA ? po meni NE. d) sve ono što nije korisno već bezveze iz dosade. Vrlo je neinteligentno misliti da igranje grahom na stolu u kuhinji ne pridonosi razvoju odnosno da pridonosi razvoju inteligencije manje od manijakalnog ubijanja svemiraca na računalu i razvijanjem agresivno - depresivnog poremećaja)

4. USB sat sa flash memorijom, usb kemiska, svi USB koji sam stavio su radili, TV AVERMEdia volar radi i HDTV nije mi se dogodilo da USB uređaj koji spojim ne radi

4. netočno, razgovaram na skype, slušam internet radio stanicu i slušam i gledam utakmicu ISTOVREMENO (kaffeine). Istina da neki programi imaju problema sa pulse audio serverom. Ali on je još vrlo novi pa treba imati srpljenja.

5. softver za linux - vidi pod 1.

6. hardver  - vidi pod 1.

7. ček grafulje : pa samo nvidia i ati postoje, ček još i intel i sve rade fantastično sa i bez 3D - x1600 na HP 9420 - daje 1015 FPS - (upravo mjerim) - driver 8.49.7

Fedora 7. Fedora 9 čeka  da AMD izda podršku za xorg 7.4

Da ne govorim o tome da nitko pametan neće VAŽNE dokumente staviti na windozere, jerbo kad ti virus izmješa redoslijed riječi u dokumentima a ti ne znaš jel se to dogodilo prošli tjedan ili jučer pa ti ni backup ne pomaže onda se žali bogu.

O antivirusu kao najvećem virusu na windozerima nema potrebe pisati.  To je kad ti karijes pojede zub a ti bi htio da se to nije ni dogodilo.

Koristim priliku da izreklamiram nero3 za linux naročito ovu posljednju verziju 3.5.1.0 sa dekoderima za mp3, mp4. Meni je od ogromne pomoći jer K3B ne more spržiti fajlu veću od 4GB (neko cdrecord ograničenje vezano uz ISO) na DVD dok nero more. Svakako napomena, ako vam se svidi kupite ga. Ja za 20 eurića ne bi vrata od stana otvorio a kamoli "prodao" softver na kojem sam radio.

Uzdravlje

Poruka je uređivana zadnji put sub 21.6.2008 17:07 (wedeze).
17 godina
neaktivan
coder_ kaže...

NAravno da se linux isplati ako postoje programi koje koristiš. Onaj tko kaže da se ne isplati zbog vremena koje se provede konfigurirajući je blago rečeno - budala.

baš me zanima dal je njemu isto potrošit tjedan-dva na postavljanje linuxa ili potrošiti 10-15 k kn na programe i  licence  koji trebaju za obavljanje posla.

Baš ovih dana prijatelju slažem popis programa koji trebaju za izradu web stranica. Pošto ima firmu, mora sve imati legalno.

Da mu dođem i kažem da mora iskeširat 15k kn za programe ili da mu kažem da se sve može napravit na linuxu i to, zamislite - besplatno.

Zamisli ti ovo, dakle frend ti ima firmu, radi i prodaje proizvode svoje firme a želi programe beplatno. Netko tko želi zarađivat i zarađuje koristeći besplatno alate koje su neki drugi napravili je u najmanju ruku parazit koji ne zaslužuje postojat u svijetu bussinesa. A onaj tko radi besplatno poslovne programe za druge firme  je BUDALA.
Uostalom, cijena održavanja linux aplikacija pojede na kraju cijenu softvera i to višestruko.

Firma koja ne želi imati podršku za softver na kojemu zarađuje je šampion-firma.
Poruka je uređivana zadnji put sub 21.6.2008 17:01 (Inari).
17 godina
koristim KDE
17 godina
neaktivan
Inari kaže...
coder_ kaže...

Zamisli ti ovo, dakle frend ti ima firmu, radi i prodaje proizvode svoje firme a želi programe beplatno. Netko tko želi zarađivat i zarađuje koristeći besplatno alate koje su neki drugi napravili je u najmanju ruku parazit koji ne zaslužuje postojat u svijetu bussinesa. A onaj tko radi besplatno poslovne programe za druge firme  je BUDALA.
Uostalom, cijena održavanja linux aplikacija pojede na kraju cijenu softvera i to višestruko.

Firma koja ne želi imati podršku za softver na kojemu zarađuje je šampion-firma.
 Ovo je za neku drugu temu.
17 godina
neaktivan
Linux,isplati li se?

I opet na kraju da odgovorim na postaljeno pitanje, za slučajne namjernike na ovu temu. Isplati li se linux. Otpočetka ne, jer se teško prilagoditi novim korisnicima. Dakle, ni u kom slučaju ne instalirati linux, a da se brišu windowsi. Ostaviti neko vrijeme dual boot, pa kasnije ovisi o dojmu. Neki više neće niti primirisati linux, dok će drugi nastaviti raditi. Iz iskustva, u početku mi je bilo neobično, ali sam se priviknuo i ostao na linuxu, (ipak imam dual boot, jer kako volim prčkati po linuxu, trebam rezervu ako si nekaj s****m, i radi nekih specijalnih potreba).  Tako da tu vrijedi ona 'isprobaj pa plati', s tim da u ovom slučaju nećeš ništa trebati platiti.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Linux,isplati li se?

I evo još samo da nadodam jednu stvar zašto mi se sviđa linux. Ako na windowsima nešto "zbljate" obično pomaže jedino reinstalacija gdje se dosta programa mora reinstalirati zbog nepostojećih registry-a, dok kod linuxa je dovoljno (ako posjedujete određenu količinu znanja) samo pokrenuti sistem u recovery načinu rada i popraviti stvar. Alternativa je podizanje LiveCD-a i popravljanje nastalog stanja.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
coder_ kaže...

I evo još samo da nadodam jednu stvar zašto mi se sviđa linux. Ako na windowsima nešto "zbljate" obično pomaže jedino reinstalacija gdje se dosta programa mora reinstalirati zbog nepostojećih registry-a, dok kod linuxa je dovoljno (ako posjedujete određenu količinu znanja) samo pokrenuti sistem u recovery načinu rada i popraviti stvar. Alternativa je podizanje LiveCD-a i popravljanje nastalog stanja.

ovo ti je bio pravi K.O s tim postom si me uvijerio zašto je windows lošiji (jer meni se svaki put nekaj shebe)
17 godina
coder_ kaže...

I na Windowsima postoji System restore, koji vrlo jednostavno vrati sve stvari kakve su bile prije nego si nešto zabrljavio. Ako to ne pomogne možeš s pomoću instalacijskog CD-a popraviti Windowse, a reinstalacija je zadnja opcija. 
  Inače što se tiče financijske isplativosti komercijalnog softvera, naravno da je glupost dati 4000 kuna za PhotoShop na kojem ćeš jedanput mjesečno popraviti neku fotku. Za to postoje solidni besplatni programi. S druge strane netko tko se profesionalno bavi dizajnom tih 4000 kuna za PhotoShop može zaraditi za najviše deset dana, ako zna s poslom. Nije bitno koliko program košta, već koliko na njemu možeš zaraditi.
17 godina
protjeran
Linux,isplati li se?

Dobro sada sa Crossoverom i Wineom se može dosta toga napraviti ali opet postoji masu nekompatibilnosti.

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=588843

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
klimama kaže...
coder_ kaže...

I na Windowsima postoji System restore, koji vrlo jednostavno vrati sve stvari kakve su bile prije nego si nešto zabrljavio. Ako to ne pomogne možeš s pomoću instalacijskog CD-a popraviti Windowse, a reinstalacija je zadnja opcija. 
  Inače što se tiče financijske isplativosti komercijalnog softvera, naravno da je glupost dati 4000 kuna za PhotoShop na kojem ćeš jedanput mjesečno popraviti neku fotku. Za to postoje solidni besplatni programi. S druge strane netko tko se profesionalno bavi dizajnom tih 4000 kuna za PhotoShop može zaraditi za najviše deset dana, ako zna s poslom. Nije bitno koliko program košta, već koliko na njemu možeš zaraditi.
 Iskreno, nikad nisam volio system restore.. hehehe :))

Da, tu se slažem s tobom što se tiče kupnje softwarea i učestalosti korištenja istog.
E da, čini mi se da je photoshop još malo skuplji. nekih 7k kn. morao bi pogledati, tu cijenu mi je frend rekao.
17 godina
protjeran
Linux,isplati li se?

Kompletni Web Premium je 1599$ ili 7500 Kn, ako se koristi revolving kartica na 12 rata uz 12% kamata to ti je 700 Kn + 70ish Kn kamata na mjesec (ja pazim kako trošim sa revolvingom, samokonrola je obavezna!) a to je zbilja ništa za nešto što ti je osnovni radni alat.

http://www.adobe.com/products/creativesuite/web/?xNav=WP

BTW da ne odlazim previše sa teme sada skidam OpenSuse 11, Suse mi je zbilja odličan jedino što mu je falilo je bio apt-get sustav koji je odličan.

Poruka je uređivana zadnji put sub 21.6.2008 18:22 (Mayo).

0 0 hvala 0
17 godina
  • Svaka distribucija ima svoju zajednicu, pa tako recimo Ubuntu ima i HR zajednicu i jedni drugima pomažu (podrška).
  • Tu se slažem. Ne puno ali ih ima.
  • Igra uistinu nema puno, neke traže kopiranje određenih datoteka s CD-a itd. Bez kakve specifikacije? Openoffice je po meni puno bolji od MS officea. Podržava razne druge programe za obradu teksta odnosno njihove dokumente. Na linuxu je jednostavnije konvertiranje dokumenata u PDF itd. Jedino je malo dok se ne navikneš čudan.
  • Meni USB čitač kartica uredno radi bez posebnog konfiguriranja
  • Imam ATI pa nisam upoznam s tom problematikom.
  • Upravo sam isprobao gledati videoklpi na youtube i svirati mp3 i uredno čujem oba zvuka
  • Ne igram UT pa ne znam, ali ove 3D igre što igram odlično rade bez trzanja. Jedino sam morao iskopčati efekte (compiz).
  • A zato svakim danom sve više i više programa ima za linux. Razne državne institucije prelaze na linux, pa čak i neke vlade.
  • Proizvođača čega? Donedavno ATI nije htio dati specifikaciju svojih kartica. Nakon nekog vremena zbog velikog pada prodaje kartica počeli su razvijati drivere za linux s 3D podrškom.
  • Ako koristiš debian da, ali linux distribucije sve više prelaze na user-friendly sučelje (klik, klik).

Svako koliko reinstaliraš windowse? Koliko ima virusa i trojana za windowse a koliko za linux? Zašto windows koristi neke stvari od linuxa (win 95 je imao samo admin account a sada imaju limited user i još neke. Linux to odavna koristi.)

MojPortal.com.hr
17 godina
protjeran

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Inari kaže...

To što je nešto besplatno ne znači da se isplati. Linux je najskuplji OS kada se uračuna vrijeme koje izgubiš na konfiguraciju i googlanje za rješenjima.

Prvo izgooglaj da li imaš sve alate ili adekvatne zamjene za te alate za linux i naravno puno slobodnog vremena.

evo misljenje jednog korisnika koji od nedavno u dual boot-u ima ubuntu i xp.

linux mi je puno stabilniji. Nikakva rusenja jos nisam dozivio.
Za konfiguriranje sam potrosio deset minuta ( grafa i printer )

Ne znam zasto kazete da nije za desktop upotrebu, kad je gotovo sve vec pojednostavljeno i poprilicno slicno windowsu. Uglavnom sam se snasao nakon 2 tjedna. Malo treba i googlati i pitati ako se nesto ne zna ,ali ne vjerujem da bi neko znao sve na windowsima da ga se prvi put posjedne za njih.

Igre jedino... Nema ih pretjerano puno. Noviji naslovi ne izlaze za linux, a wine mi i nije najsretnije rjesenje. Zato i drzim xp sa strane.
Da mogu normalno igrati igre, vec bi se ja oprostio sa windowsima.

Svakako treba probati i vidjeti. Za mene velika,pozitivna promjena je prelazak za linux...
E4600@3360MHz,8600GTS,2GB DDR2@840MHz
17 godina

Imam jedan stari  stroj koji mi sluzi samo za internet, citanje mail-a, i IM i tu drzim kolekciju muzike i filmova. Na takvom kompu mi je puno bolji Ubuntu nego windows XP: radi brze, netrebam se brinit za viruse, cim ga instaliram imam sve potrebne programe (Firefox, Evolution Mail, Pidgin, Amarok ...) mislim da je za racunala takve namjene bolja neka distribucija Linuxa, al ako vam racunalo treba za neki "ozbiljan" rad, windowsi su (nazalost) neophodni.

peace

17 godina
G0rilla kaže...

Imam jedan stari  stroj koji mi sluzi samo za internet, citanje mail-a, i IM i tu drzim kolekciju muzike i filmova. Na takvom kompu mi je puno bolji Ubuntu nego windows XP: radi brze, netrebam se brinit za viruse, cim ga instaliram imam sve potrebne programe (Firefox, Evolution Mail, Pidgin, Amarok ...) mislim da je za racunala takve namjene bolja neka distribucija Linuxa, al ako vam racunalo treba za neki "ozbiljan" rad, windowsi su (nazalost) neophodni.

peace

Što se tiče ozbiljnosti poslova: Ima tamo BMW superkompjuter za CFD za potrebe Formule 1 i to pokreče SUSE Linux ... al dobro F1 ionako nije "ozbiljan" posao.Cool

17 godina
neaktivan
Linux,isplati li se?

Ne zaboravimo NASU i Redhat ;)

- Hrvatski linux portal - www.linuxzasve.com | Blog - ivanwp.wordpress.com

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Linux,isplati li se?

ovako... da presječem ove polemike...

linux.. ovisi za što ćeš ga koristit.... za što opće koristiš komp??

ako je to programiranje c, java, perl i slično..... odlična stvar.. isto tako i za php.. fenomenalan os

ako ćeš ga rabiti za server.. nema bolje.. (zapravo ima UNIX.. ali nećemo bit cicije)

dakle.. ima svoje prednosti i izuzetno je primjenjiv... također linux više nije bauk i za urede je dušu dao

što se tiče uštede na troškovima... imaš sve kao i microsoft a bespla....

no ako ćeš koristit komp u grafici, dizajnu... dakle općenito ADOBE software... ZABORAAAAVVVVVIIIII

koristi ili windows ili osx.

spasit ćeš se frustracija, štekanja i sličnoga... jer za grafiku trebaš sasvim drugačiji tip i mašina i

softwarea... no ako se time baviš znaš to i sam..

linux je divan os kojem osobno predviđam vrlo svijetlu budućnost (pod tim mislim da će ga koristiti oko 70% računala) kroz

5-7 godina kada distributeri hardwarea i softwarea počmu ovaj os uistinu ozbiljno shvaćati.

za sada je on samo tamo neka prijetnja no još nije ozbiljno uzdrmao temelje dosadašnjem načinu rada...

i jesi simislio za što ti treba računalo???

www.svijetkulture.com

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
ambivalent kaže...

Ne zaboravimo NASU i Redhat ;)

što s nasom???

nasa koristi debian koliko mi je poznato... ali prije svega zato što u windowsu nije moguće ogolit sustav i izbacit iz njega sav nepotreban krš koji samo ruši windowse...

u debianu kao i u ostalim linuxima praktički možeš samo izdvojit kernel i neke osnovne pokretački mape.. pa ti je i pokretanje sustava i njegovo održavanje ali i rad tokoli stabilan da radi stvarno svugdje.. čak i u svemiru... heheeheheh
www.svijetkulture.com
17 godina
hondo kaže...

ovako... da presječem ove polemike...

linux.. ovisi za što ćeš ga koristit.... za što opće koristiš komp??

ako je to programiranje c, java, perl i slično..... odlična stvar.. isto tako i za php.. fenomenalan os

ako ćeš ga rabiti za server.. nema bolje.. (zapravo ima UNIX.. ali nećemo bit cicije)

dakle.. ima svoje prednosti i izuzetno je primjenjiv... također linux više nije bauk i za urede je dušu dao

što se tiče uštede na troškovima... imaš sve kao i microsoft a bespla....

no ako ćeš koristit komp u grafici, dizajnu... dakle općenito ADOBE software... ZABORAAAAVVVVVIIIII

koristi ili windows ili osx.

spasit ćeš se frustracija, štekanja i sličnoga... jer za grafiku trebaš sasvim drugačiji tip i mašina i

softwarea... no ako se time baviš znaš to i sam..

linux je divan os kojem osobno predviđam vrlo svijetlu budućnost (pod tim mislim da će ga koristiti oko 70% računala) kroz

5-7 godina kada distributeri hardwarea i softwarea počmu ovaj os uistinu ozbiljno shvaćati.

za sada je on samo tamo neka prijetnja no još nije ozbiljno uzdrmao temelje dosadašnjem načinu rada...

i jesi simislio za što ti treba računalo???

Možda to ne ide pod grafiku ili dizajn, ali čini mi se da se na farmama kompova za efekte u filmovima koristi neka derivacija linuxa.
17 godina
neaktivan
hondo kaže...
 što s nasom???

Naletio sam na neki članak, ali me nije dovoljno zaintegrirao da ga pročitam do kraja.
- Hrvatski linux portal - www.linuxzasve.com | Blog - ivanwp.wordpress.com
17 godina
coder_ kaže...
 Ja sam govorio o situaciji u firmi gdje ne smiješ imati ništa ilegalno. Sve licence moraju biti valjane. Jer ako ti dođe inspekcija i utvrdi nepravilnosti kod licenci, kazne su astronomske. Vidjet ćeš kad počneš radit pa kad se upoznaš malo sam cijenama programa i licenci.

E da, a na linuxu se programi ne instaliraju sami? A šta je sa .deb, .rpm paketima koji se instaliraju isto kao i na windowsima?

E pa za firmu stvarno nema razloga stavljat linux. Tih par tisuca kuna koje ces ustedit za OS i mozda office je nista prema izgubljenom vremenu na konfiguraciju ili na brdo love koje ces morati platiti nekome tko se razumije u linux da to slozi da radi kako treba i odrzava. A i sama cijena aplikacija koje koristis za posao, bilo to autocad, photoshop, 3ds max, ili sta ja znam, je daleko veca od cijene samog OS-a. A da ne pricamo o cijeni radnika kojeg placas da nesto radi, i kojem je svaki sat izgubljen na kompajliranju kernela, editiranju nekakvih skripti, ili slicnih gluposti puno veci trosak nego cijena jednog WinXP ili Viste. Osim ako ne zaposljavas studente ili neku sirotinju i placas ih 5-10kn/sat. Bogataš
17 godina
neaktivan
Inari kaže...

Daj mi samo objasni o kojem mišu ti to govoriš? Opet smo malo ranije počeli cugat pa su se počeli priviđat bijeli miševi ili šta?

Ja sam godinu dana radio na suse 10, još prije 10 godina dok je za instalaciju Fedora Core bilo potrebno znanje "nuklearne fizike", ja sam je tada imao i kopao po njoj na pc-u, debian također, a ove spread-spam distribucije poput Mandrive i X-buntua da ne spominjem.

Ja sam naveo negativne strane u "miš threadu" a učinit ću to opet:

• loša podrška distributera
  • mnoge aplikacije kod instalacije zahtjevaju bezbroj dependencies-a, a neke i prekompajliravanje kernela
  • softver i igrice su u tragovima, odnosno njihovi ekvivalenti ako ih se i uspije naći su nepouzdani (poput open officea napisanog bez specifikacije ms-a koja je došla nedavno)
  • usb uređaji koji nisu storage, poput tv-kartice, sd/xs readera rade samo u teoriji (čak i usb stick na suse 10 je neupotrebljiv odnosno traži znatno konfiguriranje sistema da bi radio na 2.0).
  • grafička kartica koja nije nVidia ili ATI, odnosno 3d hard.ac. ne radi, a ako i radi ruši se kod zahtjevnijih operacija.
  • Korištenje audio devicea istovremeno u više aplikacija je po defaultu neizvedivo. Da budem precizniji dok ne zatvoriš browser sa flash embed-om, ne možeš slušati glazbu u audio playeru
  • Igrice napisane u Open GL-u također rade samo u teoriji, probaj upogoniti ut 2004 na suse 10, nakon 5 minuta igrica se ruši i završiš na Bijelim stranicama probavajući neki od bezbroj neuspješnih solucija.
  • softver za linux je jednostavno ne isplati razvijat jer se ne zna što će na kraju biti s njim, bezbroj tužbi se pokrenulo sa svih strana, svi traže dio kolača, pa čak i Linus Torvalds traži pare jer se njegovo ime koristi za taj OS.
  • hardver je općenito loše podržan od strane proizvođača
  • potrebno je odlično poznavanje rada u konzoli da bi mogao nesmetano raditi trivijalne, rudimentalne korisničke operacije

Još bezbroj drugih stvari se može navesti.

Linux je polu-proizvod koji nikada ne može biti do kraja dovršen. Em što se ne zna tko kuha, tko jede a tko plaća, utoliko i zbog toga što postoji bezbroj i jedna distribucija i prakički je za svaku potrebno posebno dorađivati već kompajlirani softver. Čak i Microsoft ima bolju kompatibilnost između svojih vindoza nego linux.

Ne znam zašto to tako osobno shvaćaš. Sve ima negativne strane i probleme. Linux ih ima malo više i ne znači zato da je loš za neke druge stvari poput servera ili Blagajne u trgovinama i sl.

Kako bih se uvjerio da li se što u ovih godinu dvije promjenilo po tom pitanju, upravo skidam suse 11 koji ću zavrtiti na starom stroju pa se javim sa recenzijom za 2008-u. Osmijeh
 Cuganje nije počelo, jošSmijeh. Ne shvaćam osobno niti imam razloga za to. Mnoge aplikacije traže hrpu dependecies-a kojima ti ionako nemoraš razbijati glavu jer imaš npr. synaptic. Software u tragovima??? Ja sam za sve našao ekvivalent(Gimp,Inkscape,Open Office, Monodevelop) doduše neznam čime se baviš i kakvi su ti zahtjevi. Dalje, usb stick na suse 10.3 mi je radio bez problema(nikakva dodatna podešavanja nisu nužna), na starijim verzijama nisam isprobavao. Tv- kartice imaju problema to znam iako nisam probao podesiti svoju na starom kompu. ATI i nVidia, ako ćeš realno to su trenutno i jedini pravi igrači na tržištu i ja već nekoliko godina nisam naletio na nekoga tko nema ATI ili nVidia-u (izuzev intelovih integriranih grafulja no one rade bez beda). Ima li takvih ovdje??? Ovo sa audio devices-ima mi je prvi glas, još na ubuntu 7.04 je sve radilo ko po špagi uz neke minorne mušice. Igre? Ako se hoćeš igrati odi na Win. Ne razumijem zašto su svima bitne igre??? Rade li ljudi išta drugo osim igranja igara?? Isplati li se softvare za Linux razvijat? Time will tell. Hardware je loše podržan bio nekada davno.....Svaki komad hardware-a koji imam na laptopu ili na drugom računalu radi besprijekorno. Šećer na kraju,konzola. Odlično poznavanje rada kažeš?Šta uopće smatraš trivijalnim?Ako je nekome problem prebaciti se u direktorij tipa cd /home/bobo/Desktop ili ukucati ./configure,make, make install, onda neka se stvarno kloni Linuxa. Iskreno ja sam prebacivanje iz direktorija učio u osnovnoj školi u DOS-u. Za neke se stvari treba potrudit. Mislim jebiga već mi polako neke stvari idu na živce. Svi hoće sve servirano na tacni, bio to Linux ili Win. Ako je Vista opet ne valja, jede previše rama, Aero je pušiona. Kada je Linux onda su igre u pitanju,ne radi ovo ne radi ono. Neznam šta da kažem, čim ljudi trebaju napraviti više od jednog klika odmah uzbuna. Opala mi duda ispod ormara pomozite mi da ju nađem. Sry ali ja to nemogu razumjeti. Na netu ima kvadrilion stranica o tome kako se šta podešava na Linux-u, eh da treba čitati znaš kak je to teško. Treba vremena i volje. Linux nije za fine guze.

Tebi dugujem ispriku jer sam burno reagirao,sry.
Atheistic to the point of fanaticism, there u have me in a nutshell so kill me again or take me as I am for I shall not change.
Poruka je uređivana zadnji put sub 21.6.2008 23:37 (PROTECTOR).
17 godina
neaktivan
Linux,isplati li se?

Ja sam mišljenja da je dual boot najbolje rješenje kome su bitne i igre i neki programi. Vidim ima ih nekih koji pljuju po linuxu pričajući svakakve gluposti (neutemeljene) i da ne treba u svakodnevnoj uporabi. E pa ja openSUSE u zadnje vrijeme koristim puno više nego windowse a "obični" sam "kućni" korisnik.  A dovoljno je i pogledati malo okolo i shvatit će se da sve više i više ljudi koristi linux.

CORE 2 DUO E4300 @ 1.8GHZ 2 GB RAM 667MHZ ASUS 7300 GT @ 475/920
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Inari kaže...
PROTECTOR kaže...
 Ti kao vrsni korisnik i poznavatelj Linuxa to dobro znaš,a miš neznaš podesit. Nitko ovdje ne prodaje maglu, za podešavanje Linuxa ne trebaš biti kvantni fizičar niti inženjer dovoljno je znanja koliko pod nokat stane. Koje negativne strane?? Nisi niti jednu naveo.

Daj mi samo objasni o kojem mišu ti to govoriš? Opet smo malo ranije počeli cugat pa su se počeli priviđat bijeli miševi ili šta?

Ja sam godinu dana radio na suse 10, još prije 10 godina dok je za instalaciju Fedora Core bilo potrebno znanje "nuklearne fizike", ja sam je tada imao i kopao po njoj na pc-u, debian također, a ove spread-spam distribucije poput Mandrive i X-buntua da ne spominjem.

Ja sam naveo negativne strane u "miš threadu" a učinit ću to opet:

• loša podrška distributera
  • mnoge aplikacije kod instalacije zahtjevaju bezbroj dependencies-a, a neke i prekompajliravanje kernela
  • softver i igrice su u tragovima, odnosno njihovi ekvivalenti ako ih se i uspije naći su nepouzdani (poput open officea napisanog bez specifikacije ms-a koja je došla nedavno)
  • usb uređaji koji nisu storage, poput tv-kartice, sd/xs readera rade samo u teoriji (čak i usb stick na suse 10 je neupotrebljiv odnosno traži znatno konfiguriranje sistema da bi radio na 2.0).
  • grafička kartica koja nije nVidia ili ATI, odnosno 3d hard.ac. ne radi, a ako i radi ruši se kod zahtjevnijih operacija.
  • Korištenje audio devicea istovremeno u više aplikacija je po defaultu neizvedivo. Da budem precizniji dok ne zatvoriš browser sa flash embed-om, ne možeš slušati glazbu u audio playeru
  • Igrice napisane u Open GL-u također rade samo u teoriji, probaj upogoniti ut 2004 na suse 10, nakon 5 minuta igrica se ruši i završiš na Bijelim stranicama probavajući neki od bezbroj neuspješnih solucija.
  • softver za linux je jednostavno ne isplati razvijat jer se ne zna što će na kraju biti s njim, bezbroj tužbi se pokrenulo sa svih strana, svi traže dio kolača, pa čak i Linus Torvalds traži pare jer se njegovo ime koristi za taj OS.
  • hardver je općenito loše podržan od strane proizvođača
  • potrebno je odlično poznavanje rada u konzoli da bi mogao nesmetano raditi trivijalne, rudimentalne korisničke operacije

Još bezbroj drugih stvari se može navesti.

Linux je polu-proizvod koji nikada ne može biti do kraja dovršen. Em što se ne zna tko kuha, tko jede a tko plaća, utoliko i zbog toga što postoji bezbroj i jedna distribucija i prakički je za svaku potrebno posebno dorađivati već kompajlirani softver. Čak i Microsoft ima bolju kompatibilnost između svojih vindoza nego linux.

Ne znam zašto to tako osobno shvaćaš. Sve ima negativne strane i probleme. Linux ih ima malo više i ne znači zato da je loš za neke druge stvari poput servera ili Blagajne u trgovinama i sl.

Kako bih se uvjerio da li se što u ovih godinu dvije promjenilo po tom pitanju, upravo skidam suse 11 koji ću zavrtiti na starom stroju pa se javim sa recenzijom za 2008-u. Osmijeh

Linux koristim još od SuSe 7.3 distribucije.
Fedora core je kreirana 2003. Od zajednice korisnika Red hata i sponzorirana je od Red hata.

Neke negativne strane koje si ti naveo u svom postu već su ispravljene ili se ispravljaju.

1. Linux je otvoreni i slobodni proizvod što ne mora značiti da je i besplatan. Sve kompanije koje isporučuju distribucije bez ikakve naknade naplaćuju podršku korisnicima.
2. Na aplikaciju koja traži kompajliranje kernela već dugo nisam naišao. U pravu si što se tiče dependenciesa, ali zato postoje yast, synaptic, rpmdrake...
3. Igrice: izbor najboljih igara, popis svih mogućih, bez muke igram half-life 2 i guild wars, oblivion u wineu. Za OpenOffice postoju dodtatak koji otvara/sprema datoteke u formatu predstavljenim u MS Ofiiceu 2007. I ukoliko se usvoji OOXML standard mogu se kladiti da će OpenOffice imati podršku za njega ili prije ili u isto vrijeme kao i MS Office.
4. Svaki komad USB hardveraja koji sam imao prilike spojit je radio bez muke, čaki i stara usb 1.1 hauppage tv kartica.
5. Intelove i S3 kartice rade bez problema. 3d ne radi ako nisu instalirani potrebni driveri niti na nvidii ni atiu. To se mijenja jer i ati i nvidia otvaraju svoje drivere koji će se nalaziti u samim distribucijama a ne se skidat posebno kao do sada.
6. Čudno, upravo to i radim i to bez pulse audia.
7. Vidi točku 3.
8. Softver koji se razvija za linux većinom rade entuzijasti koji imaju dovoljno znanja i zaposleni su ili su studenti željni dokazivanja. Neki programi su sponzorirani od strane velikih kompanija banshee, openoffice... Dok treći prodaju podršku za svoje proizvode. Broj tužbi se može povećati i protiv i u korist open-source zajednice ako se uvede zakon o patentiranju softvera (što je po meni čista glupost). Zamisli patentirati algoritam za rješavanje kvadratnih jednadžbi. To se protivi ideji open-sourca.
9. Djelomično točno. Svi proizvođači hardvera počinju podržavati linux inače gube veliki komad kolača u "enterprise" domeni. Npr. Canon, ATI, nVidia... (što se grafike tiče mnogo holivudskih hitova ima CGI stvoren na linux distribucijama)
10. Ovisi o točki gledišta. Ja smatram da imam osnovno poznavanje rada u terminalu koje mi je dovoljno da imam svoje računalo pod kontrolom.

Svima kojima sam instalirao Linux na računalu koji služi isključivo za uredski rad su iznimno zadovoljni.
Za gejmerski komp još uvijek preporučam windovse pa čak i vistu jer sa svojom original kopijom nisam imao nikakvih problema osim sporog prijenosa sa i na usb stikove

Komp: Lenovo Thinkpad R61, Ubuntu 8.04

- Želiš li hodati sa mnom? - Ne imam auto.
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice