Rješenje za sve te prehrambene probleme je jednostavan: vratimo se jednostavnoj kuhinji! Nevjerojatno je koliko se ukusnih i zdravih jela može prirediti od izvornih namirnica, samo ljudi ili ne znanju ili neće ili ne žele naučiti kuhati. Evo nekih: pržena pšenica + jogurt pripremljen od svježeg mlijeka (kod kuće) = odličan doručak. Ili, umak od kvasca, cikla pečena u pećnici, pogača ispečena u pećnici. Poseban problem je što Amerikanci vole sve jesti slatko, no to je samo nezdrava navika.
Prehrambeni aditivi koji skraćuju životni vijek
- poruka: 31
- |
- čitano: 5.519
- |
- moderatori:
vincimus
"teško ih je izbjeći bez svjesnog čitanja deklaracija i još težeg odricanja od industrijski oblikovanih proizvoda"
osobno mi je teško shvatljivo kako je nekome teško se odreći industrijski oblikovane hrane, pogotovo ako se misli na dnevnoj bazi. Evo osobno ne jedem ništa industijski oblikovano na dnevnoj bazi, dapače, jedino industrijski što pojedem tu i tamo takvog je kockica crne čokolade 85% iz lidla. Sve ostalo je čista i svježa hrana
i dodatno na temu: kad se iz prehrane izbaci šećer (a pretpostavljam i pojačivači okusa), sva ostala hrana postane ukusnija. Zato recimo 85% čokolada, jer iako jest gorka, kad se ne jede nikakav šećer okus joj postane zadovoljavajuće sladak
Bas jedem Kras Napolitanke nougat. Na slici ljesnjak prekriven cokoladom.
U opisu sastojaka "...proizvod s punjenjem od ljesnjaka (72%).
I, onda pogledam sastav punjenja, svega vraga, brasno, biljna mast (palmino naravno) masti, regulator kiselosti E500, aroma(?!) a ljesnjaka, pazi sad, 2% !!!
Bolje da su na ilustraciji prikazali posudu brasna i biljne masti s epruvetom pored.
biljna mast (palmino naravno) masti
čisto da znaš, jedenjem proizvoda od palminog ulja neposredno podržavaš istrebljivanje orangutana
čisto da znaš, jedenjem proizvoda od palminog ulja neposredno podržavaš istrebljivanje orangutana
Svaka čast, nisam to znao. Otišao sam po pakiranje napolitanki.
Svaka čast, nisam to znao. Otišao sam po pakiranje napolitanki.
"teško ih je izbjeći bez svjesnog čitanja deklaracija i još težeg odricanja od industrijski oblikovanih proizvoda"
osobno mi je teško shvatljivo kako je nekome teško se odreći industrijski oblikovane hrane, pogotovo ako se misli na dnevnoj bazi. Evo osobno ne jedem ništa industijski oblikovano na dnevnoj bazi, dapače, jedino industrijski što pojedem tu i tamo takvog je kockica crne čokolade 85% iz lidla. Sve ostalo je čista i svježa hrana
i dodatno na temu: kad se iz prehrane izbaci šećer (a pretpostavljam i pojačivači okusa), sva ostala hrana postane ukusnija. Zato recimo 85% čokolada, jer iako jest gorka, kad se ne jede nikakav šećer okus joj postane zadovoljavajuće sladak
Znaš šta je prednost interneta i anonimnosti - što možeš napisat šta god hočeš!
E tamo i spada tvoja izjava da jedeš samo "čistu i svježu hranu" - pošto očito sam uzgajaš sve svoje povrče i voće, isto tako sve meso što jedeš sam uzgajaš, sam muzeš svoje krave... Napiši radije da se trudiš kupovat čim više lokalnu bio hranu (što sumnjam), iako ni ta ne garantira da nije špricana neznam čime, ali bar ne financiraš kolone kamiona španjolskog povrča.
P.S. Samo za info: Čokoloda sa 75% kakava ima oko 10% šečera - i uz to čaša soka od naranče ima isto šečera kao i čaša Coca Cole, tako da nisi se ti rješio šečera, nego ga samo ubacuješ u drugom obliku u sebe.
Kad se govori o zdravoj prehrani, tjelovježbi, uopće zdravom življenju - nije ideja toga u dugovječnosti niti je želja za dugovječnošću odviše motivirajuća većini ljudi. Ideja je u tome da se čovjek trudi živit zdravije, kako bi se puno bolje osjeća, na baš svim razinama.
Itekako se osjeti razlika u osjećanju, u funkcioniranju; čovjek ima više energije, manje spava i bolje spava, bolje razmišlja i pamti, osjeća se lakše, poletnije, okretnije, čvršće, snažnije - kosti i zglobovi su izdržljiviji, a k tome podnose i manje tereta, bolje izgleda, smireniji je i zadovoljniji - motiviraniji za življenje i bilo kakav rad, rijeđe se razbolijeva - simptomi budu blaži, bolest traje kraće, razne tegobe se otklone ili se značajno umanje; alergije, glavobolje, reuma, upale i drugo.
Kaže mudrost: da bi nešto dobio, moraš nešto i uložit.
Covjek je rob komocije. Ako ima izbor nezdravo i pri ruci, ili zdravo 3 metra dalje, uzet ce u 90% slucajeva ono sto je pri ruci.
Bezveze svako malo ulijevate strah ljudima.
Moja sestra (godište dr. Bereckog) jede bijelo pecivo za doručak, bijeli kruh , tri puta tjedno mazne quatro sladoled od 300g (mislim da je ta količina), redovito si kupi šveps, ponekad Milku, a mesa jede malo, općenito jede malo (V170/T70kg).
Zdrava je kao top, nikada bolesna, krvna slika od pamtivjeka vrh, ne vježba niti se kad bavila sportom, , samo dosta hoda i radi po kući i oko kuće.
Ja sam kao nekada vrhunski sportaš uvijek pazio na ishranu, poslije aktivnog bavljenja sportom pazim na ishranu, no bezbroj bolesti mi se nakvačilo zadnjih pet godina.
Sva mi se ta ljigavljenja oko prehrane zato jako gade.
Više to neću čitati, ni komentirati.
No tvoje bavljenje sportom vjerojatno je "odgodilo" bolesti , te zamisli da nisi trenirao kako bi tek onda danas bio , kao Jeremija Leš.
@Nikonja
Rafinirani šećer u koli nema veze sa fruktozom iz naranče, sasvim drugačije djeluju na organizam iako je po sastavu vrlo sličan.

Ne samo za dug život, nego i kvaliteta života. Trenutna. Kada se zdravo hraniš, onda si uravnotežen. Osjeća se čovjek drugačije sa povrćem,bijelim meso i ribom, nego sa mekić, čokoladom, sladoledom i gaziranim stvarima.
Zkj Japanci žive dulje od Balkanaca? Zkj se Japanc udeblja, kada ode u USA?
nije mi stalo do životinja, stalo mi je do bioraznolikosti. I ne jedem one koje se ne uzgajaju ciljano za jelo. Da uzgajaju orangutane, jeo bih ih
No tvoje bavljenje sportom vjerojatno je "odgodilo" bolesti , te zamisli da nisi trenirao kako bi tek onda danas bio , kao Jeremija Leš.
Nije u tome problem
Problem je u tome što nitko ne piše kako je, a to je, da možeš živjeti zdravo, baviti se sportom, jesti najpravilnije na svijetu a ako ti je takva genetika, (religijski bi rekli sudbina) , to je to.
Onda tu postoji i epigenetika, utjecaj stresa na DNK itd.
nije to samo; "E, takvi su ti geni", to je primitivno stajalište.
Covjek je rob komocije. Ako ima izbor nezdravo i pri ruci, ili zdravo 3 metra dalje, uzet ce u 90% slucajeva ono sto je pri ruci.
Samo što je ono pri ruci bukvalno pri ruci ili na klik, dok "tri metra dalje" nije zaista tri metra dalje. Tri metra dalje je uglavnom u prodavnici, zatim na dasci za seckanje, pa u loncu, a posle toga treba pospremiti nered. Pri tom, ako sam napravio meso, moram napraviti i nekakav prilog i salatu; ako sam se zamajavao da napravim lepu domaću supu, bravo za mene, imam supu, a gde mi je ručak?! A za 90% ljudi je vreme najveći luksuz. Pri tom, 5/7 dana čovek uglavnom nije kod kuće ni za doručak ni za ručak. Tako da nije pošteno predstaviti problem kao "nezdravo pri ruci ili zdravo tri metra dalje".

Lijepo si odgojen čovjek, imaš empatije, za razliku od pola foruma. 👍
Samo što je ono pri ruci bukvalno pri ruci ili na klik, dok "tri metra dalje" nije zaista tri metra dalje. Tri metra dalje je uglavnom u prodavnici, zatim na dasci za seckanje, pa u loncu, a posle toga treba pospremiti nered. Pri tom, ako sam napravio meso, moram napraviti i nekakav prilog i salatu; ako sam se zamajavao da napravim lepu domaću supu, bravo za mene, imam supu, a gde mi je ručak?! A za 90% ljudi je vreme najveći luksuz. Pri tom, 5/7 dana čovek uglavnom nije kod kuće ni za doručak ni za ručak. Tako da nije pošteno predstaviti problem kao "nezdravo pri ruci ili zdravo tri metra dalje".
sve ovisi o prioritetima, ja volim kuhat i volim dobro papat
uz hrpu stvari na koje trošim vrijeme tijekom dana, uopće mi nije problem odvojiti nešto vremena za kuhanje doma, pa povremeno i za tzv. slow food cooking gdje kuhanje traje satima, ofkors bez potrebe da sve te sate provodiš sagnut nad šporetom
da se skuhat doma i za pola sata ili sat, s tim da uz to kuhanje možeš raditi i nešto drugo
baciš hrpu povrća (luk, mrkva, celer, češnjak itd.) dinstat i tu ti treba malo vremena dok nasjeckaš i dok miješaš, poslije ubaciš malo mesa i dodatnog povrća (poriluk, kelj, mahune + krumpir itd.), sve skupa gotvo za sat vremena, od čega bar pola sata možeš provest drkenjajući po bug forumu i eto ti zdrav i jeftin ručak
isto tako možeš za pola sata ispeći vratinu na tavi, najprije zapržit, pa podlit vodom da omekša, narezat par paradajzića i opet imaš domaći ručak začas + prilog sataraš koji isto tako napraviš za pola sata dok se vratina peče
čušpajz lako skuhaš i navečer dok gledaš film, a podgriješ ga sutra za ručak bez problema, tako da i taj argument kako nisi doma u vrijeme ručka nije baš nešto ako sam odlučiš da ti je vlastita prehrana važnija od bar 10 drugih manje važnih stvari u životu

Za 5 minuta možeš ubaciti gotov obrok u mikrovalnu. Od prave hrane, za 5 minuta stignem oljuštiti i iseckati glavicu luka. Taj luk će se zatim dinstati koliko i u vreme naših baba i ništa mu ne možeš (možeš ubaciti sodu bikarbonu, ali to ga baš uništi).
No također za pet minuta možeš napraviti i dijete 😅
Također za pet minuta možeš ispeći jaja, napraviti neku brzu tjesteninu s tunjevinom,...
No što se tiče "gubljenja vremena" za neki rad ili uloženi trud, u ljudskoj psihologiji i prirodi je da što više truda i vremena uložiš u nešto to je slađe i dragocjenije.
Mislim da na Balkanu svi imamo vremena za napraviti obrok , lupam sad od jedno sat vremena na dan, no ponekad i pet minuta je dovoljno. Možda jedino oni Ameri što rade po dva-tri posla nemaju vremena toliko ili neki moderni robovi. Te da je ovo što uzimamo prerađenu gotovu hranu kao brže i lakše pod isprikom da ne stignemo nešto sebi pripremiti samo linija slabijeg otpora , te škodimo svom zdravlju tako. A to je i tema članka.

Sa tri minuta izvinjavanja.
Moja supruga ako pojede nekakve sjemenke koje su pržene (Bog zna čime) dobije alergijsku reakciju - nateknu joj usne kao u Severine, tu reakciju zovemo Ševerina reakcija!
Sin naprimjer jede jagode normalno, ali ako slučajno konzumira bilo kakav proizvod "od jagoda" ili s aromom jagoda, dobije alergijsku reakciju tzv. "koprivnjača" - plikovi po tijelu koji se stvaraju i brzo nestaju.
Mislim, znam da su njih dvoje sj...ni, ali dokaz su da mi ustvari niti ne znamo kakav shit jedemo!
Fun fact - gledao nekidan u dokumentarcu: Aroma borovnice se pravi od vrste pljesni koja napada piljevinu!
A "vanila" se luči u dupetu nekog jazavca ili tako nešto.
A "vanila" se luči u dupetu nekog jazavca ili tako nešto.
pijem česmovaču i jedem češnjak, smrdim ko lav al kurčina napeta ko AK47....još damije picku nac neku da ga mečem al neče nijedna jer smrdim