Kroz nekih pet godina kad se Kinezi dokazu i etabliraju na svijetskom trzistu ima da Tesla potone ko Titanik.
Nakon malo vise od mjesec dana sa novim Y mogu reci da je auto ok. Ne smrdi niti mirisi, jednostavno ok i best buy u cijenovnom razredu skupih igracaka od 55k. Veliki i naj najveci plus je mreza punionica koje su na zapadu na "svakom" uglu. Nije da mi treba jer punim doma ali bili smo u Istri i gore na sjeveru Italije pa auto potegne tam i natrag bez punjenja. Sve jedno smo punili jer jos sam friski pa imam range anxiety, ali mogao sam i bez punjenja. Punjenje ili dopunjavanje koje nam je bilo nepotrebno traje krace nego dok se svi ispisamo, operemo ruke i sjednemo u auto. Performanse auta su bonkers i imam osjecaj da budem trebal nove gume prije zime jer se vozim s autom ko da sam ga ukral, jednostavno je gust kak auto potegne. Voznja sa jednom pedalom gdi auto koci kad se skines sa gasa je fenomenalna i kad sjednem u stari auto osjecam se jednostavno glupo. ICE auto za mene opce nema smisla i vise nikad dok sam ziv necu kupiti auto na unutarnje sagorijevanje. App od auta je super, funkcije klimtizacije dok auto stoji, snimanje ljudi koji se motaju oko auta i softver auta je jednostavno vrhunski napravljen. Zenin telefon osposobiti kao kljuc je jednostavno slanje poruke na WhatsApp gdi ona prihvati te aktivira u Tesla Appu. Kalkuliranje dometa i koliko bude % na odredistu radi savrseno. Softver i performanse auta su ludnica.
Sad da krenemo o minusima. Nema 360 kameru, ono smece kaj mi pokazuje u rikverc kad parkiram je kak sam napisal smece. Ako idem prema naprijed kroz uski uski prolaz u garazu ne mogu vidjeti koliko sam blizu rubniku sa prednjom osovinom i zena je prvi tjedan ogrebala felgu, felga je crna i ogrebotina se super vidi. Crte koje pokazuju kak se parkiram u rikverc su useless. Tempomat je previse osjetljiv na bicikliste i kad ga vidi na 50m srusi brzinu toliko da me izluduje! Tempomat i kontrole istog su lose te zvuk koji svaki put proizvede je katastrofa! Znaci vozis djecu koja spavaju i svaki put kad palis tempomat proizvede neki debilni ping koji je nepotreban. Nema Android Auto niti Apple Carplay iz razloga jer uzimaju 10€ mjesecno za pretplatu za online Services. To znaci da ako ocu Waze moram koristit telefon prek Bluetooth ko da sam u proslom stoljecu. Auto nema parkirne senzore nego s kamerom kalkulira i imam nula povjerenja u taj sustav. Auto nema HUD!!!! HUD je zakon i imam ga na starom autu koji je iz 2016. godine! Napredni Autopilot kosta 3800€ i onaj jos napredniji kosta 7500€, Kinezi to daju besplatno i nisu nista losiji ili su bolji, ovisno o marki. Kupil sam nekih 200€ extras za auto koje svi ostali auti imaju po defoltu i sad kad sam ga spimpal sam koliko toliko zadovoljan.
Kad i ako se Kinezi dokazu ovo mi bude prva i zadnja Tesla.
Jedini spas za Teslu je biznis sa robotima jer kad nestane subvencija i carbon credits prestaju biti profitabilni. Problem je kaj ih Kinezi kopiraju i kad je Musk rekel da bude robote prodaval za 30k BYD je rekao da budu oni prodavali za 15k a mozemo se kladiti da budu identicni.