..
Racunare moram drzati u struji radi punjenka baterije cmos zar ne?
-cmos baterija je obična, nije aku-kondenzator (mada može biti..) kraće, ne puni se pogotovo ne na mbo čak ako imaš takvu aku-punjivu.
Ja znam da kad iskljucim jedan PC iz napajanja i recimo ukljicim sutra zbrlja postavke iz BIOSa i nece da digne sistem.
..
-baterija može biti prazna, tad nema postavke, kao datum-sat-ostalo.. služi jedino tome da zapamti te postavke, tj kad se računalo upali cmos baterija je nepotrebna do gašenja tj idućeg paljenja..
-automatika, svako računalo-bios može imati automatiku, koja će nešto resetirati kod prekapčanja struje ili izmjene komopnenti. BIOS zbog sigurnosti-provjere svaki put kad primjeti promjenu ili nestanak struje treba obaviti provjeru. Neki bios ima guard-soft pa ako se restarta 3-5 puta napravi reset itd.. .. i u pravilu krene od reseta na default ili detekciju cpu-ram + prilagodba napona za rad i paljenje vga interne-dodatne kao inicijalizacija diskova itd.
-fastboot preskače detekciju-promjene a zato dodatno može biti automatika ako se isključi struja. netko to nikad ne primjeti jer su možda defaultne postavke jednake potrebnom tj 99% je to ok dok se datum-vrijeme sinkronizira u win itd.
-kad je baterija slaba ili na hladnoći, tad svaki uređaj može imati problema, od paljenja nadalje.. nova baterija je par kuna to može i ne mora imati veze s automatikom tj može biti ispravna baterija i tad s novom nema razlike dok računala danas pretpostavljaju da je stalno priključen na struju bez prekida-gašenja i po toj logici je ok reset ako je isključeno dok kraće vrijeme u minutama možda radi bez reseta.
Sve ja to razumijem ali tu nema logike pazi sto.
Evo sad da spojim PC kojo drzim u kutiji i kresnem dici ce sistem iz prve bez upadanja u UEFI. (Jos Biostar ploca).
Kod ovog racunara a u pitanju je samo jedan dan i ploca Crosshair Hero VIII dovoljno je samo jedan dan da PC bude iskljucen iz struje pa da zabrlja postavke BIOSa. E sad mi reci gde je tu logika i jel moguce da za jedan dan se baterija isprazni a kod drugog PCa (ovaj iz kutije ne ni nakon par mjeseci).