Znači,imam 2 HDD-a. Na jednom mi je Windows XP, a na drugi hard disk sam instalirao Ubuntu. Kada pokrenem računalo pita me u koji OS hoću ući. Odabrem novoinstalirani Ubuntu. Onda počne provjeravati instalaciju,dođe do particioniranja i izbaci grešku da nije odabran datotečni sustav. Kako da odaberem datotečni sustav? Hvala unaprijed!
Instalacija Ubuntua
- poruka: 37
- |
- čitano: 14.904
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
Znači,imam 2 HDD-a. Na jednom mi je Windows XP, a na drugi hard disk sam instalirao Ubuntu. Kada pokrenem računalo pita me u koji OS hoću ući. Odabrem novoinstalirani Ubuntu. Onda počne provjeravati instalaciju,dođe do particioniranja i izbaci grešku da nije odabran datotečni sustav. Kako da odaberem datotečni sustav? Hvala unaprijed!
Nisam baš siguran da sam najbolje shvatio kakav te problem muči pa ti moram postaviti nekoliko pitanja.
Kao prvo, o kojoj je verziji Ubuntua riječ, 9.10, 10.04 Beta ili neka druga?
Kao drugo, na koji si način instalirao Ubuntu, preko WUBI-ja ili uobičajenim načinom instalacije?
Ne kužim ovaj podebljani dio. Ako ti nije problem da nam daš malo više informacija o problemu (screenshot ne bi bio loš) kako bismo ti mogli što brže i efikasnije pomoći.
Kao sto je covjek rekao, napisi detalje jer nije jasno ovako o cemu se radi.
možda ti čita grub sa diska od windowsa pa ne može pokrenuti ubuntu jer je na drugom disku
u bios probaj staviti first boot na disk gdje je ubuntu, ako nisi instalirao preko wubi
Riječ je o verziji 9.10. Instalirao sam prelo WUBI-ja. Evo slika da vidite u čemu je problem.
Mislim da je u tvom slučaju riječ o problemu s inače bugovitim WUBI-jem. Po screenshotu se vidi da nisu određene korijenska (root) particija i swap particija (svojevrsna virtualna memorija) koji bi inače WUBI morao sam odrediti bez tvoje intervencije.
Na tvom mjestu bih pokušao ponovno pokrenuti instalaciju Ubuntua, ali ovoga puta bez WUBI-ja (dakle, uobičajenim načinom). WUBI je odličan za isprobavanje mogućnosti rada na Ubuntuu ali ništa više od toga. Također, performanse sustava u slučaju instalacije preko WUBI-ja neće biti ni približne stvarnim performansama Ubuntu Linuxa.
Ukoliko ipak želiš instalirati Ubuntu preko WUBI-ja, preporučam ti prvenstveno deinstalaciju postojećeg WUBI-ja i micanje svih njegovih tragova s računala, a potom ponovnu instalaciju i odabir koliko je god moguće veće količine prostora na disku koju bi tako instaliran OS mogao koristiti.
Pokušao sam instalirati uobičajenim putem ali tad mi izbaci sljedeću grešku. Evo slika da vidite.
Hehe... Tebe je stvarno krenulo s problemima.
Iz te fotke bi se dalo zaključiti ili da instalacijski medij nije ispravan ili da optički pogon nije u najboljem stanju, premda je ova prva opcija izglednija.
Probaj ponovno snimiti na CD/DVD image od Ubuntua pa s njim krenuti u instalaciju.
Probaj ponovno snimiti na CD/DVD image od Ubuntua pa s njim krenuti u instalaciju.
-na nižoj brzini... (4x?)
To mi je već drugi CD s kojim sam probao instalirati. Prvog sam spržio s nekim ISO burnerom,a drugog s Ashampoo-om i to na najmanjoj mogućoj brzini. Kaj da radim? :D
Neznam meni je radilo sa najsugavijih dvdrwova koji su zgledali ko brusne ploce ispod.Mozda ti przilo ne sljaka kak spada.Probaj sa usba instalirat.Osim ak nemas bas neku staru kantu
To mi je već drugi CD s kojim sam probao instalirati. Prvog sam spržio s nekim ISO burnerom,a drugog s Ashampoo-om i to na najmanjoj mogućoj brzini. Kaj da radim? :D
U tvom slučaju ostaje sumnja samo na dvije stvari.
- Neispravan optički pogon (u što najmanje sumnjam)
- Neispravan image kojeg si skinuo s neta.
Više ne znam što da ti kažem. Ako si toliko zapeo za korištenje Ubuntua (što mi je drago) probaj skinuti novi image (po mogućnosti torrent protokolom). Nakon što ga skineš, snimi ga na CD/DVD na najmanjoj mogućoj brzini. Ukoliko se problem ponovi, onda definitivno znamo uzrok tvojih problema.
Samo da pitam. Koji Ubuntu mi preporučate: 9.10 ili 10.04 LTS beta1?
Ima li ova beta kakve bugove?
Samo da pitam. Koji Ubuntu mi preporučate: 9.10 ili 10.04 LTS beta1?
Ima li ova beta kakve bugove?
Nemoj ubuntu 10.04 beta1 jer ima dosta sto ne radi jos(kod mene se javljao isti problem sa instalacijom-greska iznad) tako da ili pricekaj finalnu ver. 29.04 ili pak 9.10
Dakle, skinuo sam novi image preko torrenta,zapržio na DVD,2x brzinom i opet se javila greška: Erorr reading boot CD.
Optički pogon mi sve CD-ove i DVD-ove čita normalno...Ne znam zašto bi u njemu bio problem.
Zasto preko torrenta kad ubuntu mozes skinut normalno preko sluzbenih stranica?
Hehe... Očito je da si navikao torrentima skidati samo ilegalan sadržaj.
Ubuntu se može skinuti i pomoću torrent protokola i to sa službene Ubuntuove stranice. Dovoljno je pri odabiru opcija za download odabrati jedan od alternativnih načina preuzimanja među kojima je i preuzimanje pomoću torrenata. Glavni razlog zašto sam mu preporučio download pomoću torrenta je sigurnost. Korištenje HTTP protokola za download tako velikih datoteka nije baš najzahvalniji način jer svaka oscilacija u mreži može nepovratno uništiti datoteku koju preuzimaš. To postaje velik problem pogotovo u slučajevima ako korisnik ima ograničen internetski promet.
@Autor teme... Više ne znam što bih ti preporučio. Jedina opcija koja ti je preostala da image od Ubuntua odneseš kod nekog frenda te da ga snimiš na njegovom kompu (u slučaju da ti optički pogon ne snima medije kako treba) ili da instalaciju obaviš s USB sticka.
.. hmm? snimio na DVD? DVD verzija je za 3-buntu (tri verzije).
Tek sad gledam tvoj PC, to je ipak starija mašina, nestretni Sys/P4..
- možda ti jedino 'alternative' verzija može proći instalaciju.
-normalna verzija (Live-CD) ima oznaku 'desktop' (u svakom slučaju x86). .. ili novi optical.
btw. torrenti su normalan (optimalniji) način skidanja.
Ako nisi siguran jel ti ISO preuzet sa neta ispravan, svakako umjesto da iznova downloadaš, probaj sa nekim hash kalkulatorom provjeriti checksum ISO datoteke.
Ubuntu (kao i mnogi drugi) na svojim stranicama uvijek ima pored downolad sekcije i tu tzv. "checksum" datoteku.
Pod Windowsima to mogu preporučiti SlavaSoft-ov HashCalc za takve provjere, dok pod linux OS-ovima, obično imaš određenu komandno-linijsku naredbu tipa: md5sum ime_daoteke.iso
Što se tiče ovog problema sa Error reading CD...
Imao sam takav problem sa Ubuntuom 9.04 i 9.10.. (10.04, beta nisam probao), te Archlinux 2009.08 instalacijskim medijem.
Naime iz nekog razloga koji nisam ustanovio zašto, problem je postojao ako sam radio instalaciju pod hrvatskim izbornikom. No nisam to mogao proglasiti pravilom, jer kad sam istu instalaciju, radio na drugom (starijem) računalu, stvar je radila..Najgore od svega je činjenica da je instalacija sa ISO-a u VirtualBoxu uvijek prolazila bez problema.
Razmatrao sam i mogućnost hardverske pogreške, problem sa DVD-RW uređajima, no zanimljivo je to što se problem nije događao sa recimo starijom verzijom Ubuntu 8.04.
S druge strane, ako se instalacija napravi s engleskim izbornicima, stvar je radila bez problema.
Barem meni je tako bilo.
Eto, nadam se da će ti nešto od svega ovoga možda pomoći..
Hehe... Očito je da si navikao torrentima skidati samo ilegalan sadržaj.
Glavni razlog zašto sam mu preporučio download pomoću torrenta je sigurnost. Korištenje HTTP protokola za download tako velikih datoteka nije baš najzahvalniji način jer svaka oscilacija u mreži može nepovratno uništiti datoteku koju preuzimaš.
Nebih se slozio jer DL (http) skida koliko god mozes povuc, a preko torrenta ne ide bas tako brzo (barem meni)...
Sta se tice pucanja veze (ili oscilacija kako kazes)... svaki DL manager (pa i oni ugradjeni u browsere) imaju mogucnost nastavka DL-a, a i svaki paket koji se salje preko TCP protokola na kraju paketa ima checksum koji provjerava jel paket dosao u redu ili ne :))))
No dobro, u svakom slucaju, skini sa sluzbenih str. ubuntua ISO pa pokusaj... Ako vec jesi kod svakog DL-a imas hash (nacesce MD5) pa provjeri dali hash ISO-a odgovara hashu koji su oni objavili.
Krivo sam se izrazio.. Skinuo sam torrent sa službene Ubuntu stranice.. Probat ću još pokrenuti instalaciju s engleskim jezikom..
Mislim da ti to nebi pomoglo...
A da pokusas sa fedorom ili opensuseom?
Krivo sam se izrazio.. Skinuo sam torrent sa službene Ubuntu stranice.. Probat ću još pokrenuti instalaciju s engleskim jezikom..
Imao sam istih problema kao i ti, pokusao instalirati PCLinuxOS, Ubuntu, Kubuntu, ... i nista nisam uspio. Tada mi je neki forumas preporucio da instaliram prek USBa. Ja sam ti napravio bootabilni stick sa ovim programcekom i instalirao Ubuntu 9.10 iz prve :D Ako nisi vec odustao, probaj sa time, sretno!
U BIOS-u imam dvije opcije za bootati s USB-a. To su : USB ZIP i USB FDD. Znači da ne mogu bootati preko usb stika?
Odustao sam od Ubuntu-a. Uspješno sam instalirao Linux Mint i prezadovoljan sam.
Evo jednog pitanja kod instaliranja ubuntua na virtualni hard preko vmware playera. Uglavnom da skratim cijeli proces, ubuntu mi se instalira i pokrene se sa tog virtual harda. e sad problem je kod instaliranja VMware tools-a (općepoznato je da je instalacija programa na linuxu ubitaćna ako je an glavnog repozitorija, i ako nekakav program ne postoji u njegovom repozitoriju ljudi lako odustanu od njega jer neznaju što treba dalje). Znam mnogi će reći: "pa imaš uputstva kako to ućiniti i bla,bla", novom korisniku linuxa općenito je komplicirano i odustaje lako. Sad općenito je bilo pitanje vezano za instaliranje VMware toolsa na ubuntu, ali bilo bi dobro kada bi se napisao nekakav iscrpni tutorijal da je lako shvatiti i najvećem noobu kako instalacija radi (van repozitorija, sa onim arhivama i terminalom). Eto HVALA unaprijed na odgovorima.
Evo jednog pitanja kod instaliranja ubuntua na virtualni hard preko vmware playera. Uglavnom da skratim cijeli proces, ubuntu mi se instalira i pokrene se sa tog virtual harda. e sad problem je kod instaliranja VMware tools-a (općepoznato je da je instalacija programa na linuxu ubitaćna ako je an glavnog repozitorija, i ako nekakav program ne postoji u njegovom repozitoriju ljudi lako odustanu od njega jer neznaju što treba dalje). Znam mnogi će reći: "pa imaš uputstva kako to ućiniti i bla,bla", novom korisniku linuxa općenito je komplicirano i odustaje lako. Sad općenito je bilo pitanje vezano za instaliranje VMware toolsa na ubuntu, ali bilo bi dobro kada bi se napisao nekakav iscrpni tutorijal da je lako shvatiti i najvećem noobu kako instalacija radi (van repozitorija, sa onim arhivama i terminalom). Eto HVALA unaprijed na odgovorima.
Sve što te zanima o instalaciji VMWare toolsa na Ubuntuu možeš pronaći lijepo objašnjeno na engleskom jeziku klikom OVDJE.
Rado bih i sam uradio neki tutorialček sa screenshotovima ali pošto ne koristim VMWare nego Virtualbox, morat ćeš malo pričekati dok skinem VMWare.
Ja sam koristio jedino Ubuntu do sada, samo zato što sam htio probati linux. Sada se dvoumim ponovno staviti linux, ali nisam siguran koji. Koje su vaše preporuke?
Ja sam koristio jedino Ubuntu do sada, samo zato što sam htio probati linux. Sada se dvoumim ponovno staviti linux, ali nisam siguran koji. Koje su vaše preporuke?
Pogledaj malo unutar OVE teme. Imaš dobrih prijedloga u prvom postu.
Možete li mi reči zašto u WIndowsu ne vidim HDD na kojem mi je instaliran LInux MInt?