Mislim da kolega kad kaze "brandirano racunalo" sigurno ne misli na nikakav slozenac nasih prodavaca jer su to u stvari samo custom konfe koje oni sastave. I to uglavnom loše custom konfe. Pod brand se misli hp/dell itd... u dell kompletnim pc-evima budu bas njihove maticne ploce i njihova napajanja. Njihovi custom hladnjaci koji cesto imaju ležiste tj navoje za pricvrscivanje u samom kucistu itd... to uglavnom bude prilicno dobro slozeno. Da li je bolje i pouzdanije od jako dobro izabrane i slozene custom konfe. Osobno ne bih rekao. Istina ljudi nekad kupe ram koji lose radi s nekom maticnom plocom ali to je opet posljedica nedovoljne pažljivosti i ljudske greske. Ako se konfiguracija dobro složi i pazi se kakve se djelove bira kakvo se hlađenje uzima i kako ju se slaze. Mislim da nista osim konfiguracije s serverskim komponentama ne moze nadmasiti nijenu stabilnost i pouzdanost. Ali podrzavam kupovinu brandiranih konfiguracija ako korisniku vec nije bitno hoce li dat koju kunu vise. Drugi problem s takvim konfiguracijala se javlja cim potrebe vuku na malo zahtjevnije poslove... kao 3d renderiranje, gaming i video obrada. Da moze se i zato kupit brandirane radne stanice al su cijene apsolutno nenormalne. I opet ispada bolja solucija slozit PC s asus workstation maticnom 2011 socketom, pazit da se odabere odgovarajuci ram i onda po potrebi kupiti graficku iz quadro/fire pro serije.
Ne kazem da sam nuzno u pravu s ovim ali ako nisam ocekujem protuargument. Da, dell i hp mozda imaju sustave testiranja kompatibilnosti komponenti itd... ali koja svrha ako se dobro slozena radna stanica u godinu dana 24/7 rada nece jednom crashat ili imat potrebu ugasit. A onda nakon te jedne godine ce je trebat ugasit samo radi ciscenja prasine?
Odnosno ako nisam u pravu koja je to onda situacija u kojoj ce dobro slozena radna stanica stvarat ikakve probleme a da nisu uzrokovani ljudskom gluposti/pogreškom pri slaganju/odabiru ?