Nedostaje nam informatičara!

poruka: 329
|
čitano: 65.860
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Nedostaje nam informatičara!".
17 godina
neaktivan
Re: Nedostaje nam informatičara!
mfrankovic kaže...
Pupi kaže...

mfrankovic kaže...
Spomenuti portali nisu mjerilo. ne izađe svaki oglas za posao na portalu.

Naravno da ne izađe svaki oglas za posao na portalu. Na svaki jedan oglas za posao u IT sektoru koji ne izađe na portalu, dođe 157 oglasa u ostalim sektorima koji također ne izađu. To i dalje ne mjenja činjenicu da je ponuda poslova u IT sektoru debelo ispod 1%.

I kome sada vjerovati? 193 oglasa za posao u IT/Telekomunikacije kategoriji. Samo na jednom portalu. 9 puta više nego si ti iznio kao podatak. Ah ti podaci ...

Odlučio sam za mjerilo uzeti Burzu rada, koja sa svojih 3289 oglasa predstavlja vjerodostojnije mjerilo od onih 2401 koje nudi MojPortal. Nadalje, MojPortal je više okrenut ka online oglašavanju, dok Burza rada uključuje i "offline" oglase. Doduše, dalo bi se diskutirati o tome kome se poslodavci više okreću, Burzi rada koja sasvim sigurno uže djeluje sa HZZ-om, od ostalih "portala".

The written word is the only way to present yourself on the forum. So if you type like an idiot, people will assume you are one.
17 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
mfrankovic kaže...

I kome sada vjerovati? 193 oglasa za posao u IT/Telekomunikacije kategoriji. Samo na jednom portalu. 9 puta više nego si ti iznio kao podatak. Ah ti podaci ...

Nemoj više iznositi ovakve podatke, srozavaš si ugled naveliko. jesi li provjerio o čemu se radi u tvom linku? 30-ak poslova u Hrvatskoj a ostatak u regiji.

Nije moj problem ako tražilica na portalu vara prilikom pretraživanja i daje krive rezultate, niti imam namjeru pregledavati sve rezultate. Dakle, ako se odabere opcija "Sve županije" i opcija "IT/Telekeomunikacije" dobije se rezultat koji sam naveo.

Cijela je ova tema otišla nakrivo čini mi se.

Opinion is like an asshole, everybody has one! - Inspector Callahan AKA Dirty Harry
17 godina
neaktivan
TIR669 kaže...

A čak 2 u Rijeci sa 130 tisuća stanovnika.

Prokleta centralizirana država!

A probaj otići na 3. stranicu tog linka - regionalni poslovi - Beograd, Sarajevo i ekipa. Samo ne kužim otkud njima tolika potražnja.

Ispravak netočnog navoda: radi se o 2 oglasa u PG županiji, a ne Rijeci. PG županija, inače, broji 296.123 stanovnika.

Ali to je i za očekivati za PG županiju.

The written word is the only way to present yourself on the forum. So if you type like an idiot, people will assume you are one.
15 godina
mfrankovic kaže...

Nije moj problem ako tražilica na portalu vara prilikom pretraživanja i daje krive rezultate, niti imam namjeru pregledavati sve rezultate. Dakle, ako se odabere opcija "Sve županije" i opcija "IT/Telekeomunikacije" dobije se rezultat koji sam naveo.

Je ako pobijaš svojim brojem nečiju tvrdnju.

S boldanim se slažem u potpunosti. Istina i sam si pridonio tome kao i mi ostali. Osobno smatram da radite dobar posao, znam i kako je teško u današnje vrijeme održati opseg posla ili ga nedaj bože povećati, zbog toga i shvaćam vaš pokušaj naglašavanja potrebe za Informatičkim educiranjem. Na dulje staze to može donijeti samo dobro. problem je u tome što mi živimo sada, dulja staza je osigurati sredstva da preživiš tekući mjesec, sve preko toga je daleka budućnost.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
17 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...

Na dulje staze to može donijeti samo dobro. problem je u tome što mi živimo sada, dulja staza je osigurati sredstva da preživiš tekući mjesec, sve preko toga je daleka budućnost.

Pa ne tvrdim ja da netko treba odvojit od usta da bi platio tečaj Algebri. Neće mu certifikat puno pomoći ako umre od gladi. Pitanje je samo kako će pojedinac ili tvrtka uložiti svoj novac i da li misli da će mu edukacija pomoći u nekom trenutku i time poboljšati njegovu kvalitetu života. Ako misli da je bolje uložit lovu u fond ili dionice, dapače. Uvijek je bitno zapamtit da nitko nije tolika ovca i da ne može promislit sam što će s svojim životom. Uvijek imamo mogućnost izbora. Posljedice tog izbora su ono s čim kasnije moramo živjeti.

Opinion is like an asshole, everybody has one! - Inspector Callahan AKA Dirty Harry
17 godina
Mislim da ove statistike nisu odmicanje od teme jer zapravo pokazuju da je cijeli clanak bunch of shit, a da je stanje na burzi zapravo suprotno i da informaticari zapravo i nisu toliko trazena roba.
Computer games do not affect kids: I mean if Pacman affected us as kids we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills while listening to repetitive electronic music!

8 0 hvala 0
15 godina
mfrankovic kaže...

Pa ne tvrdim ja da netko treba odvojit od usta da bi platio tečaj Algebri. Neće mu certifikat puno pomoći ako umre od gladi. Pitanje je samo kako će pojedinac ili tvrtka uložiti svoj novac i da li misli da će mu edukacija pomoći u nekom trenutku i time poboljšati njegovu kvalitetu života. Ako misli da je bolje uložit lovu u fond ili dionice, dapače. Uvijek je bitno zapamtit da nitko nije tolika ovca i da ne može promislit sam što će s svojim životom. Uvijek imamo mogućnost izbora. Posljedice tog izbora su ono s čim kasnije moramo živjeti.

Osobno poznajem nekolicinu iz IT branše koja je ostala bez posla, niti jedan od njih nije bez dodatnog školovanja (neki su pohađali i Algebru), imaju i znan ja i vještina. Javljaju se na svaki oglas koji se pojavi ali kao što je netko od kolega već napisao ništa od posla. Ako je u pitanju iole zvučnija firma, koja nudi posao, broj prijava se broji u stotinama.

Ako mene pitaš normalno je da svako treba ulagati u svoje znaje i vještine, nikad neznaš kada će ti zatrebati. Normalno bi bilo i da poslodavci ulažu u dodatno školovanje zaposlenika, dapače nametnuo bih to kao neku vrstu obaveze, ali kod nas ništa ne ide normalnim putem. naići ćeš na sirotinju koja odvaja zadnju kunu kako bi se dodatno školovala i povećala si šanse za boljim poslom a s druge strane imaš poslodavaca koje samo zanima kako izvući čim više novca i boli ga ona stvar za školovanje zaposlenika. Ovo su samo dvije krajnosti.

U mojoj struci (projektiranje strojarskih instalacija) zakonski je nametnuta obaveza cjeloživotnog školovanja (ako ne skupljaš bodove gubiš licencu) koju sami plaćamo (5 godina 100 bodova; cijena boda 100-400 kuna). nažalost u tom školovanju dobijemo jako malo ili ništa od novih znanja i vještina. Jednostavno nam je država nametnula školovanje koje ni izdaleka nije dostatno i kvalitetno, dobra ideja završila je u kaljuži hrvatske stvarnosti, pojedinci pune džepove uz blagoslov države.

@tnakir: ne samo informatičari već niti jedno zanimanje u RH nije tražena roba (osim sezonaca).

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
Poruka je uređivana zadnji put sri 28.3.2012 23:37 (mario.L_hr).
17 godina
TIR669 kaže...

A probaj otići na 3. stranicu tog linka - regionalni poslovi - Beograd, Sarajevo i ekipa. Samo ne kužim otkud njima tolika potražnja.

Izgleda da je Srbija postala obecana zemlja za IT... {#}

Jeftinija radna snaga, jaka industrija, i eto IT poslova koliko hoces...

Ocito da je u hrvatskoj IT preskup i nekonkurentan...

Sjecam se prije par godina jednog razgovora za posao, dosao nam tip svjez s FER-a, jos prica kako je dane provodio u KSET-u i da mu se malo oduzio faks, ali on bi odmah placu od 8k... {#}

Those damn scientist people have been promising global warming for years now. But when I go outside it's still very cold. I want the global warming like they promised NOW! I hate being cold...
16 godina
odjavljen
mfrankovic kaže...
mario.L_hr kaže...
mfrankovic kaže...

Nemoj više iznositi ovakve podatke, srozavaš si ugled naveliko. jesi li provjerio o čemu se radi u tvom linku? 30-ak poslova u Hrvatskoj a ostatak u regiji.

Ogroman broj tih rezultata nije u Hrvatskoj (najviše Srbija i BiH). Zagreb ima manje od 30, ostale županije 0-4, a većinom 0.

16 godina
odjavljen

Mislim da bi u ovu temu trebalo citirati i slijedece :

"Na Učiteljskom fakultetu broj upisanih studenata bit će manji za 60, na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu za 90, na Fakultetu političkih znanosti za 40, na Katoličko-bogoslovnom za 33, a na Hrvatskim studijima za 25 mjesta."

Preneseno sa Vecernjeg lista. Toliko o tome da nam nedostaju informaticari...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
SupremeCommander kaže...

Ocito da je u hrvatskoj IT preskup i nekonkurentan...

ako je tebi 500 eura koliko nude za IT stručnjaka kod nas previše... ona bog nek pomogne svima nama

dok za isti posao vani nude 30.000 eura godišnje...

17 godina
Darky kaže...

ako je tebi 500 eura koliko nude za IT stručnjaka kod nas previše... ona bog nek pomogne svima nama

Kolika je placa ITjevaca u Rumunjskoj? Bugarskoj? Madjarskoj? To su zemlje EU...

Kolliku placu ima IT u Indiji? Kini?

To su isto zemlje "vani", samo je problem nas sto se uvijek usporedjujemo sa Svicarskom, SAD i ostale tri najbogatije zemlje... {#}

edit:

Sto bi onda tek nasi doktori trebali reci koji imaju ovdje placu od 8k (ako i imaju toliko), dok su u SAD-u doktorske place i po $300.000/godisnje... {#} 

Those damn scientist people have been promising global warming for years now. But when I go outside it's still very cold. I want the global warming like they promised NOW! I hate being cold...
Poruka je uređivana zadnji put čet 29.3.2012 10:07 (SupremeCommander).
16 godina
neaktivan
SupremeCommander kaže...
Darky kaže...

Kolika je placa ITjevaca u Rumunjskoj? Bugarskoj? Madjarskoj? To su zemlje EU...

To su isto zemlje "vani", samo je problem nas sto se uvijek usporedjujemo sa Svicarskom, SAD i ostale tri najbogatije zemlje... {#}

edit:

Sto bi onda tek nasi doktori trebali reci koji imaju ovdje placu od 8k (ako i imaju toliko), dok su u SAD-u doktorske place i po $300.000/godisnje... {#} 

Ma di to doktori imaju plaću od 8k kuna????O čemu ti to....Pa mi imamo najskuplji standard od navedinih država a plaće su nikakve pogotovo u IT sektoru i trgovini....BTW moj doktor u bolnici ima 16k kuna plus privatnu praksu i vozi s8 audia,a moja najbolja frendica radi kao medicinska sestra i sa svim dodatcima ima oko 6k kuna,prijatelj radi u optime kao IT-ac i ima 4300 kuna plaću sa par cetifikata i preko 8 godina iskustva u poslu....

So say We All
16 godina
skyreeper kaže...
SupremeCommander kaže...
Darky kaže...

edit:

Ma di to doktori imaju plaću od 8k kuna????O čemu ti to....Pa mi imamo najskuplji standard od navedinih država a plaće su nikakve pogotovo u IT sektoru i trgovini....BTW moj doktor u bolnici ima 16k kuna plus privatnu praksu i vozi s8 audia,a moja najbolja frendica radi kao medicinska sestra i sa svim dodatcima ima oko 6k kuna,prijatelj radi u optime kao IT-ac i ima 4300 kuna plaću sa par cetifikata i preko 8 godina iskustva u poslu....

Usporedi molim te odgovornost i znanje jednog lijecnika i jednog IT strucnjaka. Jest da se polja razlikuju, ali za oba vrijedi da se stalno treba unaprijeđivati i biti u koraku s aktualnostima. Usporedi tek odgovornost. Lijecnici su uvelike potplaceni u nasoj drzavi. Uzmi u obzir u duljinu skolovanja.

Poruka je uređivana zadnji put čet 29.3.2012 10:21 (vrucajanjetina).
17 godina
vrucajanjetina kaže...

Usporedi molim te odgovornost i znanje jednog lijecnika i jednog IT strucnjaka. Jest da se polja razlikuju, ali za oba vrijedi da se stalno treba unaprijeđivati i biti u koraku s aktualnostima. Usporedi tek odgovornost. Lijecnici su uvelike potplaceni u nasoj drzavi. Uzmi u obzir u duljinu skolovanja.

Nažalost, ta odgovornost je isključivo "moralna" kategorija, dok u USA doktor kad ti greškom izvadi zub,

a kamoli otkine nogu, bolje da ga nema kad ga odvjetnici dohvate

Iako se slažem da onaj doktor koji totalno pošteno radi (ne radi privatno, a krade materijal u bolnici, i/ili

prima plave koverte) je kod nas apsolutno potplaćen, kao i informatičari uostalom

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
Poruka je uređivana zadnji put čet 29.3.2012 10:26 (segregator).
16 godina
neaktivan
segregator kaže...
vrucajanjetina kaže...

Nažalost, ta odgovornost je isključivo "moralna" kategorija, dok u USA doktor kad ti greškom izvadi zub,

A kod nas ubijaju ljude i za to dobijaju nagradu,bolje da neidem u {#} jer zadarska bolnica je jedna od najgorih......drž mo se teme {#}

So say We All
16 godina
segregator kaže...
vrucajanjetina kaže...

Iako se slažem da onaj doktor koji totalno pošteno radi (ne radi privatno, a krade materijal u bolnici, i/ili

prima plave koverte) je kod nas apsolutno potplaćen, kao i informatičari uostalom

Istina. Vani je to puno drugacije rijeseno. Vec na fakultetu se studenti susrecu s hrpom protokola/formulara koji ih rjesavaju odgovornosti (takoreći). Upravo zbog tih situacija sve se mora dokumentirati i lijecnik istovremeno mora dobro poznavati i sudsku medicinu.

13 godina
protjeran
x3mania kaže...

Ruku na srce, poslodavca ne zanimaju vaši certifikati, zanima ga kakva ste vi kao osoba, da li uopće postoji mogućnost da iza vas stoje sve te diplome i CV.

Predstavljanje sebe mora biti kao predavanje, osobe koje imaju iskustva u predavanju (predstavljanju) lakše će se zaposliti.

Jer što je zapravo predavanje nego čišta prodaja, vi prodajte znanje, koliko ste dobri u tome toliko će dobro vaši đaci to naučiti (koliko ste dobar prodavač toliko ćete lakše nešto prodati), mfrankovic i vlad0 vam to mogu potvrditi.  

Naravno da ga zanimaju. U mnogim natječajima je navedeno kako se od ponuđača traže točno određeni certifikati i određeni broj zaposlenika s tim certifikatima. Možeš ti znat koliko hoćeš, ali ako nemaš certifikat, poslodavac ti neće proć na natječaju.

Mrgud Veliki kaže...

"Na Učiteljskom fakultetu broj upisanih studenata bit će manji za 60, na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu za 90, na Fakultetu političkih znanosti za 40, na Katoličko-bogoslovnom za 33, a na Hrvatskim studijima za 25 mjesta."

Po ovome ispada da hrvatski fakulteti prate stanje na tržištu rada i predviđanja vezana uz njega. {#}

TD za ne kuženje sarkazma i ironije.
Poruka je uređivana zadnji put čet 29.3.2012 10:42 (Langsdorff).
17 godina
neaktivan
vrucajanjetina kaže...

obojica mogu svojim nemarom uništiti svijet

doktor - samo propusti kakvu zaraznu bolest

IT stručnjak - sredi nekoliko nuklearki

obojica mogu izazvati nesagledive posljedice u konačnici

15 godina
neaktivan
Darky kaže...

A tek poljoprivrednici, ako se njima digne racku svi se možemo lijepo slikat sa kompijutorima i medicinom, jer "istini" za volju liječit nas može i seoski šaman, svijetlit možemo i pomoću baklje, ali žaludac ne pita.

Tako da ultimativni respect poljoprivrednicima tj. primarnim djelatnostima {#}

Poruka je uređivana zadnji put čet 29.3.2012 11:07 (woodgamesfx).
16 godina
Darky kaže...
vrucajanjetina kaže...

Ne svaki IT stručnjak, nego samo onaj koji radi na takvoj poziciji. A nekako imam osjećaj da taj nije potplaćen.

Naravno ne vrijedi ni za svaku liječničku specijalizaciju, ali svakako u većem postotku nego za IT.

Poruka je uređivana zadnji put čet 29.3.2012 13:14 (vrucajanjetina).
16 godina
odjavljen
Langsdorff kaže...

Mrgud Veliki kaže...

Po ovome ispada da hrvatski fakulteti prate stanje na tržištu rada i predviđanja vezana uz njega. {#}

Ne prate oni nista, vec je tako odlucilo ministarstvo {#}

Da se fakultete pita oni bi upisne kvote troduplali - dok jedni drugima ne bi sjedili na glavi. Nema veze ima sto nema prostora i kvalitetne nastave, glavno da pare sjedaju (one od ministarstva i od samih studenata koji placaju studiranje)

13 godina
protjeran

Zaključak: Osim fakulteta, stvari ne prati niti Ministarstvo. gg

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Mrgud Veliki kaže...
Ne prate oni nista, vec je tako odlucilo ministarstvo {#}

Da se fakultete pita oni bi upisne kvote troduplali - dok jedni drugima ne bi sjedili na glavi. Nema veze ima sto nema prostora i kvalitetne nastave, glavno da pare sjedaju (one od ministarstva i od samih studenata koji placaju studiranje)

Pa i sâm Mornar je prije koju godinu imao ozbiljnu namjeru proširiti kapacitete FER-a gradnjom novih blokova (u smislu nadogradnji na već postojeće). Nasreću mu je to zapelo negdje s Gradom (pitanja oko zemljišta). Kažem "nasreću" jer je već i postojeće generacije koje izlaze s FER-a unutar tih zadnjih nekoliko godina s faksa uredno odlaze ravno na burzu. Prema tome, perspektiva zapošljavanja tih ljudi je već i sada 0 bodova, a što bi tek bilo da se ta brojka npr. udvostruči. Lagana madafakin'strofa.

Stoga me nimalo ne čudi što FER aktivno ili pasivno podupire ovakve "inicijative" - poznavajući dotičnog tu ne vidim ama baš nikakva neočekivana stajališta ili nesukladno djelovanje (ako se postavim u njegovu perspektivu). S druge strane, studenti mu i dalje programiranje vježbaju škrabajući kôd na komadićima papira (samo jedan slikovit primjer). Jednako tako, većinu ZPR-ovih edukacijskih programa / projekata većina ozbiljnih poslodavaca odavno ne shvaća ozbiljno, pa si Algebra tu zapravo dugoročno radi medveđu uslugu ("Odobrio FER" i te fore). A kako je u Hrvatskoj duboko ukorijenjena ona opće poznata "uopće nije važno kakav si, nego s kim se družiš", mislim da je sve jasno.

Da raščistimo: nije da me je nešto posebno briga za FER ili Algebru kao takve, ali itekako sam svjestan da ljudi koji tek dolaze na prag odlučivanja o svojoj sudbini... Jednostavno nemaju dovoljno iskustva da bi mogli donijeti neovisnu odluku na temelju svih objektivnih faktora. I pritom mi se nimalo ne sviđa što su upravo radi toga smišljenja ovakva (i slična) PR "napumpavanja". Glavna ideja koja stoji iza svega toga je kreiranje umjetnog momenta koji bi pogurao te ljude u određenom smjeru. A taj smjer često (najčešće) nije ono što je najbolje za njih. Sve to je možda i imalo određenog smisla do prije nekih 10-ak godina, ali sada...? Teško. Jako teško.

Retry. Reboot. Reinstall. Reformat.
17 godina

Dva najbolja studija u pogledu uloženo/dobiveno:

1. farmacija

2. knjižničarstvo

Ako ste odlučili napustiti Hrvatsku čim završite studij:

bilo koji tehnički studij

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
Poruka je uređivana zadnji put čet 29.3.2012 14:02 (segregator).
17 godina
segregator kaže...

1. farmacija

2. knjižničarstvo

Farmacija i ne toliko vise. I njima su spustali place, magistrima, jel. Cura mi je farmaceut pa znam iz prve ruke da stanje nije kao sto je bilo prije 2 - 3 godine.

Computer games do not affect kids: I mean if Pacman affected us as kids we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills while listening to repetitive electronic music!
17 godina
tnakir kaže...
segregator kaže...

1. farmacija

2. knjižničarstvo

Farmacija i ne toliko vise. I njima su spustali place, magistrima, jel. Cura mi je farmaceut pa znam iz prve ruke da stanje nije kao sto je bilo prije 2 - 3 godine.

Vidit ćemo za 6-7 godina kad/ako mi djeca krenu na studij, uglavnom aktivno radim na demotivaciji

za bilo što tehničkog smjera {#}

Knjižničarstvo je recimo jedna fina i definirana struka sa solidnom mogućnošću napredovanja,

a lakše je doktorirati nego na strojarstvu ili elektrotehnici diplomirati

Poruka je uređivana zadnji put čet 29.3.2012 14:35 (segregator).
17 godina
segregator kaže...
tnakir kaže...

Vidit ćemo za 6-7 godina kad/ako mi djeca krenu na studij, uglavnom aktivno radim na demotivaciji

za bilo što tehničkog smjera {#}

Njena prija iz srednje je taman diplomirala (odnosno magistrirala po novom) u Italiji u Bologni, takodjer farmaciju.

Tamo su ti magistrima place cca 1400 €, ovdje kod nas su ti nesto manje, cca 1200 - 1300 €. 

Posao se relativno lako nalazi.

Prije su u Zupanijskim ljekarnama Splitsko Dalmatinske zupanije place bile puno vece, blize 200 €, ali s obzirom na recesiju svugdje u im smanjivali place, ukidali regrese, smanjivali bozicnice i slicno. U privatnika ti je nesto losija situacija.

Najbolja situacija je ako uspijes upasti kao predstavnik za neku farmacijsku kucu.

13 godina
protjeran
tnakir kaže...

Najbolja situacija je ako uspijes upasti kao predstavnik za neku farmacijsku kucu.

S time da za to treba biti i zgodna. Nisu farmaceuti blesavi.

17 godina
Langsdorff kaže...
tnakir kaže...

S time da za to treba biti i zgodna. Nisu farmaceuti blesavi.

Curina prija koja je presla iz Zupanijeske ljekarne u neko predstavnistvo i nije neka ljepotica. Vise je "muškasta" onako...

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice