Kupi Vistu, radi na XP-u

poruka: 38
|
čitano: 3.320
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Kupi Vistu, radi na XP-u".
17 godina
RE: Kupi Vistu, radi na XP-u

Pa gle, sad, to ti ovisi od situacije do situacije...

Sjećam se da mi je stari još prije par godina pričao (XP se tada probijao na računala) o situaciji koju ima u Plivi (nedugo nakon toga je kiksnuo u penziju ;):

Imali su fermentore postavljene štajaznamkoje godine, uglavnom se sve vrtjelo na (mislim) DOS-u i 286-icama, njih par komada. Softver posebno razvijen za tu platformu, nekakav specijalizirani hardver povezan s njihovom (opet specijaliziranom) arhitekturom. I taman im je u to vrijeme riknuo procesor na jednoj 386-ici i nikako naći zamjenu! Kopali su kod raznih svojih informatičara, ljudi zaduženi za ovo i ono u firmi, kod sebe doma su gledali mogu li nešto ubosti, Pliva bi to zlatom platila, ali procesora ni za lijek (barem ne radno sposobnih).

To je bio rezultat višegodišnjeg zanemarivanja jedne točno određene proizvodne linije. I sad, dok bi se ovo moglo shvatiti kao da se slažem sa naxeemovim stavom, zapravo ciljam na upravo suprotno - naime, Pliva je toliko para ulupala kada je 'proizvela' sustav, da im je jednostavno bilo ekonomski neisplativo svakih par godina ga nadograđivati, bez obzira što je ista donosila masnu paru firmi!

OK, možda je primjer malo specifičan, ali koliko se to realno razlikuje od firme koja zapošljava niz (recimo) tehničkih crtača na računalu (za potrebe arhitekture, npr.). Kada to ubaciš u zakon velikih brojeva, nabavka najnovijeg hardvera, najnovijeg softvera i obuka ljudi te koštaju više nego što bi na njima mogao zraditi do novog ciklusa. Zato firme i jesu inertne, sve su to normalne životne situacije, ne radi se o ljenosti. A zatim, kada uzmeš u obzir da u firmi različite platforme donose određene probleme i višestruko poskupljuju stvar (firma bi, jelte, trebala što češće biti u pogonu i donositi profit), onda postaje jasno zašto se svi zalijepe za jednu (platformu) i ne žele ju mijenjati. I na sve to još dodaj da su računala od prije par godina dovoljno snažna za (odokativno) 75% zadataka koje ljudi obavljaju na računalima u poslovne svrhe (obrada teksta, tablične kalkulacije i sl.), onda je jasno zašto poslovni svijet baš i ne ljubi Vistu.

Neka mi netko da jedan dobar razlog za prelazak na bilo koji sustav koji od mene zahtijeva nabavku novog hardvera, probleme s driverima, kompatibilnošću, stabilnošću, itd.

Kućni korisnici su pak druga priča...

Pazi, gledam te!
17 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...

To je bio rezultat višegodišnjeg zanemarivanja jedne točno određene proizvodne linije. I sad, dok bi se ovo moglo shvatiti kao da se slažem sa naxeemovim stavom, zapravo ciljam na upravo suprotno - naime, Pliva je toliko para ulupala kada je 'proizvela' sustav, da im je jednostavno bilo ekonomski neisplativo svakih par godina ga nadograđivati, bez obzira što je ista donosila masnu paru firmi!

Zapravo, donekle si mi i pomogao. Vidiš li i sam ogromnu grešku u planiranju? - Ako su složili sustav koji im je paralizirao ulaganja u informatiku i tako uzrokovao zanemarivanja tog sektora, to znači da je osoba koja je planirala i složila sustav u startu bila nesposobna i napravila loš potez. Da se sustav složio na način da to košta manje, ostalo bi novca za redovite moderznizacije, a udarci koji bi ih zadesili kasnije nebi bili toliko kritični. U slučaju da nemaju novca složiti ništa takvo, to znači da im to jednostavno nije isplativ vid poslovanja.

If it's sent by ship then it's a cargo, if it's sent by road then it's a shipment.
17 godina
neaktivan
Kupi Vistu, radi na XP-u

Pa ljudi zar vi naznate da je Vista poseban komad softvera razvijen samo za M16 i Bonda,Džejmza Bonda,ali je procurio u javnost.

No šalu na stranu - meni nije jasno zašto bi itko želio biti na zastarenom softveru(što Xp jest).Vista ima novo,bolje sučelje,bolje opcije,bolji multitasking,bolje sve.

C2DE6400@2,9Ghz, 8600GT512Mb
2GB Crucial Balistix
19" ASUS LCD
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Moje iskustvo u nekoliko mjeseci rada s Vistom Ultimate 64bit je vrlo vrlo pozitivno i ugodno sam se iznenadio kako stvari fino rade Smijeh

Nakon što sam se naslušao kritika i anti propagande po raznim forumima i news grupama vrlo nevoljko sam prešao na Vistu, te sam mislio kako ću je samo isprobati na nekoliko dana, pa vratiti dobri stari XP, no međutim nakon par dana sam skužio kako mi sve radi i ljepše izgleda nego prije, pa se više ne želim vračati na stariji OS. Sada nakon par mjeseci još sam oduševljeniji svim mogućnostima i prednostima Viste, pa svima sa dual core procom i preko 2GB rama toplo preporučam novi OS.

Intel Core2 Duo E8400 6MB, 4GB OCZ Gold 800Mhz, Gainward GF8800GTS 640MB, Gigabyte X38-DS4 Ultra Durable 2
17 godina
naxeem kaže...
Veliki Brat kaže...

Zapravo, donekle si mi i pomogao. Vidiš li i sam ogromnu grešku u planiranju? - Ako su složili sustav koji im je paralizirao ulaganja u informatiku i tako uzrokovao zanemarivanja tog sektora, to znači da je osoba koja je planirala i složila sustav u startu bila nesposobna i napravila loš potez. Da se sustav složio na način da to košta manje, ostalo bi novca za redovite moderznizacije, a udarci koji bi ih zadesili kasnije nebi bili toliko kritični. U slučaju da nemaju novca složiti ništa takvo, to znači da im to jednostavno nije isplativ vid poslovanja.

Ne znam, ja to ne vidim tako, ali krenimo redom:
1. To nije ulaganje u informatiku (računalo samo kontrolira proces fermentacije), ovdje nema korisnika, samo kontrolor koji se brine da je sve unutar zadanih parametara. Oni su jednostavno postavili sustav kojem nije potrebno ništa više od par 286-ica, koje nisu niti bile najskuplja investicija.
2.Najskuplji je bio rad na softveru, ne čak niti programiranje koliko stručnjaci koji su trebali unijeti prave podatke i testirati sve skupa. I jednom kada su pokrenuli sustav, nije bilo potrebe za nadogradnjom - zato i kažem da je specifičan primjer, sustav radi ozbiljne stvari i ne diraj dok radi. Naravno da je bilo pokušaja dogradnje sustava (ovdje govorimo o više od deset godina), ali jednostavno je softver stvarao probleme i nije htio raditi na 486-icama (u to vrijeme), što je nekako za očekivati, obzirom na to kada je stvoren. Dakle, ovdje nema govora o bržem izvođenju zadataka, više FPS-a ili boljim mogućnostima, jednostavno sustav NEMA POTREBE za nadogradnjom.
3. A da su vršili dogradnje na razne varijante procesora i operativnih sustava, ne znam koliko bi se to isplatilo.  Ako su dečki za išta krivi, trebali su nabaviti veće zalihe rezervne opreme... Osmijeh 

Na kraju, i ja sam cijeli život nadograđivao računalo, stavljao najnovije operativne sustave, probao sam Slackware Linux kada se još sve moralo postavljati ručno, instalirati X windowse, a top window manager na Linuxu je bio FVWM2. Danas, četrnaest godina i par desetaka operativnih sustava kasnije, imam XP i ne pada mi na pamet instalirati nešto novo... Nemam za to vremena, niti volje.

Instalacija uvijek novih stvari je super, ako nemaš što pametnije raditi u životu. Kao i non-stop nadogradnje računala. Oni kojima računala nisu primarna djelatnost (a većini ipak nisu), to jednostavno nije potrebno. Ne zamaram se novotarijama, koncentriran sam na bitne stvari u životu, a kada moj profesionalni život počne patiti zbog najnovijeg Windows 2048, obaviti ću nadogradnju i educirati se kako ga koristiti, zajedno s programima koji će mi trebati za obavljanje posla. Istina, biti će teško, ali mi se čini lakše nego stalno trošiti vrijeme i novac na konstatni update softvera i hardvera (i jednako toliko edukacije). Do tada se držim XP-a.

Pazi, gledam te!
17 godina
neaktivan

OK, dosta specifična situacija, ali ja nisam konkretno mislio na OS već na nadogranju hardvera uz prilagodbu. Uostalom, takav sustav ne bih ni vrtio na Windowsima. Ali nadogradnja hardvera bi izbjegla te probleme.

Što se tvoje politike To je dobro razmišljanje i OK je. Svak treba procijeniti što mu više koristi. Ja sam Windows 2000 preskočio (98->XP), ali zato sam na Vistu prešao, jer mi daje efektivno veću produktivnost; ovo su prvi Windowsi koje držim upaljene kao da su serverska mašina - 24/7/365. Da ne govorim o nekoliko puta glađem radu. Dedicated mašinu sam prebacio na 2008 sa 2003R2 - Vistin kernel (SP1). Do sada su rezultati fantastični.

No, netko može imati težu migraciju; moja se svodi na backup i reinstalaciju sustava od 3-5 dana, što si mogu priuštiti.

If it's sent by ship then it's a cargo, if it's sent by road then it's a shipment.
17 godina
Kupi Vistu, radi na XP-u

Sad smo baš odmakli od teme no, kad smo već tu, rekao bih da je u navedenom primeru problem loše programiranje jer je nezgoda bila u tome da je softver bio toliko zavistan od arhitekture procesora da nije hteo da radi na narednom modelu iz iste familije, tako da nije bilo moguće jedan PC zameniti novim koji bi koristio isti OS i imao isti hardverski interfejs koji je korišćen za spajanje sa ostatkom sistema. A rekao bih da su imali i drugi problem, nešto što sam već naveo: sistem nije menjan godinama (što u ovom slučaju samo po sebi nije greška jer zamena tih računara novijima, s obzirom na njihovu namenu, ne bi donela veću produktivnost ili neku drugu korist), a kada je zbog fizičke dotrajalosti osveženje postalo neophodno, u firmi, po svemu sudeći, više nije bilo ljudi koji su sagradili originalni sistem i poznavali kod, i koji bi bili u stanju da ga prilagode novijem hardveru.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

@Ivan(4)

Istina, primjena ovog sustava je zaista specifična, ali to i je poanta - svatko od nas ima svoju vlastitu specifičnu situaciju.

Vezano na loše programiranje, nije da ih opravdavam, ali sjeti se famoznog buga 2000;

dvadeset godina ranije nikome nije padalo na pamet razmišljati što će se dogoditi ako se godine u softveru predstave s posljednje dvije brojke, a danas u sistemu moraš podešavati od kada kreće brojanje... To nisu stvari koje ljude brinu u datom trenutku. I onda ti se dogodi da imaš hrpu softvera na prijelazu tisućljeća i svi paničare, jer opet, radi se uglavnom o poslovnom softveru. Originalno, greška je nastala zbog ograničenih memorijskih kapaciteta ranih računala (nisam programer, pa ne znam točno). Nakon toga se uvukla programerima pod kožu i 1999 je bilo kasno. Nije se ništa bitno dogodilo, ali mi se čini kao dobar primjer pokazatelja kako funkcionira mentalitet poslovnog čovjeka - ako radi, ne diraj!

@Naxeem

Upravo o tome i pričam - meni su Win2000 bili odličan sustav, prelazak na XP sam odgađao neko vrijeme (čak se sjećam da sam isključivao 'ukrasne gumbiće', kako bi sve bilo što sličnije 2000-tki :). Onda sam skužio da kasnim i da ću još više zaostati ako se ne potrudim obaviti potpuni prelazak na XP, jer se za drugim računalima (s XP-om) nisam toliko brzo snalazio. Ali tada sam još bio student i imao sam vremena za bavljenje računalom. Danas su mi se jednostavno promijenili prioriteti.

Nemam problem s Vistom (iskreno, nisam ju niti probao do danas), jedino je stvar u tome da XP trenutno zadovoljava moje potrebe u tolikoj mjeri da nemam potrebu uopće ulaziti u neku drugu kombinaciju. A ja sam tek 'običan' kućni korisnik. Kada to preneseš u poslovni svijet gdje je svaki upgrade trošak, koji za sobom još nosi i dodatne troškove, situacija postaje puno ozbiljnija.

U tom kontekstu i pišem sve ovo, jer smatram da je snaga računala od prije par godina dosegla neki minimum potreban poslovnim korisnicima, koji su ipak pokretač čitave industrije, jer malo će kućnih korisnika ulupati nekoliko desetaka tisuća kuna u sistem (i onda to ponoviti svakih dvije-tri godine), dok će poslovni korisnik investirati ukoliko mu to donosi zaradu i sisati što je moguće više zarade iz njega. I tek kada stvari pređu svaku moguću granicu tolerancije, ući će u investiciju za novi.

Zapravo, na isti način funkcioniraju vjerojatno i sami DELL, Miscrosoft i ostali - DELL-u je to jednostavno dobar poslovni potez, dokle god vuku u svom smjeru nove korisnike (jer im stari dobavljač opreme ne nudi tu opciju) ili zadržavaju postojeće (iz istog razloga). Jedino je Microsoft malo u problemu, jer će prodaja Viste ići slabije od očekivanog (što opet ne znači da će ići loše, pogotovo uz politiku licenciranja i poziciju koju drže na tržištu).

Pazi, gledam te!
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice