Francuzi đonom na piratstvo

poruka: 550
|
čitano: 263.410
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Francuzi đonom na piratstvo".
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Francuski zakon na udaru
17 godina
neaktivan
RE: Francuzi đonom na piratstvo
Verbatim kaže...

OFT

Btw. koliko ovaj forum ubaci kukija (rolleyes)

OT
Da nije koji od kolačića zaštićen autorskim pravima? Da nebi neki francuz nadrapao ako naleti ovamo Belji se
Ma ok za kukije, stotinjak više-manje, tko broji Namigiva, nego najbolje mi je kad se kaže da Ad Block Plus "nije kompatibilan" s editorom. Bogataš

E sad ću zbilja zaraditi neku "nagradu"
17 godina
neaktivan
GoranB kaže...
Verbatim kaže...

OFT

Btw. koliko ovaj forum ubaci kukija (rolleyes)

OT
Da nije koji od kolačića zaštićen autorskim pravima? Da nebi neki francuz nadrapao ako naleti ovamo Belji se
Ma ok za kukije, stotinjak više-manje, tko broji Namigiva, nego najbolje mi je kad se kaže da Ad Block Plus "nije kompatibilan" s editorom. Bogataš

E sad ću zbilja zaraditi neku "nagradu"
  Kod mene to rješava Outpost -web control, al svejedno su pretjerali.
Još malo pa ni firewall i antivirus neće biti kompatbilni s editorom.

mladi ljudi na početku čine pogrešku, jer vide gdje je moć, postaju zli, sve za novac, sveti novac, prljavi novac, krvavi novac, oprani novac, zato neka se čudo desi, čudo osvještenja!
17 godina
neaktivan

Znači profesor si? Čekaj, radiš li besplatno ili filantropski dijeliš znanje besplatno?

I nisam ja izvrtao riječi, samo te citirao gdje omalovažavaš cijelu struku i znanost, te plodove nečijeg rada.

17 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Znači profesor si? Čekaj, radiš li besplatno ili filantropski dijeliš znanje besplatno?

Ne nisam, nego me zovu da predajem neke kolegije.

naxeem kaže...

I nisam ja izvrtao riječi, samo te citirao gdje omalovažavaš cijelu struku i znanost, te plodove nečijeg rada.

Jesi, i nisam.
16 godina

Znači, koliko sam shvatio, zapravo vas najviše smeta taj zakon jer smatrate da je ugroževa vaša privatnost.

Jel vi shvaćate kako bi se taj software "lovio"? Ako se ne varam, tako nešto se radi filtriranjem sadržaja traženjem ključnih rječi ili preko black liste. Jednostavno je nemoguće da netko sjedi na kompu u nekoj vladinoj organizaciji i na ekranu vidi isto što i vi, čisto iz razloga što je promet na netu premasovan za tako nešto.

Međutim...

Čak i da je taj scenarij moguć, tj. da se prati sav vaš promet od A do Ž, zašto bi vas to smetalo? Da je tako nešto moguće, da se točno zna što je svaki pojedini surfer radio na netu u svakom trenutku, pa cijelo čudo stvari bi bilo daleko bolje.

Every hole is a goal!
17 godina
neaktivan

Kada te pozovu, naplatiš li dolazak?

17 godina
neaktivan
Bukva kaže...

Znači, koliko sam shvatio, zapravo vas najviše smeta taj zakon jer smatrate da je ugroževa vaša privatnost.

Jel vi shvaćate kako bi se taj software "lovio"?  

Čak i da je taj scenarij moguć, tj. da se prati sav vaš promet od A do Ž, zašto bi vas to smetalo?

E ovo je vec opasno. Ovde se pale svi alarmi. Ova misao je totalno "oprana" i to je ono sto nekima smeta Bukva, upravo to sto si ti ad hoc pristao - vec u samom retorickom (pretpostavljam), pitanju se krije i tvoj odgovor pristajanja.
Ovo je alarm. Ne promet, ne software, ne ne-znam-sta vec: "Zasto bi vas smetalo?".
Ja bih da malo razmislis o ovom svom postu.
16 godina

Ne razumijem zašto bi te to smetalo...

I da, moj odgovor nije čak ni da je to sasvim u redu, nego bi bilo, trenutno, i poželjno.

Every hole is a goal!
Poruka je uređivana zadnji put sri 20.5.2009 1:10 (Bukva).
16 godina

Hm,čitam ovu temu već par dana i kako ste svi vi na višem intelektualnom nivou od mene...

smatrao sam da se ovdje ja nemam što uključivati u raspravu.No,jedno sam svakako primjetio:

Naslov teme je: Francuzi đonom na piratstvo.

A,što vi radite???? Isto đonom na svoje forumske sugovornike.

Da bi obranili svoje stavove u stanju ste drugima izreći nepojmljive stvari.

Lopov,glupan,kriminalac.lažov...svašta!!?? Iskreno,uopće nemam želju ni za kakvom

komunikacijom s takvim ljudima.Kako ovdje, tako niti u RL.

Eto,ja o ovome toliko i ovako,a vi samo nastavite s "konstruktivnom" raspravom.

http://s2.ba.bitefight.org/c.php?uid=94118
Poruka je uređivana zadnji put sri 20.5.2009 8:11 (fromcelltohell).
Moj PC  
1 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
Bukva kaže...

Ne razumijem zašto bi te to smetalo...

I da, moj odgovor nije čak ni da je to sasvim u redu, nego bi bilo, trenutno, i poželjno.

Zasto pozeljno? Za koga? Kome bi najvise bilo po zelji? Sta bi se tom pozleljnoscu dobilo? U konkretnom slucaju - Francuska.
.
Edit: Kad sam bacio ponovo pogled na tvoj post primetio sam da imas opet pitanje da ne razumes zasto bi me to smetalo... Epa evo jedan banalan primer:
Skoro pa sam siguran da niko kada ode u kupaonici nema nesto posebno kriti osim svoje nagosti pretpostavljam. ALI ipak, niko ne zeli biti nadziran od nekoga dok je tamo. Cak i kada nema nikoga ti zakljucas vrata od navike. Ako bi cuo da se neki manijak ili perverznjak vrzma tvojo ulicom sigurno bi zatvorio vrata i prozere a pretpostavljam i dimnjak da taj neko, ne viri kroz neku rupu u tvojoj intimi. Kada bi pitao voajera o tvojem ponasanju on bi rekao da ne razume zasto bi se ti bojao to sto on viri kroz neku rupu u tvoju nagost. On sigurno ne radi nista lose ili mozda cak ni nista opasno.
Nesto je slicno i sa mojim prometom. Poneki demo kada me nesto zaintrigira, mozda zakrpa, novosti, mailovi i takve neke banalne stvari. ALI, (!!!) ipak ne zelim da mi neki voajer kopa po mojoj intimi i to sa bedastim opravdanjem da trazi pirate.
Poruka je uređivana zadnji put sri 20.5.2009 2:11 (Solo).
16 godina

To je naravno utopijski, jer se tako nešto ne može postići...

No, evo, da tako nešto se može izvesti, da se prati svaki bit na netu, da tamo negdje netko nadgleda sve nas što radimo na netu, prvo što mi pada na pamet, a to je - pedofilija preko neta - stvar prošlosti.

Every hole is a goal!
17 godina
neaktivan
Bukva kaže...

To je naravno utopijski, jer se tako nešto ne može postići...

No, evo, da tako nešto se može izvesti, da se prati svaki bit na netu, da tamo negdje netko nadgleda sve nas što radimo na netu, prvo što mi pada na pamet, a to je - pedofilija preko neta - stvar prošlosti.

Slab argument. Kako ces ti od milion JPGa prepoznati koji je pedofilski? Ja cesto saljem slike moga sina mojoj majci. kako ces ti znati dali je to moj sin ili neka nevina mala dusa???
Kojim filterom ces to filtrirati? Na koji nacin? To opet znaci otvaranje citavog prometa. Malopre si rekao da je nemoguce. Ili se varam?!
Jel tu zavrsava "pozeljnost"?
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Kada te pozovu, naplatiš li dolazak?

Evo, po pedeseti put, sada sa slikama i u boji:

- informacija je nekada bila skupa jer se teško do nje dolazilo, sada više nije
 - znanje također prestaje biti skupo, jer ga ima sve više i više i sve se lakše dolazi do njega
 - upotreba znanja je skupa, jer to još uvijek treba napraviti čovjek
 - znači - ljudi su najskuplji
 - usluga košta, dobra usluga pogotovo, jer je rijetka

- ako ti uložiš trud i rad u nešto, to ne znači da taj tvoj proizvod vrijedi. "Ja sam se puno trudio i zaslužio sam ..." nije kapitalizam, nego nešto drugo. Čak nije ni socijalizam.
 - vrijednost proizvoda nije određena količinom truda, novaca, itd uloženog u njega, nego percepcijom ciljanog tržišta. Kad tržište kaže da nešto ne vrijedi 5$, nego 100MB bandwidtha, onda je to tako, bez obzira bilo to "pravedno", "ispravno" (pa čak i legalno) ili ne

- mali podsjetnik: vlasništvo ≠ autorska prava; a.p. nisu čvrsta kao vlasništvo, nisu tako temeljni koncept, nisu vječna, i stvar su društvenog dogovora (tj. zakona). Kad se promijeni raspoloženje u društvu, mijenjaju se zakoni. Sa digitalnom erom, a.p. dobivaju novi smisao - zakoni koji su pisani u 17. st. za čovjeka sa tiskarskim strojem, sada se trebaju prilagoditi novim prilikama. U kojem smjeru? U onome koji odgovara većini društva.

- a.p. su su pokušaj da se abdundant (oprosti što ne znam dobar termin na hrvatskom) dobra umjetno naprave scarce (u trenutku kad se pojavio tiskarski troj, postalo je relativno jednostavno kopirati nečiju knjigu, do tada ju se moralo prepisivati, pa nije bilo potrebe za a.p.), da bi im se povećala cijena, te da bi autor imao priliku zaraditi. Jasno da se to (zajedno s patentnim sustavom) pretvorilo u horor koji zapravo guši male i pogoduje velikima. S razvojem tehnologije, nestaju barijere, i sve nematerijalno postaje abdundant dobro (rijetki su mogli imati tiskaru, ali svi mogu kopirati mp3cu -> artificial scarcity više ne funkcionira). Imamo dvije opcije:ići po starom ili nešto promijeniti. Ako idemo po starom, trebamo ponovo podići barijere. Jedini način da bi to postigli je potpuna kontrola sve komunikacije (jer svaka se druga mjera može zaobići). Znači, čitamo sve mailove, scaniramo sav promet, sva pisma i pakete, zabranimo sav SW za enkripciju koji nema back door, itd. Potpuna kontrola nad pojedincem od strane države u interesu korporacije = totalitarizam, pa čak i fašizam (tj. oblik fašizma u kojem je superiorna klasa - korporacije, koje se izjednačuju s državom, a potlačena - svi ostali). Alternativa je da promijenimo zakone i pronađemo drugačiji način naknade autorima. Pa ti biraj. Inače o abdundant resources based ekonomiji se strašno puno piše, istražuje, itd. Tako da ljudi shvaćaju da je rješenje pronaći drugačiji način, a ne tupiti po starom kad ne ide.

- većina poslova u IT industriji odavno nisu jako intelektualno zahtjevni - zato se i rade na traci. Pogledaj cijene rent-a-codera. Cijene kao frizeri, jeftiniji maseri, itd - kao najosnovnije usluge. To se događalo sa svim strukama (početkom 20. stoljeća čovjek koji je znao upravljati strojem je bio odmah ispod gazde - danas je takvo znanje bezvrijedno), događa se i ovdje. To nije podcjenjivanje, to je činjenica. Uostalom, usporedba sa bilo kojim poštenim zanimanjem nikako ne može biti podcjenjivanje. Reći da nešto nije intelektualni rad je podcjenjivanje samo za napuhane. Ja sam u životu radio svašta, pa i fizičke poslove. Niti jednog se ne stidim.
 - intelektualni rad je skuplji od ostalih oblka jer je bio rijedak. Kako postaje sve dostupniji, i cijena pada.

Ja zbilja ne znam zašto vam te osnove kapitalizma nisu jasne. I kako ste čitali lektire u školi, jer imate problema s razumijevanjem pročitanog - ne razmišljate o napisanome nego pokušavate prilagoditi slova na ekranu svojim unaprijed stvorenim interpretacijama.

Ako ti poslije ovog posta opet nije jasno, onda zbilja odustajem.

EDIT: da opet ne bi bilo "ti se zalažeš za piratstvo, lopove" itd, primjetite da gore nema mojih sudova o ničemu. Samo iznosim činjenice. Jesu li one dobre ili loše je stvar subjektivne procjene ovisne o osobnim preferencijama, društvenom kontekstu, itd. Nigdje se ništa ne promovira niti odobrava. Jednostavno se kaže da je situacija takva.
Poruka je uređivana zadnji put sri 20.5.2009 2:14 (GoranB).
17 godina
neaktivan
Bukva kaže...

Jel vi shvaćate kako bi se taj software "lovio"? Ako se ne varam, tako nešto se radi filtriranjem sadržaja traženjem ključnih rječi ili preko black liste. Jednostavno je nemoguće da netko sjedi na kompu u nekoj vladinoj organizaciji i na ekranu vidi isto što i vi, čisto iz razloga što je promet na netu premasovan za tako nešto.

Međutim...

Čak i da je taj scenarij moguć, tj. da se prati sav vaš promet od A do Ž, zašto bi vas to smetalo? Da je tako nešto moguće, da se točno zna što je svaki pojedini surfer radio na netu u svakom trenutku, pa cijelo čudo stvari bi bilo daleko bolje.

1.Kad u trafici kupiš Bug, je li te teta iz trafike pita za ID ?

2.Kad odeš u poštu da predaš neki dopis, da li teta/tetak provjerava
je li povratna adresa ispravna?

3.Da li si kad u poštanskom sandučiću pronašao otvoren dopis/pismo
koje je bilo naslovljeno na tvoje ime.
Ako jesi, da li si bio sretan zbog toga?

3.1 Da li si možda vidio poštara da čita tvoju poštu pred tvojim poštanskim sandučićem?

4. Voliš li da te netko prati dok   sa curom šetaš po brežuljcima !?!

mladi ljudi na početku čine pogrešku, jer vide gdje je moć, postaju zli, sve za novac, sveti novac, prljavi novac, krvavi novac, oprani novac, zato neka se čudo desi, čudo osvještenja!
16 godina
protjeran

Mogu oni kada je njihov standard sto puta veci od naseg pa im samim tim jedan orginal cd od 30/40 eura dodje isto kao nama pirat od 3/4 eura

Sve dok i kod nas ne bude takav standard zivjo kapetan kuka i ostala posada

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.5.2009 2:29 (luxman).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Nisi pojasnio radi li se o venerinim brežuljcima :)

@Goran: nisi ni ti shvatio bojim se. Štos je da cijena nije pala i da ti nitko neće raditi za kikiriki, a kada skupi proizvod ukradeš kako bi pokazao da tebi to ne vrijedi, nisi borac za tržište, nego običan lopov.

Da, outsourcing postoji kod Kineza i Indijaca i vrlo su jeftini, ali nakon početnog buma i gubitaka prouzrokovanih smećem od kvalitete, dobar dio se počeo vraćati na lokalne resurse.

Imaš i jedan dobar primjer: u posljednje vrijeme Ericsson je pozatvarao jako puno svojih pogona u Europi kao dio rezanja troškova, ali ovaj u Hrvatskoj je netaknut jer uz manju cijenu hrvatski odjel daje i razinu kvalitete koja se nije mogla naći ni u pogonima u Europi.

U svakom poslu pa i razvoju softvera imaš različite razine kvalitete. Tako na fakultetu X predaju profesor C i G. Profesor C je odličan, ima znanje i odlično ga prenosi, ali je zato skup. Imaš i profesora G koji ima znanje, ali ga loše prenosi, to zna i zato je jeftin kako bi konkurirao. Fakultet koji želi rezultate i kvalitetne studente platit će profesora C.

Tako ti je i u programiranju. Imaš jako puno onih koji se zovu programerima. Većina su vikend script-kiddies i idioti koji su malo čeprkali po VBA za Excel i misle da su majstori. Privatnici ih zaposle, projekti pucaju po šavovima, kod treba popravljati, ne znaju se osnovne stvari. Takvom "programeru" da se otkaz, zaposle se novi takvi i opet u krug, projekt postane preskup, investitor otvara padobran, firma propada, ljudi su bez posla koji odlazi drugoj firmi koja je zaposlila samo dva dobra programera koji imaju znanje, projekt ide relativno glatko, klijent je zadovoljan, firma preživljava i diže reputaciju.

Tako ti to funkcionira. Smeća ima svugdje, a cijene se razlikuju.

Počeo sam pisati dalje, ali nema smisla jer mislim da samo trolaš, a hrane više nemam.

17 godina
neaktivan
luxman kaže...

Mogu oni kada je njihov standard sto puta veci od naseg pa im samim tim jedan orginal cd od 30/40 eura dodje isto kao nama pirat od 3/4 eura

Sve dok i kod nas ne bude takav standard zivjo kapetan kuka i ostala posada

LOL ekonomije. 30/40 eura je svugde 30/40 eura. Ekonomisti to znaju izmeriti u recimo litre mleka. Nisam ekonomista a i ne zamara mi se sada da trazim prjatelje koje mogu da ti potanko objasne ali ovo sam morao jer je stvarno LOL za pet.
.
BTW 30/40 eura osetis svugde po dzepu, na aljasci ili indiji - nema razlike. Ali ko sto rekoh, ne da mi se pisati i onake je fulani off topic. Hehehe 3/4 eura = 30/40. hahahaaa
ha hahaa
hehehe
he
17 godina
GoranB kaže...

- mali podsjetnik: vlasništvo ≠ autorska prava; a.p. nisu čvrsta kao vlasništvo, nisu tako temeljni koncept, nisu vječna, i stvar su društvenog dogovora (tj. zakona). Kad se promijeni raspoloženje u društvu, mijenjaju se zakoni. Sa digitalnom erom, a.p. dobivaju novi smisao - zakoni koji su pisani u 17. st. za čovjeka sa tiskarskim strojem, sada se trebaju prilagoditi novim prilikama. U kojem smjeru? U onome koji odgovara većini društva.

ono sto meni smeta kod tebe najvise je tumacenje prava i zakona kroz pravdu... prema tvom bi onda bila ako nije pravedno ne treba biti ni zakonito
s pravnog stajalista, a pravo mi je struka pa znam o cemu govorim:
1. autorsko pravo jest vrsta vlasnistva i to vlasnistvo na nekom pravu
2. postoje dobri i postoje losi zakoni. ali kao sto si rekao i sami oni su promjenjivi prema tome ako postoji los zakon treba ga mijenjati
3. los zakon ne mijenja se njegovim krsenjem niti zagovorom na njegovo krsenje - postuje se jednako kao i onaj dobri
ja ne ulazim sada u to da li su zakoni u zastiti autorskih prava dobri ili losi ali su trenutno takvi i treba ih postovati, a postoje mehanizmi koji ga mogu mijenjat i ti ih i sam mozes birati - pa onda neka ta vecina drustva kojoj to odgovara odradi svoj posao

što želim reći? kad bi sutra odgovarao na sudu za povredu necijeg autorskog prava pred sudom, ne bi bio osloboden optuzbi kad bi sucu rekao: taj pisljivi software nista ne vrijedi, pun je bug-ova ili ja ne cijenim ljudski misaoni rad to sto je napravljeno ne vrijedi nista. Ti si taj software izabrao kao tebi prikladan za rad i nisi ga platio, a trebao si - kaznena odgovornost i bilo kakva rasprava o njegovoj stvarnoj vrijednosti je nebitna i ide u domet filozofije a ne prava.

- ako bi isao u duhu drustva - onda ti drustvo nikad nista ne bi platilo... tko ne bi odbio besplatno besplatno grijanje, besplatan benzin, otic u trgovinu i uzet sto ti treba. ali to ne ide tako... ne mozes otici u trgovinu uzeti konzervu pa ako ti se svidi platit ju, ako ne neces ju platit ( a vidis dosta softwarea ti to dozvoljava)

ja se u svoj toj prici slazem s tobom da neke zakone treba mijenjati, ali onaj koji je trenutno na snazi treba postovati
ja bih prvi htio da windowsi dodu 200 kn a 2000, ali isto tako kad sam dosao prebojati crtu od 2,5 centimetara koja nije duboka na autu, tip mi je rekao da je to proces i  da on bez 700 kn ne zapocinje radit i jos mi je rekao da je skinuo 100 kn na racun poznanstva - koliko on onda cijeni svoj rad  i koliko bi on naplatio programiranje kompleksnijeg softwarea??? ali ja zbog cijene njegova rada drugi put necu otici kod njega...
Poruka je uređivana zadnji put sri 20.5.2009 7:31 (igy).
17 godina

Naxeem, igy - sry, ali opet implicirate stvari.

Postoje dvije paralelne poante ovdje i na ovaj način se nitko nikada neće ni sa kim složiti, a tema će biti lockana... Jedni pričaju o autorskim pravima i kako ih zaštititi silom, a drugi o alternativnim metodama (EDIT: pardon, postoji i treća poanta - koji kod je zapravo moguće i smisleno štititi autorskim pravima, a koji ne). No, nitko, nigdje ne govori o tome kako TREBA kršiti zakone, nitko ne poziva na građanski neposluh (što je opet tek jedan od oblika borbe za svoja prava i da, uključuje kršenje zakona).

Pazi, gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put sri 20.5.2009 7:55 (Veliki Brat).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ali Veliki Brate, nikakva ideja o građanskom neposluhu ne pada u pravnim i moralno razvijenijim zemljama, nego u ovim našim, brđanskim banana-republikama u kojima je normalno da čovjek s posla uzme olovku, rokovnik (ajd za to), ali i tipkovnicu, printer, monitor, cijela računala, novac... u nas je normalno stvari uzeti ako te nitko neće u tome uhvatiti.

Neki naši ljudi koji su živjeli vani dugo vremena i naletjeli na našu "kulturu" tamo gdje su se zaposlili, uopće ne kuže ni što se dešava dok inspektori plijene opremu u firmi jer su utvrdili da softverska firma nema niti Windowse plaćene. U čudu pitaju tko je odgovoran i tko je znao, a na odgovor da je znao svatko ali nije smio ništa reći da ne dobije otkaz, ponavljaju pitanje i smiju se kao da se radilo o šali. - Upravo taj scenarij mi je poznat.

Slična situacija je i kada instaliram osobi X novi OS i pita me da hoće Photoshop, a na moj odgovor da ima Paint.NET koji sve radi sasvim dovoljno, kaže da svi koriste PS (treba joj smanjit fotografije), a na komentar da se PS plaća u tisućama kuna odgovara da ne serem, jer je apsolutno čudno da je netko to htio prodavati kad se to samo skine?!

I onda, kada naletim na osobu koja smatra da softver ništa ne vrijedi, digne mi se kosa na glavi i oko guzice.

Sve treba zaštititi silom. Nema drugačije zaštite jer su lopovi uvijek tamo negdje. Na kući imam vrata s čeličnim šipkama, alarm, za pasom pištolj, u gepeku pušku, a na džipu machingewehr. To su metode zaštite vlasništva, a zahvaljujući barem donekle zakonima protiv lopovluka i njihovoj provedbi, ovih par posljednjih stvari nisu realnost.

Ako ti se ne sviđa kapitalizam kao društveno uređenje, dobrodošao si ga zamijeniti nečim boljim i mislim da će se uvijek većina složiti jer su samo rijetki kojima je realno to drag sistem. Da sve bude besplatno, još bolje, eno u Star Treku je sve besplatno i nema novca, svi nešto rade za dobrobit zajednice. Akon osnuješ takvo društvo ili udariš temelje društvu slobodnih resursa i općeg blagostanja i omogućiš meni da su mi hrana, stanovanje, obrazovanje i sve ostalo besplatni, ja ću drage volje besplatno pisati softver i neće ti trebati zakon ni ISP.

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.5.2009 8:32 (naxeem).
17 godina
Veliki Brat kaže...

Naxeem, igy - sry, ali opet implicirate stvari.

Postoje dvije paralelne poante ovdje i na ovaj način se nitko nikada neće ni sa kim složiti, a tema će biti lockana... Jedni pričaju o autorskim pravima i kako ih zaštititi silom, a drugi o alternativnim metodama (EDIT: pardon, postoji i treća poanta - koji kod je zapravo moguće i smisleno štititi autorskim pravima, a koji ne). No, nitko, nigdje ne govori o tome kako TREBA kršiti zakone, nitko ne poziva na građanski neposluh (što je opet tek jedan od oblika borbe za svoja prava i da, uključuje kršenje zakona).

ja se slazem s tobom ali onda treba to naglasiti, sto nitko nije napisao te alternative konkretne metode, sto bi bilo bolje, a ne odmah udariti po drzavi koja je izabrala metodu borbe protiv piratstva. pazi, ovu temu cita mnogo ljudi i na osnovu citanja formiraju svoje stajaliste, a takvoj se osobi ne moze reci da se ljudski rad ne moze cijeniti i da se bori za građanska prava kršenjem zakona. borba za svoja prava ostvaruje se na sudu, a ne građanskim neposluhom i sam si na kraju rekao kršenjem zakona, građanski neposluh odraz je anarhije drustva i sustava vrijednosti u cjelini. zvuci utopijski samo zato sto je drustvo dopustilo da to bude tako, a danasnji nacin razmisljasnja ne vodi ka poboljsanju toga.
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...
...
"Lopov! Lopov!" Zbilja ne razumiješ... Ne želiš ili nisi sposoban? Nema veze.

naxeem kaže...

Sve treba zaštititi silom. Nema drugačije zaštite jer su lopovi uvijek tamo negdje. Na kući imam vrata s čeličnim šipkama, alarm, za pasom pištolj, u gepeku pušku, a na džipu machingewehr. To su metode zaštite vlasništva, a zahvaljujući barem donekle zakonima protiv lopovluka i njihovoj provedbi, ovih par posljednjih stvari nisu realnost.

Sad te počinjem žaliti.

Inače, evo sljedećeg francuskog koraka:
Par zanimljivosti:
the government is prepping a new crime bill that will, among other things, mandate Internet censorship at the ISP level, legalize government spyware, and create a massive meta-database of citizen information called "Pericles."
...
Loppsi 2 allows the state to install software that can "observe, collect, record, save, and transmit" keystrokes from computers on which it is installed. In essence, it allows for government-installed Trojans
...
Under Loppsi 2, French ISPs would also need to participate in a Web censorship regime
...
the bill allows for a database called "Pericles" that can pull together information from various existing French databases to create a "super-dossier" on people. According to Le Monde, such a database could contain all sorts of crucial, personal information, and sounds certain to set off the same debates that have taken place in the US whenever similar projects have been floated.
...
Loppsi 2 funds all sorts of other crime-fighting techniques, including automated camera systems that record the license plates of cars passing by on the motorway

Mislim da je rasprava o smjeru u kojem sve to ide završena. I da je sada svima jasno što se događa. I jeli alternativa o kojoj sam pričao uistinu alternativa, ili jedini mogući put ako želimo ostati civilizirano društvo.
Gotovo. Izgubili ste raspravu. Nema se više što dodati.
Nažalost, možda osvojite svijet, pa će se svi vozati s džipovima s instaliranim RPGima, a u spavaćim sobama će imati instalirane kamere. Ne, ne pretjerujem, jer evo kako to brzo krene.
qed
eod
Poruka je uređivana zadnji put sri 20.5.2009 8:34 (GoranB).
17 godina
Bukva kaže...
rjakopec kaže...
 Ma da, trebamo dozvoliti pljackati banke dok standard toliko ne poraste da ljudima nece biti sila pljackati banke.
 Nisam to mislio.
I sam pomalo ulazim u programerske vode i znam da mi jednog dana neće biti svejedno jel će moj software biti piratiziran ili ne...

Evo, uzmi moju poziciju. Student sam i pokušavam učiti o alatima što više mogu. Koje god alate mogu imati orginalne imam ih (MSDNAA), za koje god postoji alternativa (open source) - imam ju.
Evo ti Photoshop (da, imam i GIMP, ali nakon mjesec dana rada uvidio sam da jednostavno nije dorastao CS4:PSu). Ako ja želim naučiti raditi u njemu, ja ga jednostavno moram imati. Mogu ja po cijele dane visit na tutorialima i pri knjizi, ako ja ne otvorim taj program, je isto kao da čitam o vožnji auta, ali ga nikada ne vozim. Kako rekoh, student sam - ja si jednostavno ne mogu priuštiti Photoshop. Najradije bih imao sve žive programe orginalne, ali ne mogu (pa dovraga, i meni bi bila daleko jednostavnije učiti).

S druge strane, ja si neću dozvliti da ja ne znam raditi u takvim i sličnim programima. Kada se ja jednog dana budem prijavljivao za posao, ja jednostavno neću da mene netko mora učiti mom poslu (naravno, da ja shvaćam da sam u takvoj struci u kojoj moram učiti do kad sam živ). Naravno, da ću poslušati savjete starijih i iskusnijih i da ću se rukama i nogama boriti na specijalizacije / usavršavanja, ali sramotama bi me bilo reći - "Da, zanima me web dizajn, ali nikada nisam niti primirisao Adobeinim / Corelovim alatima."

Sada ću zvučat možda i patetično, ali dragi bog zna, da ako ću ikada moći kupiti, ma kupit ću 10 Photoshopa i nitko sretniji od mene. Nitko sretniji od mene da ja mogu otići u trgovinu kupit software koji me zanima i bok. Ali ja to ne mogu - nemam ni približno toliko para i snalazim se kako znam i umijem. Da treba odreko bih se svih kava / izlazaka / zabave da nabavim oriđiđi, ali jednostavno, takvi alati daleko prelaze moj budžet. Još kad uzmeš troškove školovanja (školarina do 9500 kn / ~16 kolegija po godini, za svaki 100-200 kuna (ako ne i više) za literaturu / održavanje laptopa koji mi je prijekopotreban / stanarina ~1000 kn po mjesecu / putovanja ~300kn mjesečno / hrana ~800kn mjesečno), pa sad ti nađi para...
 :)
To je sad druga stvar, isplati li se francuskoj drzavi stiti autorska prava pretezno u vlasnistvu amerikanaca i provede li se takva mjera doista efikasno, u kakvom stanju ce biti ucenici i studenti vezani uz informatiku u odnosu na isto takve u zemljama koje ne provode tako strogu politiku.
To su dvije razlicite stvari, je li piratstvo kradja, je kradja je, isplati li se maloj zemlji s jos manjom produkcijom programa i ostalih sadrzaja efikasno progoniti pirate da bi amerikanci vise zaradili, a ne znam ali mi se nekako cini da nam se isplati.
17 godina
neaktivan

Aha, a ti nemaš ni vrata na kući jer su lopovi bajka. U zatvorima nema nikoga, to su puste tlapnje i propaganda. Daj se spusti na zemlju.

A što se tiče "idućih koraka" i ako se zaista radi o cenzuri, nadzoru svega i svačega, loggerima ili ugnjetačkom kineskom modelu "Interneta", onda se protiv toga ustaje, ali od preventivnog rata nikada nije bilo velike koristi. Pogledaj rezultate modernog imperijalizma i njihovih preventivnih ratova.

Jer, ako baš idemo ukidati kontrolu, ja sam protiv kamera u banci i protiv vrata na trezoru; ja želim da je novac, koji je papir i koji raste na stablu (tj. i jest stablo) i koji je svim ljudima po prirodi dostupan slobodno, bude i meni dostupan slobodno. Želim slobodnu nabavku svega potrebnog za život.

Tvojom metodom trebalo bi režati i na policiju i na otiske prstiju i na osobne iskaznice i na nadzorne kamere ispred objekata i na uopće identifikaciju... na sve što čini bilo kakvu osnovu kontrole. A gdje je tu granica između anarhije i uređenog društva? Ili tebi anarhija i sloboda odgovaraju selektivno tamo gdje nemaš interesa kao što ga imaš u 'nabavci' softvera?

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.5.2009 8:43 (naxeem).
17 godina
neaktivan
GoranB kaže...
Stvar je jednostavna. Softver ne možeš ukrasti.
Ja radim na softveru koji košta milijune dolara. Milijune. I zato: Softver ne vrijedi ništa. Kopiranje softvera nije krađa. Da je kopiranje softvera krađa, po istoj logici bi krađa bilo i kad ti posudiš svom prijatelju knjigu koju si kupio. Ili ga pozoveš da zajedno pogledate film koji si kupio. Jasno, postavlja se pitanje što si zapravo kupio - medij, sadržaj (ideju?!), pravo da konzumiraš sadržaj (tj. iskustvo, ali tko, samo ti, koliko često, itd) - ali, zapetljat ćemo se.
I da te opet citiram tek toliko da se podsjetiš uz odgovor: softver možeš ukrasti, softver vrijedi onoliko koliko vrijedi rad potreban da bi taj softver nastao. Tvoje profesorsko predavanje1 vrijedi onoliko koliko sati predaješ, a sat tvog rada ima svoju cijenu isto kao i sat rada programera. K vragu, i sat rada mog vodoinstalatera ima svoju cijenu, a da ne govorim o satu rada mog odvjetnika.

1 Ako netko dođe na tvoje predavanje i snima te kamerom i kasnije umjesto da plati profesore, tvoje predavanje samo pušta na projektoru i sve to bez tvog znanja i tvoje dozvole, mislim da ti nebi bilo svejedno.
Poruka je uređivana zadnji put sri 20.5.2009 9:12 (naxeem).
17 godina
neaktivan
GoranB kaže...
 Gle, nećeš me uvući u raspravu u kojoj ti namjerno iskriviš moje riječi i napišeš potpuno suprotno od onoga što ja tvrdim samo par postova iznad. I onda ja moram dokazivati što sam rekao?

Takve ti-si-ovo-ti-si-ono "rasprave" ostavi za ljude s tvog nivoa, koliko god visok ili nizak on bio. Ja sam negdje drugdje, tamo gdje se sluša sugovornika. Dok god se ne počneš ozbiljno ponašati, tj. ne koristiti se demagoškim metodama, jedini moj odgovor će biti pokazivanje tvojih laži.
 LOL

Našao se ovo napisati čovjek koji je to meni radio. HAH

Osvrni se malo na stranice prije...
Igrica, igrica, igrica, igrica, igrica... Get over it!
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Aha, a ti nemaš ni vrata na kući jer su lopovi bajka. U zatvorima nema nikoga, to su puste tlapnje i propaganda. Daj se spusti na zemlju.

A što se tiče "idućih koraka" i ako se zaista radi o cenzuri, nadzoru svega i svačega, loggerima ili ugnjetačkom kineskom modelu "Interneta", onda se protiv toga ustaje, ali od preventivnog rata nikada nije bilo velike koristi. Pogledaj rezultate modernog imperijalizma i njihovih preventivnih ratova.

Jer, ako baš idemo ukidati kontrolu, ja sam protiv kamera u banci i protiv vrata na trezoru; ja želim da je novac, koji je papir i koji raste na stablu (tj. i jest stablo) i koji je svim ljudima po prirodi dostupan slobodno, bude i meni dostupan slobodno. Želim slobodnu nabavku svega potrebnog za život.

Tvojom metodom trebalo bi režati i na policiju i na otiske prstiju i na osobne iskaznice i na nadzorne kamere ispred objekata i na uopće identifikaciju... na sve što čini bilo kakvu osnovu kontrole. A gdje je tu granica između anarhije i uređenog društva? Ili tebi anarhija i sloboda odgovaraju selektivno tamo gdje nemaš interesa kao što ga imaš u 'nabavci' softvera?

Opet demagoški iskrivljavaš. Namjerno miješaš različite stvari, stavljaš ljudima riječi u usta. Izjavljuješ apsurdne tvrdnje i onda se pretvaraš da su ih tvoji protivnici rekli.

Ne znam kakav si ti, ali to obično rade mali ljudi. Isfrustrirani, sitničavi, jadni. Žao mi je. Zbilja je, jer mislim da bi svatko trebao biti sretan. Ali to, eto, nije moguće.

A sad se pjeni i dalje.

EDIT:
ma morao sam reagirati na ovo:
softver vrijedi onoliko koliko vrijedi rad potreban da bi taj softver nastao
Pa u kakvoj bajci ti čovječe živiš? Pa i među Care Bearsima je ovo gore bajka. Nemoj se više sramotiti.

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.5.2009 9:25 (GoranB).
17 godina
neaktivan
GoranB kaže...
EDIT:
ma morao sam reagirati na ovo:
Pa u kakvoj bajci ti čovječe živiš? Pa i među Care Bearsima je ovo gore bajka. Nemoj se više sramotiti.

Sva sreća da nisu svi profesori takvi kao ti, jer bi sindikati tražili smanjenje plaća na 0 umjesto povećanja. O programerima da ne govorim, sve bi bilo na razini volontiranja osim... čega ono? Ah, da, tvojeg osobnog rada na milijunskom softveru koji držiš treba biti besplatan, ali nam ga nisi dao na download ovdje.

cccc
Svakako, koliko god neki tu piratizirali i imali razna opravdanja, sve je to "normalno" i razumljivo donekle, svatko u nas to radi kad-tad; onaj jer želi naučiti, OK, k vragu čovjek zažmiri, ovaj ima računalo od 2k kuna i jednostavno nema 300 za sinu dvije igre kupit jer mora posudit i za platit grijanje, a kamoli neke Windowse i igre, itd. ALI kada se pojavi netko tko ima mašinu od nekoliko prosječnih plaća pa skida sve živo na sceni, pa netko tko zarađuje na ukradenom, pa kao šlag na tortu netko tko kaže da se softver ne smije naplaćivati, jer eto, rad na softveru nije za naplatu.... e to je ono što je mene iznerviralo i to je ono na što se pjenim.
Poruka je uređivana zadnji put sri 20.5.2009 9:56 (naxeem).
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...
GoranB kaže...

Sva sreća da nisu svi profesori takvi kao ti, jer bi sindikati tražili smanjenje plaća na 0 umjesto povećanja. O programerima da ne govorim, sve bi bilo na razini volontiranja osim... čega ono? Ah, da, tvojeg osobnog rada na milijunskom softveru koji držiš treba biti besplatan, ali nam ga nisi dao na download ovdje.
 ...
rad na softveru nije za naplatu
 Pa zar ti zbilja ne shvaćaš razliku između rada i rezultata rada? I zašto opet namjerno radiš straw mana? (za mlađe: http://www.csun.edu/~dgw61315/fallacies.html#Straw%20man ) Postaješ u mojim očima trolčina na nivou Aksentijevića.
17 godina
neaktivan

Koliko je teb tesko shvatit:

Ako ja napravim nesta i naplacujem 50kn ti to MOZES ili NE MORAŠ kupit, ali ukrast NE SMIJEŠ pa sta god ti mislio o tom proizvodu! Ako ja mislim da se dobro ne prodaje taj proizvod i spustim cjenu na 10kn ti idalje mozes kupit ali UKRAST i koristit BESPLATNO ne smiješ? Jel ti to jasno? Da li se s time slazes?

Nadalje ako ti kršiš zakon, kakav god on bio, ti moras snosit posljedice bezobzira sta mislio o tom zakonu i kakav god taj tvoj velebni mentalni sklop, koji toliko hvalis, imao mišljenje o tome. I opet ovdje se moze raspravljat kakav je taj zakon, a ne o tome da li je ukrast neki softwer ispravno ili ne, jer to nije ispravno (još uvijek) i točka. Fakat si trol

Dakle boli mene uvo sta ti mislis o mom proizvodu ili sta citav svjet misli. On ima cijenu ti kupi ili ne moj ali ukrast NE SMIJES. A ti si upravo reko da smijes? Ili smo svi ovdje coravi pa raspravljamo s tobom jer neamo pametnijeg posla

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.5.2009 10:22 (mislav_01).
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Francuski zakon na udaru
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice