Kupi Vistu, radi na XP-u

poruka: 38
|
čitano: 3.327
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Kupi Vistu, radi na XP-u".
17 godina
neaktivan
Kupi Vistu, radi na XP-u

Mogu onda vratiti u prodaju i Windowse 98, nisu ni oni bili loši.

I am Borg...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Kupi Vistu, radi na XP-u

Moraju slušat mušterije (kupce) to je divno za pročitat čak i ako nije istina.

17 godina
davorsite kaže...

Mogu onda vratiti u prodaju i Windowse 98, nisu ni oni bili loši.

Iz perspaktive devedesetih, nisu Smijeh  Danas su ipak malo zastarjeli...

A što se tiče WinXP, za moje potrebe (kućno računalo) odličan OS, više od toga mi niti ne treba. Također, poslovni korisnici će još teže posegnuti za Vistom (pogotovo za nadogradnjom), obzirom da za njih u pravilu vrijedi ona o pobjedničkom konju, bla, bla, šuć, muć... U svakom slučaju, vrlo dobar poslovni potez DELL-a, nadam se da će i ostali slijediti ovaj primjer.

Pazi, gledam te!
17 godina
protjeran
Kupi Vistu, radi na XP-u

U cijeloj priči, ovo je bitno: [QUOTE]Naravno, svako računalo prodano s ovom opcijom pribrajat će se ukupnom broju prodanih licenci Viste[/QUOTE]

Evo  djeco  kako  se  ušminkavaju  brojke  i  statistika.

Developers,developers,developers...coming and coming and coming...
Poruka je uređivana zadnji put pon 28.4.2008 18:51 (the_tux).

0 0 hvala 0
17 godina
Ma nisu ni trebali stavljati xp moglu su 98, ako kupiš vistu, pa dobiti ćeš vistU!
17 godina
neaktivan

Ako sam dobro shvatio - nosiš doma računalo, XP na disku i Vistu na DVD-u.

Pa i nije neko pretjerano muljanje, prodali su licencu.

17 godina
neaktivan
Kupi Vistu, radi na XP-u

ne kužim kako je ovo novost.. to se znalo prije 6 mjeseci, i ne vrijedi samo za dell, nego i dobar dio drugih OEM-ova (toshiba, acer, ...)

horza [ono ispred konpjuktora]

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Pa kupili i platili su je, zar ne?

17 godina
Kupi Vistu, radi na XP-u

oni misle da to stvarno netko kupuje xD

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

nije zlato sve sto sja, zapravo me necudi ovakav potez dell-a, malo se kompanija odlucilo presaltat na Vistu, uslijed vrlo losih recenzija i iskustava korisnika.

Zlo i Naopako
17 godina
Kupi Vistu, radi na XP-u

Ja se ne sjecam niti jednog OSa koji je tako lose prosao na trzistu, gdje se jos dugo nakon izdavanja nove verzije zahtjevala isporuka stare! Sramota za MS...

#define QUESTION ((bb) || !(bb))
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Vista na pravom hardwareu rula.

17 godina
neaktivan
plavooki kaže...

Vista na pravom hardwareu rula.

If it's sent by ship then it's a cargo, if it's sent by road then it's a shipment.
17 godina
Kupi Vistu, radi na XP-u

Dell je povukao odličan marketinški potez i tu nema dileme.

A što se Viste tiče, više je faktora koji su usporili njen prodor na tržište koji uopšte ne potiču od toga što je u pitanju loš OS:

Što se poslovnih korisnika tiče, tu je (ne)kompatibilnost sa delom postojećeg softvera. U principu, u pitanju je normalna stvar. Taj problem se javljao i kod svake prethodne verzije, pa se slično moglo i očekivati i kod Viste koja je dosta drugačija od XP-a. No, dok se kod kućnih korisnika obično radi o manjoj neugodnosti koja se rešava pronalaženjem alternativnog programa, za poslovne korisnike je to, iz razumljivih razloga, neoprostiv greh. Takođe, (ozbiljne) firme teže da na svim svojim računarima imaju iste verzije softvera, a ne pada im na pamet da kupuju nove licence za stare računare. Zapravo, kompanije toliko ne vole da kupuju nove licence da se u vreme izlaska Viste, dakle preko 5 godina od pojave XP-a, na preko 50% računara u velikim firmama u SAD i dalje nalazio Windows 2000. Naravno, u prilog Visti nije išlo ni to što bi, pre svega zbog male količine memorije, velikom broju tih računara bio potreban apgrejd.

Kod kućnih korisnika je, verujem, najveći Vistin problem loša reputacija. Koji gigabajt prostora na hard disku u današnje vreme nije problem. Komponentu veoma sličnu UAC-u odavno imaju skoro svi drugi OS-evi, a kome se ne sviđa, na Visti ga lepo može isključiti. Ogromna većina hardvera je dobila potrebne drajvere. Gotovo sve aplikacije koje su imale problema sa kompatibilnošću su okrpljene. Grafičke kartice na kojima može raditi Aero su postojele skoro 5 godina pre Vistinog izlaska, a ko baš nema sreće ne prolazi ništa gore nego u prethodnim OS-evima. Jedini pravi problem bi, za deo korisnika, mogla biti glad za memorijom, pogotovo kod 64-bitne verzije. Najveći deo razlike po ovom pitanju, u odnosu na XP, pravi superfech. Na sistemima sa dosta (2GB+) RAM-a je stvar super, odziv sistema je izuzetno brz, a zatreba li nekom procesu malo više "komfora", OS će lako izbaciti iz memorije ono što je višak. No na sistemima sa manje memorije (1GB-) se, na žalost, ta izbacivanja i ubacivanja dešavaju mnogo češće i to dosta smanjuje udobnost korišćenja jer često treba sačekati nekoliko desetinki do par sekundi da OS uradi nešto što bi trebalo da se desi trenutno. Verujem da na sistemima sa sporijim diskovima (npr notebookovi) ovo može postati krajnje iritantno.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Kupi Vistu, radi na XP-u

Izuzetno interesantna tema koja je malo izgubila smisao - drugim riječima mlatimo praznu slamu.

Svima je sve jasno, no ipak da naglasim, izlazak Viste je Fedoru dublje ukopao u moje računalo.

gdje da potpišem
Poruka je uređivana zadnji put uto 29.4.2008 8:10 (tihomir(3)).

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
hudo kaže...

Ja se ne sjecam niti jednog OSa koji je tako lose prosao na trzistu, gdje se jos dugo nakon izdavanja nove verzije zahtjevala isporuka stare! Sramota za MS...

To je zato jer Vistu nije reklamirao Ballmer onako kao što je reklamirao Windows 1.0.

Developers,developers,developers...coming and coming and coming...
17 godina

Fedoru nisam uspio natjerati na svoj disk neki erro mi baca, ali zato novi ubuntu 8.04 fenomenalno radi, a da ne pricam da sam ga instalirao za 20 minuta što je za xp ili vistu nemoguće, pa čak i sa nliteom. Mislim da ubuntu ima dobru buducnost, sve bolje i bolje izgleda...

17 godina
neaktivan
Kupi Vistu, radi na XP-u

Neznam zašto uvijek blatimo sve novo, a posebno u slučajevima ako to izađe iz Microsofta? Tako je bilo i sa XP-om. Onda su svi hvalili 98-icu, posebno SE, koja u svoje doba i nije bio loš OS. Svi su blatili XP (blago rečeno)! A gdje je sada 98-ica? Ista sudbina čeka i XP. Vista je sigurno bolji OS od XP-a, uz odgovarajući hardware. Pa prvi Pentium IV je izašao 2000. godine! I da ne bude zabune, ja koristim XP SP2, za sada.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ja ne razumijem zbog cega se jos uvijek par vrlo glasnih korisnika na ovom forumu ne moze pomiriti sa tim da je Vista smece i veliki promasaj? S tim su se pomirili i ljudi koji su radili na razvoju Viste, pa cak sam CEO microsofta Ballmer koji naziva Vistu "Work in progress". Neki dan su objavljeni poslovni rezultati MS-a, prihodi vezani uz prodaju windowsa su pali 24% ??? To je valjda prvi put u povijesti firme da se takvo nesto dogodilo, i to u trenutku nakon sto su izdali novi proizvod?

Usporedjujes prelazak XP na Vistu sa prelaskom 98 na XP? Radje pokusaj 98 na ME...

Mislim da je MS naucio lekciju iz ovoga i valjda windows 7 nece biti poluproizvod kao Vista, a nama korisnicima jedino preostaje da preskocimo Vistu isto kako smo preskocili i ME...

17 godina
neaktivan

eni se Vista instalira u manje od 12 minuta. Ne vidim odakle ti ta glupost da je to nemoguće.

Što se zahtjeva za prodajom XP-a tiče, to nema veze s kvalitetom Viste, već zahtjevima Viste u prvom redu: nisu svi voljni na upgrade smeća od hardvera; u startu lošim i često nepostojećim driverima za veliku količinu hardvera (krivnja proizvođača hardvera, a ne Microsofta) i korjenitim promjenama u sustavu koje su morale poremetiti neke stvari, a mnogi su kasnili s apdejtom svog softvera.

Dodajmo tome i zajednicu lopova koji kradu softver, a naišli su na problem jer su crackovi za nove verzije njihovih omiljenih programa kasnili za apdejtima.

Veliku ulogu tu je imala i pogrešna politika Microsofta da svakoj budali da Betu. Na taj način, mnogi su dobili priliku probati Vistu u beti, bez ikakvog pojma što beta znači i kakav je softver u tom stadiju.

Od nekoliko ljudi sam za vrijeme bete čuo žalbe na mnoge bugove i ma koliko ti objašnjavao, teško neki shvaćaju da beta nije završen softver.

Još štete nanijelo je i distribuiranje kombinirane bete i rc1 pod lažnim nazivom RTM-a, pa su mnogi mahom skidali piratske kopije za koje su mislili da su RTM, a zapravo su bile kombinacija RC-a i Bete.

Tu dodajmo i nezgodnu kombinaciju Vite i HP-ovih laptopa serije 6xxx koja ima nekoliko hardverskih problema (punjači, gašenja, smrzavanja, nagla usporenja, baterije)  i Dellovih laptopa s greškama u sabirnici što je dalo dojam da je problem Vista jer je bila neuobičajena novost.

Jedna od idiotarija koja je raširena (namjerno od strane prodavača hardvera) je da Vista zahtijeva nove DirectX10 kartice, bez obzira što Vistin Aero radi jednako brzo i na prastarim nekoliko godina starim karticama i najnovijim.

Vista je mnoge zbunila i promjenama u sučelju, razmještaju nekih stvari i općenito samim time što je nova.

U stvarnom svijetu, na dvojezgrenom procesoru i s 2GB RAM-a i više, Vista uvelike pegla XP po iskustvu za vrijeme rada.

XP je sve donedavno u igrama bio i do 30% brži, ali sazrivanjem drivera, razlika je skoro u potpunosti nestala osim u tek nekoliko naslova. Za primjer uzmimo jednu od najzahtjevnijih igara danas, Crysis koji se danas na Visti vrti jenako brzo kao i na XP-u u DX9 modu. (DX10 je sporiji naravno).

U radu, Vista naveliko šiša XP. Opterećenje puno bolje podnosi, a stabilnost je daleko veća.

Switchanje alt-tabom na Visti je trenutno i glatko, dok na XP-u switchanje među kompleksnijim prozorima ubija sustav.

Jedna od najvećih prednosti je to što rušenje drivera (grafičkog npr.) ne ruši nužno i OS kao što je to na XP-u.

Itd. Izjave da je Vista loša, da ne valja, da je sporija i sl. su potpuno neosnovane i zasnovane na glasinama i informacijama s početka 2007.

If it's sent by ship then it's a cargo, if it's sent by road then it's a shipment.
17 godina

Slažem se s tobom nexeem.

Isprva sam bio vrlo skeptičan u vezi Viste, ali se to promijenilo s vremenom korištenje. Istina, problema još uvijek ima, ali je većina većih riješena.

Dvojezgreni procesor radi svoj posao odlično, jedanput mi se srušio grafički driver, ali se restartao nakon što sam na tipkovnici stisnu sleep i ponovo ga probudio.

Igrice rade ok, software redovito updatam, i sve općenito radi vrlo dobro (računajte na to da je moja prva procjena Viste bila čista nula (0)).

Jedino me malo smeta vrlo dugo podizanje sistema iz potpunog shutdowna (tj. dugo se logira - razlog je puno startup programa, podizanje do welcome sereena nije ništa duže od XPa).

DualCore Intel Core 2 Duo E6850 3000 MHz
Intel Dragontail Peak DP35DP Motherboard
2x (A-Data DQVE1A16, DDR2 SDRAM, 1 GB)
NVIDIA GeForce 7950 GT (512 MB)
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...

U stvarnom svijetu, na dvojezgrenom procesoru i s 2GB RAM-a i više, Vista uvelike pegla XP po iskustvu za vrijeme rada.

Istina... na jacem kompu vista radi bez greske
Ne moze se govoriti o visti da je losa jer je netko ne moze normalno korisiti na starijem kompjuteru.
Za njih i je xp.
No danasnje malo jace konfiguracije nemaju problema sa vistom

Sto se tice instalacije vista se definitivno brze instalira od xp...

E4600@3300MHz,8600GTS,2GB DDR2@825MHz
17 godina

Ja imam vistu instaliranu nekoliko tjedana, i mogu reći da je vista za "kućne korisnike" koji imaju jača računala kvalitetan OS. Tu se podrazumjeva i dosta velika zaključanost viste za totalnog početnika ,te se  na taj način smanjuje šteta koju takvi korisnici mogu proizvesti. Meni je bilo posebno smješno kad sam pokušao obrisati shortcut od firefoxa sa desktopa i kad me pitalo za administratorsku šifru (nekome tko je malo više osjetljiv ,ovo vjerojatno nije smješno Smijeh).

Međutim na poslu je za mene vista zasad totalno neupotrebljiva. Dakle,kako se u našoj firmi "vrtu" još neke aplikacije iz vremena Dos-a, i postoji netware 6.0 mreža za file & print servise, vista je tu totalno zakazala. Iako postoji novell client koji radi u redu, javljaju se problemi sa printanjem. Vista automatski prepoznaje printere koji imaju mrežne kartice,ali  na taj način se zaobilazi mrežni print server i ne vidu se printeri koji nemaju mrežne kartice... IPP protokol implementiran u visti ima neke bugove , i nikako ne uspjevamo ostvarit konekciju sa nekim printerima.

Najveću zamjerku imam kod otvaranja explorea za pretraživanje mreže. Visti svaki puta treba ohoho vremena dok mi pronađe sve Windows-e u mreži, sve puste XP-ove, i dok mi pronađe NDS stablo i tražene netware servere treba joj jako mnogo vremena. Na XP-u je sve to bilo mnogo brže i elegatnije. Pretraživanjem mreže često se sistem zabloka na desetak sekunda i sve je to jako iritatno.

Znam da je novell netware jako star, ali mislim da bi vista ipak trebala biti malo više kompatibilna sa drugim sustavima, s obzirom da je u starijim Windowsima to bilo više manje u redu podržano... ne može se tek tako izbaciti novi proizvod, isforsirati ga i natjerati korisnike na kompletnu promjenu infrastrukture... Moje je mišljenje da je potrebno ponuditi nekakvu razinu kompatibilnosti sa starijim verzijama...

Imam još jednu veliku zamjerku Visti, a to je nevjerojatna glad za resursima.  Osobno mislim da nije donjela toliko novina da bi toliko opterećavala  računalo... A možda i griješim...

17 godina
neaktivan

Pa ME je i prošao tako zbog izlaska XP! Njegov "životni vijek" je trajao najkraće u odnosu na sve ostale MS Windows OS-ove i bio je namijenjen kućnoj upotrebi (a Win 2000 tada za tvrtke). Nije bilo nikakvih Service Pack-ova! NT WIN XP ga je dokrajčio (i hvala Bogu!).  A što se tiče usporedbe ME sa  WIN98, iako sam svašta čuo (u to doba jel), ja osobno nisam imao većih poteškoća. I sada u uredu imamo jedan Pentium III - Coopermine na 800 MHz, sa 128 MB RAM-a, a na kojemu su instalirani Windows ME i to (pazi sad!)  12.10.2001. godine. "Kroz" njega je prošlo brdo hardware-a (inkjet printera -barem 2, laskerski, 1 skener, čak smo i prebacivali s VHS kamere preko neke antičke capture kartice koja je i danas u njemu).   I ne sjećam se kada sam zadnji put  na njemu vidio  BSOD! Ne kažem da je ME bio posebno dobar OS, ali npr. ako naletiš na neku staru kantu (što se može desiti, a meni se desilo prošlog mjeseca) sa Windowsima ME i trebaš nešto skinuti - slobodno ubaciš stick i prebaciš - ne trebaju ti driveri za razilu od 98-ice!

17 godina
neaktivan

ME je bio fijasko i donio nije ništa korisno. Još tada prešlo se na 2000 i držalo 98SE jako dugo vremena.

Ovo što kažeš da imaš problema na poslu, to je istina da, ali u tom slučaju ne ideš na Vistu.

Ako si na staroj arhitekturi, onda si na staroj arhitekturi i ne treba ti ni novi OS. Ništa komplicirano to nije.

Međutim, ako firma napokon odluči uložiti u nešto novo i u Server 2003/2008 domenski servis i AD onda je to drugo i onda prijelazak na novi OS postaje pametna odluka.

Što se zadržavanja aplikacija iz vremena DOS-a tiče, to nije novost u nas. Mnoge velike firme rade u RPG-u još čak. Strašno smiješna situacija i najčešće ogroman overhead na zaposlenicima. Međutim, nije lako natjerati šefa da umjesto u novog Benza uloži u informatiku.

17 godina

Mislim da je to sa arhitekturom malo više kompliciranije. Firma je u neku ruku živo biće, dolaze novi ljudi, širu se poslovanja, razni kvarovi, tako da se skoro svakodnevno nabavlja nekakva oprema. I danas, sutra kad uzimaš nova računala, ne možeš kupit npr 486 zato što imaš još neke prastare aplikacije, nego moraš uzest novi stroj i moraš uzest Vistu. A neznam da li je još uvijek moguće kod nas nabaviti originalni XP, a da nije downgrade Viste. I tu se javljaju problemi...

Vidiš da nije jednostavno ostati na nekoj staroj arhitekturi... To je ipak malo kompliciranije...

17 godina
Kupi Vistu, radi na XP-u

Ako imaš licencu za stari OS, ništa te (ni pravno) ne sprečava da taj OS instaliraš na novom računaru koji zamenjuje neki stari na kome se taj OS nalazio.

A što se tiče zamena legacy sistema, tu postoji niz razloga zašto oni ponekad opstaju dugo nakon što postanu tehnološki zastareli (osim onog navedenog o direktorima i automobilima): visoki troškovi izgradnje novog sistema iste funkcije, postojeći sistem je toliko star da više niko u firmi ne poznaje njegovo funkcionisanje u dovoljnoj meri, savremeni sistemi slične namene su fundamentalno drugačiji (npr jako je teško prebaciti podatke iz neke velike hijerarhijske u relacionu bazu podataka)...

Poruka je uređivana zadnji put uto 29.4.2008 15:10 (Ivan(4)).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Da, ali zato postoji novac, postoje softverski arhitekti u firmama koje se bave arhitekturom poslovnih sustava, timovi koji kreiraju sve to, itd.

Štednjom na informatizaciji dugoročno se stvaraju veći problemi i veći trošak. Dolazi se do točke kada je sustav neupotrebljiv, kada financijski gubici zbog zastarjelog sustava postaju preveliki, a kada je izrada novog još skuplja. Imaš situaciju u kojoj je skuplje prijeći na novi sustav pod prisilom, nego da se modernizacija vršila svako 2-4 godine (nemogućnost nabavke stare komponente, nepostojanje stručnjaka koji poznaju sustav i mogu raditi na njemu).

17 godina

Naxeem mislim da u ovom slučaju previše generaliziraš, i da iako imaš pravo, opisuješ nekakvi idealni sustav koji je predaleko od naše realnosti (za neke firme. ne za sve). Pogotovo za složene firme čiji proizvodi su unikatni i svaki je u ovisnosti o kupčevim željama. Zna se dogoditi da nekakve aplikacije i ljudi koji rade na njima su da se tako izrazim iz kamenog doba, ali jednostavno nema boljega... Neka mjesta, jednostavno trebaju iskustvo radnika i nikakva modernizacija im ne može pomoći... Na nekim pozicijama jednostavno treba višegodišnje iskustvo, da bi se postalo ekspert. 

Nedavno je u mojoj firmi jedan stariji gospodin koji radi nekakve proračune, a mlađega i boljega, tj točnijega nema, dobio novo računalo jer je staro jednostavno stalo, i ono je došlo sa vistom. Bilo je potrebno napraviti downgrade na XP, da bi on mogao nastaviti normalno sa radom.

Dakle samo želim naglasiti da modernizacija informatičkog sustava u nekim slučajevima nije nužna, i da je jako loše od proizvođača software da tjera firme na dodatne troškove i komplikacije zbog loše kompatibilnosti sa prijašnjim komponentama i sustavima...

Ali izgleda da je to praksa mnogih proizvođača, i da na taj način samo osiguravaju sebi profit... Kupi najnovije jer ti drugo ništa nevalja... I moje osobno mišljenje je da je informatizacija ubrzala svoj razvoj isključivo radi dobiti proizvođača, a da se zanemarilo kolika je stvarna dobit krajnog korisnika... Ako pogleđaš većinu upotrebe računala, (office paket, web, mp3 i divx) sve se to može jako ugodno koristiti i na nekim starijim strojevima. A o većini poslovnih aplikacija razvijenih od malih studia za specifične primjene da ne govorimo. Isključujem pakete tipa photoshop, Corel draw, autoCAD i slične.

17 godina
neaktivan
daseparo kaže...

Dakle samo želim naglasiti da modernizacija informatičkog sustava u nekim slučajevima nije nužna, i da je jako loše od proizvođača software da tjera firme na dodatne troškove i komplikacije zbog loše kompatibilnosti sa prijašnjim komponentama i sustavima...

Ali izgleda da je to praksa mnogih proizvođača, i da na taj način samo osiguravaju sebi profit... Kupi najnovije jer ti drugo ništa nevalja... I moje osobno mišljenje je da je informatizacija ubrzala svoj razvoj isključivo radi dobiti proizvođača, a da se zanemarilo kolika je stvarna dobit krajnog korisnika... Ako pogleđaš većinu upotrebe računala, (office paket, web, mp3 i divx) sve se to može jako ugodno koristiti i na nekim starijim strojevima. A o većini poslovnih aplikacija razvijenih od malih studia za specifične primjene da ne govorimo. Isključujem pakete tipa photoshop, Corel draw, autoCAD i slične.

Ali u većini jest. Uglavnom novosti donose produktivnost.
Naravno, tjeranje na dodatne troškove izbacivanjem kompatibilnosti je loše.
Većina softvera je kompatibilna unatrag nekoliko godina i većina radi; tj. radi svaki iole vrijedan sustav.
Tražiti nešto što radi duže od 10 godina (a i puno sam rekao) je neodgovorno. Tko može očekivati da Digitalovi VAX serveri rade i imaju podršku i danas?
Što se tiče manjih i većih poslovnih aplikacija specifičnih namjena (i sam radim takve custom sustave), odgovornost je proizvođača da istovremeno pruža podršku postojećim korisnicima, ali i da prati tehnologiju i napreduje.

Softver, pogotovo veći i pogotovo custom, je živo biće, evoluira, razvija se. Osobno nikada neću kupiti niti preporučiti softver za koji mislim da će prva verzija biti i zadnja.

Kompatibilnost unatrag tj. zakrpe i razvoj starih verzija, na leđima je proizvođača. Dok god stari softver donosi profit, u redu je podržavati ga.

Ne slažem se s Microsoftovom politikom da doslovno reže podršku za XP u nekom kratkom roku (pa makar i 5 godina), ali mislim da je prestanak isporuke XP-a s novim računalima, sasvim opravdan potez.

Moramo razlikovati gašenje podrške od isporuke s novim računalima. Razlika je ogromna.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice