Jel bi mogle neke bakterije kao, Co2, vodu, a van benzin, dizel i to. Ili i zrak pa van neko gnojivo. Valjda se moze nesto slozit
Što raditi sa suvišnim CO2? Uposlite bakterije!
- poruka: 12
- |
- čitano: 3.213
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Sve se može složiti. Etanol može služiti kao gorivo umjesto benzina. Ipak, mnogo je važnije mogu li se produkti bakterija koristiti kao sirovina za kemijsku indstriju. To se mnogo više isplati od njihove upotrebe kao goriva. Danas je osvnovna sirovina za organsko-kemijsku industriju prorodni plin (metan); od njega se praktički sve dobiva.
Malo maštam pa izmaštam "male" pogone pogonjene bakterijama koje proizvode etanol i mnoge druge proizvode koje svakodnevno trošimo i koristimo od mnogih drugih otadnih materijala.
Pa bi tako svaka općina mogla i trebala uz centar za gospodarenje otpadom uklopiti slicne pogone.
Koliko smo daleko od slicnih industrijskih primjena? ( pod time mislim na tehnološku izvedivost ne na politiku )
Ali ideja nije loša i to je resurs koji se ne iskorištava.
Recimo meni žao gledati kako pale plin pri vađenju nafte , pa to bi se cijela naselja mogla grijati ali nestabilno je za grijanje jel 🤔
Ali ideja nije loša i to je resurs koji se ne iskorištava.
Recimo meni žao gledati kako pale plin pri vađenju nafte , pa to bi se cijela naselja mogla grijati ali nestabilno je za grijanje jel 🤔
Ako moze centar za gospodarenje otpadom koji je takoder mirisljav onda bi mogao i ovakav pogon?
Falring se radi jer im se ne isplati baviti plinom kraj mnogo profitabilnije nafte. Flaring se planiralo ilegalizirati, u europi mislim da jeste, samo tesko je stvarati zakone i regulativu koja ide protiv kapitala i profita.
Često vidim da u Đeletovcima noć i dan plinska baklja gori. Nije baklja veličine kao na Nigerijskim crpilištima ali zaista šteta energije.
Nafta je puno vise od same energije. I lako se prenosi.
Ako tako gledas "propuštene" energije ima doslovno posvuda.
https://en.wikipedia.org/wiki/Darvaza_gas_crater
https://en.wikipedia.org/wiki/Centralia_mine_fire
itd.
ali cijena exploatacije je prevelika. Nesto slicno kao sa "obnovljivim" izvorima energije... ofrlji/zabavan osvrt
Ja se osvrćem na područja blizu naselja ili u naseljima, recimo spomenuti kompleks crpki Đeletovci se nalazi u istoimenom selu imaju 500 stanovnika znači spoji cijev dva kilometra i svi imaju besplatno grijanje. U krugu 5km od Đeletovci bušotine se nalazi više sela i grad Otok , oko 15 000 stanovnika.
Zar se ta baklja plamena ne može iskoristiti ako je blizu i ako nije skupo, barem metnuti neki generator na taj plin da proizvodi struju?
Isto tako u Nigeriji oko bušotina sela su jako blizu i negoduju što strane firme pale plin i te baklje su daleko veće nego ona u Đeletovcima zato što su tamo i bušotine daleko veće. A to je velika količina potencijalne energije jako blizu naseljenih područja koja bi se mogla iskoristiti. Čak lokalno stanovništvo ima štetnih posljedica od te velike paljevine.
Recimo kako može Island iskorištavati geotermalnu energiju , što je vjv. kompliciranije i skuplje bilo za pokrenuti nego iskoristiti spomenute baklje, a isto je i jedno i drugo nestabilno.
...
Upravo to, skupo je.
Primjera radi ta baklja moze goriti dan, pola godine ali onda vise ne. ROI za nekakvo energetsko iskoristavanje sigurno nebi bio zadovoljen.
Zalosno je ali moras uzeti u obzir da u Nigeriji korporacije zele, to im je financijski dugorocni interes, da je lokalnom stanovnistvu lose. To je dugorocni plan.
Na zalost puno faktora treba uzeti u obzir. Jer regulativa isto moze biti takva, nazalost cesto i je, da im je paljenje baklji dozvoljeno a da zele sagorjevanje obaviti u nekom agregatu za proizvodnju struje nebi bilo dozvoljeno ili bi morali zadovoljiti neku kompliciranu regulativu itd.
Vjeruj mi da ima zarade nebi bacali ipak su for profit, tj. to im je jedini cilj. Sve ostale ciljeve o kojima pricaju su i tako samo PR.