Google odabrao partnera za smanjenje ugljičnog oti

poruka: 51
|
čitano: 8.854
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Google odabrao partnera za smanjenje ugljičnog oti".
16 godina

Koje je ovo mazanje očiju, tipičan greenwashing. Da im je uistinu stalo do smanjenja zagađenja, sklapali bi strateška partnerstva s tvrtkama koje su direktno najveći proizvođači CO2 i financirali ugrađivanje filtera na njihove proizvodne sustave, ovako glumataju da zaustavljaju mećavu hvatanjem pahuljica

7 0 hvala 0
6 godina
Re: Google odabrao partnera za smanjenje ugljičnog
Ges kaže...

Koje je ovo mazanje očiju, tipičan greenwashing. Da im je uistinu stalo do smanjenja zagađenja, sklapali bi strateška partnerstva s tvrtkama koje su direktno najveći proizvođači CO2 i financirali ugrađivanje filtera na njihove proizvodne sustave, ovako glumataju da zaustavljaju mećavu hvatanjem pahuljica

Ne,

ako na primjer tvornica emitira 500 jedinica c02, ako smanji na 200 neće stvoriti offset od -300

nego jedino čistać c02 može ako uzme 300 jedinica c02 iz atmosfere stvoriti offset -300

Tvornica ako ugradi filter će samo morati kupiti manji offset (-200, umjesto -500)

Poruka je uređivana zadnji put pet 13.9.2024 10:17 (gpd).
16 godina
gpd kaže...
Ges kaže...

Ne,

ako na primjer tvornica emitira 500 jedinica c02, ako smanji na 200 neće stvoriti offset od -300

nego jedino čistać c02 može ako uzme 300 jedinica c02 iz atmosfere stvoriti offset -300

Tvornica ako ugradi filter će samo morati kupiti manji offset (-200, umjesto -500)

aha, glup ja jer sam mislio da ako se stvori 500 i ode u zrak 500 i onda se uhvati 200 nije isto kao ako se stvori 500 i odmah uhvati 200 jer je poanta da se treba prvo zagadit a onda hvatat da bi se moglo računat kao ekološko rješenje

"offset" - jel su vas učili taj pojam na nekom seminaru, ono "pojačivač iluminacije" umjesto perač prozora spike radi boljeg marketinga?

Poruka je uređivana zadnji put pet 13.9.2024 10:25 (Ges).
6 godina
Ges kaže...
gpd kaže...
Ges kaže...

Ne,

aha, glup ja jer sam mislio da ako se stvori 500 i ode u zrak 500 i onda se uhvati 200 nije isto kao ako se stvori 500 i odmah uhvati 200 jer je poanta da se treba prvo zagadit a onda hvatat da bi se moglo računat kao ekološko rješenje

"offset" - jel su vas učili taj pojam na nekom seminaru, ono "pojačivač iluminacije" umjesto perač prozora spike radi boljeg marketinga?

Da imaš filter koji skida 300 jedinica c02 od proizvedenih 500, ti i dalje proizvodiš 200 jedinica.

Da bi napravio offset filterom, ti moraš imati filter koji od 500 jedinica koje emitiraš filtrira > 500 jedinica. a to je nemoguće po definiciji filtera.

Nemoguće je od 500 molekula co2 filtrirati više od 500 molekula co2. Dakle filter ne može stvoriti offset.

Nije cilj smanjiti zagađenje, nego prestati zagađivati.

Poruka je uređivana zadnji put pet 13.9.2024 12:10 (gpd).
8 godina
Super firma. Kad, i ako, proradi, trebat ćemo samo 300.000 takvih firmi. Da da tristo tisuća takvih firmi
Ja rekoh
Moj PC  
1 0 hvala 0
3 mjeseca

0,04% CO2 u atmosferi, a od toga 3% otpada na čovjeka i njegove postupke. U određenim periodima u prošlosti bilo ga je mnogo više, a temperatura bilo mnogo niža. Danas zelena mafija propagira teoriju kako podizanjem CO2 raste i temperatura što po mnogim znanstvenicima nema veze. Nedavno je bio zanimljivi dokumentarac o tome na nekom HTV-u.

Moj PC  
4 2 hvala 0
6 godina
Krellac kaže...

0,04% CO2 u atmosferi, a od toga 3% otpada na čovjeka i njegove postupke. U određenim periodima u prošlosti bilo ga je mnogo više, a temperatura bilo mnogo niža. Danas zelena mafija propagira teoriju kako podizanjem CO2 raste i temperatura što po mnogim znanstvenicima nema veze. Nedavno je bio zanimljivi dokumentarac o tome na nekom HTV-u.

Ovo nije pitanje rasta temperature, nego pitanje naše sposobnosti da upravljamo kretanjima, do sada smo mogli "zagađivati", a želimo doći do toga da možemo i "očistiti"

Svaki proces koji čovjek napravi bi morao imati i reverzni proces. Na taj način se možemo kretati naprijed i nazad. Sad možemo samo nazad. (ili naprijed ovisi kako gledaš.)

Poruka je uređivana zadnji put pet 13.9.2024 16:42 (gpd).
3 mjeseca

Problem je što se propagira teorija da temperatura raste povećanjem CO2, da čovjek utječe na klimatske promjene, a po spomenutim istraživanjima i po mnogim stručnim mišljenjima to nije istina. Solarna aktivnost u kombinaciji sa kozmičkim zrakama utječe na klimu, a mi se trenutno nalazimo u jednom od hladnijih perioda. Kontroverzna tema koju Green lobby želi učiniti nekontroverznom pa svoje teorije plasira svjetskim vladama čime uništavaju ekonomiju i bolji život.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0273117717305380

Poruka je uređivana zadnji put pet 13.9.2024 19:19 (Krellac).
8 godina
Krellac:

Postoji utjecaj CO2, može ga se mjeriti i dokazati. Na nesreću, dovoljno je mali da smo u stanju poduplati koncentraciju dok uočimo efekte. Problem sa zelenima je što kažu ajde idemo transport prebaciti na struju pa više nemamo taj problem a to se jednostavno neće dogoditi.
Ja rekoh
3 mjeseca

Tema je u svakom slučaju kontroverzna da bi se ovako preko koljena riješavala. Postoji more tekstova po tom pitanju pa se moraš zamisliti. Čovjek se mora ozbiljno uhvatiti sakupljanja, sortiranja, odlaganja, prerade smeća dok ovo s klimatskim promjenama zbog utjecaja čovjeka zahtijeva ozbiljno istraživanje, stručnu znanost, a ne političku znanost.

https://colloquydowneast.org/wp-content/uploads/2019/06/NIPCC.pdf

15 godina
Krellac kaže...

Problem je što se propagira teorija da temperatura raste povećanjem CO2, da čovjek utječe na klimatske promjene, a po spomenutim istraživanjima i po mnogim stručnim mišljenjima to nije istina. Solarna aktivnost utječe na klimu, a mi se trenutno nalazimo u jednom od hladnijih perioda. Kontroverzna tema koju Green lobby želi učiniti nekontroverznom pa svoje teorije plasira svjetskim vladama čime uništavaju ekonomiju i bolji život.

Solarna aktivnost ti se izmjenjuje svakih 11 godina tako da to ima mali utjecaj. Green loby samo lobira, dok oni koji utječu na svjetske vlade su znanstvenici koji su plaćeni od istih.

6 godina

Emisija c02 itekako utječe po mojem mišljenju.

Ako vidiš kolika je debljina atmosfere u odnosu na Zemlju, to je kao da si košarkašku loptu premazao milimetrom sloja.

malo jača vulkanska erupcija može zamračit atmosferu na više godina.

ali to nije bitno nego kolika je moć Zemlje da apsorbira co2, ako nije dovoljna to će prouzročit da se co2 nagomilava. (proizveo ti 3% ili 90% udjela u co2 nebitno)

Poruka je uređivana zadnji put pet 13.9.2024 20:00 (gpd).

1 0 hvala 0
8 godina
Krellac kaže...

Tema je u svakom slučaju kontroverzna da bi se ovako preko koljena riješavala. Postoji more tekstova po tom pitanju pa se moraš zamisliti. Čovjek se mora ozbiljno uhvatiti sakupljanja, sortiranja, odlaganja, prerade smeća dok ovo s klimatskim promjenama zbog utjecaja čovjeka zahtijeva ozbiljno istraživanje, stručnu znanost, a ne političku znanost.

https://colloquydowneast.org/wp-content/uploads/2019/06/NIPCC.pdf

Moraš biti svjestan da u tom papiru nema znanosti o klimi već se samo kritizira nekakve studije o konsenzusu među klimatolozima što ionako nije nikakva znanost niti je bitno, a i da je, nema nikakve veze s klimatskim promjenama.

Uostalom, to o konsezusu sam i ja već dosta puta komentirao po forumu... uostalom 3, izdavač ove kolekcije eseja je organizacija koja se isto ne bavi istraživanjem klimatskih promjena već lobiranjem za desničare (ne kažem da je to loše, samo da nisu znanstvenici i da se od njih nema šta naučiti)

Ja rekoh
3 mjeseca

Zato i jest kontroverzna tema. Žao mi je što se ne mogu sjetiti naslova nedavnog dokumentarca na HTV-u gdje znanstvenici s pedigreom izvode zaključke o utjecaju kozmičkih zraka na klimu ispitujući slojeve u tlu stare milijunima godina do nedavnih. Baš mi je žao jer bi ga opet od gušta pogledao jer se baš zamisliš nakon predočenih otkrića.

12 godina
Umjesto da se koncentriramo na ekologiju, mi se koncentriramo na scam u klimatologiji. Jbg, ekologija nema potencijal donijeti trilijune dolara zarade u buducnosti.

0 0 hvala 0
4 godine
Valjda je više i djeci u vrtiću jasno da koncentracija co2 utječe na klimu.
6 godina

Gdje ćemo mi o ekologiji? Ljudi imaju problema sa razumjevanjem da tvornica sa filterom zagađuje više nego pročistać zraka. I mi bi kao trebali pričati o ekologiji?

Poruka je uređivana zadnji put sub 14.9.2024 10:09 (gpd).

0 0 hvala 0
8 godina
Great Scott! kaže...
Umjesto da se koncentriramo na ekologiju, mi se koncentriramo na scam u klimatologiji. Jbg, ekologija nema potencijal donijeti trilijune dolara zarade u buducnosti.

Ima ima. Ubij industriju fosilnih goriva i sirovina, otvorit će se mjesto za trilijune u zamjenskim industrijama. Već se događa. Znaš koja američke države najviše profitiraju od Bidenovog IRA zakona (subvencije za sve i sva eko)?. Republikanske utvrde uključujući hands of Teksas. Trump je to već pokopčao i više nema spomena ukidanja subvencija i poticanja domaće proizvodnje...

Ja rekoh
4 godine
Što za jednu jedinicu energije uhvati više CO2, filtar ili ovakvo postrojenje?
Ako mi za nešto, što se da na drugi način vrlo efikasno eliminirati na izvoru, moramo graditi dodatna elektroenergetska postrojenja, nismo baš napravili neki posao, jel?
Carbon capture na izvoru je puno efikasniji pristup, da na taj način smanjimo trenutne emisije i za 25%, napravili bi lavovski posao.
Poruka je uređivana zadnji put sub 14.9.2024 17:43 (Gallu).
6 godina

Baja u tvornici je zagađivač s filterom ili bez. On doprinosi emisijama co2.

Cilj je neutralizirati emisiju co2 (+), a to možeš samo sa nečim što uklanja co2 iz atmosfere (-), ili da ugasimo tvornicu . jel tako?

ako se ne slažemo oko toga, ne možemo dalje pričati o ekologiji.

Poruka je uređivana zadnji put sub 14.9.2024 18:09 (gpd).
4 godine
Je. Ali ne s ovim iz članka jer je apsolutno energetski neučinkovito.
Bolji cilj bi bio smanjiti emisije CO2 na najmanju moguću mjeru. Za ostalo je majčica Zemlja puno učinkovitija sa svojim ugljičnim ciklusom.
6 godina
Gallu kaže...
Bolji cilj bi bio smanjiti emisije CO2 na najmanju moguću mjeru. Za ostalo je majčica Zemlja puno učinkovitija sa svojim ugljičnim ciklusom.

To i jest cilj, smanjivati do 2050-e godine, a onda 2050 postati klimatski neutralan.

(Pariški sporazum)

Ukoliko se izmisli pročistač i prije 2050-e godine i masovno rasporedi, džabe smo rasturili industriju.

Poruka je uređivana zadnji put sub 14.9.2024 19:05 (gpd).
8 godina
gpd kaže...
Gallu kaže...

To i jest cilj, smanjivati do 2050-e godine, a onda 2050 postati klimatski neutralan.

(Pariški sporazum)

Ukoliko se izmisli pročistač i prije 2050-e godine i masovno rasporedi, džabe smo rasturili industriju.

Šta god napravili, to se neće dogoditi... (klimatska neutralnost)

Ja rekoh
6 godina
Feudalac kaže...
gpd kaže...
Gallu kaže...

(Pariški sporazum)

To se ne zna,  teoretski,  cilj se može postići  SAMO pročistaćem, jer UVIJEK netko može emitirati co2 u atmosferu (recimo Iran koji nije ratificirao sporazum).

Praktički, potpisnici su pristali na pročistać, jer ne vidim drugi način da se cilj ostvari.

Poruka je uređivana zadnji put ned 15.9.2024 10:10 (gpd).
8 godina
gpd kaže...

To se ne zna,  teoretski,  cilj se može postići  SAMO pročistaćem, jer UVIJEK netko može emitirati co2 u atmosferu (recimo Iran koji nije ratificirao sporazum).

Praktički, potpisnici su pristali na pročistać, jer ne vidim drugi način da se cilj ostvari.

Ne postoji međunarodni zakon koji bi prisilio neku državu da u stvarnosti provede obećanje (pledge).

A kad dođe vrijeme za stvarno plaćanje tranzicije, nema tog političara koji će pristati na osiromašivanje vlastite zemlje. To je sve skupa puno prazne priče. Njemačka je u dvije dekade jedva malo smanjila  svoj udio fosilnih goriva u ukupnoj energiji uz trošak od oko 500 milijardi eura. Ovim tempom će prestati koristi naftu već oko 2350-te. Koja god zemlja se bacila u izgradnju tzv Novih obnovljivih izvora, popušila je znatno poskupljenje struje. Troškovi tek dolaze, dok je solar ispod 20%, lako ga je integrirati. Nakon toga kreće kupnja ogromnih baterija koje ne proizvode ništa te izgradnja stotina tisuća kilometara novih dalekovoda a da bi se sve prebacilo na obnovljive, treba poduplati proizvodnju struje, smisliti kako očistiti čelik i cement od CO2 gdje bi ključno bilo proizvoditi vodik iz obnovljive struje uz blesavu efikasnost od oko 30-40% čime se ukupna količina obnovljive struje penje za dodatnih 50-tak posto. I umjesto da država financira bazična istraživanja, ona plaća građanima kupnju baterija i električnih automobila. Baš me zanima kako će umjesto subvencioniranja svakog desetog automobila subvencionirati svaki. S kojim novcima?

Ja rekoh
Poruka je uređivana zadnji put ned 15.9.2024 19:58 (Feudalac).
6 godina
Feudalac kaže...

Ne postoji međunarodni zakon koji bi prisilio neku državu da u stvarnosti provede obećanje (pledge).

Ne postoji, nitko ih nije tjerao na to , sami su pristali. Svi osim Irana i još 2-3 zemlje. (i to je planski)

Ali kažem, bez pročistaća niš od tog. Sad još da vlade nagovore populaciju.

Nakon što ljudi vide da bez industrije ne može, pristaju na sve pa i geoinženjering.

Politika geoinženjeringa će se javiti kao alternativa zelenoj politici.

Poruka je uređivana zadnji put ned 15.9.2024 21:07 (gpd).
8 godina
gpd kaže...

Ne postoji, nitko ih nije tjerao na to , sami su pristali. Svi osim Irana i još 2-3 zemlje. (i to je planski)

Ali kažem, bez pročistaća niš od tog. Sad još da vlade nagovore populaciju.

Nakon što ljudi vide da bez industrije ne može, pristaju na sve pa i geoinženjering.

Politika geoinženjeringa će se javiti kao alternativa zelenoj politici.

Kako su pristali, tako mogu i "otpristati", ništa ih ne veže. Države su suverene i ne postoje nad vlast nad državama.

Ali, ja hoću reći nešto drugo. Klimatski alarmizam i prognoziranje katastrofe je obična glupost. Ne gorimo. Opožarene površine su sve manje otkad ih mjerimo satelitima (zadnjih 40-tak godina), iako temperature stalno rastu. Broj tornada i ostalih velikih sranja je sve manji a ne veći!! Od vrućine umire sve manji broj ljudi, ali od hladnoće umire 10 puta, nije greška, 10 PUTA više ljudi. Ali to je sitnica u odnosu na to koliko ih umire od malarije koja se vrlo efikasno liječi prilično jeftinim ljekovima. Oni koji umiru, ne umiru zapravo od vrućine, hladnoće ili bolesti, već zato što su sirotinja. Kina nije izvukla iz gladi 800 milijuna ljudi u 20 godina, jedinstven pothvat bez premca u poznatoj povijesti, tako što je uklonila kišu i sunce već tako što je ljudima dala posao i pare. Nizozemska stoljećima otima zemlju od mora i širi se, a mi se bojimo da će nas more progutati ako se podigne za 25 centi u 100 godina. Straše nas bezočnim izmišljotinama, bez ikakva razloga. Ako imamo, 2 stupnja nije problem. Ako smo sirotinja, problem je u tome što smo živi, nitko nas neće spasiti.

Ja rekoh
4 godine
Problem klimatskih promjena je puno širi od pukog porasta temperature i razine mora.
Što se tiče vjetrova, kako će se višak energije u atmosferi manifestirati?
Poruka je uređivana zadnji put ned 15.9.2024 23:15 (Gallu).
8 godina
Gallu kaže...
Problem klimatskih promjena je puno širi od pukog porasta temperature i razine mora.
Što se tiče vjetrova, kako će se višak energije u atmosferi manifestirati?

Boljim radom vjetrenjača haha

Šalu na stranu, ono što stvara vjetar su razlike u temperaturi a ne apsolutna razina temperature. Tako je i moguće da imamo toplinske valove kad je temperatura svuda ista i nema nikakvog kretanja zraka. 

Ja rekoh
3 mjeseca

Ovo ljeto imamo veliki nedostatak vjetra u Americi zbog čega su im vjetroelektrane nedovoljno radile pa su to nadoknadili pojačanim korištenjem plinskih elektrana. Čak su tu prognoze da će tako biti i u budućnosti čime će porasti uloga plina.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice