Tko još slaže konfiguracije?

poruka: 66
|
čitano: 8.875
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Tko još slaže konfiguracije?".
15 godina

Mislim da kolega kad kaze "brandirano racunalo" sigurno ne misli na nikakav slozenac nasih prodavaca jer su to u stvari samo custom konfe koje oni sastave. I to uglavnom loše custom konfe. Pod brand se misli hp/dell itd... u dell kompletnim pc-evima budu bas njihove maticne ploce i njihova napajanja. Njihovi custom hladnjaci koji cesto imaju ležiste tj navoje za pricvrscivanje u samom kucistu itd... to uglavnom bude prilicno dobro slozeno. Da li je bolje i pouzdanije od jako dobro izabrane i slozene custom konfe. Osobno ne bih rekao. Istina ljudi nekad kupe ram koji lose radi s nekom maticnom plocom ali to je opet posljedica nedovoljne pažljivosti i ljudske greske. Ako se konfiguracija dobro složi i pazi se kakve se djelove bira kakvo se hlađenje uzima i kako ju se slaze. Mislim da nista osim konfiguracije s serverskim komponentama ne moze nadmasiti nijenu stabilnost i pouzdanost. Ali podrzavam kupovinu brandiranih konfiguracija ako korisniku vec nije bitno hoce li dat koju kunu vise. Drugi problem s takvim konfiguracijala se javlja cim potrebe vuku na malo zahtjevnije poslove... kao 3d renderiranje, gaming i video obrada. Da moze se i zato kupit brandirane radne stanice al su cijene apsolutno nenormalne. I opet ispada bolja solucija slozit PC s asus workstation maticnom 2011 socketom, pazit da se odabere odgovarajuci ram i onda po potrebi kupiti graficku iz quadro/fire pro serije. 

Ne kazem da sam nuzno u pravu s ovim ali ako nisam ocekujem protuargument. Da, dell i hp mozda imaju sustave testiranja kompatibilnosti komponenti itd... ali koja svrha ako se dobro slozena radna stanica u godinu dana 24/7 rada nece jednom crashat ili imat potrebu ugasit. A onda nakon te jedne godine ce je trebat ugasit samo radi ciscenja prasine?

Odnosno ako nisam u pravu koja je to onda situacija u kojoj ce dobro slozena radna stanica stvarat ikakve probleme a da nisu uzrokovani ljudskom gluposti/pogreškom pri slaganju/odabiru ? 

Nikad te necemo zaboraviti. RIP EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: Tko još slaže konfiguracije?
athlon64 kaže...

Mislim da kolega kad kaze "brandirano racunalo" sigurno ne misli na ..

Ne kazem da sam nuzno u pravu s ovim ali ako nisam ocekujem protuargument. Da, dell i hp mozda imaju sustave testiranja kompatibilnosti komponenti itd... ali koja svrha ako se dobro slozena radna stanica u godinu dana 24/7 rada nece jednom crashat ili imat potrebu ugasit. A onda nakon te jedne godine ce je trebat ugasit samo radi ciscenja prasine?

Odnosno ako nisam u pravu koja je to onda situacija u kojoj ce dobro slozena radna stanica stvarat ikakve probleme a da nisu uzrokovani ljudskom gluposti/pogreškom pri slaganju/odabiru ? 

opet, nije da-ne, odnosno ovisi što milsiš pod (pa ubacimo bilo što)..

-nikad ne predpostavljaj što nekto misli.. teško je argumentirati.

-protuargument, ne zato jer nisi u pravu.. nego tema, složeno vs brand, tad nije bitno koj brand, može biti HP, može forcebook (hgšrota)... dali je to neka razlika? Brand je etiketa, kojs samim svojim imenom jamči kvalitetu, ništa više. U dijelu gdje spominješ testiranje.. da, oni sklope, testiraju. To rade manje-više svi (za sve robe, ne samo PC) ali je razlika u standardu kojeg treba zadovoljiti, banalno npr USB port, koliko uštekavanja.. jeftikaner je atestiran na 500, to je za prosječnog juzera 1-2 godine ako svaki dan jednom ubode stikić.. Dali će to za svaku klasi-brand biti jednako? To ovisi o naručitelju i time cijena.. Trgovac je naručitelj (distributer), koji btw može naručiti npr torbu, miša ili driver CD.. ili ništa ako je cijena najbitnija. Prooizvođač tad to isporuči, pa po potrebi i naljepi forcebook ili MS.. ili bez tog 'fashin detalja'. Dal je PC time bolji ili lošiji?

Drugi detaljćić.. npr HP štanca seriju PCa, njihovi mogu imati custom kabel, npr za USB-front.. specificiranje duljine i konkretnih vodilica na kućištu.. i to sklope profesionalci, jednostavno ne možeš bolje-drugačije... dok zasebno kućište, napajanje, mbo .. i to je nemoguće na jednak naćin pa tad samo osvisi kako ćeš se snaći i uredno posložiti kablovinje ili ostaviti da sve visi. Time je PC i dalje tehnički jednak, ali teoretsku prednost ima uredniji, npr protok zraka, dostupnost, manja šansa da se kabal pohaba itd. To pak znači da ga je recimo (predpostavka) slapala stručnija-skuplja osoba (radna snaga ili majstor) i time je recimo skuplji nego kad to radi neki ''tudum'' koji je prvi put vidio PC i radi možda kao praktikant.. Tvrditi da je brand bolji je po teh.spec besmisleno, dok u RL može biti ali ne mora. Obrnuto cusotm složen može biti bolji, ali to ovisi o osobi-radnoj snagi.. Dakle ni jedan od tih pogleda ili uvijeta formule nije apsolutan, nema formule 2+2=4 pa da se složimo ili osporimo.. Može biti svašta, pa i greška u proizvonji velikog branda (kojem se to ipak ne događa prečesto).

-dali je kriterij rad PCa? Da, to je dobar kriterij, to je RL, ali za temu opet neusporediv-osporiv (koju god tvrdnju da izneseš).. jer da bi dokazao kvalitetu branda ili jeftikanera moraš ga upaliti i koristiti npr godinu-pet.. i tad statistički vidiš greške, kvarove.. ali teoretski jeftikaner može raditi bez ijedne greške recimo 5g, jednako tako i brand, kao što se mogu pokvariti prvi dan ili nakon 10 g... problem takvog dokazivanja na jednom komadu je nedokazivost dok sam test ne završi, upravo obrnuto od kriterija kupca koji će upravo zbog te garanicije (ne one za sam kvar otklanjanje kvara u garantnom roku) uzeti možda skuplje, možda poznati brand računajući da je veća šansa za trajnost. Statistika..

Iz prve ruke, uvjek radije uzmem brandirani server, znam da radi, znam da je mbo-bios upravo serverski (npr reset, alarmi, watchdog..), znam da ventilaori neće sutra stati, znam sve specifikacije, komponente, rezervne dijelove i to da će biti dostupni za x-godina.. ali ne plaćam ja. Ako se štedi, jednako tako radi štrotex MSa.. u plastičobi kućištu, radi... a cjiena je cca 50% pravog servera. Kupnjom takva dva PCa dolaziš do rezervnog i ...ispada da je pametnije kupiti jeftikanera + rezervu i ne ovisiš o sreći da te statistika pogodi, tj kad crkne jedan ili drugi, u slučaju branda imaš garanciju, čekaš zamjenu.. dok si ovdje kupio rezervu koja tad preuzme job ili si prošao jeftinije a tek sad razmišljaš kako pokrpati, prva trgovina i imaš komponentu. To može biti brže nego klasična reklamacija-zamjena... Što je bitno kod servera? Da radi, ne da se kvari. Kad se pokvari, da što prije nastavi.. pa tek tad cijena. Problem može biti kad je cijena prvi kriterij. ... ali naručitelj odlučuje. Ne ova naša if-then statistika i nagađanje što je bolje, nego novac-gazda pa čak i neznanje.. To je također RL.

-spominješ i npr RAM i MBO.. da dešava se, to je recimo stvar koju brand (složen PC) eliminira, dok kupnja u trgovini zasebnih komponenti može biti 'rizik' i tek kad složiš znaš. Istovremeno po teh.spec ''sve je to isto''..

Previše texta, za nešto što nije konkretno.. pa zato jer se ne može tvrditi ono da-ne, što se provlači kroz temu. Kupac odlučuje, ovom aplikacijom je samo 'Perica' dobio mogućnost poklikati i možda tako kupiti PC. Dali će biti dobar, ne ovisi o aplikaciji, nego o kvaliteti dijelova, znanju majstora i sreći... brand je samo garancija da je to atestiranije, ne da onaj drugi nije jednak, bolji-ili-gori. Pa čak i da ga Perica sam složi, teoretski postoji mogućnost da radi jednako pouzdano kao da sam ga ja složio ili da moj složenac crkne drugi dan a njegov radi 10g... samo što je statistika na ''mojoj'' strani (misli se na brand-skuplje-kvalitetnije-majstor..), ništa više.

Jedino što se može argumentirati su tehničke specifikacije, pametan izbor... ili nelogičnost u odabiru. Ali dobar dio tog je presubjektivan i opet teško dokaziv u RL uvjetima osim da čupamo googleove statističke rezultate..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina

Dugo ali dobro napisano. Tu jednostavno nema pravila. Brand je samo garancija da je nesto dobro slozeno i da ce raditi i biti pouzdano (ovisi koliko je brand dobar). I na apsolutno nikakav nacin ne iskljucuje opciju da se moze sloziti, bolji pouzdaniji/jednako dobar PC za cak manji novac. Naravno, slaganje od strane strucnjaka garantira neke stvari. Zato brandirani PC-evi tu drze prednost. Ali drze je samo u slucaju da je složenac slagao Perica kojem je to drugi PC u zivotu. Daš posao u ruke netkome s malo znanja. Kabeli ce bit kao apoteka, pasta ce bit idealno namazana, protok zraka ce bit savrseno sređen. 

Usli smo u donekle besmislenu raspravu jer je netko tvrdio da je brand uvjek i nuzno pouzdanije i bolje racunalo od dobrog slozenca. Sto je nekad tocno ali cim se pobrines oko svih faktora od dobrog odabira komponenti do osobe koja zna slozit PC kako spada. To se iskljucuje. 

Nikad te necemo zaboraviti. RIP EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina

Futura IT i MagazinRS imaju solidne gotove konfiguracije, povoljne su i jos je garancija po komponentama. Tesko da se i moze sloziti bolje i jeftinije od toga (ofc moze ali ako kupujes u 10 razlicitih trgovina) ali sto se tice Dell-a, Lenova, HP-a, MSGW i ostalih brandiranih gotovih racunala, to su jednostavno precijenjena racunala jer vise manje ti uvijek stave neku sugavu intergriranu graficku ili eventualno gt 630 i sl. ako kupujes racunalo od 3000-4000 KN (normalno da ce takva konfiguracija biit stabilna i tiha kada je slaba, niti se ne zagrijave previse).

Whenever there's light, there are shadows. We, who were changed by being bathed in the light only once... will spend our future in a world without light.
Poruka je uređivana zadnji put čet 3.7.2014 0:56 (lovac82).
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
Re: Tko još slaže konfiguracije?
lovac82 kaže...

Futura IT i MagazinRS imaju solidne gotove konfiguracije, povoljne su i jos je garancija po komponentama. Tesko da se i moze sloziti bolje i jeftinije od toga (ofc moze ali ako kupujes u 10 razlicitih trgovina) ali sto se tice Dell-a, Lenova, HP-a, MSGW i ostalih brandiranih gotovih racunala, to su jednostavno precijenjena racunala jer vise manje ti uvijek stave neku sugavu intergriranu graficku ili eventualno gt 630 i sl. ako kupujes racunalo od 3000-4000 KN (normalno da ce takva konfiguracija biit stabilna i tiha kada je slaba, niti se ne zagrijave previse).

Ne znam koliko si u svemu tome, ali ovo je stvarno rečenica koja nema baš puno smisla.

Prvo nije uopće isitna da računalo od 3-4000 kn mora biti stabilno i tiho jer je slabo i ne zagrijava se previše.

Em što računalo za 3-4 000kn uopće ne mora biti slabo, čak i daleko od toga, em što se ni približno ne podrazumijeva da je tiho a ni da se baš ne zagrijava. Uopće ne razumijem kako se tako nešto može napisati a da nije u šali.

Ovisno o tome na što se ide, računalo od 3-4000 kn može biti bez ikakvih problema srednje jako (iako to ovisi što kome znači srednje), može biti vrlo tiho, ali može biti i prilično glasno, i isto tako ovisno o tome tko i kako ga slaže može biti i prilično vruće, a i prilično hladno. A da ne kažem da je potpuna nebuloza reći da je normalno da će računalo od 3-4000kn biti stabilo...jer je eto sigurno slabo i ne grije se baš. Generaliziraš na mjestu gdje generaliziranje nikako ne stoji, kao što je uostalom i ihush pokušao objasniti.

A što se tiče "šugavih integriranih grafičkih"...opet prilično subjektivan opis za nešto za što znamo da zadovoljava potrebe ogromne većine korisnika računala u svijetu.

Jer Intel i dalje drži uvjerljivo najveći postotak grafičkog tržišta, i tako je to bilo, a vjeroajtno će i bit još dugi niz godina. Dakle opet generaliziranje na kivom mjestu.

Istina je da će nekom igrački nastrojenom korisniku računala integrirka vjerojatno biti "šugava" (iako i to ovisi o kojoj se integrirki radi i na kojoj se rezoluciji pojedinac igra, kao i koje igra igra...), ali ovdje se s pravom može generalizirati samo sa suprotnim predznakom od tvog. Što nam na kraju krajeva kazuju i prodajne brojke.

13 godina
protjeran

moram reci nesto na ovu sugavu integriranu s kojom uspjevam vrtiti famozno zahtjevni bf3mp na fullhd pri 20-30fps-a, na nizoj rezi nisam ni probao mislim da bi ubijala{#}lp

Intel Core™ i7 ----- Battlelog: SoldierStippy, Xfire; 2fu2L :)LP
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice