Radioamateri iz Ruđera komuniciraju s astronautima

poruka: 19
|
čitano: 5.001
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Radioamateri iz Ruđera komuniciraju s astronautima".
14 godina
neaktivan

Možda je fer dodati da je prvi kontakt s ISS-om iz Hrvatske bio još prije 5 godina, a odradili su ga pazinski radio-amateri i lokalna osnovna škola: http://www.rkp.hr/active/index.php/projekti/iss

5 0 hvala 0
16 godina
Re: Radioamateri iz Ruđera komuniciraju s astronau

Zasto fer? Pa nije natjecanje tko ce prvi. Moze se dodati da su vec prije ucenici iz Hr komunicirali s ISS-om ali nema veze s fer/nefer i tko je prvi i otkud je. Za svaku novu generaciju je to "prvi" put bez obzira koliko prije njih su to napravili.

14 godina

Položio tecaj :D

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Sad žalim što nisam još uvijek u Ruđeru... Neka, svaka čast svima koji su sudjelovali u ovome te puno sreće u komunikaciji sa astronautima :)

Extend my EMSI License for free: http://download.emsisoft.com/EmsisoftAntiMalwareSetup_6434073 / My Web Site: http://markoidzan.from.hr || http://www.erepublik.com/hr/referrer/midzan21 Help me :D
Moj PC  
3 0 hvala 1
16 godina
odjavljen

Ako hoćeš dobar laptop - uzmi lenovo! Radi čak i u svemiru... nuff said {#}

Freak Show Inc.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

73 svim radio amaterima, bivšim, sadašnjim i budućim.

Voda tece a vrijeme prolazi ...

0 0 hvala 0
15 godina
IVAN3539 kaže...

Možeš li malo opisati problematiku? Da li ste vi izradili opremu za komunikaciju? Kolika je snaga predajnika, kakvu antenu koristite, i na kojoj frekvenciji ćete komunicirati sa ISS-om? Ide li komunikacija direktno ili preko satelita, tj. hoćete li biti ograničeni vremenom prelata stanice preko vidljivog dijela neba? Puno pitanja koja me zanimaju pa ako znaš zamolio bi da napišeš.

Your dad always said that one day Del Boy would reach the top. Then again, he always said Millwall would win the cup.
15 godina
neaktivan

Evo ja sam također položio tečaj i jedan sam od onih koji će komunicirati s astronautom, pa da odgovorim na pitanja:

mi nismo izradili opremu, to je oprema hrvatskog DX kluba, ove tehničke detalje ne bih znao, ali mogu pitati našeg mentora pa napisati ovdje ako želiš. Komunikacija ide direktno, dakle ograničeni smo vremenom preleta ISS-a iznad Hrvatske (traje oko 11 minuta). Ako te još što zanima, slobodno pitaj (i svi ostali koji žele). 

Volim miris friško pečenih tranzistora.
15 godina
kikicacool kaže...

Evo ja sam također položio tečaj i jedan sam od onih koji će komunicirati s astronautom, pa da odgovorim na pitanja:

mi nismo izradili opremu, to je oprema hrvatskog DX kluba, ove tehničke detalje ne bih znao, ali mogu pitati našeg mentora pa napisati ovdje ako želiš. Komunikacija ide direktno, dakle ograničeni smo vremenom preleta ISS-a iznad Hrvatske (traje oko 11 minuta). Ako te još što zanima, slobodno pitaj (i svi ostali koji žele). 

Svakako bi bilo lijepo da ispratite do kraja ovaj poduhvat ovdje na forumu. Napiši što god saznaš.

Your dad always said that one day Del Boy would reach the top. Then again, he always said Millwall would win the cup.
14 godina

A ja ti nemogu bas puno toga vise reci od već napisanog, ja nažalost nisam među onima koji će komunicirati sa astronautima, završio sam tecaj i bilo mi je zanimljivo, ali eto nisam imao bas poslje vremena za odlazak na jarun ili tako nešto

12 godina
neaktivan

Hvala Tesli za radio :) 

Moj PC  
0 2 hvala 0
16 godina
neaktivan

a nije obratno? {#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Pitaj jesu vidjeli kakve vanzemljake? I ima li pive tamo gore {#}

Priznat ce da su vidjeli vanzemljake, ali da su i pivu ponjeli to ti fakat nece priznati {#}

Svaka cast decki {#}

Što hladnije to bolje...
Moj PC  
0 1 hvala 0
11 godina
neaktivan
uss kaže...
IVAN3539 kaže...

Možeš li malo opisati problematiku? Da li ste vi izradili opremu za komunikaciju? Kolika je snaga predajnika, kakvu antenu koristite, i na kojoj frekvenciji ćete komunicirati sa ISS-om? Ide li komunikacija direktno ili preko satelita, tj. hoćete li biti ograničeni vremenom prelata stanice preko vidljivog dijela neba? Puno pitanja koja me zanimaju pa ako znaš zamolio bi da napišeš.

Bok Ivan.

Snaga predajnika koja će se koristiti biti će oko 400 W (radio uređaj je Kenwood TS-2000; on će dalje biti spojen na pojačalo). Koriste se dvije 7-elementne Yagi antene, stackirane, na rotoru i elevatoru (jedan uređaj, Alpha-Spid RAS), u vertikalnoj polarizaciji. Frekvencija na kojoj se može slušati kontakt je 145.800 MHz (radioamaterski opseg).

Komunikacija ide izravno. Na ISS-u je postavljena radioamaterska oprema (Kenwood D700 i dva Ericsson primopredajnika i vertikalna antena za 145 MHz područje) koja se koristi za ovakve kontakte i za digitalne komunikacije s radioamaterima (packet radio - ax.25 protokol), ali može ju koristiti svaki astronaut ako poželi ostvariti radiovezu s radioamaterima na Zemlji, u bilo koje vrijeme. Također, ova se oprema održava i zbog back-up razloga.

Da, trajanje veze je nažalost ograničeno na dio kada ISS ima prelet iznad Zagreba. Maksimalno trajanje veze (a vjerujem da ćemo ga iskoristiti u potpunosti) je nešto više od 11 minuta. Prelet iznad Zagreba je od istoka do jugozapada, s maksimalnom elevacijom 50 stupnjeva.

Ako te zanima još nešto, pitaj! :)

Marko

Poruka je uređivana zadnji put uto 25.6.2013 17:49 (mpernic).
11 godina
neaktivan

Može li mi netko reći o radioamaterizmu (o opremi, frenkvencijama....), neznam u potpunosti ništa o tome...??? {#} 

A želio bih nešš naučiti...

Poruka je uređivana zadnji put pon 8.7.2013 13:37 (dodo323).

0 0 hvala 0
14 godina
11 godina
neaktivan

Hvala, sad mi je malo jasnije,..{#}  .što mi sve treba od opreme i pošto je ?

14 godina

E sad bolje da ti neko od upucenijih to malo opsirnije napise il googlaj, uglavnom ako bi stvarno zelio raditi sa tim, morao bi prvo poloziti tecaj za radioamatera P raz. te bi na početku radio sa opremom iz kluba (mislim da je na jarunu), a poslje ako bi bas zelio sam sebi kupit opremu ima i jeftinije i skuplje, za pocetak bi vjerojatno uzeo nesto polovno {#}

11 godina
neaktivan
znam za tečaj ali u mom gradu nemu u blizini neki radioklub pa neznam dali postoji neka alternativa...da želio bih malo jeftiniju opremu, još imam jedan problem, naime ja već imam walkie talkie od 8 kanala a to su frekvencije od 446,00625 MHz do 446,09375 MHz a želio bih slušati vatrogasnu frekvenciju koja se nalazi na - Frekvencijsko područje ili dodjeljen frekvencija odašiljača (kHz/MHz/GHz) - 168,725 MHz - 174,400MHz, Frekvencijsko područje ili dodjeljena frekvencija prijamnika - (kHz/MHz/GHz) 168,575 MHz - 173,275 MHz (to sam skinuo s vatrogasnog portala)
dali postoji neki način da se to sluša, ja se u to ne razumjem pa ako bi neko mogao pomoći ??
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice