Bitcoin - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 2.137
|
čitano: 1.102.832
|
moderatori: XXX-Man, vincimus, Lazarus Long, pirat, DrNasty
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Altcoins - Pitanja i odgovori
16 godina
Re: Bitcoin - pitanja i odgovori
pavlovs_dog kaže...

Bitcoin će padat do određene granice pa se nakratko stabilizirat na razini cijene ostalih kriptovaluta pa ponovno past zato kaj je u samom startu bio loša ideja. Žao mi je ljudi koji su prodavali kuće i kupovali kad je prešao 15k, a još uvijek nisu prodali, jer se na tu razinu podignut neće više nikada. :) Prirodna selekcija, jebiga. Trenutno je pametnije investirat u neku drugu kriptovalutu.

Moram priznat nisam dugo cuo ovako nesto glupo :/ ..Zasto bi btc propo? Da istina ima problema koji ce se zasigurno tjesit jer eto moraju bas zato da opstane. Btc je tata  mata i bas zbog toga ce ga održavati na zivotu kako god sa je stanje s njim. Ako uvde lightning network i time smanje feeove btc ce opet neupitno zasjat. A to sto je sad pao, je skroz ocekivano, a da ce ic ispod 11k cisto sumnjam..

17 godina
Bitcoin - pitanja i odgovori
Mitch kaže...
walentkane kaže...

Pa Coinbase je preporučio BUG časopis prije nekoliko brojeva kao jedan od najboljih i najsigurnijih. 

Ja sam im povjerovao i počeo tamo. JBG sad.

Pa da ali sto je Coinbase? Exchange.

Jel ti drzis novce u mjenjacnici kad ih promijenis? Ili odes u banku/novcanik?

Jel placas proviziju u mjenjacnici?

Kad placas u ducanu s necim sto nisu kune, kakav tecaj ti naplate ako je hitno?

Ne znam što želiš reči? Mnogi su pokupovali kriptovalute na Coinbase-u po preporuci BUG časopisa, a sad se vidi da uzimaju veliku provziju za transakcije.

Jedino rješenje povuči novac u wallet  i unovčiti ga negdje drugdje? Makar vidim da i za to uzimaju proviziju, zato ja još nisam.

Poruka je uređivana zadnji put sub 23.12.2017 1:45 (walentkane).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
walentkane kaže...

Ne znam što želiš reči? Mnogi su pokupovali kriptovalute na Coinbase-u po preporuci BUG časopisa, a sad se vidi da uzimaju veliku provziju za transakcije.

Jedino rješenje povuči novac u wallet  i unovčiti ga negdje drugdje? Makar vidim da i za to uzimaju proviziju, zato ja još nisam.

Pa vidjelo se to odavno

Coinbase su 'brokeri'.

Sve sto coinbase radi s feejevima, mozes sam odradit besplatno ako koristis GDAX.

Sto niste citali malo o Coinbaseu prije toga.

Coinbase ne uzima nikakvu proviziju za send/receive.

16 godina
pavlovs_dog kaže...

Bitcoin će padat do određene granice pa se nakratko stabilizirat na razini cijene ostalih kriptovaluta pa ponovno past zato kaj je u samom startu bio loša ideja. Žao mi je ljudi koji su prodavali kuće i kupovali kad je prešao 15k, a još uvijek nisu prodali, jer se na tu razinu podignut neće više nikada. :) Prirodna selekcija, jebiga. Trenutno je pametnije investirat u neku drugu kriptovalutu.

Bitcoin ce lagano doseci 25000 bez problema.

To je njegova realna cijena za broj transakcija i postotak internetske ekonomije koje provodi proteklih 7 godina.

Ovo je korekcija pred Bozic. I uopce nije pad cijene zbog toga sto je puno ljudi prodalo, nego je pad cijene sto nije ocekivan broj ljudi prodao.

Postao je scarcity na trzistu. Nagli pad u dostupnim bitcoinima koji kruze. (slika, svaki tjedan 12. mj)

Ja sam prodao na 18.4k jer sam znao da nakon nove godine ce mu trebat mjesec dana da dosegne taj nivo a nije mi se dalo cekat.

Koliko god bio los, BTC je pionir. Vuc ce on jos toliko dok se Ethereum ne afirmira u medijima i kao tehnologija za koju je dovoljno developera skolovano.

Poruka je uređivana zadnji put sub 23.12.2017 2:09 (Mitch).
17 godina
Mitch kaže...
walentkane kaže...

Pa vidjelo se to odavno

Coinbase su 'brokeri'.

Sve sto coinbase radi s feejevima, mozes sam odradit besplatno ako koristis GDAX.

Kako ne uzima?

Evo ja sad kad stavim adresu svog walleta da mi prebaci u njega na moj iznos Bitcoina koji je 0.029... uzimaju 208kn

16 godina

My bad, vjerojatno su onda limitirali no-fee samo na email transakcije i Coinbase to Coinbase.

Uglavnom naucite koristit GDAX i bit cete ok.

14 godina
neaktivan

Pozdrav ekipa,

na kojem walletu držite Ripple?

0 0 hvala 0
7 godina
neaktivan
walentkane kaže...

Pa Coinbase je preporučio BUG časopis prije nekoliko brojeva kao jedan od najboljih i najsigurnijih. 

Ja sam im povjerovao i počeo tamo. JBG sad.

I ja sam čitau ugledni časopis BUG. Očito tamo nitko nije murcem mrdnuo da provjeri kako zapravo stvari stoje. Ja sam čitao kako je tamo povoljno, kako je mali fee. Trebalo mi je vremena da skužim da je problem u drugim stvarima, a ne u fee-ju.

Evo konkretno jutros gledam: cijena BTC-a je oko 12.000 e ,a li ga coinbase prodaje po 15... !

Poruka je uređivana zadnji put sub 23.12.2017 9:28 (pucina).
7 godina
neaktivan
Mitch kaže...

My bad, vjerojatno su onda limitirali no-fee samo na email transakcije i Coinbase to Coinbase.

Uglavnom naucite koristit GDAX i bit cete ok.

Išao na sam na GDAX i logirao se s podacima od Coinbase. Međutim, ne da mi da se autoriziram osobnom iskaznicom već me traži vozačku ili putovnicu. Vozačka mi je stara 30 godinai nije za pokazivat, a putovnica istekla od kada smo ušli u EU. Imali netko objašnjenje zašto se ne mogu identificirati osobnom iskaznicom? I zašto mi identifikacija uoće treba ako sam sve to već napravio na Coinbaseu?

15 godina
walentkane kaže...
Mitch kaže...
walentkane kaže...

Pa vidjelo se to odavno

Coinbase su 'brokeri'.

Kako ne uzima?

Evo ja sad kad stavim adresu svog walleta da mi prebaci u njega na moj iznos Bitcoina koji je 0.029... uzimaju 208kn

Ne uzima coinbase ništa! Nemojte mješati bitcion transaction fee sa provizijom od mjenjačnice.

Bitcoin transaction fee nema veze sa coinbaseom, bitstampom, bittrexom...itd. To je fee koji ide rudarima za validaciju transkacija. On je trenutno negdje oko 30-40 dolara. Taj fee ćete platiti ako šaljete sa bilo kojeg walleta na neki drugi wallet, sa walleta na mjenjačnicu ili obrnuto.

Zate se ne preporuča slanje u bitcoinu već u nekoj drugoj valuti. Tipa litecoin (0,3-0,4$) ili eth (0,3-0,4$) ili ripple (gotovo free). Zašto je fee toliki za bitcoin istražite sami i napravit ćete si ogromnu uslugu.

Nije mi jasno kako se neki usude ulagati pare u sve ovo a uopće nemaju pojma kako sve funkcionira...

16 godina
LOL, nakon onog posta sta je onaj napisao da je izgubio 22k kn, stvarno sam mislio da se radi o necem drugom nego feeju za valutu.

Uglavnom da, za provodenje transakcije po mrezi svaka valuta ima svoj fee da bi dosla vasa transakcija do minera ako je mreza preopterecena. Sto kod Bitcoina jest vec dugo.

I da @Switch...srecom nije jos bubble.

Bubble ce bit kad me baka pita da joj prebacim mirovinu u BTC jer je cula da je dobro.
10 godina
neaktivan

Ima li neka ELI5 verzija ovog oko plaćanja poreza kod bitcoina u nas?
Kolko sam razumio plaća se samo porez na dobit, primjerice uplatim preko naše bitcoin-mjenjačnice 1000 kn, kupim btc/eth, nebitno, i nakon nekog vremena imam 2000 kn, koje želim isplatiti. Znači dobit mi je 1000 kn, na taj iznos plaćam 12% poreza plus prirez, i sa tim brojkama moram ići kod tete na šalter ispuniti obrazac, znači gledaju se samo iznosi ulazni i izlazni za moj račun, jel tako?

Slično tome, ako od tih 2000 ne isplatim sve, nego samo 1000, onda sam na "nuli", nemam dobiti i ne plaćam porez, kao i u slučaju kad sam u gubitku recimo 200kn, u ta dva slučaja (nula i gubitak) nemam posla sa poreznom?
Ili griješim negdje?

EDIT: da ne pišem novu poruku: kupnja preko coinbasea, jel bolje da radim to preko bankovnog transfera ili kartice? Radi sigurnosnih razloga (davanja podataka kartice) a i praktičnosti, šta preporučate?

Poruka je uređivana zadnji put sub 23.12.2017 11:39 (Aquila_hr).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

Kriptovalute su budućnost, to definitivno. Što se Bitcoina tiče, nepraktičan je i neodrživ.

Ako nešto nije praktično i ako iziskuje ogromnu količinu proizvodnih resursa, zdrav razum bi ti trebao govoriti da neće opstati na duže staze.

Biti će zamijenjeno praktičnijim i ekonomičnijim.

16 godina
Aquila_hr kaže...

Kolko sam razumio plaća se samo porez na dobit, primjerice uplatim preko naše bitcoin-mjenjačnice 1000 kn, kupim btc/eth, nebitno, i nakon nekog vremena imam 2000 kn, koje želim isplatiti. Znači dobit mi je 1000 kn, na taj iznos plaćam 12% poreza plus prirez, i sa tim brojkama moram ići kod tete na šalter ispuniti obrazac, znači gledaju se samo iznosi ulazni i izlazni za moj račun, jel tako?

Slično tome, ako od tih 2000 ne isplatim sve, nego samo 1000, onda sam na "nuli", nemam dobiti i ne plaćam porez, kao i u slučaju kad sam u gubitku recimo 200kn, u ta dva slučaja (nula i gubitak) nemam posla sa poreznom?
Ili griješim negdje?

EDIT: da ne pišem novu poruku: kupnja preko coinbasea, jel bolje da radim to preko bankovnog transfera ili kartice? Radi sigurnosnih razloga (davanja podataka kartice) a i praktičnosti, šta preporučate?

Upravo tako, jedino što ne znam je ako uplata i isplata nisu iste godine, znaci ja sam ove godine uplatio pr. 1000 kn i nisam nista povukao, nego povucem sljedece godine 2000. Posto se porez obracunava za razdoblje tekuce godine, znaci li to da bi mi se u 2018. gledalo citavih 2000 kn kao kapitalni dobitak?

As I walk through the valley of the shadow of death I have no fear because I am the meanest motherfucker in the whole valley
17 godina
Switch kaže...
walentkane kaže...
Mitch kaže...
walentkane kaže...

Pa vidjelo se to odavno

Coinbase su 'brokeri'.

Kako ne uzima?

Ne uzima coinbase ništa! Nemojte mješati bitcion transaction fee sa provizijom od mjenjačnice.

Bitcoin transaction fee nema veze sa coinbaseom, bitstampom, bittrexom...itd. To je fee koji ide rudarima za validaciju transkacija. On je trenutno negdje oko 30-40 dolara. Taj fee ćete platiti ako šaljete sa bilo kojeg walleta na neki drugi wallet, sa walleta na mjenjačnicu ili obrnuto.

Zate se ne preporuča slanje u bitcoinu već u nekoj drugoj valuti. Tipa litecoin (0,3-0,4$) ili eth (0,3-0,4$) ili ripple (gotovo free). Zašto je fee toliki za bitcoin istražite sami i napravit ćete si ogromnu uslugu.

Nije mi jasno kako se neki usude ulagati pare u sve ovo a uopće nemaju pojma kako sve funkcionira...

To je kao da pitas zasto ljudi ulazu u novi automobil a neznaju kako funkcinira, ili zasto kupis novu igru a neznas kako funkcionira.. Vecina ljudi kupila je kriptovalute da zarade na njima a ne da uce o njima, transfer fee, o blockchainu, fiatu, porezu, rudarenju i sto ja znam sve. Ljudi uzmu kredit od 50 tisuca eura a nemaju pojma sto su potpisali ni procitali sitna slova. 

10 godina
neaktivan

Tako je, mislim da je takav primjer netko nekoliko stranica prije netko objasnio, sinoć sam čitao.
Znači ove godine uplatiš 1000: 
Uplata: 1000
Isplata: 0

Dobit: 0

U "gubitku si" amo reć.

Slj godinu:

Uplata: 0

Isplata: 2000
Dobit: 2000 - plačaš porez na taj iznos.

Sad, vođen time, bili to značilo npr da stavim ove godine 1000, ne zaradim ništa, i dogodine dignem tih istih 1000, opet plaćam porez na to?
I jel ista stvar vrijedi makar te transakcije bile izmedju mene i npr prijatelja, a ne bitcoin-mjenjacnice ili nekog stranog?
Plus, ja sam student, jel to mijenja stvar išta?
Jer ja svako malo na svoj račun stavim mjesečno džeparac i što zaradim sa strane na ruke, što sa tim, jel se to tretira ko "dobit" neopravdana?
Ne kužim ku*ca ove bankovne sheme

Poruka je uređivana zadnji put sub 23.12.2017 13:06 (Aquila_hr).
15 godina
Aquila_hr kaže...

Ili griješim negdje?

Doslovno na prethodnoj stranici ima link gdje je sve objašnjeno. LINK

Ili moj post na na par stranica iza. LINK

walentkane kaže...

To je kao da pitas zasto ljudi ulazu u novi automobil a neznaju kako funkcinira, ili zasto kupis novu igru a neznas kako funkcionira.. Vecina ljudi kupila je kriptovalute da zarade na njima a ne da uce o njima, transfer fee, o blockchainu, fiatu, porezu, rudarenju i sto ja znam sve. Ljudi uzmu kredit od 50 tisuca eura a nemaju pojma sto su potpisali ni procitali sitna slova. 

Mogu kupiti valutu ali neće ništa zaraditi ako ne nauče kako funkcionira sve. Mogu kupiti auto al neće ga znati voziti ako ne nauče. Mogu kupiti igru al neće znati igrati aako ne nauče...

Nek radi tko šta hoće al ne može se pisati po forumu ako se ne zna o čemu se piše. Onda ovi što ne znaju to čitaju i uzimaju sve zdravo za gotovo.

Bilo bi dobro ako može neki moderator ove informacije oko poreza staviti na prvu stranicu da bude sve na jednom mjestu a ne da se na svakoj stranici piše o porezu.

17 godina

Vecinom i forum sluzi tome da se pita i nauci nesto.. 

Moj PC  
4 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
Switch kaže...

Doslovno na prethodnoj stranici ima link gdje je sve objašnjeno. LINK

Ili moj post na na par stranica iza. LINK

Doslovno iz posta poviše moš vidjet da sam upravo na tvoj post referirao kad sam odgovarao. Članak sam također tad pročitao, ipak neke stvari ostaju nejasne:

Sad, vođen time, bili to značilo npr da stavim ove godine 1000, ne zaradim ništa, i dogodine dignem tih istih 1000, opet plaćam porez na to?
I jel ista stvar vrijedi makar te transakcije bile izmedju mene i npr prijatelja, a ne bitcoin-mjenjacnice ili nekog stranog?
Plus, ja sam student, jel to mijenja stvar išta?
Jer ja svako malo na svoj račun stavim mjesečno džeparac i što zaradim sa strane na ruke, što sa tim, jel se to tretira ko "dobit" neopravdana?

To je također iz posta poviše.....

8 godina
protjeran

Trebam preporuke za markete koji nude trgovanje sa što više kriptovaluta, a da su pouzdani s niskim fee-jevima i fer cijenama kod trejdanja.

Trenutno sam regan na Binance ali bi htio na još barem 2.

0 0 hvala 0
16 godina
ajdenekaa kaže...

Trebam preporuke za markete koji nude trgovanje sa što više kriptovaluta, a da su pouzdani s niskim fee-jevima i fer cijenama kod trejdanja.

Trenutno sam regan na Binance ali bi htio na još barem 2.

Bittrex ali su trenutno zatvorene registracije zbog prevelike navale, pa ces morat pricekat malo dok se situacija ne rjesi. Ja ih koristim mjesecima, sve radi vrhunski.

8 godina
protjeran

Znam da su trenutno blokirane registracije, na Bitfinexu također. Tražim neki kvalitetan market a da se mogu regati.

Ima li tko iskustva s HitBTC, OKEx, Poloniex?

0 0 hvala 0
7 godina
neaktivan

Pozz ekipa, novi sam ovdje procitao sam sve str i odlucio sve sam napravit bez pitanja jer sve manje vise pise. 

Pod sve mislim ubacit novce i kupit prvu kriptovalutu. Posto se coinbase dosta spominjao odabrao sam njega za pocetak cisto da vidim kako funkcionira sve. 

Dosta se pisalo da nece odobrit verifikaciju evo par novosti za buduce potencijalne klijente: meni verifikacija prosla za 10 min, nakon sto se regate potvrdite mail skinite 

app na mobitel i tamo aplodajte osobnu a ne u poruci kako zna doc na mob pa preko toga nije ni meni htjelo, kad ide preko app ide za 10 min stavio sam osobnu i vozacku.

Nisam nesto strasljiv zbog sigurnsoti jer sam valjda na 20mj ostavljao preslike osbne za razna casina kaldionice i sl i nikad nije bilo nikakvih problema tak da sam i tu. 

Kupio sam nesto btc i nesto eth na coinbase. E sad ako zelite btc prebacit na neku burzu to je skupo uzima 222 kn tak je bar meni pisalo po transakciji no zato btc ostavite nek

se digne to the moon poslije cete lako trazit di ganjat za isplatu najpovoljnije opcije. No zato eth prebacite na neku burzu po vasoj volji transakcija je smijesna tipa 2,3 dolara.

Eto ako nekome moze pomoc tako sam ja napravio, :) za buduce "kolege". Prebacio sam dio eth na binance burzu cine mi se ok. Uzeo nesto Verge-a planiram jos Vertcoina i ostale

koji mi se budu svidjali i onda cemo vidjet . 

Dobra stvar je da sam naletio bas sinoc kad su cijene popadale pa sam kupio btc i eth po "nizim" cijenama e sad samo nek raste to the sky :D 

edit: da dodam pisalo se i o zabi ciji sam korisnik,na coinbase sam spojio mastercard i odmah se moze uplatit, limit je 500 eura tjedno za uplate a ne 50dollara kako je netko prije pisao,

limit za isplate 15000eura

Poruka je uređivana zadnji put ned 24.12.2017 0:52 (SamoIvan86).

0 0 hvala 2
17 godina
neaktivan

Ako su pravila za prijavu poreza slična u mnogim zemljama kao i u Hrvatskoj, onda je sasvim jasno zašto je došlo do pada svih glavnih kriptovaluta. Ljudi koji su u 11. i 12. mjesecu uplaćivali velike svote i dizali kredite da bi brzo zaradili, nisu htjeli da im u sljedećoj godini i ulog uđe u dobit, na koji će morat platit porez.

4 0 hvala 0
17 godina

Čuvajte novce, niste ih našli na cesti.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Bestija kaže...

Čuvajte novce, niste ih našli na cesti.

Čuvaj zdravlje, ne novac.

Nećemo dividende, hoćemo veće lopate!
9 godina
neaktivan

Molim brzinski odgovor momci!

Kupio bi bitcoina za 1k eura+, coinbase, kraken, bitsamp, bitcoin mjecnjacnica, di da kupim i zasto?

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Minimalna kupovina na  srpskom ECD  Btc 80 000 rsd (oko 700e) pa to je za nepoverovati da si do juce mogao da kupis za nekijh 1000 rsd (8 e) ,Hrvatska menjacnica ne radi , Coinbase ne prihvaca za Srbiju pa gde pobogu kupiti BTC a a da ne das citavu platu za delic 

Repent the end is near!

0 0 hvala 0
13 godina
Bez malo ozbiljnije uplate nece biti ni nekog ozbiljnog profita..
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
assassin.st kaže...
Bez malo ozbiljnije uplate nece biti ni nekog ozbiljnog profita..

Ozbiljniju upatu misis od 80 000 dinara ? Sta treba da dam odma 700 eura prvi put? Daj molim te ne lupaj... Na finansijskom trzistu ljudi vezbaju godinama dok ne krenu sa pravim parama

Repent the end is near!
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Altcoins - Pitanja i odgovori
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice