Cini se da je prije dvadeset (20) godina bilo moguce ostvariti ukupan promet od 101%?
sk
Cini se da je prije dvadeset (20) godina bilo moguce ostvariti ukupan promet od 101%?
sk
Bravo za Olega (i Miru)!
Neki dan sam pročitao taj tekst koji je prenio Jutarnji na svojoj stranici.
Zaboliila me glava.
Drago mi je da se našao netko i kvalitetno izartikulirao o kakvoj se debilani radi.
Mislim da je sasvim normalno da web stranice broje manje prometa, posebno web 2.0, jer je filozifija sve minimalistički, optimiziranije, brže i ljepše.
Masovnom pojavom brzog Interneta, došlo se i do mogućnosti streamanja videa, a svi znamo da on troši promet.
Senzaciolistička umotvorevina, ljudi koji neznaju što će pisati, pa pišu ovakve članke ili slične: Aaaaa, ponestaje na IP adresa!!! (pa malo spomenu IP6, and it's all cool again).
Pa jasno je - Oleg (nisam ja tako opak ), greška u administraciji. Ispravljeno. Hvala!
Zli Luđak je car!
Kaj ne bi trebalo početi na "s", a završiti na "e"?
EDIT: Ovo za udio DNSa sam se strgao od smijeha...
EDIT2: Koliko ja znam DNS ne razrješava IP adrese... On radi nešto sasvim drugo.
zanimljiv je taj Oleg. ali nije me pozvao u svoju kuću na Ugljanu, a baš sam naslutio da bi mogao. a kupio sam i njegovu knjigu... hm hm oleže ,oleže :)
EDIT2: Koliko ja znam DNS ne razrješava IP adrese... On radi nešto sasvim drugo.
Nego razrješava domene...
DNS domenu (odnosno ljudima blizi oblik adrese) pretvara u IP adresu (aj ti zapamti sve IP adrese stranica koje dnevno posjecujes) :))))
Boing Boing je ekspresno brzo raskrinkao taj Wiredov izbljuvak, a stavili su i graf sa apsolutnim vrijednostima:
http://www.boingboing.net/2010/08/17/is-the-web-really-de.html
Chris Anderson i Michael Wolff valjda žele preći iz Wireda u 24 sata.
M.
Graf nije debilan, kao ni trend na koji ukazuje.
Debilan je samo zaključak da to znači smrt weba.
Uzlet video prometa postavlja nove zadatke i otvara novu igru kod dimenzioniranja i profiliranja mrežne infrastrukture.
Hence i nedavni Google-Verizon dogovori.
Uzlet video prometa postavlja nove zadatke i otvara novu igru kod dimenzioniranja i profiliranja mrežne infrastrukture.
Ma graf koji pokazuje da je upotreba DNS servisa prestala negdje 1996 je komedija sama po sebi :-D, a razlog ovog grafa je autor tocno pogodio - debilni marketinski trik. Bas me fino nasmijao.
Drugo, graf brka pojmove servisa sa protokolima kojima se ti servisi dostavljaju. Ma cijela stvar je neozbiljna.
A kad smo vec kod matorih i interneta - nema ni Gophera na grafu.
DNS domenu (odnosno ljudima blizi oblik adrese) pretvara u IP adresu (aj ti zapamti sve IP adrese stranica koje dnevno posjecujes) :))))
DNS (domenic name service) pretvara kanonski oblik u IP, zatim povezuje kanonska imena sa alijansima, aliansing e-mailova i distribucija opterećenja.
Debilan je graf jer na njemu su prikazani protokoli, servisi i usluge. Malo su pomješali kruške i jabuke.
Recimo FTP (file transfer protocol) je protokol, dok video (streaming / konferencije / što već) je usluga aplikacijskog sloja koja koristi UDP (user(?) datagram protocol) u ovome slučaju.
Graf prikazuje kroz vrijeme koliki je udio u internetskom prometu odlazio na sto. Lijepo se vidi kolika je uopce bila propusnost u startu kada je DNS uzimao toliki dio, kako je propusnost rasla i internet se sirio, na DNS promet je otpadao sve manji i manji dio, iako se zapravo kolicina DNS prometa povecavala.
Danas iako broj web stranica brzo raste, sve veci dio prometa odlazi na video zbog same prirode video zapisa koji su gladni za propusnoscu, te se uvode sve vece i vece rezolucije itd...
Pročitao sam taj članak kad je izašao i nisam mogao vjerovat. Mislim, ja nisam stručnjak u polju informatičke tehnologije, ali unatoč tome mi se nakon otprilike 10 sekundi čitanja teksta upalio bulšit detektor i na kraju sam se zbilja zapitao da nisam slučajno na indexu, jutarnjem ili nekom sličnom portalu gdje novinari nemaju nikakve ideje o čemu pišu. Žalosno je na što je Wired spao.
čekam članak o istoj temi na indexu...
mislim da su ovi u wired-u mislili kako web kao web browsing izumire a web se koristi raznim aplikacijama i drugim platformama( tj izumire upisivanje samih adresa u browsere vec se ide preko drugih aplikacija na web)
ali sve te aplikacije koriste web tako da u doba jakog sirenja interneta i drasticnog povecanja internet korisnika u svim oblicima reci da "web izumire"! p za to bi ja novinaru dao otkaz i nebi nikad procitao taj casopis u zivotu....
katastrofalno lose odradjena tema od wired-a
Kaj ne bi trebalo početi na "s", a završiti na "e"?
EDIT: Ovo za udio DNSa sam se strgao od smijeha...
covjek je rekao "sadrzi drevno slovo nj" a ne da je to isto slovo zadnje
Oleg rulez.
Apsolutni pogodak a o wiredu se slažem 100%
... što je rezultat ovakvog procesa neću napisati da vam ne pokvarim zadnji objed, ali počinje sa "s" i sadrži drevno hrvatsko slovo "nj".... EPIC
DNS (domenic name service) pretvara kanonski oblik u IP, zatim povezuje kanonska imena sa alijansima, aliansing e-mailova i distribucija opterećenja.
Baš "domenic" ? Da nisi mislio "demonic" Ako se hoćeš pravit pametan, barem nauči kako se šta zove. I da, DNS servis u konačnici razrješava IP adrese - rezultat svakog DNS upita je na kraju jedna ili više IP adresa. Znači tebe zanima IP adresa, a on je razrješi, ne znam šta tu nije jasno ...
pozz
Zeko i Bukva, i jedan i drugi pričate gluposti, jedan je pogrešno shvatio, drugi razrješava IP adrese. Zašto bi itko razrješavao IP adrese. tnakir je lijepo objasnio i neznam čemu rasprava.
Hostname <---DNS- IP adresa
www.bug.hr <---DNS- 212.202.123.24
EDIT: Why the hell nemogu napisati crtica,crtica,desna zagrada. Ajd vi oprobajte. -,-,> (bez zareza, naravno)
-
vidi stvarno, ne moze
Zeko i Bukva, i jedan i drugi pričate gluposti, jedan je pogrešno shvatio, drugi razrješava IP adrese. Zašto bi itko razrješavao IP adrese. tnakir je lijepo objasnio i neznam čemu rasprava.
Hostname <---DNS- IP adresa
www.bug.hr <---DNS- 212.202.123.24
EDIT: Why the hell nemogu napisati crtica,crtica,desna zagrada. Ajd vi oprobajte. -,-,> (bez zareza, naravno)
Vjerovatno filtar protiv injectiona.
Ako sve dobije <p> bla-bla -</p> onda se i nemože injektirati...
Ako sve dobije <p> bla-bla -</p> onda se i nemože injektirati...
Moze... -- ti je u SQL-u komentar
Da znam, ali kao napišem to unutar <p>, ne bi li automatski to postao tekst, nego komentar SQLa? Barem je meni tako uspjevalo...
Da znam, ali kao napišem to unutar <p>, ne bi li automatski to postao tekst, nego komentar SQLa? Barem je meni tako uspjevalo...
A nemam pojma... ni ja ne dopustam te gluposti...