Prilagodi se ili nestani zaključana tema

poruka: 159
|
čitano: 16.250
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Prilagodi se ili nestani".
17 godina
moderator
Re: Prilagodi se ili nestani
BlackDog22 kaže...
Koji god da je razlog za to i koliko god da je tim ženama patnja mislim da nekako teže pada tom djetetu.

Kojem djetetu?! Fetusu bez ili s jedva funkcionalnim živčanim sustavom, koji ne osjeća bol, koji nema sposobnost razmišljanja?

BlackDog22 kaže...
Nečije pravo na život nadilazi sva ostala prava i slobode svih oko njega.

Kad govoriš o "nečijem" pravu na život, o čijem točno pravu na život govoriš? Banaliziraš situaciju i ignoriraš razliku između fetusa i djeteta.

Preporučio bih ti da prije nego nastaviš s ovom raspravom pogledaš:

BlackDog22 kaže...
Osim direktne ugroze života/teške bolesti žene, drugi opravdani razlog (opravdani u smislu da razumijem osječaje žene, no i dalje ne nadjačava nečije pravo na život) je silovanje.

Ma nemoj! Znači, prvi prisiliš majku da bude inkubator djetetu i onda prisiliš to dijete da odrasta u okolini koja ga nije htjela, možda mu majka ni neće moći osigurati adekvatne uvjete za život itd. Znači, prisilit ćeš majku da rodi kako bi se to dijete možebitno patilo kroz odrastanje i život, umjesto da si joj omogućio da pobaci, pa da rodi dijete kad bude spremna imati dijete, kad djetetu bude mogla osigurati najbolji mogući život. Ti tu ne vidiš nikakav moralni problem? Je li bolje da dijete živi u okolini koja ga želi i koja će mu pružiti sve što mu treba i što želi ili je bolje da dijete odrasta u okolini koja ga nije željela i/ili koja mu ne može pružiti adekvatne uvjete za život?

BlackDog22 kaže...
Sve ostali razlozi su da se jeb... bez gumice, odnosno komfor. 

Možda bi trebao proučiti koja je učinkovitost kontracepcije. I možda bi trebao proučiti na koji način oni koji su najviše protiv prava na abortus educiraju djecu. {#}

13 godina
Prilagodi se ili nestani

+

Ubi bene, ibi patria.

16 1 hvala 0
17 godina
neaktivan
Xanzzu kaže...
BlackDog22 kaže...
mbaksa kaže...
Je li doista riječ o djetetu? Ima li fetus veća prava od žene koja ga nosi?

Dijete/fetus nema više prava od žene, ali je njegovo pravo na život jače od prava žene na komfor. Prema tome pobačaj bi bio opravdan samo kad bi rođenje djeteta direktno dovodilo ženin život u opasnost.

Fetus je samo nakupina stanica koja u prvim tjednima trudnoće nema razvijen živčani sustav, dakle ništa ne osjeća. 

Ako gledaš na potencijal da to postane ljudski život onda moraš uzeti u obzir da taj potencijal ima i svaki spermić, svaka jajna stanica. Dakle ne mastrubirati ako ne želiš počiniti genocid.

Druga stvar, konfor i pobačaj baš i ne idu zajedno. Mislim da žene imaju pravo odlučiti se na pobačaj jer je to njihovo tjelo, a uglavno za to imaju i vrlo dobar razlog.

Problem u gledanju na svijet preko neke religijske prizme je iskrivljena slika svijeta temeljenog na utvrđenim činjenicama.

U ovom primjeru - život je svet i to je to. Crno bijelo. Nema pobačaja i gotvo. A što ako je žena silovna? Ako je djete bolseno? Ako ugrožava život majci? Što kad se oplođene stanice ne prihvate i onda odmru? Njih bog ubija?   

I onda imaš scenarije gdje ljudi protestuji ispred klinika za pobačaj i ogromni novci se ulažu u to da se ženama oteža pravo na ovaj izbor - što se meni osobno gadi.

Od neoplođene jajne stanice i od spermija nikad neće nastat dijete. Tako da te srednjoškolske fore o masturbaciji i genocidu ostavi za nekog drugog. Život nastaje oplodnjom jajne stanice i to što taj život u početku ništa ne osjeća ne znači da je manje vrijedan život. Jer ako ćemo vrednovati nečija pravo na život po tome što osjeća ili da li ima i kakav živćani sustav, osjećaje ili ne znam šta ne onda mi molim te rangiraj sljedeće primjere po vrijednosti prava na život: autisti, osobe s downovim sindromom, osobe koje imaju CIP poremećaj, osobe s oštečenjima na mozgu i da dalje ne banaliziram....

Ja nisam vjernik niti govorim o svetosti života i jer ga je dao Bog i slične gluposti. Ja govorim o tome da nitko nema pravo nekom drugom uskratiti pravo na život, osim ako njegov život direktno ne utječe na život ovog prvog (to jest samoobrana, u bilo kojem smislu). A što ako je dijete od 10 godina bolesno?

Pravo na život je vrhovno pravo svakog pojedinca i ne može postojat neka druga osoba koja će umjesto njega o tome odlučiti. To što žena tjera karijeru, nema materijalnih sredstava ili se jednostavno prasnula s nekim koga je vidjela prvi put u životu pijana ne može biti opravdan razlog da nekog ubije. 

17 godina
moderator
SupremeCommander kaže...
mbaksa kaže...
I opet si posve promašio poantu. Reci - kad ne bilo religija, bi li bilo moguće voditi vjerske ratove? Bi li se ljudi ubijali u ime boga? Bi li se u isto mjeri mrzili određeni ljudi (npr. homoseksualne osobe)?

Ubijanje ljudi najmanje ima veze sa vjerom. Ubijamo one koji su drugaciji: komuniste, zidove, crnce, srbe...

A vjernici drugih religija i nevjernici se nisu ubijali? Niti su se ubijali kroz povijest? Ne znam na kojem ti planetu živiš, ali to očito nije Zemlja. {#}

Ili si možda išao iz druge perspektive - puno više ljudi ubijaju na temelju toga što su drugačiji pa što ima veze što ljude ubijaju i zbog religije?

BTW kako ti je promaklo to da su i ljudi drugih religija ili ateisti - drugačiji?! Zar ti ne vidiš da sam sebe pobijaš?!

14 godina
BlackDog22 kaže...

Od neoplođene jajne stanice i od spermija nikad neće nastat dijete. Tako da te srednjoškolske fore o masturbaciji i genocidu ostavi za nekog drugog. Život nastaje oplodnjom jajne stanice i to što taj život u početku ništa ne osjeća ne znači da je manje vrijedan život. Jer ako ćemo vrednovati nečija pravo na život po tome što osjeća ili da li ima i kakav živćani sustav, osjećaje ili ne znam šta ne onda mi molim te rangiraj sljedeće primjere po vrijednosti prava na život: autisti, osobe s downovim sindromom, osobe koje imaju CIP poremećaj, osobe s oštečenjima na mozgu i da dalje ne banaliziram....

Ja nisam vjernik niti govorim o svetosti života i jer ga je dao Bog i slične gluposti. Ja govorim o tome da nitko nema pravo nekom drugom uskratiti pravo na život, osim ako njegov život direktno ne utječe na život ovog prvog (to jest samoobrana, u bilo kojem smislu). A što ako je dijete od 10 godina bolesno?

Pravo na život je vrhovno pravo svakog pojedinca i ne može postojat neka druga osoba koja će umjesto njega o tome odlučiti. To što žena tjera karijeru, nema materijalnih sredstava ili se jednostavno prasnula s nekim koga je vidjela prvi put u životu pijana ne može biti opravdan razlog da nekog ubije. 

Ok ako je tako, zasto ne izvaditi to dijete iz maternice i ostavit da se samo razvija. Aha da nemoze jer je dio matere, nakupina stanica koje ce tijelo odstraniti kad mu bude preveliko za držat u sebi i hranit.

Poruka je uređivana zadnji put pon 3.11.2014 21:14 (Zajeb).
16 godina
Prilagodi se ili nestani

Ček malo!!! KO sad tu koga???

Zar nismo svi u matrici?

;)

morrisoN

9 1 hvala 2
17 godina
moderator
BlackDog22 kaže...
Ja govorim o tome da nitko nema pravo nekom drugom uskratiti pravo na život, osim ako njegov život direktno ne utječe na život ovog prvog (to jest samoobrana, u bilo kojem smislu). A što ako je dijete od 10 godina bolesno?

Ti i dalje govoš da su žene inkubatori i ako dobrovoljno ne žele biti inkubatori, onda ih treba prisiliti da budu inkubatori.

Govoriš o "pravu na život" (ali i dalje ne govoriš o čijem konkretno pravu - je li fetus osoba?) i o tome kako osobu treba prisiliti da održi taj život koji bez te osobe ne bi bio održiv. Znači, žena mora svoje tijelo "iznajmiti" oplođenoj jajnoj stanici, dalje fetusu, dok se ne razvije u dijete. Po istoj logici ljudima bi trebalo bez njihova pristanka odstranjivati pola jetre kako bi se istom spasio život nekome tko treba transplantaciju jetre. Ili recimo bubreg - ne trebaju ti dva, pa ćemo uzeti od nekog kompatibilnog, bez obzira dao nam on svoj bubreg ili ne.

Nemoj više komentirati prije nego pogledaš video za koji sam dao link.

17 godina
mbaksa kaže...

Ili si možda išao iz druge perspektive - puno više ljudi ubijaju na temelju toga što su drugačiji pa što ima veze što ljude ubijaju i zbog religije?

BTW kako ti je promaklo to da su i ljudi drugih religija ili ateisti - drugačiji?! Zar ti ne vidiš da sam sebe pobijaš?!

Ubijaju se jer im se ubija, to im je u naravi, nadju vec neki razlog, neku razliku.

Hocu reci da je religija samo izlika, nije uzrok ratova. Da religije ne postoje, i dalje bi ratovali samo bi nasli neku drugu razliku.

Evo, sad mi tu na forumu vodimo "rat" oko religije. Da nema ove teme vodili bi rat oko iPhona i Androida. {#}

Those damn scientist people have been promising global warming for years now. But when I go outside it's still very cold. I want the global warming like they promised NOW! I hate being cold...
14 godina
SupremeCommander kaže...
mbaksa kaže...

Ubijaju se jer im se ubija, to im je u naravi, nadju vec neki razlog, neku razliku.

Hocu reci da je religija samo izlika, nije uzrok ratova. Da religije ne postoje, i dalje bi ratovali samo bi nasli neku drugu razliku.

Evo, sad mi tu na forumu vodimo "rat" oko religije. Da nema ove teme vodili bi rat oko iPhona i Androida. {#}

Mi vodimo raspravu, ne rat. Nikoga nisamo ubili, zaglali, silovali, zapalili mu kucu. Mozda smo neko ubili u pojam, ali to nije rat.

17 godina
neaktivan
Zajeb kaže...
Ok ako je tako, zasto ne izvaditi to dijete iz maternice i ostavit da se samo razvija. Aha da nemoze jer je dio matere, nakupina stanica koje ce tijelo odstraniti kad mu bude preveliko za držat u sebi i hranit.

Ne znam točno o čemu ti trabunjaš, no kad ne bi imao pomoć majke/ili neke druge osobe ne bi ti ni sa 7 godina dugo poživio što ne daje nikom pravo da te ucmeka pištoljem za stoku. Niti će te pustit da umreš ako se kojim slučajem nešto dogodi tvojim roditeljima. 

17 godina
moderator
SupremeCommander kaže...

Ti sad tu postavljaš tezu da u određenim razdobljima ljudske civilizacije treba biti "toliko i toliko" ratova pa ako s religijski motivirnaim ratovima ne bi ispunili tu kvotu, onda bi se našlo nešto drugo zbog čega bi se ratovalo, da se ispuni zadana kvota?

14 godina
BlackDog22 kaže...
Zajeb kaže...

Ne znam točno o čemu ti trabunjaš, no kad ne bi imao pomoć majke/ili neke druge osobe ne bi ti ni sa 7 godina dugo poživio što ne daje nikom pravo da te ucmeka pištoljem za stoku. Niti će te pustit da umreš ako se kojim slučajem nešto dogodi tvojim roditeljima. 

Ja govorim da ta nakupima stanica nije dijete. Ti da je.

To sta dijeca do 15 godine trebaju nekoga da brine o njima nema nikakve veze s abortusom.

16 godina
odjavljen
BlackDog22 kaže...

E tu je ona glavna caka. Oni koji se protive abortusu se busaju da su oni za život, ali to nije istina! Oni su za rođenje, a kad se rodiš, ko te je*e, crkni. Jedini način za efikasno smanjiti broj abortusa je omogućiti dostojanstven život mladim roditeljima. Netko će reći "što bih ja radio za drugoga", ali u zdravom društvu ti njemu ne daješ već ulažeš u bolje društvo u kojem će i tvoja dijeca odrastati. Kada žene koje danas razmišljaju o abortusu budu vidjele budućnost uz zadržavanje djeteta broj abortusa će se manjiti na zanemarivu brojku. Treba težiti boljoj perspektivi, a ne zabrani.

Većina žena koje se odlučuju na abortus ili barem o tome razmišljaju (ako isključimo zdravstvene razloge kao kategoriju za sebe o kojoj se ne bi trebalo ni raspravljati), to rade zbog toga što ne vide nikakvu budućnost ni za sebe ni za dijete. Žena koja je donijela takvu odluku je dobro razmislila i između dva zla je odabrala ono kojoj joj se čini manje. Protivnici se koncetriraju na one žene kojima pobaciti ne predstavlja ništa, ali činjenica je da su takve žene manjina, a realno gledajući, bolje je da takve i nemaju djecu!

Općenito, što se religije tiče, religija sama po sebi nije loša. Postaje loša kada postane instrument moći!

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Ti i dalje govoš da su žene inkubatori i ako dobrovoljno ne žele biti inkubatori, onda ih treba prisiliti da budu inkubatori.

Govoriš o "pravu na život" (ali i dalje ne govoriš o čijem konkretno pravu - je li fetus osoba?) i o tome kako osobu treba prisiliti da održi taj život koji bez te osobe ne bi bio održiv. Znači, žena mora svoje tijelo "iznajmiti" oplođenoj jajnoj stanici, dalje fetusu, dok se ne razvije u dijete. Po istoj logici ljudima bi trebalo bez njihova pristanka odstranjivati pola jetre kako bi se istom spasio život nekome tko treba transplantaciju jetre. Ili recimo bubreg - ne trebaju ti dva, pa ćemo uzeti od nekog kompatibilnog, bez obzira dao nam on svoj bubreg ili ne.

Nemoj više komentirati prije nego pogledaš video za koji sam dao link.

Da, ja to govorim i ne znam koji ti dio nije jasan? Pravo djeteta/fetusa/osobe/čovjeka na život je veće pravo od ženina prava da ne želi biti inkubator. Osim toga žena se može odlučiti da ne želi fetus u 20. tjednu trudnoče. Zašto ju ti tad tjeraš da bude inkubator? Tako da se ovdje ne radi o pravu žene, što priznaješ i ti. Ili se slažeš da bi žena trebala imat pravno na odabir do trenutka poroda?

17 godina
neaktivan
MrBlc kaže...
BlackDog22 kaže...

E tu je ona glavna caka. Oni koji se protive abortusu se busaju da su oni za život, ali to nije istina! Oni su za rođenje, a kad se rodiš, ko te je*e, crkni. Jedini način za efikasno smanjiti broj abortusa je omogućiti dostojanstven život mladim roditeljima. Netko će reći "što bih ja radio za drugoga", ali u zdravom društvu ti njemu ne daješ već ulažeš u bolje društvo u kojem će i tvoja dijeca odrastati. Kada žene koje danas razmišljaju o abortusu budu vidjele budućnost uz zadržavanje djeteta broj abortusa će se manjiti na zanemarivu brojku. Treba težiti boljoj perspektivi, a ne zabrani.

Većina žena koje se odlučuju na abortus ili barem o tome razmišljaju (ako isključimo zdravstvene razloge kao kategoriju za sebe o kojoj se ne bi trebalo ni raspravljati), to rade zbog toga što ne vide nikakvu budućnost ni za sebe ni za dijete. Žena koja je donijela takvu odluku je dobro razmislila i između dva zla je odabrala ono kojoj joj se čini manje. Protivnici se koncetriraju na one žene kojima pobaciti ne predstavlja ništa, ali činjenica je da su takve žene manjina, a realno gledajući, bolje je da takve i nemaju djecu!

Općenito, što se religije tiče, religija sama po sebi nije loša. Postaje loša kada postane instrument moći!

Kad bi 99% djece odraslih u domovima, ostavljenih pri rođenju ili djeca koja žive u obiteljima slabog imovinskog stanja na svoj 18. rođendan rekla molim vas sad sam punoljetna zatucite me letvom jer nikad ni nisam htjela živjet možda bi se i složio s tobom. No ja nisam primjetio da se djeca bez roditelja ili siromašnih roditelja masovno ubijaju čim postanu svjesna sebe i okoline. 

17 godina
neaktivan
Prilagodi se ili nestani

Nego, glede članka... {#} Ne bih se složio da se radi o prihvaćanju znanstvenih dostignuća. Oni će jednostavno reći bilo što, ako im to dugoročno osigurava da zadrže (i poželjno povećaju) nekretnine i pokretnine. Da sutra Zemlju osvoje nekakvi katolički alieni koji mrze znanost, trivijalno je lako predvidjeti što bi govorili vlasnici nekretnina...

Moj PC  
9 2 hvala 0
17 godina
neaktivan
Zajeb kaže...
BlackDog22 kaže...
Zajeb kaže...

Ja govorim da ta nakupima stanica nije dijete. Ti da je.

To sta dijeca do 15 godine trebaju nekoga da brine o njima nema nikakve veze s abortusom.

Razlozi zbog kojih ti govoriš da ta nakupina nije osoba su razlozi da ne osjeća (bol), nije svjesna i sl. A zašto se isti kriteriji ne odnose i na recimo 20 godina starije nakupine stanica. Recimo nakupina stanica koja je ostala bez pol mozga u automobilskoj nesreći i sad vegetira? I da, istina je da je to u prinicipu jedino gdje se protivnici i pobornici abortusa razilaze. Zašto je nakupina stanica nakon 11-tog tjedana još uvijek samo nakupina, a nakon 12-tog je postala osoba?

Poruka je uređivana zadnji put pon 3.11.2014 22:00 (BlackDog22).
10 godina
protjeran
mbaksa kaže...

1. Znači, ti sad tu svima nama tvrdiš da kad to ne bi pisalo u Bibliji, ti ne bi imao baš nikakav problem s ubijanjem drugih ljudi?

2. Je li doista riječ o djetetu? Ima li fetus veća prava od žene koja ga nosi?

1. Da.Isto kao kad leopard ubije antilopu.Ne vidim razlike između ljudi i životinja.Prirodni zakoni su za sve isti.U današnje vrijeme to dolazi do izražaja u ekstremnim situacijama kao što su rat,nepogode.Tada se ljudi ponašaju kao životinje što je normalno da bi preživjeli.Npr. ja i ti smo u ratu, ja imam pušku i imaš komad kruha i nedaš ga, ja gladan ti sit.Mene ne bi ništa sprječavalo(čak ni 5ta zapovjed) da te upucam i pojedem kruh i preživim.Jednostavno jaći opstaje,slabiji otpada.A te priče o humanosti i ljudskosti ne piju vode.Kada bi se počeli primjenjivati prirodni zakoni umjeto ovih današnjih onda bi se moglo očekivati poboljšanje u društvu.

2. Pravo je relativno.Pogledaj priloženi video pa procijeni...

Xanzzu kaže...
- što se meni osobno gadi.

Jup tebi se gadi što oni prosvjeduju protiv abortusa.Imaš pravo 100%.Samo je li ti se gadi pogledati

do kraja ako imaš muda za to, odnosno želudca.Ova što leži,baš se ne može nazvat majkom.I "ovo" što vade sigurno nije fetus i nakupina stanica koje nemaju osjećaja.Tako da vam vaše teorije zavjere o nakupinama stanica bez osječaja padaju u vodu.

17 godina
moderator
BlackDog22 kaže...
Da, ja to govorim i ne znam koji ti dio nije jasan? Pravo djeteta/fetusa/osobe/čovjeka na život je veće pravo od ženina prava da ne želi biti inkubator.

Nisi reagirao na analogiju. Treba li po istoj logici ljudima bez njihova pristanka uzimati polovicu jetre, bubreg, na silu vaditi krv? Jer time bismo spasili nečiji život. I to ne život fetusa, nego život svjesne osobe, osobe koja razmišlja, ima emocije, osjeća bol, koja je godine proživjela u društvu.

BlackDog22 kaže...
Osim toga žena se može odlučiti da ne želi fetus u 20. tjednu trudnoče. Zašto ju ti tad tjeraš da bude inkubator? Tako da se ovdje ne radi o pravu žene, što priznaješ i ti. Ili se slažeš da bi žena trebala imat pravno na odabir do trenutka poroda?

Kako se ne radi o pravu žene? Dalo joj se dovoljno vremena da pobaci. To što joj se ne da više, ne znači da joj se ne treba dati uopće. Koje opravdanje imaš za takav crno-bijeli stav? A zašto joj se ne da više? http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/9582428/Abortion-24-week-limit-QandA.html

17 godina
neaktivan
Prilagodi se ili nestani

Nevezano za ovu temu. Gledam Teoriju velikog praska, pa spominju teoriju struna. Pa jedna molba ako može, da jedan od ovih članaka o znanosti bude o tome?

1 1 hvala 0
17 godina
moderator
ngtx kaže...
mbaksa kaže...

1. Znači, ti sad tu svima nama tvrdiš da kad to ne bi pisalo u Bibliji, ti ne bi imao baš nikakav problem s ubijanjem drugih ljudi?

1. Da.Isto kao kad leopard ubije antilopu.Ne vidim razlike između ljudi i životinja.Prirodni zakoni su za sve isti.U današnje vrijeme to dolazi do izražaja u ekstremnim situacijama kao što su rat,nepogode.Tada se ljudi ponašaju kao životinje što je normalno da bi preživjeli.Npr. ja i ti smo u ratu, ja imam pušku i imaš komad kruha i nedaš ga, ja gladan ti sit.Mene ne bi ništa sprječavalo(čak ni 5ta zapovjed) da te upucam i pojedem kruh i preživim.Jednostavno jaći opstaje,slabiji otpada.A te priče o humanosti i ljudskosti ne piju vode.Kada bi se počeli primjenjivati prirodni zakoni umjeto ovih današnjih onda bi se moglo očekivati poboljšanje u društvu.

Prvo se pozivaš na religije, da su ti one dale moralne vrijednosti poput te "ne ubij", a sad u osnovi kažeš da tu moralnu vrijednost uopće ni nemaš.

Ili trolaš ili si osoba opasnih namjera. U svakom slučaju, završili smo s raspravom.

10 godina
protjeran
mbaksa kaže...

Dalo joj se dovoljno vremena da pobaci.

Dovoljno je relativna stvar.Ko odlučuje koliko je dovoljno dovoljno?Isto tako neko može odlučiti da je dovoljno zabraniti u potpunosti pobačaj.Hoćemol i to prihvatiti kao ovo sadašnje dovoljno?Ili je dovoljno dovoljno fleksibilno da se može interpretirati kako kome paše?

EDIT.A komentar na video?Popapala maca jezik?

Poruka je uređivana zadnji put pon 3.11.2014 22:12 (ngtx).
17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
BlackDog22 kaže...
Da, ja to govorim i ne znam koji ti dio nije jasan? Pravo djeteta/fetusa/osobe/čovjeka na život je veće pravo od ženina prava da ne želi biti inkubator.

Nisi reagirao na analogiju. Treba li po istoj logici ljudima bez njihova pristanka uzimati polovicu jetre, bubreg, na silu vaditi krv? Jer time bismo spasili nečiji život. I to ne život fetusa, nego život svjesne osobe, osobe koja razmišlja, ima emocije, osjeća bol, koja je godine proživjela u društvu.

BlackDog22 kaže...
Osim toga žena se može odlučiti da ne želi fetus u 20. tjednu trudnoče. Zašto ju ti tad tjeraš da bude inkubator? Tako da se ovdje ne radi o pravu žene, što priznaješ i ti. Ili se slažeš da bi žena trebala imat pravno na odabir do trenutka poroda?

Kako se ne radi o pravu žene? Dalo joj se dovoljno vremena da pobaci. To što joj se ne da više, ne znači da joj se ne treba dati uopće. Koje opravdanje imaš za takav crno-bijeli stav? A zašto joj se ne da više? http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/9582428/Abortion-24-week-limit-QandA.html

Ček sad si skroz u kontradikciji i skačeš sam sebi usta. Fetus od 6mj više nije nakupina stanica i takva nakupina stanica može preživjeti i van maternicu u inkubatoru. Tako da se ovdje očito radi o ubojstvu djeteta. I vračam se na početak pravo djeteta na život je jače pravo od inkomodiranja majke. 

Uzimanje bubrega i jetre direktno dovodi moj život u opasnost, a i aktivno pomaganje nekom u spašavanju života nije isto što i aktivno ubijanje. 

Poruka je uređivana zadnji put pon 3.11.2014 22:20 (BlackDog22).
16 godina
neaktivan

Evo da dam svoje mišljenje što se tiče abortusa.

Je li ubojstvo neoplođivanje jajne stanice, te njeno izbacivanje uslijed istoga?

Je li svaki spermij koji nije uspio oploditi jajnu stanicu nepravedno ubijen?

Kako mi možemo odrediti da fetus ima veća prava od svih ovih stanica?

To je sve, naravno, pod pretpostavkom da na sve gledamo potpuno znanstveno, bez kojekakvih duševnih dimenzija i sl.

Tu se može ući i u dublja filozofska pitanja poput: Što je to čovjek, kako nastaje svijest, je li naša svijest samo komplicirana biologija? itd itd koja su vezana za problem, koji je po meni upravo filozofske prirode.

Sukobljuju se Konformizam, moral i potreba društva da za druge odlučuje kako će postupiti. Sad opet, odlučujemo da se ne može ubiti dijete od 10g, a ono koje još nije rođeno može?

Bla bla bla, sam sa sobom se svađam...

16 godina
odjavljen
BlackDog22 kaže...

Kad bi 99% djece odraslih u domovima, ostavljenih pri rođenju ili djeca koja žive u obiteljima slabog imovinskog stanja na svoj 18. rođendan rekla molim vas sad sam punoljetna zatucite me letvom jer nikad ni nisam htjela živjet možda bi se i složio s tobom. No ja nisam primjetio da se djeca bez roditelja ili siromašnih roditelja masovno ubijaju čim postanu svjesna sebe i okoline.

Argument ti je promašen ko hrvatska porezna politika:

- poželjet da se nikad nisi rodio nije isto što i željeti umrijeti

- želja za životom je usađena u ljudsku svijest (i općenito životinjsku) iz jednostavnog evolucijskog razloga - oni koji su imali slabu volju za životom koju je bilo lako uništiti su se predavali prije nego su svoje gene prenijeli dalje

- svijest je dio misaonog procesa za koji trebaju biti razvijene moždane funkcije

- u hrvatskoj je abortus ilegalan nakon perioda u kojem tek počinje razvoj mozga kod fetusa tako da je neopravdano pretpostaviti da fetus ima želju za životom (dok je primjerice tek rođena beba sposobna sama dopuzati do sise, primjerice ako majka izgubi svijest pri porodu)

- unatoč tome svemu i činjenici da ljudska svijest to percipira kao priznavanje poraza, i dalje ima ljudi koji bi odabrali da nikad nisu rođeni, i to ne samo u domovima, već i voljena djeca koja su svjesna čega su se njihovi roditelji morali odreći i kako su morali živjeti da bi oni mogli živjeti

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
17 godina
moderator
ngtx kaže...
Dovoljno je relativna stvar.Ko odlučuje koliko je dovoljno dovoljno?Isto tako neko može odlučiti da je dovoljno zabraniti u potpunosti pobačaj.Hoćemol i to prihvatiti kao ovo sadašnje dovoljno?Ili je dovoljno dovoljno fleksibilno da se može interpretirati kako kome paše?

I dalje ignoriraš analogiju. Preko toga ne možemo prijeći.

BlackDog22 kaže...
Fetus od 6mj više nije nakupina stanica i takva nakupina stanica može preživjeti i van maternicu u inkubatoru.

Nije na meni da određujem kad fetus postaje samoodrživ. Ti si s ovim komentarom sam sebi skočio u usta, jer si priznao da nije svejedno koliko je fetus star. {#}

BlackDog22 kaže...
I vračam se na početak pravo djeteta na život je jače pravo od inkomodiranja majke. 

Kojeg djeteta? Oplođene jajne stanice? 

I opet ti o "inkomodiranju" majke. Pričaš ko da je ženi obaviti abortus kao otići na kiosk po novine.

17 godina
Prilagodi se ili nestani

Rasprava je otišla u pravcima koji nemaju veze s tekstom koji bi trebali komentirati - abortus, ateisti...

Tema je prihvaćanje znanstvenih teorija od strane religija. Kratki lock dok se strasti ne smire i diskusija vrati na temu.

6 1 hvala 1
17 godina
neaktivan
Prilagodi se ili nestani

Žalosno je da Crkva (tj. mnogi svećenici, kardinali i biskupi) još uvijek osporava evoluciju i druge znanstve činjenice, kao i da drži homoseksualce, ateiste, pa i razvedene manje vrijednima. Da nije tako Franjine izjave ne bi izazivale toliku kontraverzu.

Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...

3 1 hvala 0
17 godina
neaktivan
Prilagodi se ili nestani

Ajd nazad na temu: na stranu sad sve mane negative strane nazovi kako hoćeš strane katoličke crkve, ali neprihvaćanje evolucije nije jedna od njih. Ova izjava pape je višemanje nekakva potvrda malo dugotrajnijeg stava od ovogodišenjeg vatikanskog skupa. I Lamarck i Mendel su bili bliski crkvi i dali dobar doprinos biologiji, genetici i evoluciji. Katolička crkva nikada nije imala negativan stav prema toj temi, papa Pio Neki je još sredinom prošlog stoljeća izjavio kako smatra da nema nikakvog konflikta između evolucije i kršćanstva, Ivan Pavao II je rekao da je evolucija više od hipoteze i da je ljudska biološka evolucija ok stvar. Tako da u ovoj izjavi više vidim nekakvo političko distanciranje od Benedikta i njegovog inkvizicionističkog pogleda na svijet nego neku ajme prilagodbe vijest (koja to nije).

iddqd

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Prilagodi se ili nestani

I kada cemo pokrstavati vanzemaljce?

TD collector

4 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice