Službeno predstavljen etički smartphone Fairphone

poruka: 135
|
čitano: 15.711
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Službeno predstavljen etički smartphone Fairphone ".
15 godina
Re: Službeno predstavljen etički smartphone Fairph

Eto, Ajar dočekao da netko razumno obrazloži svoj stav na moj komentar pa odmah opalio i "palac gore" i "HVALA" (onak, da vidim kako sam dobio po prstima).

Ja nemam problema priznati da je netko u pravu. No, znam puno ljudi sa zapada koji se baš i ne zelene. 

17 godina
neaktivan
Idealist kaže...

Eto, Ajar dočekao da netko razumno obrazloži svoj stav na moj komentar pa odmah opalio i "palac gore" i "HVALA" (onak, da vidim kako sam dobio po prstima).

Ja nemam problema priznati da je netko u pravu. No, znam puno ljudi sa zapada koji se baš i ne zelene. 

nije to zbog razumnog obrazloženja, nego zbog sebičnosti. jednako razmišljam/činim o onečišćenju. istu vrećicu koristim, primjerice, za sve i sva dok se ne raspadne, a onda ide u "plastiku". dakle, davši mu palac nagore, dao sam ga zapravo sebi. kakve to veze ima s ovim telefonima? 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
9 godina

Neznam zašto su se neki pravednici ovdje upalili k'o pokvaren zub?

Imam li ja pravo na svoje mišljenje? - Imam
Imam li pravo napisati ga? - Valjda još imam

Za moj pojam je ovo čisti marketinški bulšit. To je moje mišljenje.
Za nekoga drugog je fantastičan proizvod.  Stoga ne vidim čemu vrijeđanje. 

Prva stvar koja me ponižava je to nekakvo "fairtrade gold". To je kao "etičko zlato". A u stvari još jedan bulšit da bi prodali još skuplje isti proizvod. 
SURPRISE, SURPRISE
https://www.forbes.com/sites/timworstall/2014/05/25/surprise-fairtrade-doesnt-benefit-the-poor-peasants/#2e63fa6c370d  

Druga stvar koju reklamiraju je kao nekakva "modularnost". Prava modularnost je da ti sam odlučuješ koje komponente ćeš staviti. Ovdje imaš tvorničke komponente koje su napravljene za olakšano mijenjanje, i ništa više. Ne možeš ni na koji način unaprijediti svoj mobitel stavljanjem drugačijih komponenti.
Za skoro svaki mobitel možeš kupiti skoro sve rezervne dijelove koje je relativno lako promijeniti. 
Ponavljam, ja sam sam sebi iz znatiželje rastavljao skoro sve mobitele. Nekima sam mijenjao stakla, slušalice, baterije itd... Po čemu se ovaj razlikuje stvarno mi nije jasno.

Treća stvar koju reklamiraju je baterija od 3000mAh. Smiješno. To je minimum koji danas ima svaki mobitel. Moj ima 4000mAh. 

Četvrto kažu da koriste reciklirane materijale. Koje? Koliko? Ima li ikakav dokaz za to?

Peto - commitment to fairness...    

i to proda za 450 Eura.. . daj me nemoj...

Evo ponovit ću još jednom za one što se vrijeđaju -- ovo je BULLSHIT za deranje lakovjernih ovaca koje cilja na smirivanje savjesti i virtue signaling. Nikakve veze nema ni sa očuvanjem okoliša a niti sa prestankom izrabljivanja modernih robova. Čisti porez na lakovjerne. 

Trebamo svi sami sebe pogledati u ogledalo i priznati si da smo razmažena go*na koja dobar dio svojega ugodnog modernog  života zahvaljuje iskorištavanju milijuna siromašnih ljudi i djece diljem svijeta. I sada to pokušavati zamaskirati nekim poluproizvodima paprene cijene je tragikomično.

Jedini način na koji moderan čovjek može doprinijeti poboljšanju uvijeta u kojima žive moderni robovi je ili bojkotirati proizvode ili ići u misionare pa direktno pomagati sirotinju. 
Ova virtue signaling sranja za umirivanje vlastite savjesti modernog čovjeka su samo to- sranja od kojih nema nitko koristi osim onih koji prodaju ekskluzivne proizvode za umirivanje savjesti i reklamiranje vlastite dobrote.

7 0 hvala 0
17 godina
Idealist kaže...

Zivim u zgradi od stotinjak stanova i ljudi su stoka. Da je po mojem ja bi najmanje pol ljudi ubil onak jer su stoka. Znaci ispred ulaza u zgradu je mala kanta za smece gdi pise samo papir jer ljudi nutra bacaju spam jer su preglupi da na postanski sanducic zaljepe naljepnicu "Keine Werbung"

Cisto da objasnim kak je to u novoj zgradi gdi zivim. Kad potpises ugovor dobis papirologiju i izmedu ostalog dvije naljepnice "Keine Werbung" = Necu spam/smece u posti. 90% ljudi nije to naljepilo i dobivaju spam koji redovno zavrsava u kanti pored. To bi jos nekak prozvakal jer se odvaja papir ali uvijek ima neki retard koji ostavi svoje smece iz stana!!! Jucer je neko pored na podu ostavil vrecu smeca, koje nije odvojio ni u najmanjoj mjeri! U zgradi imamo kontejnere za plastiku, papir, bijelo staklo, obojano staklo, limenke, bio otpad i onda imas kantu za ono kaj se tesko odvaja. Spar u zgradi ima na kasi male plasticne spremnike za ulje, ak peces na ulju i imas puno za bacit mozes kod njih uzet spremnik pa odvojiti. Ja debil odvajam plastiku od papira ako je recimo igracka u kutiji od plasticnog "prozora" a okolo papir, trgam i odvajam. Plastiku perem i odvajam da ne bacam ostatke hrane npr. u kutiji od putra, sirnog namaza, pudinga ili slicno. Najbolje je kad bacam smece i vidim u prozirnim vrecicama koje su bacene u smece gdi se nema kaj odvajat a nutra plasticne, staklene flase te sve kaj se odvaja! Te ljude treba ubiti na licu mjesta!

16 godina
protjeran
NEW_MAN kaže...
Idealist kaže...
NEW_MAN kaže...
90% ljudi kupuje telefone na ugovor i sa istekom istog uzimaju novi uredaj. 450 eura za telefon po kojem mozes kopat ak oti je dosadno je previse jer je HW jad i bijeda. Za te novce si kupim najmanje duplo bolji telefon ili tak los za pol love i onda za dvije godine za drugu polovicu love opet tak los samo noviju generaciju.

Preskupo.

Svima je to jasno! Jasno je i njima, ali to nije bit. Isto kako bi vjerojatno kupio običnu vrećicu u dućanu jer ti je BIO vrećica preskupa i kupio bi 3 ili 5 "običnih" vrećica za te iste novce.

Kod mene nema plasticnih vrecica u ducanima a zadnji put sam u HR kupoval u Konzumu i kupil neku bio za 5 kn.

Takve stvari su potrebne u zemljama koje nemaju razvijeno odvajanje otpada i reciklazu istog. Izmedu ostalog se reciklira i elektro otpad tak da imat smece od telefona za 450 eura uopce nema smisla.

Opcenito mi sve ide na zivce, to zeleno ovo, zeleno ono a zeleniji smo od malih zelenih. Seru po plasticnim vrecicama, po slamkama po svemu jer se ribe i kornjace truju sa smecem. Zadnji put sam nekaj bacil u more NIKAD! Zapad se zeleni a na istoku tri milijarde ljudi baca tone smeca u rijeke i mora.

He-he. Eto, upravo o tome se radi. Taj stav. Napisat ću opet. Balkanski. Briga te za ekologiju. Ma super. Sad me kolega podsjestio. Primjer čikova, žvaka i ostalog smeća koje ljudi bacaju okolo. Probaj to napraviti u normalnoj zemlji. Eto, zato smo Balkan.

Nemaš ti pojma što se i kako reciklira. Ne reciklira se skoro pa ništa čak ni u EU i SAD. Recikliranje je skupo i neučinkovito. I zato se pokušava smanjiti takva vrsta otapada. I to je cilj ovog mobitela. Ali kako to razumijeti kada se ovako priča i živi u neznanju. Vjerujem da nikada nisi čuo za mikroplastiku i da puno plastike koja se baci u smeće na kraju završi u morima.

Znaš, ovo ti je otprilike kao da kažeš da je zemlja ravna. Blaženo neznanje.

I za kraj. I mene nervira sve to zeleno ono, zeleno ovo ali tendencija je da na kraju zaista imamo Wall-E i zato treba razmišljati što i kako.

Živjela ekologija za koju čini se ima ljudi koji misle da je glupost!

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.8.2019 13:45 (CroDexter).
16 godina
protjeran
Neuk kaže...

Jedini način na koji moderan čovjek može doprinijeti poboljšanju uvijeta u kojima žive moderni robovi je ili bojkotirati proizvode ili ići u misionare pa direktno pomagati sirotinju. 
Ova virtue signaling sranja za umirivanje vlastite savjesti modernog čovjeka su samo to- sranja od kojih nema nitko koristi osim onih koji prodaju ekskluzivne proizvode za umirivanje savjesti i reklamiranje vlastite dobrote.

Glupost. Postoji nešto što se zove racionalno korištenje. Ali za to treba imati racio

17 godina
CroDexter kaže...
NEW_MAN kaže...
Idealist kaže...
NEW_MAN kaže...

He-he. Eto, upravo o tome se radi. Taj stav. Napisat ću opet. Balkanski. Briga te za ekologiju. Ma super. Sad me kolega podsjestio. Primjer čikova, žvaka i ostalog smeća koje ljudi bacaju okolo. Probaj to napraviti u normalnoj zemlji. Eto, zato smo Balkan.

Nemaš ti pojma što se i kako reciklira. Ne reciklira se skoro pa ništa čak ni u EU i SAD. Recikliranje je skupo i neučinkovito. I zato se pokušava smanjiti takva vrsta otapada. I to je cilj ovog mobitela. Ali kako to razumijeti kada se ovako priča i živi u neznanju. Vjerujem da nikada nisi čuo za mikroplastiku i da puno plastike koja se baci u smeće na kraju završi u morima.

I za kraj. I mene nervira sve to zeleno ono, zeleno ovo ali tendencija je da na kraju zaista imamo Wall-E i zato treba razmišljati što i kako.

He-he njemci su prosle godine reciklirali 66% a austrijanci 58% smeca. Dobar dio koji se ne reciklira je zato jer su ljudi stoka! Austrija ima odvajanje smeca desetljecima. To nije ko u HR gdi ljudi odvajaju pa sve zavrsi na istoj hrpi. Tu se odvajanjem prodaje smece ko sekundarna sirovina i firme se doslovno grebu za smece. Znaci ja odvajam i kaj odvojim se reciklira ili potrosi ko gorivo ili nekaj trece. Imas firme koje se bave recikliranjem elektricnog otpada i poslije njih nema smeca. Recikliranje je ogroman biznis, ucinkovit i jako profitabilan!

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.8.2019 13:53 (NEW_MAN).
17 godina
Idealist kaže...

Svima je to jasno! Jasno je i njima, ali to nije bit. Isto kako bi vjerojatno kupio običnu vrećicu u dućanu jer ti je BIO vrećica preskupa i kupio bi 3 ili 5 "običnih" vrećica za te iste novce.

Ako izaberem BIO vrećice, odričem se samo razlike u ceni, dok će funkcionalno poslužiti za prenošenje robe od prodavnice do stana kao i one druge.

Za razliku od toga, ovo je uređaj čije su mogućnosti, u odnosu na ono što postoji na tržištu, prilično skromne i, ako se opredelim za Fairphone, ja se neću odreći samo razlike u ceni između ovog i nekog "nefer" uređaja, već i razlike u funkcionalnosti u odnosu na ono što nude alternative na tržištu. Relativno low end CPU, GPU koji se teško može nositi sa rezolucijom u grafičkim aplikacijama, telo koje je glomazno spram veličine ekrana i baterije (otprilike dimenzija kao Mi 9T, malo uže, ali deblje i duže, dok je površina ekrana skoro 30% manja)... Senzor kamere je pristojan, ali tu implementacija igra koliko i upotrebljeni HW, pa treba videti.

Tu je i pitanje podrške. Nekako mi je bilo za očekivati da će se ovakav proizvođač opredeliti za Android One program, ali ne vidim da je to slučaj. Kakva će biti njihova podrška? Hoće li biti sigurnosnih zakrpa? Hoće li biti velikih nadogradnji? Koliko vidim, bilo ih je za FF2, mada sa ne tako malim zakašnjenjem - dok su oni za uređaj izdali Nougat (7.0), vani je već bio Pie (no, i to je bolje nego neki drugi, recimo prvi FF koji je dobio update sa 4.2 na 4.4). I da, šta sa servisom? Da se ne šalimo, ne može se očekivati od prosečne osobe da sama dijagnostikuje kvar, naruči i čeka deo i onda sama obavi zamenu. Evo, i moj Mi 5s se drži na dva šrafa plus nekoliko kopčica, dakle nikakav problem za otvoriti, a unutra je skoro sve na žljeb i tek pokoji običan šraf, ali se neke stvari ipak bolje rade pincetom u rukama iskusnog servisera nego prstima prosečne sekretarice, magacionera, konsultanta ili ekonomiste koji gleda tutorial na YT-u i koji lako može nešto potrgati, okrenuti naopako, ili pustiti prašinu gde ne treba i onda se moći hebati dok mu ne stignu novi delovi. Doduše, ukoliko je pod garancijom, može se slati poštom proizvođaču na popravku (što je valjda malo bolje nego slati u Kinu nešto sa AliExpressa), no, "ako je kvar nastao nakon više od 6 meseci, od korisnika se može tražiti da dokaže da defekt nije nastao nepravilnim korišćenjem" - ovo baš zvuči fer! BTW, na svu priču o servisiranju od strane korisnika, ne vidim da nude bilo kakav data recovery ili dijagnostički software.

Na kraju, malo sam skeptičan i prema celoj "fer" priči, jer ne bi bili prvi koji pričaju o dobrim uslovima za radnike u proizvodnji i nekonfliktnim sirovinama za koje se ispostavilo da to baš i nije tako. Sirovine za Fairphone se nabavljaju u Demokratskoj Republici Kongo, isto kao i one "konfliktne", a sastavlja se u Kini, samo što oni kupuju sirovine isključivo od finih ljudi i vrše kontrole uslova u fabrici.

I da, pre nego što neko baci neku diskvalifikaciju tipa "balkansko razmišljanje", pretpostavljam da ste putovali i negde van Balkana, pa vas pitam koliko ste Fairphoneova videli za 6 godina koliko su na tržištu? I još, ko od ovde prisutnih bude kupio ovaj uređaj i koristio ga kao jedini/primarni telefon, ako se ikad budemo sreli, ima od mene pivo ili kafu. Što bi rekli Ameri, "Put your money where your mouth is!"

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Poruka je uređivana zadnji put sri 28.8.2019 14:11 (Ivan(4)).
16 godina
protjeran
NEW_MAN kaže...
CroDexter kaže...
NEW_MAN kaže...
Idealist kaže...
NEW_MAN kaže...

He-he njemci su prosle godine reciklirali 66% a austrijanci 58% smeca. Dobar dio koji se ne reciklira je zato jer su ljudi stoka! Austrija ima odvajanje smeca desetljecima. To nije ko u HR gdi ljudi odvajaju pa sve zavrsi na istoj hrpi. Tu se odvajanjem prodaje smece ko sekundarna sirovina i firme se doslovno grebu za smece. Znaci ja odvajam i kaj odvojim se reciklira ili potrosi ko gorivo ili nekaj trece. Imas firme koje se bave recikliranjem elektricnog otpada i poslije njih nema smeca. Recikliranje je ogroman biznis, ucinkovit i jako profitabilan!

Mislio sam najviše na plastiku. Skupo ju je razdvajati i reciklirati.
Ne mogu sada naći dobar članak koji sam čitao. U SAD se zatvorilo dosta pogona za preradu plastike. Mislim da sam tako čitao.
Kao primjer
https://reason.com/2019/03/06/recycling-expensive-trash-landfill/

A ovo je demotivirajuće ali ne znači da neću odvajati smeće
"Recycling is a complex, expensive, low-margin business. It is made harder because, although 95 per cent of people in the US and EU markets recycle, only about 30 per cent recycle carefully enough for it to be usable."
https://www.ft.com/content/d6558838-db75-11e8-8f50-cbae5495d92b

6 godina
protjeran
O_O_O kaže...

Sto se tice ekipe ovdje, to su hardcore konzerve razocarane zivotom.

Sreca nasa pa nas ti ovdje sve osobno poznajes da mozes konstatirati ovakve gluposti.
razocarani zivotom jer je netko napravio osrednji telefon po previsokoj cijeni samo jer
mu kao nekoc davno mozes zamijenit bateriju kad hoces ? wow inovacija.
po tome kako ti zapravo seres po ljudima dok drugi komentiraju telefon, a ne ljude prije bih rekao
da si ti ogorcen i razocaran zivotom.

O_O_O kaže...

Moja baba zbog male pemzije, popravlja mobitele u servisu, ako zena od 72 godine moze.

U ovo boldano ti eventualno moze povjerovati pipipie i njegovi pratitelji.

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.8.2019 14:31 (bloodborne).
16 godina
protjeran
Ivan(4) kaže...
Idealist kaže...

I da, pre nego što neko baci neku diskvalifikaciju tipa "balkansko razmišljanje", pretpostavljam da ste putovali i negde van Balkana, pa vas pitam koliko ste Fairphoneova videli za 6 godina koliko su na tržištu? I još, ko od ovde prisutnih bude kupio ovaj uređaj i koristio ga kao jedini/primarni telefon, ako se ikad budemo sreli, ima od mene pivo ili kafu. Što bi rekli Ameri, "Put your money where your mouth is!"

Balkansko se odnosi upravo na razmišljanje i osuđivanje. Stavio sam link na broj prodanih uređaja. Postoje ljudi koji ih kupuju. Upravu si za Android One. To im je greška.
To ti je slično kao i elektro automobili. Naprije je bilo smiješno, a sada je trend. Ali nećemo sada o električnim automobilima kod kojih isto ima puno pitanja.

Sve što je novo i drugačije se propituje. I to je ok. Ali ne treba osuđivati i biti krajnje negativan. Nitko nije rekao da je ovo proizvod za masovno tržište.

9 godina
CroDexter kaže...
Neuk kaže...

Glupost. Postoji nešto što se zove racionalno korištenje. Ali za to treba imati racio

Šta je pjesnik htio reći?

Jesi li ti svjestan da se ovaj mobitel proizvodi jednako kao i drugi? Od istih materijala i u istim zemljama. samo što ima naljepnicu da je "FAIR". i to je začinjeno nekakvom premium cijenom za pranje savjesti. 

Još jednom ću napisati:
moj mobitel je jači po SVIM parametrima od ovog mobitela. DOslovno SVIM. Koštao je kad je tek izašao oko 150 eura, ja sam ga platio 149 eura. Rastavljao sam ga dosta puta, mijenjao mu par stvarčica koje sam pokvario svojim načinom korisštenja. Ima najnovije Android apdejte. 
Ovaj mobitel je i glomazniji, i slabiji i tri puta skuplji od moga. 
Šta je tu racionalno?

9 godina
O_O_O kaže...
 Ti si ljubomoran jer se nisi prvi sjetio toga, priznaj. Umjesto da hejtas, sto ti ne napravis nesto. Mobitel za domoljube, "Krkan 1.0", kriz i marija na coveru, napravis dil sa crkvom da ga dilaju po cijeloj Hr, i lova samo kapa. A servis i korisnicka podrska u svim kapelicama i uredima HDZa sto god je blize.

UnFu**ingBelievable koliko si  zadojen i netolerantan.
Nikakve veze to što škrabaš nema ni sa Ajarom ni sa temom. 
Smanji doživljaje.

8 godina
protjeran
Neuk kaže...
O_O_O kaže...
 Ti si ljubomoran jer se nisi prvi sjetio toga, priznaj. Umjesto da hejtas, sto ti ne napravis nesto. Mobitel za domoljube, "Krkan 1.0", kriz i marija na coveru, napravis dil sa crkvom da ga dilaju po cijeloj Hr, i lova samo kapa. A servis i korisnicka podrska u svim kapelicama i uredima HDZa sto god je blize.

Smanji doživljaje.

Pogodilo te u sridu ha 

16 godina
protjeran
Neuk kaže...
CroDexter kaže...
Neuk kaže...

Šta je pjesnik htio reći?

Jesi li ti svjestan da se ovaj mobitel proizvodi jednako kao i drugi? Od istih materijala i u istim zemljama. samo što ima naljepnicu da je "FAIR". i to je začinjeno nekakvom premium cijenom za pranje savjesti. 

Još jednom ću napisati:
moj mobitel je jači po SVIM parametrima od ovog mobitela. DOslovno SVIM. Koštao je kad je tek izašao oko 150 eura, ja sam ga platio 149 eura. Rastavljao sam ga dosta puta, mijenjao mu par stvarčica koje sam pokvario svojim načinom korisštenja. Ima najnovije Android apdejte. 
Ovaj mobitel je i glomazniji, i slabiji i tri puta skuplji od moga. 
Šta je tu racionalno?

Vidim da ti je teško razumijeti napisano.

Komentirao sam "Jedini način na koji moderan čovjek može doprinijeti poboljšanju uvijeta u kojima žive moderni robovi je ili bojkotirati proizvode ili ići u misionare pa direktno pomagati sirotinju. "

Tvrdim da nije ili-ili već da postoji racionalna sredina. Pametnjakoviću. Jesam napisao da je kupovina ovog mobitela racionalna? Nije. Ali zna se zašto se ovaj mobitel kupuje i zašto je zanimljiv koncept.

Meni je jasno da je tebi važno imati JAČI mobitel. Možda nije svakome na ovom svijetu.
Bravo za tebe što si rastavaljao mobitel. Jako si pametan. JAKO. Ma ne ti si genije. Ne mora svatko htjeti i znati rastvaljati mobitel. Ima i drugih pametnih stvari na ovom svijetu.
Jako ti je razmišljanje i argumetiranje.

Nije pitanje pranja savijeti. Pitanje je koncepta i sudjelovanja u pokušaju stvaranja nečega boljeg. Ali znam. Teško je to za shvatiti. Samo ti kupuj i bacaj. Vrećice, mobitele, punjače i sve drugo.
I da bude jasno. Nije sramota imati jeftin mobitel ili mobitel koji nije JAČI. To ti je ili-ili. Valjda kompenziraš jeftin mobitel s tim što je jači.  ;-)

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.8.2019 14:56 (CroDexter).
17 godina
CroDexter kaže...

Balkansko se odnosi upravo na razmišljanje i osuđivanje. Stavio sam link na broj prodanih uređaja. Postoje ljudi koji ih kupuju. Upravu si za Android One. To im je greška.
To ti je slično kao i elektro automobili. Naprije je bilo smiješno, a sada je trend. Ali nećemo sada o električnim automobilima kod kojih isto ima puno pitanja.

Sve što je novo i drugačije se propituje. I to je ok. Ali ne treba osuđivati i biti krajnje negativan. Nitko nije rekao da je ovo proizvod za masovno tržište.

Ovde nema ništa posebno drugačije. Za razliku od pomenutih električnih automobila, Fairphone nije tehnološki poseban ni na koji način. Glomaznije kućište, manje lepka i "žabica", i poneki šraf umesto toga. Nije nov koncept. Uređaji su nekad (do pre koju godinu) bili takvi i, čim su počeli prestajati, čuli su se glasovi kojima se to nije posebno sviđalo. Zapravo, ni borba između ta dva trenda nije nova: kažu da je Wozniak uvek insistirao da računari budu popravljivi, dok je Jobsova vizija bila da bi trebalo da budu "poput tostera, uključiš i naprosto radi", i nema čačkanja. 

Našao sam broj prodatih, hvala za info. To je jako mali broj (stotinak hiljada sveukupno) i potvrđuje da ni van našeg prostora ništa veći procenat ljudi ne smatra da je ovo izbor za njih. U industriji koja proda ~350 miliona uređaja za jedan kvartal širom sveta i 56M u Evropi, 3000 primeraka tokom uspešnog meseca je... niša u niši unutar niše. Mada moram priznati da je i to više nego što sam očekivao.

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
16 godina
protjeran
Ivan(4) kaže...
CroDexter kaže...

Ovde nema ništa posebno drugačije. Za razliku od pomenutih električnih automobila, Fairphone nije tehnološki poseban ni na koji način. Glomaznije kućište, manje lepka i "žabica", i poneki šraf umesto toga. Nije nov koncept. Uređaji su nekad (do pre koju godinu) bili takvi i, čim su počeli prestajati, čuli su se glasovi kojima se to nije posebno sviđalo. Zapravo, ni borba između ta dva trenda nije nova: kažu da je Wozniak uvek insistirao da računari budu popravljivi, dok je Jobsova vizija bila da bi trebalo da budu "poput tostera, uključiš i naprosto radi", i nema čačkanja. 

Našao sam broj prodatih, hvala za info. To je jako mali broj (stotinak hiljada sveukupno) i potvrđuje da ni van našeg prostora ništa veći procenat ljudi ne smatra da je ovo izbor za njih. U industriji koja proda ~350 miliona uređaja za jedan kvartal širom sveta i 56M u Evropi, 3000 primeraka tokom uspešnog meseca je... niša u niši unutar niše. Mada moram priznati da je i to više nego što sam očekivao.

Sve stoji što si napisao ali kada bi se u nekim slučajevima sve baziralo samo na rastu i zaradi niti bi bilo novih stvari niti bi bilo napretka. O tome se radi.
Jasno je da je šansa mala i da je pitanje o čemu se tu opće radi ali to je doslovno ono razmišljanje da se kreće od sebe.
To je odprilike kao da kažeš zašto se tu par stotina milijuna Europljanja trudi reciklirati kada će nas smećem zatrpati par milijardi Kineza i Indijaca. Mislim na planet naravno.

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.8.2019 15:01 (CroDexter).
9 godina
O_O_O kaže...
Neuk kaže...
O_O_O kaže...

Smanji doživljaje.

Pogodilo te u sridu ha 

Je. Pogodilo me kao čovjeka, koliko si zadojen.  

CroDexter kaže...

Vidim da ti je teško razumijeti napisano.

Komentirao sam "Jedini način na koji moderan čovjek može doprinijeti poboljšanju uvijeta u kojima žive moderni robovi je ili bojkotirati proizvode ili ići u misionare pa direktno pomagati sirotinju. "

Tvrdim da nije ili-ili već da postoji racionalna sredina. Pametnjakoviću. Jesam napisao da je kupovina ovog mobitela racionalna? Nije. Ali zna se zašto se ovaj mobitel kupuje i zašto je zanimljiv koncept.

Meni je jasno da je tebi važno imati JAČI mobitel. Možda nije svakome na ovom svijetu. 
Bravo za tebe što si rastavaljao mobitel. Jako si pametan. JAKO. Ma ne ti si genije. Ne mora svatko htjeti i znati rastvaljati mobitel. Ima i drugih pametnih stvari na ovom svijetu.
Jako ti je razmišljanje i argumetiranje.

Nije pitanje pranja savijeti. Pitanje je koncepta i sudjelovanja u pokušaju stvaranja nečega boljeg. Ali znam. Teško je to za shvatiti. Samo ti kupuj i bacaj. Vrećice, mobitele, punjače i sve drugo.
I da bude jasno. Nije sramota imati jeftin mobitel ili mobitel koji nije JAČI. To ti je ili-ili. Valjda kompenziraš jeftin mobitel s tim što je jači.  ;-)

Nevjerojatan komentar. Čestitam. 

Sudjelovanje u stvaranju ČEGA BOLJEGA ?

Slobodno ti kupi ovaj komad tehnike ako ćeš se osjećati pametnije i moralno superiornije, ja nemam ništa protiv.    kažu da svaki proizvod ima svoga kupca, pa izvoli 

7 godina
Bliži se kraj mjeseca....moram djelatnicima isplatiti plaće...ma reći da su ovaj mjesec....troškovi bili neplanirano veliki....pa ću im odbiti od plaće...hebiga ne plaćam im prekovremeni....ako neće oni ima tko hoće...mogu biti sretni što imam volju da im dajem tih 3000kn...ako oni u obali bjelokosti mogu za šaku riže....mogu i oni za šaku kuna...

Danas sam naručio dva komada ovih fairphona...900€....i nije neka para....
mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Moj PC  
3 1 hvala 0
9 godina
HCMAA kaže...
Bliži se kraj mjeseca....moram djelatnicima isplatiti plaće...ma reći da su ovaj mjesec....troškovi bili neplanirano veliki....pa ću im odbiti od plaće...hebiga ne plaćam im prekovremeni....ako neće oni ima tko hoće...mogu biti sretni što imam volju da im dajem tih 3000kn...ako oni u obali bjelokosti mogu za šaku riže....mogu i oni za šaku kuna...

Ma ne... Reci svojim radnicima da ovaj mjesec nema ništa od plaće jer si njihovu plaću dao za očuvanje planeta Zemlje i za pomoć gladnima u Africi. Siguran sam da će ljudi razumjeti  

16 godina
protjeran
Eto 3000 losera mjesečno ili nemaju što za jesti nakon kupovine ili odkidaju radnicima. U svakom slučaju jadnici. Ipak balkančerosci znaju bolje raspolagati sa svojim crkavicama.

0 0 hvala 0
8 godina
protjeran
HCMAA kaže...

Ne razumijem, kakve veze ima kupovanje telefona sa isplacivanjem placa radnicima. Ako si toliko siromasan da ti je ovaj telefon preskup mozda je vrijeme da zatvoris "biznis".

7 godina
O_O_O kaže...
HCMAA kaže...

Ne razumijem, kakve veze ima kupovanje telefona sa isplacivanjem placa radnicima. Ako si toliko siromasan da ti je ovaj telefon preskup mozda je vrijeme da zatvoris "biznis".

Možda je zec u ovoj šumi

8 godina
protjeran
HCMAA kaže...
O_O_O kaže...
HCMAA kaže...

Možda je zec u ovoj šumi

Dobro kontam to, ali usporedba nije najbolja. Privatno kupovanje stvari nema veze sa zakonskom obavezom prema zaposlenicima. 

14 godina
Mobitel za one koji žele biti "drugačiji" pod svaku cijenu...no tko voli nek izvoli.
Moj PC  
1 0 hvala 0
7 godina
#O_O_O
Etički mobitel se kupuje od novaca zarađenih na etički način...A kada bi samo takvi kupci kupovali....ode tvrtka u stečaj...jerbo koja danas tvrtka je 100% etička...
Poruka je uređivana zadnji put sri 28.8.2019 20:27 (HCMAA).
6 godina
protjeran
NEW_MAN uskačeš sam sebi u usta. Pošto ljepiš "keine Werbung" očigledno ne živiš u Hrvatskoj, a pišeš:

"Jucer je neko pored na podu ostavil vrecu smeca, koje nije odvojio ni u najmanjoj mjeri!....Najbolje je kad bacam smece i vidim u prozirnim vrecicama koje su bacene u smece gdi se nema kaj odvajat a nutra plasticne, staklene flase te sve kaj se odvaja! Te ljude treba ubiti na licu mjesta!"

A onda:

"To nije ko u HR gdi ljudi odvajaju pa sve zavrsi na istoj hrpi. Tu se odvajanjem prodaje smece ko sekundarna sirovina i firme se doslovno grebu za smece."
6 godina
Idealist kaže...
Posmatrač kaže...
Idealist kaže...
....

Nisam ništa rekao po tom pitanju, nego mi ide na kikiriki kako forumaši odmah osude nešto, ne razmišljajući pri tome zašto je to tako i zbog čega. Jer su svi vrhunski znalci.

Ne zanima ni mene mobitel. Iskreno, stvarno mi je svejedno, ali "naše" društvo me ubija u pojam. I vidim po komentarima da su ljudi stvarno takvog razmišljanja. Jednostavno u svemu traže manu kad ne treba, a kada treba onda šute. Jer da ne šute, bilo bi nam bolje! 

Čak se od foruma do foruma može vidjeti razlika u razmišljanju "skupine".

Po cemu smo mi kontra novina??????' Ali ovo nije novina.......

Ubija te u pojam kriticko misljenje? Nije sve sto je novo istovremeno i napredak..... Novo je da prodaju rezervne dijelove. Podrzavam...... Nista novo u telefonu koji je jednostavno midle range telefon samo skuplji......

Ono sto posebno ne podrzavam jeste da uz telefon ne dodje punjac..... Mozda mi treba mozda ne ali ovako se prodaje nefunkconalan uredja..... Telefon bez punjaca ne moze raditi..... 

Isto tako mi smeta recimo kako apple prodaje telefon sa brzim punjenjem ali ne dodje brzi punjac u kutiji. Onda to nije telefon sa brzim punjenjem... Jer ako to jeste telefon sa brzim punjen onda je svaki telefon sa andoridom istovremeno i telefon sa endoskopom jer ga isto tako mogu dokupiti i prikopcati... 

Nekriticko misljenje o appleu je i dovelo da moras uz uredjeje dokupljivati adaptere..... Je li i to napredak? Da me odmah ne zaskoce iovcice ima more primjera i u android svijetu......

Nude opciju da kupiš mobitel bez punjača. Ako je njima cilj smanjiti e-otpad, onda smatraju da kupac možda želi korisitti postojeći punjač i ponuda im je u skladu s "programom" kojeg vode. Možeš li npr. samsungov mobitel kupiti bez punjača?

Njima je cilj zaraditi. Kao i svima ostalima i to  je potpuno legitiman cilj. Nemam problem sa tim. Imam problem sa prodavanjem nefunkcionalnog uredjaja......Bez slusalica ok bez punjaca nije ok....

11 godina

Današnjoj djeci je koncept popravka vlastitih uređaja imaginaran koncept, dok nama koji smo to radili nešto sasvim normalno, pa nije ni čudo što napadaju nešto što ne razumiju. Po njima mobitel mora ići u servis, moraju te oderati na servisu (da se žališ poslije), baterije moraju biti neizmjenjive i konzumerizam pomno ugrađen u njhove gene im govori da ništa ne valja ako je starije od godinu dana. Plus nedao bog da si moraju ruke "uprljati" manualnim radom kao što je šarafanje.

Osobno, ovaj koncept je pravo osvježenje. Ako će modularnost biti prava modularnost, pa recimo nadogradiš kameru na bolju, veću bateriju itd, onda će to biti telefon kakav bi htio imati. Dosta mi je elektronike koja je dizajnirana da crkne nakon 2 godine samo da te prisile da kupiš novo. 

Samomrzeći hrvat
Moj PC  
2 0 hvala 0
6 godina
Entry Point kaže...

Današnjoj djeci je koncept popravka vlastitih uređaja imaginaran koncept, dok nama koji smo to radili nešto sasvim normalno, pa nije ni čudo što napadaju nešto što ne razumiju. Po njima mobitel mora ići u servis, moraju te oderati na servisu (da se žališ poslije), baterije moraju biti neizmjenjive i konzumerizam pomno ugrađen u njhove gene im govori da ništa ne valja ako je starije od godinu dana. Plus nedao bog da si moraju ruke "uprljati" manualnim radom kao što je šarafanje.

Osobno, ovaj koncept je pravo osvježenje. Ako će modularnost biti prava modularnost, pa recimo nadogradiš kameru na bolju, veću bateriju itd, onda će to biti telefon kakav bi htio imati. Dosta mi je elektronike koja je dizajnirana da crkne nakon 2 godine samo da te prisile da kupiš novo. 

Nigdje se ne spominje da ce biti modularan...

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice