Hoće li roboti uzrokovati masovnu nezaposlenost?

poruka: 85
|
čitano: 10.958
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Hoće li roboti uzrokovati masovnu nezaposlenost?".
17 godina
neaktivan
Re: Hoće li roboti uzrokovati masovnu nezaposlenos
overhaul kaže...
Ivo Robić kaže...

Vidi se da ste mladi i neiskusni, ako se nastavi ova e(re)volucija vecina ce ljudi biti robovi, fizicki ili virtualni. Bogati ce bit jos bogatiji, a ostatak ljudi ce zivjeti na granici egizistencije. 

Da hm, hvala na komplimentu. Većina ljudi su sad robovi. U smislu da nisu slobodni odlučiti da bi sutra na pecanje - jer eto petak je "radni dan".

Pa ko te tjera da ideš raditi? Imaš slobodu odlučiti da li želiš raditi i da li ne želiš raditi, imaš slobodu odlučiti i gdje i za koga želiš raditi, a imaš slobodu i biti samostalno zaposlen pa možeš pecat svaki dan, a može ti čak i pecanje biti posao.

16 godina
??? Pa pricamo o scenariju u kojem vecina ljudi nece imati slobodu izabrati raditi jer ce ih zamjeniti efikasniji roboti, a ljudima ce se davatdohodak samo da bi trosili
14 godina
Dominik3333 kaže...
Zajamceni dohodak vrlo je opasno primjeniti na vrstu Homo, to je prckanje po temeljima covjecanstva. Sustav u kojem vecina stanovnistva nista ne radi, vec je prisiljen iskljucivo trositi, dovela bi do epidemije psihickih bolesti, kojekakvih poremecaja licnosti i povrh svega suicidalnosti (sto je mozda i cilj svjetski lidera, bez ikakvih TZ). Naime kroz citavu povijest ljudskog roda, covjek je morao nesto raditi da bi prezivio-prvo je lovio i skupljao bobice, poslije orao i cuvao stoku, a danas ide na posao. Kada bi cijeli dan besposlicario, sve bi mu vise bilo dosadno, u sve mu bi izgubio smisao, a onda i u vlastitom zivotu i poceli bi se javljati gore navedeni problemi. Koliko god mi mislili da mozemo, cijeli dan, svaki dan nista ne raditi samo hedonizirati-citati, igrati, je***i, gledati, piti i zderati, to je nemoguce-instiktivno u Homou javlja osjecaj besmislenosti, ponajvise zbog nedostatka satisfakcije, nestaje glavni pokretac zivota-smislenost, ispunjenost, osjecaja da je koristan. Do sada bi dosao zadovoljan time sto je ulovio svinju, sto mu je izrastao kukuruz, sto je dobro ispekla kruh, sto je dobro iskopao rudnik, sto je dobro isprogramirao, dobio parnicu ili sklopio big deal - a stobi sa robotima i zajamcenim dohotkom!?

Odličan komentar.

Nije rješenje da se uopče ne radi, već da se smanji radni dan.

Nekada se radilo po 12h, danas 8h (barem službeno), a u budučnosti bi to moglo biti 6h.

Sa 6-satnim radnim danom, povečala bi se potreba za novom radnom snagom i smanjila nezaposlenost.

17 godina
Dominik3333 kaže...
Zajamceni dohodak vrlo je opasno primjeniti na vrstu Homo, to je prckanje po temeljima covjecanstva. Sustav u kojem vecina stanovnistva nista ne radi, vec je prisiljen iskljucivo trositi, dovela bi do epidemije psihickih bolesti, kojekakvih poremecaja licnosti i povrh svega suicidalnosti (sto je mozda i cilj svjetski lidera, bez ikakvih TZ). Naime kroz citavu povijest ljudskog roda, covjek je morao nesto raditi da bi prezivio-prvo je lovio i skupljao bobice, poslije orao i cuvao stoku, a danas ide na posao. Kada bi cijeli dan besposlicario, sve bi mu vise bilo dosadno, u sve mu bi izgubio smisao, a onda i u vlastitom zivotu i poceli bi se javljati gore navedeni problemi. Koliko god mi mislili da mozemo, cijeli dan, svaki dan nista ne raditi samo hedonizirati-citati, igrati, je***i, gledati, piti i zderati, to je nemoguce-instiktivno u Homou javlja osjecaj besmislenosti, ponajvise zbog nedostatka satisfakcije, nestaje glavni pokretac zivota-smislenost, ispunjenost, osjecaja da je koristan. Do sada bi dosao zadovoljan time sto je ulovio svinju, sto mu je izrastao kukuruz, sto je dobro ispekla kruh, sto je dobro iskopao rudnik, sto je dobro isprogramirao, dobio parnicu ili sklopio big deal - a stobi sa robotima i zajamcenim dohotkom!?

Mislim da je zajamčeni dohodak samo osnova. U smislu da dobiješ dovoljno novca da možeš skromno živjeti, a za ostatak se moraš pobrinuti sam ako ti je to bitno i ako si sposoban. Nitko ne kaže da zajamčeni dohodak znači da ne radiš ništa. Samo nisi prisiljen pronaći zaposlenje od 8+ sati dnevno koje ti osigurava egzistenciju. 

17 godina
neaktivan

Sve u svemu, zanimljiva desetljeća su pred nama....  

Lijep pozdrav ;)
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
Zakljucak je da treba zavrsit skolu ili fax za odrzavanje tj. programiranje robota kako bi imali posla u buducnosti.
17 godina
NEW_MAN kaže...
Zakljucak je da treba zavrsit skolu ili fax za odrzavanje tj. programiranje robota kako bi imali posla u buducnosti.

To je svakako dobar savjet, no problem je što mnogi ljudi nemaju kapaciteta ili mogućnosti tako nešto raditi. 

17 godina
Onda potrazit karieru u obliku rada ko Blade Runner. Lovit robote za lovu :) jer kad tad budu poceli radit sranja. Sigurno se bude nasla budala koja bude slozila nekakav AI koji bude radil probleme. To je samo pitanje vremena i normalan korak u evoluciji.
17 godina
odjavljen

I Blade Runner je bio robot, zar nisi gledao film?

Moj PC  
1 1 hvala 0
15 godina

Denise,

zasto bih ja kao poslodavac imao nekoga da radi 6 sati (tj dvije ili vise osobe) ako mogu platiti nekoga tko je motiviran da radi 8+ sati. Meni je u interesu da uvijek smanjim troskove (uvijek) - kako je ekonomija trenutno napravljena, sto su troskovi manji, to je veca zarada. Ja mogu imati "dobro" srce i zaposliti vise ljudi, ali ista stvar je i sa "robotima" - oni rade 24/7 - nema bolovanja, nema "human" issues and so on. Razlog zasto imam robote su "manji" troskovi (nakon XX mjeseci jelte).

Ja bih volio da imamo drustvo (kao u star trek) - ali ljudi kada dobiju nesto for nothing - su u principu lazy i nisu motivirani. Ja neznam kakav ce biti future, ali ce biti gadno for sure.

17 godina
Nemon nije na tebi da biras nego da radis po zakonu. Trenutno je zakon kakav je i satnica je smanjena kako bi se zaposlili dodatni ljudi jer su prije ljudi duze radili i manji broj ljudi je odradio posao za koji sada trebas vise ljudi.

Mozda smanje satnicu za dodatnih sat dva kako bi natjerali na zaposljavanje dodatnih ljudi. To se regulira zakonom i tvoje zelje i razmisljanja u tom slucaju prestanu biti relevantni ako mislis radit po zakonu.

Jasno nam je tvoje razmisljanje i normalno da su tvoji interesi tebi bitniji od interesa drugih.

Pogledaj kineze kak rade ko crvi 12 sati na dan. To je zato jer se kod njih to smije a ima ljudi spremni za tako nesto. Kaj je najbolje rade subote i nejdelje pa ti budi konkurentan liku koji radi vise nego ti.
12 godina
C64 kaže...
Dominik3333 kaže...
Zajamceni dohodak .....

Odličan komentar.

Nekada se radilo po 12h, danas 8h (barem službeno), a u budučnosti bi to moglo biti 6h.

Sa 6-satnim radnim danom, povečala bi se potreba za novom radnom snagom i smanjila nezaposlenost.

...ja bi reka da je obrnuto....a i ova pretpostavka da čovjek van posla od 8 h nema ništa za radit nego se j...t,žderat i drkat po igricama je van svake pameti. Iz toga možemo zaključit da sve kućanice imaju nekakvu psihičku bolest. 

Dapače prije da bi nam mladost bila normalnija...jer bi ih ima ko odgajat.

17 godina
neaktivan
U Hrvatskoj je prije 20 godina započet eksperiment s penzioniranjem ljudi u naponu radne sposobnosti. Ako je suditi po dosadašnjim rezultatima, u utopijskom društvu gdje neće biti potrebe za radom svi će provoditi vrijeme u kladionicama, šatorima ili na raskršćima sjedeći na plinskim bocama.
Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
16 godina
neaktivan

Ne znam zašto se brinemo i uopće diskutiramo o tome. Opće poznato je da u Rvackoj nema industrije, jedinu priliku vidim u zamjeni šalterskih teta sa robotima. Opet svi sretni i zadovoljni... 
Ne vidim baš uskoro zamjenu konobara robotima, tako da nam gospodarstvo može odahnuti

There are no stupid questions, just stupid people!
Poruka je uređivana zadnji put pet 19.6.2015 11:00 (M4R10.1).

2 0 hvala 0
17 godina
Nemon kaže...

Denise,

zasto bih ja kao poslodavac imao nekoga da radi 6 sati (tj dvije ili vise osobe) ako mogu platiti nekoga tko je motiviran da radi 8+ sati. Meni je u interesu da uvijek smanjim troskove (uvijek) - kako je ekonomija trenutno napravljena, sto su troskovi manji, to je veca zarada. Ja mogu imati "dobro" srce i zaposliti vise ljudi, ali ista stvar je i sa "robotima" - oni rade 24/7 - nema bolovanja, nema "human" issues and so on. Razlog zasto imam robote su "manji" troskovi (nakon XX mjeseci jelte).

Ja bih volio da imamo drustvo (kao u star trek) - ali ljudi kada dobiju nesto for nothing - su u principu lazy i nisu motivirani. Ja neznam kakav ce biti future, ali ce biti gadno for sure.

Jer ti glupe stvari radi robot, a za kompleksne stvari ti se ne isplati nekog zapošljavati na puno radno vrijeme. Primjerice, platiš nekom x novaca da tvojoj firmi vodi profil na društvenim mrežama. Ili platiš nekom x novaca da ti sredi nekakve grafičke stvari. To se događa i sve više ljudi, sve više usko specijaliziranih profesionalaca radi na takav način. 

Takvi profesionalci i danas žive osjetno bolje nego recimo prodavačica u konzumu. Samo što se u tom novom sustavu prodavačica u konzumu ne bi morala bojati za egzistenciju nego bi mogla živjeti od "naknade" i recimo zaraditi nešto ekstra time što će profesionalcu s vremena na vrijeme pričuvati djecu, kućnog ljubimca, opeglati veš i slično. Opet kažem, ima hrpa ljudi koji i dan danas rade na ovaj  način (dakle u ovom slučaju mislim na prodavačicu u Konzumu/Intersparu...whatever) - rade za neku mizeriju i onda još rade ekstra da bi si povećali životni standard. To nije pošteno jer oni nisu birali u kakvoj će se obitelji roditi, u kojem gradu će se roditi i u koliko će mentalno biti sposobni za usvajanje kompleksnih znanja koja su potrebna za "uspjeh" u životu. 

13 godina
neaktivan
Visak kaže...
U Hrvatskoj je prije 20 godina započet eksperiment s penzioniranjem ljudi u naponu radne sposobnosti. Ako je suditi po dosadašnjim rezultatima, u utopijskom društvu gdje neće biti potrebe za radom svi će provoditi vrijeme u kladionicama, šatorima ili na raskršćima sjedeći na plinskim bocama.

Nezaposlen čovjek ima vremena za:

• Posvećenost nauci i istraživanju
  • Književnost: klasike, ali i djela iz najudaljenijih krajeva svijeta
  • Konzumiranje glazbe, istančavanje ukusa 
  • Svladavanje instrumenata: od harfe do kontrabasa
  • Obilaske muzeja, kazališta i mnogih manifestacija koje donose kulturno produhovljenje
  • Vajarstvo, slikarstvo i kratke filmske uratke
  • Usavršavanje svog tijela vježbama za koje običan čovjek nema vremena
  • Putovanja po cijeloj planeti
  • Uvježbavanje socijalnih sposobnosti zbog toga što je atraktivan i pun znanja

Dok zaposlen čovjek radi 10 sati, odmara se 5 i spava 9. Zaposleni čovjek je inferioran u svakog pogledu.

Tražim anime shoegaze djevojku. Slonovi, žbljohe i grobovi neka se ne javljaju.
17 godina
Onjegin kaže...
Visak kaže...

Nezaposlen čovjek ima vremena za:

• Posvećenost nauci i istraživanju
  • Književnost: klasike, ali i djela iz najudaljenijih krajeva svijeta
  • Konzumiranje glazbe, istančavanje ukusa 
  • Svladavanje instrumenata: od harfe do kontrabasa
  • Obilaske muzeja, kazališta i mnogih manifestacija koje donose kulturno produhovljenje
  • Vajarstvo, slikarstvo i kratke filmske uratke
  • Usavršavanje svog tijela vježbama za koje običan čovjek nema vremena
  • Putovanja po cijeloj planeti
  • Uvježbavanje socijalnih sposobnosti zbog toga što je atraktivan i pun znanja

Dok zaposlen čovjek radi 10 sati, odmara se 5 i spava 9. Zaposleni čovjek je inferioran u svakog pogledu.

Ovo je čisto idealiziranje kao što je kolega Visak istaknuo u svom sarkastičnom komentaru. :)

16 godina

Neće.

Ovo nije ni prvi ni zadnji put u povijesti da se ljudski rad zamjenjuje strojevima (pa bili oni i roboti), a to što dio radnih mjesta nestaje opet nije prolem, jer se otvaraju nova radna mjesta u novim granama ekonomije koje prije nisu ni postojale.

U konačnici, tj. kada budemo u mogućnosti sav ljudski rad mogli zamjeniti radom robota, potreba za novcem kao mjerom vrijednosti će nestati, kao i potreba za ljudskim radom, tako da to što netko nema posla neće biti problem (uostalom i kroz ljudsku povijest je bilo primjera kada čitavi društveni slojevi nisu morali raditi, pa se nije dogodilo ništa strašno). Tada će svakako doći do promjene društevnog sustava, jer ovaj današnji sustav, naslijeđen iz prošlog stoljeća, neće biti funkicionalan u promijenjenim uvjetima. Jedini problem koji će trebati riješiti, biti će raspodjela resursa, jer kao što znamo, resursi nisu neograničeni, a ljudska pohlepa ima tendenciju stalnog rasta.

Pravo pitanje je, da li će se sadašnji ekonomski sustav raspasti prije potpunog prelaska u, gore opisano, 'utopijsko' društvo, jer već sada imamo stanje u kojem 5% stanovništva kontrolira 95% ukupnog bogatsva (80-ih godina odnos je bio 20%-80%), a daljnje osiromašenje 'srednjog sloja' koje je 'pokretač gospodarstva' može dovesti samo do sve češćih i sve jačih ekonomskih kriza, koje u konačnici mogu dovesti do korijenitih promjena u društevnom poretku.

5 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
C64 kaže...

Odličan komentar.

Neke zemelje razmatraju radni tjedan od četiri dana, što se meni čini osobito primamljivo.

SoSlI' bopummeH motlhbogh val.
16 godina

To si ti zakljucio jer ocito smatras  da kucanice nista ne rade...čišćenje, kuhanje, ranje,  osobito spomenuto odgajanje djece i ostale poslove kucanica ja itekako cijenim i postujem i smatram da je to posao kao i svaki drugi i to sa puno prekovremenih...ali vec danas imas robota koji sam usisava, automobili sami voze (djecu, špaceraj), a sto ce tek bit za par desetljeca. 

Bolji je primjer koji je netko vec spomenuo- preuranjeno umirovljenih osoba kod nas,  protiv kojih nemam nista protiv, ali cinjenica je da ne znaju sto ce sa sobomi i zivoti su im vrlo nekvalitetni, sto potvrduje moju teoriju.

16 godina

Da Onjegin sada ce se sva radnicka klasa, plavi ovratnici, poceti baviti znanstvenim istrazivanjima, knjizevnoscu, sviranjem i slusanjem klasicne glazbe i ostalim umjetnostima... pretpostavljam da me pojedinci tu ironicno sprdaju ali nema veze, vidjet cemo za pedesetak godina tko je bio u pravu LOL

Poruka je uređivana zadnji put pet 19.6.2015 12:14 (Dominik3333).
17 godina
neaktivan
fredii kaže...

Kada su parni strojevi zamijenili radničke ruke, situacija je toliko uzavrela da je vojska morala čuvati tvornice. Bez otvaranja novih zanimanja, dogodit će se isto. Pa čak i tamo gdje se misli da je to nemoguće.

Jer su ljudi bili needucirani, pa im je parni stroj bila "magija", vrag.

Parni stroj je zamjenio jedan vid besmislenog fizičkog rada, pa smo izumili računala.

Tako je bilo i prije 3o godina sa tim istim računalima, pa danas milijuni ljudi rade na stvaranju softvera.

Poanta - progres. Parnim strojem nije stala ljudska kreacija niti svrhovitost, niti pronalazak novih poslova.

Mjenjamo se i to je divno.

(Ali zabrinjava me da netko u 2015. izjavi ovakvu rečenicu i dobije TU)

Xanzzu kaže...

U potpunosti se slažem.

Tehnološka revolucija bi mogla donjeti utopiju, ali uzevši u obzir ljudsku narav, a i povjest, teško da će se to dogoditi.

Po mojoj veuma neifnormiranoj i na ničim baziranoj procjeni preuzimanje poslova dogoditi će se brže nego što su predvidjeli u ovo članku.

Ali, treba biti optimističan :)

Utopija je eto neka riječ, kao i povijest, oko koje se ljudi sa nekritičkim razmišljanjem ulove pa razglabaju gluposti.

Povijest ima samo jednu činjenicu - da sa vremenom postaje veća. Svakim većim povijesnim događanjem mijenja se kontekst i mjenja se Social Contract, čime efektivno prijašnji postaje potpuno nevažeći.

Zato su filozofija i logika daleko bitnije grane znanosti - dok je povijest tek nakupina točnih i polutočni natuknica i potpunih nagađanja.

lllnuclearlll kaže...

Mene zanima odgovor na drugo pitanje.

Dakle roboti će zamijenit radnike... OK, sve 5.

Dakle milijuni ljudi će ostati bez posla i bez primanja.

Roboti će proizvoditi robu...

Ključno pitanje je:

Tko će kupovati tu robu kad ljudi neće imat para jer neće radit? Dakle na kraju će skupi roboti postat hrpa starog željeza jer će biti niškoristi...

Ovakva revolucija u proizvodnji mora doći i s drugačijim društvenim poretkom i drugačijom politikom, inače se vraćamo u feudalno doba što neće dobro završit. Pogotovo ne danas kad je u igri puno jače i moćnije oružje nego ikada prije na planetu.

Ovo nema nikakvog smisla.

Tom69 kaže...

Svako stoljeće ima svoje ludiste koji uništavaju strojeve za koje smatraju da im uzimaju posao.

Luddisti kao i većina pokreta u povijest imaju mnogo koloritniju sliku nego što se misli.

Opet se vraćamo na konekst, kritičko razmišljanje i logiku.

Dva događaja možda nemaju nekakve veze, no možda utječu na međusoban razvoj.

Uzrok nije povod, povod nije uzrok. Gavrilo Princip je povod I. sv Rata, no nije uzrok.

Tako i Ludditi imaju svašta nešta za ispričati, ne samo da su bili pomahnitala masa seljaka koja se bojala đavla u mašini.

U samom uvodu je fenomenalna rečenica - nemoguće je biti Luddit, samim time je i većina ovih komentara besmislena. Ljudi se prilagode (kao što je Avatar zaradio 2 milijarde dolara, a eto neki šonjo što je govori u mikrofon za Radio Drame je dobio otkaz)

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
17 godina
protjeran

Ovo isto sam slušao i kad sam bio u Titovim pionirima.

Svaki put se grohotom nasmijem na ovake pokušaje predviđanja budućnosti iz graha. 

You are like the Michael Jordan of being a son of a bitch.
Moj PC  
4 0 hvala 0
17 godina

Meni je već budućnost počela. Radim 4h dnevno, imam zajamčeni dohodak od google oglasa. Ako radim više od 4h to je samo dodatna zarada. Moj posao uglavnom obavljaju tisuće malih softverskih robota (skripti) koje sam sam napisao i koje me alarmiraju ukoliko treba rješiti neki složeniji problem koje oni ne znaju.

4h igram igrice i gledam serije da ubijem dosadu. 1h treniram da ne zakržljam fizički. Ostatak vremena provodim sa ženom i djetetom. 

I'm silicon-based life-form
Moj PC  
4 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
wyks kaže...

Jer su ljudi bili needucirani, pa im je parni stroj bila "magija", vrag.

Parni stroj je zamjenio jedan vid besmislenog fizičkog rada, pa smo izumili računala.

Tako je bilo i prije 3o godina sa tim istim računalima, pa danas milijuni ljudi rade na stvaranju softvera.

Poanta - progres. Parnim strojem nije stala ljudska kreacija niti svrhovitost, niti pronalazak novih poslova.

Mjenjamo se i to je divno.

(Ali zabrinjava me da netko u 2015. izjavi ovakvu rečenicu i dobije TU)

Xanzzu kaže...

U potpunosti se slažem.

Tehnološka revolucija bi mogla donjeti utopiju, ali uzevši u obzir ljudsku narav, a i povjest, teško da će se to dogoditi.

Po mojoj veuma neifnormiranoj i na ničim baziranoj procjeni preuzimanje poslova dogoditi će se brže nego što su predvidjeli u ovo članku.

Ali, treba biti optimističan :)

Utopija je eto neka riječ, kao i povijest, oko koje se ljudi sa nekritičkim razmišljanjem ulove pa razglabaju gluposti.

Povijest ima samo jednu činjenicu - da sa vremenom postaje veća. Svakim većim povijesnim događanjem mijenja se kontekst i mjenja se Social Contract, čime efektivno prijašnji postaje potpuno nevažeći.

Zato su filozofija i logika daleko bitnije grane znanosti - dok je povijest tek nakupina točnih i polutočni natuknica i potpunih nagađanja.

Da, tvornice su se čuvale jer su ljudi vjerovali da je sotona unutra - ne zato što su im uzeli posao i način ostvarivanja dohotka.

A kada jednog, recimo vozača, zamjeni autonomno vozilo, on će sjesti, kritički razmisliti i zaključiti da je vrijeme za prilagodbu. Čovjek će se baciti u programiranje ili možda u znanost i fiziku. Jer svi znamo da ljudi vole promjene i da su se voljni prilagoditi. A i povjest to potvrđuje! I prije nego što odgovoriš - nisu bili voljni bili su prisiljeni.

A kad smo već tako pametni - utopija je jedna riječ, koja se sasvim slučajno, spominje u ovom članku. Ja sam je iskoristio - vjerujem isto kao i autor ovog članka - kao karakterizaciju pozitivnih promjena koje bi mogle doći. Ne vjerujem da je autor očekiva da se itko uhvati doslovnog smisla te riječi, a znam da nisam niti ja. Vidim da ti je filozofija bitna, pa daj mi molim te još malo objasni zašto je toliko pogrešno što sam naveo utopiju kao riječ jer zbilja ne razumijem, nisi ništa rekao.

Kao što sam kažeš, "Utopija je eto neka riječ, kao i povijest, oko koje se ljudi sa nekritičkim razmišljanjem ulove pa razglabaju gluposti.", pa daj se molim te uhvati nje još jedanput i probaj mi to malo bolje izfilozofirati.

A kad smo kod povjesti, ovdje nije riječ o tome dali je Tito imao ljubavnicu ili ne. Ljudi neće biti sretni zbog gubitka posla, ljudi se neće lako prilagoditi, i pitanje je dali će ove promjene u konačnici biti pozitivan za čovječanstvo. Ej, pa to sam već rekao!

Ali i povjest je jedna od riječi kod "koje se ljudi sa nekritičkim razmišljanjem ulove pa razglabaju gluposti", pa daj se molim te onda još jedanput osvrni i na korištenje te riječi.

SoSlI' bopummeH motlhbogh val.
17 godina
neaktivan
Xanzzu kaže...

Da, tvornice su se čuvale jer su ljudi vjerovali da je sotona unutra - ne zato što su im uzeli posao i način ostvarivanja dohotka.

A kada jednog, recimo vozača, zamjeni autonomno vozilo, on će sjesti, kritički razmisliti i zaključiti da je vrijeme za prilagodbu. Čovjek će se baciti u programiranje ili možda u znanost i fiziku. Jer svi znamo da ljudi vole promjene i da su se voljni prilagoditi. A i povjest to potvrđuje! I prije nego što odgovoriš - nisu bili voljni bili su prisiljeni.

Ne znam kad ti živiš?

U 19. stoljeću ili oko datuma navedenog na zaglavlju članka.

Što bi postigli ti ljudi koji te tako relevnatne 1798. ili 1824. htjeli unišititi parni stroj? Eto moj prijatelj pali vešmašinu preko WiFi-a. Stvarno su puno postigli ti napadači tvornica.

Da, netko će ostati bez posla. Ostali su mnogi i ostajati će mnogi. Po kojem ti kriteriju misliš razlikovati osobu koja je izgubila posao zbog tržišnih utjecaja, ili osobou koja je posao izgubila zbog lošeg poslovanja ili osobu koja je izgubla posao zbog robota ostavljam tvojoj "trenutnoj" moralnoj vertikali.

Xanzzu kaže...
A kad smo već tako pametni - utopija je jedna riječ, koja se sasvim slučajno, spominje u ovom članku. Ja sam je iskoristio - vjerujem isto kao i autor ovog članka - kao karakterizaciju pozitivnih promjena koje bi mogle doći. Ne vjerujem da je autor očekiva da se itko uhvati doslovnog smisla te riječi, a znam da nisam niti ja. Vidim da ti je filozofija bitna, pa daj mi molim te još malo objasni zašto je toliko pogrešno što sam naveo utopiju kao riječ jer zbilja ne razumijem, nisi ništa rekao.

Kao što sam kažeš, "Utopija je eto neka riječ, kao i povijest, oko koje se ljudi sa nekritičkim razmišljanjem ulove pa razglabaju gluposti.", pa daj se molim te uhvati nje još jedanput i probaj mi to malo bolje izfilozofirati.

Utopija kao riječ nema neki značaj - ideal kojeg zbog sadašnjih problema kuju ljudi koji zapinju u prošlosti i tmurnoj sadašnjosti.

Reako si da: Tehnološka revolucija bi mogla donjeti utopiju, ali uzevši u obzir ljudsku narav, a i povjest, teško da će se to dogoditi.

Homo nešto je sanjao o utopiji u kojoj ga neće pojesti divlje zvijeri

Grk je sanjao o utopiji u kojoj ga neće susjedni Polis satrati u prah.

Neki poganin je sanjao o utopiji u kojoj ga neće spaliti sunce i pojesti noć.

Crnac je sanjao o utopiji u kojoj neće biti rob.

Nezaposlen sanja o utopiji u kojoj priskrbljuje kruh svojoj familiji.

Ti imliciraš utopiju u kojoj očekuješ poštenje, moral, prosperitet, ali ju odmah tmuriš "povijesnim pokazateljima".

Pa sad pročitaj kako se utopija mjenjala - i odgovori kako to da je neki primjer iz povijesti ikada negativno utjecao na budućnost.

Socijalni ugovor se mjenja iz dana u dan. Nekada to niti ne shvatiš jer se trenutno prilagodiš - kao što je bilo sa računalima i 30 000 poslova koje su računala zamjenila u pazi - niti 30 godina.

A čovječanstvo je tu, i svi se trude nešto raditi i svima je više manje ok.

Xanzzu kaže...

A kada jednog, recimo vozača, zamjeni autonomno vozilo, on će sjesti, kritički razmisliti i zaključiti da je vrijeme za prilagodbu. Čovjek će se baciti u programiranje ili možda u znanost i fiziku.

Pa i hoće. Ne odmah, ne sutra, ne za 17 dana.

Ali sposobnost ljudi da se prilagode je nemjerljiva i eksponencijalno se povećava.
Ne razumiješ kontekst razvoja.

Recimo jedan 60-godišnjak je prolazio kroz sve promjene bitnih stvari za uspjeh. Pa mu je normalno teže shvatiti nešto novo. No ako uzmemo jednog nepismenog stanovnika Centralne Afrike, on će puno prije shvatiti što mu je potrebo i puno će prije shvaitit logiku napretka.

Zašto?

Jer rafiniramo proces širenja potrebitih znanja, pa će netko nepismen dobiti najsofisticiraniju verziju, te će biti spreman na daljnje usavršavanje.

E sad, ti si se sad tu uhvatio čovjeka koji ima manji potencijal, no on je manje bitan u toj priči. Današnji dječarac ima na neki eksponent jači potencijal za prilagodbu, no ono što je bitno, samim time će i svima ostalima olakšavati prilagodbu - jer će rafinirati proces učenja.

Xanzzu kaže...

Pa upravo i jest nebitna. Jer u trenutku kad se takav neki društveni progres i ostvari, neće biti btina klasifikacija. Kao što smo napredovali od bičevanja robova u istospolne brakove, tako nema razloga ne vjerovati u daljni progres, bez strašenja nekom tamo nebitnom tmurnom prošlošću.

Na tebe utječe mnoštvo stavri, sama činjenica da se današnji pojedinac rađa u svijetu u kojem nema straha od globalnog bičevanja robova znači da će takav pojedinac imati veći potencijal za razvitak tog svijeta. Njegov socijalni ugovor/kontekst je drugačiji od tvoga i njegov je životni progres apsolutno drugačiji.

Zato je kontekstualno vozač kamiona nebitan, jer je danas kontekstualno nebitan i čovjek koji je skupljao urin kako bi amonijakom iz urina obrađivao tvrdu kožu.

Vozač autobusa je mukotrpan posao.

Xanzzu kaže...
A kad smo kod povjesti, ovdje nije riječ o tome dali je Tito imao ljubavnicu ili ne. Ljudi neće biti sretni zbog gubitka posla, ljudi se neće lako prilagoditi, i pitanje je dali će ove promjene u konačnici biti pozitivan za čovječanstvo. Ej, pa to sam već rekao!

Ali i povjest je jedna od riječi kod "koje se ljudi sa nekritičkim razmišljanjem ulove pa razglabaju gluposti", pa daj se molim te onda još jedanput osvrni i na korištenje te riječi.

Ali ljudi neće paliti tvornice. Jer ne žive u 19. stoljeću.

Jer će razumijeti da se Ludditom ne može biti - jer koristiš vešmašinu, koristiš mikrovalnu, koristiš računalo. Tako će i koristiti i tehnologiju koja garantira progres.

Neke ideje ne uspiju. Neke su jako loše.

To je nešto što zaustavljanje automatizacije mukotrpnih poslova neće promjeniti.

Tvoje pejorativno spominjanje filozofije i logike je tema mnogo opširnije rapsrave, pa neću sad o tome.

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
12 godina
neaktivan
Dominik3333 kaže...

Zajamceni dohodak vrlo je opasno primjeniti na vrstu Homo, to je prckanje po temeljima covjecanstva. Sustav u kojem vecina stanovnistva nista ne radi, vec je prisiljen iskljucivo trositi, dovela bi do epidemije psihickih bolesti, kojekakvih poremecaja licnosti i povrh svega suicidalnosti (sto je mozda i cilj svjetski lidera, bez ikakvih TZ). Naime kroz citavu povijest ljudskog roda, covjek je morao nesto raditi da bi prezivio-prvo je lovio i skupljao bobice, poslije orao i cuvao stoku, a danas ide na posao. Kada bi cijeli dan besposlicario, sve bi mu vise bilo dosadno, u sve mu bi izgubio smisao, a onda i u vlastitom zivotu i poceli bi se javljati gore navedeni problemi. Koliko god mi mislili da mozemo, cijeli dan, svaki dan nista ne raditi samo hedonizirati-citati, igrati, je***i, gledati, piti i zderati, to je nemoguce-instiktivno se  u Homou javlja osjecaj besmislenosti, ponajvise zbog nedostatka satisfakcije, nestaje glavni pokretac zivota-smislenost, ispunjenost, osjecaja da je koristan. Do sada bi dosao zadovoljan time sto je ulovio svinju, sto mu je izrastao kukuruz, sto je dobro ispekla kruh, sto je dobro iskopao rudnik, sto je dobro isprogramirao, dobio parnicu ili sklopio big deal - a sto bi sa robotima i zajamcenim dohotkom!?

Koja hrpa gluposti. Dovoljno mi je da krenem od sebe, bio sam 4 godine bez posla, od 29. do 33. god. (iako sam poslao 1000 molbi itd) i osim novca nije mi falilo apsolutno ništa. Sada radim već 2 godine u jednoj javnoj garaži i posao mi je 95% vremena čitati bug online (i ostale gluposti na netu). Ovdije sjedim i čekam da se upali neki alarm (možda jednom mjesečno) i imam prosječno 5-10 naplata po smjeni koje traju u prosjeku 30 sekundi a u noćnoj praktički cijelu noć gledam filmove. I sada bih molio da mi netko objasni kako mene ovakav posao može ispunjavati? I koja bi mi razlika bila da kući sjedim za svojim (5 puta jačim) PCem i igram witchera i čitam BOL?

Bio sam u zadnje vrijeme nekoliko puta na istarskom ipsilonu i na pola naplatnih kućica radi čovijek a pola su zamjenili automatima koji rade isto efikasno, i sada kako bi se netko trebao osjećati ispunjen radu na takvom mjestu kada znaš da tvoj posao može raditi običan automat za naplatu...

Naravno dok sam bio bez posla sam puno puta čuo komentare pogotovo od obitelji "kako ne poludim", evo ja to ne mogu shvatiti.

17 godina
neaktivan

ako je to točno, od rata naovamo rvacku preuzimaju roboti i zbog toga raste broj nezaposlenih. jaosiganama. 

I know that you believe you understand what you think I said, but I'm not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Moj PC  
1 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Možda da u industrijskom i privatnom sektoru, ali on nije uteg ovog društva. U javnom ne, a on je problem npr. kod nas se niti vinjete za autocestu ne žele uvest da se ne sreže broj zaposlenih.

Postoje samo dvije beskonačne stvari: svemir i ljudska glupost, ali za svemir baš nisam potpuno siguran. (Albert Einstein)
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Ti si iznimka koja potvrduje moje pravilo

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice