Da se malo nadovežem - provjerio sam direktno u poreznoj upravi, a oni tražili mišljene Ministarstva financija. Ukratko, budite sigurni da u poreznoj svi jaaaako dobro znaju što su kriptovalute !! I plaćanje porez anije niti bauk, niti siva zona. Jednostavno, ako ste tijekom kalendarske godine imali više prihoda nego rashoda, tada sami morate voditi evidenciju, popuniti obrazac JOPPD obračunati si 12% + prirez na razliku prihoda i rashoda (umanjeno za bankovne troškove) i taj porez uplatiti najkasnije do kraja veljače slijedeće godine. Ako su prihodi bili manji od rashoda, ne prijavljuje se ništa. Obračunati porez je konačan, što znači da nema veze s porezom na dohodak.
Pitanje za Switcha - kupujem na Coinbase-u i tamo me dosta iritiraju velikom razlikom između prodajne cijene i trenutnog tečaja (dok ovo pišem, razlika je preko 600 €) i još dodatno zaračunaju proviziju. Tako da onoga trenutka kada kupim BTC odjednom imam puno manje love nego koju sekundu prije kupovine. A čitam da je Coinbase jako povoljan. Kako je na Bitstampu? Nisam još registrirao bankovni račun, ali kada gledam njihov Tradeview, čini mi se da su prodajne i kupovne cijene gotovo jednake. Koliko oni još zaračunavaju na cijenu na ekranu?
coinbase je wallet. Coinbase ima svoju burzu koja se zove gdax te je povezana sa coinbase. Tamo je gap jako mali jer je velika likvidnost. Fee za promjenu je 0% ako stavljaš te 0.25% ako uzimaš ili tako nekako. Bitstamp je burza manja likvidnost pa zna biti veći gap, ali je nešto sitno fee je 0.25% te se smanjuje prema mjesečnoj iznosu transkacija. I da na gdax jedino sa euro možeš ako si iz hrvatske.