Stiže nam EOS-1D X

poruka: 7
|
čitano: 2.355
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Stiže nam EOS-1D X".
17 godina
Re: Stiže nam EOS-1D X

Šta nisu drugi DSLR-ovi isto najnovije generacije predstavili preko 20 MP, a ovi rade novi sa samo 18MP :)

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
mirkom kaže...

Ne vidim poantu za bilo koga tko nije okorjeli profesionalac, a tu mislim prije svega na sportske ili fotografe-reportere da kupuje ovakvo tijelo koje ce u Hrvatskoj kostat oko 45 tisuca kuna kada se za 7-8 puta manje novacadobije jedan vrlo pristojan 60D....

Šta si ti sad nadrobio. Canon predstavi fotoaparat iz svoje profesionalne serije, a ti komentiraš kako je to aparat za profesionalce. Ne, to je aparat za cure koje se slikaju pred ogledalom i onda ljepe slike na facebook.

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
makopos kaže...

Šta nisu drugi DSLR-ovi isto najnovije generacije predstavili preko 20 MP, a ovi rade novi sa samo 18MP :)

bolje da je i manje megapixela, a ne više. recimo da su smatrali da je ovo dobar kompromis

17 godina
mirkom kaže...

Pa gdje si Jacko, odavno te nije bilo. Umoran od vođenja oslobodilačkog internet ratovanja protiv Canon/Tamron nevjernika? A ima ih u pm, nakotilo se to, a ti sve stariji i umorniji, ne ide...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
mirkom kaže...

Ne vidim poantu za bilo koga tko nije okorjeli profesionalac, a tu mislim prije svega na sportske ili fotografe-reportere da kupuje ovakvo tijelo koje ce u Hrvatskoj kostat oko 45 tisuca kuna kada se za 7-8 puta manje novaca (sic!) dobije jedan vrlo pristojan 60D (ja svog uzeo za cca 6000 kn) koji daje vrlo upotrebljive fotke nesto manjeg formata i na 6400 ISO, a da ne govorimo o kvaliteti slike na nižim osjetljivostima. U igri su tu jednako i objektivi, zabadava ti 1Dx za spomenute zadace ako nemas objektive sa profi weather sealingom i AF-om, citaj za cca jos 3 soma eura - cijela investicija kao jedan novi manji auto. Znam naime tipa koji je kupio 7D za 13 tisuca kuna da bi zicao za bolje objektive, jer naravno treba iskoristiti taj AF sustav (sto ne moze sa Tamronima)...povuci paralelu sa snobom koji kupuje novog audija a nema gdje prespavati :-) Inace, misljenja sam da ce 1DX morati dobro opravdati tu cijenu high ISO performansama (ocekujem upotrebljive fotke manjeg formata printa najmanje na 25600 ISO), AF sustav i fpsi su neupitni, pitanje je koliko i potrebni (ovo drugo pogotovo upitno koliko i potrebno velikoj vecini korisnika (hint - novi Nikon D800 koji ima samo 4 fpsa).

Inace, 60d je pretrpio umjerene kiše bez problema, vjerojatno bi pretrpio i jače kiše, ali nisam toliko hrabar isprobati to zasad.

Zapravo, za ogromnu vecinu (budimo realni amaterskih ili tzv. naprednih amaterskih) korisnika najbolji izbor je maleni Sony NEX C3, em je kompaktan (za razliku i od 60D a kamoli ovog 1DX) em daje odlicnu sliku sa senzora (jednako kao 60D, ako ne i mrvicu bolje, a senzor mu ima i odlican dinamicki raspon) em je jeftin sa kit objektivom. naravno izbor super kvalitetnih objektiva i nije bog zna sto kod sony-a, ali za svakodnevne potrebe i za formate na kojima ce se printati to je prakticki bespredmetno sitnicarenje.

Da, 1D X će svoju cijenu prije svega trebati opravdati visokim ISO-om(valjda će napokon Canon nakon više godina parirat Nikonu u brojnosti kod indoor sportova) ali tu je i izrada te neke druge điđi-miđe koje ga izdvajaju nad ostalim Canonima. Evo tu je sada i AF koji je logički kopija Nikonovog, a to bi trebalo donijeti značajan napredak kod AF trackinga. Naravno za high ISO ne treba očekivat čuda i ne treba niti od ovoga aparata ali niti od Nikona D4 očekivati neki napredak u odnosu na D3s jel su ograničeni čistom fizikom odnosno nečim što se zove kvantna efikasnost.

Zna se zašto puno fps kod 1D X, on cilja prije svega na sport, tu ih je do sada Nikon sa D3 i D3s šamarao i zato su prešli na FF sa puno fps umisto APS-H.

A što se D800 tiče on pokriva totalno drugi segment, prije svega on je tu kao ultimativna sprava u malom formatu za sve one koji se bave studijskom ili pejsažnom fotografijom. Samo stajalište Nikona je da to nije zamjena za D700 nego nadopuna u ponudi te D700 još neko vrijeme ostaje na tržištu do dolaska prave zamjene(vjerojatno tijelo D800 sa D4 senzorom nakon što se sam D4 proda u dovoljnoj količini).

E sada za NEX. To su promaje od aparata, malo tijelo, a veliki objektivi, a uz to bez stabilizacije na senzoru. Lipo ako se oće nešto malo uzme PEN sa par brzih primeova i imaš stabilizirani senozr. Nisu Japanci glupi, prokužili su oni mane NEX-a i zato imamo situaciju od lani di je i Panasonic i Olympus svaki pojedninačno prodao više mirrolesa negoli Sony, znači Sony je broj 3 na tom tržištu. Isto tako u Japanu je i Nikon 1 zadnjih par miseci tuka NEX-a, ovdje vjerojatno zbog briljatne ideje i izvedbe PDAF-a na senzoru što je kudikamo bolje riješenje nego CDAF.

www.fotografiranje-vjencanja-split.com
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
DrNasty kaže...

Pa gdje si Jacko, odavno te nije bilo. Umoran od vođenja oslobodilačkog internet ratovanja protiv Canon/Tamron nevjernika? A ima ih u pm, nakotilo se to, a ti sve stariji i umorniji, ne ide...

A evo ga i ja čekam da se opet reinkarnira, al evo ima bit sa se stvarno postara, ne diže biće više 100 kila na benču u serijama.{#}

17 godina
neaktivan
fildzan viska kaže...

zar je tako tesko sortirati gugl rezultate prema vremenskom slijedu?) http://www.dslrphoto.com/dslr/space.php?do=jranking&view=all  azurirano 29.2., tj. danas a ne 29.2. prosle godine lol....kao sto vidis, nex 7 se bolje prodaje od bilo kojeg olympusa, te ima najveci uzlazni trend u prvih 10. da ne spominjem recenzije relevantnih profi sajtova za to (dpreview, photography blog koji mu je dao maximalnu ocjenu - desetku) a ne nekakvih balonja iz Hrvatske) koje prednost daju Sony-ima ispred svih u toj kategoriji ILC-a.

otkrivas toplu vodu u vecem dijelu svog posta (izrada da....ali imaj na umu da navodni plasticnjak od 60D odlicno prolazi na weathersealing testovima (a da su dijelovi aparata bolje zabrtvljeni od dijelova na 7D-u, da je weather sealing bolji od 3x skupljeg i  navodno 3x kvalitetnije izradjenog 5D mark II), u sto sam se i sam uvjerio, da ne govorimo o padovima, te teme oko izrade su odavno prozvakane i cesto se desava da gadgeti slabije izrade, bolje receno izradjeni od manje kvalitetnih materijala bolje prodju na testovima padova, proguglaj malo clipove iphone 4s vs samsung galaxy s II primjerice..i tako svako tijelo traje par godina, dok se staro zeljezo ne mijenja novom plastikom ili vice-versa...ili ti kupujes aparate za zlu ne trebalo da curi/zeni u samoobrani razbijes glavu?) ali ono sto primjecujem je da osim sto nisi apdejtan (i.e. sto si cuo od nekoga da je "sony treci na nekoj tamo listi prodaje") i dalje bolujes od bolesti zvane "markusvojuljubimitis" jer hvaliti smece (za novce) kao Nikon 1...{#}

Ti si glup il se bar praviš da jesi. Kada bolje pogledaš tu listu vidiš da je taj NEX 7(koji je inače nov na tržištu pa je stoga sada vruća roba što mu ide u prilog na listi) okružen na listi Olympusima i Nikonima i to po više kitove tih proizvođaća, a imaš 2 panasonica ispred. Činjenica je da proizvođaći Olympus, Panasonic i Nikon trenutno očito sa svojom mirrorles ponudom bolje gađaju želje kupaca na daleko najvećem svjetskom tržištu za mirrorlese što je japansko.
I da, činjenica je da je Sony 2011. završio kao treći(a zadnjih par mjeseci čak i četvrti nakon što ga je i Nikon prišiša sa 1-cama) na listi prodaje mirrolesa u Japanu kao kompanija mada je godinu prije ako me pamćenje dobro služi bio čak prvi.

Niko ne spori oko kvalitete slika koje daje NEX, doduše NEX 5 i nešto bolje nego NEX 7. Ali problem NEX-a kao sustava je štio ima jako velike objektive, čak i fiksni su jako veliki, a i jako su upitne optičke kvalitete i uz sve to dosta loš CDAF. Sa druge strane m4/3 sustav čine i Panasonic i Oly i oni daju daleko širi izbor objektiva kod kojega su čak neki tipa 12 F2, 25 1.4 i 45 1.8 jako maleni i jako dobre optike, a i da na spominjem kako je m4/3 alijansa puno bolje implementirala CDAF.

Sada da se vratim na Nikon 1. Mene osobno taj aparat ne oduševljava i ima užesno loš izbor objektiva za sada ali mora se priznat da je implementiranje PDAF na senzor briljntno izvedeno i vjerojatno je to(uz ime Nikon) i 10 fps glavna prodajna uzdanica. Eto recimo preko adaptera i sa 600 F4 VR na njemu su već ljudi pokazali kako tracking odlično radi i da je ta kombinacija dosta dobra za wildlife jel završiš sa kutom gledanja kao na 1620mm za FF.

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice