Blizzard se slaže s Valveom - Win8 je katastrofa

poruka: 63
|
čitano: 11.827
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Blizzard se slaže s Valveom - Win8 je katastrofa".
14 godina
protjeran

Mislim da ljude najviše smeta to što win8 sadrži 2 korisnička sučelja (toliko različita) u jednom OS-u. Dakle metro i klasičan windoows desktop zakinut za neke funkcije. U tome i ja vidim problem osim ako MS ne omogući da se metro style isključi potpuno (dakle da nije u pozadini, i da se ne može prebacivat na njega), tako da se ako želi koristi isključivo svima poznat windows desktop. Znam da možemo isključiti metro start ali cijeli metro ne možemo.

Ako omoguće da se metro može ubiti sa par klika mišem, mislim da ne bi trebalo biti problema. Mada zbog same integracije metro-a ne vidim kako bi to sada bilo moguće, ali da je moguće bilo bi vrlo korisno.

DEFCON 20

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: Blizzard se slaže s Valveom - Win8 je katastro
Hyper-V je više nego dovoljan razlog za odmah preći na Windowse 8, a na sučelje ćemo se ionako naviknuti brzo. Ne kužim ljude, pogotovo informatičare, koji još uvijek koriste Windows XP, zaspali u prošlosti :)
16 godina

Gluposti k'o i s Vistom... Pljuvačina bez ikakvog valjanog razloga. Windows 8 RP mi bolje radio od Windowsa 7 i ni Blizzard ni Valve me neće uvjerit da sistem ne valja, posebno ne izjavama koje su, kao što neko pomenu, blebetanje. Šteta samo što ovakva blebetanja u startu pokopaju proizvod (zato usporedba s Vistom).

I don't always live on this planet but when I do, I don't want to.

4 4 hvala 0
14 godina
protjeran
sirka666 kaže...

Platforme su kompatibilne u zadnjih 10 godina, spojiš mobitel na XP prebaciš što ti treba i voila. 

Po čemu ti metro usporava rad? Jednak je kao start, možda milisekundu dok traje animacija prelaza je sporije.

Upravo suprotno, bolje je da su uređaji (softver) jednaki, naučiš na rad na računalu, dođeš na tablet, minutu gledanja i sve znaš, uzmeš WP8 mobitel, znaš gdje je šta. Apple je dosta blizu tome, iako treba još usklađivanja.

Kako je Unity bolje osmišljen od metroa? Skoro ista stvar, tamo su još nezgrapnije ikone, a i osobno Unity mi je sporije radio nego Metro, pogotovo Search opcija. No dobro to je možda samo do mene tako da nije relevantno.

Da ne spominjem Gnome 3.4 koji je još sličniji Metrou, samo sa nabacanim aplikacijama. U Metro sučelju držim aplikacije koje sam mogu izabrat, koje često koristim, do svih aplikacija se dolazi vrlo lako uz jedan pokret i dva klika mišem. Pojavi se isti izbornik kao u Unityu te Gnomeu. 

Probaj Metro search, na mom relativno lošem kompu radi perfektno brzo i rezultati su instantni. 

Metro nije ništa drugo nego fensi Start sa društvenom komponentom, niti je toliko revolucionaran, niti ga se ima zbog čega mrziti. Razlika je to što je start u malom lijevom kutu dok je metro preko cijelog ekrana. Big Deal.

Istina, ali kao što rekoh u prethodnom postu, u gnome-u i unity-u nema prelaska na ni jedan drugi UI osim onih koje imaš. Bitna razlika. Dok MS pokušava zadržati klasičan desktop i uz to približiti se mobilnim uređajima kroz metro. Da li je to pametna odluka, vidjet ćemo kroz vrijeme, jer oni moraju zadržati i poslovne korisnike.

DEFCON 20
15 godina

Metro je uključen stalno kao i što je start bio.

Aplikacije u koje se pokreću u Metro načinu se isključe bez problema, a i samo prebacivanje među njiima je trivijalno, klik mišem lijevo.

Moj PC  
0 1 hvala 0
14 godina
protjeran

Da, ali nije isključi metro u potpunosti.

Da li sam možda rekao da se meni sviđa nova filozofija? Klasičan desktop je nepraktičan i izumire polako. Naravno to neće proći bez puno otpora onih koji se sporo prilagođavaju.

DEFCON 20

0 12 hvala 0
13 godina
protjeran
escobar_ kaže...

Gluposti k'o i s Vistom... Pljuvačina bez ikakvog valjanog razloga. Windows 8 RP mi bolje radio od Windowsa 7 i ni Blizzard ni Valve me neće uvjerit da sistem ne valja, posebno ne izjavama koje su, kao što neko pomenu, blebetanje. Šteta samo što ovakva blebetanja u startu pokopaju proizvod (zato usporedba s Vistom).

Ne laprdaj, cinjenica je da je unatoc potencijalu, Vista u start bila neispolirano iritantno govno - neznam kojem ranom adopteru se nije ogadila u roku samo nekoliko dana, kasnijim zakrpama Microsft je stvari doveo u red, ali percepcija je ostala.

Vrlo malo razumiju oni koji razumiju samo ono sto se moze objasniti
16 godina
odjavljen

Windowsi 8 nisu Windowsi RT. Metro je samo opcija i novi Start izbornik. Ništa više, ništa manje.

Poruka je uređivana zadnji put ned 29.7.2012 11:17 (Tonči).
Moj PC  
2 1 hvala 0
17 godina
neaktivan

Sa Win8 MS je sam sebi pljunuo u lice u svezi designa. Napravili su silne studije koje kazu, a toga su se i drzali zadnjih 15 godina, da su ostri rubovi i kutevi odbojni ljudima jer podsvjesno ostro znaci opasno. Pa je cak i auto industrija krenula u tom smjeru (cak i ameri).
Mislim da je MS zelio pruzit isti dojam na tabletu i PCu. Bojim se da pruzaju isti dojam i na nizem nivou, softwaru. Tablet/telefon nema memorije ni jaki hardware, pogotovo grafiku, i bilo kakove kerefeke kao zaobljeni rubovi, a nedaj boze transparencije ili sjena, su smrt. Negdje sam naletio da Metro na tabletu radi u 16bpp modu - memorija i brzina. Nazalost to su prebacili sada na PC. Nisam vidio da ce 8 imati ARM mod kao sto 7 ima XP. To bi bila prava stvar.
Sumnjam da su napravili i pravu migraciju - do sada nikada nisam bio u stanju prebacit SMS/MMS s starog na novi telefon.

A mozemo i Applu zahvalit za politiku appstora kako bi se dodatno zaradilo. Nis me ne bi cudilo da Win9 budu zatvoreni kao WP7 ili iOS.

Poruka je uređivana zadnji put ned 29.7.2012 11:53 (Drazen).

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Problem nije toliko u konkurenciji koju bi njihov Marketplace stvarao. Već u tome kako se ta konkurencija želi nametnuti. Bar prema ovom članku.

Windowsi praktički postaju zatvorena okolina u kojoj apsolutno svaki komad softwera mora prvo dobiti Microsofovo odobrenje da bi se mogao kupiti, downloadati i koristiti na njima. Ne samo softver koji se prodaje preko njihovog Markteplacea već i sav softver koji se prodaje bilo kojom drugom metodom. Što znači da se aplikacije koje ne dobiju odobrenje smatraju nelegalnim i ne mogu se prodavati i koristiti na Windowsima, kako igre tako i sav ostali softver. Što je ogroman odmak od dosadašnjeg stanja kad možete na svojem PCu koristiti što god hoćete.

Dobivanje odobrenja sigurno ne će biti besplatno jer bi ih to zatrpalo kojekakvim smećem. I sad što ako Microsoft namjerno nabije cifre potrebne za dobivanje odobrenja van njihovog Marketplacea. Ili u nekom ekstremnom slučaju iz nekog razloga jednostavno ne odobri korištenje Steama i Battleneta i sve vaše igre koje ste kupili na tim servisima praktički učini nelegalnim za korištenje. Ili možda privremeno zabrani vaš omiljeni browser jer ne ispunjava neki njihov zahtjev. Uostalom hoće li u takvom okruženju izrada modova za igre ili addonova za browsere uopće biti moguća.

A što ako se bavite razvojem aplikacija na PC? Hoće li ljudi koji se bave razvojem aplikacija biti u stanju platiti dobivanje potrebnih odobrenja. Navodno izdavanje drugoga patcha na XBLA trenutno developere/izdavače košta oko 40000$. Male ribe to ni ne mogu platiti a one veće zbog toga jednostavno prekinu podržavati igru. Nekako ne očekujem da će na Windowsima puno odstupiti od postojeće prakse.

Koliko je u takvim slučajevima ta konkurencija fer i pozitivna za korisnike? Ako sam dobro skužio u čemu leži problem, nimalo IMHO.

Why do they call him the Bullet-Dodger? 'Cause he dodges bullets, Avi.
Poruka je uređivana zadnji put ned 29.7.2012 12:07 (ZC_Someone).
Moj PC  
5 0 hvala 3
14 godina
neaktivan
AmD kaže...

Njima ne odgovara vjerovatno zbog racuna njhovih a i vjerovatno ce imati malo posla u preinakama igara . 

Ali iskreno meni win 7 rastura i ne planiram uopce instalirati windowse 8 .. Probao, nimalo mi se nije svidio build .. Tako da ..

Misliš? Zato ove godine izlazi Steam za linux, po tebi im se onda više isplati portirati igre i raditi steam za linux koji ima potpuno drukčiju arhitekturu i koristi OpenGL, te ga koristi oko 1% korisnika Desktop računala, nego da izadju igre za windows 8?

13 godina
neaktivan
ZC_Someone kaže...

Problem nije toliko u konkurenciji koju bi njihov Marketplace stvarao. Već u tome kako se ta konkurencija želi nametnuti. Bar prema ovom članku.

Windowsi praktički postaju zatvorena okolina u kojoj apsolutno svaki komad softwera mora prvo dobiti Microsofovo odobrenje da bi se mogao kupiti, downloadati i koristiti na njima. Ne samo softver koji se prodaje preko njihovog Markteplacea već i sav softver koji se prodaje bilo kojom drugom metodom. Što znači da se aplikacije koje ne dobiju odobrenje smatraju nelegalnim i ne mogu se prodavati i koristiti na Windowsima, kako igre tako i sav ostali softver. Što je ogroman odmak od dosadašnjeg stanja kad možete na svojem PCu koristiti što god hoćete.

Dobivanje odobrenja sigurno ne će biti besplatno jer bi ih to zatrpalo kojekakvim smećem. I sad što ako Microsoft namjerno nabije cifre potrebne za dobivanje odobrenja van njihovog Marketplacea. Ili u nekom ekstremnom slučaju iz nekog razloga jednostavno ne odobri korištenje Steama i Battleneta i sve vaše igre koje ste kupili na tim servisima praktički učini nelegalnim za korištenje. Ili možda privremeno zabrani vaš omiljeni browser jer ne ispunjava neki njihov zahtjev. Uostalom hoće li u takvom okruženju izrada modova za igare ili addonova za browsere uopće biti moguća.

A što ako se bavite razvojem aplikacija na PC? Hoće li ljudi koji se bave razvojem aplikacija biti u stanju platiti dobivanje potrebnih odobrenja. Navodno izdavanje drugoga patcha na XBLA trenutno developere/izdavače košta oko 40000$. Male ribe to ni ne mogu platiti a one veće zbog toga jednostavno prekinu podržavati igru. Nekako ne očekujem da će na Windowsima puno odstupiti od postojeće prakse.

Koliko je u takvim slučajevima ta konkurencija fer i pozitivna za korisnike? Ako sam dobro skužio u čemu leži problem, meni se ne čini nimalo.

Praktički windows postaje zatvorenija platforma od mac os x-a, nadam se da će EU shebati ms zbog ovoga.

16 godina
odjavljen
Drazen kaže...

1.) Negdje sam naletio da Metro na tabletu radi u 16bpp modu - memorija i brzina. Nazalost to su prebacili sada na PC. Nisam vidio da ce 8 imati ARM mod kao sto 7 ima XP. To bi bila prava stvar.

Kakvom 16npp modu? LOL - I kakav mrtvi "ARM mod"? Što bi to značilo?

ZC_Someone kaže...

1.) Windowsi praktički postaju zatvorena okolina u kojoj apsolutno svaki komad softwera mora prvo dobiti Microsofovo odobrenje da bi se mogao kupiti, downloadati i koristiti na njima. Ne samo softver koji se prodaje preko njihovog Markteplacea već i sav softver koji se prodaje bilo kojom drugom metodom. Što znači da se aplikacije koje ne dobiju odobrenje smatraju nelegalnim i ne mogu se prodavati i koristiti na Windowsima, kako igre tako i sav ostali softver. Što je ogroman odmak od dosadašnjeg stanja kad možete na svojem PCu koristiti što god hoćete.

Odakle tebi te izmišljene gluposti? Nikakva odobrenja ti ne trebaju, možeš instalirati apsolutno što god želiš na svoj PC i s time nema nikakvih problema kao ni do sada.

17 godina
neaktivan

Nisam naveo direktan link na članak...

A od kud to njima pitaj njih.

Why do they call him the Bullet-Dodger? 'Cause he dodges bullets, Avi.
Poruka je uređivana zadnji put ned 29.7.2012 12:27 (ZC_Someone).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Evo sto tamo pise:

"That is exactly what appears to be at stake here: Windows 8 makes it ‘illegal’ to purchase and download software through any other storefront than Marketplace – unless – it has been licensed by Microsoft."

Netko lupio, i ostao ziv, a sad mozemo samo cekati da se Microsoft ocituje po tom pitanju. {#}

Those damn scientist people have been promising global warming for years now. But when I go outside it's still very cold. I want the global warming like they promised NOW! I hate being cold...
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
SupremeCommander kaže...

Evo sto tamo pise:

"That is exactly what appears to be at stake here: Windows 8 makes it ‘illegal’ to purchase and download software through any other storefront than Marketplace – unless – it has been licensed by Microsoft."

Netko lupio, i ostao ziv, a sad mozemo samo cekati da se Microsoft ocituje po tom pitanju. {#}

To naravno nije istina, moguće da će bit istina samo za metro aplikacije, ali za klasične dekstop aplikacije, budimo ozbiljni, to nema nikakve šanse da je istina.

17 godina
Tonči kaže...
Drazen kaže...

1.) Negdje sam naletio da Metro na tabletu radi u 16bpp modu - memorija i brzina. Nazalost to su prebacili sada na PC. Nisam vidio da ce 8 imati ARM mod kao sto 7 ima XP. To bi bila prava stvar.

Da, za ovakve postove treba dodati "WTF" dugme, uz postojeće TU i TD...

Always code as if the one ending up maintaining your code is a violent psychopath who knows where you live
17 godina
77ari kaže...

Win8 mi izgleda super za tablete. Ali za pc mi je nekako ne pregledan i kompliciran. Neka vrate "Start" i već je ok. 

Klasičan Start Menu ne budu vratili, ali ti ga opet moš imat lako za to i nema problema sposobni ljudi svašta sklepaju.{#}

http://www.bug.hr/forum/topic/windows/windows-8-rp-problemi-iskustva-trikovi/152479.aspx?page=2&jumpto=3010648&sort=asc&view=flat

http://www.vhnd.com/a-different-kind-of-truth/
13 godina
protjeran

Nedavno sam pitao, i nisam dobio odgovor. Pa evo ponovno cu...

Od kad to je MacOS zatvorena platforma? Po cemu je tocno zatvorena?

I u ostale navode tipa da neces moci (legalno) instalirati aplikaciju na Win8 bez svih navedenih cuda ne vjerujem. Nije MS toliko glup da sami sebe uniste.

1 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Instaliranje "samo Metro aplikacija kroz Store" se odnosi isključivo na Windowse RT, a ne na Windowse 8 i Windowse 8 Pro.

Dakle, kao što je slučaj i na iPadu te iOS-u, aplikacije se instaliraju isključivo kroz AppStore i na AppStore ne mogu bez sigurnosne i kvalitativne provjere Applea. Isto vrijedi i za Metro-only Windowse RT koji postoje samo na ARM tabletima. Bez prethodne provjere, članstva u dev zajednici i developerskog računa, nitko ne može objaviti Windows RT Metro aplikaciju za ARM da bude dostupna na Storeu. Situacija identična onoj na iPad tabletima.

No, osim ARM tableta, Windows tableti će dolaziti i u "normalnim" Intel verzijama. Na te tablete neće ići Windowsi RT, nego Windowsi 8 na kojima je Metro default, ali ne i obaveza. Na takve tablete, za razliku od iPada, može se što god hoćete kao i s običnim računalom i Windowsima 7.

Sad je valjda jasnije?

Nadalje: Windowsi 8 se u mogućnostima i slobodi ne razlikuju od Windowsa 7. Metro se koristi samo za nekoliko rijetko korištenih postavki, a u praksi je običan Start ekran s većim i boljim ikonicama i preko cijelog ekrana.

Ispod haube, sami Windowsi 8 su oko 30% ukupno brži i manje opterećuju hardver (memorijsko zauzeće po defaultu je ispod 470MB na mojoj 64-bitnoj instalaciji).

Nikome ne treba nikakav ARM mod. Sve Metro aplikacije se jednako vrte na Metrou za Windowse RT, Windowse 8 i Windowse 8 Pro. Metro aplikacija s ARM tableta je identična onoj na Intelovom tabletu. Razlike osjeća samo developer kod debugginga i testiranja, ali korisniku je aplikacija identična i svejedno je gdje je koristi.

Što se zatvorenosti tiče, OSX je zatvoren jer nije otvoren za bilo što osim Apple hardvera. :) Na to se misli. Windowsi, Unixi i Linuxi se instaliraju na bilo što.

Poruka je uređivana zadnji put ned 29.7.2012 13:54 (Tonči).
Moj PC  
4 0 hvala 1
14 godina
neaktivan

ja sam jos na xp sp3

maxy
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Bypass kaže...

Mislim da ljude najviše smeta to što win8 sadrži 2 korisnička sučelja (toliko različita) u jednom OS-u.

Upravo to meni smeta iako nemam ništa protiv Metroa i volim promjene. Windows 8 nije uveo jednostavnije sučelje nego je samo dodao još jedan sloj na postojeće i sve pomiješao i uveo dodatnu komplikaciju. Nešto je u jednom sučeju a nešto u drugom pa se stalno treba prabacivati između sučelja koja su jako različita i neusklađena. Sada se aplikacije standardno mogu pokretati sa čak 4 različita mjesta. Ne bi imao ništa protiv da je Metro dostojna zamjena za desktop a ne dodatak.

Is it weird that this gave me an orgasm?
16 godina
odjavljen

Inače, u Metrou su uglavnom samo rijetke postavke potrebne za Metro. A prebacivanje nije ništa kompliciranije od klikanja na start ili pritiska Win tipke. Nego, kako ih pokrećeš s 4 mjesta? Broj lokacija s kojih se mogu pokrenuti aplikacije nije se promijenio.

16 godina
protjeran
Bypass kaže...

Da, ali nije isključi metro u potpunosti.

Da li sam možda rekao da se meni sviđa nova filozofija? Klasičan desktop je nepraktičan i izumire polako. Naravno to neće proći bez puno otpora onih koji se sporo prilagođavaju.

Starci od 50+ banki se sporo prilagodjavaju :)

Otpor je jedno, razumnost i kritiziranje na bazi nekakvog iskustva sasvim druga stvar.....

17 godina
neaktivan
sirka666 kaže...
Metro nije ništa drugo nego fensi Start sa društvenom komponentom, niti je toliko revolucionaran, niti ga se ima zbog čega mrziti. Razlika je to što je start u malom lijevom kutu dok je metro preko cijelog ekrana. Big Deal.

Upravo mu je to i mana (na desktopu). Zamisli da dođeš u restoran, a konobar ti, umjesto klasičnog kompaktnog jelovnika, ponudi ogroman jelovnik veličine oveće autokarte koja prekrije nekoliko stolova. Pa se ti tu snađi. Mislim da je Galićeva recenzija Osmice iz jednog broja Buga lijepo dočarala nezgrapnost (pre)velikih ikona na velikim zaslonima, i ostale sitnice koje život znače.

Svaka MS-u čast na objedinjenju jednog OS-a za sve platforme, ali je ipak trebalo više poraditi na ergonomiji kod desktop verzije. Ali, kao što kaže ona stara: prvi mačići se u vodu bacaju. Kao što je Vista bila eksperimentalna verzija za kasnije ulaštenu Sedmicu, tako će vrlo vjerojatno i Osmica biti ispitivanje terena za neki budući WinOS, koji će, nadam se, biti prihvaćeniji.

The written word is the only way to present yourself on the forum. So if you type like an idiot, people will assume you are one.
13 godina
protjeran
Pupi kaže...

Upravo mu je to i mana (na desktopu). Zamisli da dođeš u restoran, a konobar ti, umjesto klasičnog kompaktnog jelovnika, ponudi ogroman jelovnik veličine oveće autokarte koja prekrije nekoliko stolova. Pa se ti tu snađi. 

+ da taj meni ima neke hidden fieldove. Tipa ako tintu prolijes po 4 stranici na desnom donjem rubu, otkrit ces exluzivnu ponudu ribljih proizvoda koje taj restoran nudi. Odlican jelovnik :)

15 godina
neaktivan

Koje usporedbe u ovoj temi...strašno.

A ovi blizardovci i valvovci laprdaju bezveze. Neka prvo probaju napravit nešto, malo eksperimentiranja i onda izjavit da je katastrofa, ne ovako unaprijed.

Poruka je uređivana zadnji put ned 29.7.2012 20:13 (ba2033).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Instaliranje "samo Metro aplikacija kroz Store" se odnosi isključivo na Windowse RT, a ne na Windowse 8 i Windowse 8 Pro.

Dakle, kao što je slučaj i na iPadu te iOS-u, aplikacije se instaliraju isključivo kroz AppStore i na AppStore ne mogu bez sigurnosne i kvalitativne provjere Applea. Isto vrijedi i za Metro-only Windowse RT koji postoje samo na ARM tabletima. Bez prethodne provjere, članstva u dev zajednici i developerskog računa, nitko ne može objaviti Windows RT Metro aplikaciju za ARM da bude dostupna na Storeu. Situacija identična onoj na iPad tabletima.

No, osim ARM tableta, Windows tableti će dolaziti i u "normalnim" Intel verzijama. Na te tablete neće ići Windowsi RT, nego Windowsi 8 na kojima je Metro default, ali ne i obaveza. Na takve tablete, za razliku od iPada, može se što god hoćete kao i s običnim računalom i Windowsima 7.

Sad je valjda jasnije?

Nadalje: Windowsi 8 se u mogućnostima i slobodi ne razlikuju od Windowsa 7. Metro se koristi samo za nekoliko rijetko korištenih postavki, a u praksi je običan Start ekran s većim i boljim ikonicama i preko cijelog ekrana.

Ispod haube, sami Windowsi 8 su oko 30% ukupno brži i manje opterećuju hardver (memorijsko zauzeće po defaultu je ispod 470MB na mojoj 64-bitnoj instalaciji).

Tonci, iskreno se nadam da si u pravu sto se tice Win8 za PC. Citao sam low level diskusije i ima unapredjenja u pogledu brzine i raznih APIija (kao i kod svakih Win).

Ono sto me brine je tvoja izjava:

Tonči kaže...
Nikome ne treba nikakav ARM mod. Sve Metro aplikacije se jednako vrte na Metrou za Windowse RT, Windowse 8 i Windowse 8 Pro. Metro aplikacija s ARM tableta je identična onoj na Intelovom tabletu. Razlike osjeća samo developer kod debugginga i testiranja, ali korisniku je aplikacija identična i svejedno je gdje je koristi.

Da bi nesto tako moglo raditi aplikacija ili:

1. mora biti pisana u nekakvom interpreteru
  2. dupli kod za x86 i ARM

Kako znamo da MS gura C# i .Net to znaci da ce se sve aplikacije kompajlirati u nekakvi P code, te ce se prije izvodjenja (nakon instalacije) prebacivati u nativni kod - JIT. Tako pisane aplikacije su polaganije i zahtjevnije nego one pisane u nativnom kodu. U puno clanaka sam naisao da MS "gura" C/C++ za Win8 i WP8 sto pobija gornju tezu ako se radi o razlicitim CPUovima.

C# kod pisan za PC je na pol kompajliran tako da JIT ide brzo, medjutim u slucaju dvije platforme to ne vrijedi (x86 i ARM imaju totalno razlicite nativne instrukcije).

Malo tehnikalija:

Razlike izmedju C++ i C# koda su ogromne i compileri proizvode totalno drugaciji kod. Bas gledam najobicniju for petlju koja je totalno razlicita. Pod C++ radi se o 6 instrukcija (debug) dok C# kod ima 13 i polaganija je preko 10% - ne racunajuci koliko traje JIT. Tek release verzija u C# proizvede 6 instrukcija dok C++ totalno izbaci petlju! Ako koristim volatile varijablu (prisiljava compiler da uvijek sprema u ram) onda je pod C++ cijeli kod vrti u 4 instrukcije.

Hmmm, jako zanimljivo moram priznat. C++ sve "vrti" preko registara dok C# koristi INC/DEC direktno na memoriji. C++ kuzi sto ima po registrima i to koristi, npr ako se radi var++ onda ce koristiti add [var], ecx ako u ecx ima 1 ili inc [var] ako nema. Za razliku C# ne gleda sto ima po registrima i koristi immediate instrukcije - add [var], 3 i memoriju direktno - uzimaju vise byteova i kao takve su nesto sporije.

Nazalost nemam MSov C++/C# compiler za ARM tako da ne mogu vidjeti razliku u generiranom kodu. Probao sam sa C++ ARM compilerom za STov mikrokontroler i kod je losiji nego VSov C++ kod. No, ipak se radi o ARMu (Coretext 4) koji nema toliko jaki instruction set kao x86.

17 godina
neaktivan
Elles D. kaže...
Tonči kaže...
Drazen kaže...

Da, za ovakve postove treba dodati "WTF" dugme, uz postojeće TU i TD...

16bpp - bit per pixel, sto znaci da radi sa 65535 boja. Kao sto sam napisao negdje sam naisao na taj podatak i meni je logican jer je metro ocito jako limitiran.

ARM mod - nekakvi emulator za ARM koji bi omogucio izvrsavanje programa pisanih za Win8RT na PCu.

Ako ce Metro biti striktno managed kod onda nema potrebe za emulatorom ali to znaci da ce programi biti sporiji nego oni pisani nativno (C/C++). Ali, kao sto sam prije napisao, MS gura C/C++ za Win8RT i WP8 sto se kolje sa managed kodom. Programi pisani u C/C++ jednostavno se ne mogu izvrsavati bez emulatora.

16 godina
odjavljen

Dakle, ako misliš na 16-bitni default Metroa na Windows Phoneu, to se odnosi na default, ali svaki developer može bez ikakvih problema koristiti 32-bita u svojim aplikacijama. Što se Windowsa 8 tiče, sumnjam da je situacija lošija. Moji Windowsi 8 uredno rade u "True color" (32bpp) modu. Kad upalim Metro Start ne resetira se grafički driver i prikaz, nego uredno sve vidim u 32bpp (fotografije s gradijentima nemaju vidljive prijelaze).

Nema apsolutno nikakve logike da bi itko ograničio OS na 16bpp. To je suludo i - 99% sam siguran, netočno. No, sumnjam da je zapravo to bitno jer moja grafička kartica niti ne može isporučiti monitoru 32-bita, iako imam monitor koji to može prikazati, a vjerujem da jako malo ovdje prisutnih ima takav monitor, a kamoli grafičku karticu.

Što se tiče ARM-a, to je priča koju su drugi ispričali bolje: http://blogs.msdn.com/b/jasonz/archive/2012/06/12/what-you-need-to-know-about-developing-for-windows-on-arm-woa.aspx

A o vječno blesavim argumentima protiv JVM/CLR jezika mi se zaista ne da.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice