Službeno predstavljen etički smartphone Fairphone

poruka: 135
|
čitano: 15.731
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Službeno predstavljen etički smartphone Fairphone ".
6 godina
Re: Službeno predstavljen etički smartphone Fairph
Idealist kaže...
Posmatrač kaže...
CroDexter kaže...
Posmatrač kaže...
.....

Gdje si ti vidio da je modularan??????? To nigdje ne pise osim ako smatras modularnoscu sto moras dokupiti punjac i slusalice... Onda je i iphone modularan....

Konkretno sta je dobro u ovom mobu? Zasto ne treba servis???????????

Po cemu je dugovjecan? 2 puta procitao clanak i ne vidim nista od ovog sto ti nabroja.... Telefon ko i svaki drugi. Malo poskup...

Žalosno. Tko koristi slušalice od 2 EUR koje se dobiju uz mobitel. Imam ih valjda 5 u ladici. Punjač? Imam postojeći koji će vjervoatno biti dovoljno dobar.

A tebi je ova modularnost bezveze. Eto vidiš meni je tvoje razmišljanje bezveze. Dugovječnost? Ako će prodavati komponente sljedećih 5 godina to znači da ne moraš baciti mobitel ako ti prestane raditi kamera, zvučnik ili nešto drugo.

Ne kažem da je najbolji deal, da je najbolja ideja ali ljudi se trude napraviti nešto drugačije. Tko voli i može neka izvoli. Ali bitno da ljudi odmah pljuju ideju i izvedbu. Samo uživajte i najnovijim turbo mobitelima. Ne trebaju svi najnovije i najbolje.

Citaj pazljivo....

Sa razumijevanjem.....

AKO ce prodavati. Ti stvarno mislis da ce oni sledecih pet godina praviti module? TI si stvarno naivan ili jednostavno sanjar....

Zar nije lakse kupiti mob za 200 EUR, za 2 godine prodati ga za 100 i kupiti drugi za 200.... Eto ti modularnosti i dugovjecnosti bez ikakvog alata i sarafanje....

I kao sto kolega rece sastavljanje telefona sarafima nije modularnost.....

Znam da ako kupiš mobitel za 200€, za 2 godine sigurno neće vrijediti 100€

Baci ga. Platis 200 EUR i imas kompletno novi telefon sa garancijom. Mislis da ce moduli biti po 10 EUR? 

15 godina

To samo znači da se uopće niste informirali o opcijama koje nudi telefon. Moduli nisu po 10€, skuplji su. Ali u ovoj raspravi to trenutno nije bit. Stvar je da je nastala halabuka oko toga da je proizvođač prevarant i da je takav način izrade mobitela nazadan.

9 godina
@Idealist

Čuj kako dođem do iznutrica telefona... Pa majko mila...

Isto kao i svatko, samo što je to kod mog Xiaomija možda malo jednostavnije nego kod recimo novog Ajfona koji je čitav ispunjen ljepilom pa ga je nemoguće jednodtavno otvoriti.

Ja uzmem običnu trzalicu od gitare i rastavim svoj mobitel. Poslje imaš 4 šarafića da skineš matičnu, i dalje rukom otkopčaš koju god hoćeš komponentu.

Ne shvaćam uopće u čemu je problem?
6 godina
Idealist kaže...

To samo znači da se uopće niste informirali o opcijama koje nudi telefon. Moduli nisu po 10€, skuplji su. Ali u ovoj raspravi to trenutno nije bit. Stvar je da je nastala halabuka oko toga da je proizvođač prevarant i da je takav način izrade mobitela nazadan.

Prvo sto to govoris meni jer ja to nisam rekao.

Drugo gdje se na sluzbenoj stranici ili bilo kojoj drugoj stranici prodaju moduli. Ja ih ne vidim. Tamo se prodaju rezervni dijelovi. Tako i pise. 

Trece modularan dizajn o kojem oni pricaju znaci samo da dijelovi nisu zalijepljeni ili zalemljeni nego se mogu promijenuti bez trajnog ostecenja. To su moduli. Nigdje se ne spominje da ce biti u buducnosti mogucnost nadogradnje boljom kamerom ili sl....

"A fairer future

It’s no secret: we’re out to change the world. Fairphone puts people and the planet first.

We care about human rights and worker well-being.

We care about the climate and our planet’s delicate ecosystem.

We care about designing longer-lasting products that are easier to repair.

We care about reducing waste and making the most of what we already have."

I sledeci put prije nego prozoves da se nije informisao ugrizi se za jezik i provjeri dvaput. Ovako samo ispadas smijesan.....

16 godina
Idealist kaže...

-može citat? Ili sad ti izmišljaš kako bi nešto dokazao?.. a to da nam pokušavaju prodati muda pod bubrege je dežavu, rutina svakog proizvođača-trgovca, da bi se skepsa promijenila oni prvo moraju dokazati da nisu takvi.

-kako? .. kako ćeš ti dokazati mogućnost popravka ili 'održavanja', nadogradnji (kao na PCju komponente..) za ovaj primjer? To možeš tek u budućnosti, ne danas.

da bi npr zamijenio cpu mora biti modularan, to pak znači da bi i iduća cpu generacija morala odgovarati utoru, kao i memorija, wlan.. a praksa pokazuje suprotno. Kad se teorija i praksa sukobljavaju, tad se odbacuje teorija kao nevažeća koliko god dobro možda zvuči. Ili ako misliš da možeš dati neki 'dokaz', daj ga. ?? Tko ti kaže ili garantira da će neki modul biti dostupan za 2-3-više godina?

s druge strane, jamstvo na uređaje je uobičajeno, 2-3-5-- godina, bez jamstva pokriva trgovac +2 godine i u tom roku kupac nema razloga 'brinuti' o kvaru, dok nakon tog zbog razvoja-evolucije (cpu-ram..) ili requirementsa s druge strane (sadržaji, mediji, yt..) prisljavaju korisnika na bacanje starog, mada možda može raditi desetljećima.. jer je jednostavno zastario, kao stari nokia mobitel koji je i danas ispravan, radi.. ali stoji i skuplja prašinu. Smisao? Cijena? Sposobnost + alat za rastavljanje.. koliko kupaca to može-želi? Pizzu možeš sam ispeći, nije neka mudrost, pa ipak 99% pizze konzumiramo iz pizzerije (netko drugi to napravi, ne mi sami ili ako cijena alata + dijelova prelazi neku vrijednost tad je besmisleno itd.).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 28.8.2019 11:24 (ihush).
16 godina
protjeran
Opet usko gledanje. Postoje ljudi koji ne žele rastavljati mobitel trzalicama, sušiti ljepilo fenom i slično. Žalosno je vidjeti toliko nerazumjevanja. Ljudi vani imaju veći standard, a također su shvatili da pretjerani konzumerizam uništava svijet. Ovi ljudi se trude. To je kao kada netko na crowdfundingu plaća nešto 5x više. Plaća se nastojanje za promjenom. Znam, znam. Sada će netko reći kako pušim marketinške fore. Inače za vašu informaciju završio sam marketing i mislim da znam puno više o marketingu o većine ovdje. U svakom slučaju tako funkcionira i politika na ovim prostorima. Svi su isti, zašto bi dao svoj glas nekome drugome i slično. Ovaj mobitel je upravo to. Hoće li uspjeti nije bitno. Treba probati.

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
A posebno na temu modularnosti. Žalosno je što se ne vidi razlika između modularnosti nadogradnje što je probao LG i lake zamjene pokvarenih komponenti. Strašno.

1 0 hvala 0
6 godina
CroDexter kaže...
Opet usko gledanje. Postoje ljudi koji ne žele rastavljati mobitel trzalicama, sušiti ljepilo fenom i slično. Žalosno je vidjeti toliko nerazumjevanja. Ljudi vani imaju veći standard, a također su shvatili da pretjerani konzumerizam uništava svijet. Ovi ljudi se trude. To je kao kada netko na crowdfundingu plaća nešto 5x više. Plaća se nastojanje za promjenom. Znam, znam. Sada će netko reći kako pušim marketinške fore. Inače za vašu informaciju završio sam marketing i mislim da znam puno više o marketingu o većine ovdje. U svakom slučaju tako funkcionira i politika na ovim prostorima. Svi su isti, zašto bi dao svoj glas nekome drugome i slično. Ovaj mobitel je upravo to. Hoće li uspjeti nije bitno. Treba probati.

Niko to ne spori.... SAmo realno ovakav dizajn ne donosi bog zna sta. Ko ce popravljati telefon koji je dvije godine star a svi manje vise daju toliku garanciju.....

Sporan je izraz modul. OVo nisu moduli niti je ovo modularan telefon.... Samo je sastavljen na nacin da je lakse popravljanje. I prodaju rezervne dijelove za razliku od drugih. Nikakva modularnost ovdje ne postoji..... 

Naravno to pozdravljam ali problem je lazni marketing.....

15 godina
Posmatrač kaže...
Idealist kaže...

Drugo gdje se na sluzbenoj stranici ili bilo kojoj drugoj stranici prodaju moduli. Ja ih ne vidim. Tamo se prodaju rezervni dijelovi. Tako i pise. 

Trece modularan dizajn o kojem oni pricaju znaci samo da dijelovi nisu zalijepljeni ili zalemljeni nego se mogu promijenuti bez trajnog ostecenja. To su moduli. Nigdje se ne spominje da ce biti u buducnosti mogucnost nadogradnje boljom kamerom ili sl....

"A fairer future

It’s no secret: we’re out to change the world. Fairphone puts people and the planet first.

I sledeci put prije nego prozoves da se nije informisao ugrizi se za jezik i provjeri dvaput. Ovako samo ispadas smijesan.....

Pa ti si prvi spomenuo module! I da, tebi govorim jer si ti to rekao!

"you can repair it yourself with a single screwdriver (included in the box)"

koji prodavač ti to daje i prodaje rezervne dijelove? Nisam gledao, ali mogu li od samsunga kupiti kameru?

15 godina
ihush kaže...
Idealist kaže...

-može citat? Ili sad ti izmišljaš kako bi nešto dokazao?.. a to da nam pokušavaju prodati muda pod bubrege je dežavu, rutina svakog proizvođača-trgovca, da bi se skepsa promijenila oni prvo moraju dokazati da nisu takvi.

-kako? .. kako ćeš ti dokazati mogućnost popravka ili 'održavanja', nadogradnji (kao na PCju komponente..) za ovaj primjer? To možeš tek u budućnosti, ne danas.

da bi npr zamijenio cpu mora biti modularan, to pak znači da bi i iduća cpu generacija morala odgovarati utoru, kao i memorija, wlan.. a praksa pokazuje suprotno. Kad se teorija i praksa sukobljavaju, tad se odbacuje teorija kao nevažeća koliko god dobro možda zvuči. Ili ako misliš da možeš dati neki 'dokaz', daj ga. ?? Tko ti kaže ili garantira da će neki modul biti dostupan za 2-3-više godina?

s druge strane, jamstvo na uređaje je uobičajeno, 2-3-5-- godina, bez jamstva pokriva trgovac +2 godine i u tom roku kupac nema razloga 'brinuti' o kvaru, dok nakon tog zbog razvoja-evolucije (cpu-ram..) ili requirementsa s druge strane (sadržaji, mediji, yt..) prisljavaju korisnika na bacanje starog, mada možda može raditi desetljećima.. jer je jednostavno zastario, kao stari nokia mobitel koji je i danas ispravan, radi.. ali stoji i skuplja prašinu. Smisao? Cijena? Sposobnost + alat za rastavljanje.. koliko kupaca to može-želi? Pizzu možeš sam ispeći, nije neka mudrost, pa ipak 99% pizze konzumiramo iz pizzerije (netko drugi to napravi, ne mi sami ili ako cijena alata + dijelova prelazi neku vrijednost tad je besmisleno itd.).

Kakav citat? Dovoljno smo evoluirali (valjda) da možemo čitati između redaka, shvatiti preneseno značenje ili što god! Pa nemojmo se sad tu natezati, citiram vas cijelo vrijeme! Ovaj uređaj nema jamstvo?! Što nakon jamstva? Koristim mobitel star par godina, ne mijenjam svake dvije.

16 godina

-tko ti brani, probaj.. kupi.

-ono što nisi naučio u školi marketinga je npr da ne proglašavaš ostale balkancima.. imaš mišljenje? ima ga svatko, kao i shupak. Pa što? Politička korektnost? Nevažno je korektnost, ali ti to ne daje pravo vrijeđanja druge strane samo zato jer imamo različita mišljenja a ti iz nekog razloga misliš da si u pravu i pri tome uopće ne pomišljaš da možda nisi. -Dokaz? Dokaz-dokazivanje je u ovom slučaju teret na tvojoj strani, tj ti trebaš dokazati modularnost ako je već braniš. Odnosno, ne vidim da netko prigovara mogućnosti modularnosti, ali to će tek možda biti.. (futur). Garancija da će neki modul biti dostupan? Tebi je sam PR materijal dovoljan kao dokaz-jamstvo, projekt koji još nije ni zaživio?.. Naivan si. (no bar sad bez nepotrebnih nacionaalno-regionalnih etiketiranja..).

-dijelovi koje korsite su isti kao u bilo kojem generičkom mobitelu, šarafići, wlan, matična, kamera.. sve isto kao u bezbrojnim zamzunzima-ajfonima. Ništa novog, osim fore da je to povezano s brigom za ljude i očuvanja prirode, uz za tu klasu bezobraznu cijenu. (naravno, cijena ovisi o količini, no tome služe i fondovi, krovdanje, eu-besporvratno.. i tad cijena može biti barem konkurentna, ovako je nekoliko puta viša od konkurentne za poluproizvod kojem ne znamo budućnost pa ni potencijal jer ga i teorija već pobija, ne samo praksa..).

6 godina
Idealist kaže...
Posmatrač kaže...
Idealist kaže...

"A fairer future

koji prodavač ti to daje i prodaje rezervne dijelove? Nisam gledao, ali mogu li od samsunga kupiti kameru?

https://www.samsung-parts.net/epages/Samsung-Parts.sf/en_GB/?ObjectID=17579&ViewAction=FacetedSearchProducts&SearchString=camera&FacetValue_Boolean_en_1270065833=1&FacetValue_PreDefString_en_2622298=Camera

Nesto ne vidim da su tesko dostupne....

16 godina
protjeran
Kako ne postoji modularnosti? Ne treba poseban pribor za sastavljanje i rastavljanje. Ništa nije zalijepljeno. Koliko imaš takvih mobitela? Što točno misliš da je lažni marketing?
6 godina
protjeran
Idealist kaže...
Posmatrač kaže...
CroDexter kaže...
Koliko vidim piše da je modularan što je fantastično. Dijelovi nisu besplatni ali ne treba servis. Zbog čega ne bi imao dugovječni mobitel. Ajar, svaka čast za duhovite komentare ali ovdje nisi u pravu. Fairtrade zna biti marketinški spin ali ne treba uvijek sve osuđivati. Meni je dobra ideja. Eto, neka to napravi neka velika tvrtka i cijena će biti dosta manja za tu količinu

Gdje si ti vidio da je modularan??????? To nigdje ne pise osim ako smatras modularnoscu sto moras dokupiti punjac i slusalice... Onda je i iphone modularan....

Po cemu je dugovjecan? 2 puta procitao clanak i ne vidim nista od ovog sto ti nabroja.... Telefon ko i svaki drugi. Malo poskup...

Za neupućene:

Osvrt na sliku, da budem iskren da zelim lego kockice posjetio bih muller i prosao jeftinije od ovih 450€ 

Za pare koliko košta ovaj legić uz punjač i slusalice uzeo bih rade preko oglasnika novi m20p.

15 godina
ihush kaže...

-ono što nisi naučio u školi marketinga je npr da ne proglašavaš ostale balkancima.. imaš mišljenje? ima ga svatko,kao i shupak. Pa što? Politička korektnost? Nevažno je korektnost, ali ti to ne daje pravo vrijeđanja druge strane samo zato jer imamo različita mišljenja a ti iz nekog razloga misliš da si u pravu i pri tome uopće ne pomišljaš da možda nisi. -Dokaz? Dokaz-dokazivanje je u ovom slučaju teret na tvojoj strani, tj ti trebaš dokazati modularnost ako je već braniš. Odnosno, ne vidim da netko prigovara mogućnosti modularnosti, ali to će tek možda biti.. (futur). Garancija da će neki modul biti dostupan? Tebi je sam PR materijal dovoljan kao dokaz-jamstvo, projekt koji još nije ni zaživio?.. Naivan si. (no bar sad bez nepotrebnih nacionaalno-regionalnih etiketiranja..).

-dijelovi koje korsite su isti kao u bilo kojem generičkom mobitelu, šarafići, wlan, matična, kamera.. sve isto kao u bezbrojnim zamzunzima-ajfonima. Ništa novog, osim fore da je to povezano s brigom za ljude i očuvanja prirode, uz za tu klasu bezobraznu cijenu. (naravno, cijena ovisi o količini, no tome služe i fondovi, krovdanje, eu-besporvratno.. i tad cijena može biti barem konkurentna, ovako je nekoliko puta viša od konkurentne za poluproizvod kojem ne znamo budućnost pa ni potencijal jer ga i teorija već pobija, ne samo praksa..).

1. Ajde, sada reci da samo mi vrijeđamo, a ti ne!

2. Ne, dokazivanje je PRVO na vašoj strani jer ste rekli u startu da su prevaranti

15 godina
bloodborne kaže...
Idealist kaže...
Posmatrač kaže...
CroDexter kaže...
Koliko vidim piše da je modularan što je fantastično. Dijelovi nisu besplatni ali ne treba servis. Zbog čega ne bi imao dugovječni mobitel. Ajar, svaka čast za duhovite komentare ali ovdje nisi u pravu. Fairtrade zna biti marketinški spin ali ne treba uvijek sve osuđivati. Meni je dobra ideja. Eto, neka to napravi neka velika tvrtka i cijena će biti dosta manja za tu količinu

Za neupućene:

Osvrt na sliku, da budem iskren da zelim lego kockice posjetio bih muller i prosao jeftinije od ovih 450€ 

Za pare koliko košta ovaj legić uz punjač i slusalice uzeo bih rade preko oglasnika novi m20p.

Zbilja, a kada je predstavljen MAKERphone, većinom riječi hvale (ne mislim na tebe, nego na forum općenito).

8 godina
protjeran
Ajar kaže...
Idealist kaže...

Dečki, u čemu je problem?

ti si marketingaš, a? nije ti jasno? vama su "alternativne istine" uobičajene? eo usporedbe: u areni se prodaje "čaj od jasmina" iz kine. na deklaraciji (odn. i na kutiji) piše: zeleni čaj s dodatkom 0,5% jasmina. ili: u lidlu jedna svjetski znamenita firma prodaje instant kavu s velikim natpisom 100% kava arabica, dok iza sitnim slovima piše: sadrži 80% kave. ovaj telefon ima veze s etikom k'o i moja pokojna baka s ubrzivačem povrća u cernu. 

Ja cu naruciti 5 komada, u inat forumasima. Niskozemska je "najetickija" polu-zemlja na zemlji.

16 godina
Idealist kaže...
ihush kaže...
Idealist kaže...

Kakav citat? Dovoljno smo evoluirali (valjda) da možemo čitati između redaka, shvatiti preneseno značenje ili što god! Pa nemojmo se sad tu natezati, citiram vas cijelo vrijeme! Ovaj uređaj nema jamstvo?! Što nakon jamstva? Koristim mobitel star par godina, ne mijenjam svake dvije.

-citat je konkretno zatražen na tvoju tvrdnju.. no kažeš, nema ga nego čitaš između redova. Odnosno, rastežeš-izvrćeš kako želiš.. -nema odgovora.

-ovaj citat je nepotreban za sadržaj, ali primjer kako se ne treba citirati, tj možeš editirati-označiti ono na što repliciaš i sl. -ja sam podvukao, ti si jednostavno citirao-besmisleno..

-stalno citiriaš? -da, bez smisla i potrebe. Fokusiraj se na citirano ako je bitno, ako nije može i bez citata..

-tko kaže da nema jamstvo? -čitaj s razumijevanjem, ne između redova nego precizno-konkretno. uobičajeno jamstvo je 2-3-više godina, ali ne mora postojati jamstvo uopće dok je ajfon 12mj.. no to tad pokriva zakon o zaštiti potrošača +2 godine, to je isključivo stvar sigurnosti kupca u trajnost i trošak popravka, ne ovog mobitela. To je primjer da 2-više godna korisnik nema što popravaljati tj ima jamstvo a time je eliminirana i potreba za modularnim-popravcima.. koji su recimo 'mamac' + na to zastara (resursi, snaga-mogućnosti), pa i ispravno bacamo.. -to je realnost-stvarnost, ne moje mišljenje ili moja želja.

itd. ugl. budi precizan ili pokušaj barem. Ne pomaže svađa. Argumenti! Tad možda promjenim mišljenje, možda tad tema dobije 'pravi' smisao. :)

8 godina
protjeran
Neuk kaže...
Idealist kaže...

Za neupućene:

Modularnost nije da dobiješ telefon u dijelovima (bez punjača ofkors)  pa ga sam sastavljaš ko da si ga kupio u IKEI.

Nego sto je modularnost onda. Nadimak si dobro odabrao.

15 godina
Posmatrač kaže...
Idealist kaže...
Posmatrač kaže...
Idealist kaže...

"A fairer future

https://www.samsung-parts.net/epages/Samsung-Parts.sf/en_GB/?ObjectID=17579&ViewAction=FacetedSearchProducts&SearchString=camera&FacetValue_Boolean_en_1270065833=1&FacetValue_PreDefString_en_2622298=Camera

Nesto ne vidim da su tesko dostupne....

U redu. I sad pitanje ugradnje iste? Vrijedi li garancija ako otvaras mobitel (znam slučaj da je čovjeku puklo baš staklo od kamere)? 

8 godina
protjeran
ihush kaže...

-ono što nisi naučio u školi marketinga je npr da ne proglašavaš ostale balkancima.. imaš mišljenje? ima ga svatko, kao i shupak. Pa što? Politička korektnost? Nevažno je korektnost, ali ti to ne daje pravo vrijeđanja druge strane samo zato jer imamo različita mišljenja a ti iz nekog razloga misliš da si u pravu i pri tome uopće ne pomišljaš da možda nisi. -Dokaz? Dokaz-dokazivanje je u ovom slučaju teret na tvojoj strani, tj ti trebaš dokazati modularnost ako je već braniš. Odnosno, ne vidim da netko prigovara mogućnosti modularnosti, ali to će tek možda biti.. (futur). Garancija da će neki modul biti dostupan? Tebi je sam PR materijal dovoljan kao dokaz-jamstvo, projekt koji još nije ni zaživio?.. Naivan si. (no bar sad bez nepotrebnih nacionaalno-regionalnih etiketiranja..).

Cijena se formira na kolicini komponenti koje kupujes, love koju potrosis na soft/hard inzinjere i buducu podrsku. Nisu u istoj poziciji Samsung koji prodaje 100 miljuna komada godisnje i nekakav startup. Mislim da je korak u pravom smjeru ne znam sto se balkanci ovdje pjene.

Kupujte vase kineze od 100 eura koji sve vase podatke kopiraju na kineske servere i uzivajte. Kad se ista pokvari kupuj novi i tako u nedogled. 

Djelovi su svugdje isti, ali da si pokusavao popraviti bilo kakav mob vidio bi da nije tako jednostavno.

6 godina
CroDexter kaže...
Kako ne postoji modularnosti? Ne treba poseban pribor za sastavljanje i rastavljanje. Ništa nije zalijepljeno. Koliko imaš takvih mobitela? Što točno misliš da je lažni marketing?

O_O_O kaže...
Neuk kaže...
Idealist kaže...

Za neupućene:

Modularnost nije da dobiješ telefon u dijelovima (bez punjača ofkors)  pa ga sam sastavljaš ko da si ga kupio u IKEI.

Modularnost u smislu ovog telefona i tvog shvatanja modularnosti jeste da postoje gotovi dijellovi od kojih se sastavlja telefon. Koji onda telefon nije modularan?????????

https://www.youtube.com/user/JerryRigEverything/videos

Klikni na bilo koji video....

Svi manje vise kupuju gotove module od kojih se sastavlja telefon..... 

Modularnost NIJE da kupujes rezervne dijelove i sam sastavljas telefon...... Modularnost jeste da skines svoj ekran i stavis drugi bolji. Stavis bolju kameru. Vecu bateriju i sl.....

Naravno pricam o modularnim telefonima..... Modularnost u sirem smislu jeste da su moduli gotove cjeline od kojih sastavljas razne proizvode..... Toga ovdje nemas... Niti imas vise varijanti jednog dijela niti taj isti dio mozes staviti u neki drugi telefon. To su rezervni dijelovi i nista vise od toga......KOje oni zovu moduli... Mogu ih zvati kako zele ali te ne znaci da je to i tehnicki ispravan naziv....

15 godina
ihush kaže...
Idealist kaže...
ihush kaže...
Idealist kaže...

-citat je konkretno zatražen na tvoju tvrdnju.. no kažeš, nema ga nego čitaš između redova. Odnosno, rastežeš-izvrćeš kako želiš.. -nema odgovora.

-ovaj citat je nepotreban za sadržaj, ali primjer kako se ne treba citirati, tj možeš editirati-označiti ono na što repliciaš i sl. -ja sam podvukao, ti si jednostavno citirao-besmisleno..

-stalno citiriaš? -da, bez smisla i potrebe. Fokusiraj se na citirano ako je bitno, ako nije može i bez citata..

-tko kaže da nema jamstvo? -čitaj s razumijevanjem, ne između redova nego precizno-konkretno. uobičajeno jamstvo je 2-3-više godina, ali ne mora postojati jamstvo uopće dok je ajfon 12mj.. no to tad pokriva zakon o zaštiti potrošača +2 godine, to je isključivo stvar sigurnosti kupca u trajnost i trošak popravka, ne ovog mobitela. To je primjer da 2-više godna korisnik nema što popravaljati tj ima jamstvo a time je eliminirana i potreba za modularnim-popravcima.. koji su recimo 'mamac' + na to zastara (resursi, snaga-mogućnosti), pa i ispravno bacamo.. -to je realnost-stvarnost, ne moje mišljenje ili moja želja.

itd. ugl. budi precizan ili pokušaj barem. Ne pomaže svađa. Argumenti! Tad možda promjenim mišljenje, možda tad tema dobije 'pravi' smisao. :)

Koji si ti lik. Baš TI sve izvrćeš u svoju koristi. A vidim i da uživaš u tome.

- borim se protiv vjetrenjača, čini se

- ništa nije besmisleno jer kada netko "izvana" dolazi čitati, vidi o čemu se radi

ništa nije besmisleno jer kada netko "izvana" dolazi čitati, vidi o čemu se rad

- eliminirana potreba za modularnim popravcima. kapne ti voda na zvučnik - jamstvo?. Pukne ti staklo kamere jer ti je mobitel pao na kamenčić - jamstvo?

itd. uglavnom, pokušaj se ne vrtjeti u krug i logično argumentiraj (morao sam napisati logično jer očito neki ne shvaćaju što znači argument - on mora biti potkrjepljen činjenicama! ne možeš smišljati argumente). a sad, činjenice znaš što su?

6 godina
protjeran
Idealist kaže...

Zbilja, a kada je predstavljen MAKERphone, većinom riječi hvale (ne mislim na tebe, nego na forum općenito).

da ti budem iskren i ne filozofiram tu i tam bacim oko na trziste mobitela onako iz dosade procitam neki smartphone clanak
 ( zadnji primjer note 10 ). inace dubinski provjerim u trenutku kupnje telefona koje mijenjam svake 2-3 god.

jer nemam potrebu mijenjati telefon sa svakim nadolazecim modelom za te pare rade si uplatim svakih 6-8 mj posteno putovanje.
 tako da nazalost Makerphone-a se ne sjecam, nisam vidio clanak, nije mi zapeo za oko sasvim nebitno.

ali racunam si ovako okej Nokia je sa Lumia-ma imala praksu da dobis k od slusalica odnosno ne dobis ih uopce nesto sto mi je sasvim suludo ali okej.
 jos neki proizvodaci su kratko pratili taj trend sa pojedinim modelima i shvatili da ljudi actually zele slusalice ( ono nemoj zezat mp3/4 odumire )
 ali dati 450 eura za 3 generaciju telefona koji kupuje mala grupa ljudi, preracunajmo to u hrvatski lopovskih 3400 cca. + 200kn punjac i slusalice jos 600kn )

mi smo dosli na gotovo 4000kn za telefon srednjeg ranga. sad mi reci na cemu bih ja trebao biti da za takvo nesto izdvojim 4000kn pored telefona poput m20p, k20p
 i da ne nabrajam. mislim shvacam ja foru kad ti odbijes davanja za ( dodatke ) mobitel djeluje povoljno. ali mene recimo zanima baterija prvo, kamera, ekran.
 niti znam % kvarova njihovih modela, ne znam ljude koji ga imaju ( barem prve 2 gen., iskustva, nista ) i kazem ti ja ne vidim apsolutno niti jedan argument
 da kupim ovaj telefon osim da podrzim spomenutu firmu u nastavku "modularnosti".

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.8.2019 12:01 (bloodborne).
6 godina
O_O_O kaže...
....

Cijena se formira na kolicini komponenti koje kupujes, love koju potrosis na soft/hard inzinjere i buducu podrsku. Nisu u istoj poziciji Samsung koji prodaje 100 miljuna komada godisnje i nekakav startup. Mislim da je korak u pravom smjeru ne znam sto se balkanci ovdje pjene.

Kupujte vase kineze od 100 eura koji sve vase podatke kopiraju na kineske servere i uzivajte. Kad se ista pokvari kupuj novi i tako u nedogled. 

Djelovi su svugdje isti, ali da si pokusavao popraviti bilo kakav mob vidio bi da nije tako jednostavno.

Znaci ti si isti kao i ostali. Cim se neko ne slaze sa tobom sirotinja je neuk i krece vrijedjanje... De odrasti.....

Ako je nekakav startup siromasan automatski svi moraju kupovati to jer je to cool....

Ti si cool i pametan jer imas skup telefon... Vise sam potrosio na mobitele nego velika vecina ovdje i kazem da je ovo lose i ni po cemu posebno... Eto ti sad vrijedjaj.... 

Nego kad smo kod kineskih servera na koje servere kopira podatke ovaj telefon? I nisam popravljao svoje telefone jer nisam imao potrebe. U godinu dana koliko ih max imam niti jedan se nije pokvario da sam ga ja morao popravljati.. Servis to odradi za par dana for free.....

17 godina
neaktivan

lažni marketing je pleonazam.

kao prvo, na tržištu ionako prezasićenom telefonima sad se guraju i oni s "toplom vodom".

kao drugo, tvrde da su etički jer im sirovine za proizvodnju nisu iz "neetičkih izvora" (kao da elmenata za proizvodnju telefona ima svugdje i rastu po drveću pa ostali proizvođači namjerno iskorišćuju malodobnike za rudarenje tungstena, litija, kurcapalca).

kao treće, najgore i školski psihološki (što praksa potvrđuje a teorija obrazlaže): čim netko na sva zvona talambasa o nečemu (mi smo pošteni!, nama je stalo!, mi brinemo! nema problema za plaćanje!), znaš da je najvjerojatnije sasvim suprotno, odn. govore ti samo pozitivno i prešućuju ostalo. poluistine su mi gore od laži jer namjerno navode na pogrešan trag. 

modularnost tog telefona?! onda je modularno sve što se napasti kućnim alatom (kombinirke, šrafncigeri i eventualno pinceta). ako je, pak, štos u jednostavnom popravljanju/zamjeni, čemu isticanje trajnosti i pouzdanosti uređaja?

itd. sapienti sat. 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Moj PC  
4 0 hvala 1
16 godina
Idealist kaže...
..

U redu. I sad pitanje ugradnje iste? Vrijedi li garancija ako otvaras mobitel (znam slučaj da je čovjeku puklo baš staklo od kamere)? 

-sve što je proizvođač nekog uređaja predvidio za korisnika je pokriveno jamstvom, tj normalnim korištenjem se ne gubi jamstvo (a ovo uključuje i izmjenu, otvaranje.. kao točenje goriva u auto ili promjenu guma..= održavanje). To vrijedi za sve uređaje npr laptope i imaju odgovarajući pristup npr poklopac za izmjenu rama koji je dostaupan.. a postoje i uređaji gdje to nije moguće, tad jamstvo to ne pokriva.

-ako se fizički ošteti dio za vrijeme korištenja (korištenje je izmjena..) to je stvar korisnika-nestručnosti-(ne)sreće.. i nije pokriveno jamstvom osim ako je drugačije navedeno (stvar proizvođača, marketinga.. npr toshiba..). Svejedno je slomiš li staklo sjedenjem ili rastavljanem.. ali ako pukne samo tad je stvar kvalitete-škart-greška ili tvorničke konstrukcije.. (nećemo sad ulaziti u teoriju dokazivanja ili laži kopca o nastanku kvara.. hipotetski jednako je moguće da je klinac čekićem razbio ili da pukne samo..).

-problem je i sam alat koji se mora imati za takve stvari, šarafciger odgovarajuće veličine i tipa glave.. daleko kompliciranije nego PC komponente za koji ti treba običan križni šarafciger ili ništa (kad je stvarno modularan sistem, kućište ili toolesfree..). Pa kad već uspoređujem s pcjem.. ili sama riječ modularnost.. ovo nije baš to, ovo je i dalje 'šarafljenje', a može se primijetiti da mada je PC od početka ibm-pc povijesti modularan-kompativilan-standardi.. to se smanjuje, konzumerizam. Očekivati da će sad ovaj mobitel ići u kontra smjeru, recimo da je to pišanje protiv vjetra i da već time nema neke dobre šanse.. -moje mišljenje.

a kad smo kod vrijeđanja, ne vidim kako to nekog vrijeđam rečenicom da su mišljenja ko shupci.. i imamo ih/ga svi. Usporedi to s baklancima, rvatinama ili medom.. ako je uvredljivo, prijavi i modovi će obaviti svoj posao a ja ću se zahvaliti.

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.8.2019 11:57 (ihush).
15 godina
Posmatrač kaže...
CroDexter kaže...

O_O_O kaže...
Neuk kaže...
Idealist kaže...

Za neupućene:

Modularnost u smislu ovog telefona i tvog shvatanja modularnosti jeste da postoje gotovi dijellovi od kojih se sastavlja telefon. Koji onda telefon nije modularan?????????

Modularnost NIJE da kupujes rezervne dijelove i sam sastavljas telefon...... Modularnost jeste da skines svoj ekran i stavis drugi bolji. Stavis bolju kameru. Vecu bateriju i sl.....

Naravno pricam o modularnim telefonima..... Modularnost u sirem smislu jeste da su moduli gotove cjeline od kojih sastavljas razne proizvode..... Toga ovdje nemas... Niti imas vise varijanti jednog dijela niti taj isti dio mozes staviti u neki drugi telefon. To su rezervni dijelovi i nista vise od toga......KOje oni zovu moduli... Mogu ih zvati kako zele ali te ne znaci da je to i tehnicki ispravan naziv....

Sad se već hvatate za nešto treće. Gdje se može naći definicija o modularnosti?

6 godina
Idealist kaže...
Posmatrač kaže...
CroDexter kaže...

O_O_O kaže...
Neuk kaže...
Idealist kaže...

Za neupućene:

Sad se već hvatate za nešto treće. Gdje se može naći definicija o modularnosti?

Nemam pojma. Mozda google??????????  Dok si natipkao ovu poruku nasao bi vec barem 20 stranica sa definicijom.....

I zasto se hvatamo za nesto trece? Ti si isticao laku popravljivost. Svi su lako popravljivi. Manje ili vise zavisi sta je kome lako... Nekome je i promijenuti sijalicu  rocket science.....

Koliko ti ljudi znas da ce ici rastavljati telefon i mijenjati cameru? Ma kako lako to bilo?

Jedina stvar za pohvaliti kod ovog telefona jeste sto na zvanicnoj stranici prodaju rezervne dijelove... Sve ostalo je nista novo sto ne nudi i drugi.....

17 godina

Upravo tako, PC standard je modularan - ima standardizovane interfejse za kačenje najrazličitijih (po funkcijama, performansama, ceni...) internih i perifernih komponenata. Ovaj uređaj je prosto nešto lakši za servisiranje.

Idealist kaže...

Tanka je linija između "čitanja između redova" i iskrivljivanja tuđih reči i stavljanja ljudima u usta stvari koje nikada nisu rekli, a ni mislili.

Posmatrač kaže...

... Po cemu je dugovjecan? ...

Po tome što novi modeli izlaze na 3-4 godine. 

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Moj PC  
2 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice