OFT
Btw. koliko ovaj forum ubaci kukija (rolleyes)

OFT
OFT
Znači profesor si? Čekaj, radiš li besplatno ili filantropski dijeliš znanje besplatno?
I nisam ja izvrtao riječi, samo te citirao gdje omalovažavaš cijelu struku i znanost, te plodove nečijeg rada.
Znači profesor si? Čekaj, radiš li besplatno ili filantropski dijeliš znanje besplatno?
I nisam ja izvrtao riječi, samo te citirao gdje omalovažavaš cijelu struku i znanost, te plodove nečijeg rada.
Znači, koliko sam shvatio, zapravo vas najviše smeta taj zakon jer smatrate da je ugroževa vaša privatnost.
Jel vi shvaćate kako bi se taj software "lovio"? Ako se ne varam, tako nešto se radi filtriranjem sadržaja traženjem ključnih rječi ili preko black liste. Jednostavno je nemoguće da netko sjedi na kompu u nekoj vladinoj organizaciji i na ekranu vidi isto što i vi, čisto iz razloga što je promet na netu premasovan za tako nešto.
Međutim...
Čak i da je taj scenarij moguć, tj. da se prati sav vaš promet od A do Ž, zašto bi vas to smetalo? Da je tako nešto moguće, da se točno zna što je svaki pojedini surfer radio na netu u svakom trenutku, pa cijelo čudo stvari bi bilo daleko bolje.
Kada te pozovu, naplatiš li dolazak?
Znači, koliko sam shvatio, zapravo vas najviše smeta taj zakon jer smatrate da je ugroževa vaša privatnost.
Jel vi shvaćate kako bi se taj software "lovio"?
Čak i da je taj scenarij moguć, tj. da se prati sav vaš promet od A do Ž, zašto bi vas to smetalo?
Ne razumijem zašto bi te to smetalo...
I da, moj odgovor nije čak ni da je to sasvim u redu, nego bi bilo, trenutno, i poželjno.
Hm,čitam ovu temu već par dana i kako ste svi vi na višem intelektualnom nivou od mene...
smatrao sam da se ovdje ja nemam što uključivati u raspravu.No,jedno sam svakako primjetio:
Naslov teme je: Francuzi đonom na piratstvo.
A,što vi radite???? Isto đonom na svoje forumske sugovornike.
Da bi obranili svoje stavove u stanju ste drugima izreći nepojmljive stvari.
Lopov,glupan,kriminalac.lažov...svašta!!?? Iskreno,uopće nemam želju ni za kakvom
komunikacijom s takvim ljudima.Kako ovdje, tako niti u RL.
Eto,ja o ovome toliko i ovako,a vi samo nastavite s "konstruktivnom" raspravom.
Ne razumijem zašto bi te to smetalo...
I da, moj odgovor nije čak ni da je to sasvim u redu, nego bi bilo, trenutno, i poželjno.
To je naravno utopijski, jer se tako nešto ne može postići...
No, evo, da tako nešto se može izvesti, da se prati svaki bit na netu, da tamo negdje netko nadgleda sve nas što radimo na netu, prvo što mi pada na pamet, a to je - pedofilija preko neta - stvar prošlosti.
To je naravno utopijski, jer se tako nešto ne može postići...
No, evo, da tako nešto se može izvesti, da se prati svaki bit na netu, da tamo negdje netko nadgleda sve nas što radimo na netu, prvo što mi pada na pamet, a to je - pedofilija preko neta - stvar prošlosti.
Kada te pozovu, naplatiš li dolazak?
Jel vi shvaćate kako bi se taj software "lovio"? Ako se ne varam, tako nešto se radi filtriranjem sadržaja traženjem ključnih rječi ili preko black liste. Jednostavno je nemoguće da netko sjedi na kompu u nekoj vladinoj organizaciji i na ekranu vidi isto što i vi, čisto iz razloga što je promet na netu premasovan za tako nešto.
Međutim...
Čak i da je taj scenarij moguć, tj. da se prati sav vaš promet od A do Ž, zašto bi vas to smetalo? Da je tako nešto moguće, da se točno zna što je svaki pojedini surfer radio na netu u svakom trenutku, pa cijelo čudo stvari bi bilo daleko bolje.
Mogu oni kada je njihov standard sto puta veci od naseg pa im samim tim jedan orginal cd od 30/40 eura dodje isto kao nama pirat od 3/4 eura
Sve dok i kod nas ne bude takav standard zivjo kapetan kuka i ostala posada
Nisi pojasnio radi li se o venerinim brežuljcima :)
@Goran: nisi ni ti shvatio bojim se. Štos je da cijena nije pala i da ti nitko neće raditi za kikiriki, a kada skupi proizvod ukradeš kako bi pokazao da tebi to ne vrijedi, nisi borac za tržište, nego običan lopov.
Da, outsourcing postoji kod Kineza i Indijaca i vrlo su jeftini, ali nakon početnog buma i gubitaka prouzrokovanih smećem od kvalitete, dobar dio se počeo vraćati na lokalne resurse.
Imaš i jedan dobar primjer: u posljednje vrijeme Ericsson je pozatvarao jako puno svojih pogona u Europi kao dio rezanja troškova, ali ovaj u Hrvatskoj je netaknut jer uz manju cijenu hrvatski odjel daje i razinu kvalitete koja se nije mogla naći ni u pogonima u Europi.
U svakom poslu pa i razvoju softvera imaš različite razine kvalitete. Tako na fakultetu X predaju profesor C i G. Profesor C je odličan, ima znanje i odlično ga prenosi, ali je zato skup. Imaš i profesora G koji ima znanje, ali ga loše prenosi, to zna i zato je jeftin kako bi konkurirao. Fakultet koji želi rezultate i kvalitetne studente platit će profesora C.
Tako ti je i u programiranju. Imaš jako puno onih koji se zovu programerima. Većina su vikend script-kiddies i idioti koji su malo čeprkali po VBA za Excel i misle da su majstori. Privatnici ih zaposle, projekti pucaju po šavovima, kod treba popravljati, ne znaju se osnovne stvari. Takvom "programeru" da se otkaz, zaposle se novi takvi i opet u krug, projekt postane preskup, investitor otvara padobran, firma propada, ljudi su bez posla koji odlazi drugoj firmi koja je zaposlila samo dva dobra programera koji imaju znanje, projekt ide relativno glatko, klijent je zadovoljan, firma preživljava i diže reputaciju.
Tako ti to funkcionira. Smeća ima svugdje, a cijene se razlikuju.
Počeo sam pisati dalje, ali nema smisla jer mislim da samo trolaš, a hrane više nemam.
Mogu oni kada je njihov standard sto puta veci od naseg pa im samim tim jedan orginal cd od 30/40 eura dodje isto kao nama pirat od 3/4 eura
Sve dok i kod nas ne bude takav standard zivjo kapetan kuka i ostala posada
Naxeem, igy - sry, ali opet implicirate stvari.
Postoje dvije paralelne poante ovdje i na ovaj način se nitko nikada neće ni sa kim složiti, a tema će biti lockana... Jedni pričaju o autorskim pravima i kako ih zaštititi silom, a drugi o alternativnim metodama (EDIT: pardon, postoji i treća poanta - koji kod je zapravo moguće i smisleno štititi autorskim pravima, a koji ne). No, nitko, nigdje ne govori o tome kako TREBA kršiti zakone, nitko ne poziva na građanski neposluh (što je opet tek jedan od oblika borbe za svoja prava i da, uključuje kršenje zakona).
Ali Veliki Brate, nikakva ideja o građanskom neposluhu ne pada u pravnim i moralno razvijenijim zemljama, nego u ovim našim, brđanskim banana-republikama u kojima je normalno da čovjek s posla uzme olovku, rokovnik (ajd za to), ali i tipkovnicu, printer, monitor, cijela računala, novac... u nas je normalno stvari uzeti ako te nitko neće u tome uhvatiti.
Neki naši ljudi koji su živjeli vani dugo vremena i naletjeli na našu "kulturu" tamo gdje su se zaposlili, uopće ne kuže ni što se dešava dok inspektori plijene opremu u firmi jer su utvrdili da softverska firma nema niti Windowse plaćene. U čudu pitaju tko je odgovoran i tko je znao, a na odgovor da je znao svatko ali nije smio ništa reći da ne dobije otkaz, ponavljaju pitanje i smiju se kao da se radilo o šali. - Upravo taj scenarij mi je poznat.
Slična situacija je i kada instaliram osobi X novi OS i pita me da hoće Photoshop, a na moj odgovor da ima Paint.NET koji sve radi sasvim dovoljno, kaže da svi koriste PS (treba joj smanjit fotografije), a na komentar da se PS plaća u tisućama kuna odgovara da ne serem, jer je apsolutno čudno da je netko to htio prodavati kad se to samo skine?!
I onda, kada naletim na osobu koja smatra da softver ništa ne vrijedi, digne mi se kosa na glavi i oko guzice.
Sve treba zaštititi silom. Nema drugačije zaštite jer su lopovi uvijek tamo negdje. Na kući imam vrata s čeličnim šipkama, alarm, za pasom pištolj, u gepeku pušku, a na džipu machingewehr. To su metode zaštite vlasništva, a zahvaljujući barem donekle zakonima protiv lopovluka i njihovoj provedbi, ovih par posljednjih stvari nisu realnost.
Ako ti se ne sviđa kapitalizam kao društveno uređenje, dobrodošao si ga zamijeniti nečim boljim i mislim da će se uvijek većina složiti jer su samo rijetki kojima je realno to drag sistem. Da sve bude besplatno, još bolje, eno u Star Treku je sve besplatno i nema novca, svi nešto rade za dobrobit zajednice. Akon osnuješ takvo društvo ili udariš temelje društvu slobodnih resursa i općeg blagostanja i omogućiš meni da su mi hrana, stanovanje, obrazovanje i sve ostalo besplatni, ja ću drage volje besplatno pisati softver i neće ti trebati zakon ni ISP.
Naxeem, igy - sry, ali opet implicirate stvari.
Postoje dvije paralelne poante ovdje i na ovaj način se nitko nikada neće ni sa kim složiti, a tema će biti lockana... Jedni pričaju o autorskim pravima i kako ih zaštititi silom, a drugi o alternativnim metodama (EDIT: pardon, postoji i treća poanta - koji kod je zapravo moguće i smisleno štititi autorskim pravima, a koji ne). No, nitko, nigdje ne govori o tome kako TREBA kršiti zakone, nitko ne poziva na građanski neposluh (što je opet tek jedan od oblika borbe za svoja prava i da, uključuje kršenje zakona).
Sve treba zaštititi silom. Nema drugačije zaštite jer su lopovi uvijek tamo negdje. Na kući imam vrata s čeličnim šipkama, alarm, za pasom pištolj, u gepeku pušku, a na džipu machingewehr. To su metode zaštite vlasništva, a zahvaljujući barem donekle zakonima protiv lopovluka i njihovoj provedbi, ovih par posljednjih stvari nisu realnost.
Aha, a ti nemaš ni vrata na kući jer su lopovi bajka. U zatvorima nema nikoga, to su puste tlapnje i propaganda. Daj se spusti na zemlju.
A što se tiče "idućih koraka" i ako se zaista radi o cenzuri, nadzoru svega i svačega, loggerima ili ugnjetačkom kineskom modelu "Interneta", onda se protiv toga ustaje, ali od preventivnog rata nikada nije bilo velike koristi. Pogledaj rezultate modernog imperijalizma i njihovih preventivnih ratova.
Jer, ako baš idemo ukidati kontrolu, ja sam protiv kamera u banci i protiv vrata na trezoru; ja želim da je novac, koji je papir i koji raste na stablu (tj. i jest stablo) i koji je svim ljudima po prirodi dostupan slobodno, bude i meni dostupan slobodno. Želim slobodnu nabavku svega potrebnog za život.
Tvojom metodom trebalo bi režati i na policiju i na otiske prstiju i na osobne iskaznice i na nadzorne kamere ispred objekata i na uopće identifikaciju... na sve što čini bilo kakvu osnovu kontrole. A gdje je tu granica između anarhije i uređenog društva? Ili tebi anarhija i sloboda odgovaraju selektivno tamo gdje nemaš interesa kao što ga imaš u 'nabavci' softvera?
Aha, a ti nemaš ni vrata na kući jer su lopovi bajka. U zatvorima nema nikoga, to su puste tlapnje i propaganda. Daj se spusti na zemlju.
A što se tiče "idućih koraka" i ako se zaista radi o cenzuri, nadzoru svega i svačega, loggerima ili ugnjetačkom kineskom modelu "Interneta", onda se protiv toga ustaje, ali od preventivnog rata nikada nije bilo velike koristi. Pogledaj rezultate modernog imperijalizma i njihovih preventivnih ratova.
Jer, ako baš idemo ukidati kontrolu, ja sam protiv kamera u banci i protiv vrata na trezoru; ja želim da je novac, koji je papir i koji raste na stablu (tj. i jest stablo) i koji je svim ljudima po prirodi dostupan slobodno, bude i meni dostupan slobodno. Želim slobodnu nabavku svega potrebnog za život.
Tvojom metodom trebalo bi režati i na policiju i na otiske prstiju i na osobne iskaznice i na nadzorne kamere ispred objekata i na uopće identifikaciju... na sve što čini bilo kakvu osnovu kontrole. A gdje je tu granica između anarhije i uređenog društva? Ili tebi anarhija i sloboda odgovaraju selektivno tamo gdje nemaš interesa kao što ga imaš u 'nabavci' softvera?
Koliko je teb tesko shvatit:
Ako ja napravim nesta i naplacujem 50kn ti to MOZES ili NE MORAŠ kupit, ali ukrast NE SMIJEŠ pa sta god ti mislio o tom proizvodu! Ako ja mislim da se dobro ne prodaje taj proizvod i spustim cjenu na 10kn ti idalje mozes kupit ali UKRAST i koristit BESPLATNO ne smiješ? Jel ti to jasno? Da li se s time slazes?
Nadalje ako ti kršiš zakon, kakav god on bio, ti moras snosit posljedice bezobzira sta mislio o tom zakonu i kakav god taj tvoj velebni mentalni sklop, koji toliko hvalis, imao mišljenje o tome. I opet ovdje se moze raspravljat kakav je taj zakon, a ne o tome da li je ukrast neki softwer ispravno ili ne, jer to nije ispravno (još uvijek) i točka. Fakat si trol
Dakle boli mene uvo sta ti mislis o mom proizvodu ili sta citav svjet misli. On ima cijenu ti kupi ili ne moj ali ukrast NE SMIJES. A ti si upravo reko da smijes? Ili smo svi ovdje coravi pa raspravljamo s tobom jer neamo pametnijeg posla