Duboljim pogledom u temu se vidi da novi gradonačelnik koji je pokrenuo cijeli taj fijasko ima poprilične veze s Microsoftom. Nadalje nakon te "bure" pokrenuto je istraživanje koje je trebalo utvrditi da li je žalba opravdana. To je istraživanje očito nedavno završilo u stilu " No factual basis for criticism". A spominjem švicu jer sam očekivao viši standard odnošenja prema tehničkoj temi od osobe poput tebe. Argumenti poput "pih ne radi", a treba samo instalirati codece su ajme .
U biti ih netreba ni instalirati,samo tijekom instalacije kliknuti na kvačicu.
Duboljim pogledom u temu se vidi da novi gradonačelnik koji je pokrenuo cijeli taj fijasko ima poprilične veze s Microsoftom. Nadalje nakon te "bure" pokrenuto je istraživanje koje je trebalo utvrditi da li je žalba opravdana. To je istraživanje očito nedavno završilo u stilu " No factual basis for criticism". A spominjem švicu jer sam očekivao viši standard odnošenja prema tehničkoj temi od osobe poput tebe. Argumenti poput "pih ne radi", a treba samo instalirati codece su ajme .
Sto nas vraca na pocetak rasprave gdje je netko tvrdio da u ubuntu-u sve radi out of the box, ako sve ispravno poklikasm, na sto sam ja rekao da u windowsima radi isto tako nakon odvrcenog ninitea ...
Momci, ne micemo se daleko ...
Ako želite vidjeti šta je "jednostavno",probajte se na Windowsima 10 sa nekim relativno novim računalom spojiti na WPA1 zaštićenu mrežu.
https://social.technet.microsoft.com/Forums/windows/en-US/290c63b4-ce04-4483-a047-e1000c7d7699/wpa-security-types-are-missing-after-upgrading-to-windows-81?forum=w8itpronetworking
Konkretno pokušajte se na eduroam spojiti sa Windowsima 10 ili Windowsima 8.1.
Na ubuntu-u se to sredi za minutu,2 minute max.
A ninite je službeno podržani Microsoftov alat?Nije.
Kućica u instalaciji Ubuntu-a koja dolazi out of the box >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>ninite(koji nije out of the box) ili bilo što što Windowsi imaju za ponuditi.
Sto nas vraca na pocetak rasprave gdje je netko tvrdio da u ubuntu-u sve radi out of the box, ako sve ispravno poklikasm, na sto sam ja rekao da u windowsima radi isto tako nakon odvrcenog ninitea ...
Pa i ne baš. Postoji već spomenuta kvačica za codece pri instalaciji. Toga nema na win.
Ali to su ionako nebitne sitnice.
Da li u windows svijetu postoji jednostavan, siguran, i efikasan način da se
npr nekad davno instalirao win 98 , i da se do danas nije morao raditi clean install
te da se takvim načinom doguralo da je danas na tom istom stroju win 10 ..??
Ja jesam probao to izvesti na windowsima sa raznim službenim i neslužbenim alatima, ali uvjek se loše završio,
ako ne odmah a onda u kratkom roku.
E a u ubuntu svijetu je to nešto posve uobičajeno , a nemoram niti naglašavati da je besplatno....:
http://www.omgubuntu.co.uk/2014/10/upgrade-ubuntu-14-04-to-14-10
Također tragedija je da je Microsoft tek u osmici uveo nekakav store sa službenim repozitorijima.
A taj isti store je katastrofalan i uglavnom neuporabljiv.Za ikakvu korisnu aplikaciju te stalno šalje na stranice developera i onda se i dalje mora radit next next finish.
Ukratko MS u životu nije čuo za package management.
Čak i taj jadni ninite mora svoje repozitorije držati.
Umjesto da MS napravi jedan unificirani repozitorij sa svim tim milijunima aplikacija koje navodno ima.
MS je bolji kao platforma(a i to je upitno)...Ali kada bismo ga sa čisto znanstvene i tehnološke strane gledali kao hrpu koda bez ekonomske važnosti onda je totalni fail(ovo nije toliko upitno).
Razlog tome je što MS previše brine za backward compatibility.
Super odgovor. Točno nešto što bi očekivao od osobe koja radi u švicarskoj u tehničkoj struci. Ja bi recimo rekao da je prva vijest bila idealan mamac za senzacionalizam i napuhana je za potrebe novinara dok se već tada znalo da je to glupost. Hajde, barem mi je lakše znajući da nije tako teško naći dobar posao vani kad završim sa studiranjem.
Pa cek ... kakve to veze sa Svicarskom ima?
Vijest je izasla - Grad München napusta Ubuntu radi nemogucnosti razmjene dokumenata, radi nekompatibilnosti, itd ...
To je bilo prije dobra 2 mjeseca, ako ne i vise? Ne? I onda dolazi SLUZBENI odgovor 16.10 koji kaze da je greska u pitanju ...
Za sluzbenu reakciju treba biti malo brzi, ne slazes li se. I onda ja to logicki prokomentiram ovako kako sam ti gore argumentirao i postanem kriv jer radim kao inzinjer u Svici ... lol
Ajd da su dali dan, dva, tjedan ... brate mili, 2 mjeseca se nitko nije oglasio i sutili su svi odreda, onda su uslijedili silni sastanci, dogovaranja, - sve samo da "ne pukne bruka" i sada se posipaju pepelom i ostaju na linuksu :)
pa zar si samo naslov procitao ?
U tekstu je pisalo da se stvar razmatra te nikakva odluka nije donesena
Nakon par dana je receno da nista od toga tak da nikakva 2 mjeseca jednostanvo nisi bio u toku. Priznaj :P
koje aplikaicje hee.. NEMA IH
99% aplikacija koje trebaju za rad nema na linuxu.
gimp nemojte ni pominjati da valja on bi kao besplatan vladao u obradi slika sto je daaleeeeeeko od trenutnog stanja.
sysadmini i to slobodno linux nikakav problem.
ako se bavis necim malo konretnijim.. CAD, CG etc... zaboravi linux
http://alternativeto.net/software/autocad/?platform=linux
btw. troll detected^^
Ovo nisu alternative. Ovo su aplikacije sa 1-2% funkcionalnosti AutoCAD-a.
Super odgovor. Točno nešto što bi očekivao od osobe koja radi u švicarskoj u tehničkoj struci. Ja bi recimo rekao da je prva vijest bila idealan mamac za senzacionalizam i napuhana je za potrebe novinara dok se već tada znalo da je to glupost. Hajde, barem mi je lakše znajući da nije tako teško naći dobar posao vani kad završim sa studiranjem.
Pa cek ... kakve to veze sa Svicarskom ima?
Vijest je izasla - Grad München napusta Ubuntu radi nemogucnosti razmjene dokumenata, radi nekompatibilnosti, itd ...
To je bilo prije dobra 2 mjeseca, ako ne i vise? Ne? I onda dolazi SLUZBENI odgovor 16.10 koji kaze da je greska u pitanju ...
Za sluzbenu reakciju treba biti malo brzi, ne slazes li se. I onda ja to logicki prokomentiram ovako kako sam ti gore argumentirao i postanem kriv jer radim kao inzinjer u Svici ... lol
Ajd da su dali dan, dva, tjedan ... brate mili, 2 mjeseca se nitko nije oglasio i sutili su svi odreda, onda su uslijedili silni sastanci, dogovaranja, - sve samo da "ne pukne bruka" i sada se posipaju pepelom i ostaju na linuksu :)
pa zar si samo naslov procitao ?
U tekstu je pisalo da se stvar razmatra te nikakva odluka nije donesena
Nakon par dana je receno da nista od toga tak da nikakva 2 mjeseca jednostanvo nisi bio u toku. Priznaj :P
Vjerojatno je pročitao onaj totalno biased članak sa neowina.
Inače svatko tko je pročitao original na Njemačkom je odmah isti dan mogao saznati da je cijela stvar samo "u razmatranju".I čak i ako to razmatranje prođe loše po Linux još uvijek će se morati sakupiti dovoljno političke volje da se u to krene.
Sasvim pošteno mišljenje. No isto tako treba shvatiti da je jedini razlog što AutoCad-a nema na Ubuntu upravo to što nema dovoljno ljudi koji bi ga koristili na Ubuntu-u. Kokoš-jaje problem. Ja recimo kao programer nemam nikakvog problema s linuxom, dapače, osjećam se vrlo često zakinuto na Windowsu. Ako se dobro sjećam forumski kolega Deus je mogućnost rada na linuxu postavljao kao uvjet poslodavcima u Kanadi, a on je vjerojatno jedan od uspješnijih hrv. programera. Tako da postoji i druga strana medalje.
joj joj onda si instaliraj Mint i radit ce ti "sve" out of the box bez klikanja
sad si pak pocel pretjerivat
kao da krivis windows jer ti nije napravio 2,3 particije kada si klikao next,next prilikom instalacije ..
Nema tog OS-a kod koje SVE radit out of the box, ali cinjenica je da ubuntu je kompletniji nakon ciste instalacije od bilo koje windowsa
extX file sistemi se također fragmentiraju - "ne fragmentiraju se" i "ne treba ih defragmentirati" je proizašlo iz nedostatka alata koji bi izmjerio fragmentaciju i nedostatka defragmentera. (Barem je tako bilo prije par godina.)
extX file sistemi se također fragmentiraju - "ne fragmentiraju se" i "ne treba ih defragmentirati" je proizašlo iz nedostatka alata koji bi izmjerio fragmentaciju i nedostatka defragmentera. (Barem je tako bilo prije par godina.)
nope... kod njih je jedino problem ako se popune zato ti je iskoristeno 5% diska za "nista" iz sigurnosti
naravno to si mozes smanjit
joj joj onda si instaliraj Mint i radit ce ti "sve" out of the box bez klikanja
sad si pak pocel pretjerivat
kao da krivis windows jer ti nije napravio 2,3 particije kada si klikao next,next prilikom instalacije ..
Nema tog OS-a kod koje SVE radit out of the box, ali cinjenica je da ubuntu je kompletniji nakon ciste instalacije od bilo koje windowsa
Yup a unatoč tome veličina Ubuntua je oko 1gb dok je Windows 4+GB...
Moraš negdje staviti te doslovno "predebele" .net library-e.
Inače:
Stvar je u razlici između dinamičkog i statičkog linkanja librarya. Kod windowsa sve su aplikacije statički linkane. Dakle ako je potreban npr. nekakav library "XY" i imaš 5 programa koji koriste takav library, svaki program će sa sobom u instalaciji ponijeti svoju kopiju tog library-a pa ćeš imat 5 istih librarya na sistemu. Tehnički inferiorno rješenje no lakše za održavat. Ono što ljudi često neznaju je da linux dopušta oboje.
Stvar je u razlici između dinamičkog i statičkog linkanja librarya. Kod windowsa sve su aplikacije statički linkane. Dakle ako je potreban npr. nekakav library "XY" i imaš 5 programa koji koriste takav library, svaki program će sa sobom u instalaciji ponijeti svoju kopiju tog library-a pa ćeš imat 5 istih librarya na sistemu. Tehnički inferiorno rješenje no lakše za održavat.
Ne nužno, pa može ga u GAC-u potražiti, ne?
Pa recimo bitna stvar je što se ne radi sve u .net-u i Visual Studiju. Dovoljno je pogledati puste dll-ove po instalacijskim lokacijama raznih programa u Windowsu i lako je primjetiti koliko se to koristi.
Stvar je u razlici između dinamičkog i statičkog linkanja librarya. Kod windowsa sve su aplikacije statički linkane. Dakle ako je potreban npr. nekakav library "XY" i imaš 5 programa koji koriste takav library, svaki program će sa sobom u instalaciji ponijeti svoju kopiju tog library-a pa ćeš imat 5 istih librarya na sistemu. Tehnički inferiorno rješenje no lakše za održavat. Ono što ljudi često neznaju je da linux dopušta oboje.
Znam,samo napominjem.
Pa recimo bitna stvar je što se ne radi sve u .net-u i Visual Studiju. Dovoljno je pogledati puste dll-ove po instalacijskim lokacijama raznih programa u Windowsu i lako je primjetiti koliko se to koristi.
Sve OK - ja sam prvenstveno mislio na .NET jer je pojam za overhead.
Ja također.
nope... kod njih je jedino problem ako se popune zato ti je iskoristeno 5% diska za "nista" iz sigurnosti
naravno to si mozes smanjit
SVI datotečni sustavi se fragmentiraju, neki više, neki manje. ext ima samo mrvu pametniji algoritam za spremanje datoteka, ostavlja prazan prostor na disku u slučaju da datoteka naraste (log fajlovi, dokumenti).
Istina i ext se fragmentira...Ali se fragmentira toliko da je jedan čovjek nakon 10 godina uptimea išao provjerit svoj server i fragmentacija mu je bila oko 2%.
Sasvim pošteno mišljenje. No isto tako treba shvatiti da je jedini razlog što AutoCad-a nema na Ubuntu upravo to što nema dovoljno ljudi koji bi ga koristili na Ubuntu-u. Kokoš-jaje problem. Ja recimo kao programer nemam nikakvog problema s linuxom, dapače, osjećam se vrlo često zakinuto na Windowsu. Ako se dobro sjećam forumski kolega Deus je mogućnost rada na linuxu postavljao kao uvjet poslodavcima u Kanadi, a on je vjerojatno jedan od uspješnijih hrv. programera. Tako da postoji i druga strana medalje.
To nije bilo misljenje nego cinjenica.
Kad se govori o AutoCAD-u obicno sam ja taj koji pljuje po njemu. O tome i korelaciji sa Linux problemom malo kasnije u ovom postu koji bi mogao biti poprilicno dug.
AutoCAD je osnovna i najrasirenija tehnicka aplikacija. Zastupljenost u tehnickim strukama mu je veca od zastupljenosti Windowsa kao desktop OS-a. Koriste ga svi. Od konstruiranja prekooceanskih pa i svemirskih brodova do lokalnog strojara ili tokara. Kokos-jaje problem bi se u ovom slucaju mogao protumaciti kako Ubuntu zajednica (nadalje pisem Linux jer nema smisla izdvajati jednu distribuciju), kao sto si i sam rekao, nema dovoljno ljudi koji bi ga koristili. To je porazavajuca cinjenica za zajednicu. Medjutim nisi u pravu i nije to razlog zasto AutoCAD-a nema na Linuxu. Razlog je sto veliki izdavaci softwarea nikako ne zele popularizirati open i free software. Nekome ko ce dati 37 000kn za jednu licencu pune AutoCAD verzije placanje komercijalnog OS-a je najmanja stavka u poslovanju. Sad zamisli ured sa 5-6 licenci i kolika lova je tu u igri. Dovesti AutoCAD na Linux znacilo bi dobvesti ogroman broj korisnika na Linux i upoznati ih sa cinjenicom kako software moze biti besplatan, da u njegovom razvoju moze udjelovati svak ko ima nesto pametno za reci. To bi u konacnici vjerojatno dovelo do ubrzanog razvoja open source aplikacija koje bi Autodesku uzele velik broj korisnika tj novca. Skraceno, u Autodesku rade pametni ljudi kojim samoubojstvo nije cilj.
Osim toga Autodesk igra na istu kartu (tj. dvije) kao i Microsoft pa cak i jos puno zesce. .DWG je postao najrasireniji tehnicki format a taj format je u njihovom vlasnistvu. Svako malo ga "nadogradjuju" tako da prisiljavaju kupce na kupovinu novih verzija akonkurenciju kojoj su prodali prava na raniju verziju .dwg formata cine nezanimljivom. Netko ti posalje .dwg verzije 2013 a ti ga sa v.2012 ne mozes otvoriti dok onaj sa v2004 ne moze otvoriti ni taj ni ono sto ti snimis. Nije to toliko da bi se zagorcao zivot korisnicima nego konkurenciji jer korisnik ima (ako zna za to) besplatan autodeskov alat za konverziju formata. Istu stvar Microsoft radi sa .doc i .docx formatom i kad pitas nekoga zasto mu Libre ili Open Office ne pase 99% ih odgovori da je to zato jer mu rasturi dokument snimljen u MS Officeu.
Malo o AutoCAD-u. U mom poslu, arhitekturi, 90% ljudi koristi AutoCAD, neku njegovu izvedenicu (LT, Civil, Architectural desktop...) ili jeftiniju komercijalnu kopiju AutoCAD-a LT (Proge, ZW CAD...). Ja koristim besplatni ruski NanoCAD koji mi sluzi iskljucivo za komunikaciju sa instalaterima, geometrima, strojarima, drugim arhitektima i sl. Cesto se u razgovoru sa kolegama dotaknemo toga pitanja i onda to zavrsi na nekom obliku prepucavanja. Za njih je AutoCAD bog i nista ih drugo ne zanima a za mene je vrhunski alat sposoban za sve ali nedovoljno dobar i brz za ista konkretno.
Bitno je napomenuti da ja izvanredno radim u AutoCAD-u, bolje od vecine njih dok oni blage veze nemaju o onome o cemu ja pricam ali zato znaju da je AutoCAD najbolji. Tesko je ljudima dirati u navike. On je nekad vidio nekoga kako radi u ArchiCAD-u ili Allplanu i njemu je to sranje. A najvece sranje mu je sto je radna povrsina bijela a ne crna kako je on navikao??! (pa i papir na koji ce to plotati je bijel i dok ja na ekranu 1/1 vidim kako ce to izgledati on mora voditi racuna o pensetovima, paliti plot preview i slicne nelogicne gluposti koje su ostavstina iz osamdesetih godina proslog stoljeca i starih CRT monitora koji bi crkli ako bi ekran bio bijel. Cak je i Autodesk pokusao od, mislim, v 2010 na mala vrata uvesti prvo sivu pa onda bijelu pozadinu ali genijalcima je to prva stvar koju iskljuce nakon instalacije i prebace se u classic environment.
Neke sam cak pokusao nagovoriti da od nule zapocmemo isti projekt pa da periodicno usporedimo rezultate. Dok on nacrta tlocrte 2-3 etaze dotle cu ja imati gotovu kompletnu dokumentaciju a dok on napravi presjek i dvije fasade ja cu imati kompletan izvedbeni projekt sa izracunima, proracunima i renderima. No to sve skupa nema veze, AutoCAD je BOG! Tako su nekima Windowsi bog i besmisleno je tu nesto dokazivati. - (ovaj pasus je brojkama i smislom vrlo blizu Windows vs Linux temi)
Ostatak softwarea koji koristim u radu (osim render enginea) od reda je besplatni software. Libre, Gimp, Fbackup... I eto jos jedne mane Linuxa. Sve bolje open source i free aplikacije imaju svoju Windows verziju dok obrnuto nije slucaj. Kad sam trazio savjet kako poboljsati i pojednostavniti svoje poslovanje nisam mislio na alternativu za AutoCAD nego za ArchiCAD, Revit ili Allplan. AutoCAD Linux alternative su katastrofa dok za ove aplikacije ni ne postoje.
Sad se moram vratiti na izjavu kako Windowse preferiraju glupani. Znaci ja se moram vratiti na OSX (koji je gori i zatvoreniji OS od windowsa) ili se ostaviti svog posla jer ga pod Linuxom ne mogu raditi kako ne bi ispao glup?
Windowsi imaju udio od 90 i kusur % zastupljenosti na desktopu. To bi statisticki znacilo i da 90% glupana preferira Windowse. Takodjer je i cinjenica da su glupani najcesce zadovoljni s onim sto im se servira i ne zele zamarati um istrazivanjem neceg alternativnog. Tesko da ce netko glup ici uciti Linux jer je i Windowse silom nenaucio. To mozda znaci i da 100% glupana preferira Windowse (pardon, zaboravih opet OSX koji kod te populacije uzima maha). Ali to ne znaci da je svak ko preferira windowse glup.
Ja filozofski preferiram Linux (koristim ga kao sekundarni OS vec vise od 10 godina) no u praksi preferiram Windowse jer sa njima zaradjujem za zivot i zbog toga mi je primarni OS.
EDIT: Zaboravio sam navesti drugu kartu na koju Autodesk igra (isto kao i Microsoft): Cim se pojavi nesto novo i dobro a da ima doticaja sa njihovim podrucjem, oni to kupe.
nadrljali ste svi kad dođe ihush :)
naravno da svi polaziti od svog primjera. govoriti da je fat32 dovoljan ili da je tamo neki Munchen napustio Linux je netočno. ne bi Google u novijim Androidima zabranio pisanje aplikacija po fat32 karticama da je fat32 tako dobar.
moji kući imaju Linux od kad sam kupio laptop 2009. nemaju pojma o računalima, nit su imali ikad PC s Windowsima. koriste Linux svakodnevno, kao obični useri, niti ne znaju što koriste i računalo ih služi za surfanje, printanje, igranje igrica djeci (naravno ne AAA naslove, al djeci od 2-4 god. to nije ni bitno). dakle pada u vodu teorija da nije jednostavan i da nije za obične kućne korisnike.
uvijek se spominju 'obični kućni korisnici' tko god oni bili, njima je zapravo svejedno je ispod symbian, Unix, Windows ili palmos, dokle god se posao 'običnog kućnog korisnika' može odraditi ;)
*argumente da je FAT32 sasvim dovoljan i da je ninite.com prednost Windowsa ne treba niti komentirati
**već sam ranije napravio update sa bete, pa mi sada dist-upgrade ne daje ništa, znači li da je to to? uname -a kaže 3.16.0.23

To je nadaleko najbitnija stavka i tu se nema što prigovoriti.
No, nadodao bi par stvari. Ogroman broj ljudi nema nikakve koristi od AutoCad-a i upravo ti ljudi su potrebni platformi, a bivaju odgurnuti idejom da je to nešto strašno. Da linux ima brojke, tj. da ima upravo te ljude koje ne zanima autocad več piskaranje po wordu i gledanje youtuba, samom popularnošću platforme nastala bi bar dostojna alternativa. Zasad je linux nažalost domena sys admina, programera i avanturističih "regular joe-a". Stoga logično najzastupljeniji alati na njemu su za sys admine i programere. Ono što me smeta je čitanje "Windows" navijačkih komentara od ljudi koji bi trebali dovoljno znati da je svima u interesu "open" ideologija. No, možda se i varam pa su ovdje svi zaposlenici Microsofta, Apple-a i Autodeska pa im je u interesu zadržati posao.
Ne znam koji bog vama windows blentavcima toliko smeta linux i besplatan software. Pa moraš biti pošteno oduzet u glavi da si protiv nečeg takvog. Niti vama u džep, niti iz džepa. Umjesto da se podržava incijativa vi prduckate i seruckate bez veze, a bogami i bez pretjeranog znanja.
Na linuxu nema autocada - boo fucking hoo, nazovi je*beni autodesk, a ne s*eri po nečem što nema veze s time.
Na linuxu ne mogu igrati X Y igrice - boo fucking hoo, svijet se ne okreće oko igrica. Da, okreće se ako imaš 14 godina.
Na linuxu nema photoshopa - boo fucking hoo, javi se je*benom malware proizvođaču adobe-u, da ti omogući da crtaš 2 crte na linux.
Boo fuckin hoo, besplatno je a nema sve. Boo fucking hoo.
Nevjerojatno za jedan informatički forum koliko zatvorenih i neiskusnih umova ima.
U biti, zašto da se raspravljam sa djecom kojima je najviši domet instalacija igre, uz čast vrlo rjetkim iznimkama.
Ma neee, nikako! Ti si... Ti si... Simpatizer!
Ne znam koji bog vama windows blentavcima toliko smeta linux i besplatan software. Pa moraš biti pošteno oduzet u glavi da si protiv nečeg takvog. Niti vama u džep, niti iz džepa. Umjesto da se podržava incijativa vi prduckate i seruckate bez veze, a bogami i bez pretjeranog znanja.
...
Nevjerojatno za jedan informatički forum koliko zatvorenih i neiskusnih umova ima.
Upravo to ljudi ne kuže i upravo zato su i nervozni: nedostatak bilo čega na linuxu nije problem linuxa, nego korisnika. Linux nema CEO-a, nema dioničara - nema kome polagati račune. Linuxa zaboli koristi li ga sto ili petsto ljudi, jer ako ga koristi i samo onaj koji ga održava, njemu je očito dovoljno dobar.
I umjesto da krajnji korisnik skuži koliko je zapravo bitna ideja softvera otvorenog koda, on plače jer nema njegove omiljene igre/aplikacije/drivera ili jer linuxi imaju 1% (dva, pet, svejedno) tržišta i pritom plače - nekom tamo forumu. Promašeno do jaja!
Ovu verziju ću instalirati na kućno računalo (raga stara cca 10 godina) pa da vidim kako radi.
Ne znam kakve veze ima prepucavanje, koji je OS bolji, ili koji softver ne radi na Linuxu, s ovom temom. Vjerojatno je ekipi dosadno pa flejma. Ovo je vijest za one koji koriste Linux ili isprobavaju isti. Ne vidim kakvog smisla ima ponovno podgrijavati raspravu koju smo pretresli više puta (najkonstruktivnije u temi o Dečku koji obećava).
Mene ovo najvise veseli :)
http://www.webupd8.org/2014/10/ubuntu-mate-sees-its-first-release-1410.html
izac ce i LTS 14.04 za par dana