Kolike su plaće Java developera?

poruka: 106
|
čitano: 22.142
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Kolike su plaće Java developera?".
17 godina
neaktivan
Re: Kolike su plaće Java developera?
TracerCPP kaže...

Dobar programer nikada nije skup jer loš programer na kraju uvijek bude skuplji od njega.

Heh, sad govoriš o idealnom svijetu..  kod nas na žalost poslodavci stičću remen već zadnjih 5,6 godina i zbog 'krize' se zaposlenici moraju malo staviti u okvire. 

Poslodavci dobro znaju situaciju na HR tržištu rada i to debelo koriste (držeći plaće na najnižoj razini što mogu a da radnici ne budu previše motivirani tražiti dalje) međutim zadnjih godinu, dvije su zaista pretjerali i masa mlađih ljudi im odlazi van.

Ja sam totalno rastrgan bi li otišao odavde ili ne (a imam neke zanimljive ponude preko LinkedIn-a) - to je ipak životna odluka i moraš biti spreman ostaviti život kakav poznaješ iza sebe i krenuti u sasvim novu 'avanturu', a opet više nisam ni u cvijetu mladosti.. hm, hm.. 

Lijep pozdrav ;)
14 godina
neaktivan
Dado_ZG78 kaže...
TracerCPP kaže...

Dobar programer nikada nije skup jer loš programer na kraju uvijek bude skuplji od njega.

Heh, sad govoriš o idealnom svijetu..  kod nas na žalost poslodavci stičću remen već zadnjih 5,6 godina i zbog 'krize' se zaposlenici moraju malo staviti u okvire. 

Poslodavci dobro znaju situaciju na HR tržištu rada i to debelo koriste (držeći plaće na najnižoj razini što mogu a da radnici ne budu previše motivirani tražiti dalje) međutim zadnjih godinu, dvije su zaista pretjerali i masa mlađih ljudi im odlazi van.

Ja sam totalno rastrgan bi li otišao odavde ili ne (a imam neke zanimljive ponude preko LinkedIn-a) - to je ipak životna odluka i moraš biti spreman ostaviti život kakav poznaješ iza sebe i krenuti u sasvim novu 'avanturu', a opet više nisam ni u cvijetu mladosti.. hm, hm.. 

iskreno nemas sto razmisljati, prvom prilikom i bjez van, preporodit ces se u svakom smislu, vani te cijene, plate i postuju kao radnika. i ne brini o godinama, ja radim u jednoj sredenoj eu zemlji, firme zaposljavaju one sa 20 i 50, nema diskriminacije, niti ih to dira, vec je bitno sto znas raditi i ono bitnije koliko si motiviran...

PS uvijek se mozes vratiti ak te pukne nostalgija za ljepom nasom ;)

komparacija placa, pocetni programer 30k eura, par godina iskustva 50-60, senior 60-90k

neto na ruke mjesecno, od nekih 2k eura pa do 6-7k, i ajd ti ostani u hr :)

Poruka je uređivana zadnji put uto 18.11.2014 9:29 (jonyb).
16 godina
LudaRajcica kaže...
Old Iggy kaže...
LudaRajcica kaže...

apsolutno me boli ona stvar za bruto iznose, nelogiucno je da me ta brojka, koja ne predstavlja nista meni, potrebna! :D

Zato i jesi "luda rajčica". Kad počneš raditi, shvatit ćeš.

kada budes shvatio, javi se, dotle kmeci beeee beee beeeeeee

hahahaha, volim kada mi se ofca obraca s visoka, dokaz je to njezine nesvijesti :D

Jbt sta stvarno ne kuzis ili se pravis blento? Pa tvoja placa je BRUTO. To je ono koliko poslodavac hoce isplatiti da bi ti radio kod njega. BRUTO je ono koliko ti vrijedis tvom poslodavcu zaista. A koliko tebi ostane od tog bruta je stvar drzave i nameta, tako da bi te itekako trebalo biti briga koliki je taj bruto. Zamisli da je namet na placu mali, da ne uplacujemo u zdravstvo i mirovinsko, za tebe bi i dalje poslodavac bio spreman platiti 30 000 kn, samo bi ti dobio vecinu toga. 

Lack of money is the root of all evil. George Bernard Shaw

2 0 hvala 0
13 godina
CalvinRi kaže...
LudaRajcica kaže...
Old Iggy kaže...
LudaRajcica kaže...

apsolutno me boli ona stvar za bruto iznose, nelogiucno je da me ta brojka, koja ne predstavlja nista meni, potrebna! :D

hahahaha, volim kada mi se ofca obraca s visoka, dokaz je to njezine nesvijesti :D

Jbt sta stvarno ne kuzis ili se pravis blento? Pa tvoja placa je BRUTO. To je ono koliko poslodavac hoce isplatiti da bi ti radio kod njega. BRUTO je ono koliko ti vrijedis tvom poslodavcu zaista. A koliko tebi ostane od tog bruta je stvar drzave i nameta, tako da bi te itekako trebalo biti briga koliki je taj bruto. Zamisli da je namet na placu mali, da ne uplacujemo u zdravstvo i mirovinsko, za tebe bi i dalje poslodavac bio spreman platiti 30 000 kn, samo bi ti dobio vecinu toga. 

Gledaj, ja i dalje zivim od onoga u dzepu a ne onoga o cemu se moj poslodavac mora sa ovom umjetnom tvorevinom dogovoriti.

Ja bih rado da mi se 1/3 place isplacuje preko banke a 2/3 na crno, meni je to isplatljivije, ne zanima me ni penzija ni ostale gluposti koje umjetna tvorevina pojede :D

13 godina
Old Iggy kaže...
LudaRajcica kaže...
Old Iggy kaže...

Ja to shvaćam već preko četvrt stoljeća.

Iz tog razloga je poslodavcu isplativije zaposliti tri prosječna nego jednog dobrog čovjeka jer je ukupni bruto iznos plaća isti.

A ti kad si tako pametan iskoristi olakšice pa ćeš iz bruta dobili bolji neto.

I mali hint: uvijek ugovaraj bruto, nikad neto.

isplatljivije 3 juniora? neka mu budu isplatljiviji, to je odkaz da je poslodavac kojeg treba zaobilaziti ilitiga tudum :D al jbga, takvih je vecina... zato ih mi, radnici moramo educirati! :D :D :D

s druge strane ne znam zasto bi bilo bolje dogovarati bruto placu, dogovoris neto i kada ti nije vise dosta, ides ponovo pregovarati :D

17 godina
LudaRajcica kaže...
CalvinRi kaže...

Gledaj, ja i dalje zivim od onoga u dzepu a ne onoga o cemu se moj poslodavac mora sa ovom umjetnom tvorevinom dogovoriti.

Ja bih rado da mi se 1/3 place isplacuje preko banke a 2/3 na crno, meni je to isplatljivije, ne zanima me ni penzija ni ostale gluposti koje umjetna tvorevina pojede :D

{#}

Kad budeš shvaćao te osnove, tad ćeš biti i u boljoj poziciji pregovora s poslodavcem.

A o ovom na crno da ne pričam, samo totalna budala može tako razmišljati.

17 godina
LudaRajcica kaže...
Old Iggy kaže...

Iz tog razloga je poslodavcu isplativije zaposliti tri prosječna nego jednog dobrog čovjeka jer je ukupni bruto iznos plaća isti.

isplatljivije 3 juniora? neka mu budu isplatljiviji, to je odkaz da je poslodavac kojeg treba zaobilaziti ilitiga tudum :D al jbga, takvih je vecina... zato ih mi, radnici moramo educirati! :D :D :D

s druge strane ne znam zasto bi bilo bolje dogovarati bruto placu, dogovoris neto i kada ti nije vise dosta, ides ponovo pregovarati :D

Da, isplativije je imati tri juniora, uzmeš 15 juniora i tri dobra ih mogu kontrolirati, a smanjio si trošak hladnog pogona za više od duplo.

To je standardno razmišljanje poslodavca i ne uzanima ga što ti misliš o tome dok je takvo stanje na tržištu.

Kad dogovoriš bruto, imaš prostora za manevar, kad dogovoriš neto, svaka olakšica je bolja za poslodavca, tebi isto. Npr., sad ako smanje porez na plaće, tebi ista lova, poslodavcu manji trošak. Isto i s djecom itd.

15 godina

Iggy odustani, luda rajčica očito ima još premalo godina da shvati neke stvari

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
dastefan kaže...

Pa sad je vrijeme da on i ekipa slična po godinama i razmišljanju shvati one osnovne, bitne stvari.

14 godina
odjavljen

iggy don't feed the troll

Epistula non erubescit

1 0 hvala 0
16 godina
Old Iggy kaže...
dastefan kaže...

Pa sad je vrijeme da on i ekipa slična po godinama i razmišljanju shvati one osnovne, bitne stvari.

-ignoriraš requirementsie za shvaćanje. Na silu ne ide, mora sam lupiti glavom o zid, tad se par ganglija probudi ili ne..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan

Ovo su čak i neke razumne brojke, iako bruto od 30 nema gotovo nitko u bitnijim firmama. Uglavnom se ovih 13 spominje u kontekstu visokih olakšica i raznih bonusa. Neke od najboljih domaćih firmi daju bruto 25 za najbolje seniore i to isključivo firme koje su strane podružnice. Realno, sve manje dobrih developera ostaje u Hrvatskoj zbog ovoga. Pravilo je da se odlazi vani ili da se radi za strance pa su prihodi isti kao da se i radi vani. Domaći poslodavci to dobro koriste, zarađujući omjerom nekoliko puta više od onoga što bi da posluju vani i da su locirani vani, ali kako u nas nema prakse dionica, opcija itd. ne dijele tu zaradu sa zaposlenima. Ako ima volje, dobar developer u Hrvatskoj često dnevni posao radi za ovu, a onda još par sati za istu toliku dodatnu plaću baš zato što će se vani rad više cijeniti. S vremenom mnogi potpuno napuste dnevni posao i rade ili na crno ili off-shore.

Da se razumijemo, bruto II je ogroman, poslovanje je skuplje, ali za ICT firme koje posluju sa stranim klijentima i dalje mnogo jeftinije nego da rade vani. Kako razmišlja prosječan domaći poduzetnik: bolje je zaposliti tri prosječna developera umjesto jednog skupog. Svi oni rade <8 sati, a lošiji lakše rade 10. 30k je 30k, dobila tri developera 6k ili jedan dobio 13k. Ovi za 6k će se truditi jednako ili više, a pranjem mozga im se lako sugerira da su loši i može ih se natjerati na više rada i to dovoljno kvalitetnog da proizvod ne propadne. Kad odu, lako zaposliš još 3. Ovo posebno vrijedi za firme koje posluju na domaćem tržištu (npr. s državom), gdje kvaliteta nije bitna.

I te gluposti o skupom životu vani treba objesiti mačku o rep, jer najčešće dolaze od onih kojima odgovara da ljudi ne bježe vani (i smanjuju bazen raspoložive radne snage). Stvarni život vani je skup samo za neke stvari: u pravilu su nekretnine skuplje, luksuz je skuplji, ali sve ostalo je manje-više isto, jeftinije ili ponekad maksimalno duplo skuplje, što je opet mnogo manje od porasta plaća koji je za sve najmanje 3x.

Moj PC  
3 0 hvala 0
16 godina

-nastavak na neexumovske cijene, prvo skupoća vani.. relativno. Ima skupog, ima jeftinog. Problem u centru većeg grada su skupe trgovine, obična voda,.. dok saznaš za jeftine trgovine treba vremena, kojeg nema u početnim mjesecima mladog gastarbajtera. Stan, hrana, pranje veša.. pogotovo radno vrijeme i vikendi kad ništa ne radi pa ugl jedeš u restoranu. Za nas se govori da imamo bezbroj praznika, u usporedbi s njemcima smo male bebe, fešte-karnevali.. dvadesetak država, blagdana tipa oktoberfest i pola grada se zatvori, opet ovisiš o restoranu itd..

Suma, za početni tjedan-mjesec, ode par tisuća samo na osnovnu prehranu, prijevoz i sl. Ima i jeftikaner trgovina, ali osobi bez automobila od centra grada gdje je uobičajeno biz uz upoznavanje, jednostavno u početku nije isplativo i to ako ima neki normalan stan, u suprotnom ostaju restorančići i sl. Tako da se s tim mora računati. Gablec cca 10€ restoran 30+ mjesečno je lako izračunati.

To bez problema pokrije plaća, običnog xeroxboya, programer-systemac-dev lako ostane s dovoljno novca, ali moji kriteriji/potrebe su drugačiji nego nekog mlađeg, izlasci, shopping.. mlađa osoba jednostavno to želi, za to i radi... dok stariji može krevet-posao-krevet..

Ovo je smo zbog 'onih mlađih' da se pripreme prvi mjesec, firma ugl pomogne, da akontaciju, stan itd.. ali to je količina novca koju mora imati u džepu i naravno, biti dovoljno dobar da ga idući mjesec na nogiraju.

Plaće i porezi? OK, naši porezi (postotci) su visoki s hrpom parafiskalnih nameta. Ali postoji i povrat poreza. Važnije, postotak je (karikirano) sporedan, bitna je cirfa koja se računa. Naših cca 50% ili vanjskih 40% nije toliko bitna razlika (da i vani se plaća porez, ne tako mali) jer je osnovica drastično viša. Tako su porezi u ukupnom iznosu, osjetno veći. To je samo jedan od 'izgovora' naših poslodavaca u cjenkanju. Porez na neto 5000kn ili 5000€.. a u postotku je razlika cca 10%. S manjom plaćom 2-3000€ pitanje dali mlađa osoba može/treba ići van, ali i to je dio životne škole.

Iggy dobro kaže, treba ugovoriti bruto, ali madi vjerojatno nemaju olakšice/djeca tako da im je formula jednostavna (tad dio kojeg kod nas ugl završi u džepu poslodavca može završiti na plaći), nisam siguran kakva je formula s dodatnim zdr.os. može biti da se tad isplati dogovarati neto. Dok je paradajzić zabrijao 'na ruke'.. ali tako je to s paradajzom.

Radnik, vrijedi ili ne vrijedi firmi, stvara zaradu. To je jedina formula koja je bitna poslodavcu, pa tek nakon tog sama matematika-cjenkanje. Dali su svi radnici jednaki? Ne samo IT, bilo što, zabava, konobarenje, sport, zidarija... svatko je za sebe, cjenkanje za plaću. Vrijediš toliko ili ne a poslodavac je 'trgovac' koji se zna cjenkati. Idite malo na plac, učite cjenkanje.. i to je dio 'programiranja' jer na kraju ovisi koliko vrijediš i kakav će ti biti život (standard). Ili se uglavite u neke 'lokalne struktre' država, općina.. ima zavjetrine za snalažljive i ne sanjajte o karijeri kao nogometna zvijezda. btw i nogometaš je barem 10 godina nateravao svinjsku kožu da bi postao 'netko', mladi programer koji štrika kod par mjeseci-godina misli da je nešto.. ali i to je pravo mladih, sanjarenje. Čak je i poželjna doza drskosti, go for it paradajzić!

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
Old Iggy kaže...
LudaRajcica kaže...
Old Iggy kaže...

Da, isplativije je imati tri juniora, uzmeš 15 juniora i tri dobra ih mogu kontrolirati, a smanjio si trošak hladnog pogona za više od duplo.

To je standardno razmišljanje poslodavca i ne uzanima ga što ti misliš o tome dok je takvo stanje na tržištu.

Kad dogovoriš bruto, imaš prostora za manevar, kad dogovoriš neto, svaka olakšica je bolja za poslodavca, tebi isto. Npr., sad ako smanje porez na plaće, tebi ista lova, poslodavcu manji trošak. Isto i s djecom itd.

Razumno je ovo neto-bruto ali ja zivim od neta i dogovorim neto :D pa neka si poslodavac bruto slaze kako god pozeli... nemam s time problema.

A ovo 3 seniora + 15 juniora je jedna prica.... ali 3 juniora vs 1 senior opet sasvim drukcija....

Naravno da ce poslodavac htijeti ustedijeti i uzeti jeftiniju randu snagu ali ako nema 1/4 ili 1/5 iznadprosjecnih, nece tih 3/4 ili 4/5 raditi ama bas nista korisno za poslodavca :D osim ako isti nije "mozak operacije" :)

17 godina
LudaRajcica kaže...
Old Iggy kaže...

Razumno je ovo neto-bruto ali ja zivim od neta i dogovorim neto :D pa neka si poslodavac bruto slaze kako god pozeli... nemam s time problema.

A ovo 3 seniora + 15 juniora je jedna prica.... ali 3 juniora vs 1 senior opet sasvim drukcija....

Naravno da ce poslodavac htijeti ustedijeti i uzeti jeftiniju randu snagu ali ako nema 1/4 ili 1/5 iznadprosjecnih, nece tih 3/4 ili 4/5 raditi ama bas nista korisno za poslodavca :D osim ako isti nije "mozak operacije" :)

Svi mi živimo od neta, ali s brutom se da "igrati", zato je bruto jedini način pregovaranja.

Kad znaš bruto, onda se da igrati s olakšicama, sad bi promjena poreza značila besplatnu povišicu plaće i slično. O tome ti govorimo.

Inače, svuda u svijetu se dogovara isključivo bruto, nitko ne govori o netu.

Što se ljudi tiče, to je klasičan setup. Da su manja davanja bile bi i bolje plaće i / ili više zaposlenih (juniora ili seniora, svejedno).

10 godina
protjeran
Na placu od 7500 kn neto je 1500 kn HZZO. To je tvoje, i poslodavac to placa tebi, kao i mirovinsko.
Odnosno sa bruto2 13300 kn...
Bit ce bolje kad ce se placa isplacivati bruto, pa svatko plati svoje. Ovako nr vidim razlog zasto i frizera ne bi placao poslodavac...
17 godina
koza.nostra kaže...
Na placu od 7500 kn neto je 1500 kn HZZO. To je tvoje, i poslodavac to placa tebi, kao i mirovinsko.
Bit ce bolje kad ce se placa isplacivati bruto, pa svatko plati svoje. Ovako nr vidim razlog zasto i frizera ne bi placao poslodavac...

Radi se o obaveznim i definiranim doprinosima i porezima te je jednostavnije i sigurnije da plaća poslodavac.

A frizeru možeš koliko puta i kako želiš - to nema veze s općim davanjima.

10 godina
protjeran
Ne jednom sam se susreo sa radnikom koji misli da je zdravstveno osiguranje u HR besplatno, upravo zbog toga jer ga nikada nije platio.
Ja sam mlad, imam tek 30 godina, i u zivotu sam dao preko 150.000 kuna zdravstvenom osiguranju, ne racunajuci dopunskoi razocaran sam cinjenicom da obican ultrazvuk cekam 30 dana. Jedina solucija je da poslusam pametne glave da odem privatno i "platim" ultrazvuk.
Ljudima treba placa biti isplacena brutto, i dan izbor kod kojeg ce se zdravstvenog osiguranja osigurati. Trzisno i ekonomski postoji privatni osiguravatelj koji e za 1500 kn mene brinuti mjesec dana i ako treba me zvati jednom tjedno da pita kako sam. Isto misljenje imam i za mirovinsko. Ljudima dat izbor, neka taj novac orocuju kao stednju, koju uvijek mogu prekinuti i odabrati boljeg i povoljnijeg osiguravatelja moje buducnosti.
10 godina
protjeran
A i mislim da je bitno.da ja koji pusim, radim 12 sati na dan, i nikada nisam primjerice otisao na sljeme pjesice placam isto zdravstveno kao i netko ko ne pusi, zdravo se hrani i bavi se rekreativno sportom.
To nije pravedno, ja bi u pravom sistemu placao barem u pola vise od onoga drugoga...
17 godina
koza.nostra kaže...
Ne jednom sam se susreo sa radnikom koji misli da je zdravstveno osiguranje u HR besplatno, upravo zbog toga jer ga nikada nije platio.
Ja sam mlad, imam tek 30 godina, i u zivotu sam dao preko 150.000 kuna zdravstvenom osiguranju, ne racunajuci dopunskoi razocaran sam cinjenicom da obican ultrazvuk cekam 30 dana. Jedina solucija je da poslusam pametne glave da odem privatno i "platim" ultrazvuk.
Ljudima treba placa biti isplacena brutto, i dan izbor kod kojeg ce se zdravstvenog osiguranja osigurati. Trzisno i ekonomski postoji privatni osiguravatelj koji e za 1500 kn mene brinuti mjesec dana i ako treba me zvati jednom tjedno da pita kako sam. Isto misljenje imam i za mirovinsko. Ljudima dat izbor, neka taj novac orocuju kao stednju, koju uvijek mogu prekinuti i odabrati boljeg i povoljnijeg osiguravatelja moje buducnosti.

Problem je što ljudi nisu "naviknuti" na izbor i situacija bi brzo narasla na goru od one kojoj se "čudimo" za SAD.

Ljudi bi potrošili te pare za brdo drugih gluposti i bilo bi "valjda me neće sad nešto pogoditi".

O sekundarnim problemima da ne govorimo (planiranje zdravstva itd.).

17 godina

Problem je sto hrpa ljudi ne kuzi da je bruto iznos onaj iznos kojeg su oni zaradili. E sad, druga stvar je sto od tog bruta drzava i lokalna samouprava skupi cca 50% (porezi, prirezi, davanja) i tebi ostane neto.

Rvat katolik!

1 0 hvala 0
17 godina
Old Iggy kaže...
koza.nostra kaže...

Problem je što ljudi nisu "naviknuti" na izbor i situacija bi brzo narasla na goru od one kojoj se "čudimo" za SAD.

Ljudi bi potrošili te pare za brdo drugih gluposti i bilo bi "valjda me neće sad nešto pogoditi".

Mislim da je ipak glavni problem rastrošna država koja bi istog trena slobodno mogla objaviti bankrot...

17 godina
Aldo kaže...
Old Iggy kaže...

Mislim da je ipak glavni problem rastrošna država koja bi istog trena slobodno mogla objaviti bankrot...

Rastrošnost države je problematična stavka - nepoznavanje prosječnog glasača i pravima i obavezama je ogroman problem, na stranu što valjda 95% ljudi ne zna osnovne elemente osobnog dohotka.

Želim svoj neto i sve usluge - druga varijanta "želim bruto i sam birati" je većini nezamisliva.

17 godina
koza.nostra kaže...
A i mislim da je bitno.da ja koji pusim, radim 12 sati na dan, i nikada nisam primjerice otisao na sljeme pjesice placam isto zdravstveno kao i netko ko ne pusi, zdravo se hrani i bavi se rekreativno sportom.
To nije pravedno, ja bi u pravom sistemu placao barem u pola vise od onoga drugoga...

Je bi ti onda i nekom ko ima genetske predispozicije za neku bolest takodjer naplatio vecu cifru? Ili nekom tko radi u opasnim uvjetima? Ili nekom pusacu koji slomije nogu, koliko bi njemu naplatio "servis" noge? 50% vise? A profesionalnom sportasu?

Rvat katolik!
17 godina
tnakir kaže...
koza.nostra kaže...

Je bi ti onda i nekom ko ima genetske predispozicije za neku bolest takodjer naplatio vecu cifru? Ili nekom tko radi u opasnim uvjetima? Ili nekom pusacu koji slomije nogu, koliko bi njemu naplatio "servis" noge? 50% vise? A profesionalnom sportasu?

Svaki dodatni potencijalni problem bi definirao dodatnom potrebom plaćanja. Neka plaća pušač / firma / klub.

Na stranu što bi uveo i da svi plaćamo isto, ne po postotku plaće.

17 godina

A to je kao socijalna osjetljivost pa ovi bogatiji pokrivaju ove koji imaju male prihode/nemaju prihode.

Rvat katolik!

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
tnakir kaže...
koza.nostra kaže...

Pa da, upravo ti to čovjek govori. Normalno je da platiš više ako ti je rizik veći. Probaj otići u neko komercijalno osiguranje, vidjet ćeš da će itekako tražiti sve relevantne podatke i na temelju toga izračunati rizik. Primjer ti je i auto osiguranje, kako godine prolaze tako dobivaš sve veći bonus jer rizik je manji, voziš već 5 godina bez nesreće znači voziš sigurno i dobiješ jeftinije osiguranje nego kad si mlad i lud sa 150 konja.

17 godina
tnakir kaže...

A to je kao socijalna osjetljivost pa ovi bogatiji pokrivaju ove koji imaju male prihode/nemaju prihode.

Interesantno je kako postoji socijalna osjetljivost kod plaćanja, a nema je kad je potrebno liječenje.

17 godina

Pa bogati nisu ludi da se lijece tu kod nas i da cekaju na rendgen mjesec dana, a na koju drugu pretragu i nekoliko puta duze.

Rvat katolik!

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...
koza.nostra kaže...

Radi se o obaveznim i definiranim doprinosima i porezima te je jednostavnije i sigurnije da plaća poslodavac.

A frizeru možeš koliko puta i kako želiš - to nema veze s općim davanjima.

Za državu. Za sve nas skupa je lošije. Bitno.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice