Apple napušta Snow Leopard

poruka: 48
|
čitano: 4.478
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Apple napušta Snow Leopard".
14 godina
neaktivan
Re: Apple napušta Snow Leopard
grzzi kaže...
BlueMax kaže...

Engeski ne ide?

Mid 2007 Mac or later. Znaci 7 godina star Mac nije podrzan.

vidim ja da tebi ne ide malo vise toga ... napisah da imam iMac iz 2007 i da radi Mav bez greske. Pricas o 5 god starim modelima, rekao sam ti da rade i 7 god stari ... hvatas se za mjesec proizvodnje? Rade koliko znam i stariji, neslubeno. Dalje, Windowsi nisu bili nikada free, niti su sada. Win ima serijski broj, OSX nema, nije nikad imao, ne trazi provjeru hw i mozes ga instalirati na koliko god hoces racunala. Prije to nije bilo "legalno" ali Apple nije ama bas nista poduzimao protiv toga niti ih je smetalo, premda izdaju i izdavali su OS kao poseban proizvod. Stoga, upgrade na Macu je uvijek bio jednostavniji i jeftiniji nego na Windows masinama, a o tome je i bila rijec. Situacija za promatranje psiholoskog profila u svakom slucaju?

Da li mi to pokusavas objasniti kako je kradja od nekoga koga nije briga (ne da ih nije briga nego su svjesni da sirenje njihovog OS-a, makar i ilegalno, samo pomaze) nesto sto se uzima kao normalno?

Ti si reagirao na moj upis kako Apple racunalo staro 7 godina prestaje dobivati podrsku a to je istina. Imac stariji od polovine 2007. nema vise sluzbenu podrsku. Da znas citati (i shvacati) shvatio bi da se onih "5 godina mladji" odnosi na windows racunala za koje podrska jos uvijek postoji.

Znaci, da ti nacrtam posto drukcije ne ide:

Apple racunalo kupljeno npr. 1.5.2007. vise nema sluzbenu podrsku jer je (opet sluzbeno) Snow Leopard zadnji OS koji to racunalo podrzava. Nema podrske za SL = nema podrske za racunalo staro 7 godina.

S druge strane, Windows racunalo kupljeno 1. 5. 2002 (znaci Apple je 5 godina mladji - valjda ovo nisi uspio shvatiti) do dan danas ima (sluzbenu) podrsku (znaci 12 godina (tj. 13 jer je XP 2001.)) na originalnom OS-u, plus mogucnost upgradea (sluzbenu) na najnoviji Windows OS s kojim ce podrsku imati ukupno 20 godina.

Valjda sad shvacas o cemu ja i ovaj clanak iz naslova pisemo.

14 godina
neaktivan
jumboY kaže...

Jao majko... {#}

Pa necu formatirati disk i 5 dana se zahebavati sa instalacijama aplikacija niti imam kloniran raniji sistem. Povratak na stanje kavo je bilo prije upgradea je nemoguc.

Nije moguc ni na Windowsima ali tu nisam imao nekih problema sa nekompatibilnoscu softwarea (jesam hardwarea).

I kod windowsa bar ne moram opet placati stari OS vec ga reaktiviram preko seriala dok je kod Maca ili pronadji stari DVD (mosh mislit) ili kupi novi.

Nije da mi rollback nije pao na pamet ali kad sam vidio sto me ceka - odustao.

13 godina
protjeran
BlueMax kaže...

Pa necu formatirati disk i 5 dana se zahebavati sa instalacijama aplikacija niti imam kloniran raniji sistem. Povratak na stanje kavo je bilo prije upgradea je nemoguc.

Nije moguc ni na Windowsima ali tu nisam imao nekih problema sa nekompatibilnoscu softwarea (jesam hardwarea).

I kod windowsa bar ne moram opet placati stari OS vec ga reaktiviram preko seriala dok je kod Maca ili pronadji stari DVD (mosh mislit) ili kupi novi.

Nije da mi rollback nije pao na pamet ali kad sam vidio sto me ceka - odustao.

Nemoguce?

Ako vec spominjes posao i vaznost kompatibilnosti i sve ostalo, onda naravno da ces imati backup. U suprotnom, treba se okanit tog posla bez obzira da li isti radio na windowsima, osxu, linuxu ili pak androidu. 

A ako OS X ista ima sigurno najbolje rjeseno to je pitanje backupa. Upalit i sredit TimeMachine = 1min posla. Ako i toliko. Evo sad sam provjerio. Klik na TM ikonicu u status baru, preferences, odabrati disk i stisnuti Close. Nakon toga sve se automatski backupira, i taj proces traje kako ga sam podesis. Kod mene se backupa svaku vecer.

I sad, kad imas taj TM koji ti dodje predinstaliran, i kad iskoristis pogodnosti istoga, za povratit stvari na staro treba napravit sljedece:

drzati ALT kod boota, odbrati recover from TM backup i pricekati da ti sustav sam sve obavi. Dakle tu imas prakticki 1min posla, samo ces se naravno nacekati da ti se sve vrati na prijasnje stanje (zavisi koliko imas podataka naravno).

Ako ovo nije valjda najjednostavnija stvar koja postoji, onda me ubij.

Uostalom, sve i da nema tog TM-a, samo totalni ignorant moze napraviti upgrade bez da prvo sve provjeri. A takav ni ne zasluzuje bolje od onoga sto ga ceka. Bez obzira na kojem OS-u radio taj upgrade.

I taj pojam 'nemoguc' je poprilicno moguc. I krajnje jednostavan da bi ga i trogodisnjak bez problema rijesio (ima cak i na hrvatskom). Tako da ne vidim u cemu je tocno ovdje problem? Nemoguce nije, dapace, usudim se reci da je jednostavnije nego na bilo kojem drugom OS-u.

EDIT:

http://macs.about.com/od/backupsarchives/ss/backing-up-your-mac_3.htm

Eto ti cak jedan poprilicno kratak opis TM-a. Imas na jubituou tonu videa o istome. Perolaka kategorija :)

Poruka je uređivana zadnji put pet 28.2.2014 19:22 (jumboY).
15 godina
protjeran
BlueMax kaže...
Borg8472 kaže...
BlueMax jako rijetko komentiram ali napraviti ću izuzetak.
Dakle ako si prije 7 godina imao toliko novaca da kupiš maca, onda ti nije problem dati 100-tinjak kuna za nadogradnju na 10.8. Ako već neide na 10.9.
A ako si imao onda mac a nisi ispio zaraditi 100 kuna makar instrukcijama nekoga onda si nesposoban pa ionako informatička zajednica neće previše žaliti sa tvojim doprinosom.
Ps. 2007 nisam imao novaca za mac. Danas imam ip5s, macbook pro, sam sam se iškolovao i radio za vrijeme dva faksa, nisam ih završio u roku ali sam ih završio.
Za slučaj da si ga sada kupio onda si jednostavno loš informatičar jer se takav put mogao nadzirati i ranije- barem sam ga ja vidio

Kakve veze ima novac s ovom temom? I 2007. i sad imam dovoljno novca za svake godine kupiti računalo kakvo god želim. Hoćes da se ja sad počnem hvaliti? Moje imovinsko stanje nema nikakve veze s razlikom podrške koju pružaju MS i Apple.

Najdraži su mi ovi uleti "imam Mac, imam iPhone i sam sam ih zaradio". Koga briga? Stavi još broj mobitela pa ti se možda kakva udavača javi.

hahahaha

a to ti je ono moj tata je jaci od tvog tate

http://www.soundstream.com/
13 godina
neaktivan
Edge kaže...

MS bi trebao odustati od Windows-a 8 i Metro sucelja. Sva sreca pa ce Windows 9 imat "feature" da ce imati normalni start izbornik.

Uvijek taj metro,metro,metro... sva ostala poboljsanja i stvari koje se zapravo koriste u Windowsu 8 su nebitne. 

Windows 8.1 radi brze na istom/slabijem hardveru i zahtjeva 2X manje RAMa nego Mavericks?

Ma to nije bitno jer se meni nesvidaju ove kockice koje nemoram ni koristiti.

Poruka je uređivana zadnji put pet 28.2.2014 20:17 (fade).
14 godina
neaktivan
fade kaže...
Edge kaže...

MS bi trebao odustati od Windows-a 8 i Metro sucelja. Sva sreca pa ce Windows 9 imat "feature" da ce imati normalni start izbornik.

Uvijek taj metro,metro,metro , sva ostala poboljsanja i stvari koje se zapravo koriste u Windowsu 8 su nebitne. 

Windows 8.1 radi brze na slabijem hardveru i zahtjeva 2X manje RAMa nego Mavericks?

Nisu nebitne i dobrodosle su ali pozdravljam svako pljuvanje po Metrou u svim mogucim prigodama.

Mogli su u MS-u vrijeme i resurse ulozene u Metro iskoristiti da konacno dobijemo tabove u exploreru ili bar time shutdown koji imam na perilici rublja, mikrovalnoj, TV-u... a nemam na racunalu (ajde imam na Macu ali takodjer nespretno izvedeno) bez upisivanja kobasice u run i preracunavanja sati u sekunde.

Dobro je nedavno netko tu na forumu napisao da su u MS-u shvatili da ne smiju vise praviti OS-ove bez neke vece mane jer onda 10 godina ne mogu nista prodati.

13 godina
BlueMax kaže...
grzzi kaže...

imam ja iMac iz 2007 negdje i u čemu je problem? eno ga vrti 10.9.2 ... uzmeš nečiji dvd sa snow leopardom ili combo i klik klik ... apple nikad nije provjeravao serijski OSa, ni kad se naplaćivalo ( ni ikakvog drugog softwarea )

Po ovom boldanom ispada da su windowsi takodjer besplatni i to oduvijek.

Ako imas rani 2007 iMac, Mavericks nije podrzan a od kolege koji ga ima znam da ni ne radi. ako sam ga dobro shvatio, Mavericks je namjerno napravljen kako bi umirovio te starije Macove (vezano za drivere zas hardware iz te generacije.

Glupost, vise toga.

Prvo, ne postoji rani 2007 iMac. Postoji mid 2007 i taj najnormalnije podrzava i Lion, kao i onaj iz kasne 2006. Ne podrzavaju Mountain Lion jer za neke graficke, prije svega ATI, ne postoji 64 bitni driver.

Nadalje, Mavericks nije namjerno napravljen kako bi umirovio te starije Macove, jer mu je lista kompatibilnosti u dlaku ista kao i za Mountain Lion.

Poruka je uređivana zadnji put pet 28.2.2014 20:26 (F10EXX).
13 godina
fade kaže...
Edge kaže...

Uvijek taj metro,metro,metro... sva ostala poboljsanja i stvari koje se zapravo koriste u Windowsu 8 su nebitne. 

Windows 8.1 radi brze na istom/slabijem hardveru i zahtjeva 2X manje RAMa nego Mavericks?

Otkud sad da trosi vise rama? To sto pise da je memory used visok ne znaci da je toliko rama stvarno trenutno u upotrebi. Meni nakon vise dana negasenja uvijek bude 15.99 od 16 GB na laptopu, a i na desktopu zna bit 23.99 od 24 GB, ako sam vrtio neke virtualke. A kako na istom stroju nekad vrtim i 8.1, i to s brzim diskom, ne vidim bas da je nesto brzi taj windows 8.

14 godina
neaktivan
@bluemax ... Istina je da MS nacelno podrzava i windows XP iz pred dvanaestak godina. Kakva je tu konkretna korist u odnosu na appleov sistem krajnjem korisniku ne znam. Stavit CS6 na Xp je moguce, sto ne znaci da ima smisla, kao sto nema smisla trpati novi software na 6,7 ili 10 godina staru masinu. 10.8 ili 10.9 na stroju starom 7 godina (manje 3 mjeseca - konkretno moj stari iMac ) znaci jos najmanje 5-6 godina podrske ... to je ukupno debelo preko 10 godina. Obzirom apple prodaje integrirana rjesenja (kao sto ti je netko pokusao objasniti) svodi se na isto... tesko ce ikoji stroj biti primarni nakon 5,6 i cise godina. Obzirom sad mozes skinut najnoviji OSX for free a uvijek si mogao "posudit" jer apple takve stvari nije sprijecavao, podrska je u sustini sasvim dovoljna za stare strojeve, a izvrsna i bolja nego Ms za neki uobicajeni vijek koristenja 5-7god.

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
F10EXX kaže...

Otkud sad da trosi vise rama? To sto pise da je memory used visok ne znaci da je toliko rama stvarno trenutno u upotrebi. Meni nakon vise dana negasenja uvijek bude 15.99 od 16 GB na laptopu, a i na desktopu zna bit 23.99 od 24 GB, ako sam vrtio neke virtualke. A kako na istom stroju nekad vrtim i 8.1, i to s brzim diskom, ne vidim bas da je nesto brzi taj windows 8.

Napisao sam "zahtjeva", a ne "trosi".  Minimalni zahtjevi za Windows 8.1 = 1GB RAMa a minimalni zahtjevi za Mavericks = 2GB RAMa sto je 2x vise ali za Mavericks se preporuca cak 4 za normalan rad jer na 2 zna biti problema.

Nije ekstremno brzi od Mavericksa to i ovisi od radnje do radnje ali 8.1 definitivno bolje radi na slabijem/starijem hardveru.

Poruka je uređivana zadnji put pet 28.2.2014 21:07 (fade).
13 godina
protjeran
fade kaže...

Nije ekstremno brzi od Mavericksa to i ovisi od radnje do radnje ali 8.1 definitivno bolje radi na slabijem/starijem hardveru.

Pod brzi ne znam na sta tocno mislis? Ja razlike u korist bilo kojeg od ta dva OS-a nisam vidio. Nikakve. Imas nesto konkretno za pokazati osim rekla/kazala?

13 godina
neaktivan
jumboY kaže...
fade kaže...

Pod brzi ne znam na sta tocno mislis? Ja razlike u korist bilo kojeg od ta dva OS-a nisam vidio. Nikakve. Imas nesto konkretno za pokazati osim rekla/kazala?

Ma to su sitne razlike,nisu bitne...nemam nista protiv Mavericksa samo kazem da je Win8 malo manje hardverski zahtjevan tako da bi trebao u  teoriji raditi bolje na slabijem hardveru.

13 godina
protjeran
fade kaže...

Ma to su sitne razlike,nisu bitne...nemam nista protiv Mavericksa samo kazem da je Win8 malo manje hardverski zahtjevan tako da bi trebao u  teoriji raditi bolje na slabijem hardveru.

Ne bih se nikako slozio. Posebice jer na danasnjem prosjecnom hw-u sve radi gotovo podjednako dobro. Osim naravno specijaliziranih aplikacija, ali one su u tako malenom broju i tako mala nisha da gotovo i nisu vrijedne spomena. Osim naravno tom malenom broju ljudi kojima iste i trebaju :)

14 godina
neaktivan
jumboY kaže...
fade kaže...

Ne bih se nikako slozio. Posebice jer na danasnjem prosjecnom hw-u sve radi gotovo podjednako dobro. Osim naravno specijaliziranih aplikacija, ali one su u tako malenom broju i tako mala nisha da gotovo i nisu vrijedne spomena. Osim naravno tom malenom broju ljudi kojima iste i trebaju :)

Ovo boldano je besmisleno. Jedan i7 vecinu renderinga radi visestruko brze od i3. ako je u pitanju rendering od 8 sati na i7 to znaci cijeli dan (skoro 24h) na i3. to bas i nije podjednako dobro.

Zatim, mnogima ce bit tesko to prihvatiti ali na identicnom hardwareu velika vecina aplikacija brze izvrsava zadatke na windows 8.1 (a i na win 7, win 8) nego na OSX-u. Znam to dobro iz vlastitog posla ali da ne ostane na mojim trabunjanjima evo LINK na testiranje (Mavericks vs Win 7 - a poznato je da je Win 8 znatno brzi od Win 7) u kojem je to dokazano za neke aplikacije. U ovom testu jedinu prednost u brzini Mac ima nad Windowsima u podrucju defaultnog internet browsera (Safari vs IE). Instaliranjem alternativnih browsera ta prednost se gubi. U ostalim testovima Windowsi su se pokazali znatno brzi, pa cak i u Adobeovim alatima koji su po nekim floskulama puno brzi na Macu. Da napomenem da su Windowsi pokretani preko Boot Campa na Apple racunalima.

Dakle ne pricamo o nishi specijaliziranih aplikacija nego o Wordu, Excelu, Photoshopu, Acrobatu...

17 godina
neaktivan

pitam neki dan snježnog leoparda u zagrebačkom zoo-u (doduše, kroz staklo) zašto ga apple napušta a on me samo umorno gleda i mumlja "ne zaj..." {#}

Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Da office radi bolje na Windowsima nego na OSXu je poznata stvar. Grozim se otvaranja worda na Macu oduvijek. Acrobat/Ps test je neodovoljan da pokaze bilo kakvu prednost sustava sto se brzine tice, ukupno. Neki filteri su brzi, neki su sporiji, ispada da read/write radi brze pod OSX om a filter sporije, ali na racun jednog malog testa na dva specificna seta hardwarea ne moze se ista pametno zakljuciti.

1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
grzzi kaže...
Da office radi bolje na Windowsima nego na OSXu je poznata stvar. Grozim se otvaranja worda na Macu oduvijek. Acrobat/Ps test je neodovoljan da pokaze bilo kakvu prednost sustava sto se brzine tice, ukupno. Neki filteri su brzi, neki su sporiji, ispada da read/write radi brze pod OSX om a filter sporije, ali na racun jednog malog testa na dva specificna seta hardwarea ne moze se ista pametno zakljuciti.

Nije samo ovaj test u pitanju. Potrazi na netu pa ces uglavnom vidjeti iste rezultate. Mislim da smo se previse odmakli od teme. Glavno pitanje u temi je da li je 5 godina (tj. 4 i po) podrske za OS premalo. Ja mislim da je, pogotovo zato sto su odredjena racunala stara samo 7 godina osudjena na taj OS kao zadnji sluzbeno podrzani.

Po Apple-ovim istrazivanjima (ako im je vjerovati) manje od 10% ukupnog broja aktivnih Mac racunala spada u tu kategoriju koja ostaje bez podrske i oni to smatraju brojem koji se moze prikriziti. Nimalo cudno da je tako s obzirom da Apple zivi od prodaje hardwarea a MS od prodaje softwarea. Da li je to eticno tj. posteno, eto im tamo posto ne vjerujem da cu u blizoj buducnosti kupiti neki njihov proizvod. Eventualno tablet ili kakav gadget ali racunalo sigurno ne.

14 godina
neaktivan
Obzirom je Apple presao od nerestriktivne politike piratiziranja OSa na potpuno besplatno dostupan OS, 5-7 god staro racunalo mozes besplatno nadograditi najnovijim OSX om, kao sto sam i sam napravio te time svatko moze dobiti jos minimalno 5-7 god podrske ... dakle upgrade path za korisnike je iznimno jednostavan, besplatan i kvalitetan. Sto se tice brzine odredenih aplikacija i njihovih verzija pod raznim OSevima, to je sasvim druga tema i siguran sam da bi bilo svakakvih rezultata. U osnovi su usporedivi po brzini, ali to nikad nije ni bilo ono sto prodaje platformu. Radim na nekoliko modernih OSeva i osobno preferiram OSX i appleov hardware. U 8 od 10 slucajeva.

1 1 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice