Google odbio Bijelu kuću

poruka: 173
|
čitano: 21.768
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Google odbio Bijelu kuću".
17 godina
Google odbio Bijelu kuću

Kakve veze ima Breivik s time? Ubijanje ljudi je "sloboda govora"?

Valjda je jasno sta sam rekao. Govorio si o neo-nacistima, kako je super sto oni fino zive u Americi, sve dok ne ubiju nekoga.

Primjer s Breivikom je slican - takvi kao on po tebi imaju takodje pravo pozivati na ubijanje, a tek kada ubiju nekog, onda cemo ih kazniti. Jer Breivik nije "izasao iz podruma" i pobio 70 ljudi. On je bio veoma aktivan, povezan s drugim ekstremistima, napisao cak i svoj "manifesto".

Uglavno, ako sam dobro shvatio, ti si cak i za dozvolu onog sto se na zapadu karakterise kao "govor mrznje"? Mislim, ne bi bilo lose da im predlozis da i to "izbrisu" iz zakona. Mozda te i poslusaju i prihvate to kao jako pametne i progresivne ideje. :)

Daj malo objektivnosti i pokušaj racionalno i na načelnoj razini razmišljati o pravima i slobodama ljudi, posebice drugih, koji ne misle kao ti.  

Ima ljudi koji misle loše o muslimanima, kršćanima, Židovima, ateistima, budistima, onima koji se loše oblače ili pljuckaju dok govore. Sigurno ima i onih koji misle loše točno o onim karakteristikama koje tebe (ili mene) određuju. 

Grow up & live with it. 

Hajd molim te umjesto pisanja ovih besmislica vrati se na moj prethodni post, posto smatram da sam (prilicno) objektivan, odrastao, racionalno razmisljam, pa cak i o pravima i slobodama ljudi koji ne misle kao ja - ali zapravo uopste nisam ja bitan u ovome nego se pozabavi mojom argumentacijom.

2 0 hvala 0
17 godina
Re: Google odbio Bijelu kuću
knight kaže...

Kakve veze ima Breivik s time? Ubijanje ljudi je "sloboda govora"?

Valjda je jasno sta sam rekao. Govorio si o neo-nacistima, kako je super sto oni fino zive u Americi, sve dok ne ubiju nekoga.

Primjer s Breivikom je slican - takvi kao on po tebi imaju takodje pravo pozivati na ubijanje, a tek kada ubiju nekog, onda cemo ih kazniti. Jer Breivik nije "izasao iz podruma" i pobio 70 ljudi. On je bio veoma aktivan, povezan s drugim ekstremistima, napisao cak i svoj "manifesto".

Uglavno, ako sam dobro shvatio, ti si cak i za dozvolu onog sto se na zapadu karakterise kao "govor mrznje"? Mislim, ne bi bilo lose da im predlozis da i to "izbrisu" iz zakona. Mozda te i poslusaju i prihvate to kao jako pametne i progresivne ideje. :)

Daj malo objektivnosti i pokušaj racionalno i na načelnoj razini razmišljati o pravima i slobodama ljudi, posebice drugih, koji ne misle kao ti.  

Ima ljudi koji misle loše o muslimanima, kršćanima, Židovima, ateistima, budistima, onima koji se loše oblače ili pljuckaju dok govore. Sigurno ima i onih koji misle loše točno o onim karakteristikama koje tebe (ili mene) određuju. 

Grow up & live with it. 

Hajd molim te umjesto pisanja ovih besmislica vrati se na moj prethodni post, posto smatram da sam (prilicno) objektivan, odrastao, racionalno razmisljam, pa cak i o pravima i slobodama ljudi koji ne misle kao ja - ali zapravo uopste nisam ja bitan u ovome nego se pozabavi mojom argumentacijom.

Tvoja argumentacija ne postoji, nastupaš kao emotivac i solidarizirao si se s emotivcima koji su se strašno uvrijedili jer netko njihovu "svetinju" ne doživljava kao svetinju već njegove ljudske kvalitete propituje iz današnje perspektive, 14 stoljeća kasnije.

I u tom propitivanju on nije ispao dobro, kao što vjerojatno nitko iz 7. stoljeća ne bi ispao naročito dobro kad ga gledaš iz današnje perspektive. 

Takozvani "zapadni" govor mržnje uopće nije "zapadni". Neke zemlje imaju kao posebni delikt "govor mržnje", na zapadu, istoku, sjeveru i jugu, a neke nemaju, a sam pojam nije baš tako univerzalno prihvaćen "na zapadu" (o kojem očito imaš neke istočne komplekse).

Kritičari ga smatraju oblikom cenzure govora, odnosno "delikta mišljenja" koji je nespojiv sa slobodom govora. Pročitaj malo o "hate speechu", točnije kako je vrlo teško, odnosno nemoguće promovirati načelo slobode govora zajedno s tim konceptom (http://en.wikipedia.org/wiki/Hate_speech). 

Međutim, bez obzira što je po meni hate speech besmisleno gurati u zakonodavstva koja zastupaju pravo slobode govora, za ovu rasrpavu je sve to NEBITNO.

Tip uopće nije nagovarao na nasilje prema rasi, vjeri i etnicitetu u svom sranje filmu o muslimanima. Samo se izrugivao vjeri. 

Ja znam da bi mnoge muslimanske zemlje to željele zabraniti (http://www.thomasschirrmacher.net/blog/religious-freedom-experts-criticize-the-initiative-of-islamic-states-in-the-un-human-rights-council/), ali UN to dosljedno sve ove godine odbija jer se radi o temeljnom ljudskom pravu.

U redu je izrugivati se bilo kojoj vjeri, a kome se ne sviđa ne mora to slušati.

This space for rent!
17 godina
Google odbio Bijelu kuću

Tvoja argumentacija ne postoji, nastupaš kao emotivac i solidarizirao si se s emotivcima koji su se strašno uvrijedili jer netko njihovu "svetinju" ne doživljava kao svetinju već njegove ljudske kvalitete propituje iz današnje perspektive, 14 stoljeća kasnije.

Dokle god diskutujes o meni (i pri tome naturas neke predrasude o istocnim kompleksima), ocigledno je da ti ne posjedujes argumentaciju.

Upste te ne pitam kakva argumentacija je kriticara, nego da to fakat postoji u zakonu. Naravno da je prilicno kontradiktorno promovirati to s nacelom apsolutne slobode govora, ali to moze znaciti ne da nesto ne valja sa "hate speech", nego da je vase shvatanje slobode govora pomalo ekstremno (ono...Stallmanovski ekstremno).

Tip uopće nije nagovarao na nasilje prema rasi, vjeri i etnicitetu u svom sranje filmu o muslimanima. Samo se izrugivao vjeri. 

Vise sam puta rekao da jeste. Nije otvoreno, kao ni ovaj nacisticki. Kao ni hrpa smeca u onom kritickom "Planet of Arabs", nego kao sto neko rece, u celofanu, ali kakva je razlika?

I opet si zaobisao moja pitanja.

U redu je izrugivati se bilo kojoj vjeri, a kome se ne sviđa ne mora to slušati.

Nije uredu, nego je idiotski. Mi imamo dijametralno suprotna stajalista po pitanju medjuljudskih odnosa. Dok po tebi svako ima pravo da vrijedja svakoga, po meni svako mora da postuje svakoga.  I ti pogresno mislis da si slobodouman zbog toga sto koristis rijec "ima pravo" a ja ogranicen zato sto koristim "mora". 

3 4 hvala 1
14 godina
neaktivan
Drago kaže...
knight kaže...

Meni je super kako nacisti u Americi imaju svoje skupove i kako bi se oni svima krvi napili, i dok samo kenjaju o tome - nitko ih ne dira. S druge strane se obično nađe ekipa koja bi se njima krvi napila i smatra ih debilima koje treba zatrti i njih isto nitko ne dira dok sve ostane na riječima. 

Meni nije super. Mislim da je za Brejvikove zrtve kasno to sto ce on (mozda) odlezati 20 i kusur godina. 

Mislim da je takva sloboda govora precijenjena.

Kakve veze ima Breivik s time? Ubijanje ljudi je "sloboda govora"? Po kojoj definiciji? Po onoj po kojoj je vrijeđanje Muhameda (davno mrtvog, btw) jednako vrijeđanju rodbine? A ti čim ti netko spomene mater ili sestru kreneš paliti tuđe ambasade i ambasadore? 

Breivik je ubojica i za to je u zatvoru i s tim nitko nema problema. Tip koji je napravio sranje amaterski film o Muhamedu niti je ikoga ubio niti je čak pozvao na nasilje protiv muslimana. 

Grow up & live with it. 

Iako sam u cijelom threadu protiv knightovog mišljenja on je ovdje u pravu. Linija zabrane i slobode govora je vrlo osjetljiva. Dovoljno je da se malo prijeđe preko te linije i događa se zločin. Knight se zalaže da se ta crta više odmakne od same akcije nego je to trenutno, a ti si da se pokuša pozicionirati uz sam rub. Kad je granica uz sam rub onda je jednostavnije živjeti, ali su posljedice da se kad tad prijeđe crta, a onda dolazi do ubojstava (Breivik npr.).

Očito nije sve crno-bijelo.

17 godina
knight kaže...

Dokle god diskutujes o meni (i pri tome naturas neke predrasude o istocnim kompleksima), ocigledno je da ti ne posjedujes argumentaciju.

Upste te ne pitam kakva argumentacija je kriticara, nego da to fakat postoji u zakonu. Naravno da je prilicno kontradiktorno promovirati to s nacelom apsolutne slobode govora, ali to moze znaciti ne da nesto ne valja sa "hate speech", nego da je vase shvatanje slobode govora pomalo ekstremno (ono...Stallmanovski ekstremno).

Vise sam puta rekao da jeste. Nije otvoreno, kao ni ovaj nacisticki. Kao ni hrpa smeca u onom kritickom "Planet of Arabs", nego kao sto neko rece, u celofanu, ali kakva je razlika?

Nije uredu, nego je idiotski. Mi imamo dijametralno suprotna stajalista po pitanju medjuljudskih odnosa. Dok po tebi svako ima pravo da vrijedja svakoga, po meni svako mora da postuje svakoga.  I ti pogresno mislis da si slobodouman zbog toga sto koristis rijec "ima pravo" a ja ogranicen zato sto koristim "mora". 

Ti, ja i svi mi imamo pravo biti idioti. I sam si rekao. To je idiotski. Ali koliko bi zatvora morali napraviti kada bi biti idiot bilo kaznjivo?

- Psiho246
Poruka je uređivana zadnji put uto 18.9.2012 13:24 (Psiho246).
14 godina
neaktivan
knigh

Zapravo, u redu je, i ne bi trebalo braniti zakonom, al nije pristojno, i pokazuje manjak poštovanja ili ukusa ... ponekad.

Zašto jednostavno samo kažnjavati kao prijestup "nagovaranje na zločin" ( specifično na ono što je zakonom zabranjeno )? 

Poruka je uređivana zadnji put uto 18.9.2012 13:32 (grzzi).
17 godina
knight kaže...

Prijane, poštovanje zaslužiš, ne ide to automatizmom zato jer neki tip na forumu kaže da to tako "mora biti". Po tvojoj logici se nitko nikome ne bi smio rugati, odnosno reći ili uraditi bilo što što bi taj neki drugi mogao protumačiti kao "uvredljivo".

Zašto bi se onda to ograničilo samo na religiju? Onda svatko: političari, sportaši, javne osobe, privatne osobe i Papaštrumpf imaju isto pravo tražiti da se o njima nikada ništa loše ne kaže, bez obzira kakav život vode. 

Zašto bi netko MORAO poštovati automatizmom nekog drugoga s čijim se postupcima, razmišljanjima, običajima ili bilo čime što ga smeta ne slaže i u suprotnosti je s njegovim vrijednostima? Pa mogu te poštovati kao osobu čiji je fizički integritet svetinja. Tvoji stavovi ako ne zaslužuju poštovanje - ne zaslužuju i aj bog. Mogu te kritizirati, mogu ti se i rugati ako mi je nešto toliko bizarno da postaje granično smiješno u svojom besmislenosti. 

Ima ljudi koji ne vole tvoju religiju i preziru je. Reakcije tvoje šire kongregacije na svjetskoj razini daju im municije za dalje izrugivanje za idućih par tisućljeća. 

I što s time? Neka "misli u sebi" što hoće, ali neka nikada ne izgovara to na glas? 

Da se razumijemo, ja ne smatram da je islam nešto posebno netolerantniji od ostalih abramitskih religija. To su sve jedanko netolerantne religije, odnosno ista religija u tri emenacije. Razlog zbog čega se nekima čini na evropskom primjeru da nije tako jer je kršćanstvo tobože tolerantnije samo po sebi je taj što se Evropa sekularizirala i stala malo crkvama nogom za vrat. Što ne sprečava razne biskupe i popove da se i sami i dalje dive islamskim zemljama kako oni tamo "stvarno žive svoju vjeru". Mi smo ovdje isto "živjeli svoju vjeru" u Srednjem vijeku i nije baš bilo dobro. 

Emotivci koji ubijaju ljude zbog toga što je negdje netko kojega u životu nikad nisu vidjeli rekao nešto loše o njihovoj vjeri, a koje ti podržavaš, htjeli bi da se vratimo pravilima Srednjeg vijeka. 

Evropa i zapadni svijet to ne žele. Ako kenjamo po religiji kojoj kulturološki pripadamo, ako ne i konfesionalno, zašto ne bismo kenjali i po drugim religijama u kojima vidimo ono što smo davno odbacili? 

NITKO i NIŠTA nije toliko uvišeno da bi bilo van kritike bilo kojeg drugog čovjeka. 

This space for rent!
17 godina
neaktivan

captain_soap_McTawish kaže...
No prije svega pojasnite mi razliku izmedu ovih recenica:

Svjetonazor xy mi je glup.

Odredeni pripadnici religije x, ponasaju je se primitivno.

Mesija/Prorok/Spasitelj y je bio lopov i prevarant.

od ovih:

OS y je smece od OS-a.

Svi koji koriste programski jezik y, su zastarjeli.

Tvrtka x je pohlepna i lopovska.

Lol koje ridikulozne usporedbe. Ovo nisu kruške i jabuke nego kruške i planeti.

Kao prvo tvrtka, programski jezik i OS su jednina. Pripadnici religije su množina, a i svjetonazor i mesija su množina ako to shvatiš kao dio kulture neke velike grupe. A suditi o jednoj stvari ili suditi o mnogim stvarima nije isto.

Kao drugo tvrta, programski jezik i OS su neživi "predmeti" i kao takve ih se po definiciji ne može vrijeđati. Možeš pričati o njihovim manama ili prednostima i da li ti se sviđaju ili ih mrziš ali to sve zajedno nema nikakve veze sa izražavanjem takvih mišljenja o živim ljudima.

Nadalje, pripadnici određene religije ili svjetonazora su kao što rekoh množina, i to ne 5 ili 10 nego milijuni. Tako da ako kažeš da su pripadnici određene religije ili svjetonazora glupi, ružni, ili moralno pokvareni, onda je to automatski rasizam, jer ljude se sudi po postupcima a ne po onome što jesu, i ti uostalom ne možeš nikako znati kakvih su stvarno svaki pojedini od npr. 100 milijuna ljudi, tako da jedino objašnjenje koje preostaje jeste da si slijepi zatucani rasist. Ako uz to to svoje "mišljenje" javno izražavaš i time potičeš i druge na rasizam i potencijalno nasilje, onda je to govor mržnje.

knight kaže...

@Drago: Ova ideja da je film kriv za nerede i ubojstva je zamjena teza, u stilu da su za huliganizam na gej paradama krivi oni koji dobiju kamen u glavu, a ne oni koji su ga bacili. 

Nisam uopste rekao to, jasno sam osudio nerede i ubistva koja su se desila i rekao da se nicim ne mogu opravdati ubistva nevinih. 

Kada sam pomenuo smrti koje prouzrokuju ovakvi filmovi, govorio sam o ubistvima, zlocinima i na kraju genocidima koje ovakva propaganda prouzrokuje na duge staze.

Zatucani fanatici jesu krivi za prosvjede i nasilje koje se dogodilo po bliskom istoku zbog ovog filma. Ali je također za njih odgovoran i autor filma, nikako nije nevin.

Aktivisti na gej paradama ne rade ništa nego što hodaju po ulici, što je pravo svakog čovjeka, i jasno da je onaj ko im baci kamen u glavu jedini krivac i jedini odgovoran, to je totalno blesav primjer.

Ako neko znajući da živi u svijetu u kojem postoji hrpe zatucanih, fanatičnih i agresivnih muslimana (kao i istih takvih pripadnika drugih vjera), i u kojem je jedan dio svijeta nabijen kao bure baruta spremno da eksplodira nasiljem, svjesno napravi film koji provocira takve iste na nasilje (makar samo govorio "Nebo je plavo. Tačka.") onda je barem kriv za neodgovornost prema tuđim životima. Što nije moralno makar bilo legalno.

Drago kaže...
Sori - mi ne živimo u takvom društvu i kod nas takve "svetinje" ne postoje - svatko može napisati da je engleska kraljica otromboljena baba, da Papa ševi ministrante i da je Muhamed silovao svoju 9-godišnju ženu. I meni je to okej.

Drago, ti uspijevaš ovdje konstantno "promašivati ceo fudbal", kako neki odi vole reć. Sve šta u ovom postu kažeš o pravu govora i svetinjama je tačno, međutim i dalje si promašio temu.

Što se tiče Muhameda, Isusa, Bude i ostalih "proroka", oni su fikcionalne-mitske osobe (ovisi koga pitaš ali recimo kao neki opći konzensus) i kao takve ih se ne može uvrijediti, ne može im se povrijediti osjećaje, ne može ih se pretući ili upucati zato što se nekome ne sviđaju. Stvarnim ljudima se međutim to sve može dogoditi.

E sad, ovi muslimanski prosvjednici su se mahom koncentrirali na vrijeđanje Muhameda u filmu, koje postoji, ali to je samo zato što su oni zatucani vjerski fanatici. Ono što je stvarni objektivni problem nije vrijeđanje Muhameda nego vrijeđanje muslimana kao jedne velike vjere i jedne velike grupe uglavnom nevinih ljudi. I ne samo vrijeđanje nego ciljana i podmukla propaganda dizajnirana da mijenja mišljenje ljudi o toj grupi nagore i time izazove mržnju i eventualno nasilje.

Meni se osobno hebe ko vrijeđa Muhameda ili Isusa ili Budu, jer to ne uzrokuje realnu fizičku štetu, makar smatram da je krajnje neukusno i bezobrazno vrijeđati tuđe svetinje, i ne mislim da je to okej, za razliku od tebe. Ali to opet nema nikakve veze sa rasističkom propagandom.

Ti i neki drugi ovdje ste očigledno previše gledali na Dnevniku o onim nasilnim prosvjedima na bliskom istoku, šta oni rade i šta oni govore. Njihove radnje i njihovo mišljenje o vrijeđanju Muhameda uopće nije relevantno !

Ovaj film bi bio fašističko smeće vrijedno zabrane i da ga niko nikad nije pogledao niti prosvjedovao zbog njega ! I to bi vama trebalo biti jasno ne zbog muslimanskih reakcija na njega nego zbog vaših vlastitih objektivnih unutrašnjih moralnih kompasa. Koji su u nekim slučajevima očigledno zakazali.

15 godina
Realist kaže...
captain_soap_McTawish kaže...

Dakle po vama nitko ne bi smio izreci nesto sto bi moglo uzrokovati da se netko osjeti uvrjeden. 

No prije svega pojasnite mi razliku izmedu ovih recenica:

Svjetonazor xy mi je glup.

Odredeni pripadnici religije x, ponasaju je se primitivno.

Mesija/Prorok/Spasitelj y je bio lopov i prevarant.

od ovih:

OS y je smece od OS-a.

Svi koji koriste programski jezik y, su zastarjeli.

Tvrtka x je pohlepna i lopovska.

Pomiješao si kruške i jabuke. Ne možeš poistovjećivati OS ili prog.jezik sa živim čovjekom! OS se neće naljutiti ako formatiraš disk i staviš drugi OS, a doba kada androidi postanu uvrijedljivi je još uvijek daleko ispred nas, tako da...

Je li ti trollas ili stvarno ne mozes vidjeti paralelu izmedu recenica? Mislim da sam bio jasan(ispravite ako grijesim). Koliko sam shvatio po vama ne smijem reci da je svjetonazor neke religije glup jer bi to moglo uvrijediti ljude koji zive po njemu tj. njegove "korisnike". Po meni je to isto kao da ne smijem reci da je neki OS smece, jer ima ljudi koji su korisnici toga OS-a, i mogli bi se uvrijediti.  Je li sada jasno sto hocu reci?

I would love to change the world, but they won't give me the source code
16 godina
neaktivan

Ne umanjujući krivnju autora ,čovjek se ne može oteti dojmu da su demonstracije jako dobro organizirane i planirane ,a i čisto sumnjam da je itko od demonstranata uopće vidio film ,kao što prije koju godinu nisu vidjeli ni karikature Muhameda.

Ali ,zato su vrlo glasni bili razni ''mudraci'' i lideri poput Hasana Nasralaha u Libanonu koji su pozivali ljude na demonstracije.

I da ,koliko smo samo filmova vidjeli u kojima se ismijava kršćanstvo ,a pogotovo katoličanstvo ,pa nikad nije bilo nekih većih protesta?!

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
17 godina
Enkidu kaže...

Ovaj film bi bio fašističko smeće vrijedno zabrane i da ga niko nikad nije pogledao niti prosvjedovao zbog njega ! I to bi vama trebalo biti jasno ne zbog muslimanskih reakcija na njega nego zbog vaših vlastitih objektivnih unutrašnjih moralnih kompasa. Koji su u nekim slučajevima očigledno zakazali.

Čuj, nastupaš s pozicija apsolutnog morala, a s druge strane bi zabranjivao drugima da govore što misle. Tu ti postoji kolizija. Također, uopće ne mislim da je film "fašističko" bilo što, već jednostavno smeće. 

A i da jest fašističko smeće, za nekoga drugoga su moji stavovi smeće, ovakvo ili onakvo, pa se opet vraćamo na to da bi onda svak svakome mogao zabraniti da iskazuje svoje stavove i onda bismo do smrti svi čkomili. 

Meni se ta ideja baš ne sviđa.

This space for rent!
14 godina
neaktivan
Google odbio Bijelu kuću

Nekad je postojala takozvana odbor ili komisija za šund. Možda bi je trebalo opet uvesti, mislim da bi gotovo sve što se danas prikazuje podpalo pod to. Pogotovo čitav tv program.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Drago kaže...

Zapravo je "uvod" vrlo bitan, jer bi ti emocionalne argumente (koji nisu argumenti - ne možeš osobne, subjektivne osjećaje o nekoj temi stavljati kao argumente jer su osjećaji kod svakoga različiti i onda tek ne bismo mogli doći ni do kakvog zaključka) stavljao ispred načelnih razloga.

IMHO Knight i ja smo za razliku od mnogih u ovom threadu se vodili objektivnim načelima (pravednošću) a ne kao neki mržnjom ili ljutnjom. Nisam bio motiviran nekom "ljubavlju prema muslimanima" jer ih ne volim ništa više nego kršćane ili židove, tj. ljude ocjenjujem po osobnim postupcima.

Drago kaže...

Nitko ne voli slušati priče ideje koje mu se ne sviđaju, ali osnovno je pitanje da li si za slobodu govora ili ne? Ako jesi onda nema nikakvih ograda "da, ali ne u slučaju da...".

Ako nisi za slobodu govora, reci tako, to je isto legitiman stav, ali koji ja ne prihvaćam jer nas vraća u lošije stanje od onoga u kojem smo sada.

Ovo je defektni oblik diskusije, pokušavaš iskriviti i pojednostaviti pitanje i time natjerati protivnika da izabere jedan od dva loša izbora.

To je isto kao kad je Bush rekao : "Ili su uz nas ili si protiv nas". To nije istina jer postoji još različitih izbora.

Da ja odgovorim umjesto Knighta - definitivno jesam itekako za slobodu govora. Također sam definitivno protiv slobode širenja propagande koja potiče na mržnju i nasilje (što nema nikakve veze sa "pričama koje mi se ne sviđaju").

Ti ovdje u biti tvrdiš da je sloboda govora ili beskonačna ili ne postoji, a to čisto nije istina ne samo po meni nego i po zakonodavstvu većine civiliziranih europskih zemalja koje praktično sve zakonom propisuju niz ograničenja na slobodu govora (npr. zabrana poricanja Holokausta).

knight kaže...
p.s. Pretpostavljam da si ti i protiv ovog pravilnika, a sve u svrhu zastite slobode govora: http://www.bug.hr/forum/topic/sluzbene-obavijesti-pravila/pravila-foruma/96209.aspx

Posto realno, ljudi mogu psovati jedni drugima sta zele, tek ako se nadju uzivo i potuku, onda ce im biti obrisani postovi. :)

Dobro si spomenuo taj link, po širini "slobode govora" koju Drago ovdje zastupa u svojim postovima bilo bi sasvim legitimno da ja npr. nazovem njega prljavom glupom stokom i izrodom rodbinskih veza (ne mislim to stvarno da bude jasno {#}) i on se ne bi imao šta ljutiti ? Ali nekako ipak imam osjećaj da bi mi post bio izbrisan...

grzzi kaže...

Ja sam zato da se sloboda govora i glasovanja zasluži. Recimo test IQ -a , socijalne inteligencije i potvrda o nekažnjavanju ( barem za ozbiljnije prekršaje ) bi bilo dovoljno za početak.

I ja sam načelno, ali to je jednostavno previše podložno korupciji i favoriziranju. To bi dovelo ili do fašizma ili do korporatokracije (kad bi bogati počeli utjecati da se samo njima da pravo glasa) ili militarizma kao u Starship Troopers ili nečeg drugog jezivog.

Narod u prosjeku je glupa stoka (ko bi drugi nego glupa stoka doveo Keruma na vlast !) ali su bar kolektivno takvi, bolje i to od privatnih interesa...

Drago kaže...

Kakve veze ima Breivik s time? Breivik je ubojica i za to je u zatvoru i s tim nitko nema problema. Tip koji je napravio sranje amaterski film o Muhamedu niti je ikoga ubio niti je čak pozvao na nasilje protiv muslimana.

Ima to dvoje itekakve veze. Negdje u svijetu možda u ovom trenutku postoji neki tinejdžer koji je loše odgojen, dolazi iz problematične obitelji, ne zna šta bi sa sobom i svojim životom itd. I tako bi se nastavilo do kraja njegovog besmislenog života...

ALI, jednog dana on pogleda ovaj film o muslimanima (ne Muhamedu !) o kojima do tada nije ništa znao niti mario, i onda na temelju ovog filma zaključi da su oni inferiorna i prljava gamad (jer je disfunkcionalan), i onda ih odluči istrijebiti, pa podmetne bombu ispred škole u nekom muslimanskom gradu, i pobije 53 djece.

Jel vidiš iz tog hipotetskog scenarija potencijalne smrtonosne posljedice širenja propagande i mržnje ?

17 godina
Google odbio Bijelu kuću

Prijane, poštovanje zaslužiš, ne ide to automatizmom zato jer neki tip na forumu kaže da to tako "mora biti". Po tvojoj logici se nitko nikome ne bi smio rugati, odnosno reći ili uraditi bilo što što bi taj neki drugi mogao protumačiti kao "uvredljivo".

Ovo je bez veze i nema veze s temom. Naravno da na to ne utjecemo mi  na forumu i da ja ne mogu reci to "mora". Govorimo o tome da li treba postojati odredjena zakonska regulativa za to, da li govor moze biti kaznjiv ili treba da postoji apsolutna sloboda govora. 

Emotivci koji ubijaju ljude zbog toga što je negdje netko kojega u životu nikad nisu vidjeli rekao nešto loše o njihovoj vjeri, a koje ti podržavaš, htjeli bi da se vratimo pravilima Srednjeg vijeka. 

Nema potrebe da lazes.

I ne zanima me sta ti mislis o toleratnosti islama, kao sto tebe vjerovatno ne zanima sta ja mislim o dosezima, zlocinima i gusenju slobodne rijeci u sistemima kojima je idologija ateizam i darvinizam. To je totalno nevezano za ovu temu.

Ima ljudi koji ne vole tvoju religiju i preziru je. Reakcije tvoje šire kongregacije na svjetskoj razini daju im municije za dalje izrugivanje za idućih par tisućljeća.  

I što s time? Neka "misli u sebi" što hoće, ali neka nikada ne izgovara to na glas? 

Nemoj razvodnjavati molim te. Mi govorimo o odvratnoj fasistickoj propagandi na rasnoj i vjerskoj osnovi koju ti pokusavas izjednaciti sa dijalogom strana koje se ne slazu ili kritikom ili pricom o kritici politicara i estradnih zvijezda.

Zašto bi netko MORAO poštovati automatizmom nekog drugoga s čijim se postupcima, razmišljanjima, običajima ili bilo čime što ga smeta ne slaže i u suprotnosti je s njegovim vrijednostima?

Morao bi, po automatizmu, jer je taj neko ljudsko bice - a taj neko bi postovanje gubio po "zasluzi". A ne obratno. Kao sto je neko nevin dok se ne dokaze da je kriv. 

Ali to je usputna stvar.

Ti uporno pokusavas skrenuti s teme. Dosli smo do principa a ne do mene i do tebe ili ovog konkretnog slucaja. Ti si prvo se busao u prsa nacelima slobode govora, ali kada si skontao kolika je pusiona ta prica o apsolutnoj slobodi govora i dozvoljenosti vrijedjanja bilo koga i bilo kako - povlacis se na ovaj teren gdje lakse mozes muljati, nesto meni prebacujes emotivnost itd...

Tvoj stav je da svako ima pravo govoriti sta zeli i da se kaznjava tek kada pocini zakonski kaznjivo djelo (koje, po tebi, sam govor ne bi mogao biti). Tvrdim da je to obicna besmislica i neodrzivo u praksi.

Primjer:

Perverznjak, pedofil ili sta vec ide za djevojcicom i dobacuje joj bolesne seksualne uvrede. Po tvom "univerzalnom nacelu" niko mu ne moze nista - sve dok on ne pokusa ili ne nasrne na nju? 

Njezini roditelji ga ne mogu tuziti za uznemiravanje, jer on nije pokusao niti pocinio nista kaznjivo, osim govora samog po sebi - a posto govor sam po sebi podlijeze "slobodi govora" - on nema nikakvu krivicu? 

Otac ga ne moze prebiti, jer ne smije fizicki nasrnuti na njega?

To se desi ako je vodilja ideja kao "apsolutna sloboda govora", odnosno takvo nakaradno shvatanje jedne veoma pozitivne ideje o slobodi govora (koju u osnovi podrzavam!).

2 4 hvala 0
17 godina
Enkidu kaže...

Ima to dvoje itekakve veze. Negdje u svijetu možda u ovom trenutku postoji neki tinejdžer koji je loše odgojen, dolazi iz problematične obitelji, ne zna šta bi sa sobom i svojim životom itd. I tako bi se nastavilo do kraja njegovog besmislenog života...

ALI, jednog dana on pogleda ovaj film o muslimanima (ne Muhamedu !) o kojima do tada nije ništa znao niti mario, i onda na temelju ovog filma zaključi da su oni inferiorna i prljava gamad (jer je disfunkcionalan), i onda ih odluči istrijebiti, pa podmetne bombu ispred škole u nekom muslimanskom gradu, i pobije 53 djece.

Jel vidiš iz tog hipotetskog scenarija potencijalne smrtonosne posljedice širenja propagande i mržnje ?

Oh, sad shvaćam! Kada bi se zabranio ovaj film onda više nitko nikoga ne bi ubio zbog toga što je druge vjere, političkog uvjerenja, spola, navija za krivi klub ili drži kitu krivom rukom dok šora. A tebe ćemo staviti u komisiju koja će ubuduće odlučivati što je prihvatljivo, a što nije. 

Sačuvaj bože da svako za sebe sam odluči!

Oprostite, druže komesaru, nisam shvatio iz prve.

This space for rent!
17 godina
Google odbio Bijelu kuću

Da dodam jos da film na Youtube ima 26000 lajkova, bez obzira koliko smece bio -  a to znaci da postoje definitivno oni koji gutaju takvo nesto.

2 2 hvala 0
17 godina
knight kaže...

Tvoj stav je da svako ima pravo govoriti sta zeli i da se kaznjava tek kada pocini zakonski kaznjivo djelo (koje, po tebi, sam govor ne bi mogao biti). Tvrdim da je to obicna besmislica i neodrzivo u praksi.

Primjer:

Perverznjak, pedofil ili sta vec ide za djevojcicom i dobacuje joj bolesne seksualne uvrede. Po tvom "univerzalnom nacelu" niko mu ne moze nista - sve dok on ne pokusa ili ne nasrne na nju? 

Njezini roditelji ga ne mogu tuziti za uznemiravanje, jer on nije pokusao niti pocinio nista kaznjivo, osim govora samog po sebi - a posto govor sam po sebi podlijeze "slobodi govora" - on nema nikakvu krivicu? 

Otac ga ne moze prebiti, jer ne smije fizicki nasrnuti na njega?

To se desi ako je vodilja ideja kao "apsolutna sloboda govora", odnosno takvo nakaradno shvatanje jedne veoma pozitivne ideje o slobodi govora (koju u osnovi podrzavam!).

Miješaš kategorije i "u osnovi" (LOL - kao "u osnovi da, ali s izuzecima...") NE podržavaš slobodu govora, stoga nemoj govoriti da podržavaš.

Sloboda govora se odnosi na iskazivanje političkog stava, a ti misliš da se sloboda govora odnosi na sve od pjevanja u kupaonici (koje ti nitko ne brani, ako si u svojoj vlastitoj) do deranja u učionici i verbalnog nasrtaja na nekoga na ulici. 

Dakle, ne razumiješ što znači sloboda govora. 

Sloboda govora je politička kategorija. Dakle, imaš pravo iznositi svoje političke i svjetonazorske stavove, makar oni bili uvredljivi za one koji ne zastupaju te stavove. 

Prijetnje i uvrede na osobnoj razini nisu zaštićene načelom slobode govora. 

Dobro je iskoristiti taj Internet i za uliti nešto u vlastitu glavu - http://en.wikipedia.org/wiki/Freedom_of_speech.

Ovo slobodnolebdeće filozofiranje o tome što je sloboda govora i znači li to da onda možeš krenuti u svoje pedofilske avanture su mi naporne jer je očito da sam sebi nisi razjasnio osnovnu kategoriju o kojoj raspravljamo, ali svejedno raspravljaš o tome. Uzmi pauzu od diskusije i iskoristi je za čitanje o temi o kojoj bi pričao, pa se onda vrati, ako ti se da.

This space for rent!
17 godina
neaktivan
Drago kaže...

Opet ti isto. Kao što rekoh već miljun puta nije pitanje svetinje Muhameda nego rasizma prema muslimanima, i nismo se ja i Knight solidarizirali sa agresivnim prosvjednicima (koji nisu emotivci nego zatucani vjerski fanatici ako ćemo stvari zvati pravim riječima) nego sa ispravnim moralnim vrijednostima (tolerancija), i ne nastupa on kao emotivac nego kao racionalist, više ti nastupaš emotivno a neki drugi ovdje još daleko više...

Drago kaže...

Međutim, bez obzira što je po meni hate speech besmisleno gurati u zakonodavstva koja zastupaju pravo slobode govora, za ovu rasrpavu je sve to NEBITNO.

Nije nimalo nebitno, pošto ti čini se zastupaš legalizaciju hate speecha, a zakonodavstva većine europskih zemalja se ne slažu s tobom.

Drago kaže...

Nije se izrugivao vjeri nego vjernicima. To je sasvim druga stvar. I nije samo kritizirao njihove mane ili im se izrugivao nego ih je otvoreno blatio i prikazivao manje vrijednima od ostalih. To taj film čini hate speechom.

Btw Drago ako ti smatraš da si ti odi objektivan i zastupaš moralno ispravu stranu, zapitaj se zašto onda na skoro svaki tvoj post (za razliku od mojih i Knightovih) daje thumbs up Canis, koji je na prošloj strani izbacio krajnje rasističku i zatucanu izjavu o "agresivnom i divljem" dijelu svijeta ? Hoću reći kad se s tobom slažu npr. neonacisti ili mafijaši ili hrvatski političari, onda se moraš zapitati jesi li na ispravnoj strani...

knight kaže...

Ja se odi ne bih složio niti da je u redu niti da svako mora poštovati svakoga. Svakako da je to poželjno, ali neki su po prirodi bezobrazni kreteni, ali kretenizam nije ilegalan, samo je kretenski.

Međutim ovdje se ne radi o bezobraznom kretenizmu nego o propagandi pa je off topic.

13 godina
protjeran
grzzi kaže...

Ja sam zato da se sloboda govora i glasovanja zasluži. Recimo test IQ -a , socijalne inteligencije i potvrda o nekažnjavanju ( barem za ozbiljnije prekršaje ) bi bilo dovoljno za početak.

I Hitler je imao veliki IQ.

14 godina
neaktivan
Enkidu kaže...

grzzi kaže...

I ja sam načelno, ali to je jednostavno previše podložno korupciji i favoriziranju. To bi dovelo ili do fašizma ili do korporatokracije (kad bi bogati počeli utjecati da se samo njima da pravo glasa) ili militarizma kao u Starship Troopers ili nečeg drugog jezivog.

Narod u prosjeku je glupa stoka (ko bi drugi nego glupa stoka doveo Keruma na vlast !) ali su bar kolektivno takvi, bolje i to od privatnih interesa...

Ne nužno. Bogati će lakše manipulirati siromašne ili glupe ili religiozne ... mase koje imaju pravo glasa. Pravo glasa naravno treba biti anonimno barem u početku kao i pravo na slobodu govora ukoliko ne pozivaš na najgore vrste kršenja zakona tj nasilja u kojem slučaju bih dozvolio zatvaranje, kaznu, globu, društveno korisni rad ili što već.

Demokracija je samo šminka. bogati i moćni su odavno našli načina da kroz "eto sami ste to izabrali" i dalje provode robovlasništvo. Daš pravo glčasa svakoj budali i manipulacija je vrlo jednostavna.

14 godina
neaktivan
Realist kaže...
grzzi kaže...

I Hitler je imao veliki IQ.

Na vlast su ga postavili oni sa niskim. ( izmanipulirani od onih sa visokim )

Poruka je uređivana zadnji put uto 18.9.2012 15:38 (grzzi).
17 godina
neaktivan

Drago kaže...

Oh, sad shvaćam! Kada bi se zabranio ovaj film onda više nitko nikoga ne bi ubio zbog toga što je druge vjere, političkog uvjerenja, spola, navija za krivi klub ili drži kitu krivom rukom dok šora. A tebe ćemo staviti u komisiju koja će ubuduće odlučivati što je prihvatljivo, a što nije. 

Sačuvaj bože da svako za sebe sam odluči!

Oprostite, druže komesaru, nisam shvatio iz prve.

Druže Drago no offense ali pari mi da u nedostatku argumenata i frustraciji nepobjeđivanja u raspravi ti sve više skrećeš prema emotivnom pristupu za kojeg si optužio Knighta, bješnjenju i plitkim prozirnim frazama koje nisu argumenti, za razliku od prvih par stranica gdje si raspravljao mudro i inteligentno. Ako je moguće rashladi glavu malo i vrati se racionalnoj raspravi.

Što se tiče komisije ja niti sam predložio komisiju niti volontirao za članstvo.

A vjerovatnost ubojstva i drugih shranja ne bi nestala sa ovim filmom ali bi se možda neznatno smanjila.

Drago kaže...
Čuj, nastupaš s pozicija apsolutnog morala,

Ne postoji takvo apsolutni moral i ja nisam nikad tvrdio da ga zastupam. Sve što itko može raditi jeste stremiti prema njemu.

To je kao limes u matematici.

Drago kaže...

Nisu ni uvrede na etničkoj / nacionalnoj / rasnoj / vjerskoj / spolnoj osnovi, a o tome se odi radi.

Drago kaže...
Sloboda govora je politička kategorija. Dakle, imaš pravo iznositi svoje političke i svjetonazorske stavove, makar oni bili uvredljivi za one koji ne zastupaju te stavove.

Sloboda govora je politička kategorija, to je istina. I imaš pravo reći da neki politički sitem ne valja ili da ne slažeš sa nekim stavom, to je sloboda govora. Nekome je uvredljivo čuti da kapitalizam nije savršen ali ko mu je kriv...

Međutim reći da su muslimani inferiorni samo zato što su muslimani nije samo uvredljivo nego i propaganda, a to ne spada pod političku slobodu govora.

Ne znam kako uopće možeš miješati ovakve intelektualne i sofisticirane kategorije u nešto što je onako jasna primitivna propaganda kao onaj film...

Poruka je uređivana zadnji put uto 18.9.2012 15:58 (Enkidu).
16 godina
neaktivan
"ili drži kitu krivom rukom dok
šora" - ti frende il' si lud il' ti noge smrde (ovo zvuči spaljeno k'o kaubojska tava)

Glavno načelo slobode govora je da on počiva na moralnim načelima intelektualno razvijenog svijeta, a to zemlje u kojima Islamski ekstremizam caruje definitivno nisu i neće postati sve dok ne prestanu s nazadnim običajima (kamenovanje, bičevanje i slične gadarije) koji ih na ljestvici humanosti stavljaju nekoliko razina ispod razine životinja. Kako uopće komunicirati s ala akbar fanatikom kojem je u glavi alah i velika praznina? Pogledajte si odličan film "Obsession - Radical Islam's War Against The West" i sve će vam postati jasnije.
Kada bi pametni uvijek popuštali, svijetom bi vladale budale.
17 godina
Enkidu kaže...

ategorija. Dakle, imaš pravo iznositi svoje političke i svjetonazorske stavove, makar oni bili uvredljivi za one koji ne zastupaju te stavove.

Sloboda govora je politička kategorija, to je istina. I imaš pravo reći da neki politički sitem ne valja ili da ne slažeš sa nekim stavom, to je sloboda govora. Nekome je uvredljivo čuti da kapitalizam nije savršen ali ko mu je kriv...

Međutim reći da su muslimani inferiorni samo zato što su muslimani nije samo uvredljivo nego i propaganda, a to ne spada pod političku slobodu govora.

Ne znam kako uopće možeš miješati ovakve intelektualne i sofisticirane kategorije u nešto što je onako jasna primitivna propaganda kao onaj film...

Tko kaže da su muslimani inferiorni zato što su muslimani? Kome inferiorni? Gdje to u filmu itko kaže "muslimani su inferiorni"? 

Pričaš napamet. 

EDIT: 

Pa i da kaže - koga boli k(l)ita? Ako misliš da je to vrijedno odgovora, argumentiraš svoj odgovor, ako nije vrijedno, ne komentiraš. Ideja da zatreš svako spominjanje teme koja ti ne odgovara i zabraniš je toliko kratkovidna i kontraproduktivna da je to strava. 

Sloboda govora je vrhunski kompromis do kojega smo, začudo, došli poštovanjem slobodarstva kao krajnjeg ideala. Svrha mu je ne omogućiti onome drugome, već zajamčiti i sebi ista prava da kažeš što te muči kao i onaj s kim se ne slažeš. 

Traženjem razloga za zabranu govora drugome, daješ pravo drugome da napravi to isto tebi.

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put uto 18.9.2012 16:03 (Drago).
17 godina
Google odbio Bijelu kuću

Miješaš kategorije i "u osnovi" (LOL - kao "u osnovi da, ali s izuzecima...") NE podržavaš slobodu govora, stoga nemoj govoriti da podržavaš.

"To u osnovi, ali s izuzecima..." je tvoja izjava, kada sam te nedvosmisleno pitao da li podrzavas apsolutnu slobodu govora. Zapravo si toliko zamuljao da je bilo vise tih "ali...".

Nigdje nismo definisali na pocetku da govorimo o "politickoj slobodi govora", posto mnogi prethodni komentari su se doticali iste i na personalnoj i opstoj razini. Ali ok, imas poentu u tome.

Medjutim, ako je prihvatimo i takvu, ti si tu da definises sta su politicki stavovi a sta ne? I kakve to veze ima sa izazivanjem rasne, nacionalne i vjerske mrznje?

A na razini naroda, rase, skupine, seksualne orijentacije - jesu?

Ovo slobodnolebdeće filozofiranje o tome što je sloboda govora i znači li to da onda možeš krenuti u svoje pedofilske avanture su mi naporne

Izvini, ali malo su ti priglupe i ozbiljnog covjeka nedostojne ovakve insinuacije.

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Drago kaže...

Tko kaže da su muslimani inferiorni zato što su muslimani? Kome inferiorni? Gdje to u filmu itko kaže "muslimani su inferiorni"? 

Pričaš napamet. 

Jesi li ti gledao taj film ? Ne kaže tim riječima ali kaže savršeno jasno svakome ko želi čuti.

Btw jedna poznata američka novinarka / bloggerica je kad su (navodno) ubili Osamu rekla "1 down, 2 billion to go" (dakle sve muslimane na svijetu treba pobiti), bi li ti to nazvao govorom mržnje ?

Drago kaže...

znači li to da onda možeš krenuti u svoje pedofilske avanture

E pa Drago ovo je stvarno sramota ! Nazivati protivnika u diskusiji pedofilom jer ne možeš naći bolje argumente, to je stvarno žalosno. Moram reć da mi se srozalo mišljenje o tebi prilično (što tebe nije briga, ali kažem to zbog sebe).

The Man kaže...
Glavno načelo slobode govora je da on počiva na moralnim načelima intelektualno razvijenog svijeta, a to zemlje u kojima Islamski ekstremizam caruje definitivno nisu i neće postati sve dok ne prestanu s nazadnim običajima (kamenovanje, bičevanje i slične gadarije) koji ih na ljestvici humanosti stavljaju nekoliko razina ispod razine životinja. Kako uopće komunicirati s ala akbar fanatikom kojem je u glavi alah i velika praznina? Pogledajte si odličan film "Obsession - Radical Islam's War Against The West" i sve će vam postati jasnije.

Sve mi postaje jasnije kad vidim kakve filmove ti preporučaš...

Inače "intelektualno razvijeni svijet" sa moralnim načelima nije Amerika nego npr. Švedska ili Japan, a ti se čini se više priklanjaš američkoj propagandi... Kad smo već kod nazadnih običaja koje spominješ šta je pogubljenje inekcijom nego to ? Ili je to civilizirano jer manje boli ?

Anyway ljudi ja ću morati prestati sa ovom političkom raspravom čisto zato što previše mog vremena troši a ne mogu si to priuštiti.

Dakle peace to all and bye bye (bar se nadam da ću uspjeti odoliti i držati se dalje od ovoga odsad) !

Poruka je uređivana zadnji put uto 18.9.2012 16:09 (Enkidu).
17 godina
Drago kaže...

Pričaš napamet. 

Ne kaze. Nego ih portretira na takav i jos gori nacin. Time izaziva netrpeljivost, stvara stereotipe i mrznju prema muslimanima. Na isti nacin kao sto je naci propaganda stvarala prema Zidovima. To u konacnici olaksava navodjenje na ratove i istrebljenje naroda koji su meta te propagande. Da li je to tako tesko shvatiti?

A naravno da tebe ne boli k(l)ita, jer imas stavove kao i vecina ostalih ksenofoba na forumu.

17 godina
neaktivan
Google odbio Bijelu kuću

Da dodam jednu sitnicu - neki "novinari" / "umjetnici" su sudski kažnjeni radi pisanja ili pravljenja istih ovakvih filmova protiv Židova prije WW2, jer se išlo logikom da su time pomogli ubijanju 6 milijuna ljudi. Toliko o pravu slobode govora.

Poruka je uređivana zadnji put uto 18.9.2012 16:12 (Enkidu).

1 0 hvala 0
17 godina
Google odbio Bijelu kuću

Dakle peace to all and bye bye (bar se nadam da ću uspjeti odoliti i držati se dalje od ovoga odsad) !

Samo ne zaviruj barem 24 sata, inace neces izdrzati - znam iz iskustva. :)

1 0 hvala 0
17 godina
knight kaže...

A na razini naroda, rase, skupine, seksualne orijentacije - jesu?

Naravno da jesu. Svatko ima pravo reći smatra li da je gej (ili obični) brak dobra ili loša stvar (ili homoseksualnost/heteroseksualnost općenito), da li treba dati pravo lokalnog ili nacionalnog glasa doseljenim radnicima, smatra li da je emigracija dobra ili loša za neku zemlju, ima li u zemlji premalo ili previše onih "drugih". A u tim argumentima se često koriste kvalifikacije koje su uvredljive za one na koje se odnose. 

A to je zato jer skupina ljudi u društvi nije više pojedinac, fizička osoba, već politička kategorija. I njih se u idealnom slučaju smije vrijeđati (ili "vrijeđati"), jedino što je pitanje tko će kako to shvatiti i kako pojedino zakonodavstvo regulira famozni govor mržnje. 

Ali se su to načelna pitanja, dosta kompleksna i mislim da bezveze rasplinjavaš raspravu. Tip je jednostavno napravio očajan diletantski "film o Muhamedu" kojega bi netko sada zabranio jer neki drugi, koja ga u 99,999% slučajeva nisu ni vidjeli, tvrde da vrijeđa njihove osjećaje. 

Savjetujem http://www.counselling-directory.org.uk/anger.html. Primaju upisnike. 

This space for rent!
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice