Teolozi i svećenici savjetovali NASA-u o mogućem s zaključana tema

poruka: 368
|
čitano: 74.459
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Teolozi i svećenici savjetovali NASA-u o mogućem s".
7 godina
protjeran
Re: Teolozi i svećenici savjetovali NASA-u o moguć
SupremeCommander kaže...
Kolacic kaže...

Zemlja je ravna,Bog postoji(zeus sigurno),vanzemljaci ne postoje.

Postoje prilicno cvrsti dokazi da zemlja nije ravna, za Boga postoje barem nekakvi povijesni zapisi, a za vanzemaljce nemamo apsolutno nikakvih dokaza. Ali kog briga za znanost i dokaze, svatko vjeruje u sta hoce. 

Svatko može vjerovati u crvenkapicu ako hoće, dok god to vjerovanje ne utječe na svakodnevicu ostalih. Povijesni zapisi o Bogu? Isti postoje i o Zeusu. A za vanzemaljce znamo da postoje (primitvni organizmi). Sa sigurnošću ne možemo tvrditi da postoje i drugi samosvjesni organizmi (jer ih još nismo otkrili) ali možemo pretpostaviti jer dokaz već postoji (mi sami).

Poruka je uređivana zadnji put pet 31.12.2021 16:26 (love2ml86).
3 godine
love2ml86 kaže...

...ali možemo pretpostaviti jer dokaz već postoji (mi sami).

Čekaj, šta nas nije stvorila baba jaga, dok je namještala zemlju na kornjače a eton joj za to vrijeme grickao jetricu, ili kako je ono išlo, adam i deva kroz iglene uši... sve mi se pomiješalo.

3 godine
protjeran
Teolozi i svećenici savjetovali NASA-u o mogućem s

Ako mali zimzelenci postoje, gdje su?

( fermijev paradoks)

Poruka je uređivana zadnji put pet 31.12.2021 16:47 (File32).

0 0 hvala 0
3 godine
File32 kaže...

( fermijev paradoks)

Najvjerojatnije na tvrdoj planeti, ne plinovitom divu, onoj na kojoj je temperatura i tlak takva da postoji tekuća voda.

Ne treba isključiti niti egzotičnije oblike života ali tu ne znamo koje markere uopće tražiti.

17 godina
neaktivan
BDS kaže...

Ja ne vjerujem u unicorn aliene jer jednostavno ne mogu postojati... ali tvrdim da je svaka nestala osoba krađa unicorn aliena, je l' oni su jako zločesti i kradu ljude. I hipotetski gledano kada bi mene jednom ukrali lijepo bi im rekao "Pa kako vas samo nije sram!

Wyks je izvrsno objasnio, ali ja ću probati jednostavnije. Ako netko raspravlja je li jači Superman ili Spiderman, to ne znači da vjeruje kako bilo koji od njih postoji.

Sad nešto malo kompliciranije.

Postoji nešto što se zove apstraktno razmišljanje i nužno je za bilo kakvu filozofsku raspravu. Tko ne može zamisliti hipotetsku situaciju, dakle promišljati o nečemu što možda ne postoji, jedino može razgovarati o autima, nogometu i trebama. Nažalost ovdje ima puno ljudi kojima apstrakcija nikako ne ide, a pokušavaju pričati o apstraktnim temama. I onda kao 'argument' uzimaju svoja doslovna tumačenja tuđih apstraktnih ideja.

Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
3 godine
protjeran
notloB kaže...
File32 kaže...

( fermijev paradoks)

Najvjerojatnije na tvrdoj planeti, ne plinovitom divu, onoj na kojoj je temperatura i tlak takva da postoji tekuća voda.

Ne treba isključiti niti egzotičnije oblike života ali tu ne znamo koje markere uopće tražiti.

Nisam to mislio, ako postoje realno gdje su?

(A ne ako postoje kao crvenkapica gdje su.)

7 godina
Ljudi su generacijama odgajani da ne misle na svoj način, već da idu putevima koje im definira društvo, religija, škola. Apstraktno razmišljanje se ne može naučiti, ono je urođeno. To je IQ. Povezivanje nepovezivih stvari, razmišljanje van ustaljenih normi. Za to ti ne trebaju akademije i doktorati, pogotovo kupljeni. Neki ljudi teško zamišljaju novu kuhinju u stanu, a kamoli postojanje kamenčića van minimikropikoSunčevog sustava.
80 posto ljudi ne zna na kojem principu radi perlator na slavini, bez googla naravno.
Hitrec
Poruka je uređivana zadnji put pet 31.12.2021 17:31 (najdix).

0 0 hvala 0
13 godina
Envy kaže...
warhammer kaže...
...

1. Prelazak Izraelaca preko cvenog mora. Znanost kaže da su prešli neki plićak, a ista ta znanost ne priznaje da se cijela Egipatska vojska se utušila u plićaku.
Šta znanost kaže: 

...

Zašto je bog otvorio Crveno more i pustio Izraelce da prođu, a onda podavija Egipćane. Zar nije bilo jednostavnije da prenese Izraelce preko (ta svemoguć je) pa ne bi mora daviti Egipćane (ta i oni su njegova djeca).

Ili nije bilo baš tako kako piše, ili je bog malo priglup pa mu nije palo na pamet daleko jednostavnije rješenje problema.

42
3 godine
File32 kaže...
notloB kaže...
File32 kaže...

( fermijev paradoks)

Nisam to mislio, ako postoje realno gdje su?

(A ne ako postoje kao crvenkapica gdje su.)

Dakle ti misliš na aljene koji su toliko razvijeniji od nas da mogu putovati međuzvjezdano i doći na naš planet ili su tek toliko razvijeni da odašilju signale koje možemo primiti?

Za drugo postoji svjetlost (EM zračenje) koju možemo primiti a njezina je brzina ograničena i prati se tek negdje od 60tih godina prošlog stoljeća u potrazi za inteligentnim vanzemaljskim životom.

Za prvo mogu samo pretpostaviti je li "svemir imao dovoljno vremena proizvesti" takvu civilizaciju, 13,8 milijardi godina, od kojih je dulji niz godina bio nepovoljan za život kakvog poznajemo, postoji li dovoljan broj zvijezda treće generacije koje se nalaze u zonama u kojima ima dovoljno materijala za život i tehnologiju, a dovoljno udaljenih od O tipova zvijezda, galaktičkih centara itd.

Je li 5 milijardi godina koliko će trajati život uz naše sunce (žuti patuljak) dovoljno za evoluciju koja će dovesti do bića koja će ovladati znanjima i tehnologijom za brza međuzvjezdana putovanja ili je za to potreban crveni patuljak, te može li se oko njega razviti život.

I na kraju može li se uopće putovati nadsvjetlosnim brzinama i u kojem vremenskom roku se do te tehnologije dolazi prije nego se iz nekog razloga civilizacija samouništi?

Dakle nije pitanje samo gdje su takvi napredni alijeni nego i kad su i dozvoljava li priroda takvu tehnologiju.

Poruka je uređivana zadnji put pet 31.12.2021 18:21 (notloB).
10 godina

Zašto na zagarebačkom Bogoslovnom fakultetu ne osnujete katedru za ateističku teologiju? Bilo bi vas zanimljivo slušati. 

3 2 hvala 0
5 godina
Šta ne pokriva to područje filozofski fakultet? :D

p.s.

DRAGI FORUMAŠI, DOBRU ZABAVU U NOVOGODIŠNJOJ NOĆI I VIDIMO SE U 2022.
(ili u 1462., ovisi kako ko ima pogled na ovu našu civilizaciju :D)
17 godina

zar vam nije dovoljan period od zadnje godine dana kako biste uvidjeli koliko je veliki dio društva podložan kreiranju "instant vjerovanja".

ništa nije vidio, ničem svjedočio...no on je pod uticajem zanimljivih nakupina luđačkih fraza/ ideja uzviknu... "tako je...sve je urota"... i ode u božju mater.

kad zaglibe u taj začarani omadžijani vrtlog, nema povratka.

jesmo li svjedoci tome?  jesmo.

iz religijske perspektive, suludo je o ovoj materiji razmjenjivati mišljenja sa ljudima koji ukorijenjeno sav smisao vezuju za svevišnjeg kreacionistu.

priče obično završe "đe si ti bio 91-ve dok sam ja krvavih koljena klečao u Međugorju".

ja osobno smatram, da bilo kakvo odlučno odbijanje teze o bilo kakvom postojanju ikog i iček, sem nas u beskraju je tupasto / suludo i strašno sebično bezobrazno...

kakav egotrip Zemljana... "mi Zemljani....jebote kolko nas ima"  ..ori se beskrajem svemira.

nadalje...

zašto se stalno spominju napredni alieni?  zašto ne bi postajale sredine sa nekom vrste vegetacije i ništa više?

rastu krumpiri na palmama i pada kiša svako malo?

milijarde faktora su u igri..od jačine gravitacije do plinovitog sastava.

btw...već kad smo ovako fino uznapredovali zadnjih 50g i gasiramo se po Marsu i sl... što ćemo mi u dogledno vrijeme raditi?

eksperimente!

mic po mic... još malo i na Marsu će bit u beta fazi farma krmaka od kojih će se pravit marsovski pršut.

zašto je sada ova monja tvrdnja manje izvjesna, od neke klerikalne dogme... Zemlja je bila ćelava.  Naletila ekipa, kao što mi obilazimo okolne planete.

zatekla je vegetaciju, bakterije i eventualno kakve manje gmazove...ne još one Jurasik nakaze.

Što bi napravili mi...ili što su ti neki tamo napravili.

Pokus.  

Modifikacija sadržaja na toj Zemlji.  Možda je bilo nezanimljivo i sve prepušteno samo sebi... odosmo mi dalje, neka se Zemljica nastavi rotirat ,a posijano neka se koti i evoluira.

Pa na kraju, ja i vi imamo ista crijeva ko krmak na farmi.

expert za istrazivanje ruda i gubljenje vremena na Bol-u.. WindowsPhone die hard fanboy koji ne napušta brod.
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina

e moj wykše...opet hrpe teksta koje nam ne govore ništa

Za razliku od tebe neću Ad hominem_at ali mogu ti pomoći kako bi se i ti riješio kognitivne disonance.

Gledaj sada, vrlo je jednostavno. Najprije moraš odgovoriti sebi pa onda i svima nama ovdje na forumu tko je prema tebi odgovoran za kreaciju svijeta u kojem nevini pate, svijet koji je pun nepravdi i boli? Tko je po tebi kako kaže Fry kreirao tako monstruozan svijet? Svijet u kojem kukci jedu djeci oči. Bog ili evolucija? Tek onda možemo dalje.

Isto vrijedi i za Viska

0 0 hvala 0
5 godina

Dokaz da postoje planeti postoje, postoji i život, na kojoj razini približno tome imaš dokaz za boga osim arhaičnih filozofskih tlapnji? Povijesne zapise? Kao dokaz? Nemoj me nasmijavati.

15 godina
protjeran
BDS kaže...

e moj wykše...opet hrpe teksta koje nam ne govore ništa

Za razliku od tebe neću Ad hominem_at ali mogu ti pomoći kako bi se i ti riješio kognitivne disonance.

Gledaj sada, vrlo je jednostavno. Najprije moraš odgovoriti sebi pa onda i svima nama ovdje na forumu tko je prema tebi odgovoran za kreaciju svijeta u kojem nevini pate, svijet koji je pun nepravdi i boli? Tko je po tebi kako kaže Fry kreirao tako monstruozan svijet? Svijet u kojem kukci jedu djeci oči. Bog ili evolucija? Tek onda možemo dalje.

Isto vrijedi i za Viska

Vec su ti objasnili da te jebe IQ i apstraktno razmisljanje... Idemo dalje...

3 godine

Barem polovica profesora na teološkom su ateisti ako ne i više, kažu kad završiš filozofiju izgubiš razum a kad završiš teologiju izgubiš vjeru.

Moj PC  
2 0 hvala 0
9 godina
Tau kaže...

Osim što neki nisu pročitali članak koji komentiraju i idu u debeli off topic, pokazuju da imaju osobni problem s vjerom i vjernicima.

Žao mi je što je tome tako, ali mogu dijelom shvatiti, ali i ne opravdati tu zatvorenost uma i isključivost.

Možemo mi ovdje danima jedni drugima lijepiti linkove, citate iz Sv.Pisma i koješta drugog, ali to neće otići dalje od smiješnog i nezrelog pumpanja ega i traženja samopotvrde od strane drugih, ugl.istomišljenika.

Stvari se često onda i nepotrebno radikaliziraju, a kad odu do ekstrema onda krenu ratovi i ubojstva bilo "u ime Boga", "u ime znanosti", ideologije, komunizma, čega ti drago...
I tome razlog nije ni vjera ni religija ni znanost, nego unutarnji kompleksi, frustracije, psihičke bolesti ili jednostavno zlo.

Da bi se razumjela vjera ili neki svetopisamski tekst treba uroniti u nju.

Otvorenog srca i uma čitati i pitati se što meni Bog po tome želi poručiti.
Jer Bog govori uvijek. I ne treba uzimati segmentirano citate izvan konteksta samog teksta, vremena i sveukupne teologije.
Da bi se ušlo u dublju raspravu o tome, ne bi bilo loše da smo i teološke struke.

Naivno je misliti da mi ljudi ograničeni intelektom, emocijama, vremenom i iskustvom možemo shvatiti Boga.
Takvo razmišljanje osim što nije racionalno, bahato je i oholo.

Ja bi to prispodobio ovako pošto smo na informatičkom forumu. Naše razmišljanje je binarno, a realnost i sam Bog je kvantan. Možda ček i nešto iznad toga ako postoji, ali još nismo otkrili.
Mi primjenjujemo elementarnu logiku, matematiku, psihologiju i ine znanosti na sve, ali to je kao da pokušavamo dokazati postojanje DNA običnom lupom.

A što se tiče i te naše “logike” potpuno je isključivo i nazadno gledati na vjeru, pa čak i na religiju kao nešto nazadno i negativno, čak na ekonomskom, gospodarskom smislu.
Da je ateističko društvo napredno i idealnije, bili bi svjedoci blagostanja za vrijeme komunizma, a Albanija bi doživjela svoj procvat od 1967.od kada je religija zakonom zabranjena.
Svatko tko zna išta o Albaniji zna da je ta država više primjer degradirane i propale države nego neke napredne države u koju bi itko od nas htio preseliti.

Ipak mislim da ima nešto i dobro u ovoj raspravi. Pokazuje koliko je vjerovanje važan dio nas i naše osobnosti.
Ovako žustre rasprave su vidljive još jedino u Apple temama. Dobro je dok nas se ovakve teme dotiču i dok nismo potpuno ravnodušni spram njih.

Svako dobro vam želim, pogotovo u ovo Božićno vrijeme! Budimo i ostanimo dobri jedni drugima, jer to je jedini dokaz da kao društvo napredujemo.

Meni je ovo bio najbolji post od svih u temi, nije ni pljuvao, ni radikalno govorio, a ima zanimljive opise.

Postojao sam Bog ili ne, ovaj Svemir definitivno nije nastao randomly. Niti smo mi tu randomly. Tko vjeruje da je samo prolazna nakupina DNA, proteina i vode, koja eto nekako slučajno još ima i svijest o sebi, pa popuje drugima da su oni zatucani, po meni, je ograničena uma. No to nije tragično. Ne moraš biti elektrotehničar i informatičar te razumjeti npr kako funkcionira komp da bi ga mogao koristiti. Isto vrijedi i za vjeru a i za znanost.

Sretna vam svima Nova, ravnozemljaši, katolibani, drugovi komunjare, antibogovi, kontrakristovi i ostali dobri ljudi ! 

15 godina
protjeran

Sretna nova svima!

Moj PC  
2 2 hvala 0
17 godina
EricCartman kaže...

Meni je ovo bio najbolji post od svih u temi, nije ni pljuvao, ni radikalno govorio, a ima zanimljive opise.

jest... 

Jer Bog govori uvijek.

..i tako mu je manitu poručio da je nekadašnja Albanija primjer bezbožnog rezultata?

sva zla su satkana u Enveru Hodži?

Enver nadmašio sve...od Maja, Inka, Asteka, Ramzesa... nadmašio sve etape od čupanja srca živome čovjeku na vrhu piramide u ime manitua, do danas.

expert za istrazivanje ruda i gubljenje vremena na Bol-u.. WindowsPhone die hard fanboy koji ne napušta brod.
3 godine
protjeran

....

Poruka je uređivana zadnji put sub 1.1.2022 15:25 (File32).

0 0 hvala 0
4 godine
protjeran

Sretna vam Godina revolucije, sve najbolje i mnogo ljudi jos na ulicama zelim...Bog ce dati samo triba virovati :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
3 godine
protjeran
UltrasVinkovci kaže...

Sretna vam Godina revolucije, sve najbolje i mnogo ljudi jos na ulicama zelim...Bog ce dati samo triba virovati :)

Mora se uzeti a Bog ce onda dati duplo

Poruka je uređivana zadnji put sub 1.1.2022 15:21 (File32).
15 godina
I kaza onomad njemu Bog: Izgradi mi Envere hramova mnogo!

I Enver mu izgradi 173 hiljade armiranih betonksih bunkera. Točno 5 cijela 4 po kvadratnom kilometru.
Ovaj potpis nije u skladu s propisima.
7 godina
protjeran
EricCartman kaže...

Postojao sam Bog ili ne, ovaj Svemir definitivno nije nastao randomly. Niti smo mi tu randomly. Tko vjeruje da je samo prolazna nakupina DNA, proteina i vode, koja eto nekako slučajno još ima i svijest o sebi, pa popuje drugima da su oni zatucani, po meni, je ograničena uma. No to nije tragično. Ne moraš biti elektrotehničar i informatičar te razumjeti npr kako funkcionira komp da bi ga mogao koristiti. Isto vrijedi i za vjeru a i za znanost.

Sretna vam svima Nova, ravnozemljaši, katolibani, drugovi komunjare, antibogovi, kontrakristovi i ostali dobri ljudi ! 

Ovo mi molim te objasni, toliko si uvjeren da ne bi trebao biti definitivno nikakav problem pokazati svima ostalima to što je tebe uvjerilo.

5 godina

Jer Bog govori uvijek. 

Volio bi osobi s takvim mentalnim sklopom prodavati usisavače, madrace ili Delimano posuđe...jer mnogo toga ja moram prihvatiti, odnosno pretpostaviti, kako bi prihvatio da bog postoji...radimo li to kada su u pitanju neke druge stvari vezane uz ovu našu stvarnost koji dijelimo? Ne pa zato neću nikakav ustupak raditi pretpostavci da postoji bog.

9 godina
love2ml86 kaže...
EricCartman kaže...

Ovo mi molim te objasni, toliko si uvjeren da ne bi trebao biti definitivno nikakav problem pokazati svima ostalima to što je tebe uvjerilo.

Ne mogu ti to dokazati, molim te objasni ti meni kako jeste nastao randomly.

... ja u to vjerujem, imam neke osobne razloge koji graniče sa prastarim istočnjačkim vjerovanjima, o kojima ne bih pričao na forumu, ode sve pun k... u offtopic.

Ali ako i nije stvoren, nego je random, onda je barem dio Multiverzuma, i tada je jedna od svih mogućih mogućnosti koje se paralelno ostvaruju.

Poanta mi je samo bila reći da vjerovati apsolutno, bezrezervno i isključivo u znanost, na ovoj našoj trenutnoj razini razvoja, je isti zafrk ko ono sa zračenjem crnog tijela, kad se mislilo da se otkrilo i saznalo sve što se može otkriti u (sada klasičnoj) fizici početkom 20. stoljeća.

17 godina
EricCartman kaže...
... ja u to vjerujem, imam neke osobne razloge koji graniče sa prastarim istočnjačkim vjerovanjima, o kojima ne bih pričao na forumu, ode sve pun k... u offtopic.

Ali ako i nije stvoren, nego je random, onda je barem dio Multiverzuma, i tada je jedna od svih mogućih mogućnosti koje se paralelno ostvaruju.

Poanta mi je samo bila reći da vjerovati apsolutno, bezrezervno i isključivo u znanost, na ovoj našoj trenutnoj razini razvoja, je isti zafrk ko ono sa zračenjem crnog tijela, kad se mislilo da se otkrilo i saznalo sve što se može otkriti u (sada klasičnoj) fizici početkom 20. stoljeća.

ja recimo nisam isključiv, već širom otvorena uma...  jedino poprilično zazirem od načina konzumacije na koji ljudska vrsta kanalizira komunikaciju sa stvoriteljem.

od banaliziranja do problema straha.

ljudi se boje smrti.  ljudi ne prihvaćaju prolaznost ovdje na planetu i po svaku cijenu traže prelazak u drugo vječno stanje.

a put do tog drugog stanja je popločan na način, da te se straši i postavljaju se strogi uvjeti kako bi se trebao ponašati u ovom prolaznom životu, te zaslužio milost tamo negdje.

ostalih problema nemam ,a nemam ni strah od smrti.  tu sam sada, postojim i jednog dana ću se ugasit.  oko toga nemam apsolutno nikakav problem...no.. velika većina ima.  ne pristaje na tu opciju.

a oko teme...nisam se šalio, premda je nekome možda komičan sf.  poprilično idem ka struji da smo produkt manipulacije "prolaznika".  znam, znam... nisam fan onih sa kanala H2..kako se zovu?  drevni vanzemaljci.

ali priča im nije loša...potkrijepljuju je finim kombiniranjem.  zar to nije prihvatljivije od gorućih grmova, Noe s trajektom, Mojsija sa ipad tabletima?

Poruka je uređivana zadnji put sub 1.1.2022 22:00 (torrente).
7 godina
protjeran
EricCartman kaže...
love2ml86 kaže...
EricCartman kaže...

Ja ne tvrdim da je nastao randomly, ti tvrdiš da nije i to definitivno, dakle na tebi je da tu tvrdnju potkrijepiš. Što znači bezrezervno i isključivo vjerovati u znanost? Znanost konstantno evoluira s novim spoznajama i to je ono fanstastično. Jer to jedino i ima smisla.

9 godina
love2ml86 kaže...
EricCartman kaže...
love2ml86 kaže...
EricCartman kaže...

Ja ne tvrdim da je nastao randomly, ti tvrdiš da nije i to definitivno, dakle na tebi je da tu tvrdnju potkrijepiš. Što znači bezrezervno i isključivo vjerovati u znanost? Znanost konstantno evoluira s novim spoznajama i to je ono fanstastično. Jer to jedino i ima smisla.

Ok, malo sam se zaletio, da se preformuliram onda, to definitivno je zasad u mojoj glavi, i u glavama većine vjernika doslovno od svih religija i vjera.

A što se tiče bezrezervno i isključivo vjerovati u znanost, tu sam bio kritizirao ove komentatore iznad koji ispljuvaše a priori svakog vjernika i religiju, ko da su mentalno zaostali (vjernici) i da jedino znanost vrijedi, a fakat ih je bilo u komentarima. Naravno da se ne slažem s dogmama i vjerovanjem bez propitivanja, ali isto tako se ne slažem ni sa stavom da jedino znanost valja a da su religije bespotrebne i da ih ona treba isključiti. Jeeej back on topic.

Poruka je uređivana zadnji put ned 2.1.2022 10:59 (EricCartman).
15 godina

Zanimljiva raprava. A što ako su svi dobrim djelom u pravu i teorija kreacije i evolucije i stari zavjet i biblija i knjige veda i budizam, samo se eto nešto shvatilo predoslovno , nešto izgubilo u prijevodu...

Recimo etape (koje mogu trajati par dana ,ali i par milijardi godina) su prevedene kao dani, jer se na jeziku s kojeg se prevodilo jednako pišu.

Poruka je uređivana zadnji put ned 2.1.2022 11:28 (Byron).

2 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice