Osim što neki nisu pročitali članak koji komentiraju i idu u debeli off topic, pokazuju da imaju osobni problem s vjerom i vjernicima.
Žao mi je što je tome tako, ali mogu dijelom shvatiti, ali i ne opravdati tu zatvorenost uma i isključivost.
Možemo mi ovdje danima jedni drugima lijepiti linkove, citate iz Sv.Pisma i koješta drugog, ali to neće otići dalje od smiješnog i nezrelog pumpanja ega i traženja samopotvrde od strane drugih, ugl.istomišljenika.
Stvari se često onda i nepotrebno radikaliziraju, a kad odu do ekstrema onda krenu ratovi i ubojstva bilo "u ime Boga", "u ime znanosti", ideologije, komunizma, čega ti drago...
I tome razlog nije ni vjera ni religija ni znanost, nego unutarnji kompleksi, frustracije, psihičke bolesti ili jednostavno zlo.
Da bi se razumjela vjera ili neki svetopisamski tekst treba uroniti u nju.
Otvorenog srca i uma čitati i pitati se što meni Bog po tome želi poručiti.
Jer Bog govori uvijek. I ne treba uzimati segmentirano citate izvan konteksta samog teksta, vremena i sveukupne teologije.
Da bi se ušlo u dublju raspravu o tome, ne bi bilo loše da smo i teološke struke.
Naivno je misliti da mi ljudi ograničeni intelektom, emocijama, vremenom i iskustvom možemo shvatiti Boga.
Takvo razmišljanje osim što nije racionalno, bahato je i oholo.
Ja bi to prispodobio ovako pošto smo na informatičkom forumu. Naše razmišljanje je binarno, a realnost i sam Bog je kvantan. Možda ček i nešto iznad toga ako postoji, ali još nismo otkrili.
Mi primjenjujemo elementarnu logiku, matematiku, psihologiju i ine znanosti na sve, ali to je kao da pokušavamo dokazati postojanje DNA običnom lupom.
A što se tiče i te naše “logike” potpuno je isključivo i nazadno gledati na vjeru, pa čak i na religiju kao nešto nazadno i negativno, čak na ekonomskom, gospodarskom smislu.
Da je ateističko društvo napredno i idealnije, bili bi svjedoci blagostanja za vrijeme komunizma, a Albanija bi doživjela svoj procvat od 1967.od kada je religija zakonom zabranjena.
Svatko tko zna išta o Albaniji zna da je ta država više primjer degradirane i propale države nego neke napredne države u koju bi itko od nas htio preseliti.
Ipak mislim da ima nešto i dobro u ovoj raspravi. Pokazuje koliko je vjerovanje važan dio nas i naše osobnosti.
Ovako žustre rasprave su vidljive još jedino u Apple temama. Dobro je dok nas se ovakve teme dotiču i dok nismo potpuno ravnodušni spram njih.
Svako dobro vam želim, pogotovo u ovo Božićno vrijeme! Budimo i ostanimo dobri jedni drugima, jer to je jedini dokaz da kao društvo napredujemo.