Ukrajinci katapultiraju "dabrove" na ruske ciljeve

poruka: 182
|
čitano: 17.655
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Ukrajinci katapultiraju "dabrove" na ruske ciljeve".
10 mjeseci
Re: Ukrajinci katapultiraju "dabrove" na ruske cil
Nemon tri puta si me prozvao i vrijeđao pa smijem biti bezobrazan . Jesi li malouman, može li tvoj mozak procesuirati raspravu od početka, te prestani vaditi riječi iz konteksta kao ovo za Kornet , što jedino ako si malouman nisi skužio da stavljam kritike novinarskim vojnim "stratezima" koji su bezumno tvrdili i lagali narod da će 30 zapadnih tenkova promijeniti tijek rata zato što su svemoćni (a zapravo ih stari Kornet uništi što sam i napisao). 300 tenkova možda bi promijenilo , 3000 sigurno ali 30. Shvaćaš sad zašto kornet spominjem. Dron ili bespilotna letjelica kamikaza je isti smisao jeftino a ubojito.
Istu stvar "stratezi" na propagandnom programu rade i sa F16 a zapravo ništa neće promijeniti u ratu 30 zrakoplova.

Kao drugo kolega prije mene je komentirao neka dva rješenja za Ukrajinu a oba su nemoguća, dakle ja sam njemu odgovorio i postavio treće rješenje što znači da nisam krenuo s raspravom o ratu. Rješenje rata sporazum koje je jedino realno i čisto onako uz put prije moje misli o članku obrazložio zašto tako mislim i da rata nije moralo biti. To jedino rješenje ukrajinskog rata, koje su umno i karakterom jači novinari i stratezi odmah na početku zborili, te koji su nažalost jako brzo maknuti iz javnih rasprava iz očitih razloga pokazivanja istine i zdrave pameti koja smeta narativu... no to je tebi ruska propaganda naravno zato što tako tvrdi zapadna žgadija propagandnog programa. Prije nego kreneš opet, naravno da i istok ima propagandu no da bi čovjek mogao prozreti kroz obje propagande mora puno toga znati i gledati širu sliku a ne nekog čovjeka koji popravlja bicikl.

Također ako ćemo učiti iz povijesti bilo je gusto u nekoliko navrata hladnog rata , te je uvijek srećom uskočio netko mudar i zdrave pameti te spasio svijet trećeg svjetskog rata, i na jednoj i na drugoj strani, nikad oni što propagiraju nisu učinili nešto za boljitak, uvijek netko neočekivan i hrabar iz trećeg reda. Tako i danas budale su na glasu, tek tamo neko u trećem redu nas može spasiti ako jako zagusti. Zato dobro me slušaj , samo dogovor i kompromis jedino je rješenje iako će biti bolno za sve strane.

A sad ću ti objasniti smisao mog prvog komentara , usput stavljajući kritike članku nisam mogao oduprijeti se i bacio sam gnušenje na dupelizačko novinarstvo i dupelizačko gnusnu politiku lizanja međice zapadnim gazdama (to su oni maloumnici na pozicijama). Točka.

Rata nije moralo biti. Točka.

Mogao je biti dogovor. Točka.

A dogovorom će završiti i ovaj rat , kao i svaki rat prije ovoga. Naravno ako ne bude ovo zadnji rat. Točka.

Vic: na brifingu Buš i Ramsfeld izbacuju planove, kažu idemo napasti i napraviti invaziju na Irak i ubiti milijun ljudi te čovjeka koji popravlja biciklove. Na to će novinari zbunjeno : a zašto čovjeka koji popravlja bicikl. Kaže na to Ramsfeld Bušu: eto rekao sam ti da nitko neće pitati za milijun ubijenih.

Kao što nitko ne pita za već 60 000 mrtvih Palestinaca i genocidom i izgladnjivanjem njih, milijun ubijenih Iračana, stotine tisuća Afgana, milijun Iranaca, tisuće i tisuće Sirijaca i Libijaca, te uništenih zemalja, samo zato što nisu bili na "pravoj" strani.
Ali naravno nekim komentatorima pjena na usta kad se ide protiv zapadnog narativa.

Moj "ego" ne sudi dali je to zapad, istok ,sjever ili jug. Gledam tko je krvoločniji i odvratniji i njega se više gnušam. Ako Rusija ubije toliko ljudi i napravi toliko zločina kao zapad u samo dvadeset (ali isto i u pedeset godina je daleko više zločina na strani zapada) pridružit ću ti se. Za sad Rusija je nevinašce naspram ovih, vidi samo primjer da je Izrael već dobrano premašio u kratkom vremenu brojku civilnih žrtvi u Ukrajini. Iako naravno da je sve to neopravdan zločin , invazija , nedopustivo.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
10 godina

Kad se radi o ubijanju ljudi ja nebi nekog nazvao "nevinašce" radi usporedbe sa nekim drugim. 

Uspoređuj drzavu po drzavu, a ne Rusija vs ukupni zlocini Zapada. Kolko duboko idemo ? Zadnjih 30 godina  ? 50, 2000 ? 

Takve rasprave su smiješne. Svima je jasno da obje strane rade sranja od kad postoje.Ljudi jedni i drugi.

Trenutno je situacija da su Rusi napali drugu državu. Za to nije Nato kriv nit EU nego iskljucivo Rusija. 
Ta teorija o širenju Nato-a je isto smiješna. Nato se ne širi nego države bježe u Nato zbog nestabilnog susjeda. Nitko nije zvao Švedsku i Finsku u Nato nego su se sami pozvali. Rusi nisu reagirali jer su tu nemocni. Sad imaju opet Nato na granici. Totalan geopoliticki promašaj. Kao i ovaj rat za kojeg ne mogu nit sami više zaustavit jer su izgubili previše, a osvojili premalo.
Sam Putin ima više ratova na svojim rukama, a samo je jedna osoba. Jbg mora kontrolirat susjede. 

Nema tu empatije. Svak gleda na sebe. Ukrajini se pomaze jer je to prva crta obrane od imperija(sad kolki je to rizik zapravo je pitanje). Izrael nije prijetnja pa mogu radit što hoce, a nit arapi se baš ne bude osim onih jadnika koji umiru. Raketiraju druge drzave i nitko nece nist poduzet pa nit same te države. Iran se bahatio sa nekakvim raketama i od toga ništ nije bilo.
Ta priznanja Palestine su predstava za javnost. Netanyahu je osjetio da ima priliku zdrobit Gazu i iskoristi ce je. Isto diktator ko i Putin.
Uz to Netanyahu ima zbog necega punu podršku Trumpa. S necim ga drzi u šaci.

If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.
Poruka je uređivana zadnji put sub 20.9.2025 0:01 (Santana).
Moj PC  
6 0 hvala 1
15 godina
Sirotanovic kaže...
Nemon tri puta si me prozvao i vrijeđao pa smijem biti bezobrazan . Jesi li malouman, može li tvoj mozak procesuirati raspravu od početka, te prestani vaditi riječi iz konteksta kao ovo za Kornet , što jedino ako si malouman nisi skužio da stavljam kritike novinarskim vojnim "stratezima" koji su bezumno tvrdili i lagali narod da će 30 zapadnih tenkova promijeniti tijek rata zato što su svemoćni (a zapravo ih stari Kornet uništi što sam i napisao). 300 tenkova možda bi promijenilo , 3000 sigurno ali 30. Shvaćaš sad zašto kornet spominjem. Dron ili bespilotna letjelica kamikaza je isti smisao jeftino a ubojito.
Istu stvar "stratezi" na propagandnom programu rade i sa F16 a zapravo ništa neće promijeniti u ratu 30 zrakoplova.

Kao drugo kolega prije mene je komentirao neka dva rješenja za Ukrajinu a oba su nemoguća, dakle ja sam njemu odgovorio i postavio treće rješenje što znači da nisam krenuo s raspravom o ratu. Rješenje rata sporazum koje je jedino realno i čisto onako uz put prije moje misli o članku obrazložio zašto tako mislim i da rata nije moralo biti. To jedino rješenje ukrajinskog rata, koje su umno i karakterom jači novinari i stratezi odmah na početku zborili, te koji su nažalost jako brzo maknuti iz javnih rasprava iz očitih razloga pokazivanja istine i zdrave pameti koja smeta narativu... no to je tebi ruska propaganda naravno zato što tako tvrdi zapadna žgadija propagandnog programa. Prije nego kreneš opet, naravno da i istok ima propagandu no da bi čovjek mogao prozreti kroz obje propagande mora puno toga znati i gledati širu sliku a ne nekog čovjeka koji popravlja bicikl.

Također ako ćemo učiti iz povijesti bilo je gusto u nekoliko navrata hladnog rata , te je uvijek srećom uskočio netko mudar i zdrave pameti te spasio svijet trećeg svjetskog rata, i na jednoj i na drugoj strani, nikad oni što propagiraju nisu učinili nešto za boljitak, uvijek netko neočekivan i hrabar iz trećeg reda. Tako i danas budale su na glasu, tek tamo neko u trećem redu nas može spasiti ako jako zagusti. Zato dobro me slušaj , samo dogovor i kompromis jedino je rješenje iako će biti bolno za sve strane.

A sad ću ti objasniti smisao mog prvog komentara , usput stavljajući kritike članku nisam mogao oduprijeti se i bacio sam gnušenje na dupelizačko novinarstvo i dupelizačko gnusnu politiku lizanja međice zapadnim gazdama (to su oni maloumnici na pozicijama). Točka.

Rata nije moralo biti. Točka.

Mogao je biti dogovor. Točka.

A dogovorom će završiti i ovaj rat , kao i svaki rat prije ovoga. Naravno ako ne bude ovo zadnji rat. Točka.

Vic: na brifingu Buš i Ramsfeld izbacuju planove, kažu idemo napasti i napraviti invaziju na Irak i ubiti milijun ljudi te čovjeka koji popravlja biciklove. Na to će novinari zbunjeno : a zašto čovjeka koji popravlja bicikl. Kaže na to Ramsfeld Bušu: eto rekao sam ti da nitko neće pitati za milijun ubijenih.

Kao što nitko ne pita za već 60 000 mrtvih Palestinaca i genocidom i izgladnjivanjem njih, milijun ubijenih Iračana, stotine tisuća Afgana, milijun Iranaca, tisuće i tisuće Sirijaca i Libijaca, te uništenih zemalja, samo zato što nisu bili na "pravoj" strani.
Ali naravno nekim komentatorima pjena na usta kad se ide protiv zapadnog narativa.

Moj "ego" ne sudi dali je to zapad, istok ,sjever ili jug. Gledam tko je krvoločniji i odvratniji i njega se više gnušam. Ako Rusija ubije toliko ljudi i napravi toliko zločina kao zapad u samo dvadeset (ali isto i u pedeset godina je daleko više zločina na strani zapada) pridružit ću ti se. Za sad Rusija je nevinašce naspram ovih, vidi samo primjer da je Izrael već dobrano premašio u kratkom vremenu brojku civilnih žrtvi u Ukrajini. Iako naravno da je sve to neopravdan zločin , invazija , nedopustivo.

"Nemon tri puta si me prozvao i vrijeđao pa smijem biti bezobrazan"

Znaci ja nemam pojma tko si ti, ja ne vrijedam tebe - nego serem po tome sto pricas. Ako kazes da je 1+1 = 9 - ja serem po tome, da je to jebeno sranje? Jel kuzis?

"Jesi li malouman, može li tvoj mozak procesuirati raspravu od početka, te prestani vaditi riječi iz konteksta kao ovo za Kornet , što jedino ako si malouman nisi skužio da stavljam kritike novinarskim vojnim "stratezima" koji su bezumno tvrdili i lagali narod da će 30 zapadnih tenkova promijeniti tijek rata zato što su svemoćni (a zapravo ih stari Kornet uništi što sam i napisao). 300 tenkova možda bi promijenilo , 3000 sigurno ali 30. Shvaćaš sad zašto kornet spominjem. Dron ili bespilotna letjelica kamikaza je isti smisao jeftino a ubojito."

Znaci ovo je glupost. Naravno da je 3000 tenkova bolje od 30 - ali 30 je bolje nego NULA. Ti isto tako pojma nemas koliko samo JEDAN tenk na specificnoj lokaciji moze napraviti puno. Takvih situacija je bilo puno u UKR (Ne samo za Tenkove nego i za neke druge stvari). Imam prijatelje koji imaju u brigadi doslovno Hrvatske tenkove koje su dobili od nas, osim sto su ih naravno preradili sa kavezima i dodatnim zastitama.

"Istu stvar "stratezi" na propagandnom programu rade i sa F16 a zapravo ništa neće promijeniti u ratu 30 zrakoplova."

Naravno da hoce. Koriste avione svaki dan. Zasto Rusi ne idu slobodno duboko u UKR prostor? Jer upravo tih 30 zrakopolova makes all the difference. Oni te avione koriste svaki dan.

"Rješenje rata sporazum koje je jedino realno i čisto onako uz put prije moje misli o članku obrazložio zašto tako mislim i da rata nije moralo biti."

Znaci pricas debilanu. Nitko normalan ne zeli da rat traje ili zeli da je uopce poceo, ali ako ti imas stranu koja na silu zeli sve napraviti i ima x10000 razloga zasto su zapoceli invaziju to onda nije bas nesto gdje ti mozes imati "sporazum". Isto tako Rusi zele totalnu predaju, nema tu nekog dogovora. Sto Rusi tocno nude u bilo kakvom sporazumu? Zadnje sto su trazili je hrpu teritorija da bi onda eventualno pricali o primirju.

Same shit je bio u 1990+ kod nas u Jugi - Srbi su zeljeli veliku Srbiju i nikakvog "sporazuma" tu nije bilo, tj jedini razlog zasto njihov plan nije uspio je sto su izgubili "argumente" kroz rat i gubitke (kako ekonomske tako i sve ostalo). Same shit je i sa Rusima, dok nece imati tolike gubitke da ne zele sporazum, sporazuma nece biti.

Ti pricas kao da su Rusi jadni da su oni ponudili vec x10000 stvari a ponudili su nista.

" Zato dobro me slušaj , samo dogovor i kompromis jedino je rješenje iako će biti bolno za sve strane." - ovo nije uopce istina u praksi. Kao prvo konkretno Rusija nudi sto? Sto nudi? Koje konkretno stvari nudi? Koji dio je "kompromis"? 

Kao drugi, za vrijeme WW2 - nije bilo kompromisa IMPERIJALNI JAPAN i NAZI NJEMACKA su porazeni i izgubili su rat. Nije bilo kompromisa. Da, diplomacija je odradila predaju i sve ostalo sto ide sa time, ali do toga nije doslo kroz "kompromise" nego kroz "Rad na terenu" - tj izgubili su fizicki rat i mogucnost da se dalje bore.

Znaci tvoj argument je sranje.

"A dogovorom će završiti i ovaj rat , kao i svaki rat prije ovoga. Naravno ako ne bude ovo zadnji rat. Točka." - ovo 100% nije ISTINA niti TOCNO - ratovi ne moraju zavrsavati "DOGOVOROM" nego mogu zavrstiti POBJEDNOM i GUBITKOM rata. To sto si ti na EGO trip-u i brijes da to nije opcija (u stvarnosti) to je nesto drugo.

WW2 nije zavrsio "dogovorom" zavrsio je pobjednom saveznika. Točka. (Ovak dramaticno kako si ti to napisao).

Uglavnom seres i izmisljas nesto sto je generalno znanje i cinjenica.

Naravno da imas puno primjera i za "dogovor" konkretno imas JUZNU / Sjeverna Koreja gdje rat jos sluzbeno nije "zavrsio" - copy paste sa interneta:

"No, the Korean War never officially finished with a peace treaty; it ended with an armistice in 1953, meaning hostilities ceased but the war technically continues with the Korean Peninsula still divided by the Demilitarized Zone (DMZ). "

"Moj "ego" ne sudi dali je to zapad, istok ,sjever ili jug. Gledam tko je krvoločniji i odvratniji i njega se više gnušam. Ako Rusija ubije toliko ljudi i napravi toliko zločina kao zapad u samo dvadeset (ali isto i u pedeset godina je daleko više zločina na strani zapada) pridružit ću ti se. Za sad Rusija je nevinašce naspram ovih, vidi samo primjer da je Izrael već dobrano premašio u kratkom vremenu brojku civilnih žrtvi u Ukrajini. Iako naravno da je sve to neopravdan zločin , invazija , nedopustivo."

Ovo je ODVRATNO sto si napisao. Ti zapravo podrzavas Rusiju jer ZAPAD isto napad i ubija jel to? Zasto nisu u stanju kritizirati sve zlocine? Bez obzira tko ih radi? Ti ne kuzis koliko sve sto pises je jebeno licemjerno?

Sto se tice ubijanja - koliko su samo Rusi pobili civila u Afganistu u 10+ godina? Preko milion + ljudi!!!

Koliko su u Chechniji ubili civila? Na stotine tisuca. 

Ti ne kuzis da si ti dio problema, jer opravdavas ubijanje ljudi u UKR jer Israel / US / bilo tko radi negdje drugdje.

Ti razumijes da mozes u isto vrijeme kritizirati i biti kritican protiv svih koji ubijaju? Ne moras lizati jaja jednom a srati po trecom.

Uglavnom, sve sto si napisao je na velikom EGO trip-u, imas jako malo argumenata, a ono sto su "argumenti" uopce nije niti tocno (Facts wise).

Ponavljam, ja pojma nemam tko si ti. Uopce ne napadam tebe kao osobu, ali serem po svemu sto pricas jer smrdi. Jel kuzis sada?

Poruka je uređivana zadnji put sub 20.9.2025 0:46 (Nemon).
10 mjeseci
Nemon dobro naravno da može 30 tenkova pomoći i odgoditi donekle neminovno ali zar se ne sjećaš pompoznih najava o kojima pišem , dakle nije bit moga pisanja sitničarenje u tenane i prepucavanje forumsko može li pomoći tih 30 zrakoplova nego što su nam lagali da je to prekretnica. Pa trpimo čovječe svi zbog tog rata , cijela Europa je na koljenima , Njemačka se trese a gdje neće mala Hrvatska a ti mene smatraš da ja lažem da te da pišem neistinu. Što predlažeš, da idemo do kraja iscrpljivanjem pa možda Rusija poklekne? A što je s mojim poslom što propada kao i milijunima drugih , prije ćemo mi pokleknuti nego Rusija. Tko će nama namiriti štetu bankrota, tko će Njemačku autoindustriju spasiti i ako pokrene lančanu reakciju, sjećaš li se 2008 i recesije koliko nas je unazadila i koliko nam je trebalo godina da se oporavimo. Lako nekom tko prima recimo vojnu mirovnu (iako cijenim njegovu žrtvu za ovu zemlju, ta brat i otac su mi sudjelovali) i kad još sentimentalno povezuje RH-Srbija sa Ukr.-Ru i možda uskogrudo prati situaciju ali ako ekonomija ode u kurac i njihove mirovine su ugrožene , uostalom imaju i djecu te valjda promišljaju da će djeca morati negdje raditi.
Ukrajinci znaju s kime imaju posla i imati će i za sto godina zato što su susjedi no mi se iscrpljujemo i koštati će nas to u budućnosti a SAD trlja rukama zato što ćemo im spustiti gaće, a pri tome je još i uspio njiov genijalno plan iscrpljivanja Rusije i okruživanja.

Mene fascinira uvijek iznova kako se zdušno brine o Ukrajini a imamo slične desetke situacija, Azerbajdžan terorizira Armeniju a mi uredno poslujemo s agresorom , Izrael da ne spominjemo što radi susjedima i uredno tetošimo agresora, SAD je izvela desetke invazija u novije doba... ali da Rusija zla ajmo sankcije uvoditi te uništiti svoju i njihovu ekonomiju. Za razliku od velikog hegemona Rusija radi sranja samo u svom "dvorištu". Ljudi ne vidjevši pri tome širu sliku tko benefitira i kako ćemo s Amerikom imati probleme, ne mi doslovno nego naša djeca. Također vidjeti širu sliku te shvatiti da Amer može puno, puno , puno više ali iz nekog razloga ne pomaže koliko može Ukrajini, a razmisliti zašto želi da iscrpi Europu pri tome? Zato što gledaju svoj interes i širu sliku.

Žrtva je žrtva naravno svi smo mi ljudi ali zašto sam ja tu licemjer zato što sam rekao da se gnušam djela većeg agresora (molim prestani ubacivati mi stvari koje nisam napisao, ne mislim i ne podržavam agresora Rusiju i naravno da mi je žao stradalih , naročito slabijih).
Znači ti nisi licemjer kad te brine samo jedan agresor dok nas drugi namješta dok se mi iscrpljujemo pa će imati Europu u šaci i dalje (SAD).
Koliko sam te mogao upoznati desničar si i siguruno ti ne smeta sve što SAD i Izrael radi zlobno po svijetu, no meni je to odvratno licemjerno.
Ja promatram svijet drugačije , te ne želim jebeno Rimsko carstvo.

Znači daješ mi primjere WW2 kao rješenje rata u Ukrajini gdje imamo pobjednika i poraženog, pa svaka čast tvojoj pronicljivosti. Ako ćemo o "pobjedniku", taj koji je dao najveću žrtvu i dan danas se nije oporavio od gubitka tolikog ljudstva, nažalost prevelika žrtva. A Njemačkoj poraženoj su kasnije pomogli da uzdigne ekonomiju ne zato što su dobrotvori nego su naučili iz greške WW1 i uvjeta kapitulacije, da se nebi rodio opet novi fürer. Te sad Njemačka ima uvjete da mora imati slabu vojsku.
Znaš li koliko još Ukr. mogu izdržati ovolike gubitke, već sad imaš dezertera more, a iscrpljenost i moral vojnika da ne spominjemo i svakim danom gubi sve više teritorija.
Jesi popratio rat Azerbajdžan i Armenija , eno Armenci kapitulirali skoro te potpisuju što god im onaj smrad Alijev zatraži. A zašto , zato što znaju da bi ih ovi smrvili ili bi imali katastrofalno stanje i možda nestali kao nacija. A svijetu i dušobrižnicima se jebe za Amence kad nije njihova agenda u pitanju i nije im interes. A ljudi koji ne shvaćaju širu sliku ko papagaj " Rusi dolaze, Rusi dolaze".

Za pregovore oko Ukrajine:
Od 2014 su bili pregovori i slični ruski uvjeti, kao i prije nego što je Rusija 24 februara 2022 započela vojnu akciju (invaziju) u Ukrajini, iznijela je niz političkih i sigurnosnih zahtjeva prema Kijevu. Ti zahtjevi su se razvijali kroz razgovore, diplomatske napetosti i javne izjave, a najčešće su obuhvaćali sljedeće točke:

Neutralnost Ukrajine
Ruski predsjednik Vladimir Putin i drugi ruski zvaničnici inzistirali su da Ukrajina mora postati permanentno neutralna država – tj. da se formalno odrekne bilo kakve buduće članice NATO‑a ili drugih vojnih saveza koji bi mogli smatrati Rusiju potencijalnom prijetnjom. Neutralnost je bila predstavljena kao temeljni uvjet za smanjenje napetosti.

Sigurnosne garancije protiv NATO‑a
Rusija je tražila pravno obvezujuće jamstvo da NATO neće proširiti svoje članstvo na Ukrajinu, niti da ne planira „prenositi“ svoje vojne strukture ili infrastrukturu na ukrajinsko teritorij. Ove garancije su, po mišljenju Rusije, trebale spriječiti „prijetnju“ njenim granicama.

Uvažavanje aneksije Krima
Iako je međunarodna zajednica većinom nepriznavala aneksiju Krima 2014., Rusija je i dalje zahtijevala da Ukrajina „prizna“ ili barem „ne ospori“ taj status. To je bio simbolički, ali važan, dio šireg geopolitičkog okvira.

Demilitarizacija i de‑eskalacija – posebno u Donbasu
Ruska strana je tražila povlačenje svih ukrajinskih oružanih snaga s područja Donjeck i Lugansk, te „demilitarizaciju“ tih regija. U praksi je to značilo i priznanje separatističkih samoproglašenih “narodnih republika” koje su pod ruskim utjecajem.

Ekonomsku i energetsku suradnju
Iako nije bio primarni politički zahtjev, Rusija je naglašavala potrebu za „poštenim“ energetskim odnosima, uključujući cijene plina i nafte, te ugovore o tranzitu koji bi bili povoljniji za Moskvu.

Politički dijalog i „normativni“ okvir
Putinski tim je ponudio „diplomatski paket“ koji je uključivao višestruke razine pregovora – od visokog nivoa (predsjednici) do tehničkih radnih grupa – s ciljem postizanja „trajno održivog rješenja“.

Kako su ti zahtjevi percipirani?
Ukrajinska perspektiva: Većina ukrajinskih zvaničnika i javnosti vidjela je ove zahtjeve kao pokušaj narušavanja suvereniteta i integriteta države. Neutralnost i zabrane NATO‑a smatrali su se neprihvatljivim jer bi ograničili sposobnost zemlje da se brani i da odlučuje o vlastitoj vanjskoj politici.
Zapadna perspektiva: NATO i EU su isticali da svaka država ima pravo na slobodu izbora svojih sigurnosnih partnera, a da se „garancije“ ne mogu nametnuti pod pritiskom. Također, aneksija Krima ostaje nezakonita prema međunarodnom pravu.
Ruska perspektiva: Moskva je argumentirala da su njeni zahtjevi legitimni odgovor na percepciju sigurnosnih prijetnji i da je proširenje NATO‑a prema istoku destabiliziralo regionalni balans.

Uostalom evo što govori američki diplomat koji je sudjelovao u novijoj povijesti, (na kraju članka imaš video govora):
https://www.advance.hr/tekst/rat-u-ukrajini-americka-hegemonija-i-izgubljeni-glas-europe-transkript-vaznog-govora-profesora-jeffreya-sachsa-pogled-na-svijet-iz-perspektive-covjeka-koji-ga-je-aktivno-oblikovao-desetljecima/

Neki uopće ne žele prihvatiti drugo mišljenje osim USA mišljenja/narativna/agende , te zanimljivo ne vide problem u tome i dali to nekome drugome smeta. Nažalost jači tlači.
15 godina
Sirotanovic kaže...
Nemon dobro naravno da može 30 tenkova pomoći i odgoditi donekle neminovno ali zar se ne sjećaš pompoznih najava o kojima pišem , dakle nije bit moga pisanja sitničarenje u tenane i prepucavanje forumsko može li pomoći tih 30 zrakoplova nego što su nam lagali da je to prekretnica. Pa trpimo čovječe svi zbog tog rata , cijela Europa je na koljenima , Njemačka se trese a gdje neće mala Hrvatska a ti mene smatraš da ja lažem da te da pišem neistinu. Što predlažeš, da idemo do kraja iscrpljivanjem pa možda Rusija poklekne? A što je s mojim poslom što propada kao i milijunima drugih , prije ćemo mi pokleknuti nego Rusija. Tko će nama namiriti štetu bankrota, tko će Njemačku autoindustriju spasiti i ako pokrene lančanu reakciju, sjećaš li se 2008 i recesije koliko nas je unazadila i koliko nam je trebalo godina da se oporavimo. Lako nekom tko prima recimo vojnu mirovnu (iako cijenim njegovu žrtvu za ovu zemlju, ta brat i otac su mi sudjelovali) i kad još sentimentalno povezuje RH-Srbija sa Ukr.-Ru i možda uskogrudo prati situaciju ali ako ekonomija ode u kurac i njihove mirovine su ugrožene , uostalom imaju i djecu te valjda promišljaju da će djeca morati negdje raditi.
Neki uopće ne žele prihvatiti drugo mišljenje osim USA mišljenja/narativna/agende , te zanimljivo ne vide problem u tome i dali to nekome drugome smeta. Nažalost jači tlači.

"Pa trpimo čovječe svi zbog tog rata , cijela Europa je na koljenima , Njemačka se trese a gdje neće mala Hrvatska a ti mene smatraš da ja lažem da te da pišem neistinu. Što predlažeš, da idemo do kraja iscrpljivanjem pa možda Rusija poklekne? A što je s mojim poslom što propada kao i milijunima drugih , prije ćemo mi pokleknuti nego Rusija. Tko će nama namiriti štetu bankrota, tko će Njemačku autoindustriju spasiti i ako pokrene lančanu reakciju, sjećaš li se 2008 i recesije koliko nas je unazadila i koliko nam je trebalo godina da se oporavimo."

Kakve veze ima Njemacka industrija za Rusijom i invazijom na UKR? Kako je to tocno povezano? Da nije Rusija napala Njemacku ne bi bilo krize u auto industriji? Kada je kriza krenula? Radi cega? Radi koga?

Isto tako tebe boli kurac tko je agresor a tko je zrtva? To uopce nije bitno za tebe? Tebi je samo bitno da li ces ostati bez posla i to je to?

Ti uopce ne adresiras tko je poceo sranje, tj nabrajas probleme, ali tko je to sve krenuo? Tko je krenuo u unistavanje i rat? Da li si to bio ti mozda? Ili Rusija? Zasto niti malo ne krivis Ruse, tj zasto je za sve probleme kriva EU i UKR (Koja se ne zeli predati?)

Ti zelis samo da se rat "zavrsi" i da je sve super, a tko ce biti ubijen u procesu i sve ostalo te boli kurac - jel to?

" prije ćemo mi pokleknuti nego Rusija"

Od kuda ti to? Mislim rat traje tek 4 godina, i ti vec mislis da je gotovo? Sto tocno je nama "tesko" u EU? Koliko se je tvoj zivot promijenio na lose? Koliko si izgubio? Ja sam imao par klijenata u Rusiji i rekao sam im dok je ovakva situacija da nema suradnje. Nasao sam druge klijente koju su popunili kapacitete (rupe). Sto se konkretno kod tebe desilo? Hrvatska je 2021 godine imala oko $200+ miliona export u Rusiju. Ono jebote, fakat nam je tesko radi toga sada.

Probleme koje EU ima su postojali i prije Ruske invazije, nisu ti problemi tu samo radi Ruske invazije.

Da budem full konkretan. Ruska invazija stvara problema na puno nivoa. Ti mislis ako se UKR preda (unisti i nestane) da ce tebi i nama odmah biti bolje. To nije uopce istina. Ako UKR padne i preda se, to znaci da ce ostatak EU morati jos samo vise potrositi novce na obranu i vojsku jer ce se morati pripremati na rat sa Rusijom (Da li ce do toga rata doci ili ne je manje bitno, ali ce svakako morati potrositi stotine milijarde da se za njega pripreme).

Kada Rusija vidi da je invazija UKR prosla dobro (ajmo ici sa tim scenarijom) - zasto bi se zaustavili samo na njoj? Na Ruskoj televiziji stalno govore koje sve stvari jos moraju osvojiti i zauzet?

Ako sutra napadnu Litvu, Estoniju etc, da li ce opet Litva i Estonija ti biti kriva sto se "bore" ili ces i od njih traziti da se predaju jer ces ti bankrotirati? Gdje je limit za tebe kada ces reci dosta? 

Sve sto si napisao je jedno veliko sranje i samo pomazes Rusiji u imperijalnim ciljevima koji bi eventualno sve nas razjebali za sljedecih 50+ godina.

Ja isto tako mogu argumentirati da je EU u odlicnoj situaciju ako necemo vise trositi novce u Rusiji za naftu, benzin, plin etc. 

Cijene nafte su danas nize nego prije invazije - tj cijene su sada negdje kao u 2021 godini

https://www.investing.com/commodities/crude-oil-streaming-chart (stavi na Chart-u MONTH) - da dobijes cijene od 2009 godine.

Isto tako imaj na umu da danasnja cijena je jos i niza nego u 2020-21 jer je inflacija pojela dio, sto zapravo znaci da su cijene pale (dolar sam po sebi je isto pao, pogledaj prema EU).

EU je isto tako placao Naftu+plin+ugljen Rusiji oko 110-120 milijardi EUR - godisnje. Ti novci sada idu negdje drugdje ili su se povecale proizvodnje unutar Europe. Zasto bi placali Rusiji koja nas zeli unistiti i nas nacin zivota? Tko ih jebe.

Tvoja teorija da Rusija "moze izdrzati" - moze da, ali imaj na umu da se i SSSR (USSR ako ti je tako draze) raspao nakon 10 godina invazije u Afganistanu gdje su sve razjebali i unistili (ukljucujuci i sebe). Zasto se to open ne bi moglo desiti? Moze i te kako. Rusija je sada puno slabija nego kada su bili u SSSR-u

EU je isto tako pokrenula jako puno projekata da bude sto vise energetski neovisna nakon Ruske invazije + kao i sama optimizacija postojece potrosnje gdje smo vec ustedili ogromne kolicine novaca jer se sa time nitko prije nije bavio dovoljno (Jer nije bilo sile i situacije da se netko pozabavi sa time).

Radi se o desecima milijardi EURA koje su nisu potrosile (Radi se o puno razlicitih projekata kao i radnji da se smanji potrosak energije, a nista od toga se ne bi desilo da nije bilo invazije na UKR).

EU je isto tako instalirala novih 200+ GW od 2022 do kraja 2024 (Solar plus Wind), a ocekuje se da ce samo u 2025 biti dodatnih 60+ GW

https://energy.ec.europa.eu/topics/renewable-energy/solar-energy_en

EU ne treba Rusiju. Rusija treba EU.

Vezano za ostale stvari:

"Znači daješ mi primjere WW2 kao rješenje rata u Ukrajini gdje imamo pobjednika i poraženog, pa svaka čast tvojoj pronicljivosti. Ako ćemo o "pobjedniku", taj koji je dao najveću žrtvu i dan danas se nije oporavio od gubitka tolikog ljudstva, nažalost prevelika žrtva."

Nemoj me jebati - tko je napao Poljsku skupa sa NACISTIMA? Znaci NACISTI i RUSI su zajedno napali Poljsku i razdijelili je. 

Evo ti video gdje imas NAZI + RUSE u "pobjednickoj" paradi u Poljskoj:

To je DOKUMENTIRANA CINJENICA

Tako da ako zelis prodavati da su RUSI "zrtve" jer su ih NACISTI napali kasnije, to si slobodno mozes guzicu obrisati sa time. Da, Rusi su izgubili ogromnu kolicinu ljudi, kako vojnika tako i civila, ali da se nisu dogovorili sa Hitlerom, mozda do svega toga ne bi niti doslo? Ali ne, isli u osvajati, ubijati i sve ostalo sto ide sa time.

Da li moramo uopce pricati sto su Rusi radili za vrijeme "zeljezne zastave" - svi ubijeni / poslani u logore i zatvore / da li zbilja zelis ici u to?

Koliko je Staljin poslao ljudi u sibir? (Milione?).

https://en.wikipedia.org/wiki/Gulag

Ne zelim slusati "taj koji je dao najveću žrtvu" - znaci ubijali su gdje su god stigli - a jedan od razloga zasto nisu unisteni su jer im je zapad pomogao (Staljin je sam priznao da nije bilo land lease da bi izgubili rat, tako da me nemoj ici sa tim argumentima).

"Znači ti nisi licemjer kad te brine samo jedan agresor dok nas drugi namješta dok se mi iscrpljujemo pa će imati Europu u šaci i dalje (SAD).
Koliko sam te mogao upoznati desničar si i siguruno ti ne smeta sve što SAD i Izrael radi zlobno po svijetu, no meni je to odvratno licemjerno.
Ja promatram svijet drugačije , te ne želim jebeno Rimsko carstvo."

Ovdje je tema UKR - da li sam je igdje napisao da podrzavam nekoga drugog? Znaci ja te 100% podrzavam da kritiziras bilo koga, pogotovo US i Israel, go for it! 

Ja sam rekao da si ti licemjer jer podrzavas Rusiju i sa time sto rade, ali kritiziras samo US i Israel (ili koga vec). Ti imas slobodu da kritiziras sve i totalno te podrzavam u tome, ali ako ces prodavati da je jedno govno a drugo nije, e to je vec drugo.

Znaci da, ti si licemjeran, jer nalazis "razloge" zasto je Rusiju u pravu i to sto rade je OK i dobro. Mozda bi mogao pogledati definiciju "licemjer".

Puno si drugih stvari nabrljao, ne zelim ici u to, jer povezujes stvari koje su toliko globalne da nema smisla.

Btw za kraj samo da komentiram:

"Ja promatram svijet drugačije , te ne želim jebeno Rimsko carstvo."

Pa ako ne zelis jebeno Rimsko carstvo, zasto podrzavas Rusiju? Naime oni sami kazu da su IMPERIJALNI - dokaz video sa Ruske televizije:

(Imaj na umu sve sto se kaze na Ruskoj televiziji nije SLOBODA GOVORA - sve je approved i smisljeno).

Ti ne zelis jebeno Rimsko carstvo, a Rusija je cisti primjer toga - ne kuzis da stvari koje pise / govoris su totalno sjebane?

7 godina

Ratovi UKR i Zapada vs. RUS se može sagledati kao bitka konzumerizma i putinizma. Oba sustava služe da motiviraju ljude na rad.

Konzumerizam je sustav motivacije na rad, želja da kupiš nešto i da se pohvališ na socijalnoj mreži. Želiš imati više nego drugi.

Putinizam je sustav kada motivaciju za rad daje bitka za opstanak, prelazak na ratnu ekonomiju. U interesu Rusije je da rat s Ukrajinom traje zauvijek.

(Nisam ja ovo smislio , gledao sam video na yutube-u.)

Dakle ratna ekonomija vs naslikavanje selfija na fejsu i instaču. Vrijeme će pokazati što je od toga dvoje veća motivacija.

Poruka je uređivana zadnji put pon 22.9.2025 13:26 (gpd).

0 0 hvala 0
17 godina
gpd kaže...

Ratovi UKR i Zapada vs. RUS se može sagledati kao bitka konzumerizma i putinizma. ...

Putinizam je konzumerizam.

Nedavno su ruski građani dobili najavu budućih prekida usluge mobilnog interneta, navodno zato što ukrajinski dronovi nekako koriste mobilne data konekcije za navigaciju. Međutim, data je i lista esencijalnih internet servisa koji će raditi i tokom tih prekida. Pogađaj koji su esencijalni servisi. Ako si pomislio na servise koji će tokom napada pružati ključne informacije, pa i na državne novinske agencije generalno, pogrešio si. U pitanju su online platforme za kupovinu, za poručivanje hrane i sl. One koje omogućavaju građanima da troše. link

Onog momenta kad krenu da pričaju o tradicionalnim vrednostima (puna usta tradicionalne poprodice, stopa razvoda od preko 70%), antikonzumerizmu i sličnim stvarima - samo šire propagandu.

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
7 godina
Ivan(4) kaže...
gpd kaže...

Ratovi UKR i Zapada vs. RUS se može sagledati kao bitka konzumerizma i putinizma. ...

Putinizam je konzumerizam.

Nedavno su ruski građani dobili najavu budućih prekida usluge mobilnog interneta, navodno zato što ukrajinski dronovi nekako koriste mobilne data konekcije za navigaciju. Međutim, data je i lista esencijalnih internet servisa koji će raditi i tokom tih prekida. Pogađaj koji su esencijalni servisi. Ako si pomislio na servise koji će tokom napada pružati ključne informacije, pa i na državne novinske agencije generalno, pogrešio si. U pitanju su online platforme za kupovinu, za poručivanje hrane i sl. One koje omogućavaju građanima da troše. link

Onog momenta kad krenu da pričaju o tradicionalnim vrednostima (puna usta tradicionalne poprodice, stopa razvoda od preko 70%), antikonzumerizmu i sličnim stvarima - samo šire propagandu.

Ne može putinizam biti jednak konzumerizmu,

jedno te motivira na rad zbog bitke za opstanak (putinizam), a drugo zato što želiš imati više nego drugi.(konzumerizam)

u prvom slučaju ljudi rade zajedno, u drugom slučaju mrziš druge ako imaju više nego ti.

Poruka je uređivana zadnji put pon 22.9.2025 14:32 (gpd).
10 mjeseci
@Nemon ovo je neistina što si napisao da nema veze kriza u EU sa jeftinim energentima iz Rusije, zaista kao da živiš u alternativnom svemiru.

Eh, u komentaru sam jasno naveo sebe kao primjer uz milijun drugih koji su pred bankrotom zbog rata, a ti kako sam ja sebičan i mislim samo na sebe a ne na jadne Ukrajince.

Eh klasika Rusija zla , kriva za sve , džabe ja pišem , džabe sam ti zalijepio govor Sachsa, čovjek je sve lijepo objasnio da i dijete može razumjeti tko je kriv , tko je sve počeo.

Neke stvari kao da ne čitaš ili zaboraviš ili samo skrećeš temu, u nekoliko navrata sam napisao da je Rusija napravila invaziju kao i da prave sranja u svom dvorištu, te da je svaki zločin užasan. Invazija je jasno kršenja povelje UN, a UN povelju smatram velikim dostignućem čovječanstva. No isto si okretao temu sa bita mog komentara te odvukao na temu na to kako pišem gluposti i kakve veze dron i kornet imaju iako se jasno vidi na što sam ciljao, te slično vađenje stvari iz konteksta odvukao si raspravu na sitničarenje i forumsko prepucavanje te kako pišem gluposti. S toga ovo je moj zadnji komentar na ovoj temi, ti slobodno piši ako želiš 🖖
Uostalom ako pišem gluposti tada i Sachs govori gluposti na onom govoru što sam ti zalijepio. No čovjek je jako cijenjen te pogledaj koje poslove je radio u vanjskoj politici, tako da ako nisi pročitaj ili pogledaj njegov govor u EU parlamentu (koji se nalazi na dnu zalijepljenog članka). I on se referirao na nekoliko F16 koji će kao preokrenuti tijek rata.

Ono tvoje teoretiziranje da će Rusija nastaviti osvajanje je u najmanju ruku smiješno , nit imaju snage za to , nit ljudstva suprotstaviti se Nato savezu, natalitet im je u K. Naravno ništa nije u životu sigurno no ruski generali i Putin bi morali biti ludi da tako nešto naprave. A tu je i prijetnja obostranog nuklearnog uništenja tako da nadam se da nitko nije toliko lud.
Naravno da bi Putin htio proširiti Rusiju ali zna se kako je to moguće ,moraš imati jaki meki utjecaj“ (soft power) , meki kulturni “soft” pristup. Mekim utjecajem se gradi dugoročna reputacija i koalicije, a često je učinkovitiji od „tvrde sile“ (hard power) jer stvara voljnu i trajnu podršku, a ne samo prisilnu usklađenost. U današnje doba razvijene tehnologije i protoka informacija nema šanse da ti nekoga držiš pod vojnom čizmom protiv njegove volje, možeš privremeno ali dugoročno nikako, pogotovo na velikom području. Putin to zna , ta zna razlog zašto je SSSR izgubio istočnu Europu i koliko je skupo održavati mir s vojnom čizmom i mržnjom domicilnog stanovništva , te tako napraviti neprijatelja. Tako da za moj pojam to su besmislice o nekom osvajanju Europe.

Da, da , nema veze EU kriza s ratom , o čemu ti , gdje ti živiš , dali nas zajebavaš i trolaš ! A da ne spominjemo inflaciju i sve drugo što je povezano s ovim užasnim ratom.
Američki LNG je u prvom tromjesečju 2025. godine koštao europske potrošače oko 1,08 eura po kubnom metru, što je otprilike dvostruko više od cijene ruskog ukapljenog prirodnog plina koji je koštao oko 0,51 eura po kubnom metru.
Ruski prirodni plin iz cjevovoda tradicionalno je bio oko tri puta jeftiniji u odnosu na američki LNG.
U kontekstu cijene po MWh, plin iz cjevovoda je znatno jeftiniji zbog nižih troškova transporta i stabilnijeg opskrbnog lanca, dok LNG uključuje dodatne troškove ukapljivanja, prijevoza i ponovno plinifikacije, što povećava ukupni trošak.
Primjerice, prosječna tržišna cijena LNG plina u Europi je oko 50 eura po MWh, dok je tradicionalni ruski plin iz cjevovoda koštao znatno manje, okvirno između 15 i 20 eura po MWh u normalnim okolnostima prije prekida tranzita.
Stoga je trošak LNG isporuke po MWh više od dvostrukog u odnosu na ruski plin iz cjevovoda, što rezultira višim ukupnim troškovima za potrošače i industriju u Europi.

A evo za naftu: Ruska nafta je inače koštala oko 55-59 dolara po barelu.
Zamjenski izvori nafte za EU (poput nafte iz SAD-a, Bliskog istoka ili Afrike) trenutno se prodaju po tržišnim cijenama oko 60 dolara po barelu, što je dodatnih 1 do 5 dolara više po barelu.
Preračunano u eure, uz pretpostavku tečaja od približno 1 euro = 1,1 USD, dodatni trošak je otprilike 0,9 do 4,5 eura po barelu.
Dakle, Europa danas plaća otprilike 1 do 4,5 eura više po barelu nafte zbog prestanka uvoza jeftinije ruske nafte, što uključuje dodatne troškove transporta, logistike i kupnje na alternativnim tržištima.
Europa godišnje troši otprilike 14 milijardi barela nafte (izračun na temelju dnevne potrošnje od oko 38 milijuna barela dnevno).
Računajući dodatni trošak od približno 0,9 do 4,5 eura po barelu zbog izostanka ruskog uvoza nafte:
Donja granica dodatnog troška: 14milijardi×0.9eura=12.6milijardi eura
Gornja granica dodatnog troška:
14milijardi×4,5eura=63milijardi eura
Dakle, dodatni godišnji trošak Europe zbog kupovine skuplje nafte umjesto jeftinije ruske je između približno 12,6 i 63 milijarde eura godišnje.
I sad računaj još i duplu ili troduplu cijenu plina pa još godinu po godinu i koliko će nas obići druge ekonomije kojima su energenti jeftiniji.

Dalje što si pisao s tobom nema smisla raspravljati, opet bit mog komentara koji sam spomenuo o pobjedniku WW2 koji je najviše ljudskih žrtva dao (koji si postavio kao primjer pobjede u ratu o temi o Ukrajini), gdje sam ti pokušao objasniti da Ukrajinu mrcvarenje i produljivanje rata će koštati makar i pobijedila, te ti htio skrenuti pažnju da se možda nikada neće oporaviti. Gdje ti meni daješ Afghanistan kao primjer! Znaš li koliki je natalitet bio u Afganistanu osamdesetih a koliki je danas u Ukrajini! Afganistanke su rađale oko 6 djece tada, danas 4,4 djeteta, dok danas Ukrajinke niti jedno dijete po ženi ne rađaju. Dok je 2,8 puta više umrlih od rođenih. I ti kao brineš o Ukrajincima! te uspoređuješ Ukrajinski sa Afganistanskim ratom od deset godina.
Nedaj bože ako rat potraje, izračunaj koliko bi bilo Ukrajinaca tada te pridruži računicu od oko 1000 ubijenih vojnika na dan.
Dobro je rekao Milanović Eupora i Amerika bi se borile do posljednjeg Ukrajinca s Rusijom 🕊️
12 godina
Sirotanovic kaže...
Ono tvoje teoretiziranje da će Rusija nastaviti osvajanje je u najmanju ruku smiješno , nit imaju snage za to , nit ljudstva suprotstaviti se Nato savezu, natalitet im je u K. Naravno ništa nije u životu sigurno no ruski generali i Putin bi morali biti ludi da tako nešto naprave. A tu je i prijetnja obostranog nuklearnog uništenja tako da nadam se da nitko nije toliko lud.

iz današnje perspektive i sama ideja invazije na ukrajinu se čini kao lud potez, pa ipak su to napravili

zato jer su bili uvjereni da će to završit nabrzaka, kao u prijašnjim ratovima i imperijalističkim osvajanjima

rusija danas nije ista kao prije pet godina, prešli su na ratnu ekonomiju, pokrenuli su masovnu proizvodnju oružja koja se neće zaustaviti završetkom rata u ukrajini, kakav god taj završetak bio, putin je uvjeren da su danas još i jači nego prije par godina

zar je toliko smiješno misliti da bi putin mogao nastaviti rat, primjerice u litvi, estoniji ili latviji, koje - za razliku od ukrajine, može doista pregaziti u kratkom roku

smiješno je nekima bilo i upozoravanje amerike da nagomilavanje snaga na granici ukrajine nije samo vojna vježba

putin je imperijalist, sanja veliku rusiju i vrijeme kad su držali pod uzdom još toliko naroda koliko drže danas

samo, kako se sssr raspao, mogla bi se raspast i ruska federacija, jedna od posljednjih imperijalističkih tvorevina u svijetu

16 godina

Ne da je smiješno, nego je neozbiljno misliti da bi Rusija napala državu članicu NATO saveza. Litva, Latvija i Estonija su članice tog saveza. Je li ikome treba rat sa NATO savezom?

16 godina
Izzy kaže...

Ne da je smiješno, nego je neozbiljno misliti da bi Rusija napala državu članicu NATO saveza. Litva, Latvija i Estonija su članice tog saveza. Je li ikome treba rat sa NATO savezom?

I onda se čudimo kaj svi njihovi susjedi sami očajno žele u NATO :)

Ili kako bi neki rekli, zli zapad "nasilno tjera" bivše članice istočnog bloka u NATO.

Poruka je uređivana zadnji put uto 23.9.2025 7:56 (evincar).
16 godina
Izzy kaže...

Na žalost već je počela.

9 mjeseci
Sirotanovic kaže...

Eh, u komentaru sam jasno naveo sebe kao primjer uz milijun drugih koji su pred bankrotom zbog rata, a ti kako sam ja sebičan i mislim samo na sebe a ne na jadne Ukrajince.

Sebičan si.

11 godina

Kolega forumaš, Sirotanović..bojim se da ti je uzaludna rasprava sa nekim forumašima.

Samo trollaju i zabavljaju se.

Ignoriraj ih.

Mac
Moj PC  
0 1 hvala 1
12 godina
Izzy kaže...

pa i srbi sanjaju trenutak kad će se raspasti nato da mogu zaskočiti kosovo, a i po ostatku susjedstva ordinirati kako bi oni htjeli

putin nije budala, radi na rastavljanju nato-a već jako dugo, ako procijeni da bi mogao napast i osvojit, recimo, estoniju u kratkom roku, a da ne pokrene ultimativan odgovor nato zemalja, on će to i napravit

ofkors da dugotrajna agresija, recimo na poljsku, zasad ne dolazi u obzir, ali i to nije nemoguće s ciljem da otme od poljske makar dio onoga što smatra da je dio 'ruskih zemalja' otetih nekad u povijesti

vjeruj da nikome tko je bio pod njihovom čizmom 50 godina u sssr-u ili čak s ranijim iskustvima imperijalističkih ruskih osvajanja, niti malo nije smiješno

16 godina

Znam, jasno mi je da se Poljaci boje Rusa. Jedan moj poznanik je prije nekoliko godina (prije ruskog napada na Ukrajinu) bio u Poljskoj i razgovarao je sa jednim poljskim vojnim dužnosnikom.

A taj Poljak mu je sve sa nekakvim strahom pričao o Rusima i kako postoji rizik od napada na Poljsku. U svakom slučaju je stekao dojam da se čovjek boji tog scenarija. Da ga to itekako brine je stekao dojam.

Ne sumnjam da bi Srbi krenuli u osvajanja u slučaju raspada NATO saveza.

15 godina
Sirotanovic kaže...
@Nemon ovo je neistina što si napisao da nema veze kriza u EU sa jeftinim energentima iz Rusije, zaista kao da živiš u alternativnom svemiru.

Eh klasika Rusija zla , kriva za sve , džabe ja pišem , džabe sam ti zalijepio govor Sachsa, čovjek je sve lijepo objasnio da i dijete može razumjeti tko je kriv , tko je sve počeo.

Neke stvari kao da ne čitaš ili zaboraviš ili samo skrećeš temu, u nekoliko navrata sam napisao da je Rusija napravila invaziju kao i da prave sranja u svom dvorištu, te da je svaki zločin užasan. Invazija je jasno kršenja povelje UN, a UN povelju smatram velikim dostignućem čovječanstva. No isto si okretao temu sa bita mog komentara te odvukao na temu na to kako pišem gluposti i kakve veze dron i kornet imaju iako se jasno vidi na što sam ciljao, te slično vađenje stvari iz konteksta odvukao si raspravu na sitničarenje i forumsko prepucavanje te kako pišem gluposti. S toga ovo je moj zadnji komentar na ovoj temi, ti slobodno piši ako želiš 🖖
Uostalom ako pišem gluposti tada i Sachs govori gluposti na onom govoru što sam ti zalijepio. No čovjek je jako cijenjen te pogledaj koje poslove je radio u vanjskoj politici, tako da ako nisi pročitaj ili pogledaj njegov govor u EU parlamentu (koji se nalazi na dnu zalijepljenog članka). I on se referirao na nekoliko F16 koji će kao preokrenuti tijek rata.

Naravno da bi Putin htio proširiti Rusiju ali zna se kako je to moguće ,moraš imati jaki meki utjecaj“ (soft power) , meki kulturni “soft” pristup. Mekim utjecajem se gradi dugoročna reputacija i koalicije, a često je učinkovitiji od „tvrde sile“ (hard power) jer stvara voljnu i trajnu podršku, a ne samo prisilnu usklađenost. U današnje doba razvijene tehnologije i protoka informacija nema šanse da ti nekoga držiš pod vojnom čizmom protiv njegove volje, možeš privremeno ali dugoročno nikako, pogotovo na velikom području. Putin to zna , ta zna razlog zašto je SSSR izgubio istočnu Europu i koliko je skupo održavati mir s vojnom čizmom i mržnjom domicilnog stanovništva , te tako napraviti neprijatelja. Tako da za moj pojam to su besmislice o nekom osvajanju Europe.

Da, da , nema veze EU kriza s ratom , o čemu ti , gdje ti živiš , dali nas zajebavaš i trolaš ! A da ne spominjemo inflaciju i sve drugo što je povezano s ovim užasnim ratom.
Američki LNG je u prvom tromjesečju 2025. godine koštao europske potrošače oko 1,08 eura po kubnom metru, što je otprilike dvostruko više od cijene ruskog ukapljenog prirodnog plina koji je koštao oko 0,51 eura po kubnom metru.
Ruski prirodni plin iz cjevovoda tradicionalno je bio oko tri puta jeftiniji u odnosu na američki LNG.
U kontekstu cijene po MWh, plin iz cjevovoda je znatno jeftiniji zbog nižih troškova transporta i stabilnijeg opskrbnog lanca, dok LNG uključuje dodatne troškove ukapljivanja, prijevoza i ponovno plinifikacije, što povećava ukupni trošak.
Primjerice, prosječna tržišna cijena LNG plina u Europi je oko 50 eura po MWh, dok je tradicionalni ruski plin iz cjevovoda koštao znatno manje, okvirno između 15 i 20 eura po MWh u normalnim okolnostima prije prekida tranzita.
Stoga je trošak LNG isporuke po MWh više od dvostrukog u odnosu na ruski plin iz cjevovoda, što rezultira višim ukupnim troškovima za potrošače i industriju u Europi.

A evo za naftu: Ruska nafta je inače koštala oko 55-59 dolara po barelu.
Zamjenski izvori nafte za EU (poput nafte iz SAD-a, Bliskog istoka ili Afrike) trenutno se prodaju po tržišnim cijenama oko 60 dolara po barelu, što je dodatnih 1 do 5 dolara više po barelu.
Preračunano u eure, uz pretpostavku tečaja od približno 1 euro = 1,1 USD, dodatni trošak je otprilike 0,9 do 4,5 eura po barelu.
Dakle, Europa danas plaća otprilike 1 do 4,5 eura više po barelu nafte zbog prestanka uvoza jeftinije ruske nafte, što uključuje dodatne troškove transporta, logistike i kupnje na alternativnim tržištima.
Europa godišnje troši otprilike 14 milijardi barela nafte (izračun na temelju dnevne potrošnje od oko 38 milijuna barela dnevno).
Računajući dodatni trošak od približno 0,9 do 4,5 eura po barelu zbog izostanka ruskog uvoza nafte:
14milijardi×4,5eura=63milijardi eura
Dakle, dodatni godišnji trošak Europe zbog kupovine skuplje nafte umjesto jeftinije ruske je između približno 12,6 i 63 milijarde eura godišnje.
I sad računaj još i duplu ili troduplu cijenu plina pa još godinu po godinu i koliko će nas obići druge ekonomije kojima su energenti jeftiniji.

Dalje što si pisao s tobom nema smisla raspravljati, opet bit mog komentara koji sam spomenuo o pobjedniku WW2 koji je najviše ljudskih žrtva dao (koji si postavio kao primjer pobjede u ratu o temi o Ukrajini), gdje sam ti pokušao objasniti da Ukrajinu mrcvarenje i produljivanje rata će koštati makar i pobijedila, te ti htio skrenuti pažnju da se možda nikada neće oporaviti. Gdje ti meni daješ Afghanistan kao primjer! Znaš li koliki je natalitet bio u Afganistanu osamdesetih a koliki je danas u Ukrajini! Afganistanke su rađale oko 6 djece tada, danas 4,4 djeteta, dok danas Ukrajinke niti jedno dijete po ženi ne rađaju. Dok je 2,8 puta više umrlih od rođenih. I ti kao brineš o Ukrajincima! te uspoređuješ Ukrajinski sa Afganistanskim ratom od deset godina.
Nedaj bože ako rat potraje, izračunaj koliko bi bilo Ukrajinaca tada te pridruži računicu od oko 1000 ubijenih vojnika na dan.
Dobro je rekao Milanović Eupora i Amerika bi se borile do posljednjeg Ukrajinca s Rusijom 🕊️

Ti zivis u nekom alternativnom svemiru gdje je i matematika drugacija. Ajde me please educiraj.

"Europa godišnje troši otprilike 14 milijardi barela nafte (izračun na temelju dnevne potrošnje od oko 38 milijuna barela dnevno).
14milijardi×4,5eura=63milijardi eura"

Kakva je ovo debilana? Da li je prije rata EU kupovala svu naftu / plin / ugljen samo iz Rusije? Ti racunas kao da je SVE kupljeno iz Rusije i onda si izracunao deltu za razliku od 4.5 uera i dobio iznos od 63 milijardi eura? Jesi ti lud?

Isto tako vecina plina (Barem za 2024) je doslo iz NORVESKE, a ne iz US

https://www.consilium.europa.eu/en/infographics/where-does-the-eu-s-gas-come-from/

Pogledaj deltu izmedju 2021 i 2024 - od Amera kupujemo duplo vise, ali smo kupovali i prije.

Tvoja logika i razum nemaju nikakvog smisla. 

EU je kupovala fosilna goriva za nekih 100+ milijardi (Nekih godina i manje) - tako da tvoja bullshit matematika od 63 milijardi eura je totalno sranje

https://www.cleanenergywire.org/factsheets/germanys-dependence-imported-fossil-fuels

Slao sam ti vec linkove - izgleda da na nista nisi kliknuo?

"Dakle, dodatni godišnji trošak Europe zbog kupovine skuplje nafte umjesto jeftinije ruske je između približno 12,6 i 63 milijarde eura godišnje.
I sad računaj još i duplu ili troduplu cijenu plina pa još godinu po godinu i koliko će nas obići druge ekonomije kojima su energenti jeftiniji."

Ovo sto si napisao je isto laz / izmisljas bezveze.

Isto tako delta od 12 i 63 milijardi je jako velika, skoro 600% - kakav je to jebeni argument?

Pises o inflaciji isto - koja je bila i prije rata i naravno nastavila se nakon rata (i jos uvijek traje).

"Da, da , nema veze EU kriza s ratom , o čemu ti , gdje ti živiš , dali nas zajebavaš i trolaš ! A da ne spominjemo inflaciju i sve drugo što je povezano s ovim užasnim ratom."

Naravno da su stvari radi rata gore, jer se jako puno novaca trosi sada na oruzje, sto znaci da se novci ne trose za civilne stvari (ceste, mostovi, whatever) - i naravno da je za to kriva Rusija, jer da nisu napravili invaziju ne bi se EU morala naoruzavati i trositi novce na to. UKR sa time nema nikakve veze. Nisu oni izabrali da ih Rusija napadne.

"Nedaj bože ako rat potraje, izračunaj koliko bi bilo Ukrajinaca tada te pridruži računicu od oko 1000 ubijenih vojnika na dan." - 1000 ubijenih vojnika svaki dan - ali cijih?

Niti jedan moj prijatelj u UKR nije umro (Pricam o onima koji su na fronti ili vojsci). Sitna ranjavanja ne racunamo. Statisticki gledano da Rusi ubijaju Ukrajince kako oni govore - rat bi davno vec bio gotov. 

"Znaš li koliki je natalitet bio u Afganistanu osamdesetih a koliki je danas u Ukrajini! Afganistanke su rađale oko 6 djece tada, danas 4,4 djeteta, dok danas Ukrajinke niti jedno dijete po ženi ne rađaju. Dok je 2,8 puta više umrlih od rođenih. I ti kao brineš o Ukrajincima! te uspoređuješ Ukrajinski sa Afganistanskim ratom od deset godina."

Ja se brinem za Ukrajince jer tamo imam puno prijatelja, a vidim da se ti ne brines za Ruse? Kakav je natalite u Rusiji? Ide dobro? Jel ti kuzis da ti prodajes pricu samo jedne stvari, ti uopce ne pricas o tome kak je Rusima, o njihovim gubimica i slicno.

Jel tebe boli kurac za njih ili sto tocno?

Koja je tvoja ideja sto bi ljudi u UKR trebali napraviti ? Predati se? Ti razumijes kada bi se UKR ljudi predali da bi na milione njih prvo zeljeli pobjeci na zapad (Ako se brines za ekonomiju valjda ti je to bitno?). Isto tako kada bi Rusi usli u neki veci grad, isli bi po kucama, sve muske bi odveli, ukljucujuci i djecu i na procesiranje. Ako si imao bilo kakve veze sa UKR vojskom - ides u zatvor ili na ubijanje (Streljanje etc).

Ti mislis da su cetnici uslu u Zagreb da ne bi bilo ubijanja po nasipu? U sve lokacije gdje su Srbi usli u HR je bilo likvidacija ili su ljude slali u logore (A tamo se je svasta radilo). 

Jedan moj prijatelj mi je rekao da u slucaju kapitulacije i da moraju zivjeti u "Ruskom miru" da bi vise ljudi umirali u "miru" nego u "ratu".

"Dobro je rekao Milanović Eupora i Amerika bi se borile do posljednjeg Ukrajinca s Rusijom" - ovo su rijeci Ruske propagande.

Daj zamisli da je netko rekao isto za nas? Nitko se u UKR ne bori za Amerikance ili Zelenskog i slicno, boli ih kurac za to, oni se bore za sebe i svoju buducnost. 

Ti si cisti primjer osobe koja ima toliko povrsnih informacija + pojeo si puno Ruske propagande pa to sada izlazi iz tebe.

Zasto se ne brines da recimo se Rusi bore do zadnjeg Rusa da pobjede u UKR? Zasto sve te iste argumente ne koristis u oba smjera?

Milanovic mozda prodaje Rusku propagandu jer od toga ima koristi - ti nemas.

"S toga ovo je moj zadnji komentar na ovoj temi, ti slobodno piši ako želiš 🖖
Uostalom ako pišem gluposti tada i Sachs govori gluposti na onom govoru što sam ti zalijepio. No čovjek je jako cijenjen te pogledaj koje poslove je radio u vanjskoj politici, tako da ako nisi pročitaj ili pogledaj njegov govor u EU parlamentu (koji se nalazi na dnu zalijepljenog članka). I on se referirao na nekoliko F16 koji će kao preokrenuti tijek rata."

Kakve veze ima sto je netko "cijenjen" - sto sto on govori je jebeno misljenje, nije facts on the groun. Jucer izasao video kako UKR koristi F16 da skida dronove u zraku, i ako ce to raditi svaki dan - malo po malo, nakupi se.

https://www.youtube.com/shorts/mKo4lmRaMCI

Evo ti video

Niti jedan od sustava ili svega sto UKR vojska koristi nije nesto sto ce samostalno pobjediti rat, ali u gledano kroz veliku sliku - HOCE!

Naravno da su neki sustavi bolji od drugih, tipa, HIMARS ce biti puno korisniji nego recimo ABRAMS tenk, ali i jedno i drugo u kombinaciji sa jos x10000 drugih stvari makes a difference.

To da oruzja koja se UKR salje i daje ne rade razliku je isto Ruska propaganda jer da nema nikakve jebene razlika zasto Rusi stalno traze da se prestane slati oruzje sa zapada?

Ne mozes imati jedno i drugo.

Isto kao i debili koji tvrde da Rusiji sankcije ne skode, tj da im je samo bolje! Dok sa druge strane Rusi rade sto god mogu da bi mogli maknuti sankcije ili ih ublaziti.

Poserem ti se ja na tog "Sachs" jer ljudi kao oni su govorili da HIMARS isto nece napraviti razliku, pa je napravio jebenu razliku. Takvih debila imas puno. Koliko ljudi je dobile otkaze (Francuska i Njemacka) koji su tvrdili da Rusija nece napraviti invaziju jer su oni strucni, imaju cinove generala pa sve znaju. To je sve kurac i banana. Reality check je jedini i stanje na terenu je jedina istina, a ne tvoje, moje ili bilo cije misljenje.

I za kraj - full direkt pitanje - sto ti to radis da ces bankrotirati radi Rusije i njihovog rata? Kao prvo zasto ne krivis Ruse za taj tvoj bankrot? Jer oni su to sve pokrenuli - kao drugo sto si to radio da ne mozes raditi sa nekime drugim?

Milioni nisu bankrotirali radi rata sa Rusijom, to si isto izmislio, isto tako ima puno kompanija i poslovnih ideja koje su nastale bas radi rata i sada vrte business (ne direkt radi vojske i slicno, nego zelena enerija naprimjer i sve druge investicije koje su pokrenuti radi rata).

Nije sve black / white kak si ti napisao.

7 godina

Ne, pogledaj malo na youtube. Po Njemačkoj ljudi bauljaju gradom jer su se nadrogirali fentanilom. Lik snima a ovi ga napadaju zato što ih snima, policija sa strane stoji i ne poduzima ništa. U drugom videu govori se o masovnim otpuštanjima u Njemačkoj. Kojom propagandom se ti hraniš da ne vidiš te videe?

0 3 hvala 0
13 godina
gpd kaže...

Ne, pogledaj malo na youtube. Po Njemačkoj ljudi bauljaju gradom jer su se nadrogirali fentanilom. Lik snima a ovi ga napadaju zato što ih snima, policija sa strane stoji i ne poduzima ništa. U drugom videu govori se o masovnim otpuštanjima u Njemačkoj. Kojom propagandom se ti hraniš da ne vidiš te videe?

Kakav fearmongering 

Ubi bene, ibi patria.
16 godina
Izzy kaže...

Da ovdje sam sebe ispravim - jedino bi trenutno Ukrajini odgovaralo da NATO uđe u rat i pomogne Ukrajini se boriti protiv Rusije. Na kraju se ispostavilo da su Ukrajinci krivi za uništavanje onog plinovoda, a prešutno se priznalo i da su poslali onu letjelicu na Zagreb. Iz toga se može zaključiti da Ukrajinci nastoje izazvati širi sukob jer im treba pomoć koju bi dobili uplitanjem druge države ili država u rat.

Samim tim, opet kažem, tj. pišem, rat Rusije i NATO-a bi više odgovarao Ukrajini, nego Rusiji. Čisto da ih se rastereti. I tako treba promatrati sve te tzv. upade ruskih ili moguće "ruskih" letjelica (ukrajinska diverzija u nekim slučajevima to može biti). Sa sumnjom i, kako se kaže, sa zrnom soli to sve što nam se servira u medijima treba gledati.

16 godina
Izzy kaže...
Izzy kaže...

Da ovdje sam sebe ispravim - jedino bi trenutno Ukrajini odgovaralo da NATO uđe u rat i pomogne Ukrajini se boriti protiv Rusije. Na kraju se ispostavilo da su Ukrajinci krivi za uništavanje onog plinovoda, a prešutno se priznalo i da su poslali onu letjelicu na Zagreb. Iz toga se može zaključiti da Ukrajinci nastoje izazvati širi sukob jer im treba pomoć koju bi dobili uplitanjem druge države ili država u rat.

Samim tim, opet kažem, tj. pišem, rat Rusije i NATO-a bi više odgovarao Ukrajini, nego Rusiji. Čisto da ih se rastereti. I tako treba promatrati sve te tzv. upade ruskih ili moguće "ruskih" letjelica (ukrajinska diverzija u nekim slučajevima to može biti). Sa sumnjom i, kako se kaže, sa zrnom soli to sve što nam se servira u medijima treba gledati.

Tako je sve to kuhaju Ukrajinci. Dodajem da su natjerali Ruse 2014 pa zatim 2022 da ih napadnu kako bi uvukli NATO u sukob.

Koji su to 5d šahisti, Putin je mala beba za njih :)

16 godina

Prvenstveno kuhaju Amerikanci i Rusi. S obzirom da je Ukrajina "samo" polje na kojem se kroji budućnost svijeta, a narod Ukrajine je u svakom slučaju žrtva, ali i dokazano naivci (nažalost) - Ukrajinci se, naravno, samim tim na razne načine nastoje izvući iz kaosa koji ih je zahvatio. Pa makar to značilo i dovođenje svijeta do ruba nuklearnog rata.

Poruka je uređivana zadnji put uto 23.9.2025 21:07 (Izzy).
15 godina
gpd kaže...

Da li su opustanja kao i drogiranja pocela prije ili poslije Ruske invazije na UKR?

Pogledaj ovaj clanak iz 2019:

https://www.ifo.de/en/econpol/publications/2019/working-paper/weakness-german-car-industry-and-its-sectoral-and-global-impacts

drugi clanak iz 2019:

https://think.ing.com/articles/german-car-trouble-and-the-cee/

------------------------------------------------------------------------------

What caused the current slowdown?

The slowdown in the German automotive industry started in the summer of last year with announcements of city bans for cars with older diesel engines. Some five million cars could become subject to these bans. As a result, demand for diesel cars dropped and precautionary savings of German households increased. More than half a year later, however, there are first rulings that these bans will not be implemented. A complete U-turn looks possible.

Also, the introduction of a new emissions standard (WLTP, worldwide harmonised light vehicles test procedure) and delays in complying with these new standards led to severe disruptions in German automotive production and delivery. Also, the trade war between the US and China and the subsequent slowdown of the Chinese economy have left their marks. However, these marks are still very small and nothing compared with often-heard doomsday scenarios.

In 2018, total car sales in China dropped by some 4% YoY - the first decrease in twenty years. German car manufacturers, however, saw their sales increase by 2%. A slowdown, but not a contraction. In 2018, almost one quarter of all cars sold in China were German. More than one third of all cars sold by VW, BMW and Daimler went to China. VW sold almost 40% of its cars in China.

Lose business odluke Njemaca i kompanije u Njemackoj idu na teret njih, ne Rusa ili invazije u 2022

To sto su se debele guzicu u Njemackim auto kompanija opustili i zabrijali da Kina i EV automobili nece nikada doci je na njima. Njemacka je napravila puno glupih odluka i opet to nema veze sa Rusima (Naprimjer gasenje Nuklearnih elektrana!?).

Drogiranje - kako je to povezano sa Rusima isto? Ti mislis da ako Rusija okupira UKR da ce se ljudi manje drogirati i Njemackoj i da ce magicno poceti prodavati vise automobila koje ljudi ne zele?

Mogu ti ja napisati jos x1000 drugih problema u Njemackoj i EU, a gotovo pa nista nema veze sa Rusima, tj sve te stvari su bile i prije invazije. Naravno da sada kada je invazija, postoji jos dodatan trosak od samog rata i skuplje energije, ali sto je alternativa? Pustiti Rusiju da radi sto god hoce - i onda ce magicno sve biti sredjeno i dobro u Njemackoj?

Nitko od vas koji podrzava Ruse i njihove imperijalna sranja ne objasnjava sto ce biti ako pobjedi, tj koji ce benefiti biti za vas, nas, tebe, mene i EU opcenito ? Sto je dobro za nas? Zasto netko / bilo tko podrzava Ruse - koji je end goal?

Sto se tice drogiranja (alkohola i sve) - Rusija je jedna od najgorih drzava - evo link iz 2018

https://mythdetector.com/en/geworld-drug-use-considered-bad-manners-in-russia-statistics-drug-addiction-rates-higher-in-russia-than-in-european-countries-2/

Ajde pogodi gdje se najvise pije i drogira? 

U Rusiji je drogiranje 5-6x puta vece nego u Njemackoj, i 13-14x puta vise nego u Francuskoj (Imas i za alkohol).

7 godina
Nemon kaže...
gpd kaže...

Da li su opustanja kao i drogiranja pocela prije ili poslije Ruske invazije na UKR?

Pogledaj ovaj clanak iz 2019:

https://www.ifo.de/en/econpol/publications/2019/working-paper/weakness-german-car-industry-and-its-sectoral-and-global-impacts

drugi clanak iz 2019:

https://think.ing.com/articles/german-car-trouble-and-the-cee/

What caused the current slowdown?

The slowdown in the German automotive industry started in the summer of last year with announcements of city bans for cars with older diesel engines. Some five million cars could become subject to these bans. As a result, demand for diesel cars dropped and precautionary savings of German households increased. More than half a year later, however, there are first rulings that these bans will not be implemented. A complete U-turn looks possible.

Also, the introduction of a new emissions standard (WLTP, worldwide harmonised light vehicles test procedure) and delays in complying with these new standards led to severe disruptions in German automotive production and delivery. Also, the trade war between the US and China and the subsequent slowdown of the Chinese economy have left their marks. However, these marks are still very small and nothing compared with often-heard doomsday scenarios.

In 2018, total car sales in China dropped by some 4% YoY - the first decrease in twenty years. German car manufacturers, however, saw their sales increase by 2%. A slowdown, but not a contraction. In 2018, almost one quarter of all cars sold in China were German. More than one third of all cars sold by VW, BMW and Daimler went to China. VW sold almost 40% of its cars in China.

Lose business odluke Njemaca i kompanije u Njemackoj idu na teret njih, ne Rusa ili invazije u 2022

To sto su se debele guzicu u Njemackim auto kompanija opustili i zabrijali da Kina i EV automobili nece nikada doci je na njima. Njemacka je napravila puno glupih odluka i opet to nema veze sa Rusima (Naprimjer gasenje Nuklearnih elektrana!?).

Drogiranje - kako je to povezano sa Rusima isto? Ti mislis da ako Rusija okupira UKR da ce se ljudi manje drogirati i Njemackoj i da ce magicno poceti prodavati vise automobila koje ljudi ne zele?

Mogu ti ja napisati jos x1000 drugih problema u Njemackoj i EU, a gotovo pa nista nema veze sa Rusima, tj sve te stvari su bile i prije invazije. Naravno da sada kada je invazija, postoji jos dodatan trosak od samog rata i skuplje energije, ali sto je alternativa? Pustiti Rusiju da radi sto god hoce - i onda ce magicno sve biti sredjeno i dobro u Njemackoj?

Nitko od vas koji podrzava Ruse i njihove imperijalna sranja ne objasnjava sto ce biti ako pobjedi, tj koji ce benefiti biti za vas, nas, tebe, mene i EU opcenito ? Sto je dobro za nas? Zasto netko / bilo tko podrzava Ruse - koji je end goal?

Sto se tice drogiranja (alkohola i sve) - Rusija je jedna od najgorih drzava - evo link iz 2018

https://mythdetector.com/en/geworld-drug-use-considered-bad-manners-in-russia-statistics-drug-addiction-rates-higher-in-russia-than-in-european-countries-2/

Ajde pogodi gdje se najvise pije i drogira? 

U Rusiji je drogiranje 5-6x puta vece nego u Njemackoj, i 13-14x puta vise nego u Francuskoj (Imas i za alkohol).

EU je jako pogođena ovim ratom, zar netko sumnja u to?

A na drugo pitanje, gledao sam video na youtube-u koji odgovara upravo na ta pitanja koja ti postavljaš:

1. Nema plana za kraj rata. Rusija želi da rat potraje vječno, zbog toga što je njihova ekonomija prešla na ratnu, i ovo što si spomenuo;

2. Upravo da riješi i problem sa društvom, njima svejedno, bolje da im ljudi umiru na fronti nego doma od alkohola.

3. događa se kohezija društva, za razliku od konzumerizma čiji rezultat je da svi žive u dugovima i mrze jedni druge.

link:

16 godina

Zanimljiv video. Samo, rat mora jednom stati, a što tada? Istina, rat ujedini ljude i tada puno ljudi daje svoj maksimum, ali ne vjerujem da su razlozi ruskog rata stvaranje jačeg društva.

10 godina

Ratna ekonomija ne moze trajat vjecno. Traje dok postoje rezerve. 

Ono sto proizvedeš ne prodaš nego pretvoriš u dim. Od dima nema zarade.

Da je ratna ekonomija neka zlatna koka svi bi bili na ratnoj ekonomiji

If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.
Poruka je uređivana zadnji put sri 24.9.2025 19:19 (Santana).
Moj PC  
3 0 hvala 1
17 godina
gpd kaže...

A na drugo pitanje, gledao sam video na youtube-u koji odgovara upravo na ta pitanja koja ti postavljaš:

1. Nema plana za kraj rata. Rusija želi da rat potraje vječno, zbog toga što je njihova ekonomija prešla na ratnu, i ovo što si spomenuo;

2. Upravo da riješi i problem sa društvom, njima svejedno, bolje da im ljudi umiru na fronti nego doma od alkohola.

3. događa se kohezija društva, za razliku od konzumerizma čiji rezultat je da svi žive u dugovima i mrze jedni druge.

link:

1. Ratna ekonomija je loša za državu, ne dobra. 

2. Reći da je bolje da umiru na fronti nego od alkohola je suludo.

3. Kohezija je davno nestala, polarizacija je jaka od prvog dana i samo jača. Dosta ljudi je odselilo jer ne može prihvatiti što se zbiva ni politički, ni ekonomski ni na druge načine.

16 godina
Izzy kaže...

Zanimljiv video. Samo, rat mora jednom stati, a što tada? Istina, rat ujedini ljude i tada puno ljudi daje svoj maksimum, ali ne vjerujem da su razlozi ruskog rata stvaranje jačeg društva.

Santana kaže...

Ratna ekonomija ne moze trajat vjecno. Traje dok postoje rezerve. 

Ono sto proizvedeš ne prodaš nego pretvoriš u dim. Od dima nema zarade.

Da je ratna ekonomija neka zlatna koka svi bi bili na ratnoj ekonomiji

Old Iggy kaže...
gpd kaže...

link:

1. Ratna ekonomija je loša za državu, ne dobra. 

2. Reći da je bolje da umiru na fronti nego od alkohola je suludo.

3. Kohezija je davno nestala, polarizacija je jaka od prvog dana i samo jača. Dosta ljudi je odselilo jer ne može prihvatiti što se zbiva ni politički, ni ekonomski ni na druge načine.

USA je sluzbeno u ratu neprestano od drugog ili cak prvog svjetskog rata? Cini mi se da su jos uvijek najvece gospodarstvo na planetu? 

17 godina
konjRR kaže...

USA je sluzbeno u ratu neprestano od drugog ili cak prvog svjetskog rata? Cini mi se da su jos uvijek najvece gospodarstvo na planetu? 

Nisu, a posebno nisu ratna ekonomija.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice