Koja hrpa gluposti. Dovoljno mi je da krenem od sebe, bio sam 4 godine bez posla, od 29. do 33. god. (iako sam poslao 1000 molbi itd) i osim novca nije mi falilo apsolutno ništa. Sada radim već 2 godine u jednoj javnoj garaži i posao mi je 95% vremena čitati bug online (i ostale gluposti na netu). Ovdije sjedim i čekam da se upali neki alarm (možda jednom mjesečno) i imam prosječno 5-10 naplata po smjeni koje traju u prosjeku 30 sekundi a u noćnoj praktički cijelu noć gledam filmove. I sada bih molio da mi netko objasni kako mene ovakav posao može ispunjavati? I koja bi mi razlika bila da kući sjedim za svojim (5 puta jačim) PCem i igram witchera i čitam BOL?
Bio sam u zadnje vrijeme nekoliko puta na istarskom ipsilonu i na pola naplatnih kućica radi čovijek a pola su zamjenili automatima koji rade isto efikasno, i sada kako bi se netko trebao osjećati ispunjen radu na takvom mjestu kada znaš da tvoj posao može raditi običan automat za naplatu...
Naravno dok sam bio bez posla sam puno puta čuo komentare pogotovo od obitelji "kako ne poludim", evo ja to ne mogu shvatiti.
Tako je. Promjene se događaju, i na nama je samo da nađemo dobar modus funkcioniranja prilagodbi novoj paradigmi.
Netko tko se depra i dosađuje kod kuće, neće biti ništa sretniji ni na repetitivnom ili zatupljujućem poslu.
Postoje relativno jednostavni poslovi za koje su roboti preskupi da bi ih zamijenili.
Evo ja npr za troje gaća i dvije majce ne palim veš mašinu, operu se "ručno". Za šišanje grmića na prozoru ne palim motorni trimer.
Mnoge uslužne djelatnosti kao vrtlarski radovi ili majstorski popravci su takve. Budu li roboti baš tako napredni i funkcionalni, a može se organizirati
za dobijanje garantiranog prihoda neku društveno korisnu stvar.
Uglavnom, neznam čemu neki vole deprati i prizivati distopiju.
Nikad nam nije bio u povijesti bolji standard zahvaljujući napretku nauke, medicinske skrbi, stanogradnje i industrije,
ali i dalje velika većina ima dojam da smo grozno i da će biti gore. Malo za ilustraciju. Dolje su vam fotke današnjeg CENTRA
Zagreba iz 1925 (u ovim vagonima se stanovalo). Broj ljudi koji su imali tekuću vodu, kućni zahod i struju je bio manji
(ne samo broju nego i postotku stanovništva) nego ih danas ima milijun eura na računu.