Pa gle, sad, to ti ovisi od situacije do situacije...
Sjećam se da mi je stari još prije par godina pričao (XP se tada probijao na računala) o situaciji koju ima u Plivi (nedugo nakon toga je kiksnuo u penziju ;):
Imali su fermentore postavljene štajaznamkoje godine, uglavnom se sve vrtjelo na (mislim) DOS-u i 286-icama, njih par komada. Softver posebno razvijen za tu platformu, nekakav specijalizirani hardver povezan s njihovom (opet specijaliziranom) arhitekturom. I taman im je u to vrijeme riknuo procesor na jednoj 386-ici i nikako naći zamjenu! Kopali su kod raznih svojih informatičara, ljudi zaduženi za ovo i ono u firmi, kod sebe doma su gledali mogu li nešto ubosti, Pliva bi to zlatom platila, ali procesora ni za lijek (barem ne radno sposobnih).
To je bio rezultat višegodišnjeg zanemarivanja jedne točno određene proizvodne linije. I sad, dok bi se ovo moglo shvatiti kao da se slažem sa naxeemovim stavom, zapravo ciljam na upravo suprotno - naime, Pliva je toliko para ulupala kada je 'proizvela' sustav, da im je jednostavno bilo ekonomski neisplativo svakih par godina ga nadograđivati, bez obzira što je ista donosila masnu paru firmi!
OK, možda je primjer malo specifičan, ali koliko se to realno razlikuje od firme koja zapošljava niz (recimo) tehničkih crtača na računalu (za potrebe arhitekture, npr.). Kada to ubaciš u zakon velikih brojeva, nabavka najnovijeg hardvera, najnovijeg softvera i obuka ljudi te koštaju više nego što bi na njima mogao zraditi do novog ciklusa. Zato firme i jesu inertne, sve su to normalne životne situacije, ne radi se o ljenosti. A zatim, kada uzmeš u obzir da u firmi različite platforme donose određene probleme i višestruko poskupljuju stvar (firma bi, jelte, trebala što češće biti u pogonu i donositi profit), onda postaje jasno zašto se svi zalijepe za jednu (platformu) i ne žele ju mijenjati. I na sve to još dodaj da su računala od prije par godina dovoljno snažna za (odokativno) 75% zadataka koje ljudi obavljaju na računalima u poslovne svrhe (obrada teksta, tablične kalkulacije i sl.), onda je jasno zašto poslovni svijet baš i ne ljubi Vistu.
Neka mi netko da jedan dobar razlog za prelazak na bilo koji sustav koji od mene zahtijeva nabavku novog hardvera, probleme s driverima, kompatibilnošću, stabilnošću, itd.
Kućni korisnici su pak druga priča...