I Nizozemci povjerovali u teoriju da 5G potiče šir

poruka: 324
|
čitano: 60.346
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "I Nizozemci povjerovali u teoriju da 5G potiče šir".
16 godina
Re: I Nizozemci povjerovali u teoriju da 5G potiče
Avensac kaže...

Evo počelo i kod nas

Bibinjci uništili uređaj za pristup internetu jer su mislili da je Općina instalirala opremu za 5G signal

https://www.antenazadar.hr/clanak/2020/04/bibinjci-unistili-uredaj-za-pristup-internetu-jer-su-mislili-da-je-opcina-instalirala-opremu-za-5g-signal/

sad liepo kad nađite "pametnoga" i neka mu ispostave €15.000 račun.
onda će naučiti lekciju

if only you knew the power of the dark side
Poruka je uređivana zadnji put sri 15.4.2020 14:00 (Darky).
15 godina
odjavljen
Darky kaže...
Avensac kaže...

Evo počelo i kod nas

Bibinjci uništili uređaj za pristup internetu jer su mislili da je Općina instalirala opremu za 5G signal

https://www.antenazadar.hr/clanak/2020/04/bibinjci-unistili-uredaj-za-pristup-internetu-jer-su-mislili-da-je-opcina-instalirala-opremu-za-5g-signal/

sad liepo kad nađite "pametnoga" i neka mu ispostave €15.000 račun.
onda će naučiti lekciju

Ma to nije ni približno dovoljna kazna.

http://www.bug.hr/forum/post/predstavljanje/slike-vaseg-hardvera/1959989.aspx
14 godina
odjavljen

I kretenima i dalje nije jasno zašto im se ljudi smiju. Niti ne znaju kako izgleda bazna stanica za 5G a kako za WiFi, a prave se pametni. Da bar daju svima besplatnu antenu i TV da prate ovu školu na HRT-u, (velikom) dijelu stanovništa bi (jako) dobro došlo.

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
ivo454 kaže...

Srednji vijek bi se mogao ponovno vratiti, neovisno o 5G mreži, jer se već i neki ljudi krive za širenje virusa.

Ne znam, ali meni je sumnjiva ona baba s bradavicom na nosu što živi u onoj spooky kući na kraju sela. Molim da zanemarite činjenicu da mi njena unuka nije dala...

Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
16 godina
footballer kaže...

I kretenima i dalje nije jasno zašto im se ljudi smiju. Niti ne znaju kako izgleda bazna stanica za 5G a kako za WiFi, a prave se pametni. Da bar daju svima besplatnu antenu i TV da prate ovu školu na HRT-u, (velikom) dijelu stanovništa bi (jako) dobro došlo.

ovima koji se bune na 5G, prvo treba uzeti mobilne telefone, tablete i laptope (sve kaj korisiti wifi), pa da vidimo kako će uživati bez "zračenja"

14 godina
odjavljen

Ne, ako im nešto uzmeš nema efekta, ako ih educiraš, i pogotovo naučiš kulturi i ponašanju, jer to je isto na sramotnoj razini kod nas, onda će biti bolje svima.

0 0 hvala 0
16 godina
footballer kaže...

Ne, ako im nešto uzmeš nema efekta, ako ih educiraš, i pogotovo naučiš kulturi i ponašanju, jer to je isto na sramotnoj razini kod nas, onda će biti bolje svima.

budale ne možeš educirati, to ti viši uzaludni posao.
kad je neko rođen za darwinovu nagradu, ni sam bog mu ne može pomoći

10 godina
neaktivan
MrBlc kaže...
ITelektronika kaže...

S obzirom na specifičnost penetracije te dosega prijenosa informacija s obzirom na frekvenciju nosioca, s obzirom da ćemo bazne stanice imati u gusto naseljenim područjima,kako si došao prve pretpostavke " u pravilu neće biti preklapanja", druge  ok, sigurno će nekog preklapanja? 

Ti si svojim originalnim postom implicirao da će se istovremeno na istom mjestu koristiti više frekvencija. To je jedno značenje riječi preklapanje i to se u pravilu ne radi.

Ovo je orginalni post.

ITelektronika kaže...

Ako dodajemo još jedan spektar povrh dva koja trenutno imamo u upotrebi, kako će to utjecati na EM zagađenje?

Nema izvora, opet?

ITelektronika kaže...

Kako misliš telefonirati unutar objekta na mmvalnoj frekvenciji?

MrBlc kaže...

Na isti način na koji se danas komunicira putem 4G mreže. Ako ne znaš koji je to, onda mijenjaj nick - navodi sugovornika na zaključak da barataš s nužnim predznanjima.

Nemam problema s činjenicom da je moje znanje ograničeno, iako je to relativno. Za biti svjestan tog ograničenja potrebno je ipak nešto znati a i potiče čovjeka na učenje. Zapravo su problem oni koji su uvjereni u svoje znanje i stručnost koju nemaju. Obično nemaju izvore za tvrdnje pa spuštaju raspravu na osobnu razinu, sposobni promijeniti činjenice ako ne odgovaraju njihovoj teoriju, radije nego teoriju samu.

Bilo kako bilo, ja nisam tema rasprave, nije ni moj nick.

Nego...izvor? nema? opet?

Ovo dalje zanemari.....

Hakom je izveo kontrolna testiranja el. polja na lokacijama škola, vrtića i dječijih igrališta 2010 i 2016g
Za potrebe mjerenja je korišten analizator spektra rohde&schwarz raspona do 3 GHz. Analizator spektra koristimo kada želimo analizirati signal kroz cijeli željeni spektar frekvencija, dakle instrument mjeri razinu signala unutar odabranog frek. raspona.

Kada bi ova tvrdnja bila točna;

"istovremeno na istom mjestu koristiti više frekvencija..... to se u pravilu ne radi....."

Mi bi imali očitanja mjerenja samo unutar jednog spektra na mikrolokaciji, međutim očitanja u pravilu vidimo u dva onosno tri signala oko 900MHz, oko 1800MHz te oko 2100MHz kao dominantni signali unutar očekivanog spektra.

8 godina

Mislim da se ti i kolega niste dobro sporazumjeli; iskreno - ni ja nisam skužio koje je uopće bilo pitanje...

A kaj se ovih frekvencija tiče, 798 MHz je TV, javne službe ili mobilna mreža, a budući da ovi traže mobilne signale onda je mobilna mreža na 800 MHz (mislim da je kod nas to Tele 2 jedino), 900 MHz onih par kanala su ti 2G (bilo koji operater), 1800 i 2100 obično 3G/4G.

I tu dobro vidiš koliko je zapravo jako malo spektra na raspolaganju kad na tak relativno velikoj ćeliji (čim ima 800 MHz) ima samo tak malo kanala.

Nadam se da će u budućnosti licencirati puno više spektra za mobilne mreže, postoje već i neki prijedlozi u nadležnim tijelima (ITU, IEEE, IEC).

Jer ovo je fakat premalo kad pogledaš da danas ljudi masovno ovise o mobilnim mrežama za sve potrebe.

Kruha i igala...
Poruka je uređivana zadnji put sri 15.4.2020 19:48 (fer-de-lance).
16 godina
odjavljen
ITelektronika kaže...

Ovo je orginalni post.

ITelektronika kaže...

Ako dodajemo još jedan spektar povrh dva koja trenutno imamo u upotrebi, kako će to utjecati na EM zagađenje?

Mislim da je fer-de-lance u pravo - nismo se sporazumijeli.

Ti tražiš izvor koji kaže kako će to utjecati na EM zagađenje, a ja ti pričam da se spektri ne dodaju na način ako ti to zamišljaš.

Ne mogu ti dati izvor na nešto što je tek uopćeni rezltat čitave jedne grane elektronike - planiranje i optimizacija GSM mreža. Svaki operater zakupljuje dio spektra i u njegovom interesu je da ga što efikasnije iskoristi jer mu to povećava propusnost i smanjuje trošak. Sve dok zadovoljava zakonske uvjete, potpuno je svejedno da li su svi slotovi koji se koriste na nekom području iz jednog, iz drugo ili iz više različitih dijelova spektra. I sad možeš u gusto naseljenom području imati više baznih stanica u 2100 MHz dijelu spektra, a svaka u biti radi na različitoj frekvenciji (koje su relativno bliske). Ako neke od njih zamijeniš baznim stanicama iz višeg dijela spektra, ne dodaješ ništa, već mijenjaš. A kako viši dio spektra ima manji domet i različitu dubinu penetracije, onda je to bolja kombinacija od više stanica u nižem dijelu spektra.

Da, kad bi dodao nove stanice na postojeće, onda bi imaš jače ukupno polje, ali i sad to možeš napraviti. Gora opcija je da dođe još jedan operater i postavi svoje bazne stanice nego da dodamo 5G.

Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
10 godina
neaktivan
fer-de-lance kaže...

Mislim da se ti i kolega niste dobro sporazumjeli; iskreno - ni ja nisam skužio koje je uopće bilo pitanje...

A kaj se ovih frekvencija tiče, 798 MHz je TV, javne službe ili mobilna mreža,

Pretpostavljam da misliš na zaokruženo?

Ponudio bi objašnjenje.

Mjerenja su izvršena u neposrednoj blizini bazne stanice. Očekivano je da će e. polje biti dominantno upravo s te bazne stanice.

Kada mjerimo sinusni oblik s analizatorom spekta mi ćemo imati samo jedan šiljak amplitude i to upravo na frekvenciji tog sinusa.

Međutim, ako isto napravimo s pravokutnim oblikom dominantna amplituda će biti na frekvenciji signala, ali imati ćemo n harmonika zato jer pravokutni signal nije osnovni oblik već se izgrađen od n sinusnih oblika.

U našem primjeru mi imamo nosioca koji može biti primjer na 1GHz ali mi na nosicu prenosimo informaciju, a da bi infomaciju mogli prenjeti kroz medij, mi ju moramo pripremiti. Modulacijom.

Povrh svega, prilikom prijenosa infomacije kroz medij SNR će nam se promijeniti. Tada mi više nemamo čisti sinusni oblik, a samim time kao i u primjeru gore imati ćemo mjerenja  oko dominantne frekvencije koju koristimo za nosioca ali niže vriednosti amplitude signala.

fer-de-lance kaže...

Nadam se da će u budućnosti licencirati puno više spektra za mobilne mreže, postoje već i neki prijedlozi u nadležnim tijelima (ITU, IEEE, IEC).

Jer ovo je fakat premalo kad pogledaš da danas ljudi masovno ovise o mobilnim mrežama za sve potrebe.

Definitivno, sve smo zgurali u prvih par GHz. spektar je ipak ograničeni prirodni resurs. ekspanzija na nedodjeljeni spektar čini se kao razumno riješenje. Ako netko ne sruši bazne stanice :-)

9 godina
neaktivan
VladRi kaže...

jebeš sve 15.000€ za AP... e to je posao...

15.000€ za tri pristupna čvora. 5.000€ za profesionalnu industrijsku opremu, postavljanje, provlačenje instalacija, održavanje sistema te internet promet po jednom čvoru je sasvim normalna cifra.

Bolje biti ratnik u vrtu nego vrtlar u ratu!
Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
MrBlc kaže...
ITelektronika kaže...

Ovo je orginalni post.

ITelektronika kaže...

Mislim da je fer-de-lance u pravo - nismo se sporazumijeli.

Ti tražiš izvor koji kaže kako će to utjecati na EM zagađenje, a ja ti pričam da se spektri ne dodaju na način ako ti to zamišljaš.

Ne mogu ti dati izvor na nešto što je tek uopćeni rezltat čitave jedne grane elektronike - planiranje i optimizacija GSM mreža. Svaki operater zakupljuje dio spektra i u njegovom interesu je da ga što efikasnije iskoristi jer mu to povećava propusnost i smanjuje trošak. Sve dok zadovoljava zakonske uvjete, potpuno je svejedno da li su svi slotovi koji se koriste na nekom području iz jednog, iz drugo ili iz više različitih dijelova spektra. I sad možeš u gusto naseljenom području imati više baznih stanica u 2100 MHz dijelu spektra, a svaka u biti radi na različitoj frekvenciji (koje su relativno bliske). Ako neke od njih zamijeniš baznim stanicama iz višeg dijela spektra, ne dodaješ ništa, već mijenjaš. A kako viši dio spektra ima manji domet i različitu dubinu penetracije, onda je to bolja kombinacija od više stanica u nižem dijelu spektra.

Da, kad bi dodao nove stanice na postojeće, onda bi imaš jače ukupno polje, ali i sad to možeš napraviti. Gora opcija je da dođe još jedan operater i postavi svoje bazne stanice nego da dodamo 5G.

pa mislim da bas to i je svrha svakog novog standarda, smanjit ukupnu izlaznu snagu{ jer telekomu definitivno odgovara manja potrosnja struje prije svega} a zadrzat istu pokrivenost, i prirodno se ide na vise frekvencije i usmjerenije antene.
slike u privitku, i objasnjenje ako ga kompresija zamuti-demonstrating how the beamwidth decreases as the number of array elements increase(tu bi doda da je to i razlog zasto su vise frekvencije prakticnije). radi se o tzv phased array antenama.

Poruka je uređivana zadnji put sri 15.4.2020 23:00 (dabar_solta_V2).
8 godina
ITelektronika kaže...

Mjerenja su izvršena u neposrednoj blizini bazne stanice. Očekivano je da će e. polje biti dominantno upravo s te bazne stanice.

Kada mjerimo sinusni oblik s analizatorom spekta mi ćemo imati samo jedan šiljak amplitude i to upravo na frekvenciji tog sinusa. 

Međutim, ako isto napravimo s pravokutnim oblikom dominantna amplituda će biti na frekvenciji signala, ali imati ćemo n harmonika zato jer pravokutni signal nije osnovni oblik već se izgrađen od n sinusnih oblika.

U našem primjeru mi imamo nosioca koji može biti primjer na 1GHz ali mi na nosicu prenosimo informaciju, a da bi infomaciju mogli prenjeti kroz medij, mi ju moramo pripremiti. Modulacijom.

Povrh svega, prilikom prijenosa infomacije kroz medij SNR će nam se promijeniti. Tada mi više nemamo čisti sinusni oblik, a samim time kao i u primjeru gore imati ćemo mjerenja  oko dominantne frekvencije koju koristimo za nosioca ali niže vriednosti amplitude signala.

fer-de-lance kaže...

Definitivno, sve smo zgurali u prvih par GHz. spektar je ipak ograničeni prirodni resurs. ekspanzija na nedodjeljeni spektar čini se kao razumno riješenje. Ako netko ne sruši bazne stanice :-)

Zapravo ti bilo kakav valni oblik osim savršenog sinusa generira beskonačno harmonika, i spektar ih je prepun, ali to nije problem sve dok je SNR pod kontrolom, a kod mobilnih mreža uz OFDMA čak može biti i negativan, i to do -15 dB, čudo matematike i tehnike...

A kaj se idealnog sinusa tiče, dobro si zaključio, mobilni signal se formira tak da moduliraš informacije na postojeći signal lokalnog oscilatora, a u prijamniku onda oduzmeš lokalni oscilator iz signala i opet dobiješ nazad informaciju, uz uvjet da su oba lokalna oscilatora dobro usklađena u fazi i frekvenciji.

A ova mjerenja sasvim fino prikazuju kolika je razlika u propagaciji na različitim frekvencijama, i koliko je to ogromno gušenje signala (za nevjerne tome), jer već nakon 35 metara od bazne stanice imaš 0 dBm signala, zapravo je čudo koliko je dobra osjetljivost prijamnika u mobitelu, kad s -100 dBm radi bez problema, kaj je prije par desetljeća bilo nezamislivo.

A kaj se spektra tiče, da, premda je u zadnjih 20-ak godina jako puno spektra ispražnjeno (nema više AM radija, TETRA se svela na par kanala, VHF i UHF su 99% prazni, dok je prije svaki kanal bio zauzet, i FM se prorijedio,itd.), i sad kad je skoro ništa zauzeto i koriste se puno manje snage s puno višim frekvencijama (kaj zapravo ljudskom organizmu puno manje smeta), sad se urotnici uzjebali da im prže mozgove, a prije 30 godina su komotno živjeli uz kilovatne AM antene veličine kuće (kaj si fakat mogao osjetiti) i to na razmaku od svega par metara, fakat idiocracy na najjače...

Kruha i igala...
Poruka je uređivana zadnji put čet 16.4.2020 6:39 (fer-de-lance).
5 godina
fer-de-lance kaže...

Zapravo ti bilo kakav valni oblik osim savršenog sinusa generira beskonačno harmonika, i spektar ih je prepun, ali to nije problem sve dok je SNR pod kontrolom, a kod mobilnih mreža uz OFDMA čak može biti i negativan, i to do -15 dB, čudo matematike i tehnike...

A kaj se idealnog sinusa tiče, dobro si zaključio, mobilni signal se formira tak da moduliraš informacije na postojeći signal lokalnog oscilatora, a u prijamniku onda oduzmeš lokalni oscilator iz signala i opet dobiješ nazad informaciju, uz uvjet da su oba lokalna oscilatora dobro usklađena u fazi i frekvenciji.

A ova mjerenja sasvim fino prikazuju kolika je razlika u propagaciji na različitim frekvencijama, i koliko je to ogromno gušenje signala (za nevjerne tome), jer već nakon 35 metara od bazne stanice imaš 0 dBm signala, zapravo je čudo koliko je dobra osjetljivost prijamnika u mobitelu, kad s -100 dBm radi bez problema, kaj je prije par desetljeća bilo nezamislivo.

A kaj se spektra tiče, da, premda je u zadnjih 20-ak godina jako puno spektra ispražnjeno (nema više AM radija, TETRA se svela na par kanala, VHF i UHF su 99% prazni, dok je prije svaki kanal bio zauzet, i FM se prorijedio,itd.), i sad kad je skoro ništa zauzeto i koriste se puno manje snage s puno višim frekvencijama (kaj zapravo ljudskom organizmu puno manje smeta), sad se urotnici uzjebali da im prže mozgove, a prije 30 godina su komotno živjeli uz kilovatne AM antene veličine kuće (kaj si fakat mogao osjetiti) i to na razmaku od svega par metara, fakat idiocracy na najjače...

Ja sam u vosjci radio na pripredajnicima snage od 50w do 1kw i nisam nista osjetio ;) JEl bih ja trebao svijetliti u mraku sada?

8 godina
fer-de-lance kaže...
..sad se urotnici uzjebali da im prže mozgove, a prije 30 godina su komotno živjeli uz kilovatne AM antene veličine kuće (kaj si fakat mogao osjetiti) i to na razmaku od svega par metara, fakat idiocracy na najjače...

cini mi se da san negdi cita da su AM stanice mogle doslovno imat koronu vidljivu, a navodno nekad i ćujna pražnjenja koliko su snage pumpali gori. nemogu nac izvor sad, mozda mi se snilo.

8 godina
Posmatrač kaže...

Ja sam u vosjci radio na pripredajnicima snage od 50w do 1kw i nisam nista osjetio ;) JEl bih ja trebao svijetliti u mraku sada?

Barem budeš turistička atrakcija 

Šalim se, ništa ti nije moglo biti, ionak nije odašiljao cijelo vrijeme, samo kad ste javljali nekaj.

Većinom je bio u stanbyu.

Kruha i igala...
16 godina
odjavljen
dabar_solta_V2 kaže...

cini mi se da san negdi cita da su AM stanice mogle doslovno imat koronu vidljivu, a navodno nekad i ćujna pražnjenja koliko su snage pumpali gori. nemogu nac izvor sad, mozda mi se snilo.

Aha, eto, nije kriv 5G, već gašenje AM stanica - dok se nisu ugasile smo mogli viditi koronu, a sad se ne vidi, pa se može neometano širiti!

5 godina
fer-de-lance kaže...
Posmatrač kaže...

Barem budeš turistička atrakcija 

Šalim se, ništa ti nije moglo biti, ionak nije odašiljao cijelo vrijeme, samo kad ste javljali nekaj.

Većinom je bio u stanbyu.

Ma znam bio sam radioamater jos tamo negdje 1985 godine ;)

10 godina
neaktivan
fer-de-lance kaže...

Zapravo ti bilo kakav valni oblik osim savršenog sinusa generira beskonačno harmonika, i spektar ih je prepun,

Naravno, izdvojio sam pravokutni signal iz razloga o koji ću spomenuti kasnije

No, poanta je bila da mi ipak  na istoj mikro lokaciji "istom području"  koristimo različiti spektar za prijenos signala koji su odašiljani s iste bazne stanice. To potvrđuju i sva mjerenja, što ovo dolje čini netočnim.

MrBlc kaže...

S obzirom da se u pravilu ne koriste svi na istom području (moguća su preklapanja na rubnim dijelovima, ali to imamo i sad s različitim čelijama), da imaju različitu dubinu penetracije, te da je ukupna jačina polja zakonski limitirana - nikako.

fer-de-lance kaže...

A ova mjerenja sasvim fino prikazuju kolika je razlika u propagaciji na različitim frekvencijama, i koliko je to ogromno gušenje signala (za nevjerne tome),

Odlično si detektirao problem, riješenje bi bilo;

(izvor: FER: Digitalna dividenda u RH)

Na slici gore imamo potvrdu tvog upisa ali i dobru ideju kako će se mmval ponašati. Osim propagacije istog imati ćemo problem i penetraije kroz objekte, pa čak i banalna stvar kao što je kiša će znatno utjecati na propagaciju signala mmvala.

(The measurement records showed that the rain-induced attenuation of all the three test links are closely related to the variation of the rain rate       Izvor:Rainfall Monitoring Based on Next-Generation Millimeter-Wave Backhaul Technologies in a Dense Urban Environment)

Općenito u industrijsko i profesionalnoj elektronici, pouzdanost sistema se ne dovodi u kompromis. U ovom slučaju, radi gore spomenutog linkove u spektu mmvala ćemo koristiti do 3km, a multi-band tehnologiju kombinirajući mmval s tradicionalnim spektrom (dakle niže frkvencije nosioca koje i sada koristimo), za veće udaljenosti te osigiravanje pouzdanosti sistema za mikrolokacije koje onemogućavaju penetraciju mmvala (pr. unutarnji prostori s modernim prozorima)

NSA 5G NR will use the existing LTE radio and evolved packet core network as an anchor for mobility management and coverage while adding a new 5G NR radio access carrier to enable certain 5G use cases starting in 2019. (izvor ericsson.com

Ako je to tako, ukupno EM očišćenje na mikro lokaciji će biti uvijek ispod dopuštene razine ako se poštuje zakon, ipak radi gore utvrđenih karakteristika mmval signala, jasno je da ćemo uz tradicionalan spektar dodati (ne samo mijenjati) bazne stanice u spektru mmvala te time na tim mikro lokacijama imati veće EM zagađenje ali i dalje unutar dozvoljenih propisa.

Slažeš li se?

Poruka je uređivana zadnji put ned 19.4.2020 11:33 (ITelektronika).
16 godina
odjavljen

Pa dijelom se i slažem, ali opet, ima tu hrpa implementacijskih detalja koja ulaze duboko u sferu planiranja i projektiranja. Ako pokrivaš neku dvoranu ili trgovački centar, onda tu imaš fiksni raspored smetnji, ne može ti okrenuti na kišu i slično. S dosadašnjom tehnologijom bi trebao imati više čelija na istom području, pa opet imaš daleko veće preklapanje i još ga imaš u području iste dubine prodiranja.

Ako pokrivaš neki trg, tu ti kiša može pokvariti pokrivanje mm valom, ali kad je kiša, onda na tom trgu imaš daleko manje ljudi, pa onaj slabiji signal koji pokriva široko područje ima dovoljnu propusnost.

Dakle, čak i tamo gdje ćeš imati paralelno više čelija, trebao bi ih imati i danas, a bazne stanice, dok nema korisnika aktivnih, emitiraju tek povremene beacon signale. 

I još zanemaruješ činjenicu da će se polako starije generacije signala gasiti, neke države najavljuju gašenje 2G signala, a neke su zaključile da ima previše legacy uređaja, pa je bolje ostaviti 2G, ali gasiti 3G tamo gdje su dostupni 4 i 5G signali. 

Generalni zaključak je da 5G otvara veći prostor za dodatno pokrivanje s više paralelnih čelija, ali isključivo kao rješenje logističkog problema i cijene, a ne kao tehnološka nužnost. I s 2,3,4G tehnologijom ti možeš, tamo gdje se javlja potreba, napucati onoliko čelija koliko ti max dopuštena ukupna snaga dopušta, samo će ti to biti skuplji sport zbog ograničene širine spektra i cijene koja iz toga proizlazi.

10 godina
neaktivan
DCQE kaže...
ITelektronika kaže...

...čisto sumljam da itko od nas s punim razumijevanjem može prezentirati te radove

Nisam ni doktor niti biokemičar, ali imam neko obrazovanje i znam čitat. Tako da kad oni stručnjaci vele da štakori nakon x dana xh/dnevno izlaganja određenom mw zračenju postanu tupi ko ku**rac - kako točno mogu shvatit to pogrešno? Da nisu posve otvoreni u zaključcima, ajde inekako. Nego u glavu - njihovim riječima na seljački - značajno otupe. 

Danas je iznimno popularno pročitati zaključak nekog rada tražeći dokaz za potvrdu svog mišljenja, još k tome pritom dokazati sugovorniku da je u krivu to je kao ekstra bonus.

U okviru mojih interesa i struke, potpuno poznavanje metodologije čak i radije repliciranje određenog rada je neophodno za razumijevanje, zaključak samog autora nerijetko i preskačem.

U ovom slučaju, mogu govoriti samo paušalno i kroz analogiju jer ne razumijem te radove(potpuno drugo područje u odnosu na ono gore), ne razumijem metodologiju samim time ne mogu znati dali koji drugi rad osporava taj koji si citirao.

Ali mogu s sigurnošću reći da rad nije rađen da bi bio dokaz na nekoj forumskoj raspravi nego da bi eventualno izložio problem.

Taj problem će riješavati sasvim druga stuka.

DCQE kaže...

Mislim, kolko vidim, ima još gro takvih konkluzija. Također, svi se slažu da je potrebno JOŠ istraživanja, ali za to treba para, koje IT firme ne žele dat, i očito nikoga nije briga. 

Igrom slučaja, zapravo to nam je zajednički interes.

U procesu prodaje EM valova(u stvari to nam prodaju :-)) samo par posto energije odlazi upravo na TX. Operateru je u interesu da sva energija bez gubitaka bude iskorištena za preijenos informacija do korisnika. Naravno to nije moguće ali njima je to interes.

Dakle, radi se na tome. I to intezivno. 5G je svakako jedan korak k ostvarnju tome.

Primjera sustav MIMO tehnologije. Veličina antene je direktno vezana za frekvenciju. Upotrebom više frekvencije smanjujemo veličinu antene. Na taj način implementiranje velikog broja antena u massive MIMO sustav nam omogućuje manje rasipanje EM valova, odnosno usmjeravanje prema korisniku za razliku od prijašnjih sustava koji pokrivaju kut od 120 stupnjeva.

To je samo jedan od primjera.

Ne vezano za gore, i samim time što si ne mogu odoliti.

Puno ljudi smatra visoke frekvencije nečim novim, egzotičnim. Sjetio sam se da sadm davno čitao u jednom časopisu elektronike o malom projektu za kućnu radinost. Onako jednostavna shema i uređaj za čisto hoby samogradnju na 10Ghz.

Potrudio sam se pronaći, riječ je o časopisu iz 1978g vrlo sličnom našem "Sam svoj majstor" iz rubrike samogradnja;

Poruka je uređivana zadnji put ned 19.4.2020 12:55 (ITelektronika).
8 godina
ITelektronika kaže...
fer-de-lance kaže...

Zapravo ti bilo kakav valni oblik osim savršenog sinusa generira beskonačno harmonika, i spektar ih je prepun,

1)  Naravno, izdvojio sam pravokutni signal iz razloga o koji ću spomenuti kasnije

No, poanta je bila da mi ipak  na istoj mikro lokaciji "istom području"  koristimo različiti spektar za prijenos signala koji su odašiljani s iste bazne stanice. To potvrđuju i sva mjerenja, što ovo dolje čini netočnim.

MrBlc kaže...

S obzirom da se u pravilu ne koriste svi na istom području (moguća su preklapanja na rubnim dijelovima, ali to imamo i sad s različitim čelijama), da imaju različitu dubinu penetracije, te da je ukupna jačina polja zakonski limitirana - nikako.

fer-de-lance kaže...

A ova mjerenja sasvim fino prikazuju kolika je razlika u propagaciji na različitim frekvencijama, i koliko je to ogromno gušenje signala (za nevjerne tome),

2) Odlično si detektirao problem, riješenje bi bilo;

(izvor: FER: Digitalna dividenda u RH)

Na slici gore imamo potvrdu tvog upisa ali i dobru ideju kako će se mmval ponašati. Osim propagacije istog imati ćemo problem i penetraije kroz objekte, pa čak i banalna stvar kao što je kiša će znatno utjecati na propagaciju signala mmvala.

(The measurement records showed that the rain-induced attenuation of all the three test links are closely related to the variation of the rain rate       Izvor:Rainfall Monitoring Based on Next-Generation Millimeter-Wave Backhaul Technologies in a Dense Urban Environment)

3) Općenito u industrijsko i profesionalnoj elektronici, pouzdanost sistema se ne dovodi u kompromis. U ovom slučaju, radi gore spomenutog linkove u spektu mmvala ćemo koristiti do 3km, a multi-band tehnologiju kombinirajući mmval s tradicionalnim spektrom (dakle niže frkvencije nosioca koje i sada koristimo), za veće udaljenosti te osigiravanje pouzdanosti sistema za mikrolokacije koje onemogućavaju penetraciju mmvala (pr. unutarnji prostori s modernim prozorima)

NSA 5G NR will use the existing LTE radio and evolved packet core network as an anchor for mobility management and coverage while adding a new 5G NR radio access carrier to enable certain 5G use cases starting in 2019. (izvor ericsson.com

4) Ako je to tako, ukupno EM očišćenje na mikro lokaciji će biti uvijek ispod dopuštene razine ako se poštuje zakon, ipak radi gore utvrđenih karakteristika mmval signala, jasno je da ćemo uz tradicionalan spektar dodati (ne samo mijenjati) bazne stanice u spektru mmvala te time na tim mikro lokacijama imati veće EM zagađenje ali i dalje unutar dozvoljenih propisa.

Slažeš li se?

Pasmater, kliknuh refresh i pobrisalo mi post.

Sad sve iznova pisat ...

1) da, kad imaš veliko zagušenje, dodaješ druge dijelove spektra, i druge kanale u istom dijelu spektra ako treba; to vidiš na onim mjerenjima na 900 MHz spektru, čak dva kanala, svaki po 200 kHz širine - 2G.

Nije ništa čudno da na istoj baznoj imaš 700,900, 1800, 2100, itd., ako zatreba, ali to je obično u ruralnim krajevima, u gradu ti arhitektura ne dozvoljava baš ako ima puno nebodera.

Ali je problem kaj ne smiješ iste kanale ponavljati na bliskim ćelijama, jer su jedni drugima interferencija.

Zato se prostorni razmještaj ćelija radi u saćama (na tvojoj slici se vidi kak izgleda saća od par ćelija), a skup ćelija koji ne smije ponavljati kanal se naziva grozd, i onda te grozdove raspoređuju po teritoriju, tak da zapravo efektivno i od ono malo spektra kaj mobilni operateri imaju ionak ne mogu masovno koristit ni mali dio, efektivno imaš i puno manje spektra u prosjeku - zato i toliki problemi s mobilnim signalom, jednostavno im ne daju dosta spektra.

Valjda se puno stvari uskoro pomaknule na bolje, pa da mobilni internet konačno zaživi.

5G ništa tu ne znači, jer je sve tehnološki dopeljano do kraja fizikalnih granica, čeka se da države ponude više spektra, ali to teško sad kad ljudi uništavaju mrežnu opremu.

A kaj je MrBlc mislio ne znam, bude valjda razjasnio.

2) da, slika ti dobro pokazuje, i dok je npr. s 900 MHz spektrom doseg i do 40 km (35 u praksi), s višim frekvencijama jedva dobaciš do druge ulice.

Radiovalovi su najmanje efikasna tenologija koju čovječanstvo koristi, ali je dobar kompormis, jer ukopavat kabele previše košta, a i ljudi svejedno žele mobitele koristiti.

A kiša je i inače gadna stvar za sve radio valove, a pogotovo ove veće frekvencije, njih ubija masovno.

3) zapravo mmval koriste već jako dugo i u mobilnim mrežama, za komunikaciju između baznih stanica kad nema mogućnosti dopeljati optiku do bazne.

A za kućne korisnike mmval bazne ne budu išle u masovnu upotrebu, baš zbog ekstremno malog dosega, jedino ak bude potražnja u ogromnim zgradama pa se stanari dogovore da daju operateru da im složi mrežu za zgradu, npr. s bandere na obližnoj ulici.

Ali realno ništa od toga, jer kad ne koristiš javne resurse moraš u najam privatnih prostora, a di bi oni stigli da na svakoj zgradi plaćaju najam prostora...

(i ovak plaćaju ljudima ogromne cifre za par kvadrata najma na polju koje ionak ne koriste, u najzabačenijim krajevima, a kamoli u gradu, tam je sve x100 barem).

4)da, i ne znam koji se debil sjetio srati po snagama odašiljanja.

Taman i da milijun puta povećaš snagu odašiljanja, na dometu ne dobiješ skoro ništa, a otpeljaš firmu u bankrot kad dođe račun za struju ( a i cijeli svijet ne proizvodi ni blizu toliko struje koliko oni smatraju da zrače samo bazne stanice).

43 dBm (20W) je apsolutni max snage za koji uopće postoji oprema, i taman da to digneš na par kW, dobiješ isto pokrivanje ko i prije, a kak bi onda operateri plaćali tih par TW snage (koje ionak nema), i koliko bi onda koštale mobilne usluge - tipa sekunda poziva 1000 kuna.

Zapravo se sva tehnologija kreće u smjeru čim manje snage, jer to košta,  a s visokom cijenom nisi konkurentan na tržištu.

A ovo za mijenjanje baznih stanica i nadogradnju sam napisao pod točkom 3), na bazne se bude dodavao samo ovaj niži spektar, milimetarski valovi ektremno rijetko jer malo gdje imaju svrhu na postojećim baznim stanicama, mislim da je bigclive dobro naslutio - bit će ko u UK, gdje trebaju mmvalovi budu na stupove za struju dodavali one male kutijice ko routere, pa di zatreba ako nema ostalih dijelova spektra na raspolaganju, ali samo tad, jer je inače preskup sport.

Jedina budućnost je da oslobode dio UHF spektra,ove punogigahercne valove zaboravi, to koriste samo zato kaj nemaju drugog izbora.

Kruha i igala...
Poruka je uređivana zadnji put ned 19.4.2020 13:06 (fer-de-lance).
8 godina

evo malo usporedbe snaga, 2G, 3G, 4G i DVBT signala na selu, frekvencije potvrđene po OIV karti i cellmapper.net, korišten mali usb radio s malom prjenosnom antenomm, ugašen AGC tako da je skala otprilike ok .

slike po redu: 2G, 3G, 4G, LTE, DVB-MUX-A i za kraj vjerovatno odbijanac 2G signala s antene okrenute u navodno suprotnom smjeru, ako je za vjerovat cellmapper.net-u.

mozda san fali negdi pa uzimajte ova "mjerenja" s rezervom.

Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
protjeran
ddarknessfairyy kaže...
win10pro kaže...

Ha cuj, odašiljači su blizu, svaka kuća sad ima wifi, mobitele... Dosta toga zrači čega nije prije bilo. A bolesti je sve više pogotovo rakova.

A unatoč svemu što si nabrojio ljudi sve dulje žive. Logika ti nema logike. 

U školi su nam rekli da ljudi žive sve dulje. I ljudi to uzimaju zdravo za gotovo.

Jesi vidio čovjeka u svojim zadnjim godinama na tabletama, uvjeren da medicina čini dobro za njega? Jesi možda istraživao što te tablete rade za njega, zašto gubi razum, kakvi se kemijski procesi stvaraju i kakva je reakcija imunološkoga sistema tj. zašto nema memorije i gubi svako pamćenje, kratkoročno i dugoročno? Nisi ništa iskusio i vidio o ovoj temi u životu ali "čuo" si na televiziji i u školi da ljudi duže žive i sada, pošto u to vjeruješ toliko da bi se potukao da bi dokazao svoje - ne bi guzicu izvadio iz pijeska i zaista krenuo to ispitati kako treba jer bi izmislio bilo kakvu priču i tvrdnju samo da bi ispalo da si ti, eto, ipak u pravu. E pa nisi (bitno da ti imaš logiku, ne treba ti više, dobar si ti frende).

Istina je potpuno suprotna - živimo kraće i naši zadnji dani su prilično jadni. Bez obzira na to, čovjek se ne miri sa time već se drži na životu koliko može. 

Naravno kada niti jedan čovjek ne umire prirodnom smrću tj. legne i umre, baš kao i životinje na kraju svojega života.

Prosječni život čovjeka iznosi 150 godina i to se dokazalo u literaturi već iz 1962. godine nakon dugotrajnih, višegodišnjih ispitivanja /Hilton Hotema - Man's Higher Consciousness (1962)/. Što bliže čitamo medicinske i znanstvene časopise bliže današnjem datumu, to su veće gluposti u njima zapisane. Oglupljujemo kao društvo prvenstveno zbog toga što smo udaljeni od Boga i malo je njih koji ga razumiju. Ja sam jedan od tih sretnika, jedino čime se i mogu pohvaliti, sve ostalo okači mački o rep ;)

Što se tiče 5g mreže i usporedbom sa radijatorima, mogao bih sad objasniti zašto nema nikakvoga (!) smisla uspoređivati dvije različite frekvencije ali to je na meni da znam a SVIMA vama ovdje da se pitate zašto je to tako jer meni ne pada na pamet da vam ovdje pametujem jer ste vi prepametni već iovako ionako, sve već znate i ništa više ne morate niti možete naučiti.

Bogovi informacije!

10 godina
HaM kaže...
.........

Što se tiče 5g mreže i usporedbom sa radijatorima, mogao bih sad objasniti zašto nema nikakvoga (!) smisla uspoređivati dvije različite frekvencije ali to je na meni da znam a SVIMA vama ovdje da se pitate zašto je to tako jer meni ne pada na pamet da vam ovdje pametujem jer ste vi prepametni već iovako ionako, sve već znate i ništa više ne morate niti možete naučiti.

Evo ja nisam pametan, smiluj mi se i meni objasni molim te!

7 godina
neaktivan

sve debilniji i debilniji komentari... pa dokle?!

ravna zemlja i šupalj mjesec... dobim, dobiš, dobi, dobimo, dobite, dobe...

10 0 hvala 0
11 godina
HaM kaže...

U školi su nam rekli da ljudi žive sve dulje. I ljudi to uzimaju zdravo za gotovo.

Jesi vidio čovjeka u svojim zadnjim godinama na tabletama, uvjeren da medicina čini dobro za njega? Jesi možda istraživao što te tablete rade za njega, zašto gubi razum, kakvi se kemijski procesi stvaraju i kakva je reakcija imunološkoga sistema tj. zašto nema memorije i gubi svako pamćenje, kratkoročno i dugoročno? Nisi ništa iskusio i vidio o ovoj temi u životu ali "čuo" si na televiziji i u školi da ljudi duže žive i sada, pošto u to vjeruješ toliko da bi se potukao da bi dokazao svoje - ne bi guzicu izvadio iz pijeska i zaista krenuo to ispitati kako treba jer bi izmislio bilo kakvu priču i tvrdnju samo da bi ispalo da si ti, eto, ipak u pravu. E pa nisi (bitno da ti imaš logiku, ne treba ti više, dobar si ti frende).

Bla bla

Ajme dušo draga sve je ok, nisi ti kriv, hoće se mozak tako malo promućkati kad ko mali padneš nekom iz ruku na glavu. Sve pet. *Tup tup po čelenki* 

Ajde ti prvo "frende" svoju tintaricu lijepo pregledaj, donesi papirek da između uha imaš nekaj više od špagice koja ih drži i onda ću ja svoje dupe izvadit iz pijeska pa ćemo se nadyebavat postovima. Ovak mi nisi napet. A još manje si mi napet "frende" kad vidiš moje dupe u pijesku a ne vidiš da u tom istom pijesku nema m.da a uredno mi se obraćaš u muškom rodu. Tak da papirek pa se javi. Pusa micek  

Hoy te he vuelto a recordar. Venias hacia mi, te oia sonreir. Hoy me dio por llorar. Me di cuenta que sin ti jamas sere feliz.
7 godina
neaktivan
ddarknessfairyy kaže...
Tak da papirek pa se javi. Pusa micek  

evo, tu ima nešto... s obzirom na prijašnje stanje ovo je gotovo b.o.

ravna zemlja i šupalj mjesec... dobim, dobiš, dobi, dobimo, dobite, dobe...
Poruka je uređivana zadnji put ned 19.4.2020 21:50 (Louis Pluto).
14 godina
odjavljen
HaM kaže...

Oglupljujemo kao društvo 

E frende, jedino se s ove 3 riječi slažem, čak ni ne s razlogom, jer ima izuzetno pametnih religioznih i nereligioznih ljudi, ali zato ima i izuzetno glupih religioznih i nereligioznih ljudi. Nažalost, omjeri između pametnih i glupih, bez obzira na religiju, ne ide čovječanstvu u prilog.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice