SAD ostaje bez internetskih adresa

poruka: 26
|
čitano: 7.877
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "SAD ostaje bez internetskih adresa".
17 godina

Zaostaju oni za puno toga

Moj PC  
16 0 hvala 0
16 godina

O IPv6 se pocelo pricat jos prije minimalno 2 godine, kaj su cekali?

Everything should be made as simple as possible, but not simpler.
Moj PC  
15 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Jel se za IPv6 mora mijenjati i hardverski dio sustava ili je to više softverski? Dali je to do davatelja usluga ili kompletne mreže tj. interneta?

Slavonija u ♥ ;;;---;;; http://squareroot2.isgreat.org/squareroot2.html
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
RE: SAD ostaje bez internetskih adresa
nidjo123 kaže...

Jel se za IPv6 mora mijenjati i hardverski dio sustava ili je to više softverski? Dali je to do davatelja usluga ili kompletne mreže tj. interneta?

Mislim da je to na nivou cijele mreze.

Everything should be made as simple as possible, but not simpler.
17 godina
Srednji kaže...
nidjo123 kaže...

Mislim da je to na nivou cijele mreze.

Mozes ti implementirati IPv6 doma kod sebe ako ti to mrezna oprema podrzava...

I'm going woo woo
17 godina
neaktivan

Koje su to nebuloze! Pa nema svaki korisnik mobilnog telefona svoju jedinstvenu stalnu vanjsku IP adresu, to imaju samo dedicirani serveri! IP adresa cijele jedne mobilne mreze moze biti u jednoj subdomeni, i isto tako biti svi spojeni na internet preko jedne IP adrese, nešto nalik našim kucnim ruterima samo puno kompliciraniji sustav. To što mi u kuci imamo 3-4 racunala još ne znaci da su sva ta 4 racunala spojena na internet sa razlicitim IP adresama, nego upravo suprotno. Iskreno su mi sumnjivi podaci i informacije u ovom clanku, jer u praksi 1 racunalo ili bilo koji uredjaj ne znaci jedna IP adresa.

Moj PC  
1 7 hvala 0
17 godina
neaktivan

Jedinstvena je dok je online (max 24h).

Od dva netočna mišljenja uvijek pobjeđuje najbučnije!
17 godina
weedos kaže...

Koje su to nebuloze! Pa nema svaki korisnik mobilnog telefona svoju jedinstvenu stalnu vanjsku IP adresu, to imaju samo dedicirani serveri! IP adresa cijele jedne mobilne mreze moze biti u jednoj subdomeni, i isto tako biti svi spojeni na internet preko jedne IP adrese, nešto nalik našim kucnim ruterima samo puno kompliciraniji sustav. To što mi u kuci imamo 3-4 racunala još ne znaci da su sva ta 4 racunala spojena na internet sa razlicitim IP adresama, nego upravo suprotno. Iskreno su mi sumnjivi podaci i informacije u ovom clanku, jer u praksi 1 racunalo ili bilo koji uredjaj ne znaci jedna IP adresa.

Ako si u Kini onda je to ok. Tamo provideri tako i rade da prije nego si stvarno na netu prodes kroz dva-tri NAT-a.

Svi ozbiljni provideri ce ti dati jedinstvenu IP adresu po prikljucku na net, a ne da je moras dijeliti s jos nekoliko ljudi. :)

Dakle svaki korisnik mobitela nema stalnu IP adresu, ali kad surfa dobiva jednu jedinstvenu IP adresu (ne stalnu).

16 godina
odjavljen
weedos kaže...

Svaki uređaj koji ima direktan izlaz na internet ima jedinstvenu (u tom trenutku) IP adresu, bez obzira radilo se o jednom računalu kućnog korisnika, serveru ili routeru (NAT). ISP-u koji se odluči na stavljanje korisnika iza NAT-a loše se piše (ako to uopće zakonski smije napraviti), a za to postoji dobar razlog: broj mogučih istovremenih konekcija, dolazni portovi, performanse takvog sustava (kad se govori o većem broju računala) i sl. A i takva nadogradnja sustava bi bila kratkoročno rješenje koje bi na kraju ispalo skuplje i lošije od prelaska na IPv6. Uopće ne žalim Amere, imali su dovoljno vremena.

U praksi se IP adrese dodjeljuju organizacijama (ISP-ovi, ustanove, velike firme i sl.) u blokovima čija je veličina definirana klasom i to je zapravo glavni razlog pomanjkanja IP adresa - iako ih ogroman broj stoji neiskorišten, one su dodijeljene unutar bloka i nitko drugi ih ne može dobiti.

@Bug:

Rečenica: "SAD bi do kraja sljedeće godine mogao ostati bez jedinstvenih IPv4 adresa koje će se pridjeljivati novim uređajima." bi bila prikladnija Jutarnjem, a od Buga ipak očekujem da su informacije na tu temu tehnički ispravne. Osim ovog što sam gore naveo o samoj dodjeli blokova adresa, ova rečenica je pogrešna s još jedne točke gledišta: čovjek bi zaključio da se radi o MAC adresama koje su vezane na uređaj. Što se IP adresa tiće, fiksne adrese se dodjeljuju vlasnicima uređaja, a ne samim uređajima, a dinamičke se dodjeljuju konekciji u trenutku spajanja. Ni u jednom slučaju nije važno da li je uređaj novi ili je korišten u nekoj drugoj konekciji, s nekom drugom adresom. Znam da je autor želio reći da broj uređaja raste, ali je to rekao na prilično loš i nejasan način.

Heart: _/\_/\_/\_/\_/\_/\_/\_/\_ Brain: __________________________
17 godina

Ništa čudno i ništa novo, problem je zapravo što sve funkcionira i sa postojećim stanjem pa nikog ne zabrinjava previše. Malo sam bio čitao o IPv6 prije nekog vremena i zaključio da problem čak nije u ISP-ovima ili globalnim mrežnim centrima već u  tome što je IPv6 oprema trenutno izrazito skupa, a obzirom da nije još nužna to je vjerovatno i razlog visokim cijenama opreme. Kada dođu do kritične granice biti će navala na IPv6 opremu i automatski će pasti cijene i masovno će se migrirati.

Kada bi barem implementacija IPv6 bila bolja od IPv4 u smislu da svaki moj komp doma ima stvarno svoju "Internet" adresu, a ne da stoje iz nekog NAT-a, no taj dio ćemo tek vidjeti... jednog dana jer kruže priče da neće svaki uređaj ni u IPv6 imati svoju adresu već će se i dalje NAT-irati. Netko će reći pa što fali NAT-u, ali ja zazirem od NAT-iranja i mukotrpnog maltretiranja po ruteru obzirom da na različite kompove puštam različite portove.

http://www.appoteka.net/ - http://www.zvonimir-buzanic.from.hr/ - http://www.doom.com.hr/
Moj PC  
3 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

IPv6 oprema je skupa jer se još uvijek ne proizvodi masovno uređaja. A tome je pridonio NAT, jer je usporio rast IPv4 i time se ostalo na "starim" uređajima.

17 godina

Nije potrebno ništa mijenjati s korisničke strane. IP adresu dobiva tvoj ADSL modem, a tvoje računalo koje je na njega spojeno dobiva IP adresu koja je unutar tvoje kućne mreže (uređaji koji su spojeni na ADSL modem, router...) i nema veze s ovim globalnim problemima o kojima se priča.

17 godina
neaktivan

i opet grijese...treba se prebacit na IPv36 odma sad jer za 200 g im bude ponestalo IPa opet i eto frke za 300 triliona ljudi razbacanih po nasem univerzumuSmijeh

dasHHa
Poruka je uređivana zadnji put čet 30.9.2010 19:52 (dasHHa).
Moj PC  
4 1 hvala 0
17 godina
Pa kako te nije sramota javno lupetat ovakve gluposti?
www.odrzavanje.com
17 godina
neaktivan

IP6 nije bas samo nadogradnja IP4 u pogledu broja IP adresa. IP6 ima jako puno novih stvari i mogucnosti kojih na IP4 nema. U osnovi, prijelaz sa IP4 na IP6 sto se tice IP adresa je samo softwarska nadogradnja i stvarno nema razloga da ju telefoni ne podrzavaju. Problem ostaje na "pravim" routerima koji moraju podrzati cijelokupnu funkcionalnost, a to Cisco i slicni ne zele bas dati badava.

Koliko, npr HTovih, ADSL routera podrzava IP6 na ADSLu? Nijedan, jedan, dva? Dal ste spremni platiti 500 - 800kn za novi router? Dal je HT spreman iskesirati desetine miliona da bi korisnicima dal IP6 routere?

Sto se tice NATa to bi moglo funkcionirati za telefone, ali zamislite da vam provider uvede NAT na ADSLu. Na koji nacin bi otvorili neki port? Ja vec sada pi... sto HT ima autokonfiguraciju i jednostavno pobije sve otvorene portove (port forward). Ne znam da li smo tak nesto potpisali u ugovoru prilikom otvaranja. No, kako smo u Hrvatskoj tko te pita.

Sto se tice Hrvatske mislim da ce HT uredno poceti koristiti NAT i zaboli ih za nasa prava i ugovore. Ak ne prihvacas njihova pravila nadji drugog. Zaboli ih!

2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Poanta članka je da zbog porasta BlackBarry-a i iPada, odnosno uredjaja poput takvih, ponestaje IP adresa. Ali pogledajmo tko uopce dodijeljuje IP adrese tim uredjajima? Dakle, radi se ili o mobilnom operateru ili u slucaju sa iPadom nekakav wifi ruter na kucnoj mrezi ili nekakvom hotspotu (u ovo baš nisam siguran pa necu previse govoriti). Ne vjerujem da se jednom black barry-u dodjieljuje jedinstvena IP adresa, to je totalni nonsence za uredjaj koji koristi portove za http i eventualno mail. Ista je situacija sa iPadom. Za usluge koje ti uredjaji mogu koristiti sasvim je dovoljno i logicno da se nalaze iza nekakvog NAT-a.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Kak ne bi ponestalo adresa kad i ves masina ima pristup internetu...

http://www.mediafire.com/?er4ng2zenhm

3 0 hvala 1
16 godina
Batista kaže...

Kak ne bi ponestalo adresa kad i ves masina ima pristup internetu...

- router (DSL modem) ima pristup, on dobija IP....

Problem je što je potražnja za adresama ogromna, adrese su podjeljene slično kao TV kanali. Postoje određeni subnetovi itd.

Kućni korisnik je standardno zadovoljan s jednom adresom, firme u pravilu (veće) traže više, traže fixne itd... i to je ISPu najveća žalost jer nema slobodnih za prodaju...

ediit: btw, upravo USA kao jedna od brojčano većih zemnalja i vodeća u IT svijetu (farme servera...) naravno da je najpogođenija nedostatkom adresa. To nema veze s kvalitetom bakra.. ili iPadovima.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 30.9.2010 21:38 (ihush).
17 godina
neaktivan

Prve firme u SAD-u su dobivale blokove /8 IP adresa pa nije ni čudno...

0 0 hvala 0
15 godina

Svako toliko ista priča ponovo krene. Još malo pa smak svijeta.

Prvo, postoji niz /8 blokova koji su davani velikim US korporacijama i državnim institucijama (IBM, DEC, Apple, Ford, DoD...). Tu sigurno postoji nešto mjesta za optimizaciju...

Drugo, postoji jos 14 nealociranih /8 blokova. Teoretski, to je skoro 235 miliona adresa.

Trece, postoji citav segment (Class E) od 16 /8 blokova (268 miliona adresa). Taj segment nije baš jednostavno uključiti zbog legacy securitya, ali...

Sve to kupuje dosta vremena velikim ISP-evima da uvedu IPv6 (3-5 godina). Jedan od velikih, Comcast, je počeo sa puštanjem IPv6 u pilot regijama u travnju i oni računaju da će biti u potpunosti na IPv6 krajem 2012.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Kao prvo, NAT kao takav je prvenstveno sigurnosni mehanizam, a zgodna nus-pojava je "štednja" javnih IP-ova. Drugo, svi koji kukaju radi T-Coma, razmislite malo kako internet pristup funkcionira u Kini, Koreji i sličnim mnogoljudnim zemljama koje su se malo kasnije od zapada uključile u tehnološku revoluciju ? U Koreji, recimo, je normalno da krajnji korisnici imaju "ispred" sebe jedno 5-7 NAT-ova prije nego uopće izađu na net ... Inače jedna od osnovnih prednosti IPv6, osim rješavanja problema skučenog adresnog prostora, što je u javnosti najeksponiranije, je pojednostavljenje ruting tabela, naročito za core routere - samim tim i rasterećenju tih routera. Vjerojatno je i to jedan od razloga šta Cisco i ostala ekipa nisu skloni to "poklonit".

0 1 hvala 0
17 godina
neaktivan
Vuce kaže...
Pa kako te nije sramota javno lupetat ovakve gluposti?

da si napisao da gledam u sveznajucu kuglu to nebi pogrijesio ali nije ovo glupost....razmisli kako ce svaki atom necega za 200.g biti umrezen pa je matematika jednostavna.Mozda sam ja malo rekao,mozda ni to ne bude dovoljno.

dasHHa
17 godina
neaktivan
Z3k0 kaže...

Kao prvo, NAT kao takav jeprvenstveno sigurnosni mehanizam, a zgodna nus-pojava je "štednja" javnih IP-ova. Drugo, svi koji kukaju radi T-Coma, razmislite malo kako internet pristup funkcionira u Kini, Koreji i sličnim mnogoljudnim zemljama koje su se malo kasnije od zapada uključile u tehnološku revoluciju ? U Koreji, recimo, je normalno da krajnji korisnici imaju "ispred" sebe jedno 5-7 NAT-ova prije nego uopće izađu na net ... Inače jedna od osnovnih prednosti IPv6, osim rješavanja problema skučenog adresnog prostora, što je u javnosti najeksponiranije, je pojednostavljenje ruting tabela, naročito za core routere - samim tim i rasterećenju tih routera. Vjerojatno je i to jedan od razloga šta Cisco i ostala ekipa nisu skloni to "poklonit".

Upravo suprotno (RFC 1631).

17 godina
neaktivan
nidjo123 kaže...

U većini slučajeva radi se o softverskoj nadogradnji layer 3 opreme (routera). Gdje to nije moguće morat će ga mijenjati.

U nedavnom broju Mreže su VIPnet, CARNet i T-com izjavili da su "IPv6 ready", stoga ne bi trebalo biti većih problema, budući da su popularniji OS također "IPv6 ready".

17 godina
Z3k0 kaže...

Kao prvo, NAT kao takav je prvenstveno sigurnosni mehanizam, a zgodna nus-pojava je "štednja" javnih IP-ova. 

Glupost.

bbahes kaže...

Upravo suprotno (RFC 1631).

Upravo tako!

bbahes kaže...
U većini slučajeva radi se o softverskoj nadogradnji layer 3 opreme (routera). Gdje to nije moguće morat će ga mijenjati.

U nedavnom broju Mreže su VIPnet, CARNet i T-com izjavili da su "IPv6 ready", stoga ne bi trebalo biti većih problema, budući da su popularniji OS također "IPv6 ready".

Mislis da ce Cisco propustiti priliku da naplati implementaciju IPv6 u starije rutere ili pak jos bolje - da proda novu opremu?

Mi osobno radimo sve sa Mikrotikom, IPv6 je podrzan u potpunosti... pogotovo sada u novoj verziji routerosa 5.

I'm going woo woo
15 godina
tnakir kaže...

Mislis da ce Cisco propustiti priliku da naplati implementaciju IPv6 u starije rutere ili pak jos bolje - da proda novu opremu?

Nista se ne propusta naplatiti...

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice