Pa realno, 2025 je godina.
Sve "aplikacije" su manje vise web stranice (front end) koje koji koriste podatke i razno raznih DB.
Realno, bilo koji thin klient sa bilo kojim OS-om koji podrzava "moderne" web preglednike bio bi vise nego dovoljan.
Danska mijenja Microsoft za Linux i LibreOffice, N
- poruka: 45
- |
- čitano: 6.513
- |
- moderatori:
vincimus
Ček, stvarno su iz MS-a zbog sankcija uskratili uslugu Međunarodnom kaznenom sudu?
Pa samo to je dovoljno da EU izvuče glavu iz USA guzice i ode svojim smjerom.

A iako smo u 2025. kompatibilnost je još uvijek problem. Probajte samo zamijeniti kompleksne Excel tablice nečim drugim. Sretno!

Obožavam ovaj virtue signaling
Podrzavam tranziciju. Nadam se da nece srljati, i da ce si uzeti vremena.
Tek su počeli potpisivati prve ugovore.
Suradnja na EU razini je poželjna, i predviđena. Koliko vidim nije još nešto aktivna.
Centralno upravljanje je ogroman problem na open source rješenjima.
Prošli mjesec sam radio migraciju 80ak korisnika sa "kupusa" (sve moguće i nemoguće verzije windowsa, od XP do 11, mail na nekom VPSu, stotine shareanih foldera lokalno na strojevima!, hrpa mobitela...) na M365 + OneDrive + TrueNAS. Jednom kad smo ih pobacali na AD i smjestili u prave grupe, krerirali dva CSVa sa svim potrebnim podacima, trebalo je samo kliknuti "play" i pratiti migraciju. Praktički nijedan problem (osim TrueNASa, ali to je dijelom i naša krivica), M365 i AD su sve sami odradili. Korisnike je dočekao identičan mailbox, dio je dobio inicijalne lozinke SMSom, dio se idućih radnih dana pješke prijavio, resetirali lozinke, potvrdili authenticator i gotovo. Ovisno o grupi, dočekao ih je jedan ili više mrežnih shareaova. Trošak je cca 7€ po korisniku mjesečno, što je manje nego što se troši na zajedničku kuhinju po zaposleniku.
To je jedna manja firma. Kako izgleda migracija za 10, 20, 50 tisuća zaposlenih kad nemaš gotove alate koji rade bez ikakvog podešavanja, ne želim niti zamišljati. Ovo što smo mi odradili se bez problema skalira na 100 ili 1000 zaposlenih, samo se potroši više vremena na inicijalno kreiranje excelica kamo tko pripada i što vidi ali princip je isti. Iz ova tri portala (Exchange, Entra, Admin) možemo sve odraditi u par klikova a ako treba masovna promjena, tu je powershell.
Sretno im bilo s LibreOfficeom.
Meni je doslo da se propucam kad sam trebao jednostavni zivotopis iz tesktualnog oblika s nekim UTF-8 character emojima za tel i adresu exportat u PDF.
Nikako nije ispadao kako je stvarno natipkan i formatiran.
Na kraju sam odustao i uploadao ga u google docs koji ga je ispravno exportao.
Ček, stvarno su iz MS-a zbog sankcija uskratili uslugu Međunarodnom kaznenom sudu?
Pa samo to je dovoljno da EU izvuče glavu iz USA guzice i ode svojim smjerom.
Da, na jedno kratko vrijeme. Nakon toga su odvjetnici kontaktirali EU da mjenjaju ugovore da se to ne bi nikada više dogodilo. Isto sad Google, Amazon i ostali kao garantiraju digitalnu suverenost Europi. No presedan je stvoren i ljubavnoj priči je kraj. Ni jedan od tih divova ne bi htio to raditi, niti bi htio izgubiti takvo tržište, ali ne možeš znati tko i što će biti na vlasti u SAD-u. Jedan dan demokracija, drugi dan Gilead.
Meni je doslo da se propucam kad sam trebao jednostavni zivotopis iz tesktualnog oblika s nekim UTF-8 character emojima za tel i adresu exportat u PDF.
Čudno, to inače prolazi bez problema.
Sigurno je izazovno migrirati toliki broj računala na znatno drugačiji OS i Office paket, no s obzirom na situaciju u SAD-u i luđaka koji im vodi državu, druge opcije nema. Zemlje se sve više udaljavaju jedna od druge, zatvaraju itd., i biti neovisan je jedini pravi put.
Sigurno je izazovno migrirati toliki broj računala na znatno drugačiji OS i Office paket, no s obzirom na situaciju u SAD-u i luđaka koji im vodi državu, druge opcije nema. Zemlje se sve više udaljavaju jedna od druge, zatvaraju itd., i biti neovisan je jedini pravi put.
Jesu ovo neke naučene floskule? Ugasi malo tv i vijesti...
Luđak-Da, to je otprilike sva istiva iz napisanog.
Opcija ima pregršt, a ako je cilj biti neovisan - zašto onda EU
Zar nije EU unija zemalja? Ako se zemlje udaljavaju, udaljavaju se i unutar EU-a.
Misliš neovisan o SAD-u?
To je već malo teže, bilo bi bolje da rade na boljem odnosu nego opet bacaju pare uzalud...
Evo da.. svi ćemo prijeći na open platforme... samo što nismo
Btw, kad smo već kod neovisnosti, zašto ne bi npr bili neovisni o uvozu hrane, energenata, lijekova... ali ne, amo office zamijeniti

Zato sto je to najlakse...
To je već malo teže, bilo bi bolje da rade na boljem odnosu nego opet bacaju pare uzalud...
Kako raditi na boljem odosu s nekim tko ne želi bolji odnos ili čiji je pojam boljeg odnosa da te maksimalno netegne?
Skill issue
Skill issue
Aj da se ja nadodam, ja sam imao problema sa auto importom markdown dokumenta, Libreoffice, pa i Google docs, 0 bodova, morao sam resortati na neki MS 365 Word online app za import jer sam to radio sa Linuxa, a Windows PC iz principa nisam htio paliti.
Što se konkretno tog problema tiče, uzrok tog problema zapravo nije nepotpuna kompatibilnost alternativnih tabličnih kalkulatora poput onog iz LibreOfficea, nego izrada kompleksnih "tablica" u nečemu, odnosno na način na koji se to u prvom redu nije ni smjelo raditi. Jer se Excelom pokušala zamijeniti programska logika, jer je (velikoj većini ljudi) lakše smuljati nekakvu tablicu u Excelu nego izraditi neki programčić koji bi radio istu zadaću.
Što se konkretno tog problema tiče, uzrok tog problema zapravo nije nepotpuna kompatibilnost alternativnih tabličnih kalkulatora poput onog iz LibreOfficea, nego izrada kompleksnih "tablica" u nečemu, odnosno na način na koji se to u prvom redu nije ni smjelo raditi. Jer se Excelom pokušala zamijeniti programska logika, jer je (velikoj većini ljudi) lakše smuljati nekakvu tablicu u Excelu nego izraditi neki programčić koji bi radio istu zadaću.
Pa, ne bih se baš složio.
Istina je da je Excel nabujao funkcionalnostima i da ih ima gomila koja većini i ne znači mnogo, a ima i dosta korisnika koji ga ne koriste na "ispravan" način.
No, Excel je postao iznimno važan alat svakom iole ozbiljnijem korisniku. A nismo svi programeri i nikad i nećemo biti (to govorim kao "bivši" programer). A i tko bi posezao za programiranjem kada ima ovakve moćne alate pri ruci.
Koliko su korisne pivot tablice ne treba posebno naglašavati, a koliko još ima iznimnih stvari u Excelu.
Prije cca. 25 godina (otprilike negdje na pragu 2000.) jedna naša velika banka donijela je odluku da s MS Officea prijeđe na tadašnji IBM-ov (zapravo Lotusov) office. I sve je manje-više prošlo OK osim migracije sa Excela na tadašnji Lotus123. S obzirom da bankari imaju veliki broj tablica, mnoge od njih su imale i dosta macro naredbi, custom VBA koda itd. banka je bila angažirala i vanjske konzultante da im pomognu u migraciji. Rezultat: potiho su više godina koristili ilegalnu kopiju Excela dok se na kraju nisu i službeno i legalno vratili natrag na MS Office.
A to je banka koja je imala dovoljno i IT ljudi i budžeta.
Tako da nije baš lako pobjeći Microsoftu što god mi mislili o tome.
Istina je da je Excel nabujao funkcionalnostima i da ih ima gomila koja većini i ne znači mnogo, a ima i dosta korisnika koji ga ne koriste na "ispravan" način.
No, Excel je postao iznimno važan alat svakom iole ozbiljnijem korisniku. A nismo svi programeri i nikad i nećemo biti (to govorim kao "bivši" programer). A i tko bi posezao za programiranjem kada ima ovakve moćne alate pri ruci.
Poanta je da bi u firmama trebali biti zaposleni i sposobni programeri, koji bi stvari koje trebaju drugim zaposlencima implementirali, tako da se drugi zaposlenici bave svojim poslom, a ne da se hrvaju s Excelom. Time bi se potencijalno digla produktivnost zaposlenika i smanjio broj pogrešaka.
Evropi je valjda došlo do glave da ovisnost o Americi više nije poželjna.
Nije nešto što se može napraviti preko noći, ali treba krenuti..

Nadam se da je ovo sarkazam...
Pa kad je tako lako, evo nam pregršt uspješnih primjera ______
Mao Ce-tung vas pozdravlja, kaže da prvo treba vrabce riješiti.
Jer one koji prijeđu na neku drugu office platformu čeka prosperitet i svijetla budućnost.
O Sizife, crni...
Razmišljanja su na razini 5c razreda - opišite vaš idealni svijet bez Microsofta
Nije nešto što se može napraviti preko noći,
Zašto? Zbog excela?

Jer one koji prijeđu na neku drugu office platformu čeka prosperitet i svijetla budućnost.
O Sizife, crni...
Razmišljanja su na razini 5c razreda - opišite vaš idealni svijet bez Microsofta
Nije sarkazam.
Kako doci od prelazenja sa excela na nesto drugo do mao ce tunga i vrabaca neznam koju zdravstvenu ustanovu upitati...
Ne zaboravite Solitaire za Danske i Njemačke uhljebe.
Postoji i na Linuxu Solitaiere samo se zove Aisleriot.

O Sizife, crni...
Nije sarkazam.
Kako doci od prelazenja sa excela na nesto drugo do mao ce tunga i vrabaca neznam koju zdravstvenu ustanovu upitati...
Ne, nije do zdravstvene, nego do obrazovne - a tema se zove logika
Mao ti je primjer uzaludnosti i promašenih ideja/ciljeva, a posljedice su kud i kamo gore od inicijalnih problema.
Opet kažem, ako su nam tekstualni i tablični editori najveći problem - onda niti nemamo problem
Čisto bacanje novaca - a prtu argument je "Koliko bi se uštedjelo da se ne plaća Microsoftu" - ali ima jedan problem, to je u koliziji sa današnjim načinom (kapitalizmom) vođenja tvrtki
Dovoljan je jedan mali logički test - ako je to jeftinije, zašto nisu sve privatne kompanije na open platformi?
Poanta je da bi u firmama trebali biti zaposleni i sposobni programeri, koji bi stvari koje trebaju drugim zaposlencima implementirali, tako da se drugi zaposlenici bave svojim poslom, a ne da se hrvaju s Excelom. Time bi se potencijalno digla produktivnost zaposlenika i smanjio broj pogrešaka.
Ček što ne bi onda bilo jednostavnije da bude sposoban onaj koji koristi tablicu pa da sam složi što mu treba?
Ali ne, izgleda da je bolje dvoje ljudi angažirati za posao koji do sad radi jedna osoba i tako povećati produktivnost?
Opet kažem, ako su nam tekstualni i tablični editori najveći problem - onda niti nemamo problem
Tko to kaze osim tebe?
Ostatk te poruke bolje ne komentirati jer bi ishod mogao biti nepozeljan.
Ček što ne bi onda bilo jednostavnije da bude sposoban onaj koji koristi tablicu pa da sam složi što mu treba?
Ali ne, izgleda da je bolje dvoje ljudi angažirati za posao koji do sad radi jedna osoba i tako povećati produktivnost?
Hm, bio si logiku spomenuo?
A zasto da angaziramo administratora kada bi racunalo mogao administrirati i onaj koji ga koristi?
A zasto angazirati cistaca kada bi ured mogao pocistiti onaj koji ga koristi?
A zasto angazirati ... sigurno mozes niz nastaviti sam...
Kaj je sa onim, kada nešto na plaćaš, da si ti taj proizvod? Ako ste žrtve špijunskog SW koji se može pratiti, te se obavještajni podaci koriste za izvođenje terorističkih akcija.
Ak' je nešto džaba i/il jeftinije, ne znači da je kvalitetnije.
Al' ipak se vidi superiornost MS produkata, jer ako nešto krene po zlu i u krivo, ipak im je sigurni back-up i utočište, dobar stari Microsoft.
Jest da košta, al dal' ste kada vidjeli nekaj u život, da je dobro, da je džaba.
Linuxić, ima svoju romantiku i dušu, duh garaže kada se se kvartovski zasenjaci igrali sa komadima hardvera i softerom, al treba jednog dana i odrasti.
Koliko sam slušao Bill Gates, on je radio nešto u svojem životu, ne zbog svoje države, nego da donese na svijet nešto dobro i plemenito. Da ovaj svijet učini boljim mjestom za sve. Tako gledajte na Windows i ostale Microsoftvoe proizvode.
Radio je za raju. Zato vas molim da ne petljate politiku u to.
Linux je simpa komad softvera i baš je cool. Al' ne možemo zamisliti moderni svijet bez Microsofta. I nije to neka lova. Ako sakupljači boca (-poput mene) imaju 10 eura za mjesečnu licencu za MS Office za sve kompove u kućnastvu, valjda ima i država.
Nepojmljivo je npr, da država poput Hrvatske koja kupuje preskupe Rafale, nema za licencu, pišljivih 10 eura. Okay, nije se u dotičnom textu članka spominjala Hrvatska, al ak može HR, može i Danska, te države poput Francuske i Njemačke.
tvrtke kao što su Intel, IBM (Red Hat), Samsung, Microsoft, Google, značajni su kontributori u Linuxu,
možda čak i nadilaze doprinose djece u garaži.
Da, samo što su doprinosi tvrtki kao što su IBM (Red Hat), Microsoft, Google, značajni u Linuxu,
možda čak i nadilaze doprinose te tzv. djece u garaži.
Doprinose jer im je to kruh. Sve koji si nabrojao su pijavice na opensource projektima (ne samo linux kernel, maridb, redis i slično) na kojima masno zarađuju pa doprinose kernelu zbog tog razloga, a ne nekog altruizma. I rijetko, ali vrlo rijetko doprinose tamo gdje im nije od koristi.