Firefox 4 – brže od konkurencije?

poruka: 189
|
čitano: 39.270
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Firefox 4 – brže od konkurencije?".
15 godina
neaktivan
RE: Firefox 4 – brže od konkurencije?

Zasto bi cinjenica da je baziran na linuxu znacila da je to losa stvar? Naprotiv, to je veoma dobro, samo sam htio istaknuti kako Android nije OS izraden od nule nego samo jos jedna od linux distribucija. A slozit ces se, svatko sa malo znanja moze sloziti linux distru.

Google je napravio Chrome uglavnom da bi imali kontrolu i u tom segmentu, a kako su firma koja zivi od interneta taj potez itekako ima smisla. Koliko je koji browser dobar ili los, u to ne bih ulazio. Svatko ima svoje ukuse.

Firefox drzi znacajan dio trzista i upravo je on glavni konkurent Internet Exploreru, a znacaj koji ima u Open Source zajednici mu jamci i da nece tako skoro ostati bez tog udjela. Upravo citam i da je nedavno IBM odlucio svih svojih cca 400 000 zaposlenika prebaciti na firefox.

Pathogenic fundamentals clearly indicate that homogenous populations are most vulnerable.
Poruka je uređivana zadnji put ned 1.8.2010 19:19 (rustweaver).
16 godina
protjeran
rustweaver kaže...

Zasto bi cinjenica da je baziran na linuxu znacila da je to losa stvar? Naprotiv, to je veoma dobro, samo sam htio istaknuti kako Android nije OS izraden od nule nego samo jos jedna od linux distribucija. A slozit ces se, svatko sa malo znanja moze sloziti linux distru.

Google je napravio Chrome uglavnom da bi imali kontrolu i u tom segmentu, a kako su firma koja zivi od interneta taj potez itekako ima smisla. Koliko je koji browser dobar ili los, u to ne bih ulazio. Svatko ima svoje ukuse.

Firefox drzi znacajan dio trzista i upravo je on glavni konkurent Internet Exploreru, a znacaj koji ima u Open Source zajednici mu jamci i da nece tako skoro ostati bez tog udjela. Upravo citam i da je nedavno IBM odlucio svih svojih cca 400 000 zaposlenika prebaciti na firefox.

android NIJE linux distribucija nego je sucky java koja se boota na linuxovom kernelu

http://www.erepublik.com/en/referrer/GrimyHR
15 godina
neaktivan

Dok je linux kernel linux je, nema veze kakve su gluposti nakeljali gore...

Iz istog se razloga razne linux distre ne nazivaju GNU/Linux nego samo linux, unatoc tome sto bi Stallman & Co htjeli...

Pathogenic fundamentals clearly indicate that homogenous populations are most vulnerable.
15 godina

Google Chrome će teško pokupiti Firefox-ove korisnike jer Chrome je minimalistički,to je filozofija za razvoj tog browsera,znači što jednostavniji,praktički primitivnog sučelja.On će uglavnom uvijek biti nijansu brži od ostalih ali zna se zašto su korisnici firefoxa baš na firefoxu,razlog je gomila addonova i tema koji odlično i jednostavno funkcioniraju.Firefoxovim korisnicima brzina nije baš broj jedan ali i za to postoje podešenja pa taj preglednik postaje opako brz.

Evo recimo ja bi prešao na Chrome tek tada kad bi imao ljepše sučelje kao npr.Firefox 4 ,pa kad bi imao krdo tema za mijenjenje tog sučelja,pa kad bi imao sve addonove koje ja koristim u Firefoxu (i da ti addonovi rade bez greške),i da bi prešao na Chrome morao bi uz sve to imati i neki plus npr. osjetno veću brzinu kod otvaranja stranica....a da,i mora povući ono da prati korisnikovo surfanje......brzinu bi mogao imati najveću,addone polako skuplja,ali sučelje i opcije će mu ostati još dugo primitivne

0 0 hvala 0
15 godina
rustweaver kaže...

GNU/Linux

Ovo je ispravan naziv....

First they ignore you... Then they laught at you... Then they fight you... Then you win... Mohandas Gandhi
15 godina
neaktivan
win32 kaže...
rustweaver kaže...

GNU/Linux

U teoriji, ali tko ga jos tako i zove?

Plus, ako maknes gcc i koristis recimo llvm, te umjesto gnomea koristis KDE, je li naziv GNU/Linux i dalje opravdan?

EDIT: opet skrecemo s teme....

Poruka je uređivana zadnji put uto 3.8.2010 13:49 (rustweaver).
15 godina
neaktivan

Usporedivati broj addonova za chrome sa brojem addonova za firefox je smijesno. Firefox upravo zbog svoje baziranosti na XUL-u omogucuje kreatorima addonova ogromnu kontrolu nad browserom, zbog toga imas kojekakve firebugove, greasemonkeye i ine...

1 0 hvala 0
17 godina
M_dipl. kaže...
rustweaver kaže...

Usporedivati broj addonova za chrome sa brojem addonova za firefox je smijesno. Firefox upravo zbog svoje baziranosti na XUL-u omogucuje kreatorima addonova ogromnu kontrolu nad browserom, zbog toga imas kojekakve firebugove, greasemonkeye i ine...

Mislim da je svakom korisniku ovih 7000 sasvim dovoljno. :D

Da dovoljno, osim adblocka , mailcheckera i download managera većini korisnika ta čuda niti ne trebaju

kad sam sa IE 6 prešao na Firefox tabovi su billi razlog.

Za prelazak na Chrome presudila je brzina, lisac je sve sporiji, to sam odavno primjetio, ne pišu bez veze js engine od početka za Firefox 4

Poruka je uređivana zadnji put uto 3.8.2010 16:38 (Floki).

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

A koliko njih je port (i to los) sa Firefoxa? Ja sam ih vec na naslovnoj strani nabrojao dosta...

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Floki kaže...

ne pišu bez veze js engine od početka za Firefox 4

Pisu ga zato sto se do sada koristio interpreter, pa su presli na tracing JIT koji kida V8 u nekim segmentima ali ima dosta promasaja kod provjere koliko je neki dio moguce traceati, pa sada uvode JIT za metode koje se ne traceaju dobro.

Nista se tu ne radi od pocetka, nego kao sto vidis isao je logican prelazak sa intepretera na JIT i onda evolucija JIT-a. JaegerMonkey, unatoc drugom imenu, je zapravo TraceMonkey na steroidima i dodatnim optimizacijama. Obican napredak i daljnje rafiniranje tehnologije.

Poruka je uređivana zadnji put uto 3.8.2010 16:48 (rustweaver).
17 godina

OK, vidjet ćemo koliko će biti uspješni

Moje je iskustvo da su silnim nadogradnjama usporili browser, čak mi se počeo češće zamrzavati što kod FF nije prije bio slučaj

Uglavnom, ako žele nastaviti uspjeh, moraju neke stvari popraviti, jer i konkurencija ubrzava, i Redmond ponovno obraća pažnju na browser,

a tu je i Chrome.

15 godina
neaktivan

Meni se firefox nikad nije zamrznuo. Rusio se jest, ali to je uvijek bila posljedica bugovitog flash playera. Po svemu sudeci tebi se firefox kolje sa nekim komadom softwarea...

15 godina

Bolja polovica se i dalje neda vec godinama od Firefoxa, ali jucer je skrenila jer joj se stalno rusi i sve joj uspori komp za skrenit.

Opera i Chrome rade odlicno na istome kompu...isprobao jucer. Sada ce ovih dana raditi malo na njima i ostaviti ce si onaj koji joj je bolji....meni je svejedno, ali zanimljivo i kada informaticki bas i nepismena osoba shvati da joj sve bloka radi browsera.

Prije mi je FF bio broj 1.....daleko ispred Opere i IE, ali njegovo ucestalo rusenje, stvarno zderanje resursa me prisililo na prelazak na drugi browser.

Na komp sam instairao nas sve browsere i na svakome radio malo duze vremena i jednostavno mi se Chrome pokazao kao najbolji + ima podrsku za dva add-ona koja jedino koristim th. AdBlock i WOT.

Iskreno se nadam, ali stvarno se nadam da ce Firefox 4 i to ne beta vec sluzbena verzija ispraviti sve nedostatke i ako ih isprave vracam se odmah na "lisicu".

First they ignore you... Then they laught at you... Then they fight you... Then you win... Mohandas Gandhi
17 godina
rustweaver kaže...

Meni se firefox nikad nije zamrznuo. Rusio se jest, ali to je uvijek bila posljedica bugovitog flash playera. Po svemu sudeci tebi se firefox kolje sa nekim komadom softwarea...

Bio je čisto ok do nekog update-a, a onda su počeli problemi

16 godina
protjeran
rustweaver kaže...
win32 kaže...
rustweaver kaže...

GNU/Linux

U teoriji, ali tko ga jos tako i zove?

Plus, ako maknes gcc i koristis recimo llvm, te umjesto gnomea koristis KDE, je li naziv GNU/Linux i dalje opravdan?

EDIT: opet skrecemo s teme....

kde ili gnu, kompatibilne su aplikacije, na androidu ih neces pokrenuti

17 godina

Imam instaliran IE 8, FF 3.67 i Chrome 5.037

Sa sva tri browsera sam napravio Acid3 test

Najbolji je Chrome 100/100

slijedi FF 94/100

IE nije prošao test

Dobro, to je veća mora za web programere jer se moraju prilagođavati IE-u, ali ipak govori o tome tko je trenutno prvi

Poruka je uređivana zadnji put uto 3.8.2010 19:55 (Floki).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
grimyHR kaže...

O Boze, jesam li ja igdje rekao da ih mozes pokretati na androidu?

U biti, jesi li uopce shvatio zasto sam usporedio Gnome i KDE u vezi GNU/Linux termina?

15 godina
neaktivan
Floki kaže...

slijedi FF 94/100

IE nije prošao test

Dobro, to je veća mora za web programere jer se moraju prilagođavati IE-u, ali ipak govori o tome tko je trenutno prvi

Acid testovi testiraju trenutno najslabije podrzane web standarde, sami po sebi ne govore puno osim cinjenice da se tim developera odredenog browsera potrudio implementirati X broj odredenih egzoticnih funkcija.

17 godina
rustweaver kaže...
Floki kaže...

slijedi FF 94/100

IE nije prošao test

Acid testovi testiraju trenutno najslabije podrzane web standarde, sami po sebi ne govore puno osim cinjenice da se tim developera odredenog browsera potrudio implementirati X broj odredenih egzoticnih funkcija.

govore i web programerima to da se moraju prilagođavati IE-u jer im stranice moraju ispravno izgledati u najzastupljenijem browseru

Chrome nema taj položaj sa svojih 5 % da mu se programeri moraju prilagođavati, očito su uspješni u poslu kad imaju score 100/100

Poruka je uređivana zadnji put uto 3.8.2010 20:30 (Floki).
16 godina
protjeran
rustweaver kaže...
grimyHR kaže...

O Boze, jesam li ja igdje rekao da ih mozes pokretati na androidu?

U biti, jesi li uopce shvatio zasto sam usporedio Gnome i KDE u vezi GNU/Linux termina?

jesam, shvatio sam, ali android je manje linux od onog kojeg sam stavio na sx1 ili na ipod video...

15 godina
neaktivan
Floki kaže...

govore i web programerima to da se moraju prilagođavati IE-u jer im stranice moraju ispravno izgledati u najzastupljenijem browseru

Chrome nema taj položaj sa svojih 5 % da mu se programeri moraju prilagođavati, očito su uspješni u poslu kad imaju score 100/100

Ne, Acid testovi su cisto kurc****, da se tako izrazim. Znas li koliko su opsirni web standardi danas? A Acid testovi pokrivaju tek neznatan dio doticnih i to *samo* najslabije podrzane funkcije. Bilo tko moze srediti score 100 kad bi se bas namjerio na implementaciju tih 10-20 funkcija. Slicna je stvar i sa sintetickim benchmarcima, sami Chrome developeri su izjavili kako programer treba biti oprezan pri uporabi benchmarka jer se lako moze dogoditi da nehotice pocne optimizirati kôd posebno za neki od benchmarka.

U svakom slucaju lijepo za Chrome, ali meni to nije nekakav uspjeh buduci da razvoju webkita pridonosi nekoliko timova developera. U tom mi je slucaju zanimljivija Opera koja postize score 100 i razvija sama svoj layout engine - Presto. Firefox takoder koristi vlastiti layout engine - Gecko.

Poruka je uređivana zadnji put uto 3.8.2010 21:19 (rustweaver).
15 godina
neaktivan
grimyHR kaže...

jesam, shvatio sam, ali android je manje linux od onog kojeg sam stavio na sx1 ili na ipod video...

I ovo je donekle filozofsko pitanje, ali mozemo se sloziti oko toga...

15 godina
Floki kaže...
rustweaver kaže...

Meni se rusio na dva totalno razlicita kompa sa totalno razlicitim softwareom na njima.....jedan je desktop i sluzi za rad, igranje i multimediju dok je drugi netbook sa samo osnovnim programima koje neke ni nemam na desktop kompu.

Znaci meni se rusi, ali 101% nije do nekompatibilnosti nekog software-a.

Kazem....sada koristim Chrome, ali ako isprave sve greske u novoj verziji Firefoxa moguce da cu se vratiti na njega. Logicno da cu koristit browser koji mi je najbolji, a stvarno ne "favoritiziram" niti jedan komad software-a vec koristim ono sto mi je u odredenom trenutku tj. vremenu najbolje.

Tako sam prije koristio Operu, pa Firefox od prve verzije i sada Chrome.....cak sam i Safari koristio jedno kratko vrijeme jer mi je bio ok. No surfajuci sa Chrome-om mi je doslovce milina jer je totalno "cist", bez nekih natrpanih stvari i to mi odgovara + naocigled je brzi od Firefox-a (makar to nije razlog radi kojega sam presao na Chrome, vec je razlog bila Firefox-ova nestabilnost).

No sa Chrome-om sam dobio stabilan i brz browser.....i trenutno sam eto zadovoljan.

Danas skinio verziju 6.0.472.14 i radi odlicno.

15 godina
neaktivan
win32 kaže...

Meni se rusio na dva totalno razlicita kompa sa totalno razlicitim softwareom na njima

Sad ces mi jos reci da na njima nisi imao instaliran flash. Dajte molim vas, firefox se u 99% slucajeva rusio zbog pluginova a od njih je prvenstveno bio krivac flash. Sad se nece krsiti kad su pluginovi izdvojeni u zasebne procese. Osim toga, jos nikad nisam cuo da se nekome firefox rusio u safe modu (firefox safe modu, a ne onom u windowsima).

15 godina

Ni ne kazem da nisam imao flash i da, jako dobro znam sta je "safe mode" u Firefox-u posto ga koristim od prve verzije.....no browser se rusio i uopce me ne zanima zasto.

Moguce da je do flasha, ali me to ne zanima.....Chrome se ne rusi i radi kako treba + brz je (manje vazno), a stabilnost je ono sto ocekujem od browsera.

No nadam se da si procitao sta sam napisao i to vise puta, a to je da ako to sve isprave u verziji 4 da lako moguce da cu ga opet poceti koristiti.

15 godina
neaktivan

Problem sa nestabilnim pluginovima su vec sredili. A ako te ne zanima zasto ti se browser rusi mozda bi ti bilo pametnije da ostanes na Chromeu. NHF

16 godina
neaktivan

Probao Chrome,Safari,Operu,IE..i svaka cast svakome,ali ja bez FF ne mogu.Ne ponizavam druge browsere niti im zelim umanjivati vrijednost,ali FF je meni povratak kuci svaki put kad pokusam da se naviknem na drugi browser.Trenutno koristim 3.6.,ovu 4ku nisam probao jer bete ne koristim nikada,strpljiv sam i zelim puni dozivljaj gotovog softvera.Postivam svaciji ukus i izbor,a moj je FF.

Ne moze to bez kabla
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
win32 kaže...

Prije mi je FF bio broj 1.....daleko ispred Opere i IE, ali njegovo ucestalo rusenje, stvarno zderanje resursa me prisililo na prelazak na drugi browser.

Trenutno Firefox možeš optuživati za sve, ali ne i za nestabilnost i žderanje resursa.

http://lifehacker.com/5457242/browser-speed-tests-firefox-36-chrome-4-opera-105-and-extensions

Obrati pozornost na memory usage.

15 godina
rustweaver kaže...

Problem sa nestabilnim pluginovima su vec sredili. A ako te ne zanima zasto ti se browser rusi mozda bi ti bilo pametnije da ostanes na Chromeu. NHF

Meni Chrome radi ok....i na Windowsima i na Ubuntu 10.04 x64 (Chromium)....tako da trenutno ne vidim razlog zasto bih ga mjenjao ako radi kako treba i ima sve ono sto trazim od jednog browsera.

Isto tako svatko koristi ono sto misli da je njemu najbolje te je tako sa svim programima i stvarima opcenito, a pogotovo je to izrazeno kod browsera koji je definitivno stvar ukusa krajnjeg korisnika. 

Firefox se rusi...no da se jos i sa time zamaram pored alternative koja meni radi bolje!? Nema sanse.

Isprobati cu ga tek kada izade sluzbena verzija 4 i ako bude ok mozda ga i ostavim na jednom kompu ili OS-u.....a na cemu cu ja ostati nece odlucit neki "Pero" sa BUG foruma....

15 godina
neaktivan

Zato sto radis dramu oko stvari koje su vec 1000 puta raspravljane. Zna se zasto se firefox rusio, isto kao sto se i zna da firefox nema problema sa memorijom od verzije 3 i navise. Ja nisam nista odlucivao, nego sam rekao da, sa takvim stavom, bi bilo pametnije da ostanes na chromeu, jer ces uvijek na firefoxu naci nesto sto ces mu zamjerati. Firefox kao open source projekt iziskuje odredeni doprinos od strane korisnika. To ti je u opensourceu ona stara: "Pomozi ili suti", ili jos poznatija "Patches welcome"

Ovo nije tema o Chromeu.

Poruka je uređivana zadnji put sri 4.8.2010 16:21 (rustweaver).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice