Zašto bih koristio integriranu grafiku na procesoru i matićnoj koji koštaju zajedno preko 10k kuna?
Zašto bih koristio integriranu grafiku na procesoru i matićnoj koji koštaju zajedno preko 10k kuna?
Pa niko te netjera na to!
To je samo jedna od dodatnih funkcija procesora, isto kao što mb ima integriranu grafiku.
matična i proc sandy ne koštaju 10k,ne pričaj gluposti
kad se uzme top model sandy bridge proca i neka high end matična onda su cifre velike...
za optimalni procesor i matičnu bit će potrebno negdje oko 3k kuna
1700-1800kn procesor + 1000kn ploča. To je moja pretpostavka.
I to ne najbrzi Sandy Bridge trenutno, vec neki prvi vrhu sa nizim standardnim taktom.
Zbog ovog sranja će mi slijedeći proc biti AMD-ov jer ono što mi ide na živce je to da 3 godine stara matična sa AM2 socketom podržava i AM2+ i AM3 procesore, dok ovi šupci nakon godinu i pol izbacuju novi socket i novi chipset koji nije kompatibilan sa starim. Epic fail by Intel za brigu o kupcima!!! Mislim, performanse su izvrsne i nakon godinu i nešto sitno od kada sam kupio proc (konkurencije bez) ali ovo je strašno. Šta bi ja nakon 3 godine uporabe trebao svaki put mijenjat ploču?! No thanks!!!!!
10k je bilo karikirano ali mislim da shvaćate poantu (zašto bi netko sa skupim kompom imao integriranu grafu) ... msilim da shvaćam zašto ovo rade... pošto su se grafe stavljale na matićne ploče proizvođać procesora nije imao zaradu od toga (pa nebi ni trebao) a ovako sve prebacuju na procesor i time zarađuju više.
A u redu je kada AMD to radi? Btw. ova integrika je dosta jaca od onoga sto inace dolazi iz Intela...
I ne kuzim sto te to dira buduci da si tako ponosno istaknuo AMD-ov logotip kao avatar.
A uredu je kada AMD to radi? Btw. ova integrika je dosta jaca od onoga sto inace dolazi iz Intela...
I ne kuzim sto te to dira buduci da si tako ponosno istaknuo AMD-ov logotip kao avatar.
Zar to nije stvar matićne a ne proca??
A zasto to mora biti stvar maticne? Samo zato sto smo tako navikli? Kakve su sve stvari u proslosti bile integrirane na maticnu koje su danas sastavni dio procesora, eh...
a bulldozer je trenutno.. gdje?
A zasto to mora biti stvar maticne? Samo zato sto smo tako navikli? Kakve su sve stvari u proslosti bile integrirane na maticnu koje su danas sastavni dio procesora, eh...
Zato jer ima više proizvođaća matićnih i samim time mogu birati hoću li matićnu sa ili bez grafe.
Bit ce i novih intelovih procesora bez integrirane grafike. A uvijek imas AMD, ali i on ce uskoro na trziste sa svojim Fusionima...
A u redu je kada AMD to radi? Btw. ova integrika je dosta jaca od onoga sto inace dolazi iz Intela...
Integrirana grafika bez obzira bila ona AMD ili Intel se moze opravdati samo u 2 slucaja:
1) Kod prijenosnih racunala
2) Kod uredskih racunala
Sve ostalo je bacanje resursa.
Sto je sljedece?! Da novi Xseoni/Opteroni (ili kako ce se vec zvati njihovi nasljednici) imaju graficku jezgru i kod slaganja farme rendera cemo imati "n" neiskoristenih grafickih jezgri -> WTF!
Stvar je u tome sto smo prije sa plocom mogli birati jel nam treba integrusa ili ne - a sad nam ocito svima treba.
Heh... i onda se ljudi cude kako intel drzi najveci dio trzista. Naravno da drzi kad ih moras kupit htjeo ti ili ne. Pola ljudi koji ih imaju ih ne koriste. Ok ima ih i dosta koji koriste ali hrpa ih ne zeli koristiti, a mora imati. To mi je bezveze.
Malo mi se ne svidja ova intelova politika, svaka generacija procesora novi socket...i onda si ogranicen samo na tu generaciju...glupost...
Integrirana grafika bez obzira bila ona AMD ili Intel se moze opravdati samo u 2 slucaja:
1) Kod prijenosnih racunala
2) Kod uredskih racunala
Na ovo se djelomicno i cilja
Stvar je u tome sto smo prije sa plocom mogli birati jel nam treba integrusa ili ne - a sad nam ocito svima treba.
I sada imas izbor. Nece svi novi Intelovi procesori imati integriranu grafiku, a tu je uvijek i AMD
Pitanje je koliki ce uopce utjecaj na cijenu imati ta integrika, ja tvrdim da ce biti gotovo zanemariv.
I sada imas izbor. Nece svi novi Intelovi procesori imati integriranu grafiku, a tu je uvijek i AMD
Pitanje je koliki ce uopce utjecaj na cijenu imati ta integrika, ja tvrdim da ce biti gotovo zanemariv.
Nekako sumnjam da će intel nešto pod-naplatititi ....
Pa ces kupiti AMD-ov i biti zadovoljan...
Prvi testovi...
mislim da taj sandy bridge kod nas u rh neće proć nikako odnosno slabo...još ima i velika ograničenja u overkloku tako da mu predviđam fail
kupit će ga možda pokoji poslovni korisnik koji neželi imat diskretnu grafiku a istovremeno mu treba jaka procesorska snaga
Pa ces kupiti AMD-ov i biti zadovoljan...
Prvi testovi...
pa ovo solidno izgleda..
taman za laptop
Sandy Bridge cilja na uredska racunala i HTPC(ako prodje dobro u dekodiranju HD videa)i socket sa kojim dolazi necete vidjeti na high-end/enthusiastic plocama sa chipsetima(x68)nego samo na mainstream plocama sa x65 chipsetima i mozda na ponekom low endu (x63).
Naslijednik x58 chipseta i Nehalema stize iduce godine.
mislim da taj sandy bridge kod nas u rh neće proć nikako odnosno slabo...još ima i velika ograničenja u overkloku tako da mu predviđam fail
kupit će ga možda pokoji poslovni korisnik koji neželi imat diskretnu grafiku a istovremeno mu treba jaka procesorska snaga
A ono svi clockaju? LOL
Da vidiš kakvih ljudi ima rekao bi da je kompjuter fail.
Čak ni ti neznaš clockat šta se uopće brineš, za to se trebaju brinut overclockeri i napredniji kompjuteraši.
Koliko znam o tom sandy-u skoro sve kontrolere su premjestili na procesor i time jako uštedili.
A ono svi clockaju? LOL
Da vidiš kakvih ljudi ima rekao bi da je kompjuter fail.
Čak ni ti neznaš clockat šta se uopće brineš, za to se trebaju brinut overclockeri i napredniji kompjuteraši.
Koliko znam o tom sandy-u skoro sve kontrolere su premjestili na procesor i time jako uštedili.
Prijatelju za OC se najmanje trebaju brinut ozbiljni Overclockeri i napredniji kompjuteraši. Kao prvo na nadolazečoj X68 platformi če i dalje vrijedit standardno OC-anje putem BCLK-a, a kao drugo i Sandy Bridge če imat Procesore sa oznakom K koji če imat otključan množitelj.
Tako da nema nikakve brige za Overclockere. Uostalom pođi na HWbot pa vidi koji je odui korisnika sa i7 980X i koliki je udio korisnika sa trostruko jeftinijim 1090T od AMD-a. Čak sam i ja pao na dupe kad sam ugledao cifru benchmarka sa i7 980X procesorom.
Prijatelju za OC se najmanje trebaju brinut ozbiljni Overclockeri i napredniji kompjuteraši. Kao prvo na nadolazečoj X68 platformi če i dalje vrijedit standardno OC-anje putem BCLK-a, a kao drugo i Sandy Bridge če imat Procesore sa oznakom K koji če imat otključan množitelj.
Tako da nema nikakve brige za Overclockere. Uostalom pođi na HWbot pa vidi koji je odui korisnika sa i7 980X i koliki je udio korisnika sa trostruko jeftinijim 1090T od AMD-a. Čak sam i ja pao na dupe kad sam ugledao cifru benchmarka sa i7 980X procesorom.
Nepričam za strance, govorim za naše "overclockere" plitkog džepa. Sandy bridge sa otključanim množiteljom sigurno neće biti ispod 2 soma.
.
Nepričam za strance, govorim za naše "overclockere" plitkog džepa. Sandy bridge sa otključanim množiteljom sigurno neće biti ispod 2 soma.
Da a naši "overclockeri" plitkog đepa čine koliko ono udijela Intelove prodaje?
A uostalom ima dosta i naših Overclockera dubljih đepova, čak su se i po ovom forumu dosta raširili.
Ali ima puno jaci turbo boost od prethodnika, to nadoknaduje potrebe za overclockom vecini korisnika. Oni koji bas zele tjerati procesore na ludim frekvencijama ce si kupiti varijante koje ce im to i omoguciti i svi zadovoljni.
Heh... i onda se ljudi cude kako intel drzi najveci dio trzista. Naravno da drzi kad ih moras kupit htjeo ti ili ne. Pola ljudi koji ih imaju ih ne koriste. Ok ima ih i dosta koji koriste ali hrpa ih ne zeli koristiti, a mora imati. To mi je bezveze.
?
tko te tjera kupiti mbo (do sada, a u buducnosti CPU) s integriranom grafickom? ima ih i vise nego dovoljno na trzistu (mbo) koje nemaju integriranu graficku a tako ce ostati i u buducnosti (cpu).
ja osobno volim integriranu grafu imati.. za slucaj da primarna grafa krepa ili sam u fazi zamjene iste (dok ovu utopim i ne nabavim novu volim biti u mogucnosti pokrenuti komp bez posudjivanja privremene graficke kart).
uostalom.. past ce cijena i tim procesorima i plocama u buducnosti, i kao sto se sada polako prelazi na C2D tako ce se i u buducnosti prelaziti na ove procove (pazi.. govorim o velikim poslovnim korisnicima kojima je vecina potreba trenutno zadovoljena sa P4 procesorima).
isto tako i novi socket.. iako mislim da je uzasno glupo i bezobrazno od intela da lansira sockete kad god se sjete.. poslovni korisnici takodjer nece osjetiti to previse - racunala se koriste do amortizacije (i puno duze), isteka jamstva (u slucaju super skupoga kvara).
Gigabyte je predstavio tri matične ploče iz srednjeg segmenta namijenjene novim 32nm procesorima iz Sandy Bridge obitelji. P67A-UD3R i P67A-UD3 su ATX standarda, a H67MA-UD2H micro ATX.
Sve tri matične primaju do četiri DDR3-2200 memorije, imaju po 2 USB 3.0 izlaza, 2 PCI-Express x16 utora (podrška za CrossFireX je potvrđena, a za SLI još nije), gigabitni ethernet, 7.1 kanalni audio, DualBIOS i 2 SATA 6.0 Gbps priključka.
H67MA-UD2H ima i D-Sub, DVI, HDMI i DisplayPort izlaze koji se mogu koristiti s grafičkom integriranom u procesor.
Gigabyte’s Sandy Bridge P67A-UD3R, P67A-UD3 and H67MA-UD2H motherboards previewed
Evo još malo ploča iz Gigabyte-ove 6 serije.
Radi se o pločama:
H67A-UD3H
P67A-UD7 (24-fazna regulacija napona) 3-way SLI i 3-way CrossFireX
P67A-UD5 (20-fazna regulacija napona)
P67A-UD4 (12-fazna regulacija napona)
P67A-UD3P
Slike ploča, kao i neke specifikacije, pogledajte na slikama. Ispod svake slike piše o kojoj se ploči radi.