Kako da napravim mrezu za ubuntu u domu?

poruka: 8
|
čitano: 3.286
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

kako da iskonnfiguriram mrezu za domski internet, ja koristim ubuntu 8.04

moze li mi tko pomoc tj. objasnit detaljnije svaki korak.

hvala svima

m. g. & r. g.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Hmmm cudno pitanje, ubuntu mi se uvijek činio otvoreniji za mrežne konfiguracije od xp a da ne rečem viste.

Uglavnom sam radio preko konzole ali mislim da ima nekih cool programčiča za linux koji će napraviti sve što tražiš......

Tikviči vladaju svijetom!

0 0 hvala 0
17 godina
RE: Kako da napravim mrezu za ubuntu u domu?
phenom kaže...

kako da iskonnfiguriram mrezu za domski internet, ja koristim ubuntu 8.04

moze li mi tko pomoc tj. objasnit detaljnije svaki korak.

hvala svima

Koliko se ja sjećam treba ti wpa_supplicant i njega treba iskonfigurirati kako ovdje piše:
gdje treba jako, jako dobro paziti na svaki razmak u config datoteci. 
Ostaje evenutalno napraviti skriptu za NetworkManager ili što već da se automatski pokreće.

Detaljnije možda uskoro ;-) 
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.' Two atoms bump into each other. One says 'I think I lost an electron!' The other asks, 'Are you sure?', to which the first replies, 'I'm positive.'
17 godina
neaktivan

koliko se ja sjećam negdje pod administration i network settings možeš stavit ili dhcp ili static IP. kasda-router mi radi u router režimu rada, tako da je slično kao i kod tebe u domu. ja sam uvijek stavio na static ip , pa sam još dodao pod default gateway ip routera, i pod netmask 255.255.255.0 i to je to.

long live linux

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

kao prvo nisi rekao niti jednu korisnu informaciju na koje bi mogao dobiti korisan odgovor.... detaljnije opisi problem!

Ako ti treba wireless, ne treba nista instalirat posebno... Network Manager se brine za to..... Nema potrebe za wpa_supplicantom, radje editiraj /etc/network.d/* fajlove.... (a wireless mozes postaviti i preko Network Manager GUI-a, a koliko ja znam mozes i WPA bez problema.... bar je tako bilo u Fedori koja isto koristi Network Manager..... nije 100%, ali gotovo sigurno :)

Takodjer... jos vaznija stvar.... trebas u kernel loadati modul za tvoju mreznu karticu.... sada ovisi dali je zicna ili bezicna, posto ni to nisi rekao...

U svakom slucaju, u konzoli napisi "lspci | grep -i network". Trebalo bi ti ispisati koje mrezne kartice koristis i njihov tocni model.... Pomocu tih informacija mozes naci modul koji loadas u kernel.... Upisi 'modprobe -l | 'grep model_mrezne_kartice' i trebalo bi ti nesto ispisat... kanije samo upises modprobe ime_modula i kasnije postavis da se taj modul loada na boot-u... evo moj primjer:

[robi@arch ~]$ lspci | grep -i network
04:00.0 Network controller: Intel Corporation PRO/Wireless 3945ABG Network Connection (rev 02)
[robi@arch ~]$ modprobe -l | grep 3945
/lib/modules/2.6.26-ARCH/kernel/drivers/net/wireless/iwlwifi/iwl3945.ko
[robi@arch ~]$ sudo modprobe iwl3945
[robi@arch ~]$

A kako ces loadat modul u boot-anju to neka ti odgovori neki korisnik ubunta....

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

i ako zelis umrezit kompjutere koristi sambu.... napises 'apt-get install samba gnome-config-samba' (ili sl) u terminal i onda ides u System->Administration->Samba (ili sl.) i tamo postavljas postavke....

0 0 hvala 0
17 godina

Jazzfan, mislim da je rekao dovoljno informacija ako je mislio na postavljanje Interneta u studentskim domovima (u Hrvatskoj naravno):

treba samo wpa_supplicant, AAI@EduHr identitet i iskonfigurirati /etc/wpa_supplicant.conf i to je to - sve piše u gornjim uputama.

A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.' Two atoms bump into each other. One says 'I think I lost an electron!' The other asks, 'Are you sure?', to which the first replies, 'I'm positive.'

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

ok, sry...

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice