VR (virtual reality) igre - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 1.050
|
čitano: 559.840
|
moderatori: DrNasty, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Re: VR (virtual reality) igre -pitanja i odgovori
MEGATAMA kaže...
dax-lax kaže...
MEGATAMA kaže...
dax-lax kaže...
To je i najtužnije. Imaju tehnički najbolji standalone vr (osim vive focus 3 i quest pro koji su 2-3 puta skuplji) koji će vjerojatno samo nestati s tržišta.

U vezi quest 3. Nekak sumnjam da će imati eyetracking jer bi odmah potkopali qpro.
Ili će imati, ali neće rgb passthrough kameru za ar.
Prije da će biti obrnuto ali to ćemo tek vidjeti.

Daj me quotaj kada odgovaras na moje poruke jer ovako moram trazit sta sam napisao prije.

Ovo za Pico 4 je katastrofa jer je taj tim kreirao vrhunski komad hardvera po izvrsnoj cijeni.

Zamisli da umjesto Pico 4 samo pise Nintendo VR i da ima gore par Nintendovih IPova kreiranih za VR....koji bi to bio kaos od uspijeha.

Jebaji ga, na mobitelu nema quotanja. Ak odgovorim ili te tagam, opet ti samo notifikacija za temu iskoči. 

Evo s kompa. 

U vezi Nintenda, ne znam kolko je to njima zanimljivo. Nisu baš puno interesa pokazili od onog davnog faila. Ajde, switch labo je imao kartonski ali to je gadno 3dof iskustvo. 

Pimax ima dost zanimljivu ideju ali mislim da će i to biti isprdak na kraju. Konzola poput switcha sa XR" soc-om, 4k 144Hz qled panel koji se nakelji na strap s lećama.

Pa ima citiranje na mobu,sa desne strane ti pise "citiraj"

VR je definitivno buducnost gaminga a u odredjenoj mjeri vec i sadasnjost tako da sam apsolutno siguran da cemo docekat VR sistem i od Nintenda,samo pitanje je kad.

Bogme na mobilnom forumu ne vidim. Opcija je samo "odgovor" a u odgovoru te mogu dodatno tagat. Osim ako misliš da na mobu koristim desktop site, a to mi se baš neće.

Ma dobro, ako tak gledamo, u nekoj budućnosti bi mogli ali ne vidim to kao nešto skoro. Više kao za 2-3godine. Možda iznenade i najave odmah s novom konzolom.

13 godina
neaktivan

Bitanga s kojom grafom i procesorom "voziš"" Q2 ?

Poruka je uređivana zadnji put uto 28.2.2023 20:22 (mla_dend).
12 godina
VR (virtual reality) igre -pitanja i odgovori

Japan postaje meka VR softver developmenta.

Nazalosti ti mali devovi nemaju resurse ali imaju ideje.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
mla_dend kaže...

Bitanga s kojom grafom i procesorom "voziš"" Q2 ?

Imam Ryzen 9 5900X i Asus Rog Strix RTX 2080 Ti Gaming OC grafičku.

Ok mi je, al nije da sam se baš sad nešto ekstra naigrao nečeg zahtjevnog u VRu.

Za nešto zahtjevnije s više detalja ne bi bila grafa dosta.

PSN: DrskaBitanga, Xbox: MalaBitanga, Steam: Bitanga, Battle.net: Bitanga#2872, Uplay: DrskaBitanga, Origin: DrskaBitanga, Nintendo Switch Friend Code: SW-7419-2699-7478
13 godina
neaktivan

pitam te, jer je moje Q2 iskustvo ustvari skroz drugaćije od tvojeg... vozim štošta i letim u DCSu ... i jako sam zadovoljan sa prikazom, naravno volio bih da je bolje ali dokle god mogu ćitati sve u kokpitu ja zadovoljan )))

17 godina
mla_dend kaže...

pitam te, jer je moje Q2 iskustvo ustvari skroz drugaćije od tvojeg... vozim štošta i letim u DCSu ... i jako sam zadovoljan sa prikazom, naravno volio bih da je bolje ali dokle god mogu ćitati sve u kokpitu ja zadovoljan )))

Ne sjećam se više na koje moje iskustvo misliš. Ali da, moglo bi puno bolje, a za sad nije.

Po cijeli dan buljim u dva monitora na poslu i doma, i onda još buljit u dva ekrana ništ posebne titrave rezolucije u VRu me začas umori (plus mučnina od vožnje) :-)

No, trenutno nema drugog izbora. Bit će bolje.

PSN: DrskaBitanga, Xbox: MalaBitanga, Steam: Bitanga, Battle.net: Bitanga#2872, Uplay: DrskaBitanga, Origin: DrskaBitanga, Nintendo Switch Friend Code: SW-7419-2699-7478
17 godina

Bit ce bolje al Q2 i ostali top10 VRovi su jebeni za ono sta nude i koliko kostaju.

Seres po trenutnim VRovima i govoris za igre da su blekaste i bezvezne, samim time vrijedjas i sve nas budale koji igramo te bezvezne igre.

I to na osnovu svog loseg iskustva na vjerovatno krivo postavljenom i nedovoljno jakom hardwareu. Ili si prevelika picajzla pa ti svaka dlaka smeta.

Za propisno upogoniti Q2 je potrebno dignuti rezoluciju sa 3664x1920 na 5408x2736 (x1.7) da bi dobili 1:1 iskoristivost njegovog ekrana.

I po mogucnosti odvrnuti supersampling koliko god moze u steamu ako komp ima snage za odrvtiti to u 80-90fpsa.

+Link kabel ili zasebni Cat6 ruter sa dodjeljenim 5Ghz kanalom samo za Q2

Odigrati HL:Alyx sa svim postavkama na max je nadrealno iskustvo, izmodani Asseto, DR2, Elite Dangerous, DCS ili MS Flight simulator takodjer.

Jednostavno odredjene igre postane besmisleno vise igrati na monitoru (simulacije), jos pogotovo ako se vozi u nekom 3-6dof cockpitu.

Potpis:
Moj PC  
3 0 hvala 0
12 godina
Necto kaže...

Bit ce bolje al Q2 i ostali top10 VRovi su jebeni za ono sta nude i koliko kostaju.

Seres po trenutnim VRovima i govoris za igre da su blekaste i bezvezne, samim time vrijedjas i sve nas budale koji igramo te bezvezne igre.

I to na osnovu svog loseg iskustva na vjerovatno krivo postavljenom i nedovoljno jakom hardwareu. Ili si prevelika picajzla pa ti svaka dlaka smeta.

Za propisno upogoniti Q2 je potrebno dignuti rezoluciju sa 3664x1920 na 5408x2736 (x1.7) da bi dobili 1:1 iskoristivost njegovog ekrana.

I po mogucnosti odvrnuti supersampling koliko god moze u steamu ako komp ima snage za odrvtiti to u 80-90fpsa.

Odigrati HL:Alyx sa svim postavkama na max je nadrealno iskustvo, izmodani Asseto, DR2, Elite Dangerous, DCS ili MS Flight simulator takodjer.

Jednostavno odredjene igre postane besmisleno vise igrati na monitoru (simulacije), jos pogotovo ako se vozi u nekom 3-6dof cockpitu.

Cekaj....dic na tu rezu+supersample koji je onda interno dodatno dizanje rezolucije??

Pa na kojoj bi ti onda rezoluciji morao vrtit te igre?....

15 godina
neaktivan
Necto kaže...

lol kaj se vrijeđaš..

činjenica je, da je alyx jedina pošteno polirana igra za vr, ako ne igraš simulacije. ostalo je više "u glavnom ne smrdi, ali niti posebno miriše" kategorija i naravno tu su odlične indie igre koje su super zabavne, ali kad-tad dosade, kao npr. until you fall, superhot i beat saber.. rekao sam to više tu u temi, ne želim igrati igru samo zato što ima vr support, nego želim igrati igru jer je dobra. boneworks, i saint and sinners npr. su ispodprosječne igre, ali ih ekipa igra jer su vr native, da ih se porta na klasični fps style, bili bi teški flopovi. lone echo nemrem igrati jer mi je dosadan i ne volim storydriven igre bez akcije.. elite dangerous sam gledao frenda kako igra, davno prije vr hypea, valjda najdosadnija igra na planetu (da, moje skroz subjektivno mišljenje).. no mans sky sam igrao prije vr-a, samo vr iskustvo je previše clunky..

evo ja sam prodao headset prije pun k. vremena, možda već ima i 2 godine, pa i dalje nije ništa pošteno izašlo.. znam jer svakih toliko provjerim stanje, a pratim i tu thread, iako slabije komentiram.. dovoljno je pogledati top ljestvice vr igara i evidentno je da se ništa na tržištu ne događa.. gledam najbolje igre 2022. i nemrem vjerovati da je niša toliko mrtva da u top 10 uđe nešto poput onog avatar style earthbendinga (ne sjećam se kako se zove), ljudi moji to je igra od pola sata zabave, više nešto kao tech demo, a onaj debil thrillseeker to hajpa kao da je ne znam ti ja kaj, jebena revolucija..

nadam se da će psvr2 pokrenuti priču malo i da će veliki studiji početi štancati kvalitetniji content, jer kako stvari sada stoje, vr je polumrtva niša za entuzijaste.. onaj horizon call of the mountain je prva igra nakon alyxa koja na nekaj liči.. također se nadam da će sony biti dovoljno pametan da izda steamvr driver.. fakat ne pomaže kaje suckerbergova firma od oculusa stvorila zatvoreni proprietary ekosistem.

fakat volim vr, mislim da je to budućnost za određene žanrove, ali trenutno stanje je zakurac ako nisi teški entuzijast ili fan simulacija.. džaba sav hardver svijeta kada nema igara..

the problem with my brain is the left side has nothing right in it, and the right side has nothing left in it.
17 godina
Necto kaže...

Ne serem ništa, to su činjenice. Zašto bi se vrijeđao? 

To je trenutno samo gaming device. Drugačije je iskustvo, to svakako, ali i dalje su to samo igre. Ja čekam da to bude productivity i malo ozbiljniji entertainment device. Primjene su mi puno korisnije nego samo za gaming. A za to mora imati puno veću rezu, i puno veću udobnost nošenja.

Neću se dalje opravdavati jer vidim da znaš sve o meni bolje od mene :-)

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.3.2023 10:28 (Bitanga).
12 godina

Kad pogledamo sta je jedan GT7 napravio za VR od kada su patchali na VR verziju,na sve strane svi pricaju i pisu o VRu vec danima.

Da svake godine VR platforma(sav VR) dobije 3-5 ovakvih naslova.....

Ja sam sinoc zavrsio RE Village(sad mi je zao sto sam prije izabrao XsX verziju) demo na VR2 i prvo da istaknem kako sam prvi put osjetio laganu nelagodu prilikom VR igranja.GT7 sam peglao satima u komadu i nista a ovdje odigrao demo i osjetim lagano....ali stavio sam odmah na smooth upravljanje pa je vjerovatno radi toga.

Odigrao sam Village na XsX i oled tvu i to je bilo preljepo iskustvo..ali...ovo na VR2 je druga igra,drugi nivo imersivnosti,vizuala,atmosfere...

Za sad su me 3 VR igre superi mpresionirale....

GT7 koji je nevjerovatan,toliko blizu stvarnosti.

Horizon....koji u samom pocetku ostavlja dojam kao da sam u Avatar filmu.

Village koji je vizualno toliko iznad 2d verzije da se mora probat da bi se vjerovalo i razumjelo.

Do sad nisam naveo koliko je HDR ultimativno bitan za taj dojam realizma tojest stvarnostijer osvijetljenje u igrama moze bit prikazano kako treba.

Farovi auta u GT7 kada vozimo nocne utrke pa auto iza bljeska svijetlima po retrovizorima i unutrasnjosti auta,suncem obasjane scene u Horizonu,kontrast svijetla i tame u Village.....

Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Upravo to, dižeš rezu i supersamplanje max kolko ti tvoj hardware dozvoljava ( kažem hardware jer i procesor je jako važan ). I onda ako imaš dovoljno jaku kantu, Q2 postaje poprilično dobar VR za malo love ( naravno i dalje su tu prisutne sve njegove mane ). Jednu stvar moram napomenuti, moj quest je spojen sa običnim usb c kablom koji je došao sa questom 1. I ja ne vidim nikakvu razliku ako ga spojim sa nekim 3.0 kablom ( a imam ih nekoliko ).
14 godina

Načelno se slažem sa komentarima o slaboj paleti visokobudžetnih vr naslova.

Ak ćemo grafički, zadnje kaj valja je Hubris ali mene ta igra ne drži jer je konstantno neko pucakanje. To mi je dosadna radnja. Ako mi se puca, igram pavlov.

S druge strane LoneEcho igre su mi najbolje kaj je iz VR-a proizašlo, uz Alyx i Subnauticu, koja uopće nema podršku za vr kontrolere, Boneworks, te Moss.

Svatko ima neki svoj žanr koji mu više leži.

Sjećam se kad je oculus najvaljivao Stormland. Ono, openworld avantura s pričom. Baš se nahajpam na igru ali nisam je uspio odigrati jer mi je nakon 2-3 sata dosadila lošom izvedbom.

Bolji od toga mi je bio Borderlands VR u kojem se pelaš i svako malo pucaš, a No Man's Sky ne kužim. Igra je baš kak je netko napisao clonky. Opet, bolji mi je Skyrim, pogotovo izmoddan do max-a.

Meni najbitnije da je igrivost, da me priča drži. Nabijem ja grafiku ako mi igra dopizdi za jednu večer nakon posla.

Opet, ne igram puno simulacije, ali kad odlučim uletit u AC, onda 2 tjedna šamaram samo to.

Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Već sam to napisao ali vrijedi ponoviti )) za ljubitelje HL/Alyx nema "zime" ima toliko dobrih modova da ih ni ne stignu odigrati, a o tome da se HL 2 može ne odigrati nego "proživjeti" u VRu, meni osobno samo to bi bilo dovoljno da mi ne bude žao što sam nabavio VR. No ja sam VR nabavio prvenstveno radi sim racinga i tu on stvarno nema premca ( iako će se neki buniti i reći da su tri monitora bolja - meni osobno nisu ))). Jedina mana VR u sim racingu je da ne vidiš svoj fensi-šmensi rig i volan i ručnu i mjenjač :-)))
14 godina
mla_dend kaže...
Već sam to napisao ali vrijedi ponoviti )) za ljubitelje HL/Alyx nema "zime" ima toliko dobrih modova da ih ni ne stignu odigrati, a o tome da se HL 2 može ne odigrati nego "proživjeti" u VRu, meni osobno samo to bi bilo dovoljno da mi ne bude žao što sam nabavio VR. No ja sam VR nabavio prvenstveno radi sim racinga i tu on stvarno nema premca ( iako će se neki buniti i reći da su tri monitora bolja - meni osobno nisu ))). Jedina mana VR u sim racingu je da ne vidiš svoj fensi-šmensi rig i volan i ručnu i mjenjač :-)))

Kod smo već kod HL-a, jesi odigrao Levitation mod? Mod je odličan + dosta dugačak obzirom da je workshop content u pitanju. Bioshock ne moram ni spominjat. 

12 godina
dax-lax kaže...

Ak ćemo grafički, zadnje kaj valja je Hubris ali mene ta igra ne drži jer je konstantno neko pucakanje. To mi je dosadna radnja. Ako mi se puca, igram pavlov.

S druge strane LoneEcho igre su mi najbolje kaj je iz VR-a proizašlo, uz Alyx i Subnauticu, koja uopće nema podršku za vr kontrolere, Boneworks, te Moss.

Sjećam se kad je oculus najvaljivao Stormland. Ono, openworld avantura s pričom. Baš se nahajpam na igru ali nisam je uspio odigrati jer mi je nakon 2-3 sata dosadila lošom izvedbom.

Bolji od toga mi je bio Borderlands VR u kojem se pelaš i svako malo pucaš, a No Man's Sky ne kužim. Igra je baš kak je netko napisao clonky. Opet, bolji mi je Skyrim, pogotovo izmoddan do max-a.

Meni najbitnije da je igrivost, da me priča drži. Nabijem ja grafiku ako mi igra dopizdi za jednu večer nakon posla.

Opet, ne igram puno simulacije, ali kad odlučim uletit u AC, onda 2 tjedna šamaram samo to.

Naravno da je jezgra igre igrivost ali opet,mora bit i nekakva razina vizuala.

Ovo je bas stavio lik kojega pratim na YT,ovo izgleda kao Nintendo 64 igra.

Inace,danas sam pokazao zeni Horizon na VR2,onaj uvod u camcu....nije mogla vjerovat 😁

Jedini 3d je vidjela na New Nintendo 3DS XL i u kinu prije ovoga 😁

12 godina

Citao sam malo o screen door,muri i ostalim "efektima" VRa

Po onome sto sam procitao Mura je nejednakost boja svakog piksela i tu bolje performanse ima LCD nego oled te je potrebna dobra kalibracija panela da se to ujednaci.

Ako je to uistinu tako onda je jasno zasto netko to ima izrazeno a netko ne,na zalost doslovno da nemaju dva jednaka panela.Opce je poznato da u jednoj seriji cak i high end TVa performanse panela od TVa do TVa mogu bit vrlo razlicite,to se zove panel lutrija.

Ako je tako i sa ovim panelima u VR headsetovima  onda je i tu nazalost prisutna panel lutrija,ovo nagadjam jer ne znam kakav je proces tih malih panela za VR iz tvornice do ugradnje.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
MEGATAMA kaže...
dax-lax kaže...

Inace,danas sam pokazao zeni Horizon na VR2,onaj uvod u camcu....nije mogla vjerovat 😁

Zakaj ti uspoređuješ nativne quest 2 igre pored psvr 2 igara? To ti nema nikakvog smisla. Ako ćeš tako, onda moraš usporediti quest s kompom + ACC napucan s modovima.

Quest 2 je sad već preko 2 godine star mobilni čipset s kojim nisu nikada ni računali na high fidelity prikaz nativnih igara, ali onda me beat saber iznenadi kad vidim kak to dobro izgleda nativno na android konzoli.

Mislim, pa i steam deck ima jači hardver od toga pa opet, ovdje sd865 vrti 2 komada 1832 x 1920 zaslona, na android telefonu maltene.  

S kompom je to druga stvar a to ti i govorim kad kažem da je versatility ispred svih ostalih na tak nečemu. Hoćeš prijenosno, može. Hoćeš uz komp, može. Čak imaš mogućnost da uz komp igraš žično ili bežično.

Ak ti kontrolere ne prati dovoljno dobro, dokupiš si quest pro kontrolere, prodaš ove. Plus kaj je tak zbrendiran da za njega ima dodatne opreme više nego za sve ostale zajedno.

Još nekaj. Da se sony kojim slučajem odlučio puknut xr2 ili ekvivalent u svoj headset pa dobiješ mogućnost laganijeg standalone-a, što misliš kolko bi ih se tad prodalo? 

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.3.2023 16:28 (dax-lax).
12 godina
dax-lax kaže...
MEGATAMA kaže...
dax-lax kaže...

Zakaj ti uspoređuješ nativne quest 2 igre pored psvr 2 igara? To ti nema nikakvog smisla. Ako ćeš tako, onda moraš usporediti quest s kompom + ACC napucan s modovima.

Quest 2 je sad već preko 2 godine star mobilni čipset s kojim nisu nikada ni računali na high fidelity prikaz nativnih igara, ali onda me beat saber iznenadi kad vidim kak to dobro izgleda nativno na android konzoli.

Mislim, pa i steam deck ima jači hardver od toga pa opet, ovdje sd865 vrti 2 komada 1832 x 1920 zaslona, na android telefonu maltene.  

S kompom je to druga stvar a to ti i govorim kad kažem da je versatility ispred svih ostalih na tak nečemu. Hoćeš prijenosno, može. Hoćeš uz komp, može. Čak imaš mogućnost da uz komp igraš žično ili bežično.

Ak ti kontrolere ne prati dovoljno dobro, dokupiš si quest pro kontrolere, prodaš ove. Plus kaj je tak zbrendiran da za njega ima dodatne opreme više nego za sve ostale zajedno.

Još nekaj. Da se sony kojim slučajem odlučio puknut xr2 ili ekvivalent u svoj headset pa dobiješ mogućnost laganijeg standalone-a, što misliš kolko bi ih se tad prodalo? 

Nisam ovo usporedjivao sa GT7 nego sam napisao da bi vizuali morali bit na nekakvoj danasnjoj razini.

Mislim da ne bi previse utjecalo da su isli na stand alone jer tu vec imas Quest,Pico itd itd.

Danas sam dosta vozio GT7 i mogu rec da je lakse vozit u VRu nego flat jer je cesta sira tojest imas dojam dimenzija i oscilacija.Takodjer peglam i Moss,koliko on traje otprilike?

12 godina

Ekipa place i prorice doom and gloom jer Quest korisnici nisu aktivni...daj im igre pa ce bit aktivni,lol.

https://mixed-news.com/en/leak-reveals-sales-figures-for-meta-quest-devices/

10 milijuna za Quest 2 je fantasticna brojka koja bi bila i bolja da su se koncentrirali na kvalitetne igre.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
MEGATAMA kaže...

Ekipa place i prorice doom and gloom jer Quest korisnici nisu aktivni...daj im igre pa ce bit aktivni,lol.

10 milijuna za Quest 2 je fantasticna brojka koja bi bila i bolja da su se koncentrirali na kvalitetne igre.

Zuck ustvari ni ne želi da se meta veže za igranje igara. Oni bi najradije da potrefe social mrežu u vr-u na isti način kak se proširio facebook i da se quest prodaje samo za to.

Doduše, vrchat je jedna od najkorištenijih aplikacija u vr-u. Doslovno navlačenje kožice s drugim ljudima po cijele dane....tak da, ne bi ovo potpuno isključio.

Čak se i slažem s ovim da se vr neće kompletno primiti ni u idućih 5 let a možda i nikad. To neće nikad biti nešto što moraš imati, kao što danas moraš imati smarphone npr. 

Pogotovo to neće igre pokrenuti masovno. Mogu poboljšat stanje, ali daleko od toga da će sve prijeći u vr.

Neda se ljudima ništa nosit na glavi, muka im je, radije se bave tiktok-om (kaj je mogal pico dobro iskoristit) i instagramog (gdje opet meta uskače). 

A hardcore gameri često nisu ekipa ljudi koji lunjaju socijalnim mrežama. Tak ni instagramuše pretežno nisu ni čule a kamoli koristile nešto kao vr.

I onda još pogledaš da je tržište mobilnih igrica veće od pc i konzolaškog zajedno, a predikcije za 23. su bolesne. 

Dakle, nije momak s linka daleko od stvarnosti.

13 godina
neaktivan
dax-lax kaže...

Kod smo već kod HL-a, jesi odigrao Levitation mod? Mod je odličan + dosta dugačak obzirom da je workshop content u pitanju. Bioshock ne moram ni spominjat. 

Nisam probao, thx za tip. Eeeee a Bioshock ))))), a jesi li ti probao HL2 ?

13 godina
dax-lax kaže...
...

Čak se i slažem s ovim da se vr neće kompletno primiti ni u idućih 5 let a možda i nikad. To neće nikad biti nešto što moraš imati, kao što danas moraš imati smarphone npr. 

Pogotovo to neće igre pokrenuti masovno. Mogu poboljšat stanje, ali daleko od toga da će sve prijeći u vr.

...

Misliš? Recimo, cijeli VR stane u naočale, trajanje baterije kao mobitel...

Imaš mobitel, TV, igranje (kozole/PC), social media (i text i virtualna stvarnost..), eye tracking, prepoznavanje ruku, kontrola glasom..

I još nek ga napravi Apple.

Neće biti klinca koji to neće htjeti :)

Naravno, TKO ZNA! Još nemamo kristalne kugle.

Battlelog: [G] CyberDemonVZ
14 godina

Jel ima možda tko da je probao i Ragnarock i Drums Rock pa da kaže koju pametnu koju se više isplati uzet?

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
dax-lax kaže...
MEGATAMA kaže...

Zuck ustvari ni ne želi da se meta veže za igranje igara. Oni bi najradije da potrefe social mrežu u vr-u na isti način kak se proširio facebook i da se quest prodaje samo za to.

Doduše, vrchat je jedna od najkorištenijih aplikacija u vr-u. Doslovno navlačenje kožice s drugim ljudima po cijele dane....tak da, ne bi ovo potpuno isključio.

Neda se ljudima ništa nosit na glavi, muka im je, radije se bave tiktok-om (kaj je mogal pico dobro iskoristit) i instagramog (gdje opet meta uskače). 

A hardcore gameri često nisu ekipa ljudi koji lunjaju socijalnim mrežama. Tak ni instagramuše pretežno nisu ni čule a kamoli koristile nešto kao vr.

I onda još pogledaš da je tržište mobilnih igrica veće od pc i konzolaškog zajedno, a predikcije za 23. su bolesne. 

Dakle, nije momak s linka daleko od stvarnosti.

To sto on zeli je nebitno,bitno je sto zele kupci....koji su Questove itd kupili u 99.99% za igre.

Postoji naravno i profesionalna primjena ali to je toliko maleno u VR segmentu da ne moze opravdat razvoj VR headsetova i ulaganja.Zato su lagano krenuli otkazivat nove modele te rezat VR timove.

Placu da samo 2% Oculus/Meta kupaca koristi headsetove.....zar treba veci pokazatelj da nesto nije u redu?

Dajte ljudima igre,kvalitetne prave igre pa ce se vidjet kolika ce bit aktivnost kupaca.

VR za socijalne mreze i metaverse ili na sto vec oni ciljaju na globalnoj razini mogu ocekivat kada ce uredjaj bit velicine i tezine obicnih naocala....znaci 10-15 godina.

14 godina

Jučer je Meta pokazala vr roadmap za sljedeće 4 godine. 

Dakle, Quest 3 krajem godine. Nešto skuplji od trenutnog. 2-3x jači soc, tanji (ravna leća kao kod qpro?) s rgb kamerom za pass through. Ništa se ne spominje u vezi eye trackinga.

2024. izbacuju standalone koji će biti jednostavniji i jeftiniji od Q2.

2025. smart cvike u paketu sa pametnim satom kojim preko "neural interface" planiraju upravljati cvikama

+ predikcija da će se ar cvike do 2027. koristiti u obimu kao što se sad koriste telefoni - dosta hrabra predikcija.

+40-ak novih aplikacija i igara za Q3

I za kraj jedna od zanimljivijih novosti u planu. Ba dum tssss.......REKLAME posvuda u vidnom polju

Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina
dax-lax kaže...

Jučer je Meta pokazala vr roadmap za sljedeće 4 godine. 

Dakle, Quest 3 krajem godine. Nešto skuplji od trenutnog. 2-3x jači soc, tanji (ravna leća kao kod qpro?) s rgb kamerom za pass through. Ništa se ne spominje u vezi eye trackinga.

2024. izbacuju standalone koji će biti jednostavniji i jeftiniji od Q2.

2025. smart cvike u paketu sa pametnim satom kojim preko "neural interface" planiraju upravljati cvikama

+ predikcija da će se ar cvike do 2027. koristiti u obimu kao što se sad koriste telefoni - dosta hrabra predikcija.

+40-ak novih aplikacija i igara za Q3

I za kraj jedna od zanimljivijih novosti u planu. Ba dum tssss.......REKLAME posvuda u vidnom polju

Sa tehnoloske strane ne sumnjam da ce bit nesto izvrsno u pitanju ali ovih navedenih 40 aplikacija/igara ce bit primarno za daljnji uspijeh posto sam citao da je vec nakon 2 godine na trzistu Quest 2 krenuo silaznom putanjom prodaje.To su usporedili sa konzolama koje nakon 2 godine tek eksplodiraju sa prodajom.

Ali sa konzolama se zna da u trecoj/cetvrtoj godini krenu najbolje igre te najveci broj istih.

Meta moze planirat hrpe headsetova ali ako nece imat pravi softver da guraju taj hardver...nista od toga.

Pico 4 mi je ostavio dobar dojam ali ti si me upozorio da mozda nece imat kvalitetnu softversku podrsku pa sam ga instant prekrizio.

14 godina
Vidjet ćemo kojim tokom sve to ide s Vr-om generalno.

Ništa pico 4, previše problema oko njega slijedi ak se nešto ne promijeni.
Istražujem gdje mogu probati quest pro zbog navodno najbolje optike na tržištu.
Tj. oštra slika od ruba do ruba u svim smjerovima, dost dobar bino overlap, kontrast zbog mini led-a....
Nadam se da će Q3 naslijedit isti hardveraj.
A igre, ima se kaj uvijek za igrat, samo treba volje.
Kad mi se ne igra, može biti bilo kakva igra.
Jučer skinem atomic heart ali na kraju uletio u echo vr i dva sata se tamo znojio.
Svima će to s vremenom dopizdit, pa se onda vrate kratko ako nešto novo dođe, pa malo stagnacija i tako u krug.

Za sebe baš ne mogu reći da sam neki gamer. Mislim, igram nekolicinu igara koje mi odgovaraju, ostalo preskočim.
Npr. Gta 4/5 nisam nikada odigrao više od 10-ak misija, dok su mi bioshock, dishonored, metal gear, death stranding, portal, limbo, inside i takve s uvrnutom pričom ponavljajuće. Na to mi vuče i Atomic Heart.
Zato alyx s modovima meni ima veću vrijednost od svega kaj imamo na tržištu.

S tog razloga ipak više gledam kakve nove tehnikalije stižu jer imam kaj igrat ak mi se hoće.
Razumijem potpuno da vas ima većina koji moraju igrati sve što izlazi i to mi je potpuno u redu.
12 godina
dax-lax kaže...

Tj. oštra slika od ruba do ruba u svim smjerovima, dost dobar bino overlap, kontrast zbog mini led-a....
Jučer skinem atomic heart ali na kraju uletio u echo vr i dva sata se tamo znojio.
Svima će to s vremenom dopizdit, pa se onda vrate kratko ako nešto novo dođe, pa malo stagnacija i tako u krug.

Za sebe baš ne mogu reći da sam neki gamer. Mislim, igram nekolicinu igara koje mi odgovaraju, ostalo preskočim.
Npr. Gta 4/5 nisam nikada odigrao više od 10-ak misija, dok su mi bioshock, dishonored, metal gear, death stranding, portal, limbo, inside i takve s uvrnutom pričom ponavljajuće. Na to mi vuče i Atomic Heart.

S tog razloga ipak više gledam kakve nove tehnikalije stižu jer imam kaj igrat ak mi se hoće.
Razumijem potpuno da vas ima većina koji moraju igrati sve što izlazi i to mi je potpuno u redu.

Q Pro ima mini led?....ali zar to ne stvara jos vecu neujednacenost svijetline pixela(muru) nego oled?...

Fora mi je sto su pronasli primjenu mini leda i u tako malim panelima,bas cu proucit sve oko primjene mini leda u VR kacigama.

Gledao sam na YT onaj ludi headset sa najsirim FOW na trzisu...zaboravio sam kako se zove,brutalna stvar.

14 godina
MEGATAMA kaže...
dax-lax kaže...

Q Pro ima mini led?....ali zar to ne stvara jos vecu neujednacenost svijetline pixela(muru) nego oled?...

Fora mi je sto su pronasli primjenu mini leda i u tako malim panelima,bas cu proucit sve oko primjene mini leda u VR kacigama.

Gledao sam na YT onaj ludi headset sa najsirim FOW na trzisu...zaboravio sam kako se zove,brutalna stvar.

Qled s mini led pozadisnkim. Znači, klasičan lcd s local dimmingom za bolji kontrast i crnilo. Ne mješati s micro oled i micro led jer su potonji tehnologije za samu matricu i prikaz, a ne pozadinsko. 

Na koji headset misliš s najširim fovom? Xtal ili neki pimaxa?

Poruka je uređivana zadnji put pet 3.3.2023 12:18 (dax-lax).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice