E, moj Zaporožac, kad kažem da intelekturalac ima uvijek nešto za "doživljvati i proživljavati" onda tu mislim i na ljubavje doživljaje i proživljenja. Russell je postavio pitanje "Što filozof radi kad ne radi?" i nije našao odgovora jer filozof uvijek nešto radi - jer misli ili skuplja iskustva za nove misli. To je možda ono što razlikuje intelekturalca od drugih ljudi: on misli i o onome o čemu "ne treba mislliti". Ljudi obično počnu misliti kad upadnu u neku nevolju, financijsku, zdravstvenu ili obiteljsku - inače je mišljenje "trošenje mozga". Kad sam bio u vojsci pa su me vidjeli kako u slobodno vrijeme čitam knjige ili se spremam za ispit na postdiplomskom studiju, govorili su da ću od toliko čianja šenuti pameću. Neće biti da je tako. Mozak se, kao i svaki drugi organ, održava u kondiciji upotrebom, dakle intelektualnim radom.
Dal svi intelektualci imaju diplomu visoke škole?
Dal su svi članovi tzv. HAZU intelektualci?
A, za maru nzm. To je za budale.
Realno gledano da kod nas ima intelektualaca a ne preseratora ne bi bili zadnji po broju patenata u EU.
@Gajotres
Pa, i inženjeri su intelektualci. Ako želiš pare, pokreni neki biznis.
Studira se radi drugih stvari, a ne para.
@Gajotres
Pa, i inženjeri su intelektualci. Ako želiš pare, pokreni neki biznis.
Studira se radi drugih stvari, a ne para.
Studiuraš radi studentica i studentskog života, diploma posebno inžinjerska mi je dobar bonus ali evo iskreno programerska znanja barem u moje vrijeme nisu prataila trenutnu tehnologiju.
@Gajotres
Da, ako voliš žene. "Studentski života", tamo neka "studentska srijeda" i slično tome, obične su marketinške gluposti.
Na fakultetu učiš prinicipe, tehnolgije su prolazne, .
Studiraš radi gradiva, te radi muškaraca, ako ne voliš žene.
A, za maru nzm. To je za budale.
Blago majci, veliš da ne znaš i onda izvališ da je to za budale.
Nek' si ti nama pametan, živ bio
Pa, budala ništa ne zna. A, i mama mi je rekla da su hašomani i njima slični, budale.
I da ih treba izbjegavati u velikom luku.
Moja je mama, preponosna na mene.
Pa, budala ništa ne zna. A, i mama mi je rekla da su hašomani i njima slični, budale.
I da ih treba izbjegavati u velikom luku.
Moja je mama, preponosna na mene.
Pa velim ja, blago majci...
okay, znm da si provokator. Već si bio jednom kartoniran zbog mene. Ne smeta me tvoja reakcija, ni jedna.
okay, znm da si provokator. Već si bio jednom kartoniran zbog mene. Ne smeta me tvoja reakcija, ni jedna.
Ono kad ti najveći provokator na forumu kaže da si provokator, ponosan sam sad
Kao i kod svih drugih stvari u životu bitan je balans. Nije problem ako si čovjek zapali đoks na kraju dana ili za vikend da se opusti. Problem je ako svako malo zapali pa mu to utječe na život, posao ili veze. Mislim, ista stvar s alkoholom. Nije problem popiti pivu na kraju dana ili čašu vina poslije ručka...
Ja sam za to da čovjek treba sve probati. Pa zato smo i tu - da iskusimo. No ipak, treba imati mjeru ...
Kaže zašto je kod ljudi ženskog roda od svih ostalih životinja teže doći do orgazma? I teorija kaže da tako potiče evoluciju da žene zato biraju maštovite partnere koji je mogu zadovoljiti. Tako da nije potrebna samo gruba sila (alfa mužjak) ko u ostalom životinjskom svijetu za orgazam, u ljudi ipak treba biti kreativan , maštovit, učiti i slušati ženkine podražaje da bi ju zadovoljio 🤔

Zamijesio kruh od brašna od konoplje, baš fino... ostatak informacija samo iz knjiga... da je bilo zapalit jednu, možda bi imao širu sliku... vjerodostojnost... ko kad časna piše o grupnom sexu... ili članak o pivu a nisi ga nikad okusio, osim prilikom pripreme hrane, kad ga uliješ u zdjelu umjesto vina :)
Ovdje postoji nesporazum, jer se pojam dosađivanja miješa s pojmovima opuštanja i odmaranja:
Opuštanje, odmaranje - nužno nakon opterećenja i umaranja, baš kao i san na kraju dana.
Dosađivanje - iz ovog ili onog razloga ili više njih, čovjek nije motiviran. Uvjetno rečeno, ništa ga ne zanima, ne zna čime bi se bavio i šta da čini sa sobom, kako da mu dan bude produktivan, da ima vrijednost. Kao kad TV ne može pronać kanale, pa ne ispunjava svoju svrhu, svoj potencijal. Ne želi išta učit ili radit ili tek nešto malo. Gubi dane, laje na mjesec. Prepusti se pasivnosti i autodestrukciji - porocima. Ništa ga ne ispunjava, a poroci mu ublažavaju simptome neispunjenosti, ali izazivaju ovisnost i dolaze s cijenom. Simptomatsko liječenje nije rješenje, a još ako dolazi s nuspojavama, tada je štetno.
I sve to spriječava čovjeka da radi na sebi, da se izgrađuje, da mu bude bolje, da živi punim plućima. Time on, ovisno o stupnju dosađivanja, ili stagnira ili propada.
Realno gledano da kod nas ima intelektualaca a ne preseratora ne bi bili zadnji po broju patenata u EU.
Potpuno si u pravu glede toga. Pojam intelektualca je nametnut i pretenciozan, a iz mog iskustva - često je i varljiv. Mnogi se drže uzvišeno jer imaju certifikat intelektualca ili akademika, a pritom izbacuju iz sebe razne koještarije, besmislice. Ili kao šta je to davnih dana primijetio apostol Pavao: iako su se držali mudrima, postali su budale. Međutim, mudrost ne proizlazi samo iz uma, nego i iz srca. Zbog toga je nužno da moral prethodi znanju. U suprotnom je uništenje neminovno, jer znanje bez morala je poput brze vožnje bez kočnica, a u našoj današnjoj situaciji - vožnja je razmjerno brza, a kočnice su na slabiju stranu. Stoga mudrost predstavlja zajedništvo srca i uma.
Nadalje, ponekad se dogodi to da dobiješ bolji životni savjet od jednostavnog seoskog čovjeka negoli od psihologa ili sociologa. Naime, jednostavni seoski čovjek zna bit prilično pragmatičan, dobro primijećuje i uči s terena promatrajući okolinu, a k tome njeguje znanje i iskustvo svojih predaka i predaka svojih suseljana, tojest njeguje višestoljetnu seosku mudrost, zasnovanu na prirodnim ili životnim zakonima, dok su certificirani učenjaci davno zaboravili i zamijenili stare, prokušane načine sa novim načinima, koji tek trebaju proć test vremena. Naravno, to nije pravilo uklesano u kamenu, nego je potrebno uzet u obzir stavove s obje strane. Ponekad prevlada jedna, a ponekad druga strana te se međusobno nadopunjuju.
Time rečeno, svaki čovjek može birat; hoće li se zaokupit ispunjujućim radom, promišljanjem i učenjem ili će od jutra do sutra držat mozak na paši, gubeći se u ispraznim aktivnostima ili zabavnim sadržajima. Ako je čovjek slabije inteligencije - to mu ograničava izbor, ali ga i dalje ne diskvalificira od takvog rada, niti od promišljanja i učenja, jer već će on/ona sebi pronać nešto primjereno svojim mogućnostima, šta će njega ili nju zaokupit i veselit.
Izbora ima napretek, za svakoga se nađe nešto, pa i više različitih interesa. Stoga, šta bi se reklo: manjak pameti nije grijeh, ali ignorancija je.
Nepametan čovjek može bit jakog duha, imat veliko srce i odlične manire te bit vrlo ugodan, ugodan čak i zlim ljudima u svojoj okolini. Može bit i unešto mudar, na temelju životnog iskustva i slušanja onih koji su istinski mudri te pamćenja njihovih savjeta. Sve je to rezultat toga jer se je trudio i radio na sebi, nije se gubio, nije bio ignorant i strastveni obožavatelj linije manjeg otpora. S druge strane, neki ljudi, jer su tašti, vrlo tvrdoglavi ili su isprazni, ne žele slušat druge, ma koliko ti drugi bili vjerodostojni. Time samo sebi čine štetu.
Ovako je to Gandhi sročio
"sedam smrtnih grijeha današnjega svijeta:
bogatstvo bez rada,
uživanje bez savjesti,
znanje bez karaktera,
posao bez morala,
znanost bez ljudskosti,
religija bez žrtve
politika bez načela".

E, moj Zaporožac, kad kažem da intelekturalac ima uvijek nešto za "doživljvati i proživljavati" onda tu mislim i na ljubavje doživljaje i proživljenja. Russell je postavio pitanje "Što filozof radi kad ne radi?" i nije našao odgovora jer filozof uvijek nešto radi - jer misli ili skuplja iskustva za nove misli. To je možda ono što razlikuje intelekturalca od drugih ljudi: on misli i o onome o čemu "ne treba mislliti". Ljudi obično počnu misliti kad upadnu u neku nevolju, financijsku, zdravstvenu ili obiteljsku - inače je mišljenje "trošenje mozga". Kad sam bio u vojsci pa su me vidjeli kako u slobodno vrijeme čitam knjige ili se spremam za ispit na postdiplomskom studiju, govorili su da ću od toliko čianja šenuti pameću. Neće biti da je tako. Mozak se, kao i svaki drugi organ, održava u kondiciji upotrebom, dakle intelektualnim radom.
Ja vama gospodine, vi meni; e, moj Zaporožac, ok, može i tako.
Treba znati kvalitetno misliti, promišljati, a to nije moguće 14-16h na dan. (pretpostavljam da je ostatak iskorišten na kvalitetno spavanje) Problem s filozofima je što ih većina razmišlja o stvarima o kojima više ne treba filozofski razmišljati. 1+1 su dva i tu se nema o čemu filozofirati.
Što vrijedi nekome pročitati milijun knjiga za života, ako ne može ništa pametnoga od pročitanoga primjeniti. Čitanje samo po sebi, ne znači ništa, već može isto biti oblik meditacije. Čitaš prije spavanja, mozak se usredotoči na jednu stvar, misli ne lutaju i lako se zaspi. Sve tehnike opuštanja, meditacije, molitva, svode se na to, da se.... ili usredotočite na jednu stvar, ili teže.... da skroz isključite tijek misli.
Budete svjesni ničega, bez misli, praznina.
Kako je odmor potreban mišićima, krvotoku, srcu, jetri, bubrezima itd. tako je odmor potreban i mozgu.
Znam dosta intelektualaca koji su se zbog previše znanja proalkoholizirali i u životu propali. Gadno je i ako previše shvaćaš kako čovjek i društvo funkcioniraju, a ne možeš ništa promijeniti.
(Malo primijenjene kemije) GABA molekule smanjuju iscrpljenost i osjećaj umora, povećavaju razinu energije tijekom dana, poboljšavaju metabolizam i uklanjaju masti, kao i rast mišićne mase i njezinu regeneraciju.
GABA se povećava za otprilike 27% nakon 60 minuta prakticiranja joge u usporedbi s osobama koje čitaju knjigu 60 minuta.
I Tesla je bio inženjer, a nije ni završio fakultet.
Je li on bio "intelektualac" ?!
Po Danenu nije, jer nije doživio, proživio ništa ljubavno.
Da ne pričamo o "neintelektualcima" Steve Jobsu, Billu Gatesu koji nisu završili fakultete , a "nešto" su ipak promislili i stvorili, što hrpa labaratorijskih i kancelarijskih diplomiranih štakora nije, niti bi za deset života, jer su ukalupljeni u masu istih dosadnih neinvetivnih doktora radi "intelektualne" titule.
@Gajotres, uz tebe smo, drži se :p
Kao i kod svih drugih stvari u životu bitan je balans. Nije problem ako si čovjek zapali đoks na kraju dana ili za vikend da se opusti. Problem je ako svako malo zapali pa mu to utječe na život, posao ili veze. Mislim, ista stvar s alkoholom. Nije problem popiti pivu na kraju dana ili čašu vina poslije ručka...
Ja sam za to da čovjek treba sve probati. Pa zato smo i tu - da iskusimo. No ipak, treba imati mjeru ...
e baš to nekada je baš sve taman da se naločem ko... (i mir na... oho), a nekada da ljevaju u mene i nije mi to-to i nije, ma da me plačaju.
Pojam "intelektualac" se ne može - kao ni mnoge druge stvari na svijetu i u životu (ljubav, npr.) - definirati, što ne znači da ne postoji. Imao sam se u životu priliku blisko družiti i s itelektualcima i s primitivcima te sam vidio i te kakvu razliku! Nema te diplome koja bi nekoga kvalificirala kao intelektualca, niti ikakav fakultet ili doktorska diploma može nekoga izliječiti od primitivizma, koji mu se uvukao u kosti. Da vam ispričam priču iz života kako netko s diplomom i doktoratom može biti primitivan, ispričat ću vam priču s vlasnikom jednog našeg izdavačkog poduzeća, koji je nekako došao i do doktorata. Nakon što je knjiga bila gotova, spremna za tisak, zove on cijelu ekipu (urednika, grafičkog dizajnera i mene kao autora) da smislimo nekakav grafički simbol za nju. Knjiga je, razumije se, iz kemije. Koji simbol staviti za kemiju? Retortu, tikvicu, epruvetu - reći ćete. O ne! On ima neku drugu ideju. Treba staviti slovo K (K kao kemija!) i to na glagoljici! Svi mi šutimo, a što ćemo, veličanstvu se ne smije oponirati. Sada svima pokazujem naslovnicu s tim čudnim znakom i svakog pitam: "Što ovo znači?" Ne zna nitko, pa ni oni koji su članovi Društva prijatelja glagoljice. I sad ćete mi reći da se prenemažem, da potcjenjujem druge ljude, one koji se nisu imali prilike školovati poput mene. Glupost i primitivizam su najgore bolesti društva i protiv njih se treba boriti svim sredstvima.
Pojam "intelektualac" se ne može - kao ni mnoge druge stvari na svijetu i u životu (ljubav, npr.) - definirati, što ne znači da ne postoji. Imao sam se u životu priliku blisko družiti i s itelektualcima i s primitivcima te sam vidio i te kakvu razliku! Nema te diplome koja bi nekoga kvalificirala kao intelektualca, niti ikakav fakultet ili doktorska diploma može nekoga izliječiti od primitivizma, koji mu se uvukao u kosti. Da vam ispričam priču iz života kako netko s diplomom i doktoratom može biti primitivan, ispričat ću vam priču s vlasnikom jednog našeg izdavačkog poduzeća, koji je nekako došao i do doktorata. Nakon što je knjiga bila gotova, spremna za tisak, zove on cijelu ekipu (urednika, grafičkog dizajnera i mene kao autora) da smislimo nekakav grafički simbol za nju. Knjiga je, razumije se, iz kemije. Koji simbol staviti za kemiju? Retortu, tikvicu, epruvetu - reći ćete. O ne! On ima neku drugu ideju. Treba staviti slovo K (K kao kemija!) i to na glagoljici! Svi mi šutimo, a što ćemo, veličanstvu se ne smije oponirati. Sada svima pokazujem naslovnicu s tim čudnim znakom i svakog pitam: "Što ovo znači?" Ne zna nitko, pa ni oni koji su članovi Društva prijatelja glagoljice. I sad ćete mi reći da se prenemažem, da potcjenjujem druge ljude, one koji se nisu imali prilike školovati poput mene. Glupost i primitivizam su najgore bolesti društva i protiv njih se treba boriti svim sredstvima.
Ko ovo.
Što vrijedi nekome pročitati milijun knjiga za života, ako ne može ništa pametnoga od pročitanoga primjeniti. Čitanje samo po sebi, ne znači ništa, već može isto biti oblik meditacije. Čitaš prije spavanja, mozak se usredotoči na jednu stvar, misli ne lutaju i lako se zaspi. Sve tehnike opuštanja, meditacije, molitva, svode se na to, da se.... ili usredotočite na jednu stvar, ili teže.... da skroz isključite tijek misli.
Budete svjesni ničega, bez misli, praznina.
Kako je odmor potreban mišićima, krvotoku, srcu, jetri, bubrezima itd. tako je odmor potreban i mozgu.
Znam dosta intelektualaca koji su se zbog previše znanja proalkoholizirali i u životu propali. Gadno je i ako previše shvaćaš kako čovjek i društvo funkcioniraju, a ne možeš ništa promijeniti.
Nije važno koliko se čita, nego šta se čita. Kao TV: možeš gledat zanimljivu emisiju ili dokumentarac, a možeš gledat nasilni američki film ili tursku sapunicu. Ili kao mobitel: možeš gledat i čitat nešto korisno (istovremeno i zabavno) ili sate provodit po društvenim mrežama i kratkim klipovima. Ili ako već pretežno čitaš beletristiku, i tu se sadržaj uvelike razlikuje u kvaliteti. Pa i nešto trivijalno je sasvim u redu, ako nije odviše zatupljujuće te ima dobru mjeru sentimenta (fantasy), mada takav sadržaj često uzrokuje ovisnost, pa kao začin ili desert u prehrani - bolje u manjoj mjeri, a nešto korisnije i smislenije u većoj mjeri.
Znaju se ljudi izgubit u svemu tome (u fantaziji), pa im stvarnost više nije dovoljna, mada i ne poznaju brojne blagodati stvarnosti već su usredotočeni na loše aspekte koji ih okružuju, pa sebe uvjere da je to otprilike sve šta život pruža.
Zato nije dovoljno djeci ograničit vrijeme pred ekranom, nego je potrebno ograničit i sadržaj, jer ima puno destruktivnog sadržaja, koji loše djeluje i na srce i na um, čak i kod odraslih, a gdje li djece. Kao šta se kaže: ono si šta jedeš. Isto tako si i ono šta čitaš/gledaš i ono šta vjeruješ.
A glede takozvanih intelektualaca, koji su izabrali put propasti zbog "prevelikog znanja": kakvog znanja? Pravo znanje ne vodi u propast, a zlo služi samo kao indikator - kad se spozna, da posluži kao alat kojim se čovjek izgrađuje, a ne da obuzme čovjeka i da mu se on prepusti. Na taj način se zlo nadilazi.
Ima puno velikih laži, a koje se smatraju istinama. Okruženi smo njima. Kad te uvjere u to da si životinja i da si beznačajno zrnce prašine u beskonačno velikoj i kompleksnoj stvarnosti - tada su te ogolili do kosti, sve su ti oduzeli. Imaš dušu i duhovno tijelo, ali su svu esenciju tvog bića zaključali u neki daleki trezor, u tamnoj prašnjavoj prostoriji. Ostavili su ti samo materijalnu komponentu, a za koju su se također pobrinili da bude kompromitirana i oslabljena. Jeli računalo bez softvera i dalje računalo? Ili skup algoritama bez samosvijesti - AI? Ili kakve su mogućnosti zaključanog Androida? Tako je i s čovjekom. Zaključaju ti veliki dio urođenog softvera, pa ti instaliraju svoju varijantu i neke svoje aplikacije, do te mjere da se više ne prepoznaješ. Postaneš kao izmijenjen i zaključan Android, prepun ograničenih, suvišnih, nepotrebnih aplikacija, koje te guše, nadziru, manipuliraju - zatrpavaju reklamama (raznovrsnom propagandom) i crpe ti energiju. I još k tome, ne možeš promijenit bateriju i vršit osnovne popravke (prirodno održavanje i liječenje), postao si potrošna roba, pa ti svako toliko napomenu, da nebi slučajno zaboravio: ljudski život vrijedi 5 kuna. | Kad umreš, koga briga - postaješ beznačajni oblik energije, a svijet nastavlja dalje.
Time rečeno, tko su zapravo bili Charles Darwin i Karl Marx?:
Izvadak iz Darwinovog pisma upućenog Thomasu Huxleyu: My good and kind agent for the propagation of the Gospel - i.e. the devil's Gospel." - Charles Darwin, letter to T. H. Huxley, August 8, 1860.
Tko bi reka da je Marx bio veliki poeta?:
Eto, zbog takvog "znanja" se "intelektualci" samounište. Predaju se sekularizmu, ne znajući da su njihovi idoli potajno bili vjernici, samo s one druge strane.
Pojam "intelektualac" se ne može - kao ni mnoge druge stvari na svijetu i u životu (ljubav, npr.) - definirati, što ne znači da ne postoji. Imao sam se u životu priliku blisko družiti i s itelektualcima i s primitivcima te sam vidio i te kakvu razliku! Nema te diplome koja bi nekoga kvalificirala kao intelektualca, niti ikakav fakultet ili doktorska diploma može nekoga izliječiti od primitivizma, koji mu se uvukao u kosti. Da vam ispričam priču iz života kako netko s diplomom i doktoratom može biti primitivan, ispričat ću vam priču s vlasnikom jednog našeg izdavačkog poduzeća, koji je nekako došao i do doktorata.
Upravo zbog toga jer se takav status ne može strogo odredit i istinski zavrijedit - on time i ne postoji, nego je proizvoljan i nametnut, umjetan. Netko se domogne certifikata s filozofskog fakulteta i slično, pa se uokolo šepiri titulom intelektualca ili akademika te sebe vidi boljim i vrijednijim od svih onih bez certifikata. Ali šta je on zapravo naučio i tko razdvaja istinsko znanje od lažnog? Koji mu je to besprijekorni, nepogrešivi autoritet udijelio takvu titulu? Zar baš sve napisano u fakultetskim knjigama predstavlja apsolutnu istinu, pa da to uzmemo zdravo za gotovo? Kad se sve uzme u obzir, koliko uopće istinskog znanja ima u svom tom sadržaju, a koliko poluistina i čistih laži? Istovjetno tome, znamo da Znanost društvu uvelike koristi, ali znamo da uvelike i šteti. Neki bi rekli da možda ovih dana šteti više nego šta doprinosi, a ipak se drži za svetu kravu, di mnogi polažu sve svoje povjerenje i sve svoje nade u istu.
Nekoć je intelektualac bio poznat pod drugim imenom: učenjak. Valjda to više nije bila dovoljno lijepa, primamljiva, moćna riječ, koja bi omogućila bolju manipulaciju društvom, jer se u lijepim riječima često kriju loše namjere. Bespogovorno slušajmo intelektualce, nemojmo ih preispitivat jer su oni visokoškolovani i imaju sve zube, a mi smo krezubi. Imaju lijepa lica, lijepu kosu i odijela - sigurno su dobronamjerni, vjerujmo im.
Nasuprot tome, neki imaju jako puno znanja, ali nemaju certifikat. U društvu se oni ne smatraju intelektualcima. Kaže se da su samouki ili mudri, ali nemaju onu sjajnu aureolu intelektualca ili akademika, bez obzira na razinu njihovog znanja i razboritosti. Dapače, nemaju čak ni status najobičnijeg učitelja jer je i za to potreban certifikat.
Kad ti konvencionalna medicina ne može pomoć u ozdravljenju, ali ti pomogne neki seoski travar; jeli on intelektualac? Kad želiš nešto izradit ili izgradit, pa se konzultiraš sa nekoliko stručnjaka koji ti kažu da je to neizvedivo, a potom se, iz očaja, obratišŠimi koji je samouk, pa ti Šime to riješi - jeli on intelektualac? Šta se društva tiče, sve su to tek samouki ljudi; znaju i vješti su, ali dođu nešto poput kućnog majstora.
Kad se to razumije, onda se uvidi i to da primitivizam i intelektualizam zapravo nisu antonimi. Jedina razlika je u tome šta takozvani intelektualci svoj primitivizam skrivaju kao zmija noge. Ali ipak se od njih svašta vidi i čuje; od doktora, filozofa i znanstvenika koji su se školovali pola svog života. Iznenadi se čovjek kad uvidi da ipak nisu viša rasa, viši ljudi.
Naposljetku, apostol Pavao je sasvim dobro definira ljubav: 1. Korinćanima, poglavlje 13.
Zaključak: KOLIKO GOD KOMPETENTAN ČOVJEK BIO, NAJVAŽNIJE JE TO DA SE DRŽI SKROMNO, DA ZADRŽI LJUDSKOST. NEKA SE NE UZDIŽE NAD DRUGIMA I NE ZABORAVI TO DA JE SAMO MALENI, KRATKOTRAJAN STVOR ISPOD ZVIJEZDA. I NEKA ZNA DA MU JE SAV UM I SVO ZNANJE JALOVO, AKO NEMA SRCA.
Ha, Laka car..
Nego, tu misao je pokupio, negdje sam ju već čuo, nije bitno, s tim u vezi nastavimo niz
Meni smeta kada netko kaže nekome/za nekoga;"e ovaj je inteligentan ili je jako intelegentan" ?!
Čekaj malo, po kojim parametrima si utvrdio da je netko inteligentan ?
Jesi li vidio njegov/njezin IQ test ?
Utvrdio si odokativnom metodom, osjećajima, kako ?
Reći za nekoga da je "pametan" je ok, to može biti kompliment, no na granici je s ovime što pišem o inteligenciji.
Stavljaš li samom izjavom da je netko inteligentan sebe u super poziciju, jer čim si ti kao utvrdio da je netko inteligentan, samim time si i ti toliko inteligentan, jer manje neinteligentan ne bi mogao utvrditi da je netko drugi inteligentan.
Jedino mjerilo, dokaz logičke inteligencije ( u new age doba su se pojavile i emocionalne inteligencije, sportske, frizerske, kuharske, lopovske, ne znam što još, no jedina je ispravna logička inteligencija) su klinički testovi koje obavljaju bolnički aka klinički psiholozi, ili testovi koje obavljaju psiholozi po Medicinama rada.
Evo, ja tvrdim da je naš kolega s foruma ihush inteligentan
Kako ja to znam ?
Ne znam, mogu samo naslutiti, ili biti narcisoidni egocentrik, pa ga staviti tik do sebe, jer kako ja to mogu znati ako i sam nisam toliko inteligentan.
Amen
-hvala, ali ne-hvala.. :) .. no jednom bačena ljaga se teško ispire...
-btw, ne bi previše razlikovao riječi inteligencija ili pamet (pametan), možemo dodati bistar.. kao i pronicljiv. .. tj kad spojimo nijanse tih značenja tad dobijemo nešto što bi inteligencija kao generalna 'glavna' riječ trebala značiti + čak u kontekstu ai-ja, tj ponavlja se da ai model uči, no previđa-preskače, da ne uči samo postojeći odgovor na neko pitanje, nego ono što je bitno za kriterij ingeligencije, da i bez učenja odgovora na neko novo pitanje-problem, inteligencijom, korištenjem svih dostupnih resursa inteligencija nađe odgovoro na sve pri čemu ne mora biti najbolji, moguć, dovoljno dobar.. ono što ai ne može, 'snaći se.'.. ne kad već imaš odgovor u bazi, nego kad ga se nema, kad se mora izmisliti .. snaći, odnosno zato sad 'guraju' maštu-izmišljanje ai-ja, kužeći da je u tome problem s 'pravom' inteligencijom u aiju, koji je bez tog ipak samo alat, jači calculator, koji je čak ponekad lošiji oc jeftinog casio-a :) .. tj ai-algoritam ne može nikako razumjeti razliku kad može biti približan, dovoljno dobar, odokativni odgovor, fuzzylogic, bumbarov let, .. a kad to nema smisla, kao 2+2=4 .. ne 3,853545.. mada je dovoljno blizu, tj ne razumije razliku kad je točan odogovor ono što mora dati a kad može približno jer i to već traži inteligenciju.. koja zato nije samo znanje, nego iskustvo, praktičnost.. sve što u životu osoba nauči (pa i životinja).. tj primjeniti dostupne resurse za ostvariti cilj bi bio najbolji opis, no tad ne vidimo da je u tome uključen 'mozak' (pamet, znanje, logika, iskustvo..) no to je opet samo zato jer smo na to navikli, kao disati, pa ni ne primjećujemo, kao zrak oko nas.. nešto što se podrazumijeva pa se lako previdi.
-inteligencija nije samo nešto u glavi znanstvenika koji npr razbija atome, inteligencija je jednako u glavi čobana koji čuva ovce ili majmuna koji bere banane.. jer sve to je inteligencija, nužna za preživljavanje i ono nešto više od samog jedi-spavaj-preživi nužnog dijela, pa tako inteligencijom životinja zna da će uz izvor vode pronaći hranu, iskustveno znanje i primjena.. glupa životinja-biće to ne povezuje i zato je glupo-alat-stroj.. tj ai koji sad fuzzyijem pokušava lagati, no opet to radi loše.. algoritamski, .. ako i postoji mogućnost da se to kodira, u što sumnjam.
1) Stavljaš li samom izjavom da je netko inteligentan sebe u super poziciju, jer čim si ti kao utvrdio da je netko inteligentan, samim time si i ti toliko inteligentan, jer manje neinteligentan ne bi mogao utvrditi da je netko drugi inteligentan.
2) Jedino mjerilo, dokaz logičke inteligencije ( u new age doba su se pojavile i emocionalne inteligencije, sportske, frizerske, kuharske, lopovske, ne znam što još, no jedina je ispravna logička inteligencija) su klinički testovi koje obavljaju bolnički aka klinički psiholozi, ili testovi koje obavljaju psiholozi po Medicinama rada.
1) Ne nužno. Dogodi se da osoba komplimentira drugu osobu, a sebe vidi kao manje inteligentnu/bistru. To se u nekim slučajevima dobro primijeti, i hvalevrijedno je kad netko to kaže za drugoga jer time pokazuje da je dovoljno skroman i dovoljno iskren da to javno prizna. Nije svatko spreman na to. A kad se kaže za nekoga da je pametan - to se obično odnosi na spoj inteligencije i znanja koje ta osoba posjeduje. Recimo, neki kvizaš je pametan - jer puno toga zna. Inteligentan je, a opet nije nužno odviše inteligentan, možda bi bio testiran kao malo bolji prosjek. Ali se ipak svi slažu da je pametan, pa i više od nekoga tko bi na testu inteligencije postiga bolji rezultat. Ali taj drugi je tek skromnog znanja. Naravno, u idealnom slučaju, istinski pametan čovjek je vrlo inteligentni znalac. Ima vrlo brz procesor sa velikim brojem jezgri i poprilično veliku i dobro ispunjenu memoriju. Nema uskog grla, sve funkcionira besprijekorno.
Međutim, primatelji takvih komplimenata trebali bi dobro pazit da se ne uzohole, jer i dalje su kratkotrajni i maleni ispod zvijezda. Ma kakav čovjek bio - samo je još jedan čovjek, i svakako nije svestran, univerzalan niti je suveren u ijednom pogledu. Osim toga, više vrijedi živost i čistoća srca - koliko je to moguće, a time i trud u moralu. To je temelj svakog kvalitetnog čovjeka, oklop i štit kojim se brani od zla. Šta je čovjek bolji, manja je šansa da će ga zlo uspješno iskušat i izobličit. A to vrijedi i za društvo u cjelini.
2) Neki ljudi vrlo brzo čitaju ili vrlo brzo računaju. To nije logička inteligencija, nego bi se moglo reć - sirova, sirovi performans. Tu se logika javlja samo u osnovi, kao i kod ljudi koji čitaju ili računaju prosječno brzo, ali ta logika ne uzrokuje višu brzinu rada uma. Postoji i muzikalna inteligencija, jer ne može svaki logičar ujedno bit i vješt muzičar. I za to je potreban skup preduvjeta, od kojih je izoštren sluh samo jedan preduvjet. Crtanje/slikanje - ja se takvima uvelike divim. Čovjek naslika nešto, a djelo kao da je uslikano fotoaparatom, i još k tome prepuno sitnih detalja. Mene to uvijek iznova fascinira. Kako da čovjek samo svojom logikom takvo nešto postigne?
Postoji i prostorna inteligencija, di se neki ljudi bolje snalaze u prostoru od drugih te bolje primijećuju uzorke. Dapače, ima logičnih ljudi, a koji se slabo snalaze u prostoru. Neki tvrde da postoji i lingvistička inteligencija, a ja isto to smatran jer se na nekim pojedincima baš vidi da imaju posebne antene za hvatanje jezika, gotovo da se i ne trude. Nadalje, ima vrlo maštovitih ljudi - ako kreativnost nije oblik inteligencije, onda ne znam šta je. Kreativnost nekako ukazuje na širinu i dubinu uma, radije nego na brzinu ili na povezivost. Čovjek, naoko prosječan u svemu, a napiše neki fiktivni bestseller - bezvremensko djelo. Ima i oblik inteligencije koji omogućuje pojedincima da budu vrlo vješti u stvaranju analogija, di često iznose besprijekorne analogije i to prilično brzo. Ljudi često ne iznose odviše precizne analogije, mada im se tako čini.
Time rečeno, možda muzika, slikanje, lingvistika i neke druge discipline nisu posebni oblici inteligencije, nego radije zahtjevaju spoj više oblika inteligencija (logička, prostorna, sirova, kreativna..)?
Time rečeno, možda muzika, slikanje, lingvistika i neke druge discipline nisu posebni oblici inteligencije, nego radije zahtjevaju spoj više oblika inteligencija (logička, prostorna, sirova, kreativna..)?
-sve to zajedno = inteligencija, odnosno možemo reći primjenjiva inteligencija, za razliku od neprimjenjive koja je tad beskorisna, npr biti brz u računanju može biti korisno i beskorisno.. čak ni točnost nije primarni kriterij itd. dok prosječan 'čoban' (kao osoba koja je lowteč, no zna preživjeti, živjeti, čuvati ovce od vuka itd., seljak, šljaker, bilo koji oblik korisnog rada..) ima za njega odgovarajuću inteligenciju koja mu dozvoljava razvoj civilizacije-društva, poljoprivredom, industrijskom revolucijom itd..
-odnosno, kao primjenjiva, možemo jednako reći i korisna inteligencija gdje bi pandan bio beskorisna, npr znati nešto o povijesti u realnom svijetu je beskorisno, pogotovo u usporedbi s 'realnim zanimanjima' .. mada i povijest ima važnost itd.
Postoji i prostorna inteligencija, di se neki ljudi bolje snalaze u prostoru od drugih te bolje primijećuju uzorke. Dapače, ima logičnih ljudi, a koji se slabo snalaze u prostoru. Neki tvrde da postoji i lingvistička inteligencija, a ja isto to smatran jer se na nekim pojedincima baš vidi da imaju posebne antene za hvatanje jezika, gotovo da se i ne trude. Nadalje, ima vrlo maštovitih ljudi - ako kreativnost nije oblik inteligencije, onda ne znam šta je. Kreativnost nekako ukazuje na širinu i dubinu uma, radije nego na brzinu ili na povezivost. Čovjek, naoko prosječan u svemu, a napiše neki fiktivni bestseller - bezvremensko djelo. Ima i oblik inteligencije koji omogućuje pojedincima da budu vrlo vješti u stvaranju analogija, di često iznose besprijekorne analogije i to prilično brzo. Ljudi često ne iznose odviše precizne analogije, mada im se tako čini.
Logičko-matematička inteligencija je jedina inteligancija koja postoji, ostalo su sve new age sranja.
Najveći znanstveni umovi u povijesti su imali logičko matematičku inteligenciju od IQ 120 pa na više.
Najveće znanstvene izume napravile su osobe s jako visokom logičko- matematičkom inteligencijom.
Napedak u znanosti nisu napravili ljudi s izmišljenim emocionalnim i sličnim inteligencijama koje se ne mogu realno izmjeriti.
Da bi bio genije, znanstveni stvaratelj, ne moraš imati nikakvu izmišljenu emocionalnu inteligenciju, ne moraš znati komunicirati s ljudima, biti sposoban prilagoditi se okolini.
Joj, joj, joj, Zaporožac! Kakva "now age sranja"?! Emotivna i socijalna inteligencija i te kako postoje i one se bitno razlikuju od znanstveno-matematičke inteligencije, one koje koje se mjere IQ i testovima. Koliko ljudi znam koji briljiraju po jednoj, a pose zakažu u drugoj vrsti inteligencije. Imam primjerice jednu knjigu, zbirku Einsteinovih eseja u kojima on ne piše o fizici nego o svojoj slici svijeta. Kad sam je dao čitati nekom čovjeku, načitanom i učenom, koji međutim nije bio opterećen Einsteinovim genijem, taj se nije prestao smijati. Toliko gluposti i dječje naivnosti u knjizi jednog odraslog čovjeka! Imam kolegu koji je dogurao do doktorata, a zapravo je riječ o djetetu sa smetnjama u razvoju. Ja u vicu rekoh za nekog mladiča da ima penis do pola koljena, a on ni pet ni šest nego ide pitati njegovu djevojku je li to istina! (I to zato što sam ga ja - također u vicu - uputio na to.) Zapravo je riječ o tome, kako mi objasni jedna psihologinja, da se sve regije mozga ne razvijaju ravnomjerno, dapače ako netko intenzivno razvija jedne centre, drugi centri ostaju nerazvijeni. Zato imamo genijalne idiote.
Logičko-matematička inteligencija je jedina inteligancija koja postoji, ostalo su sve new age sranja.
Najveći znanstveni umovi u povijesti su imali logičko matematičku inteligenciju od IQ 120 pa na više.
Najveće znanstvene izume napravile su osobe s jako visokom logičko- matematičkom inteligencijom.
Napedak u znanosti nisu napravili ljudi s izmišljenim emocionalnim i sličnim inteligencijama koje se ne mogu realno izmjeriti.
Da bi bio genije, znanstveni stvaratelj, ne moraš imati nikakvu izmišljenu emocionalnu inteligenciju, ne moraš znati komunicirati s ljudima, biti sposoban prilagoditi se okolini.
Jesi li ikad rješava standardni test inteligencije? Lako se uoči da ti testovi ispituju više dimenzija rada uma. Ukupna učinkovitost uma uključuje: 1) Brzinu rada uma (sprint na 100 metara, brzo plivanje) + dubinu uma (maraton ili ronjenje na dah) + širinu uma (multi-disciplina, triatlon. Jeli um više kao one-trick pony ili je katica za sve?). Time rečeno, elementarna logika je samo jedan građevni blok ili temeljni stup ukupne inteligencije te je očigledno to da sama po sebi nije dovoljna.
Drugi građevni blokovi ili temeljni stupovi inteligencije, bili bi (po mom skromnom mišljenju):
1) Brzina prikupljanja podataka (sirova brzina rada uma, uključujući kratkoročno pamćenje - radnu memoriju)
2) Sposobnost ili kapacitet primijećivanja detalja ili sporednih aspekata (posebni čip samo za tu svrhu + količina radne memorije) - možeš imat visoki sirovi performans i bit brz, ali zbog slabijeg čipa za ovu svrhu i/ili nižeg kapaciteta ili obujma, slabo primijećuješ detalje - objekte nižeg prioriteta. Ali takvih zna bit jako puno u kolekciji, pa tada u svojoj ukupnosti imaju veliku važnost, šta može rezultirat velikom razlikom u krajnjem rezultatu.
3) Sposobnost ili kapacitet obrade podataka - povezivanje i zaključivanje, uključujući detalje (logika).
Stoga, evo par pitanja: kako ćeš se snać u gustom, dinamičnom prometu, ako si vrlo dobar u kategoriji 3), a razmjerno slab u kategorijama 1) i 2)? Kako ćeš se snać u kaotičnoj, kriznoj socijalnoj situaciji? Ili u divljini? Ili uopće u bilo čemu?: odgoju djece, radu s osjetljivim skupinama, podučavanju, improvizaciji, diplomaciji, držanju govora, stvaralačkom radu i tako dalje.
I zašto misliš to da su korisne ideje rezervirane samo za visokologične (i kao šta vidimo - visokointeligentne) ljude? Zašto smatraš da se još nije dogodilo to da netko prosječne, pa čak i slabije logike (i inteligencije) osmisli ili izumi nešto značajno? Ne doima se vjerojatnim.