Zanimljiva igračka. Nemaš brige sa dometom, a voziš na struju.
Nečujni dvotaktni motor hibridima omogućava potroš
- poruka: 37
- |
- čitano: 13.625
- |
- moderatori:
vincimus
Steta kaj to nije bolje prihvaceno od ljudi. Bio je onaj Chevrolet Volt koji je radio na isti nacin, ali je propao.
Steta kaj to nije bolje prihvaceno od ljudi. Bio je onaj Chevrolet Volt koji je radio na isti nacin, ali je propao.
EU verzija je bila: Ampera. Propalo zbog cijene, skuplje nego li na primjer Nissan Leaf (koji je isto tako bio hybrid u začetku). Međutim, ovo novo rješenje omogućuje ugradnju minimalne baterije koja služi kao međuspremnik, možda to spusti cijenu.
Benzinski, ovisno o modelu, 15 litara minimum za domet od 1000 km, računaj najmanje 20
Benzinski, ovisno o modelu, 15 litara minimum za domet od 1000 km, računaj najmanje 20
Koji to benzinac ima rezervoar od 15 ili 20 litar? Mislis na plin?
Motor će se ugrađivati u nova vozila, ne stara. Prema tome, nova vozila bi mogla imati manju masu što opet utječe na manju potrošnju uz ionako optimiziran motor.
Ugradnja u starija vozila ovisi o mogućnostima, da li je motor moguće ugraditi i priključiti. Ako da (što sumnjam), rezervoar bi imao minimum 40 litara (manje-više)
Pa nitko nije ni rekao da je 15-20 litara klasični rezervoar. Pod klasični se misli na benzinski, koliko ima litara ovisi o potrošnji. U ovom slučaju, dovoljno je 20 litara za sigurnih 1000 km, uključujući rezervu.
Pod klasični rezervoar se isto tako misli da nije potreban set baterija, već je dovoljna jedna manja kao međuspremnik (regenerativno kočenje, itd.)
Mazdin MX-30REV funkcionira na istom principu. Mali wankel motor puni za vrijeme voznje bateriju i vozi se cijelo vrijeme kao elektricni auto. No pri opterecenju potrosnja (benzina) na autoputu tada raste do 12 litara da bi se odrzala napunjenost baterije.
Cisto sumnjam da ce i ovaj dvotaktni motor imati tu potrosnju koju tvrde. U gradu mozda bude slicna potrosnja dok na semaforu puni bateriju ali cim se maknete iz grada potrosnja bude slicna ICE motoru.
https://ams.hr/mazda-mx-30-test-wankel-r-ev-edition-r/
Mali wankel motor puni za vrijeme voznje bateriju i vozi se cijelo vrijeme kao elektricni auto. No pri opterecenju potrosnja (benzina) na autoputu tada raste do 12 litara da bi se odrzala napunjenost baterije.
To je možda problem Wankel motora. Iako bi u teoriji rotacioni motor trebao imati manje gubitke, poznato je da ima gubitke u trošenju zbog eksentričnog rotora. Inače bi Wankel motor bio u širokoj primjeni.
EDIT: čitam na Wikipediji da su najveći gubici zbog sporog i nepotpunog izgaranja
Nekako mi sve to smrdi. Koliko ja znam, dvotaktni motori se izbacuju iz uporabe zbog 10x većeg CO2 nego četverotaktni. Trenutno ostaju u skuterima do 50 kubika. Samim time "zelena" priča pada u vodu. U tekstu se spominju dvije bregaste osovine koje se koriste samo kod 4T, možda se mislilo na balansne osovine pa je krivo preveden tekst. Inače sam veliki ljubitelj 2T motora, imam ih nekoliko komada ali nažalost nemaju budućnost zbog zelene politike, eventualno manje garaže sa race only motorima i u enduro segmentu gdje ktm, husqvarna i nekoliko drugih nešto razvijaju.
Nekako mi sve to smrdi. Koliko ja znam, dvotaktni motori se izbacuju iz uporabe zbog 10x većeg CO2 nego četverotaktni.
Cilja se na sintetička goriva. Jer teorija kaže da proizvodnja sintetičkog goriva može uhvatiti više CO2 nego što motor emitira tijekom rada. Da li je to stvarno tako, ne bi znao.
Zanima me sve to i čitam po internetu o tom motoru. Autor je nadrobio hrpu gluposti. To je četverotaktni motor sa dvije radilice koje su okrenute kontra i poništavaju vibracije. Bilo je pokušaja sa više radilica i u prošlosti ali previše je rotirajućih dijelova i trenja i pada sve to u vodu. Predobro zvuči da bi bilo istinito, ali živi bili pa vidjeli
Majstor novinar. Ali što reći kad piše za časopis koji u svakom broju ima sve veći font, a sve manje riječi...
Dizelski motori trebaju 180-220 grama dizela za 1 kwh, a benzinski 250-300 grama. Stoga taj što potroši 1.5 litara će dati koliko - 5-6kWh i s time gurati
to vozilo 100km? How yes no...
Dizelski motori trebaju 180-220 grama dizela za 1 kwh, a benzinski 250-300 grama. Stoga taj što potroši 1.5 litara će dati koliko - 5-6kWh i s time gurati
300 x 45 = 13.500 grama. To je za 45 kWh. Kojom brzinom (ugrubo) se može kretati vozilo mase manje od 1T pri 45 kWh, odnosno preći kilometara u jednom satu? A kojom brzinom i koliko može preći kilometara pri 22 kWh (nazovimo to optimalnim radom za ovaj motor)?
BMW i3 REX npr ima istu stvar.
Samo sto nije 2 taktni, nego 2 cilindra, 4takt, 650 kubika iz skutera.
Al mu je smanjena snaga i on trosi oko 5l /100km sa 25KW, tako da je ova tvrdnja poprilicno nevjerojatna da 50KW moze trosit samo 1.5l.
Al mu je smanjena snaga i on trosi oko 5l /100km sa 25KW, tako da je ova tvrdnja poprilicno nevjerojatna da 50KW moze trosit samo 1.5l.
Dobri su. Na Wikipediji stoji da troši 5.9–5.0 L (od više na niže?) za 60 hp (45 kW) @ 7,500 rpm. Kako to da 25 KW verzija opet troši 5 L?
https://en.wikipedia.org/wiki/BMW_C600_Sport_and_C650GT
Dobri su. Na Wikipediji stoji da troši 5.9–5.0 L (od više na niže?) za 60 hp (45 kW) @ 7,500 rpm. Kako to da 25 KW verzija opet troši 5 L?
Zato jer su to vrsne vrijednosti, motoru je peak 45 KW, ali se ne vozis stalno toliko.
Nego vjerojatno ako motor tezi oko 250 kg, onda trosi u normalnoj voznji oko 5-10KW.
A auto je ipak oko 1300kg i veci otpor zraka, pa je onda i potrosnja veca, mislim da mu treba oko 15KW sa 100 na sat.
Zato jer su to vrsne vrijednosti, motoru je peak 45 KW, ali se ne vozis stalno toliko.
Nego vjerojatno ako motor tezi oko 250 kg, onda trosi u normalnoj voznji oko 5-10KW.
A auto je ipak oko 1300kg i veci otpor zraka, pa je onda i potrosnja veca, mislim da mu treba oko 15KW sa 100 na sat.
OK, jasno mi je na što misliš. Ono što mi nije jasno je kako su uspjeli u 10 godina povećati potrošnju za jednu litru?
https://www.ultimatespecs.com/motorcycles-specs/bmw/bmw-c-600-sport-2015
Ovdje je kako navedeni dvotaktni motor radi
Potrošnja od 1,5 litre je i meni sumjiva, osim su ako uspjeli usavršiti dvotaktni motor, a da se to ne vidi
300 x 45 = 13.500 grama. To je za 45 kWh. Kojom brzinom (ugrubo) se može kretati vozilo mase manje od 1T pri 45 kWh, odnosno preći kilometara u jednom satu? A kojom brzinom i koliko može preći kilometara pri 22 kWh (nazovimo to optimalnim radom za ovaj motor)?
Jednostavnije je s litrama, ionako su litre u članku i potrošnja se računa u litrama. Litra ima ugrubo 10 kWh, litra i pol 15. S 50% učinka (nategnuto), to je 7 kWh što je točno pola manje od onog što bi šparni mali EV trošio. Time sam ti odgovorio i koliko može preći s određenim kapacitetom baterije.
Jednostavnije je s litrama, ionako su litre u članku i potrošnja se računa u litrama. Litra ima ugrubo 10 kWh, litra i pol 15. S 50% učinka (nategnuto), to je 7 kWh što je točno pola manje od onog što bi šparni mali EV trošio. Time sam ti odgovorio i koliko može preći s određenim kapacitetom baterije.
OK, HyperHybrid (tako se zove ovaj novi uradak) ima bateriju od 17,3 kWh koja daje autonomiju od otprilike 80 km (puna baterija). Dakle, litra i pol sa 15 kWh daje otprilike 70 km autonomije, što bi značilo 15 litara na 700 km , ili 20 litara na 933 km. Kada bi stvarno trošio litru i pol.
Puca od snage....
Ako sam dobro skuzio quote iz ovog clanka:
https://insideevs.com/news/394323/tesla-model-3-based-obrist-mark-ii/
Valjda u tom hyperhybrid modu samo usporava trosenje baterije.
Jer pise da trosi 2l/100km i 7kWh/100km (mislim da je standardna tesla oko 17kWh/100km).
A njihovo demonstrator vozilo je bila tesla s 30l spremnikom benzina, baterijom i tim motorom.
Ako sam dobro skuzio quote iz ovog clanka:
https://insideevs.com/news/394323/tesla-model-3-based-obrist-mark-ii/
Valjda u tom hyperhybrid modu samo usporava trosenje baterije.
Jer pise da trosi 2l/100km i 7kWh/100km (mislim da je standardna tesla oko 17kWh/100km).
A njihovo demonstrator vozilo je bila tesla s 30l spremnikom benzina, baterijom i tim motorom.
Ne, imaš naznačeno: "That said, a hypothetical Model 3 conceived to use the system would cost around €20,000 instead of the €46,700 Tesla charges for a Standard-Range Plus in Austria. The 58.2 percent discount would not be the only advantage of such a vehicle."
Dakle, oni su izbacili baterije iz Tesle i ugradili svoj sistem tako da bi tada koštao €20,000 umjesto €46,700 koliko Tesla naplaćuje sa baterijama. Pa imaš dalje: "To clarify that once and for all, the idea was not to turn the Tesla into a worse car. Yes, it burns fuel, but it can also get three times more range for less than half of the price."
Tri puta veći doseg za duplo manje novca zvuči kao znanstvena fantastika. Zato tekst završava sa: "When, then, will Obrist Powertrain have its first vehicle for sale? Which will this car be? Will it cost less than €20,000? We’ll take a while to discover".
Rečeno je da sa proizvodnjom započinju 2025, ali nisu rekli sa proizvodnjom čega: samo ekstendera ili kompletnog električnog vozila.
OK, HyperHybrid (tako se zove ovaj novi uradak) ima bateriju od 17,3 kWh koja daje autonomiju od otprilike 80 km (puna baterija). Dakle, litra i pol sa 15 kWh daje otprilike 70 km autonomije, što bi značilo 15 litara na 700 km , ili 20 litara na 933 km. Kada bi stvarno trošio litru i pol.
Možda nisam dovoljno objasnio. Litra benzina sadrži cca 10 kWh energije u kemijskom obliku. Kada bi ovaj motor radio sa 50% učinka što je jako puno, onda bi iz litre i pol goriva generirao 7 kWh.
Dalje, mali efikasni EV troši recimo 14 kWh na 100 km. To su 3 litre goriva. Baterija od 17,3 je dosta za 123 kilometra, ali je nije pametno prazniti do nule pa računaj sa 100. Kombinirajući jedno i drugo, možeš raditi neograničene kilometre. Ako doma napuniš bateriju, možeš preći prvih 200 km s prosječnom potrošnjom od 1,5 L/100 km PLUS 7 kWh iz mreže. Svaki daljnji kilometar je 3L na 100 km što možeš napraviti i sa hrpom malih dizela, Priusom i tako redom. Ništa specijalno novo.
Cijela priča je teško zakukuljena prodaja običnog produljivača dometa. Nema načina da se zaobiđu fizikalna ogrnaičenja, ali ima načina da se sere na sve veće hrpe.
Možda nisam dovoljno objasnio. Litra benzina sadrži cca 10 kWh energije u kemijskom obliku. Kada bi ovaj motor radio sa 50% učinka što je jako puno, onda bi iz litre i pol goriva generirao 7 kWh.
Dalje, mali efikasni EV troši recimo 14 kWh na 100 km. To su 3 litre goriva. Baterija od 17,3 je dosta za 123 kilometra, ali je nije pametno prazniti do nule pa računaj sa 100. Kombinirajući jedno i drugo, možeš raditi neograničene kilometre. Ako doma napuniš bateriju, možeš preći prvih 200 km s prosječnom potrošnjom od 1,5 L/100 km PLUS 7 kWh iz mreže. Svaki daljnji kilometar je 3L na 100 km što možeš napraviti i sa hrpom malih dizela, Priusom i tako redom. Ništa specijalno novo.
Cijela priča je teško zakukuljena prodaja običnog produljivača dometa. Nema načina da se zaobiđu fizikalna ogrnaičenja, ali ima načina da se sere na sve veće hrpe.
Jasno mi je to. Podijelim moj izračun na pola pa smo bliže istini (u najboljem slučaju). Ali oni ciljaju električna vozila na način da izbacuju skupi i teški set baterija i na taj način dobiju na većoj autonomiji. Međutim, koliko to ima utjecaj na udobnost u vožnji ili voznim karakteristikama? Vozila su dizajnirana sa određenom masom na umu. Zato ovo po meni jedino ima smisla u nekom novom automobilu koji je dizajniran u tu svrhu. Pod pretpostavkom da taj novi "Champagne" motor nudi nešto revolucionarno (video demonstracija pokazuje usisne/ispušne ventile na dvotaktnom motoru)?
Jasno mi je to. Podijelim moj izračun na pola pa smo bliže istini (u najboljem slučaju). Ali oni ciljaju električna vozila na način da izbacuju skupi i teški set baterija i na taj način dobiju na većoj autonomiji. Međutim, koliko to ima utjecaj na udobnost u vožnji ili voznim karakteristikama? Vozila su dizajnirana sa određenom masom na umu. Zato ovo po meni jedino ima smisla u nekom novom automobilu koji je dizajniran u tu svrhu. Pod pretpostavkom da taj novi "Champagne" motor nudi nešto revolucionarno (video demonstracija pokazuje usisne/ispušne ventile na dvotaktnom motoru)?
Ili radiš električni automobil ili radiš benzinom pogonjeni. Na benzinca se može dodati baterija koja mu popravlja performanse i smanjuje potrošnju. Na električni automobil dodavanje ekstendera nema previše smisla i ništa ne rješava niti pomaže osim dometa koji se ionako rješava izgradnjom sve većeg broja punionica.