Mario, ovo je (izvrstan) seminarski iz informatike . Poslije ovoga, nitko više ne smije ništa pitati o tome - sve je jasno.
Kako do znaka za euro i do drugih posebnih znakova
- poruka: 18
- |
- čitano: 65.756
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
mila majko toliko teksta i slika oko ovako nečega, maltene pomislio da malo trolate...
Inače, trebalo bi možda izmisliti neki USB dodatak koji se stavi pored tipkovnice i ima samo jedan gub ... "€", onako veliki recimo 10x10cm ili slično.
Za one kojima je ALT+E kratica prekomplicirana za korištenje, naravno.
Inače, trebalo bi možda izmisliti neki USB dodatak koji se stavi pored tipkovnice i ima samo jedan gub ... "€", onako veliki recimo 10x10cm ili slično.
Pa ne mogu si svi priuštiti takvu tipkovnicu, ili možda ni nemaju mjesta za nju na stolu.
mila majko toliko teksta i slika oko ovako nečega, maltene pomislio da malo trolate...
ali to ti nije poanta. službena oznaka valute je EUR a ne € (može se ovaj znakić rabiti kolokvijalno ali ne i službeno*: kao što je USD za $ (jer dolari su valuta u preko nekoliko država, kao i ojro). quaka je u tome da je narod lijen pritisnuti 4 tipke (shift/capslock + e + u + r), umjesto dvije (alt gr + e).
ured: pogrešan link pod službeno (HNB: jutros postojao, sad 404). sad je na narodne novine i uputu o uporabi oznaka valuta.
Uvjeren sam i znam da nas koji baratamo gadgetima i sustavima je u postotcima tu na forumu, ali izgleda kao da mi smrdimo ili što ?!?!
Ukoliko ipak nije do toga što je možda ipak na tipkovnicama to (i opet) bolje i jednostavnije izvedeno?!
Uvjeren sam i znam da nas koji baratamo gadgetima i sustavima je u postotcima tu na forumu, ali izgleda kao da mi smrdimo ili što ?!?!
Ukoliko ipak nije do toga što je možda ipak na tipkovnicama to (i opet) bolje i jednostavnije izvedeno?!
option+shift+2 na engleskoj tipkovnici, a mislim da je altgr+e ipak lakse ovima na inferiornijem osu kojeg vecina koristi 😆
Pohvale Mariu samo zbog toga što se potrudi i inače ljudima objasniti hrpu toga vezano za informatiku (ne ostale teme) , nevezano za ovu temu. ® (da mi netko ne ukrade post)
ali to ti nije poanta. službena oznaka valute je EUR a ne € (može se ovaj znakić rabiti kolokvijalno ali ne i službeno: kao što je USD za $ (jer dolari su valuta u preko nekoliko država, kao i ojro). quaka je u tome da je narod lijen pritisnuti 4 tipke (shift/capslock + e + u + r), umjesto dvije (alt gr + e).
Nije istina, oboje su ekvivalentne oznake. Jedno je simbol valute euro, a drugo je ISO oznaka valute euro kada se ne koristi simbol.
I simbol € (a i ISO oznaka) se u nekim zemljama piše prije iznosa, a u nekim nakon iznosa (kod nas).
https://publications.europa.eu/code/en/en-370303.htm
ISO kod ima najviše prednosti u strojnoj obradi, a i kako kažeš ISO kod jedinstveno definira valutu, simbol baš i ne u svim slučajevima, ali u slučaju € da.
Nije istina, oboje su ekvivalentne oznake. Jedno je simbol valute euro, a drugo je ISO oznaka valute euro kada se ne koristi simbol.
I simbol € (a i ISO oznaka) se u nekim zemljama piše prije iznosa, a u nekim nakon iznosa (kod nas).
bome, upravo u dokumentu na koji si naveo poveznicu piše ono što sam napisao (kad što uporabiti; vidi pod When to use the euro sign (€)). EUR svakako, € za neobavezne stvari. još prije nekoliko desetljeća sam prestao lupati napamet.
bome, upravo u dokumentu na koji si naveo poveznicu piše ono što sam napisao (kad što uporabiti; vidi pod When to use the euro sign (€)). EUR svakako, € za neobavezne stvari. još prije nekoliko desetljeća sam prestao lupati napamet.
Nije ništa egzaktno definirano tako da je sve i dalje prepušteno na osobnu procjenu ili stvar dogovora ili potrebe. Što je to "obavezno", a što "neobavezno"?
Ne postoji "zakon" gdje se smije i gdje ne smije koristiti, samo preporuka. Kao što u tvom linku na NN i piše, to je UPUTA. A tamo se spominju i još neke brojčane oznake valuta, jel.
Naravno da ćeš u bazi podataka pisati ISO oznaku currencya, a na frontendu možeš ovisno o potrebi kako ti paše.
Naravno da je puno ispravnije koristiti EUR ISO oznaku, ali i simbol € je duboko uvriježen u društvu i koristi se na sve strane.
Čak i paypal transakcije u eurima prikazuje sa simbolom €, a u dolarima kao $20 USD (znači i simbol i ISO oznaka).
Revolut također account označava simbolom.
Sve ti je to li-la, nema veze sa lupanjem napamet ili ne.
Samo si tvrdio da € nije službena oznaka valute, a baš jest, to je službeni simbol valute, a simbol je oznaka jel.
Ja bih to ovako pojednostavio:
- tamo gdje se pisalo "kuna", piše se "euro"
- tamo gdje se pisalo "kn", piše se "€"
- tamo gdje se pisalo HRK, piše se EUR
E ovo ja zovem how to tekst. Precizno objašnjeno, prvo najjednostavniji primjer, a onda i alternativne metode i proširenje teme, pa koga zanima može da nauči i nešto što će primjenjivati i u drugim stvarima.
Sve pohvale za trud.
Na ovo sam mislio kada sam prije nekoliko dana napisao da su članci sa savjetima za početnike koji su se pojavili u posljednje vrijeme previše šturi i nedorečeni...
Odlican refresher. Dajte vise ovakvih stvari. Je basic ali je dobro za obnavljanje gradiva.
Da, to je tekst za napraviti Screenshot, i negdje ga spremiti.
Normalno, većina nas je znala za AltGr+E, Character Map (malo nezgrpna za korištenje samo jednog znaka, simbola) no ostale cake uglavnom ljudi ne znaju, ili su znali pa zaboravili.
može proširenje? "kako se dočepati ojara uporabom tipkovnice?" (nisu svi programeri, prevoditelji za stranu silu, sjevernokorejsko-rusko-kineski hakeri ili nounari, a tipkali bi radije nego skupljali boce, iako ni to nije loše. svašta se nađe usput - taman sam tako do kraja godine nakupio solidnu zalihu pogubljenih ojara za ulet u tranziciju pa i šire.)
Šteta šta nije mac obrađen...