Ništa, jer ga neće koristiti
Što građani očekuju od digitalnog eura? Besplatan,
- poruka: 29
- |
- čitano: 4.092
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Jugoslavija je uvela digitalni Jugo pa je zato propala jel da
A što te točno boli u EU i eurozoni? I zašto bi to značilo da ide prema kraju? Da se razumijemo, ne očekujem nikakav smisleni odgovor.
Naravno da će ga koristiti. Ljudi koriste svaki oblik plaćanja koji se nudi. Gotovina, kreditna kartica, debitna kartica, virman, čekovi, paypal, keks pay, revolut, aircash, klarna, google pay, apple pay, garmin pay, ethereum, bitcoin, trump coin... apsoultno sve netko koristi.
Ajde sad objasni kako se digitalni euro neće koristiti?
Jbt, ovaj forum je gori od facebook komentara.
Naravno da će ga koristiti. Ljudi koriste svaki oblik plaćanja koji se nudi. Gotovina, kreditna kartica, debitna kartica, virman, čekovi, paypal, keks pay, revolut, aircash, klarna, google pay, apple pay, garmin pay, ethereum, bitcoin, trump coin... apsoultno sve netko koristi.
Ajde sad objasni kako se digitalni euro neće koristiti?
Jbt, ovaj forum je gori od facebook komentara.
Zato jer su nedovoljno informatički pismeni + negativna reklama koja se stvara putem društvenim mrežama. Ako će to koristiti i 25% populacije, puno sam rekao.
Bas je katastrofa. a svaka godina bolja nego ona prosla.
".....te će moći donijeti odluke o maksimalnom iznosu digitalnih eura koji pojedinac može posjedovati..."
Eto, već ovdje nema nikakve veze sa gotovinom, gdje smo nekoć mogli posjedovati koliko smo željeli. Sada nam političari ograničavaju koliko ih možemo posjedovati.
Već vidim poruku "Dosegli ste maksimum digitalih eura, potrošite nešto ili napustite prostoriju....."
Hvala, doviđenja.
Ovaj i ovakvi misle da bi bez EU bili Švicarska, Norveška ili barem Slovenija a realnost je da bi bili uz bok Bosni, Albaniji i ruralnim dijelovima Rumunjske i Bugarske.
Iz EU je povučeno više novaca nego što je uplaćeno. Tu bilo
kakva "EU bad" priča staje.
Sve dok postoji papir,mije srce je na mjestu. Ako ukinu papir, e onda smo nahebali
Hoce li se moc rudarit 😅
Ima tu puno potencijalnih problema.
Iako većina danas koristi i gotovinu i druge načine plaćanja (kartice, ...), ovdje je veliko pitanje vodi li cijela priča prema konačnom ukidanju gotova novca, iako se ovdje to ne spominje. Plaćanje gotovinom je anonimno i IMHO treba i dalje postojati.
Nije samo pitanje tko ima dovoljno znanja za korištenje naprednih načina plaćanja (stari, neobrazovani, paranoični, ...), nego i koliko povjerenja imamo. Nisam do sad vidio nigdje da je sustav dizajniran na način da bude u cijelosti garantirana privatnost (osim obećanja na razini "majke mi"). Sva ta tehnološka čudesa (blockchain, enkripcije, ...) ne jamče na žalost dovoljno.
A o sigurnosti tek treba razgovarati. Taman kad donesu odluke stići će i kvatnno računalstvo na velika vrata i sva naša enkripcija pada u vodu.
A ograničenje količine za pojedinca je razumljivo, jer moraju čuvati likvidnost banaka i cijelog sustava. Zamislite da svi odjednom neograničeno povuku novac s računa i stave na svoj digitalni novčanik. Bio bi to globalni kolaps.
Kaj mislite zakaj postoji popust na kes? Zato jer ovi cigani ubiru vrhnje i svima nama izbijaju novac iz dzepa.
Kes bude i dalje tu i prakticki se ne bude nista promijenilo osim kaj budemo maknuli amere i njihove prste iz nasin novcanika.
Rečeno je da će digitalni pružati offline način plaćanja i anonimnost kao gotovina/keš... banke su glavni protivnici digitalnog eura.
Također se spominje zaduživanje direktno od ECB-a, dakle, zaobilaze se banke. Uvode uskoro i digitalne stablecoinove bazirane na euru.
Dakle, nie pitanje hoćemo li uvesti digitalni euro ili digitalnu kriptovalutu već je pitanje, što čekamo više?
- Da ce implementacija biti na razini EU a ne svaka drzava za sebe jer smo fidili informaticnu pismenos rukovodecih kod nas
- Da vise nece postojat mista di se je dozvoljeno placanje samo cashom

Pa onda smo stvarno vazali amerike.
Ma mene taj digitalni euro brine iz jedne tocke. Npr, drzava ce imati totalnu kontrolu nad tvojim novcem i računom, da kada god negdje zaškripi, dal u svijetu ili drzavi(a toga je u zadnje vrijeme na bacanje), oni ce samo povuci neki postotak sa tvog računa. Dal to bilo za naoruzanje, dal to bilo za klimatske promjene i sl.A da ne kazem za štednju koliko ce imati mogućnosti da nam kradu love. Znam da ce vecina vas koji podrzavate digitalizaciju eura reci da to oni ne smiju. Ali tko smo mi da im zabranimo. Ovako, dok imas papir u ruke, je donekle sigurno.I što se tice štednje i sto se tice sigurnosti neke.
Pa, zapravo - baš i ne ide, jer postoje snažni pokazatelji toga da će sva Europa bit preuzeta od strane Islama. Tako je prije 10ak godina izjavio jedan njihov religijski vođa: uskoro će sva Europa štovat Allaha. Zar mislite da su masovne migracije slučajnost ili oblik altruizma?
Zato jer su nedovoljno informatički pismeni + negativna reklama koja se stvara putem društvenim mrežama. Ako će to koristiti i 25% populacije, puno sam rekao.
To ti vrijedi samo neko početno vrijeme. Doć će dan kad će to bit jedina opcija - nakon velike krize, a koja može bit i kombinacija više različitih kriznih stanja. Već je toga i bilo u prošlosti, ali bez digitaliziranja, primjerice - SSR. Ljudi uvijek zaborave Hararijevu izjavu: nema više natrag na staro - sa slobodom je gotovo.
Ovaj i ovakvi misle da bi bez EU bili Švicarska, Norveška ili barem Slovenija a realnost je da bi bili uz bok Bosni, Albaniji i ruralnim dijelovima Rumunjske i Bugarske.
Iz EU je povučeno više novaca nego što je uplaćeno. Tu bilo
kakva "EU bad" priča staje.
To ti se zove - osvajanje novcem, šta je krajem 19. stoljeća javno objasnio Andrew Carnegie. EU je monetarna unija. S vremenom sve to dođe na naplatu, kao šta već i vidimo u dobroj mjeri (strana valuta, ogromna inflacija, nebrojeni birokratski propisi uz nebrojena uvjetovanja i ucjene, lgbt u vrtićima i školama, masovne migracije, uključivanje u daleke ratne sukobe, ubijanje sela, postupna rasprodaja zemlje strancima i tako dalje - uglavnom, nemamo ni 's' od suvereniteta). Evo, sve je euro-birokratima (i onima iza njih) stalo do tvog dobrostanja, pa ti bezuvjetno dijele novaca koliko ti srce poželi.
Ma mene taj digitalni euro brine iz jedne tocke. Npr, drzava ce imati totalnu kontrolu nad tvojim novcem i računom, da kada god negdje zaškripi, dal u svijetu ili drzavi(a toga je u zadnje vrijeme na bacanje), oni ce samo povuci neki postotak sa tvog računa. Dal to bilo za naoruzanje, dal to bilo za klimatske promjene i sl.A da ne kazem za štednju koliko ce imati mogućnosti da nam kradu love. Znam da ce vecina vas koji podrzavate digitalizaciju eura reci da to oni ne smiju. Ali tko smo mi da im zabranimo. Ovako, dok imas papir u ruke, je donekle sigurno.I što se tice štednje i sto se tice sigurnosti neke.
A tko ti je dao taj papir? Papir u rukama nije nist vise siguran od brojki na serverima. To moze izjavit samo neko ko nema blage veze o ekonomiji i kak funkcionira novac.
Krivo si shvatio. Digitalni euro ti omogućuje da umjesto keša koristiš digitalni ekvivalent tako da si otvoriš digitalni novčanik i u njega (sam) postavljaš eure
Svi? de piši u svoje ime i ne kiti se tuđim perjem...
U Nepalu si vidio kakav je kaos izbio da je vlastiti narod hvatao politicare i njihove obitelji a vojska ih branila i spasavala.
Migracije su normalna stvar ljudi oduvijek migriraju tamo gdje si mogu ostvarit bolji zivot i postici neke rezultate.Hrpa Sirijaca i Perzijaca je došla u EU ( vise u Austriju,Njemacku,Francusku) jer im je zemlja u kojoj su rodeni pretvorena u "bojno polje" ljudi su izgubili roditelje,brata,sestru,rodbinu i dosta im je rata i nece u tome sudjelovat.Meni nije bitno da li smo mi Katolici mnogobrojniji ili ljudi Islamske vjeroispovjesti ili Ortodoksi.Religiju ili imas u sebi ili ne obicno to podilazi kako je tko odgojen kuci.
Ova digitalizacija nije nikakav problem NEWMAN vam je objasnio da se to radi tako da ne ovisimo o Amerima i da nam ne nabijaju penale.Cash ce jos dugo ostati kao glavni nacin placanja.Ne moze tebi banka uzet lovu sa racuna samo tako.
1) U Nepalu si vidio kakav je kaos izbio da je vlastiti narod hvatao politicare i njihove obitelji a vojska ih branila i spasavala.
Migracije su normalna stvar ljudi oduvijek migriraju tamo gdje si mogu ostvarit bolji zivot i postici neke rezultate.Hrpa Sirijaca i Perzijaca je došla u EU ( vise u Austriju,Njemacku,Francusku) jer im je zemlja u kojoj su rodeni pretvorena u "bojno polje" ljudi su izgubili roditelje,brata,sestru,rodbinu i dosta im je rata i nece u tome sudjelovat. 2) Meni nije bitno da li smo mi Katolici mnogobrojniji ili ljudi Islamske vjeroispovjesti ili Ortodoksi.Religiju ili imas u sebi ili ne obicno to podilazi kako je tko odgojen kuci.
3) Ova digitalizacija nije nikakav problem NEWMAN vam je objasnio da se to radi tako da ne ovisimo o Amerima i da nam ne nabijaju penale.Cash ce jos dugo ostati kao glavni nacin placanja.Ne moze tebi banka uzet lovu sa racuna samo tako.
1) Kao i mnoge druge stvari u životu, i migracije dolaze u više oblika, s različitim svrhama. Primjerice, nekoć davno su Asirci činili upravo slično ovome šta EU čini: planski su raseljavali velike dijelove naroda sa njihove zemlje u druge regije unutar svog carstva, a tada bi na tu zemlju naselili dio nekog drugog naroda. Na taj način su kontrolirali osvojene narode te spriječavali opće pobune protiv carstva. Miješali različite populacije te bi im time slabili kulturološki identitet, mijenjajući ga za asirske vrijednosti. Mislin da je prilično vidljivo to da europska situacija nije ikakva normalna migracija, nego je invazivna - osvajačka. Osim šta se narodi slabe, tu je još i dodatni faktor - islamsko osvajanje.
2) Tebi nije bitno, ali islamistima je bitno. Trebalo bi te bit briga, jer oni kad osvoje područje - nisu odviše tolerantni. Vrlo brzo se promjene sva društvena pravila, i nikad ne idu u korist domaćoj populaciji. Nekoć su naplaćivali i danak u krvi.
3) Uzeli su prosvjednicima u Kanadi - tek tako. Uzeli su i Rusima puste milijarde eura - tek tako. U nekim kineskim gradovima testiraju socijalni sustav kreditiranja. Digitalizacija će im omogućit ono šta su oduvijek sanjali svi njihovi tiranski prethodnici iz prošlosti, a to je - potpuna kontrola. Sveobuhvatna digitalna tiranija. To uključuje i kontrolu misli te općenito većinu toga šta možeš vidit u raznim distopijskim SF filmovima.
-kao i sve ostalo u vlasništvu ujke sema.. alati, kontrola, vlast.. novac.
.. no za sad samo bla-bla priča, tj ako se usvoji, odluči.. može krenuti 28me.. ne prije.
-dok se brblja o nestanku keša, zlim bankama i sl. digitalni euro ne bi promijenio ništa, samo bi bio naš, ne ujkin i time sigurniji ..
-naravno, ideje koje se usputno prikrpaju koje nisu loše, npr omogućiti offline rad kad mob nema signal-internet.. no to može samo dodatno odgoditi plan-rok, pa mislim da kad se nešto želi-brzo-stvarno, da se tad ne dodaju fičeri, koji jesu ok, no .. + za sve bitnog koncenzus ili nadglasavanje pa do tog da će svatko nešto ušićariti-tražiti kao što su mađari već par puta iskoristili situaciju za legalno državno podmićivanje kako bi glasanje prošlo itd.