Ima li piratstvo opravdanje? zaključana tema

poruka: 650
|
čitano: 122.538
|
moderatori: DrNasty, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Ima li piratstvo opravdanje?

Tvrdy, bez uvrede, al ko kod da je došao na vlast bilo bi, više-manje isto. Praktički si mogao žmirećki il s povezom preko očiju, uć u zgradu i zaokružit na sljepo.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Ima li piratstvo opravdanje?
Bajac kaže...
Deus ex machina kaže...

Lol... Microsoft je inace jedno od lijepih mjesta za rad. I ne zaposljava kretene. Ako se nekome ne svidja raditi u Mikrosoftu, moze bez problema dati otkaz i ubosti posao negdje drugdje. BEZ PROBLEMA!

Ne znam dal ciljamo na isto. Ti vjerojatno misliš na programere. To je. Ja sam mislio na one radnike u Kini koji sastavljaju njihove komponente. Na njih sam mislio.

Mislio sam na programere, ali moja poanta je u oba slucaja jednaka - nitko nije rob. Svatko ima pravo izbora. To sto tvoj frend govori o izrabljivanju, radnici u Kini zovu 'paycheck'. Kad bi nekim cudnim cudom tvoj frend bio u pravu, i stvarno nekako nastetio toj glomaznoj korporaciji svojim idejama, kinezi bi ostali bez tog paychecka i bili gladni. Po meni, to je dosta lose, ali sad, ljudi tvrde da za revoluciju trebaju padati glave...

I am Jack's dubious choice of one-way roads
15 godina
neaktivan

Ispričavam se za ova dva posta prije zaredom, neka greška mi se dogodila.

Pa s jedne strane imaš pravo. Država ima koristi od toga, to je. I zapravo, ovo i je možda put Kine u bolje sutra, nažalost. Al ovo nisam ja izmislio. Ak se ne varam, to je Amnesty Internatinal objavio. A kaj je najbitnije, kasnije su i priznali to. inače, u toj je tvrtci jako puno samoubojstava izvršeno. Dakle, nemreš reć da ih ne izrabljivaju.

A i uopće je poznato, dau Kini radnici nemaju gotovo nikakva prava, a najmanje da se mogu žalit na nešto.

Poruka je uređivana zadnji put čet 27.1.2011 19:04 (Bajac).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Zašto se ne sankcioniraju PlayStation 3 hakeri
ihush kaže...
- i da, 'drugi' su procijenili da jesi licemjeran (ne ja, ja te podržavam), jer navedeni razlozi (kao, neda ti se čekati službeni izlazak?) nisu ni blizu nekih opravdanih...

Rekao sam i sam da sam možda licemjeran, jesam nema problema.

Sve priznam osim ovog tu. Znaš zašto? Zato što sam nebrojeno puta otišao u Konzum i dok sam birao stvari koje ću kupiti pojeo sladoled ili popio sok, pa donio samo ambalažu i to platio.

Isto radim sa Grey Matterom.

Jedem sladoled koji ću platiti kad dođem do blagajne. :)

A tri zdravomarije sam odradio, sad samo da ne downloadam ništa i mir božji.

@Veliki Bratac

Sve što si mi odgovorio stoji, međutim moram naglasiti da ja ne opravdavam svoj čin na način da pokušavam prikazati da nije neispravan. Isto tako, kao što sam rekao, ne smeta mi što će netko skinuti nešto, niti što će tražiti izgovor za skidanjem, već što ne želi priznati da to nije u redu.

Skidam UFC, izgovor mi je što nije dostupan nikako legalno, međutoa znam da radim krivu stvar. Ovo što sam napisao je suprotno od onoga što napišu mnogi: "Skidam jer nemam love i zato je to ok." I slično tome.

Rijetko kad ću nekog popljuvati jer skida. Kolko sam puta frendu objasnio kako da to napravi. Samo je poanta u tome da oživimo bar minimalnu svijest o tome da to nije normalno i u redu te da se izbjegava maksimalno moguće.

Ne uči me, ne govori mi, o svemu znam sve - bez pameti!
Poruka je uređivana zadnji put čet 27.1.2011 19:14 (Danny_HR).
15 godina
neaktivan

@Danny_HR

Heh... Tehnički gledano, u intervalu između nelegalnog preuzimanja i plaćanja pred zakonom si pirat. Jednako kao što si između pojedenog sladoleda i plaćanja lopov.

Moralni principi i djelovanje != zakon... Također, što je sa situacijama gdje si zaboravio platiti preuzeti sadržaj ili pojedeni sladoled? {#}

Priznao ti to ili ne, u sivom si području kao i svi ostali... {#}

Retry. Reboot. Reinstall. Reformat.
17 godina
neaktivan
vlad0 kaže...

@Danny_HR

Heh... Tehnički gledano, u intervalu između nelegalnog preuzimanja i plaćanja pred zakonom si pirat. Jednako kao što si između pojedenog sladoleda i plaćanja lopov.

---

Priznao ti to ili ne, u sivom si području kao i svi ostali... {#}

Sve ok, priznam.

vlad0 kaže...
Moralni principi i djelovanje != zakon... Također, što je sa situacijama gdje si zaboravio platiti preuzeti sadržaj ili pojedeni sladoled? {#}

Nije se desilo da sam zaboravio platiti sladoled nit se desilo da sam zaboravio naknadno kupiti igru. Zbilja nije.

Poruka je uređivana zadnji put čet 27.1.2011 19:23 (Danny_HR).
17 godina
Tvrdy kaže...
Za HZZ se slažem, to sranje treba raspustiti, tamo radi 170 ljudi posao koji jedan mojposao.net može obaviti sa 10 puta manje ljudi.

A nezaposleni ljudi su svi informatički pismeni? I imaju besplatnu struju i internet?

Ostatak sam izrezao, jer nema smisla da trujem temu...

Gledam te!
17 godina
neaktivan

Neksimovicu, ajde i ti jos priznaj. {#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

hahahaha, ovdje će doć' do šore :P

1 0 hvala 0
16 godina
Danny_HR kaže...

- sve ovisi o osobi i prilici. (Inače, u stavovima se slažem)

Prekdam s 'osobnim' moraliziranjima. Jer ne vrijede sva pravlila jednako (Josipović u vezi korupcije i EUa).

Zadržao bi se samo na dijelu između skidanja i kupnje keya online.. kao i dokazivanja da si legalan korisnik. (ili lopov.)

- valjanosti licence, prava itd. Kao i osnove po kojoj je DVD regija i sl. zakonita.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
neaktivan
vlad0 kaže...

Jednako kao što si između pojedenog sladoleda i plaćanja lopov.

Nisi lopov ako ne prodjes blagajnu, nagore sto ti se moze prisiti je kidanje ambalaze proizvoda, ili ostecivanje proizvoda.  Nikako kradja!

Kradja je tek nakon sto si prosao blagajnu a nisi platio!

Ovo nije moje misljenj nego je ovo po zakonu!

VERBA VOLANT, SCRIPTA MANENT.
15 godina
neaktivan
Co7 kaže...
Ovo nije moje misljenj nego je ovo po zakonu!

Nađi taj zakon u NN i skrušeno ću priznati da sam u krivu. {#}

16 godina
neaktivan

A ma da! Uglavnom, vjeruj mi posto mi ovo spada u profesiju!

16 godina
odjavljen

dali postoji netko tko nikad nije "ukrao" nesto s neta? 

Would you look at me now? Can you tell I'm a man? With these scars on my wrists To prove I'll try again Try to die again, try to live through this night Try to die again.....
Moj PC  
3 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Sinatra kaže...

Od kad su počele kružiti priče o custom firmwareu za PlayStation 3, ovaj podforum se pretvorio u ekstazu za vodiče i primjenu nelegalnih nadogradnji koje služe za igranje piratskih kopija.

S obzirom da izuzev ilegalne primjene ne postoji drugi, opravdani razlog zašto bi netko provalio konzolu, a o tome se naveliko raspravlja, zašto moderatori to ne sankcioniraju?

Oš da ti ja kažem.

Pa evo ukratko:

U ovoj državi nezna se ko više krade, još samo fali da naplaćuju disanje, pa ajde ti u takvim okolnostima, plaćaj svaku igru po 500 kn.

http://www.speedtest.net/result/917164172.png
15 godina
protjeran
Danny_HR kaže...
Veliki Brat kaže...
Danny_HR kaže...
Je li pogrešno? Da. Ali nemam način kako to izbjeći jer zbilja volim gledati UFC, čim ću biti u mogućnosti kupiti i dobiti uslugu učinit ću to.

Ma naravno da hoćeš... I ovo dolazi od čovjeka koji je napisao onu rečenicu o pronalaženju raznih opravdanja i kako je to jedino što te zapravo smeta? Nemoj me krivo shvatiti, lijepo od tebe što si iskren, ali UFC ipak nije osnovna ljudska potreba i da, ima načina kako to možeš izbjeći - jednostavno ne ukradeš.

Svakom dajem pravo da se ne slaže ali bitna je razlika između izgovora tipa "nemam love to platiti" što većina koristi i moje izjave "ne mogu doći do toga". Razumiješ?

Ja bi rado platio 50-60$ (krivo sam napisao cijenu prvi put) jednom ili 2 put mjesečno da pogledam UFC live stream, međutoa ESPN ni ostali koji nude PPV ne primaju moju uplatu niti mi žele ponuditi tu uslugu. Pokušao sam jednom, preko proxyja ali kako je proxy prespor nisam mogao gledati jer je dolazilo do tehničkih problema.

Dakle, nađi mi način da gledam UFC i da to platim i drage volje ću to činiti, još ću ti biti zahvalan.

Ja nikad nisam rekao "ne mogu si priuštiti UFC" jer mogu.

Mislim da "mašiš" poantu mojih riječi.

ne razumijem. zar bi vlasnika trebali zanimati tvoji razlozi za kradju? ne mogu doci do Bullmanova laptopa jer se takvi ne prodaju u Hr pa ga ukradem? ovdje je razlicit motiv ali pocinjeni zlocin je isti. neko nema novca pa uzima besplatno, neko ne zivi tamo gdje se to prodaje pa uzima besplatno. svi UFC eventi mogu se naruciti na DVD-u. Je da ce kod nas doci skupo i sa zakasnjenjem ali zar nije i s igrama tako? Umoj besplatni ducan igre dolaze prije nego kod nasih prodavaca pa bi mi imaginarni razlog mogao biti nestrpljenje.

apsolutno se zalazem za legalan software koji sluzi za zaradu. takodjer mislim da bi sve one koji na bilo kakav nacin zaradjuju na tudjem trudu trebalo pozatvarati (ukljucujuci i vlasnike torrent stranica sa hostanim reklamama.

Zar BUG nije nedavno (i cesto prije) imao temu besplatni software, lijepo ga poslozio na DVD i prodavao?

Sivilo braleeee......

jailbrake PS-a mi je normalan evolucijski razvoj dogadjaja. ja svog necu jailbreakat jer sam vec kupio igre koje me jedine zanimaju a da nemam dobar igraci PC napravio bi to istog momenta.

A ti si ne mozes priustiti UFC. jebga, zivis u RH.

15 godina
protjeran
skank666 kaže...

moja supruga

15 godina
neaktivan
Commodore kaže...
skank666 kaže...

moja supruga

Ne snalazi se baš po Netu, ha? {#}

17 godina
skank666 kaže...

naravno da postoji!glupo ti je pitanje

But I'm not a slave to a God / That doesn't exist / And I'm not a slave to a world / That doesn't give a shit /
15 godina
protjeran
vlad0 kaže...
Commodore kaže...
skank666 kaže...

moja supruga

Ne snalazi se baš po Netu, ha? {#}

facebook, coolinarka (da bar oce zamijeniti vrijeme provedeno na facebooku s ovom stranicom), mail i neki trac news portali :)

ne zeli igrati ni solitaire jer su igre za idiote (a kakvi se ljudi vjencavaju za idiote?)

glazbu slusa s youtubea a za onu u autu ni ne zna da je ukradena.

16 godina
neaktivan

Sknk ne postavlja glupa pitanja! NIKAD!

Nemojte da vam se takva greska ponovi!

Ovaj put cu vam oprostiti! :)

16 godina
odjavljen
R4zOR229 kaže...

naravno da postoji!glupo ti je pitanje

ma, mislio sam tu na forumu...

ja skidam, iako mi je samo OS ilegalan ali eto skidam filmove, igre i mp3 (moji ripovi a cd-e podijelio) su mi legalni...

Would you look at me now? Can you tell I'm a man? With these scars on my wrists To prove I'll try again Try to die again, try to live through this night Try to die again.....
Poruka je uređivana zadnji put čet 27.1.2011 20:21 (skank666).
17 godina
Co7 kaže...
VirtUoso kaže...

Ti "ne mozes doci do toga" iz odredjenih razloga i to ti je opravdanje. Meni je opravdanje da nemam novaca da si priustim to nesto. Ako ne mozes doci do toga nemoj gledati!

?????

Mislim da nisi 100% u pravu, nije isto nesto moci kupiti i nesto sto nije moguce kupiti.

Ne znam da li on stvara neku stetu tu, zato sto za njega nije moguce da doprinese toj organizaciji, tvrtki itd... Znaci on nikako ne radi stetu njima, dok ima pirata koji bi kupili igru da nisu imali mogucnost da je ukradu.  E to je vec izgubljena zarada!

Zanima me vase misljenje, jer ni sam ne znam kako bi odgovorio na ovo!

Odgovorite u anketi, a pitanje je.

1.

Da li je nemoralno ili protuzakonito itd... podici film i pozvati svoje frendove (recimo 3kom) da ga gledaju?

2.

Da li je film koji si ti posudi i platio, nemoralno ili protuzakonitio posuditi jednom od tih prijatelja da ga gledaju kod kuce?

3.

Da li je nemoralno ili protuzakoniti pustiti film kod sebe ali u istom trenutku omoguciti gledanje tog filma prijateljima (3) kod njihove kuce? (primjer WEB cam)

Bas me zanimaju vasi odgovori, pa bi vas molio da u svojim odgovorima samo navedete brojeve i vase misljenje.

Hvala

Vidim da puno koristis pojam "moral", pa daj pojasni na koji to tocno "moral" mislis?

Na krscanski? Na Kantov? Na Utilitaristicki? Neki svoj?

Ima puno ucenja o moralu a svako od njih ne zagovara isto

15 godina
protjeran
Kant kaže...

Vidim da puno koristis pojam "moral", pa daj pojasni na koji to tocno "moral" mislis?

je*es ucenja i tumacenja. valjda bi taj "svoj" trebalo gurat. puno ljudi tu poistovjecuje moral sa legalizmom a nisu ni svjesni kakvi ljudi pisu zakone, koliko su zakoni razliciti kad predjes neku crtu koju su jos barbari ucrtali na kartama i koliko su ti zakoni promjenljivi. ovdje je rijec o stvarima koje s moralom nemaju puno veze jer da neko sutra legalizira neovlasteno skidanje s neta svi bi pohrlili. spominjanje balkanskog mentaliteta u ovom kontekstu je jos najsmijesnije. nek mi neko navede neki balkanski crack team? stranci s kojima kontaktiram ne skidaju torrente jer je velika mogucnost da ih se otkrije preko IP-a i da im policija pokuca na vrata. bez ikakvog moraliziranja ce uzeti glazbu od mene kojem je sansa da zaglavi zbog skidanja glazbe 0,0001%. moral je u biti ugradjeni limit koji covjeku dozvoljava da mirno spava. ja spavam ko beba. 

16 godina
Co7 kaže...

A ma da! Uglavnom, vjeruj mi posto mi ovo spada u profesiju!

-začudio bi se koliko je takvih primjera kad si siguran u nešto a ispadne drugačije.. -pronađi stavak zakona inače je bezvrijedno.

.. jer, primjer, stavi neki artikl u torbu, trgovac ili zaštitar ima pravo zatražiti kontrolu.. i tu je problem. Ti si automatski proglašen lopovom jer nema načina da ti dokažeš da bi platio na izlasku.

.. oni opet po zakonu, nemaju nikakve mogućnosti pretresa, (poziv policije za manje od 1000kn? -provjeri interni naputak za intervencije)

- i njihova granica je blagajna, što u tom slučaju, kako nahraniti vuka bez ovce?

Nadovezujem se jer je skoro identična situacija s downloadom, tj licencom. Uz kombinaciju sarkozija 3-strike. Gdje 'agencija' nema nikavog uvida u to dali ja posjedujem licencu, nego isključivo zbog skidanja postaješ krivac. Dok sama licenca nije nikakav ugovor, pa je na sudu neprihvatljiva kao dokaz, recimo MS nemože na temelju licence podići tužbu, istovremeno ta licenca nemora biti spas od sarkozijevog zakona -a trebala bi biti, jer u tom slučaju nema prekršaja koji je povod optužbe. (nasuprot, firme sklapaju direktan ugovor s MSom kao Partner i tako kupuju licence).

Dovoljan dokaz bi trebala biti validacija (WGA) ali inspektor traži račun dok 'sarkozi' osuđuje bez obzira na to.

Što još više dolazi do izražaja za glazbu i film, jer ZAMPom sam platio pravo na korištenje, tako RIAA nebi smjela imati osnove za podizanje optužnice. Jednako pravo imam slušati bilo koju pjesmu na radiju ili internetu, kao i snimiti je na medij. Jedino je nesmijem distribuirati, javno izvoditi... (klasična autorska prava, pišu na svakom filmu, pjesmi..) tj. za osobnu upotrebu i mora biti s legalnog izvora (na što korisnik zapravo nema utjecaja ni kontrole, pa bi trebalo biti zanemarivo kao kriterij).

Dakle (malo natežem tumačenje, ali je moguće) praktički nemogu prekršiti neki od RIAAinih zakona. (samo da nije s torrenta).

-nemogu pronaći NN jesenjsku odluku da nije potreban dokaz (original ili račun), što je do sad bilo potrebno ali besmisleno, jer znači da si uz kopiju morao nositi original, samo copypaste starijeg texta:

''.. Novim Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima (ZAPSP) koji je usklađen sa svim direktivama i preporukama EU, a objavljenom u (NN 167/03) uvedeno je Pravo na naknadu za reproduciranje (umnožavanje) autorskog djela za privatno ili drugo vlastito korištenje – tzv. Sustav privatnog kopiranja ...''

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
neaktivan
Danny_HR kaže...
Skidam UFC, izgovor mi je što nije dostupan nikako legalno, međutoa znam da radim krivu stvar. Ovo što sam napisao je suprotno od onoga što napišu mnogi: "Skidam jer nemam love i zato je to ok." I slično tome.

Izgovor je izgovor, ma kakav on bio. Tebi samo tvoj izgovor zvuči bolje od drugih izgovora. Radiš isto što i drugi, samo si sebe uvjerio da je tvoj izgovor dobar..

Ne vjerujem ti da kupiš igricu nakon što je odigraš.

ihush kaže...
- Kao što su recimo u (trgovački lanac) filmovi na DVDu bili po 9.90kn. Po samom kriteriju cijene, PDV, marža.. koliko od tog iznosa ide ZAMPu tj autoru? Kuna-lipa?

Kako ja mogu znati da je taj trgovački lanac uopće imao pravo prodaje-distribucije tih filmova? Što ako nije uplatio ni lipe na njihov račun? -Dali je tada moj kupljeni film s računom postao nelegalan (igra riječi).

Dodatno pitanje, ako to može biti po toj cijeni... zašto je u drugom slučaju cijena 160kn? Jer je direktno povezano s iznosom koji će platiti za autorska prava i PDV.. Kako na tu razliku u cijeni gleda zakon, inspektorat, poreznici, konkurenti...?

Moram priznati da za zamp ne znam. Prilikom izrade dvd-a u tvornici potrebno je priložiti pismeno prava za svaki materijal. Trgovci imaju pisana uvjerenja od domaćih distributera tih sadržaja. Na svakom dvd-u mora pisati distributer, nije teško doznati postoje li prava. Postoje nezavisni distributeri i 'majori'. Za prve domaći distributeri mogu kupovati prava i to su najčešće paketi filmova, pa je i cijena manja nego komadno. Po tim pravima nisu vezani na broj prodanih primjeraka, a obzirom na sve manji promet i praktički nepostojanje videoteka, računica je nađena u velikom broju jeftinih kopija. S druge strane 'majori' rade diskove za veliko tržište (npr. Evropu) i cijena je ista ili slična u svim zemljama. I eto ti velike razlike cijene u izdanjima..

17 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...
naxeem kaže...
Veliki Brat kaže...
Znači, nitko nema iskustva s povratom novca na temelju kupovine nekvalitetnog softvera?

Ja imam.

Pa gukni onda, golube!

Reci nam što je bilo, o čemu se radilo, koji je bio razlog povrata, kako si ga dokazao, temeljem čega, je li ti itko radio problema pritom i kako se stvar riješila na kraju. Reci i ostalima, da znaju kako reagirati kada ih prevare sa sljedećom nedovršenom igrom (ili već čime).

Zar je to bitno? - Dakle, Povrat novca za DevExpress kontrole kojima nisam bio tada zadovoljan zbog zauzeća memorije. Vratili su novac više od mjesec dana nakon kupnje na moj zahtjev s obrazloženjem da toliko memorijsko opterećenje i sporo sučelje ne smatram prihvatljivim za ugodan rad, doslovno: "I find performance unacceptable and your package unusuable in my environment." - Nisam ih dvaput pitao. Iznos: ~$800.

Drugi put vratio sam paket sučelja Admintasia v1 koji je bio cijeli formatiran u PHP-u s PHP includeovima, a nisam smatrao da imam vremena i volje preimenovati svih stotinu i nešto fajlova i uređivati sve da radi kao statični HTML, pod što je prodan. Dobio novac nazad. Iznos: $60.

Pravi znak inteligencije nije znanje, već mašta - Albert Einstein
17 godina
neaktivan
bed kaže...

Ne vjerujem ti da kupiš igricu nakon što je odigraš.

Tvoj problem, oni koji me znaju također znaju da to radim. Nemam potrebe uvjeravati te.

16 godina
neaktivan
Kant kaže...
Co7 kaže...
VirtUoso kaže...

Nikako Kantov/Krscanski...

Mislio sam moral koji ti je usadjen odgojom! Nevezano koliko on bio prihvacen ili ne... Smatram da moral nije nesto urodjeno, nego nesto sto ti je usadjeno rkoz odgoj. Iako ne neki ne slazu, ne zlim sada o tome raspravlajti!

16 godina
naxeem kaže...

Zar je to bitno? - Dakle, Povrat novca za DevExpress kontrole kojima nisam bio tada zadovoljan zbog zauzeća memorije. Vratili su novac više od mjesec dana nakon kupnje na moj zahtjev s obrazloženjem da toliko memorijsko opterećenje i sporo sučelje ne smatram prihvatljivim za ugodan rad, doslovno: "I find performance unacceptable and your package unusuable in my environment." - Nisam ih dvaput pitao. Iznos: ~$800.

Drugi put vratio sam paket sučelja Admintasia v1 koji je bio cijeli formatiran u PHP-u s PHP includeovima, a nisam smatrao da imam vremena i volje preimenovati svih stotinu i nešto fajlova i uređivati sve da radi kao statični HTML, pod što je prodan. Dobio novac nazad. Iznos: $60.

Ovdje samo da jednu stvar napomenem.

Kada se ide direktno na proizvođača / pružatelja usluga, a taj nije u krugu Balkana ili sličnoga, onda se najčešće dobiju takvi odgovori.

Osobno imam puno iskustva i sa softverom i sa hardverom gdje su mi vani sve fino i uredno priznali bez ijednog pitanja i gotovo utopijsku uslugu sam dobio. U Hrvatskoj, s iznimkom Linksa, sasvim neka tamo druga priča.

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice