Da li mi je napajanje ubilo graficku?

poruka: 15
|
čitano: 2.534
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Moja konfiguracija:

GA-Z87X-D3H
i5-4670k (stock) & Hyper212+
HyperX 16GB FURY DDR3
2xWD Blue 1TB
Thermaltake Smart M550W

Napajanje je staro neke dvije godine i u tom periodu je komp bio upaljen nekih 70% vremena.

Nedavno sam kupio Gigabyte G1 GTX970 i isprva je sve radilo odlicno - radio sam 3D Mark bez problema, u igrama je sve bilo kako treba (osim sto se jednom u Witcheru 3 komp sledio i ugasio, ali to mozda ne mora nista da znaci). Nakon par sedmica, jednom sam zatekao ugasen kompjuter ujutro (cesto ga ostavim preko noci). Nije se mogao upaliti, tek bi se ventilatori zavrtili na djelic sekunde, i to samo jedanput - nakon toga bih pritiskao dugme za paljenje bez ikakve reakcije, sve dok ne ugasim napajanje iz struje i ponovo ga ukljucim. Tad bi opet na prvom pokusaju paljenja dobio taj milisekund u kojem se ventilatori jedva i pokrenu.

Ne znam zasto, prvo mi je palo na pamet da rastavim kompletan komp - odnosno sve kablove/konekcije i povadim RAM plocice - i gle cuda, nakon toga se on zaista i upalio, ali nije bilo slike na monitoru. LED lampica na grafickoj radi, ventilatori se vrte, ali nema slike. Odnio sam graficku na reklamaciju, testirali su je i nakon dvadesetak dana dali su mi novu (u medjuvremenu je komp radio na integriranoj). Eh sad, malo se pribojavam da je ukljucim jer nisam siguran da li je ta prva graficka bila zaista "felericna", ili postoji mogucnost da je moje napajanje krivo sto je "crkla".

Da li postoji nacin da se to nekako testira? Da li je ovo napajanje koje imam uopce kvalitetno i dostatno za moju konfiguraciju?

Hvala!

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: Da li mi je napajanje ubilo graficku?
fcz kaže...

Moja konfiguracija:

GA-Z87X-D3H
i5-4670k (stock) & Hyper212+
HyperX 16GB FURY DDR3
2xWD Blue 1TB
Thermaltake Smart M550W

Napajanje je staro neke dvije godine i u tom periodu je komp bio upaljen nekih 70% vremena.
Eh sad, malo se pribojavam da je ukljucim jer nisam siguran da li je ta prva graficka bila zaista "felericna", ili postoji mogucnost da je moje napajanje krivo sto je "crkla".

Da li postoji nacin da se to nekako testira? Da li je ovo napajanje koje imam uopce kvalitetno i dostatno za moju konfiguraciju?

Hvala!

Grafička ima garanciju, prema tome, umetni i koristi. Međutim - da, može napajanje pokvariti grafičku. Postoje testeri napajanja.
http://pcsupport.about.com/od/toolsofthetrade/ht/psu-test-power-supply-tester.htm
Prodaju se i na lokalnim oglasnicima, ali nisam siiguran da ćeš ti baš sad u kupovinu testera. Ono što možeš je kontrola 
dijagnostičkim programima tipa http://www.cpuid.com/softwares/hwmonitor.html pa opterećuješ računalo, grafiku ili 
pratiš normalan rad i spremaš log ispisa napona.
Ono što bih ti svakako preporučio je kontrola kabela za napajanje grafičke, čišćenje kistom utora za grafičku, pažljivo 
uštelavanje u utor, da bdeš siguran da je pravo sjela, učvršćivanje sa svim šarafima, paziš da ne smetaju kakvi kablovi za protok zraka ili ventilatore i da općenito imaš dovoljno prostora za hlađenje i dobar protok zraka.

http://www.bug.hr/forum/post/lcd-plazma-televizori/stvarni-vlasnici-brandova/2909836.aspx
15 godina
neaktivan

Hvala na odgovoru.

Ma eto, opet je taj instrument znatno manje para nego napojna koju bih mozda kupovao i naslijepo u slucaju da mi je ova u redu...

Na sve te stvari kod instaliranja graficke naravno obracam paznju, a temperature kontrolisem redovno.

No generalno, da li ovo sto sam opisao zvuci kao problem sa napajanjem? Da li se problem od kojeg je sve krenulo (kad komp nije nikako mogao da se upali dok nisam povadio sve kablove i ponovo ih vratio), mogao desiti i sa savrsenom ispravnom napojnom, cisto kao posljedica crkavanja graficke, ili to ipak ukazuje na problem s napajanjem koji je, usput, "ubio" graficku?

Poruka je uređivana zadnji put čet 25.2.2016 22:41 (fcz).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
fcz kaže...

Hvala na odgovoru.

Ma eto, opet je taj instrument znatno manje para nego napojna koju bih mozda kupovao i naslijepo u slucaju da mi je ova u redu...

Na sve te stvari kod instaliranja graficke naravno obracam paznju, a temperature kontrolisem redovno.

No generalno, da li ovo sto sam opisao zvuci kao problem sa napajanjem? Da li se problem od kojeg je sve krenulo (kad komp nije nikako mogao da se upali dok nisam povadio sve kablove i ponovo ih vratio), mogao desiti i sa savrsenom ispravnom napojnom, cisto kao posljedica crkavanja graficke, ili to ipak ukazuje na problem s napajanjem koji je, usput, "ubio" graficku?

ha čuj, napajanje koje nije kako spada obično ranije smrzava kompjuter, proizvodi BSOD, zapne kad je veliko naprezanje.... dali ti je nestabilno računalo?
http://www.pcadvisor.co.uk/how-to/pc-components/problems-with-pc-heres-how-check-your-power-supply-3432554/
Prati neko vrijeme napone na hw monitoru, pa ćeš vidjeti dali je što sumnjivo. Thermaltake Smart M550W bi trebalo biti kvalitetno napajanje.
http://hexus.net/tech/reviews/psu/39537-thermaltake-smart-m550w-psu/ Ako ti se baš da, možeš ga rastaviti (ukoliko nema više garanciju)
i pogledati dali su svi kondenzatori bez oštećenja (nisu napuhani, napukli, procurili).. Ovako bi trebalo izgledati.

http://www.bug.hr/forum/post/lcd-plazma-televizori/stvarni-vlasnici-brandova/2909836.aspx
12 godina

HWMonitor, a i slični programski alati često ne daje točne vrijednosti napona tako da je najbolje nabaviti neki uređaj za testiranje. Ako imaš multimetar (unimer) ili znaš nekog da ga ima, posudi ga pa 'ispipaj' pinove na priključcima.

Sumnjam da je baš problem u napajanju jer ti sve ostalo radi normalno, a vjerojatno ne bi da je napajanje neispravno. I da je poluispravno, Gigabyte kartica ima dovoljno kvalitetnu regulaciju napona da bi to kompenziralo, odnosno hard disk bi vjerojatno prvi otišao jer je njegova elektronika najosjetljivija.

11 godina
fcz kaže...

Hvala na odgovoru.

Taj instrument je malo para zato jer toliko vrijedi. Na to se ne možeš osloniti niti možeš dobiti uvid u cijelokupne vrijednosti koje napajanje mora zadovoljiti da bi mogao reći s sigurnošću da je ispravno.

Napajanje može i mora se tako ponašati ako neka od komponenti nije ispravna u dijelu koji se "tiče" napajanja. S obzirom na to obije mogućnosti su ti otvorene i podjednako izgledne.

Milslim da ti je u ovoj situaciji servis najisplativiji. dijagnostiku biš platio bubam 100kn koliko te košta za ovu primjenu beskoristan instrument, pod uvijetom da je servis opremljen za takvu vrstu problema.

Mada je riječ o naizgled jednostavnoj komponenti testiranje iste nije tako jednostavno kako se čini barem ako želiš pouzdane rezultate na koje se možeš osloniti.

www.itelektronika.com
15 godina
neaktivan
Hvala svima na odgovorima. Odnio sam je danas u servis, lik je prikljucivao na neke instrumente i rekao mi je kako je po svim tim mjerenjima napojna potpuno "zdrava". Pogledao sam je malo unutra pod osvjetljenjem, koliko vidim kroz resetke nema nista napuhano, prasine ima nesto minimalno.

Naposljetku sam stisnuo zube i "ubo" grafu. Evo igrao sam GTA V na full nekih sat vremena, sve djeluje OK, temperature OK (gpu na nekih 60-65c)... Mozda da odvrtim par puta unigine heaven i malo prime-a? Da li bih nakon toga mogao mirno spavati? :)
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Hvala svima na odgovorima. Odnio sam je danas u servis, lik je prikljucivao na neke instrumente i rekao mi je kako je po svim tim mjerenjima napojna potpuno "zdrava". Pogledao sam je malo unutra pod osvjetljenjem, koliko vidim kroz resetke nema nista napuhano, prasine ima nesto minimalno.

Naposljetku sam stisnuo zube i "ubo" grafu. Evo igrao sam GTA V na full nekih sat vremena, sve djeluje OK, temperature OK (gpu na nekih 60-65c)... Mozda da odvrtim par puta unigine heaven i malo prime-a? Da li bih nakon toga mogao mirno spavati? :)
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
fcz kaže...

Ako sve radi, onda samo nisi imao sreće sa prošlom grafičkom.  Ja osobno nebih sad natezao neke furmarke, i slične benchmarke, iako realno - trebalo bi raditi i to, pa kako želiš.

17 godina
neaktivan

teško je to, drugovi, reći u ovom trenutku. no radoznalost bi ti mogla ubiti mačku. 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Moj PC  
6 0 hvala 1
14 godina
fcz kaže...

Napajanje ne može ubiti grafičku, nego "ubiti" grafičku.

Nema mjesta strahu, upikni to u ploču, spoji dodatno napajanje, pokreni igru koji već igraš, stavi detalje na maksimum i oderi.

Novce si dao da bi uživao u igranju na najvišim detaljima, a ne da bi strahovao kaj bude bilo sljedeći put kad upališ računalo.

Vrtjeti Heaven, Prime95, Furmark, Valley nema smisla, ako radi dobro dok igraš, onda je to u redu.

Ukoliko želiš, uzmi multimer (unimer) (kupi ga za cca. 100 kn ako nemaš), uzmi jedan molex konektor, crveni pol multimera spoji na žutu žicu molexa napajanja,

crni pol multimera spoji na bilo koju crnu žicu molexa napajanja, optereti računalo nekom igrom, dok igraš prati napon koji pokazuje multimer, mora se kretati

oko 12 V, 11.8 V je u redu, 11.6 V je već malo sumnjivo, a 11.4 V je granica, ako vidiš takvo očitanje, mijenjaj odmah napajanje za nešto kvalitetnije

tipa XFX, Seasonic, EVGA ili sl.

ps. meni osobno se nikad nije sviđao taj Thermaltake i ja sam ga izbjegavao u širokom luku.

Za dodatna pitanja i pomoć obratiti se preko privatne poruke. Hvala. :D
Poruka je uređivana zadnji put ned 28.2.2016 8:55 (Valentin17).
17 godina
Valentin17 kaže...

ps. meni osobno se nikad nije sviđao taj Thermaltake i ja sam ga izbjegavao u širokom luku.

Nah. Nemam Thermaltake napajanje, ali imam druge stvari od njih i firma je legit. 
Nebi radili smeća, posebno jer taj konkretni PSU ima certificiran eps12V, 80plus bronze, Active PFC, 
ima zaštitu prenapona, struje, podnapona, kratkog spoja i izboja od groma. Usput je i modularno, 
dakle nije baš smeće, evo i reviewi su ok: http://hexus.net/tech/reviews/psu/39537-thermaltake-smart-m550w-psu/?page=3&key=1337246549
Kaže da ima dropova napona na extremnim load situacijama ali taj procesor i gtx970 nemogu izazvati tolika naprezanja u normalnom igranju.
Jedino, ono, da nije baš imao sreće, što se može dogoditi sa bilo kojom komponentom na svijetu. 

11 godina

Ista stvar se meni desavala.Cak mi se i sada desava...Sve dok pc koristim normalno nece nista se desit.

Cim ga ne koristim dan dva ili istekam iz struje 90% sanse su da nece upalit.Samo malo se zavrte vent i to je to.Onda nekad mi pomogne kad samo istekam napajanje i vratim,nekad kag izvadim graf pa vratim,a nekag clear cmos uradim i bios bateriju izvadim.

Sada nemam pojma ima li to sve vadjenje nekakvog utecaja ili nema,ali dok radi onda sve ok izgleda.Ne znam ni sam sta da napravim.Racunalo nije staro,kupio sam ga oko 3-4mj i sve je pod garancijom,ali ne zelim bit bez pc-3-4 dana da bi ga posalo na reklamaciju.Na kraju on uvijek upali ali nije mi jasno sta moze bit??

bf4: [G] hrka11
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
hrka11 kaže...

Ista stvar se meni desavala.

Ploča, napajanje ili RAM, kreni metodom eliminacije tako da probaš s drugim djelom.

ps. garancija te čeka sigurno, jer ovo što radiš ti neće uvijek pomagati.

Za dodatna pitanja i pomoć obratiti se preko privatne poruke. Hvala. :D
17 godina
hrka11 kaže...

Ista stvar se meni desavala.Cak mi se i sada desava...Sve dok pc koristim normalno nece nista se desit.

Cim ga ne koristim dan dva ili istekam iz struje 90% sanse su da nece upalit.Samo malo se zavrte vent i to je to.Onda nekad mi pomogne kad samo istekam napajanje i vratim,nekad kag izvadim graf pa vratim,a nekag clear cmos uradim i bios bateriju izvadim.

Sada nemam pojma ima li to sve vadjenje nekakvog utecaja ili nema,ali dok radi onda sve ok izgleda.Ne znam ni sam sta da napravim.Racunalo nije staro,kupio sam ga oko 3-4mj i sve je pod garancijom,ali ne zelim bit bez pc-3-4 dana da bi ga posalo na reklamaciju.Na kraju on uvijek upali ali nije mi jasno sta moze bit??

Zvuči kao ploča... dok se ne zagrije negdje neki hladni lem ili štogod slično nije u operativnom stanju. Možda i baterija nije u kontaktu ili naponu.
Dali ju nakon takvog otežanog bootanja probaš resetirati u biosu na neke starne bazične pozicije, pa onda pokušaš sa radom i paljenjem nakon gašenja?

Naravno, pomoglo bi da imaš od koga zamijeniti za probu ram, grafičku (koja isto može imati takvih problema sa 
kontaktima dok je hladna) da budeš siguran. Također, možda ga kolje nešto u smislu buga - probaj potražiti bios update.
Imaš li spojen onaj mali beeper, tj. daje li ploča zvučne signale pri bootu? To pomaže u nekoj primarnoj dijagnostici.
Također - nebi smjelo smetati, ali matična koju si kupio je u biti dno ponude Z97 ploča. Kaže da je ASROCK Z97 Anniversary napravljena kao 
ploča za godišnjicu pentiuma i prilagođena modelu intel pentium G3258. Nema baš impresivne voltage regulatore, -4 fazni su onako...
no svakako nebi smjela 
smetati normalnom radu na i5 4690K. 

Moj PC  
1 0 hvala 1
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice