Nemoj vrijeđati čovjeka.
On je sam po sebi potkrijepa, dokaz, on ZNA.
-riječ znanost.. i riječ vjera, on vjeruje. :)
-neovisno o tome ne treba vrijeđati, njega-bilo koga... treba diskutirati, odnosno tko želi, a onaj tko ne želi.. preskoči.
Nemoj vrijeđati čovjeka.
On je sam po sebi potkrijepa, dokaz, on ZNA.
-riječ znanost.. i riječ vjera, on vjeruje. :)
-neovisno o tome ne treba vrijeđati, njega-bilo koga... treba diskutirati, odnosno tko želi, a onaj tko ne želi.. preskoči.
ah ti vrli evangelički krstjani...
micek, ja sam Hrvat iz Hrvatske, moji mjeseci su:
siječanj, veljača. itd...
internacionalni mjeseci su iz rimskih naziva, a sve je stvar definicije početka nove godine, Rimljanima je početak bio u mjesecu posvećenom Marsu, tj. ožujku i zato je pomak od 2 mj. u nazivima (septem - 7 a za 9. mj tj. rujan)
npr u Rusiji je do 17 st. početak nove godine bio 1. rujna - računa se da je gotova poljoprivredna godina i idemo ispočetka...
tvoje protestantsko riganje na Rim je patetično jer su i u Engleskoj "šetali" s pojmom nove godine od jesenske do proljetne ravnodnevice...
i usput, i u hrvatskom se koriste stari nazivi za dane, kad su bozi načinili svijet i otišli u Libavu se malo jel' druškati, postavili su dane:
nedjelja, neradni dan
ponedjeljak, dakle iza nedjelje
utorak, arh. drugi iza nedjelje
srijeda je po sredini, 3 dana prije nje i 3 poslije
četvrtak, 4. od nedjelje
petak - isto tako
šestak - 6. od nedjelje i onda ide uvaljotka jidiša - sabat tj. subota
Ne, on vjeruje da zNA, da je spoznao bit.
Ne možeš ti poput mene uskočiti u njegov mozak. :p
I sama definicija riječi znati se uklapa uštošta (ukucaj riječ "znati")
Ne isključivo u znanje-znanost.
Ekipa, nemate takta, zbog takvih će Trump opet biti izabran.
Što se više mrzi Trumpa, javlja se jednako jak pokret u americi, (akcija-reakcija), koji će biti uz Trumpa, štoviše vide ga kao novog mesiju.
Predlažem da navučete Trumpa da se sprijatelji s vama. Automatski će slika Trumpa kao mesije biti narušena.
Nema zu sprijateljivanja. Vrijediš onoliko koliko je debela tvoja posljednja koverta ili glas za nešto, kao kod Soprana. Možeš se samo podčiniti. Elon je bio prijatelj i sad je optužen za onaj trump-sindrom, TDS kako se već zove, samo zbog jednog nepodržavanja određenog zakona.
Ne, on vjeruje da zNA, da je spoznao bit.
Ne možeš ti poput mene uskočiti u njegov mozak. :p
..
-čitaj što pišeš... on vjeruje .. :)
-mogu.
Isprike na. Imam prijedlog za idući članak, ako ima sluha kod Doca - Ozempic. Iskače iz paštete svako malo po portalima, pa da nam ga malo približite nama razumljivim jezikom.
Pisalo se već nekoliko puta, a u pripremi je i još toga.
https://www.bug.hr/search/results?q=semaglutid&all=true
"Najbogatije kompanije na svijetu su farmaceutske"
-Ne, nisu. Prema listi kompanija rangiranih po prihodu (revenue), farmaceutske kompanije nisu među prvim mjestima. Na primjer, Fortune Global 500 pokazuje da su kompanije poput Walmart, Amazon, Saudi Aramco, State Grid, China National Petroleum, itd. (još barem dvadesetak) daleko ispred farmaceutskih: Johnson&Jonson je na 130. mjestu, Pfizer još niže... i tako dalje.
Nije direktno vezano za temu, ali ovo je elementarno nepoznavanje financija i financijskog tržišta, gdje me dodatno čudi da nitko od ljudi koji su stavili "thumbs up" nije to primijetio.
Ukratko, događa se klasična zamjena prihoda za profit, iako ni profit nije apsolutno jedini pokazatelj uspješnosti tvrtke, tu su još i solventnost, likvidnost, itd. Čisto za primjer, tvrtka može imati prihode od 1 EUR, ali ako ima troškove od 2 EUR, onda ta tvrtka ne ostvaruje dobit, nego ostvaruje gubitak, odnosno ima negativan profit. Također, sama produktivnost nema veze s uspjehom, možeš biti jako produktivan npr. milijarda staklenih čekića na godinu i propasti. Uz prihode i produktivnost, Rivian je odličan primjer gdje tvrtka koja nema nikakve prihode, prema burzovnoj vrijednosti postane treći najvrjedniji proizvođač automobila na svijetu. To je dosta dobro opisano u ovom članku, gdje izdvajam dio:
Rivian nije ni prva, a vjerojatno ni zadnja kompanija koja je zagolicala maštu investitora u tolikoj mjeri da su odlučili ignorirati sadašnjost i fokusirati se na budućnost, ali je vjerojatno dosad najekstremniji primjer slijepog optimizma - kompanija je dosad uknjižila nula dolara prihoda, no njena tržišna kapitalizacija u jednom je trenutku dosegla vrtoglavih 130 milijardi dolara, ostavivši iza sebe divove poput Forda i General Motorsa.
"Mislio sam da je smisao kompanije da ostvaruje prihode?"
Pa kako doista stvari funkcioniraju? U drugoj sezoni iznimno popularne parodije, filmski junaci Silicijske doline traže načina da pokriju tekuće troškove poslovanja i osiguraju opstanak svog startupa.
Richard Hendricks, osnivač Pied Pipera, (naivno!) vjeruje kako su prihodi ključna determinanta vrijednosti kompanije, ali Russ Hanneman, milijarder koji svoj društveni status (i još ponešto) dokazuje šarenim jurilicama, ne želi ni čuti o tome.
"Ako počneš ostvarivati prihode, ljudi će pitati - koliko? I nikad neće biti dovoljno." Ostali su, naravno, zbunjeni, kao, uostalom, i većina površnih promatrača zbivanja na Wall Streetu, no recept je zapravo vrlo jednostavan: "Nije stvar u tome koliko zarađuješ, već koliko vrijediš." Ili u hrvatskom prijevodu - koliko je netko spreman to platiti.
Isplati se pročitati i ostatak članka...
Da ne duljim previše, isto kako su većinski institucionalni investitori npr. Walmarta investicijski fondovi, BlackRock, Vanguard, State Street, JP Morgan, isto tako su uz Fidelity i Morgan Stanley, da zaokružim listu, ti isti, većinski dioničari u npr. Johnson & Johnsonu, GSK, Mercku, AbbVieu, Pfizeru, Eli Lilly... Samo da približim o kojim se ciframa radi, BlackRock ima AUG (assets under management, odnosno ukupna vrijednost imovine pod upravljanjem) u vrijednosti od 12,53 bilijuna USD (short-scale korišten u USA 12,53 trilijuna, odnosno 10^12). Međutim ni to nije sve, recimo Johnson & Johnson ima neto profitnu maržu od čak 36,93%, Novo Nordisk 36,03%, što je više od npr. Microsofta koji ima 34,15%, Mete koja ima 28,98%, ispod njih je opet farmaceutska tvrtka Novartis s 27,46% dok Berkshire Hathaway ima 26,4%, Apple 25,31%, Saudi Aramco 24,39%, Petrobras 24,3%, ili BHP i Alphabet koji imaju 24,01%...
Nije direktno vezano za temu, ali ovo je elementarno nepoznavanje financija i financijskog tržišta, gdje me dodatno čudi da nitko od ljudi koji su stavili "thumbs up" nije to primijetio.
Ukratko, događa se klasična zamjena prihoda za profit, iako ni profit nije apsolutno jedini pokazatelj uspješnosti tvrtke, tu su još i solventnost, likvidnost, itd. Čisto za primjer, tvrtka može imati prihode od 1 EUR, ali ako ima troškove od 2 EUR, onda ta tvrtka ne ostvaruje dobit, nego ostvaruje gubitak, odnosno ima negativan profit. Također, sama produktivnost nema veze s uspjehom, možeš biti jako produktivan npr. milijarda staklenih čekića na godinu i propasti. Uz prihode i produktivnost, Rivian je odličan primjer gdje tvrtka koja nema nikakve prihode, prema burzovnoj vrijednosti postane treći najvrjedniji proizvođač automobila na svijetu. To je dosta dobro opisano u ovom članku, gdje izdvajam dio:...
Kreneš dobro i zabrljaš s Rivianom...
Market value, promet i dobit su potpuno različite kategorije, gdje ni u jednoj (uključujući dobit) J&J nije u prvih 20 (i to kao najveća farma kuća). Market value je čisto američka izmišljotina, koja ima veze s prognozama, ne s vrijednošću. Tako je i Tesla "vrijedna", reći kako je na osnovu market valuea "veća" ili "vrijednija" od sljedećih deset zajedno je nonsens.
K tome, farmakologija je samo dio J&J priče, bilo je priče da će se consumer dio izdvojiti (ne znam kad će i kako), ali onda treba vidjeti koliki će biti rezultati.
-mogu.
Previše si se opustio ovih dana.
Nešto ti se lijepo događa u životu. :p
Kreću doktori i "znanstvenici" u obranu svojih mecena koji ih financiraju.
Najbogatije kompanije na svijetu su farmaceutske, a ljudi bolesniji nego ikada, i tu svaka "znanstvena činjenica" prestaje.
Nitko nema koristi od zdravog čovjeka pa tako ni dotični autor texta, on ima posla jedino kad mu ljudi dolaze u ordinaciju pa nije teško zaključit kome je šta u interesu.
Kako ti uspiješ vezati tenisice i otić iz stana?
Ne ulazim jel u pravu ili nije, iako vjerujem da Trumpovi ljudi su veci strucnjaci nego random Bug editor s diplomom medicine starom 30-40god kojem je glavni cilj izazvat kontroverzu, a ne tice se njegovom podrucja uopce. Ja sam AI inzenjer/istrazivac, pa mi ne pada na pamet komentirati, ne znam, racunalnu sigurnost. To jednostavno nije moje podrucje.
Svakako ismijavanje americkog predsjednika na ovaj nacin vrlo lako moze dovest do zabrane ulaska u SAD, cak i puno kasnije nego Trump ode. Svijet se sve vise polarizira i sve se vise prati. Predlozio bih ljudima koji nisu americki drzavljani, il barem ne zive u Americi, da se suzdrze od kritiziranja americke politike, nije zdravo, a ako otvoreno imenom i prezimenom kritiziras stvaras si metu na leda.
Trump se okružio idiotima.
Isprike na. Imam prijedlog za idući članak, ako ima sluha kod Doca - Ozempic. Iskače iz paštete svako malo po portalima, pa da nam ga malo približite nama razumljivim jezikom.
Objavili smo niz tekstova u kojima se govori i o Ozempicu:
https://www.bug.hr/znanost/novosti-u-lijecenju-dijabetesa-i-pretilosti-izmedju-znanosti-nade-i-52041
https://www.bug.hr/znanost/prirodni-ozempic-u-crijevima-bakterije-koje-gase-zudnju-za-secerom-53345
"Trumpov politički show"? Prije TDS. Netko je dobro rekao, da Trump objavi da voli disati, ljevičari bi se pogušili
Bas to. Ne vjerujem kakve pizdarije ljudi ovdje pisu, zesca kognitivna disonanca. Covjek napise realnu cinjenicu da lijecnike obiteljske medicine bez problema zamijeni AI dobije 20 dislajkova, jasno bez argumenata jer argumenata i nema. Ovo oko financija nema smisla ni komentirati jer big pharma apsolutno spada u najvrijednije firme svijeta, to se moze obraziti kroz hrpe parametera, jedan od najbitnijih je da recimo Pfizer drzi pretezno najvrijednija firma svijeta - Blackrock. Trumpovi ljudi su ocito uboli zicu kao i inace, tako da svaka mu cast oko toga.
Covjek napise realnu cinjenicu da lijecnike obiteljske medicine bez problema zamijeni AI dobije 20 dislajkova, jasno bez argumenata jer argumenata i nema.
Zadnjih godina postoji još jedan trend: ljudi s različitim konkretnim problemima dođu doktoru, pa se ispostavi da su upućeniji od njega. Dobiju dijagnozu, pa liječe sami sebe. Čita sam o tome puno puta; žale se na neupućenost doktora, i to ponekad do te mjere da se pitaju, jesu li ovi uopće doktori i otkud im diploma?
Po svemu sudeći, čini se da su znatno manje kompetentni od svojih prethodnika, unazad 20-30 godina. Ali s druge strane, danas ima i puno više bolesti/poremećaja, a i oni su zatrpaniji poslom i papirologijom nego šta su to bili njihovi prethodnici. Izvor i glavnina problema je ipak u prirodi samog sustava.
Mislin da bi, umjesto AI, trebalo popularizirat one velike online skupine doktora, di čovjek dođe po savjete za svoju dijagnozu, pa ga savjetuje veći broj različitih stručnjaka, s tim da se međusobno konzultiraju. Iz niza razloga, to mi se doima kao najbolje rješenje.
Naposljetku, valjalo bi se izučit o simbolici crnog kamena - da bi se znalo s kim se ima posla. Drevni, uvijek prisutan kult, ujedno i temelj Islama.
Covjek napise realnu cinjenicu da lijecnike obiteljske medicine bez problema zamijeni AI dobije 20 dislajkova, jasno bez argumenata jer argumenata i nema.
Zadnjih godina postoji još jedan trend: ljudi s različitim konkretnim problemima dođu doktoru, pa se ispostavi da su upućeniji od njega. Dobiju dijagnozu, pa liječe sami sebe. Čita sam o tome puno puta; žale se na neupućenost doktora, i to ponekad do te mjere da se pitaju, jesu li ovi uopće doktori i otkud im diploma?
Po svemu sudeći, čini se da su znatno manje kompetentni od svojih prethodnika, unazad 20-30 godina. Ali s druge strane, danas ima i puno više bolesti/poremećaja, a i oni su zatrpaniji poslom i papirologijom nego šta su to bili njihovi prethodnici. Izvor i glavnina problema je ipak u prirodi samog sustava.
Mislin da bi, umjesto AI, trebalo popularizirat one velike online skupine doktora, di čovjek dođe po savjete za svoju dijagnozu, pa ga savjetuje veći broj različitih stručnjaka, s tim da se međusobno konzultiraju. Iz niza razloga, to mi se doima kao najbolje rješenje.
Naposljetku, valjalo bi se izučit o simbolici crnog kamena - da bi se znalo s kim se ima posla. Drevni, uvijek prisutan kult, ujedno i temelj Islama.
Da, jednom sam ja tako dosao pa mi se lijecnik isao rugat da sam 'Google pozitivan', to je jos bilo doba prije AI-a pa bih simptome istrizivao citajuci na internetu oko EKG-a i pokusavajuci skuzit algoritam i povezat s mojim nalazom, i jasno tvrdili da mi nije nista, da bih tek nakon 2 dodatna pregleda (privatno placenih) mi nasao treci doktor srcanu manu nakon sto sam doslovno ukazivao na nalazu sto vidim, pa su mi dali dodatan ultrazvuk.
Nije to stvar kompetnenosti koliko je nemara. Kad si zasticen ko licki medvjed kroz regulacije i zakone, mozes raditi sto hoces, njih jednostavno nije briga za tebe. Pacijent nikad nece bit na prvom mjestu, velike online skupine doktora ce se osnovat samo ako vide da mogu dodatne pare iz tog povuci. Tako nesto u Hrv (a i vecini zapadnog svijeta) je tesko s obzirom da je vec sad zdravstvo preskupo i jedva se financira.
Čuvajte javno zdrastvo kao zjenicu oka. Hrvatska ima kako i ostale zemlje regiona, imaju jedno od najboljih zdrastvenih sistema na svijetu.
Ljudi dobivaju zdrastvene usluge kao na pladnju, pa ne znaju cijeniti rad i trud doktora medicine i ostalog zdrastvenog osoblja.
Nije savršeno. Duga se čeka ponekad, pune su čekaonice, ima grešaka, al ima sve funkcionira.
Sve je stvar kako postaviti sistem i za koju cijenu. Nisu vam ni privatne klinke nešto najbolje na svijetu.
GlaxoSmithKline (GSK) paid a record-breaking $3 billion settlement in 2012 to resolve criminal and civil fraud allegations, including marketing drugs for unapproved uses and withholding safety data. This settlement, the largest health care fraud settlement in U.S. history at the time, involved pleas of guilty for misbranding drugs like Paxil and Wellbutrin, and failing to report safety data for the diabetes drug Avandia.
Dakle jedna od najvećih farmaceutskih kompanija je iskeširala rekordnih tri milijarde zelembaća za sudsku nagodbu (i bogzna koliko još ispod stola) i nisu niti trepnuli. Jer im je profit koju magnitudu veći. I naravno nastavili su dilat iste.
Da, jednom sam ja tako dosao pa mi se lijecnik isao rugat da sam 'Google pozitivan', to je jos bilo doba prije AI-a pa bih simptome istrizivao citajuci na internetu oko EKG-a i pokusavajuci skuzit algoritam i povezat s mojim nalazom, i jasno tvrdili da mi nije nista, da bih tek nakon 2 dodatna pregleda (privatno placenih) mi nasao treci doktor srcanu manu nakon sto sam doslovno ukazivao na nalazu sto vidim, pa su mi dali dodatan ultrazvuk.
Nije to stvar kompetnenosti koliko je nemara. Kad si zasticen ko licki medvjed kroz regulacije i zakone, mozes raditi sto hoces, njih jednostavno nije briga za tebe. Pacijent nikad nece bit na prvom mjestu, velike online skupine doktora ce se osnovat samo ako vide da mogu dodatne pare iz tog povuci. Tako nesto u Hrv (a i vecini zapadnog svijeta) je tesko s obzirom da je vec sad zdravstvo preskupo i jedva se financira.
Potpisujem. Već odavno nisu struka nego masonska skupina. Čast izuzecima (i autoru ovog članka)!