Znači, makni se s Windowsa 10 jer više nema ažuriranja, pa onda stavi Windows 11 na nepodržani hardver na kojem opet možda (vjerojatno) nećeš dobivati ažuriranja. Vrhunska logika, staru nesigurnost mijenjaš za novu, samo pod drugim imenom. A na Linuxu otkriješ "savršenu" distribuciju, pa shvatiš da tvog plaćenog programa nema, alternative su toliko sjajne da za njih nitko nije čuo i kad zapne, ostaje ti terminal i dvadeset naredbi da možda proradi… ili ne.
Kako uz stari hardver prijeći na Windowse 11 ili j
- poruka: 15
- |
- čitano: 7.271
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
-najbolji dio priče.. win10 kao verzija koja ne traži (izmišljenje) uvjete kao tpm+secboot, koji s radom osa-računala nemaju veze, je tu, ostaje, klasični lts do 2032.. a sva mudrost je pribaviti npt iot install-verziju, dok po narativu stricjure, prihvaća key od normalne-pro verzije... tj to je i dalje isti os, win (jer je samo jedan) a razlika je samo u tipu licence, time i supportu-trajanju, dok iot uopće ne uvjetuje tpm jer nije samo za računala nego i ostale uređaje (koji ga nemaju) .. pa nema ni tog uvjeta, za win10-11-oba..
-odnosno, umjesto kemijanja s isključivanjem-zaobilaženjem uvjeta install skripte, može se najnormalnije instalirati iot verzija, 10 ili 11.. po želji, dok je moguć problem samo kako će koji juzer pribaviti licencu + rade i stare-aktivne, jer ms je relativno blag .. primarni cilj mu je da svi pređu na win-10, zatim 11..
-a neki dalji cilj, će čak biti 'guranje' juzera na linux, jer ms se želi sasvim riješiti supporta-juzera i jednokratne licence, prelaz na usluge, online, 365.. plaćaš-imaš, dok za pristup treba bilo koji glupi terminal, hw+interenet, može i neka linux kutijica.. boli ih kiki.. pri čemu se tad sve vrti na serveru..
-btw, tko želi debloatane winver, iot je dobar izbor, nema smeća.. suprotnost od home.. pa dodatni razlog za iot verziju, dok ovisno o želji-navici može biti 10-11.. ili ovisi na što appsi natjeraju juzera prije ili poslje, pri čemu može logičniji put biti na 10 pa kad treba upgrade na 11.. jer, opet, sve to je isti-jedan win-os. .. a igre oko licenci ili tpm su onak, sitnice..
-edit: trajanje licence-supporta, home-pro, 24mj, ent-edu 36mj... novi support ciklusi pa win11 za generalpublic-juzere gasi 2027me.. ltsc je 2032-33.. 10-11..
Znači, makni se s Windowsa 10 jer više nema ažuriranja, pa onda stavi Windows 11 na nepodržani hardver na kojem opet možda (vjerojatno) nećeš dobivati ažuriranja. Vrhunska logika, staru nesigurnost mijenjaš za novu, samo pod drugim imenom. A na Linuxu otkriješ "savršenu" distribuciju, pa shvatiš da tvog plaćenog programa nema, alternative su toliko sjajne da za njih nitko nije čuo i kad zapne, ostaje ti terminal i dvadeset naredbi da možda proradi… ili ne.
E to je strašno, što na Ubuntu, ponekad moram raditi. Naprosto čovjek izludi do krajnjih granica. Ali nažalost, programiranje mi je puno bolje, čisto iz razloga, jer Linux, troši manje resursa od Windowsa.
koliko god sam nekoliko puta želio prijeći na linux, uvijek zašteka nešto banalno što eto sam ja kao prvi koji se kao susreće s time i to me uvijek odbilo i vratilo na windowse.
Sjećam se zadnje je*ade s ubuntom, gdje sam želio dual boot a gdje je uvijet bio da mi se po defaultu bootaju windowsi nakon par sekundi ponude dual boota (znači da mi samo nudi dual boot par sekundi i onda nastavi s bootom u windows). Znači, NITKO na ubuntu forumu ali i šire nije znao riješiti problem, i generalni dojam podrške je bio da imam posla sa script kiddies koji fapaju na rad u command promptu, te se vratio na windoze
koliko god sam nekoliko puta želio prijeći na linux, uvijek zašteka nešto banalno što eto sam ja kao prvi koji se kao susreće s time i to me uvijek odbilo i vratilo na windowse.
Sjećam se zadnje je*ade s ubuntom, gdje sam želio dual boot a gdje je uvijet bio da mi se po defaultu bootaju windowsi nakon par sekundi ponude dual boota (znači da mi samo nudi dual boot par sekundi i onda nastavi s bootom u windows). Znači, NITKO na ubuntu forumu ali i šire nije znao riješiti problem, i generalni dojam podrške je bio da imam posla sa script kiddies koji fapaju na rad u command promptu, te se vratio na windoze
Ovo mi zvuci gotovo nemoguce, si probao GRUB?
Imam Linux Mint i Win 11 dual boot, za sada 0 problema.
Ovo mi zvuci gotovo nemoguce, si probao GRUB?
Imam Linux Mint i Win 11 dual boot, za sada 0 problema.
jesam. Napominjem, to je bilo prije već dosta godina i ne sjećam se više detalja, osim da to nikako nisam mogao riješiti
-ms ima os, bootmanager, dok se nekad davno (problem 2014-2018) koristio grub, godinama win podržava boot ostalih oseva, linux, ms želi linux .. nije protiv, direktno daje support, praktički gura juzera na lin.. ali ne pomaže, ne olakšava klasične ms-gluparije..
-od čega je jedna takva gluparija sam bootmanager, koji ima dva moda, legacy-stari, od win7, novi od win8.. i razlika, kad je u novom modu, tad u svakom rebootu prvo učita za win, pa ako nije 8-10 nego nešto drugo izabrano ide reboot u drugi mod.. (povezano s uefi fičerima pa nije samo ms krivica, ima veze..).
-umjesto tog duplog rebootanja, može stari win-7 meni, legacy mod bootmenija, koji je običan, radi.. nema tog duplog reboota.. a to je fix od par sekundi tj naredba bcdboot-u
bcdedit /set {default} bootmenupolicy legacy ...
-grub.. u periodu 'tranzicije' 2014-2018.. problemi, uefi, secboot.. uz ostale sigurnosne probleme, nekompatibilnost, problemi s bootanjem, ne za jedan os nego dualboot.. i uvođenjem ms-ovog eliminirana potreba, ali naravno može i grub... no može biti problema, ovisi o distri-kernelu-svačemu.. + konstantno se stvari mijenjaju pa ako danas radi sutra možda..
.. btw, jedan od razloga zašto canonical plaća licencu microsoftu :) .. paradox free-komercijale..
-linux juzer neće znati odgovor jer za to treba biti win-juzer, napredniji.. pa to recimo objašnjava zašto nisi pronašao na ubuntuforumu, odnosno sad kad znaš što potražiti možda ..

-ms ima os, bootmanager, dok se nekad davno (problem 2014-2018) koristio grub, godinama win podržava boot ostalih oseva, linux, ms želi linux .. nije protiv, direktno daje support, praktički gura juzera na lin.. ali ne pomaže, ne olakšava klasične ms-gluparije..
-od čega je jedna takva gluparija sam bootmanager, koji ima dva moda, legacy-stari, od win7, novi od win8.. i razlika, kad je u novom modu, tad u svakom rebootu prvo učita za win, pa ako nije 8-10 nego nešto drugo izabrano ide reboot u drugi mod.. (povezano s uefi fičerima pa nije samo ms krivica, ima veze..).
-umjesto tog duplog rebootanja, može stari win-7 meni, legacy mod bootmenija, koji je običan, radi.. nema tog duplog reboota.. a to je fix od par sekundi tj naredba bcdboot-u
bcdedit /set {default} bootmenupolicy legacy ...
-grub.. u periodu 'tranzicije' 2014-2018.. problemi, uefi, secboot.. uz ostale sigurnosne probleme, nekompatibilnost, problemi s bootanjem, ne za jedan os nego dualboot.. i uvođenjem ms-ovog eliminirana potreba, ali naravno može i grub... no može biti problema, ovisi o distri-kernelu-svačemu.. + konstantno se stvari mijenjaju pa ako danas radi sutra možda..
.. btw, jedan od razloga zašto canonical plaća licencu microsoftu :) .. paradox free-komercijale..
-linux juzer neće znati odgovor jer za to treba biti win-juzer, napredniji.. pa to recimo objašnjava zašto nisi pronašao na ubuntuforumu, odnosno sad kad znaš što potražiti možda ..
da, to je bio taj period :D
eto, sad znam i to, no teško da ću sad na linux, više nemam volje i win10 mi rade taman
-baš sve radiš krivo.. od samog kriterija-razloga pa i (ne)riješenja.. :).
-nije za tebe linux.
-zorin? zašto? po čemu biraš? po boji? izgledu desktopa? recenzijama? .. misliš da je bolji ili tebi primjeren iz kojeg razloga?
-prva stvar, os nije stvar juzera, nego hw+sw, platforme na kojoj nešto želiš raditi, zabavljati se, .. koristiti.
-os ne biraš po boji-izgledu nego kompatibilnost, platforma, dok ono što koristiš može biti samo konačna-juzerska apps, njen frontend-gui dio u kojoj nešto radiš, kao što je to recimo mediaplayer ukojem klikaš glazbu ili film.. igra, grafički programi ili office... u svim tim appsima radiš, klikaš-tipkaš, ne u osu.. os je uz driver samo kostur, poveznica, sve radi soft-app, tj volanom i gasom voziš auto, dok ti za vožnju treba cesta, gorivo, kotač.. ostatak auta pa i auspuh ili sic.. auto biraš po boji, može i sladoled.. .. može čak i os jer je izbor dovoljno širok, tj linux distri imaš stotine.. možeš napraviti i svoju za pola sata ako želiš.. no linux je jedan, kao i platforma x86 ili arm .. kad kupiš mobitel, tv, auto.. što biraš? ne os... dok su win-lin odvojeni za razliku od ostatka biznisa gdje je kutija kao mac, sonypleyka i sl. kompletna, pa s macom ne biraš os, mada je do nedavno bio ista kompatibilna platforma na kojoj jednako rade win-lin.. biraš boju..
zorin?
-zašto ne ubuntu kao vodeća distra, support.. zašto ne mint, nobaru, uz okuse kao xfce, studio, kde.. -npr ja svima preporučam kde-plasmu dok distra nudi razne guije pa je stvar izbora a izbor opet ovisi o samoj apps koja se želi koristiti jer je to tad frontend-gui prema juzeru, odnosno apps može biti ista 'ispod haube' kao čisti soft-linux dio koda, dok frontend-guijevski ovisi upravo o frontendu, x11 serveru ili gnome-kde-cinamon..razno..
-probaj npr nobaru-kde ili kubuntu..
-ne radi zvuk? linux, modularan os koji za frontend ima razne gui managere, koje apps koristi za prikaz na ekranu, odnosno istu stvar radi win-aero kao i mac-metal, samo što oni imaju po jednog gui managera, ne više-razno.. desetci. .. ista stvar za audio, mixer.. alsa, nešto.. ovisi što trebaš, želiš.. npr lowlatency.. tad se koristi takav kernel, sporedna distra.. i to znaju oni koji trebaju znati pogotovo za audio-video editore i sl. .. a danas je sve ista 'multimedija', sve radi grafička-gui dok je audio relativno sitan-mali dio, manji no ista formula..
-linux je jedan, distri, nakupina softa, ne samo player-office-notepad-browser.. nego sve što uz tu distru ide, dll-sys-libovi, kompajler, ovisni dijelovi kroz koje to sve radi, tj kao driver-veza-spoj hw-sw-a.
-izgledom svaki može bilo što.. no nije isto na koji način će nešto raditi.. npr danas svi browseri traže gpu-gui akceleraciju za dekodiranje videa kao h264.. ne radi to više cpu nego gpu.. ako gpu ne radi, tad mora cpu, teže-sporije + ostale taskove koje cpu radi.. i tad je to sporo-slabo, kao za gaming.. tj nekad je kriterij računala bio za rad, gaming ili uredsko.. za surfanje.. danas je to sve isto, multimedija, digitalizacija.. danas mobitel to radi glatko jer ima čip koji to radi, playa yt-video.. ima gpu, ima hw+driver..
-sve radi na hw-u, no ne radi po duhu svetom nego kroz 'driver' tj to je samo neka od podjela softa, bios, os, driver, pomoćna apps kao tools-utils .. pa do pune-prave-velike apps kao word ili photoshop..
-što od requiremenstsa traži neka apps? npr igra? .. svaka apps ima svoje uvjete-traženje.. minecraft-tetris.. kao i kriza :)
-kad imaš odgovarajući hw + driver jer mora postojati poveznica, tad će app raditi unutar specifikacija.. no neće ako proizvođać to ne napravi, ne želi.. pa photoshopa za lin nema, kao ni cubasea.. blackmagic radi davincija za sve tri platforme, no linux je realno beskoristan, mada je isti kao win.. mac je mac, radi, win radi, lin.. ovisi, teško, nije problem blackmagicu napraviti kvalitetnu apps nego su problemi pravni, licence, vlasništvo, pa ono što apple-sony ne dozvole, ne možeš.. kodeci, bez kojih je sve beskorisno, jer linux je samo os ili kernel, ostatak softa-biznisa je milijardu puta kompleksnije i uključuje interese-politike-odluke vlasnika.. tako za ozbiljan video rad moraš imati nvidia-gpu s cuda, ne radeonku.. tj ovisi o apps i što traži-koristi no to nije zato jer se netko tako smislio, nego jer tad koristi te fičere, brzina-hw-mogućnost.. zato je važna klasa nvidia pa se za to koristi x70TI ili jače jer imaju dvostruki nv-enc.. itd.. imaš-radi... kao za gaming .. isto je, tj tesla kartica uopće nema gpu dio, služi za computing, ne za spajanje monitora-ekrana.. itd.
-zvuk? bootaš par live-install distri-stikića i vidiš, odnosno provjeriš zašto ti imaš problem i eliminiraš ga, npr driverom, postavkama ili izborom odgovarajućeg mixera, kernela, distre, osa.. ovisi što trebaš, ono što ekšli želiš raditi.. ono što ne navedeš, osim pod problem zvuka.. ili izbor zorin, onak.. dok ne probaš razne sladolede-pizze-ćevape.. kako znaš koji je za tebe bolji? ili što-kako biraš? biraš po boji ili je važniji kriterij da nešto radi kao zvuk .. dok je uz zvuk, slika-video daleko važniji, tj gpu dio jer danas on radi sve, na sve tri desktop platforme dok je problem linuxa što juzer dok ne zna što sve nudi ne može ni izabrati pravu kombinaciju po bilo kojem kriteriju.. tj lakše je probati nekoliko distri (napraviti boot-stikić za par minuta, bootati, probati, u pola sata juzer zna-vidi..), nego pokušavati bez iskustva 'natjerati' neki soft da nešto radi.. tj nije jasno zašto bi problem bio zvuk, odnosno razne distre su poznate po takvim problemima.. odnosno i to je jedan od razloga zašto je npr ubuntu kvalitetna-dobra distra, dok su ostale onak, prolazne-modne-trenutne.. danas jedna, sutra druga.. no osnova im je ista, isti os, npr debian je temelj ubuntua, koji je temelj dobrom dijelu ostalih.. 2-3 modela paketa i to je to.. probaj nobaru.. a mint je ubuntu+dodatci, tj canonical u ubuntuu ne želi ništa što nije njegovo-free-vlasništvo, jer ima komercijalne planove i tad bi imao porblem.. zato u ubuntu distri nema ničeg, pa moraš dodatno instalirati npr gpu dirver, no to je stvar vlasništva, distribucije, interesa.. ne linuxa-osa.. klik-next i radi, isto je.. no zato je mint postao popularniji jer juzer to ne mora znati, kliknuti, nego već dobije.. no zato je već danas mint zaboravljena distra, prolazna.. tj spominjem je više kao 'poštapalicu' nego kao prijedlog.. dok ti ubuntu nudi sve varijacije frontend-guija lubuntu-xfce-gnome-kde.. pa biraš, kao i npr studio koji će vjerojatno zadovoljiti želje-potrebe.. a jedno što u posljednjem desetljeću sugeriram svima, koristite kde, to je onaj važan dio frontenda-guja, odnosno dio koji win-mac imaju kao aero-directx, macos-metal-opengl.. igre, browseri.. sve danas korisit te fičere, hw-driver-mogućnosti.. dekodiranje videa, svega, kao i prikaz svega na ekranu.. i kad to radi, tad je brže-glađe.. cpu tad radi ostalo, bez tog je samo za prastari hw koji to nema, no tad nije za današnje potrebe, nije ni za surfanje, kao što nije za gaming.. multimedija, neovisno što sama app radi, isti resursi-hw-snaga-fičer.
-zvuk? .. instaliraš mixer, radi.. ako imaš neki egzotični hw tad se snađeš ili imaš ograničen izbor.. a os se ne bira po boji, nego po tome što želiš raditi, uvjeti-kompatibilnost, ne zato jer netko kaže zorin..
-distrowatch.. pročitati ukratko opis, zorin je ubuntu lts.. sporedna distra s problemima koje takve prate, npr kašnjenje supporta pa imaš problem kad dođe nešto novog dok se driver i ostalo ažurira.
-ako je osnova neke distre zajednička, tad ako je problem stvaran, bit će na svim distrama koje su na istim temeljima.. itd.
-pročitati za studio, ubuntu+kde+jack..lowlatency..
Ne znam shvaćaš li da način na koji pišeš komentare (ili eseje) onemogućava bilo kakvu daljnju komunikaciju sa tobom, ili očekuješ da ti odgovorim na tvojih 67 postavljenih pitanja i komentara? Moj laptop ti je u opisu, ako znaš kako natjerati zvuk da radi pod Zorin OS-om slobodno napiši pa ću isprobati. Linux(e) svih boja i okusa koristim već godinama za različite namjene i na različitim računalima. Želim da baš Zorin radi na mom Lenovu, razlog je moj osobni i nemam potrebu objašnjavati koji je, zašto i kako. Kako sam već i napisao, na Zorinu radi sve što mi treba osim zvuka. Da, problem je što Realtek nema driver za Linux i postoji 10 mogućih rješenja kako zaobići taj problem a da zvuk proradi. Isprobao sam svih 10 i ne radi, tražim 11-ti. Na Mintu zvuk radi ali ne rade neke druge stvari koje su mi bitne.

-nije za tebe linux..
-piroćanac, de su moji prasići?
.. dok je tema, win11 i stariji hw ili nešto oko tog.
-zvuk, kaže probao prije koju godinu, pa nakon godinu.. i koristi razne distre, mada između pokušaja prođe godina, zorin... i nema realtek audio drivera, onak. .. čitati esej? ne.
-no ako već neće, zorin, može win, 10-11, može stari-novi hw, može sve, radi. .. može i linux, bilo koja distra, nema razlog da ne radi dok nepostojanje dirvera spada u nemoguć-nevjerojatan odgovor, no eto, pošto zna što radi i koristi distre tad zna i to pa nema potrebe mada istovremeno ne korisit, osim što svakih godinu proba, pa logično to posta kao problem ili što već u temu o win11-hw.. :)
-prasići .. više smisla nego tipkati o temi :))
edit: .. ah, možda, za linux-zorin ili bilo koju distru, .. neovisno. .. moguć uzrok-objašnjenje, jer u pitanju je laptop, time integrirani driveri-paketi + postavke od biosa nadalje i ovisnost o oem-3rd paketima ne samo čisti drivre kao realtek..
-ono što je vjerojatni problem-uzrok.. pogrešna zvučna kartica, tj spominje realtek .. a vrlo vjerojatno je pogrešno prebačeno na drugu, hda-intel-amd.. grafička-hdmi.. tj računalo ima više od jednog uređaja, kontrolera, čipa.. za mrežu, zvuk.. i razlika neke automatike, povezanosti, ovisnost npr o quickbutton-softu-appsu kojeg je npr hp imao, neke multimedijalne tipke za glasnoću i sl. dok sve može biti povezano s biosom, uefijem.. jer i je povezano, tj laptop nije zdelanac-desktop tj to je jedan uređaj outofbox i zato je povezan soft-hw, ovisniji nego u 'normalnom' pakiranju.. a tad je moguća kombinacija da ako nema tog softa-appsa-drivera (kako god ga klasificirali, rezultat).. nešto neće.. tj to ovisi i o samoj pogrešnoj zvučnoj pa sve možda pokušava preko realteka a treba preko hda i sl. .. ovisi, može biti jedno-drugo-mix jer to je laptop a soft paket sve povezuje-omogućuje i ako ga oem ne napravi za lin, tad nema.. kao da auto nema gorivo ili usipavamo gorivo u pogrešan rezervoar na krivom mjestu.. no čudno da već godinama to pokušava i ni slučajno nije već proradilo.. pa je možda ova ideja-uzrok promašaj.. no eto, možda :) ..