Solo...Pa reko si da si procito temu i SVE postove? Pa kako onda ne vidis, procitaj Goranove postove, o tome se ubiti i raspravlja.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Ma Solo, druže, jasno je meni o čemu ti govoriš, ali očtio nisi pročitao postove Gorana B. i njemu sličnih (ali on konkretno) koji direktno i nedvosmisleno podupiru tezu da intelektualni rad ne vrijedi pišljiva boba i da je softver bezvrijedan produkt koji nikakvu komercijalnu vrijednost nije ni zaslužio.
Ja sam vjerojatno jedan od rijetkih tu koji je i sam bio s one strane zakona i proizvodio crackove. Nije poanta u mom mladenačkom buntu i nepoštivanju tuđeg rada kao tinejdžera, već je problem kada odrasla osoba poput Gorana B. to čini i ne samo da nije svjestan da to nije OK, (što sam ja bio), nego to i bez imalo srama smatra svojim pravom. Ako te brine špijuniranje, kriptiraj podatke. Mailovi koji su mi bitni, dokumenti koji su mi bitni idu kroz PGP, a za ostalo me nije briga.
I ne kažem ja da je špijuniranje OK, nego kažem da krađa softvera nije OK i to je moj jedini stav o ovoj temi, a za Francuze me boli uvo, kako bi rekla Brena.
Da je ljudima tu stalo do sloboda i ne-ugnjetavanja, izašli bi na ulice za svoje probleme, kojih itekako ima, a nebi se iza floskula o slobodi skrivali sa željom da prođu džabe gdje god mogu. Boli Gorana B. neka stvar za slobodu, njemu je bitno da on u svojim i očima forumaša tu ima barem privid osjećaja da nije ništa kriv.
A video je s YouTubea i visi tamo već duže, pa ako ga YouTube nije maknuo, znači da nikome ne smeta. Ako ti se ne sviđa britanski humor, sorry, meni je fenomenalan, a satirička i cinična situacija iz tih skečeva odlično je primjenjiva i na Balkan.
Ja sam vjerojatno jedan od rijetkih tu koji je i sam bio s one strane zakona i proizvodio crackove.
Ovaj_Onaj_software v6.0.0330.13439 Multilingual Incl. Keymaker- naxeem
Upravo proveravam ponovo te postove ali cini mi se da je ipak nesporazum u pitanju. Ne zagovara on pirateriju vec je hteo da napravi neku paralelu koju nije pojsnio pa je zapelo oko piraterije.
Britanski humor se uglavnom temelji na komediji apsurda i vodvilja u glavnom. To je baza skoro svih sit-coma. Meni se osobito jako dopada i mogao bih pisati danima o tome jer mi je sama struka takva... ali je uzasni off-topic.
Ipak, cela se stvar ipak mora drzati glavne teme. To sto se desava u Francuskoj je samo eksperiment za koji se samo ceka vreme dali ce proci a onda po istom modelu da se "preoblice" i ostale drzave. Isto je bilo i sa kamerama za nadzor u engleskoj gde i nije proslo najbolje. Ideja je starija od 40 godina i svaki put se menjaju oblici za nadzor kako bi postali sve perfidniji. U americi je vec duboko usagjena ideja o terorizmu i da se sve radi u ime antiterorizma... Nije u opste naivno to sto se desava u Francuskoj sada. Vreme ce pokazati
Ja sam vjerojatno jedan od rijetkih tu koji je i sam bio s one strane zakona i proizvodio crackove.
Ovaj_Onaj_software v6.0.0330.13439 Multilingual Incl. Keymaker-naxeem
-zanimljivo... ali verzija s toliko decimala (major/minor) kao da je windows u pitanju. (sorry, mala šala)
-a za anti-piratski zabrinute članove, mogli su napasti nekog s prve strane topica, jer se tamo kuka o flatu/downloadu. GoranB je kolateralna žrtva, ali nije krivac (lopov), samo ima drugačije stavove.
back OT, Verbatim je već naveo, Državna Agencija....
Nema tu nesporazuma, vjeruj mi. Što se tiče SAD-a, daleko su oni od slobode otišli. Sinoć je bila odlična epizoda Boston Legala gdje je popularni Alan Shore održao odličan govor vezan uz to kako je SAD od Zemlje slobodnih postala policijska država u kojoj se drastično ukidaju slobode i ljudska prava u ime borbe protiv terorizma i politike straha. Sve je to meni jasno i o tome možemo danima, ali idemo previše u off-topic.
Poanta teme je dozvola da se dokazanom piratu isključi pristup Internetu kao zloupotrebljena usluga, što je na snazi i u nas, ali se provodi samo u akademskim krugovima (profesori na faksu dobijaju ozbiljna upozorenja bez problema).
Puno je lakše, međutim, želju za džabe softverom upakirati u borbu za slobode. Što je najljigavije, takve osobe su licemjeri jer su to baš oni kojima je uistinu besplatan softver (Linux, OpenOffice itd.) smeće, čak i kada je dobar, a na svim mogućim računalima imaju Photoshop, 3D Studio Max, Mayu, Office Ultimate, Vistu Ultimate, Visual Studio Team System, AutoCAD 2010 itd. iako samo surfaju po Internetu i ništa od toga ni ne znaju koristiti, a često (stvarno, vidio na svoje oči) ni ne znaju čemu što od toga služi, ali su instalirali jer zvuči dobro i može im zatrebati iako im je struka šumarstvo ili medicina (da ne ispadne da omalovažavam šumarstvo).
Sorry, Solo, ali kao osoba koja živi od proizvodnje softvera, moram se ispovraćati po takvim ljudima.
I da nebi bilo zabune, i ja sam donekle licemjerni seronja jer imam i ja piratskog sadržaja. Imam cijelu sezonu serije "24" koju skidam s torrenta redovito u 720p, ali razlika je što drugog načina nemam i ne pretvaram se da je to u redu i da je to moje ustavno ili ljudsko pravo.
Kao što sam već rekao, ako netko uči pa skine Photoshop i igra se njime itd. pa to razumijem, krađa je i dalje, al' mi je jasno i mogu se praviti blesav, ali hrpa je ekipe koja mjesečno ima profita desetke tisuća na ukradenom Photoshopu. To su najčešće oni privatnici koji i radnike plaćaju po principu minimalca, seru kako nemaju love, a onda se par dana nakon isplate plaća za koju se jedva skupilo provozaju u novom modelu audija. Dakle, lopovi u srcu.
Ili ekipa koja kupi računalo od 15,000kn, nasere neke uber grafičke kartice (triple GTX 999 Ultra) i kaže kako nema 800kn za Windowse.
Puno je lakše, međutim, želju za džabe softverom upakirati u borbu za slobode. Što je najljigavije, takve osobe su licemjeri jer su to baš oni kojima je uistinu besplatan softver (Linux, OpenOffice itd.) smeće, čak i kada je dobar, a na svim mogućim računalima imaju Photoshop, 3D Studio Max, Mayu, Office Ultimate, Vistu Ultimate, Visual Studio Team System, AutoCAD 2010 itd. iako samo surfaju po Internetu i ništa od toga ni ne znaju koristiti, a često (stvarno, vidio na svoje oči) ni ne znaju čemu što od toga služi, ali su instalirali jer zvuči dobro i može im zatrebati iako im je struka šumarstvo ili medicina (da ne ispadne da omalovažavam šumarstvo).
Ili ekipa koja kupi računalo od 15,000kn, nasere neke uber grafičke kartice (triple GTX 999 Ultra) i kaže kako nema 800kn za Windowse.
drzava se protiv kriminala treba boriti... katkad je ta borba kompleksna pa drzava uzima represivnije mjere... ne treba ju zbog toga uzimati kao policijsku drzavu.
osoba koja ukrade pocinila je krađu i nju zakon tako karakterizira, razlika je samo jesi li ukrao malo ili puno pa ce i sankcija biti manja ili veca, ali se "siromastvom ne moze pravdati krađa". osoba koja je siromasna ne moze se braniti da je krala jer je siromasna kao sto se ni bogata osoba ne moze pravdati. Zakon ne poznaje male i velike ribe, poznaje ih samo mehanizam koji taj zakon provodi... nazalost taj mehanizam sklon je subjektivnoj ocjeni stvari i zato je podlozan greskama, ali i vlastitom interesu, bar mi zivimo u takvoj drzavi. prema tome pravdanje ilegalnog softwarea nema smisla jer se onda pravda kriminal i velikih i malih, a na taj nacin se ne protiv kriminala ne bori. kod nas vlada opcenita svijest - drugi su, pa cu i ja jer necu valjda biti budala, a tako se ne stvara pravna drzava, vec drzava u kakvoj mi zivimo - drzava u kojoj svatko gleda svoj interes. cesto pljujemo po vlasti da je lopov, da se gleda vlastita stolica i ineteres, a sami bi najradije zavrnuli gdje se moze. tako se ne stvara pravilan sustav vrijednosti.
I tako nam se rugaju.
drzava se protiv kriminala treba boriti... katkad je ta borba kompleksna pa drzava uzima represivnije mjere... ne treba ju zbog toga uzimati kao policijsku drzavu.
Borba protiv kriminala ima odavno jasno zacrtan zakon o kome se lome koplja koliko je podoban za odregjenu situaciju i koji je prica iz drugog cina. Ali uzimanje slobode kao recimo americkim Patriot Act po principu automatizma u roku KEKS postajes policiska drzava. Probaj da procitas to genijalno delo pa ces se i sam uveriti.
osoba koja ukrade pocinila je krađu i nju zakon tako karakterizira, razlika je samo jesi li ukrao malo ili puno pa ce i sankcija biti manja ili veca, ali se "siromastvom ne moze pravdati krađa". osoba koja je siromasna ne moze se braniti da je krala jer je siromasna kao sto se ni bogata osoba ne moze pravdati.
Ovo je u sustini jako tacna definicija sa kojom se u potpunosti slazem. Nije razlog bitan kod zakona vec kolicina. Ali, uvek postoji ali ima iznimaka kada se i to uzima u obzir. Kod softwarea, da sam ja zakon bi uzimao puno vise stvari, kao na primer jeli doragjen dovoljno pre no sto je pusten u opticaj; jel ima dovoljno podrske, (kao sto je U3 engine nemao pa su se poceli advokati pojavljivati na vrata kod gospoda iz Epica itd) Ali i ovde idemo malo dalje od teme.
Zakon ne poznaje male i velike ribe, poznaje ih samo mehanizam koji taj zakon provodi... nazalost taj mehanizam sklon je subjektivnoj ocjeni stvari i zato je podlozan greskama, ali i vlastitom interesu, bar mi zivimo u takvoj drzavi. prema tome pravdanje ilegalnog softwarea nema smisla jer se onda pravda kriminal i velikih i malih, a na taj nacin se ne protiv kriminala ne bori. kod nas vlada opcenita svijest - drugi su, pa cu i ja jer necu valjda biti budala, a tako se ne stvara pravna drzava, vec drzava u kakvoj mi zivimo - drzava u kojoj svatko gleda svoj interes. cesto pljujemo po vlasti da je lopov, da se gleda vlastita stolica i ineteres, a sami bi najradije zavrnuli gdje se moze. tako se ne stvara pravilan sustav vrijednosti.
Solo, Veliki Brate, dajte ih ostavite. Vlasnici velikih firmi i bivši "crackeri" s intelektualno-emocionalnim sklopom dvanaestgodišnjaka, koji dane i noći provode na EVE ili svađajući se koja kartica može vrtjeti Crysis, baš i nisu materijal koji će shvatiti nešto malo dalje od očiglednog.
intelektualni rad = skup
softver = jeftin
intelektualni rad ≠ softver
slobodan softver ≠ besplatan softver
vlasništvo ≠ autorska prava
uzrok ≠ posljedica
stoka ≠ ljudi
crno ≠ bijelo
Jednostavno ih pustite da se pjene, dok ih stvarnost ne lupi u glavu.
...
Jednostavno ih pustite da se pjene, dok ih stvarnost ne lupi u glavu.
Eh, Gorane, nisam ni krenuo na post misljenja da ja mogu promeniti nekoga, posebno ne kad je vec taj neko vec poceo da formira licnost. Niti mi je namera da nekoga opametim ili ne daj boze, zaglupim, vec samo hocu da ljudi bar malo shvate da se to sto u ovom konkretnom primeru desva nije dobro na duze staze. Hteo bih da neko proba da vidi vecu sliku.
Obicno samo citam postove jer mi nisu od nekog veceg interesa da nesto dokazujem po forumima, ali ovakva vest cini mi se treba bit posmatrana sa vise uglova. Ako nisam uspeo u nameri da nametnem taj drugi ugao gledanja onda nikome nista - idemo dalje. Nista tragicno, osim spoznaje da mi retorika nije uspela.
Stvarnost svakao prije ili posle udari sve nas iznenada. Problem je to predvideti na vreme.

...a na svim mogućim računalima imaju Photoshop, 3D Studio Max, Mayu, Office Ultimate, Vistu Ultimate, Visual Studio Team System, AutoCAD 2010 itd. iako samo surfaju po Internetu i ništa od toga ni ne znaju koristiti...
- onda se takviš nemaš razloga bojati. Takvi nikada neće tvoj software kupiti, pa te isto tako ne mogu niti oštetiti.
...kao što sam već rekao, ako netko uči pa skine Photoshop i igra se njime itd. pa to razumijem, krađa je i dalje, al' mi je jasno i mogu se praviti blesav, ali hrpa je ekipe koja mjesečno ima profita desetke tisuća na ukradenom Photoshopu. To su najčešće oni privatnici koji i radnike plaćaju po principu minimalca, seru kako nemaju love, a onda se par dana nakon isplate plaća za koju se jedva skupilo provozaju u novom modelu audija. Dakle, lopovi u srcu.
Ili ekipa koja kupi računalo od 15,000kn, nasere neke uber grafičke kartice (triple GTX 999 Ultra) i kaže kako nema 800kn za Windowse...
- poznato... S ovim se u potpunosti slažem.
Eh, Gorane, nisam ni krenuo na post misljenja da ja mogu promeniti nekoga, posebno ne kad je vec taj neko vec poceo da formira licnost. Niti mi je namera da nekoga opametim ili ne daj boze, zaglupim, vec samo hocu da ljudi bar malo shvate da se to sto u ovom konkretnom primeru desva nije dobro na duze staze. Hteo bih da neko proba da vidi vecu sliku.
Obicno samo citam postove jer mi nisu od nekog veceg interesa da nesto dokazujem po forumima, ali ovakva vest cini mi se treba bit posmatrana sa vise uglova. Ako nisam uspeo u nameri da nametnem taj drugi ugao gledanja onda nikome nista - idemo dalje. Nista tragicno, osim spoznaje da mi retorika nije uspela.
Stvarnost svakao prije ili posle udari sve nas iznenada. Problem je to predvideti na vreme.
postove Gorana B. i njemu sličnih (ali on konkretno) koji direktno i nedvosmisleno podupiru tezu da intelektualni rad ne vrijedi pišljiva boba i da je softver bezvrijedan produkt koji nikakvu komercijalnu vrijednost nije ni zaslužio.
Oprosti Gorane, ali ne znam što sam to lagao? Ja ne lažem.
Šta ste se napalil bezveze!
Tema se vrti par dana u manje-više živahnom ozračju, nastavite li ovako
doće Miro i onda bye bye Kansas.
OFT
Btw. koliko ovaj forum ubaci kukija (rolleyes)
Oprosti Gorane, ali ne znam što sam to lagao? Ja ne lažem.