Službeno predstavljen etički smartphone Fairphone

poruka: 135
|
čitano: 15.715
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Službeno predstavljen etički smartphone Fairphone ".
15 godina
Re: Službeno predstavljen etički smartphone Fairph
bloodborne kaže...
Idealist kaže...

Zbilja, a kada je predstavljen MAKERphone, većinom riječi hvale (ne mislim na tebe, nego na forum općenito).

da ti budem iskren i ne filozofiram tu i tam bacim oko na trziste mobitela onako iz dosade procitam neki smartphone clanak
 ( zadnji primjer note 10 ). inace dubinski provjerim u trenutku kupnje telefona koje mijenjam svake 2-3 god.

jer nemam potrebu mijenjati telefon sa svakim nadolazecim modelom za te pare rade si uplatim svakih 6-8 mj posteno putovanje.
 tako da nazalost Makerphone-a se ne sjecam, nisam vidio clanak, nije mi zapeo za oko sasvim nebitno.

ali racunam si ovako okej Nokia je sa Lumia-ma imala praksu da dobis k od slusalica odnosno ne dobis ih uopce nesto sto mi je sasvim suludo ali okej.
 jos neki proizvodaci su kratko pratili taj trend sa pojedinim modelima i shvatili da ljudi actually zele slusalice ( ono nemoj zezat mp3/4 odumire )
 ali dati 450 eura za 3 generaciju telefona koji kupuje mala grupa ljudi, preracunajmo to u hrvatski lopovskih 3400 cca. + 200kn punjac i slusalice.

mi smo dosli na 4000kn za telefon srednjeg ranga. sad mi reci na cemu bih ja trebao biti da za takvo nesto izdvojim 4000kn pored telefona poput m20p, k20p
 i da ne nabrajam. mislim shvacam ja foru kad ti odbijes davanja za ( dodatke ) mobitel djeluje povoljno. ali mene recimo zanima baterija prvo, kamera, ekran.
 niti znam % kvarova njihovih modela, ne znam ljude koji ga imaju ( barem prve 2 gen., iskustva, nista ) i kazem ti ja ne vidim apsolutno niti jedan argument
 da kupim ovaj telefon osim da podrzim spomenutu firmu u nastavku "modularnosti".

Nisam ništa rekao po tom pitanju, nego mi ide na kikiriki kako forumaši odmah osude nešto, ne razmišljajući pri tome zašto je to tako i zbog čega. Jer su svi vrhunski znalci.

Ne zanima ni mene mobitel. Iskreno, stvarno mi je svejedno, ali "naše" društvo me ubija u pojam. I vidim po komentarima da su ljudi stvarno takvog razmišljanja. Jednostavno u svemu traže manu kad ne treba, a kada treba onda šute. Jer da ne šute, bilo bi nam bolje! 

Čak se od foruma do foruma može vidjeti razlika u razmišljanju "skupine".

15 godina
Posmatrač kaže...
Idealist kaže...
Posmatrač kaže...
CroDexter kaže...
Kako ne postoji modularnosti? Ne treba poseban pribor za sastavljanje i rastavljanje. Ništa nije zalijepljeno. Koliko imaš takvih mobitela? Što točno misliš da je lažni marketing?

O_O_O kaže...
Neuk kaže...
Idealist kaže...

Za neupućene:

Modularnost nije da dobiješ telefon u dijelovima (bez punjača ofkors)  pa ga sam sastavljaš ko da si ga kupio u IKEI.

Nego sto je modularnost onda. Nadimak si dobro odabrao.

Modularnost u smislu ovog telefona i tvog shvatanja modularnosti jeste da postoje gotovi dijellovi od kojih se sastavlja telefon. Koji onda telefon nije modularan?????????

https://www.youtube.com/user/JerryRigEverything/videos

Klikni na bilo koji video....

Svi manje vise kupuju gotove module od kojih se sastavlja telefon..... 

Modularnost NIJE da kupujes rezervne dijelove i sam sastavljas telefon...... Modularnost jeste da skines svoj ekran i stavis drugi bolji. Stavis bolju kameru. Vecu bateriju i sl.....

Naravno pricam o modularnim telefonima..... Modularnost u sirem smislu jeste da su moduli gotove cjeline od kojih sastavljas razne proizvode..... Toga ovdje nemas... Niti imas vise varijanti jednog dijela niti taj isti dio mozes staviti u neki drugi telefon. To su rezervni dijelovi i nista vise od toga......KOje oni zovu moduli... Mogu ih zvati kako zele ali te ne znaci da je to i tehnicki ispravan naziv....

Sad se već hvatate za nešto treće. Gdje se može naći definicija o modularnosti?

Nemam pojma. Mozda google??????????  Dok si natipkao ovu poruku nasao bi vec barem 20 stranica sa definicijom.....

I zasto se hvatamo za nesto trece? Ti si isticao laku popravljivost. Svi su lako popravljivi. Manje ili vise zavisi sta je kome lako... Nekome je i promijenuti sijalicu  rocket science.....

Koliko ti ljudi znas da ce ici rastavljati telefon i mijenjati cameru? Ma kako lako to bilo?

Jedina stvar za pohvaliti kod ovog telefona jeste sto na zvanicnoj stranici prodaju rezervne dijelove... Sve ostalo je nista novo sto ne nudi i drugi.....

a mogao si je i ti dati ovdje (da drugi vide), ali opet vučeš vodu na svoj mlin. Trebam brzo odgovarati na poruke, a definicije na koje sam nailazio nisu bile u skladu s ovom temom.

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.8.2019 12:09 (Idealist).
15 godina
Ivan(4) kaže...

Upravo tako, PC standard je modularan - ima standardizovane interfejse za kačenje najrazličitijih (po funkcijama, performansama, ceni...) internih i perifernih komponenata. Ovaj uređaj je prosto nešto lakši za servisiranje.

Idealist kaže...

Kakav citat? Dovoljno smo evoluirali (valjda) da možemo čitati između redaka, shvatiti preneseno značenje ili što god! Pa nemojmo se sad tu natezati, citiram vas cijelo vrijeme! Ovaj uređaj nema jamstvo?! Što nakon jamstva? Koristim mobitel star par godina, ne mijenjam svake dvije.

Tanka je linija između "čitanja između redova" i iskrivljivanja tuđih reči i stavljanja ljudima u usta stvari koje nikada nisu rekli, a ni mislili.

Posmatrač kaže...

... Po cemu je dugovjecan? ...

Po tome što novi modeli izlaze na 3-4 godine. 

Ovo stvarno više nema smisla. Prvo, kakvi su to izrazi "... stavljanje ljudima u usta...", a drugo, veoma je jasno što su htjeli reći, odnosno što su insinuirali!

6 godina
Idealist kaže...
....

Nisam ništa rekao po tom pitanju, nego mi ide na kikiriki kako forumaši odmah osude nešto, ne razmišljajući pri tome zašto je to tako i zbog čega. Jer su svi vrhunski znalci.

Ne zanima ni mene mobitel. Iskreno, stvarno mi je svejedno, ali "naše" društvo me ubija u pojam. I vidim po komentarima da su ljudi stvarno takvog razmišljanja. Jednostavno u svemu traže manu kad ne treba, a kada treba onda šute. Jer da ne šute, bilo bi nam bolje! 

Po cemu smo mi kontra novina??????' Ali ovo nije novina.......

Ubija te u pojam kriticko misljenje? Nije sve sto je novo istovremeno i napredak..... Novo je da prodaju rezervne dijelove. Podrzavam...... Nista novo u telefonu koji je jednostavno midle range telefon samo skuplji......

Ono sto posebno ne podrzavam jeste da uz telefon ne dodje punjac..... Mozda mi treba mozda ne ali ovako se prodaje nefunkconalan uredja..... Telefon bez punjaca ne moze raditi..... 

Isto tako mi smeta recimo kako apple prodaje telefon sa brzim punjenjem ali ne dodje brzi punjac u kutiji. Onda to nije telefon sa brzim punjenjem... Jer ako to jeste telefon sa brzim punjen onda je svaki telefon sa andoridom istovremeno i telefon sa endoskopom jer ga isto tako mogu dokupiti i prikopcati... 

Nekriticko misljenje o appleu je i dovelo da moras uz uredjeje dokupljivati adaptere..... Je li i to napredak? Da me odmah ne zaskoce iovcice ima more primjera i u android svijetu......

6 godina
Idealist kaže...
....

a mogao si je i ti dati ovdje (da drugi vide), ali opet vučeš vodu na svoj mlin. Trebam brzo odgovarati na poruke, a definicije na koje sam nailazio nisu bile u skladu s ovom temom.

Broadly speaking, modularity is the degree to which a system's components may be separated and recombined, often with the benefit of flexibility and variety in use.[1] The concept of modularity is used primarily to reduce complexity by breaking a system into varying degrees of interdependence and independence across and "hide the complexity of each part behind an abstraction and interface."[2]

https://en.wikipedia.org/wiki/Modularity

Nadam se da znas engleski.....

Kao sto neko rece PC ti je pravi primjer modularnosti.... Kupis drugu graficku i ubodes. Standardni interface.....

6 godina
protjeran
Idealist kaže...

Ma sve to forumski moj kolega stoji, ja ljudima po pitanju tog dijela skidam kapu krenuli su od 0 napravili su nesto.
 samo sto ja smatram da se za tu svotu novaca moze i bolje proci nista vise. ja ne tvrdim da je mob los, samo nije na trzistu
 godinama kao neki proizvodaci pa da znas sa kakvim su se problemima susretali korisnici kroz godine. mozda najbolji primjer lg
 sa svojim bootloopom ( imao sam g3 i g6 ). ja iskreno ne trazim manu u ovom telefonu samo trazim opravdanje za ne bas malu svotu novaca.
 za koju kod nekih iskustvom bogatijih proizvodaca za iste pa i manje pare dobim vise.

za dio sa sutnjom ja se apsolutno sa tobom slazem, zalosno je da smo se u onoj gomili mogli sakupiti i pozdraviti nasu repku na trgu ali
 za nasu buducnost protiv vlade sudimo ko ali jebiga znas i sam gdje zivimo, znas i sam da je ovo balkan.
 ja cijenim male tvrtke koje se uzdizu i pokusavaju se izboriti na trzistu sa "novitetim" i razlicitostima ali ljudi nekada
 zele ono vec provjereno ( opet jedan primjer lg sa svojim modularnim failom g5 ). i ponovit cu ovo iako mozda i je nekakav
 dobar i kvalitetan telefon nazalost za te pare ja osobno bih srecu potrazio u nekom drugom taboru.

8 godina
protjeran
Ajar kaže...

lažni marketing je pleonazam.

kao prvo, na tržištu ionako prezasićenom telefonima sad se guraju i oni s "toplom vodom".

kao drugo, tvrde da su etički jer im sirovine za proizvodnju nisu iz "neetičkih izvora" (kao da elmenata za proizvodnju telefona ima svugdje i rastu po drveću pa ostali proizvođači namjerno iskorišćuju malodobnike za rudarenje tungstena, litija, kurcapalca).

kao treće, najgore i školski psihološki (što praksa potvrđuje a teorija obrazlaže): čim netko na sva zvona talambasa o nečemu (mi smo pošteni!, nama je stalo!, mi brinemo! nema problema za plaćanje!), znaš da je najvjerojatnije sasvim suprotno, odn. govore ti samo pozitivno i prešućuju ostalo. poluistine su mi gore od laži jer namjerno navode na pogrešan trag. 

modularnost tog telefona?! onda je modularno sve što se napasti kućnim alatom (kombinirke, šrafncigeri i eventualno pinceta). ako je, pak, štos u jednostavnom popravljanju/zamjeni, čemu isticanje trajnosti i pouzdanosti uređaja?

itd. sapienti sat. 

Ti si ljubomoran jer se nisi prvi sjetio toga, priznaj. Umjesto da hejtas, sto ti ne napravis nesto. Mobitel za domoljube, "Krkan 1.0", kriz i marija na coveru, napravis dil sa crkvom da ga dilaju po cijeloj Hr, i lova samo kapa. A servis i korisnicka podrska u svim kapelicama i uredima HDZa sto god je blize.

16 godina
protjeran
Ajar kaže...

kao prvo, na tržištu ionako prezasićenom telefonima sad se guraju i oni s "toplom vodom".

kao drugo, tvrde da su etički jer im sirovine za proizvodnju nisu iz "neetičkih izvora" (kao da elmenata za proizvodnju telefona ima svugdje i rastu po drveću pa ostali proizvođači namjerno iskorišćuju malodobnike za rudarenje tungstena, litija, kurcapalca).

kao treće, najgore i školski psihološki (što praksa potvrđuje a teorija obrazlaže): čim netko na sva zvona talambasa o nečemu (mi smo pošteni!, nama je stalo!, mi brinemo! nema problema za plaćanje!), znaš da je najvjerojatnije sasvim suprotno, odn. govore ti samo pozitivno i prešućuju ostalo. poluistine su mi gore od laži jer namjerno navode na pogrešan trag. 

modularnost tog telefona?! onda je modularno sve što se napasti kućnim alatom (kombinirke, šrafncigeri i eventualno pinceta). ako je, pak, štos u jednostavnom popravljanju/zamjeni, čemu isticanje trajnosti i pouzdanosti uređaja?

itd. sapienti sat. 

I to je tebi lažni marketing. Ajd dobro. Mislim da si pobrkao poličičke govore. Recimo Kolinde.

Ok. Znamo da si po defaultu ironičan ali ipak je žalosno ako misliš da svi na svijetu samo kradu i lažu. Znamo da je to na ovim prostorima standard. Neću reči koji prostor jer ću eto etiketirati.

Po pitanju oskudnih elemenata si u pravu ali kako znaš 100% da je tako kao kažeš. Po tebi znači fairtrade kava ne postoji. To je samo marketing i sve tvrtke koje kažu da rade fairtrade lažu

Inače ono što si stavio kao usporedbu proizvoda čaj i kava nema veze s faritradeom već s namjernim obmanjivanjem kupaca u vezi samog proizvoda. Ali to je greška kupaca koji samo trpaju po što nižim cijenama i ne gledaju što jedu/piju. ali tako je to kada ti je standard nizak.

Ako je tebi napad kućnim alatom modularnost onda svaka čast.

Ljudi inače rade već dosta dugo
https://www.fairphone.com/en/about/about-us/?ref=footer

Vjerujem da bilo tko tko je kupio taj mobitel zna zašto ga je kupio.

Moram još jednom reći da mi ova rasprava katstrofa jer svi misle da sve mora biti kako je trenutno. Niti je ideja revolucionarna niti je izvedba najbolja na svijetu ali ljudi se trude. Ima puno glupljih projekata za koje ljudi plaćaju puno više novca.

Ono što mene recimo zanima koliko je tehnološki moguće i  da li je jeftino/skupo napraviti mobitel u velikoj seriji koji se ne mora lijepiti već ga je moguće napraviti na ovaj način. To je pravo pitanje.

6 godina
O_O_O kaže...
Ajar kaže...

itd. sapienti sat. 

Ti si ljubomoran jer se nisi prvi sjetio toga, priznaj. Umjesto da hejtas, sto ti ne napravis nesto. Mobitel za domoljube, "Krkan 1.0", kriz i marija na coveru, napravis dil sa crkvom da ga dilaju po cijeloj Hr, i lova samo kapa. A servis i korisnicka podrska u svim kapelicama i uredima HDZa sto god je blize.

WOW......Ko je sad krkan 1.0? Vrijedjas nekoga jer se ne slaze sa tobom... Ti si pravi Krkan... Sa velikim K.....

Costo malo edukacije koju si propsutio u djetinjstvu. kritika nije hejtanje..... Covjek koristi mozak i kriticki razmislja... Inace krticko razmisljanje je osnova svake nauke bez koje ti ne bi pisao i vrijedjao ovdje na forumu vec bi tucao kamen negdje u pecini.....

8 godina
protjeran
CroDexter kaže...
Ajar kaže...

itd. sapienti sat. 

I to je tebi lažni marketing. Ajd dobro. Mislim da si pobrkao poličičke govore. Recimo Kolinde.

Ok. Znamo da si po defaultu ironičan ali ipak je žalosno ako misliš da svi na svijetu samo kradu i lažu. Znamo da je to na ovim prostorima standard. Neću reči koji prostor jer ću eto etiketirati.

Po pitanju oskudnih elemenata si u pravu ali kako znaš 100% da je tako kao kažeš. Po tebi znači fairtrade kava ne postoji. To je samo marketing i sve tvrtke koje kažu da rade fairtrade lažu

Inače ono što si stavio kao usporedbu proizvoda čaj i kava nema veze s faritradeom već s namjernim obmanjivanjem kupaca u vezi samog proizvoda. Ali to je greška kupaca koji samo trpaju po što nižim cijenama i ne gledaju što jedu/piju. ali tako je to kada ti je standard nizak.

Ako je tebi napad kućnim alatom modularnost onda svaka čast.

Ljudi inače rade već dosta dugo
https://www.fairphone.com/en/about/about-us/?ref=footer

Vjerujem da bilo tko tko je kupio taj mobitel zna zašto ga je kupio.

Moram još jednom reći da mi ova rasprava katstrofa jer svi misle da sve mora biti kako je trenutno. Niti je ideja revolucionarna niti je izvedba najbolja na svijetu ali ljudi se trude. Ima puno glupljih projekata za koje ljudi plaćaju puno više novca.

Ono što mene recimo zanima koliko je tehnološki moguće i  da li je jeftino/skupo napraviti mobitel u velikoj seriji koji se ne mora lijepiti već ga je moguće napraviti na ovaj način. To je pravo pitanje.

Pa gledaj starije telefone tipa S5, LG G2, G5 itd. Moguce je barem da baterija bude zamjenjiva. A to je prvo sto ode kod telefona. Medjutim, onda nitko ne bi kupovao nove telefone. Sto se tice ekipe ovdje, to su hardcore konzerve razocarane zivotom.

16 godina
protjeran
Posmatrač kaže...

Koliko ti ljudi znas da ce ici rastavljati telefon i mijenjati cameru? Ma kako lako to bilo?

Realno danas svaki klinjo to može napraviti bez problema.
S jedne strane tu ljudi pričaju kako im je lakše otvoriti mobitel trzalicom, a s druge strane se postavlja pitanje tko može upiknuti novi modul.

Toliko o ektremnim razmišljanima

8 godina
protjeran
Posmatrač kaže...
O_O_O kaže...
Ajar kaže...

itd. sapienti sat. 

WOW......Ko je sad krkan 1.0? Vrijedjas nekoga jer se ne slaze sa tobom... Ti si pravi Krkan... Sa velikim K.....

Costo malo edukacije koju si propsutio u djetinjstvu. kritika nije hejtanje..... Covjek koristi mozak i kriticki razmislja... Inace krticko razmisljanje je osnova svake nauke bez koje ti ne bi pisao i vrijedjao ovdje na forumu vec bi tucao kamen negdje u pecini.....

Nisam Ajara nazvao krkanom vec je telefon namjenjen istima, ne znam sto nije jasno. Osim ako se nisi osjetio prozvanim u jednoj od kategorija krkan, domoljub, hdz, zdravo marija??

Slaba ti je ta nauka kad jedva citas, nadam se da si nisi zapjenio. 

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.8.2019 12:21 (O_O_O).
16 godina
protjeran
O_O_O kaže...
CroDexter kaže...

Pa gledaj starije telefone tipa S5, LG G2, G5 itd. Moguce je barem da baterija bude zamjenjiva. A to je prvo sto ode kod telefona. Medjutim, onda nitko ne bi kupovao nove telefone. Sto se tice ekipe ovdje, to su hardcore konzerve razocarane zivotom.

Upravo o tome i pričamo

6 godina
CroDexter kaže...
Posmatrač kaže...

S jedne strane tu ljudi pričaju kako im je lakše otvoriti mobitel trzalicom, a s druge strane se postavlja pitanje tko može upiknuti novi modul.

Nisam ni pitao ko moze nego ko ce to raditi??????????????? Pricamo o obicnim korisnicima koji realno nemaju pojma o cemu mi ovdje uopste pricamo.... Koji ne znaju podesti drugi mail nalog na mobu..... A takvih je velika vecina da ne kazem preko 90%... Ja bi vjerovatno znao ali ne pada mi na pamet to raditi jer se jednostavno ne isplati..... 

6 godina
O_O_O kaže...
....

Nisam Ajara nazvao krkanom vec je telefon namjenjen istima, ne znam sto nije jasno. Osim ako se nisi osjetio prozvanim u jednoj od kategorija krkan, domoljub, hdz, zdravo marija??

nisam hrvat niti zivim u hrvatskoj pa me ne dotice bilo sta od toga sto si naveo .... ;)

A ovo krkan bi me mozda (tesko ali postoji mogucnost) da mi je to rekao neko cije misljenje cijenim ;)

prestar sam da se uzbudjavam na forumu ;)

Plus sto i jos neki "krakani" ovdje razgovaramo argumentovano za razliku od gospode koja napadaju licnost ;) Napadaj misljenje kontraargumentima a mene licno ostavi na miru jer o meni ne znas aposlutno nista..... 

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.8.2019 12:24 (Posmatrač).
8 godina
protjeran
Posmatrač kaže...
CroDexter kaže...
Posmatrač kaže...

Nisam ni pitao ko moze nego ko ce to raditi??????????????? Pricamo o obicnim korisnicima koji realno nemaju pojma o cemu mi ovdje uopste pricamo.... Koji ne znaju podesti drugi mail nalog na mobu..... A takvih je velika vecina da ne kazem preko 90%... Ja bi vjerovatno znao ali ne pada mi na pamet to raditi jer se jednostavno ne isplati..... 

Moja baba zbog male pemzije, popravlja mobitele u servisu, ako zena od 72 godine moze, ne znam sto je problem nekom mladjem (osim u glavi naravno).

15 godina
Posmatrač kaže...
Idealist kaže...
....

Ubija te u pojam kriticko misljenje? Nije sve sto je novo istovremeno i napredak..... Novo je da prodaju rezervne dijelove. Podrzavam...... Nista novo u telefonu koji je jednostavno midle range telefon samo skuplji......

Ono sto posebno ne podrzavam jeste da uz telefon ne dodje punjac..... Mozda mi treba mozda ne ali ovako se prodaje nefunkconalan uredja..... Telefon bez punjaca ne moze raditi..... 

Isto tako mi smeta recimo kako apple prodaje telefon sa brzim punjenjem ali ne dodje brzi punjac u kutiji. Onda to nije telefon sa brzim punjenjem... Jer ako to jeste telefon sa brzim punjen onda je svaki telefon sa andoridom istovremeno i telefon sa endoskopom jer ga isto tako mogu dokupiti i prikopcati... 

Nekriticko misljenje o appleu je i dovelo da moras uz uredjeje dokupljivati adaptere..... Je li i to napredak? Da me odmah ne zaskoce iovcice ima more primjera i u android svijetu......

Sad ti meni "citiraš" nešto što nisam rekao. Nisam spomenuo nikakve novine!

6 godina
O_O_O kaže...
Posmatrač kaže...
.....

Moja baba zbog male pemzije, popravlja mobitele u servisu, ako zena od 72 godine moze, ne znam sto je problem nekom mladjem (osim u glavi naravno).

Citanje sa razumijevanjem ti malo teze ide izgleda.....

8 godina
protjeran
Posmatrač kaže...
O_O_O kaže...
Posmatrač kaže...
.....

Pa rekao sam ti tko ce to raditi, zena od 72 godine. Ovi ostali gledaju PiPiPie na jubitu i zale se kako je zivot tezak.

6 godina
O_O_O kaže...
Posmatrač kaže...
.....

Pa rekao sam ti tko ce to raditi, zena od 72 godine. Ovi ostali gledaju PiPiPie na jubitu i zale se kako je zivot tezak.

Ti i dalje trubis svoje. Tvoja baba je izuzetak. Ti si izuzetak ja sam izuzetak. Zasto bi svako trebao misliti i raditi isto sto i ti? Ako ne misli i radi isto sto i ti on je krkan? Ja bi vjerovatno to mogao zamijenuti jer sam malkice obrazovaniji od prosjeka i imam malkice vise iskustva sa tehnikom o d prosjeka ali to necu raditi jer mi se to ne ISPLATI.....

Eto ja sam vjerovatno onda Krkan V2.0 jer ne mijenjam ekrane a tvoja baba mijenja..... Tolerancija za drugacije ponasanje i razmisljanje te cini covjekom a ne krkanom.....

I na YT gledam puno ozbiljnije stvari... Mada ne vidim kakve veze ima ko sta gleda?????????????

I predlazem ti da malo ucutis (iako imas pravo da ispadas budala pisuci dalje naravno) jer samo pokazujes svoje primitivno razmisljanje.......

Ode ti u grupu sa jos nekim ko misli da sve pocinje i zavrsava sa njim (i tvojom babom iako zena nista nije kriva.....)....

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.8.2019 12:35 (Posmatrač).
15 godina
bloodborne kaže...
Idealist kaže...

Ma sve to forumski moj kolega stoji, ja ljudima po pitanju tog dijela skidam kapu krenuli su od 0 napravili su nesto.
 samo sto ja smatram da se za tu svotu novaca moze i bolje proci nista vise. ja ne tvrdim da je mob los, samo nije na trzistu
 godinama kao neki proizvodaci pa da znas sa kakvim su se problemima susretali korisnici kroz godine. mozda najbolji primjer lg
 sa svojim bootloopom ( imao sam g3 i g6 ). ja iskreno ne trazim manu u ovom telefonu samo trazim opravdanje za ne bas malu svotu novaca.
 za koju kod nekih iskustvom bogatijih proizvodaca za iste pa i manje pare dobim vise.

za dio sa sutnjom ja se apsolutno sa tobom slazem, zalosno je da smo se u onoj gomili mogli sakupiti i pozdraviti nasu repku na trgu ali
 za nasu buducnost protiv vlade sudimo ko ali jebiga znas i sam gdje zivimo, znas i sam da je ovo balkan.
 ja cijenim male tvrtke koje se uzdizu i pokusavaju se izboriti na trzistu sa "novitetim" i razlicitostima ali ljudi nekada
 zele ono vec provjereno ( opet jedan primjer lg sa svojim modularnim failom g5 ). i ponovit cu ovo iako mozda i je nekakav
 dobar i kvalitetan telefon nazalost za te pare ja osobno bih srecu potrazio u nekom drugom taboru.

Da, može se definitivno proći bolje. Nije niti mobitel u ovoj priči toliko bitan koliko je bitna ideja. A do nekih se materijala može doći jeftinijim putom ili skupljim putom - o tome ovisi i konačna cijena.

15 godina
Posmatrač kaže...
Idealist kaže...
....

Broadly speaking, modularity is the degree to which a system's components may be separated and recombined, often with the benefit of flexibility and variety in use.[1] The concept of modularity is used primarily to reduce complexity by breaking a system into varying degrees of interdependence and independence across and "hide the complexity of each part behind an abstraction and interface."[2]

https://en.wikipedia.org/wiki/Modularity

Nadam se da znas engleski.....

Kao sto neko rece PC ti je pravi primjer modularnosti.... Kupis drugu graficku i ubodes. Standardni interface.....

U redu. Iz takvih se rasprava može nešto i naučiti i one se tada mogu smatrati smislenim. No, mislio sam na službenu definiciju modularnosti. Jer ovu može bilo tko "editirati".

8 godina
protjeran
Posmatrač kaže...
O_O_O kaže...
Posmatrač kaže...
.....

Ti i dalje trubis svoje. Tvoja baba je izuzetak. Ti si izuzetak ja sam izuzetak. Zasto bi svako trebao misliti i raditi isto sto i ti? Ako ne misli i radi isto sto i ti on je krkan? Ja bi vjerovatno to mogao zamijenuti jer sam malkice obrazovaniji od prosjeka i imam malkice vise iskustva sa tehnikom o d prosjeka ali to necu raditi jer mi se to ne ISPLATI.....

Eto ja sam vjerovatno onda Krkan V2.0 jer ne mijenjam ekrane a tvoja baba mijenja..... Tolerancija za drugacije ponasanje i razmisljanje te cini covjekom a ne krkanom.....

I na YT gledam puno ozbiljnije stvari... Mada ne vidim kakve veze ima ko sta gleda?????????????

I predlazem ti da malo ucutis (iako imas pravo da ispadas budala pisuci dalje naravno) jer samo pokazujes svoje primitivno razmisljanje.......

Ode ti u grupu sa jos nekim ko misli da sve pocinje i zavrsava sa njim (i tvojom babom iako zena nista nije kriva.....)....

Strasno, kakvo pisanje, niti malo kulture. Kako fasizam brzo ispliva na povrsinu. Moja baba za 72 godine mijenja ekrane, baterije i antene. Da li ti mozes bolje?

16 godina
protjeran
Posmatrač kaže...
CroDexter kaže...
Posmatrač kaže...

Pa izgleda dio ljudi koji su kupili taj mobitel. Ovo je inače verzija 3 pa valjda netko i kupuje. Iz nekog razloga. Možda i tog.

Dobro. Možda su baš svi "šminkeri" koji vole pokazivati da brinu o svijetu. I to je moguće. Ne kažem.

Samo kažem da je ovakvo negativno razmišljanje o nečem što ipak ima pozitine konotacije bezveze.

Ajd još da im je ovo verzija 1.0 pa bi bio skeptičan i rekao da su ljudi lažovi i lopovi ali ipak su uspjeli nešto napraviti.

15 godina
Posmatrač kaže...
Idealist kaže...
....

Nude opciju da kupiš mobitel bez punjača. Ako je njima cilj smanjiti e-otpad, onda smatraju da kupac možda želi korisitti postojeći punjač i ponuda im je u skladu s "programom" kojeg vode. Možeš li npr. samsungov mobitel kupiti bez punjača?

17 godina
90% ljudi kupuje telefone na ugovor i sa istekom istog uzimaju novi uredaj. 450 eura za telefon po kojem mozes kopat ak oti je dosadno je previse jer je HW jad i bijeda. Za te novce si kupim najmanje duplo bolji telefon ili tak los za pol love i onda za dvije godine za drugu polovicu love opet tak los samo noviju generaciju.

Preskupo.
16 godina
protjeran
Ako nekoga zanima prodaja, a i komentari "losera" koji kupuju ovakav mobitel
https://forum.fairphone.com/t/number-of-fairphone-devices-produced-sold/37881/13

Slobodno se možete sprdati s brojem.

Možda nisu točni. Nisam detaljno istraživao.

0 0 hvala 0
15 godina
NEW_MAN kaže...
90% ljudi kupuje telefone na ugovor i sa istekom istog uzimaju novi uredaj. 450 eura za telefon po kojem mozes kopat ak oti je dosadno je previse jer je HW jad i bijeda. Za te novce si kupim najmanje duplo bolji telefon ili tak los za pol love i onda za dvije godine za drugu polovicu love opet tak los samo noviju generaciju.

Preskupo.

Svima je to jasno! Jasno je i njima, ali to nije bit. Isto kako bi vjerojatno kupio običnu vrećicu u dućanu jer ti je BIO vrećica preskupa i kupio bi 3 ili 5 "običnih" vrećica za te iste novce.

8 godina
protjeran
NEW_MAN kaže...

Preskupo.

I tako unistavas planetu, jer je jeftinije.

17 godina
Idealist kaže...
NEW_MAN kaže...

Preskupo.

Svima je to jasno! Jasno je i njima, ali to nije bit. Isto kako bi vjerojatno kupio običnu vrećicu u dućanu jer ti je BIO vrećica preskupa i kupio bi 3 ili 5 "običnih" vrećica za te iste novce.

Kod mene nema plasticnih vrecica u ducanima a zadnji put sam u HR kupoval u Konzumu i kupil neku bio za 5 kn.

Takve stvari su potrebne u zemljama koje nemaju razvijeno odvajanje otpada i reciklazu istog. Izmedu ostalog se reciklira i elektro otpad tak da imat smece od telefona za 450 eura uopce nema smisla.

Opcenito mi sve ide na zivce, to zeleno ovo, zeleno ono a zeleniji smo od malih zelenih. Seru po plasticnim vrecicama, po slamkama po svemu jer se ribe i kornjace truju sa smecem. Zadnji put sam nekaj bacil u more NIKAD! Zapad se zeleni a na istoku tri milijarde ljudi baca tone smeca u rijeke i mora.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice